KOMPLIKACIJE TIJEKOM TRUDNOĆE I PORODA

srijeda , 09.09.2015.

Vrlo rano u maternici, kretanja primitivnih reflekasa doslovno pomažu razvoju mozga. Ta kretanja razvijaju puteve u neuralnoj mreži koji omogućavaju povezivanje različitih područja u mozgu koja su toliko važna kasnije za učenje, ponašanje, komunikaciju, društvene odnose i emocionalno zdravlje.

Primitivni refleksi postavljaju temelje za sve buduće funkcioniranje i neophodni su za bebin opstanak u prvim tjednima života. Ovi refleksi su automatski, stereotipni pokreti, usmjereni od moždanog debla i uništeni su bez kortikalnog uključivanja. Svjesnost je moguća samo kada moždana kora postane uključena u događaj. Primitivni refleksi bi trebali biti pod kontrolom većih središta mozga kako bi se razvile više sofisticirane neuronske strukture koje zatim omogućuju novorođenčadi kontrolu dobrovoljnih reakcija.

Dobrovoljna inhibicija Refleksa mokrenja je kontrolirana na višim razinama živčanog sustava. To se obično razvija u dobi od 3-5 godina, ali ako primitivni refleks ostane nesputan, neuralne strukture viših moždanih centara koji inhibiraju mokrenje ne može se u potpunosti razviti.

Primitivni refleksi normalno prijelaze na posturalne reflekse koji posreduju sa razine srednjeg mozga. Njihov nastup je znak aktivna uključivanja viših struktura mozga tijekom moždane aktivnosti, te povećava zrelost u središnjem živčanom sustavu.

Moždano deblo je područje mozga koje povezuje moždanu koru sa leđnom moždinom. Ono prenosi informacije između perifernih živaca i leđne moždine s gornjim dijelovima mozga i kontrolira autonomnu funkciju perifernog živčanog sustava.


Kao što je John Wilks napisao: „Koristeći dodatne točke pritiska i izvođenje procedure trtica pomažemo spriječiti leđni galant refleks“.

Ako je autonomni živčani sustav dominantan nad somatskim živčanim sustavom, nismo u mogućnosti lako pristupiti našoj moždanoj opni gdje se obrađuju i analiziraju podaci.

Umjesto toga ostajemo u stanju preživljavanja i stresa. Kako starimo, naši neintegrirani refleksi izazivaju borbu/otpor čak i kad ne postoji logičan razlog za stres. Takvo stresno ponašanje postaje uobičajen uzorak reagiranja.

Bowen može biti vrlo učinkovit u liječenju mokrenja u krevet, jer potezi aktiviraju proprioceptore na više razina tkiva i stvaraju dinamično ponovno uređenje centralnog i perifernog živčanog sustava, regulira autonomni živčani sustav i time olakšava put do prefrontalnog korteksa.

Postoje određene vježbe koje su razvili stručnjaci za integriranje zadržanih primitivnih reflekasa. Ove vježbe su poznate kao Neurorazvojna terapija, primitivni refleks terapija, razvojnog pokreta vježbe. Ove vježbe stimuliraju povezanost živčanih puteva do mozga, koji omogućuju razvoj složenih refleksa, ponavljajući slične pokrete koji se prirodno trebaju pojaviti u prvoj godini života. Vježbe se izvode u sporom i namjernom ponašanju i dijete radi ove vježbe kod kuće svaki dan.

Prema riječima stručnjaka potrebna su 3 tjedna da se uspostave nove veze u mozgu, pa bi se vježbe trebale izvoditi svaki dan bez prekida u trajanju od najmanje 3 tjedna. Da bi napredak postao trajan, vježbe se moraju izvoditi redovito do godine dana.

Našla sam 3 vježbe koje koriste neurorazvojni terapeuti za integraciju leđnog galant refleksa. One se nazivaju „Wiggle Worm“, „Lizard“ i „Snow Angel“.

Ove vježbe su preporučljive za djecu noćnom enurezom, pogotovo ako nema poboljšanja nakon nekoliko Bowen tretmana.

