Sirup od bazginog cvijeta

01

lipanj

2017

Danas je prvi dan mjeseca lipnja, svjetski dan mlijeka, no naumila sam nešto reći o sirupu od bazginog cvijeta, koji smo moj suprug i ja radili po receptu moje pokojne bake Branke, a ako ste gledali Vrtlaricu na HRT-u, mogli ste saznati za skoro isti recept. Kornelija je preporučila nešto manju količinu šećera ( 1/2 kilograma na litru cvjetne infuzije). Ove godine smo napravili 20 litara sirupa, a to je par litara više nego lani. Lani smo brali cvjetove bazge samo s jednog grma u Krašiću, a ove godine smo uz Sljemensku cestu nabrali ipak nešto više cvjetova, tako da je i sirupa moralo biti više. Ide otprilike 40 cvjetova na litru vode. Cvjetovi stoje u vodi 24 sata, a zatim se sve procjeđuje i dodaje se sok limuna, limunska kiselina i šećer. Ništa ne treba kuhati . Šećer se polako otopi u vodi i nakon toga je sirup gotov. Ulije se u posude i stavi na hladnije i tamno mjesto kako bi se što dulje očuvao. U pripremi soka od bazge, sirup se može pomiješati s običnom, a može i s mineralnom vodom ako tko voli muzirajući napitak. Ako s vremenom dođe do fermentacije sirupa, to ne znači da ga treba baciti, jer i u tom slučaju dobivamo vrlo ukusan muzirajući napitak, zbog prisutnosti kvašćevih gljivica. Takav sirup su uz cestu kod Lagvića prodavali mještani, baš kad smo mi prolazili s punim košem cvjetova. U blizinu Kulmerovih dvora, zezali smo se da će nas sad Todorić potjerati jer smo u blizini brali bazgu i na taj način bili nelojalna konkurencija Konzumu.

 photo Boja i cvjetovi_zpsg70jnqvl.jpg

Sin Bojan s ubranim cvjetovima bazginog grma.

 photo koi_zpsargahakd.jpg

 photo sirup_zpsnkx4e6ev.jpg

Gotov sirup od bazginog cvijeta u petolitrenim PET kontejnerima.

Drago mi je što je NK Rijeka pobijedila Dinamo 3:1 u Varaždinu! wave

<< Arhiva >>