29. novembar

02

prosinac

2016

Neki dan je stigao SMS od mog tate da je prije sedamdeset i jednu godinu primljen u pionire. Moj suprug je na to rekao da je on na isti dan, ali prije pedeset i jednu godinu primljen u pionire. "Živio Dan Republike i sarma!"- uzvratio je suprug na očevu poruku, a otac je kratko uzvratio: " ...i germa!"

Zadnjih je dana cijeli stan mirisao po sarmi i kiselom zelju, a ti jaki mirisi su dolazili i sa stubišta i kroz odškrinute prozore stana. Sjećam se kako smo na početku našeg bračnog staža muž i ja zajednički radili sarmu baš za sam 29. studenoga, a popularna je u to vrijeme bila i sarma kao gotovo jelo. Proizvodila ga je tvornica " 29. novembar " iz Subotice. Bila su to neka druga, a neki kažu i bolja vremena.

Pamtim taj nekadašnji praznik i po lijepim izletima u planine, no uglavnom na Medvednicu. Tijekom izleta znali bi ubrati i pokoju jestivu gljivu pa je po povratku, poslijepodne ili večer, znalo biti uljepšano mirisom ukusnih šumskih plodova koje bi odmah pripremali i uživali u njihovom okusu.

 photo sarma_zpsjd6gpmpx.jpg

Ovo mi je najljepša slika sarme! sretannjami

<< Arhiva >>