WIGGLEWORM

Lezite na trbuh, ruke ispružite uz tijelo i lice okrenite udesno. Radi pokret tako da se pretvaraš da si crv. Činite to vrlo polako mičući desno rame prema dolje (bez podizanja glave) prema boku, tako da se tvoja ruka spušta prema koljenu, a u isto vrijeme izvijajte desni bok gore prema ramenu tako da se vaša leđa izvijaju u krivulju (vaša desna noga će biti više podignuta od vaše lijeve strane, ako to činite ispravno).

Vratite vaš kuk i ramena u prvobitni položaj. Sada lice okrenite na lijevu stranu i pomjerajte lijevo rame prema dolje i lijevi kuk izvijajte prema ramenu. Ponovite postupak 10 puta.

LlZAR EXERCISE

Sada ćete se pretvarati da ste gušter. Možete napraviti ovu vježbu s jastukom postavljenim ispod svog tijela da bi vam bilo udobnije.

Lezite na trbuh i lice okrenite desno. Lijevu ruku držite ravno uz tijelo i lijevu nogu držite ravno, a savijajte desno koljeno prema gore i desni lakat i rame prema dolje.

Zatim zamijenite strane: prvo okrenite glavu na lijevo. Izravnajte desnu nogu i desnu ruku stavite ravno uz tijelo. Savijajte lijevo koljeno prema gore dok lijevi lakat i rame savijate prema dolje.

SNOW ANGEL

Lezite na leđa, noge ravno prema dolje i ruke niz bokove. Vrlo polako mičite svoje ruke i noge sa strane u isto vrijeme (kao da radite anđela u snijegu).

Nastavite sve dok vam se ruke ne sastave iznad glave a noge su rastegnute u stranu. Zatim, opet vrlo sporo, vratite ruke i noge u prvobitni položaj, sve u isto vrijeme. Ponovite 10 puta.

ODGOĐENA INTEGRACIJA PRIMITIVNIH REFLEKSA

Primijetila sam kod mnoge djece kojima sam radila tretmane za mokrenje u krevet da su im lumbar paraspinal mišići (oni drže kralježnicu uspravno) reaktivni i da se stežu kao u grču kad sam im napravila prva dva poteza BRM 1, kao i poteze 9-16 kad sam radila BRM 2. Neki su imali tu reakciju na obje strane kralježnice, a drugi na samo jednoj strani. Pitala sam se postoji li razlog za to.

Tom Bowen možda je bio svjestan leđnog Galant refleksa, što je jedan od primitivnih refleksa u novorođenčadi, kada je razvio Postupak mokrenje u krevet. Ovaj refleks se javlja kad stimulirate erector spinae mišiće milovanjem niz leđa. Beba će saviti nogu i piškiti. Sally Goddard u svojoj knjizi "Refleksi, učenje i ponašanje" također spominje zadržani spinal galant refleks koji je otkriven kod mnoge djece koja imaju slabu kontrolu mjehura i koja i dalje mokre u krevet nakon dobi od 5 godina.

"Kad se koža na leđima u blizini i duž kralježnice pomiluje, dojenče tvori luk sa svojim tijelom; konkavnost luka je usmjerena prema stimuliranom području, te izvijajući se u suprotnom smjeru dojenče izbjegava stimulans".

Zanimljivo, ako se obje strane kralježnice pomiluju istodobno od zdjelice do vrata, izazvan je Pulgar Marx refleks. "Ova reakcija uključuje savijanje obje noge, zakrivljenost kralježnice ili lordoza, podizanje zdjelice, savijanje ruku, podizanje glave, glasno plakanje u vrijeme spavanja i cijanoza (cijanoza je sivoplava obojenost kože, a nastaje zbog nedovoljne količine kisika u krvi), te pražnjenje mjehura. Nakon što se refleks potpuno razvio nastaje hipertonija u trajanju od nekoliko sekundi.

Leđni galant refleks javlja se u 20. tjednu u maternici, on je aktivno prisutan pri rađanju, te bi trebao biti integriran kod beba u 6 do 12 tjednu starosti. Ovaj refleks pomaže bebi tijekom procesa rađanja, kada majčine kontrakcije potiču taj refleks, uzrokujući pokrete bebinih bokova kako bi se omogućilo da beba prođe kroz rodnicu. On također omogućuje fetusu da čuje i osjeti zvučne vibracije u maternici. Leđni galant refleks je važan u razvoju sluha i vida, te pomaže kako bi se postigla ravnoteža kada dijete puže. Sally Goddard je napisala: "Ako leđni galant refleks izostane u porođaju, može biti izazvan u bilo kojem trenutku laganim pritiskom u lumbalnoj regiji." Ovo može jako dobro objasniti reakciju koju sam opazila na erector spinae mišiću kada sam radila poteze1 i 2 BRM-a 1 kod mnoge djece koja su imala problem s mokrenjem u krevet tijekom noći. Zadržan leđni galant refleks je pronađen kod mnoge djece koja imaju lošu kontrolu mjehura i koja i dalje mokre u krevet u dobi od 5 godina. Beuret je radio s odraslima u Chicagu, i otkrio je da je leđni galant refleks također prisutan u velikom postotku bolesnika koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Iako je obično povezan sa sindromom nadraženih crijeva kod odraslih, moje je uvjerenje da bi to moglo objasniti vezu između problema mokrenja u krevet i crijevnih problema.

Djeca s ADD/ADHD, sa smetnjama u auditivnom procesiranju, sa autizmom ili Aspergerovim sindromom često imaju zadržan leđni galant refleks, kao i ostale zadržane primitivne reflekse, kao što su Moro refleks i Asimetričan tonik vrata refleks.

Mogući dugoročni učinci zadržanog lednog galant refleksa uključuju:

• Mokrenje u krevet
• Teškoće kod mirnog sjedenja
• Vrpoljenje/hiperaktivnost
• Loša sposobnost slušanja
• Slab razvoj govora
• Umor
• Slaba koncentracija
• Slaba koordinacija
• Ekstremna škakljivost
• Slaba kratkoročna memorija
• Hip rotacija na jednu stranu pri hodanju
• Loše držanje
• Skolioza
• Problem kontrole crijeva
• Poremećaj pažnje

Neka djeca koja imaju zadržani ledni galant refleks ne vole nositi remenje, elastične pojaseve ili naljepnice unutar pojaseva jer njihovo trenje aktivira refleks. Oni također ne vole da im se trljaju/naslanjaju leđa ili ne vole zagrljaje oko struka. Neki preferiraju sjediti obrnuto na stolcu (s naslonom stolca sa strane ili sprijeda), ili odbijaju sjesti na stolac.

Neintegrirani, aktivni primitivni refleksi mogu biti uzrokovani:

• Stresom majke i/ili bebe za vrijeme trudnoće
• Prijevremenim porođajem, porođajnim traumama, izazvanim porodom, carskim porođajem, vakuumskim usisavanjem - jer fetus nije koristio svoj refleks za manevriranje sam kroz porođajni kanal
• Nedostatkom pravilnog kretanja u djetinjstvu-jer je smješten u hodalice, skakače, ostavljen dulje vremena u auto sjedalici, smješten u ljuljačke ispred TV-a - sve su to ograničena kretanja, a kretanje je potrebno za razvoj mozga
• Bolest, trauma, ozljede ili kronični stres
• Toksinima iz okoliša
• Komplikacije s cijepljenjem
• Neuravnotežena prehrana

U nekim slučajevima, refleksi koji su u potpunosti integrirani kasnije mogu postati reaktivni zbog trauma, ozljeda, toksina i stresa. Teško je reći koliko im je pokreta u djetinjstvu bilo dopušteno da bi se integrirali primitivni refleksi.

NEDOSTATAK OMEGA-3 MASNIH KISELlNA

Područje mozga koje kontrolira mokrenje ne može biti u potpunosti razvijeno u djece koja pate od enureze. Istraživanja jasno pokazuju da omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju i funkcioniranju središnjeg živčanog sustava i dokazano je da je omega-3 koristan za razvoj područja u mozgu koji kontrolira mokrenje.

Omega-3 masne kiseline smanjuju proizvodnju prostaglandina i dušikovog oksida i zbog toga imaju potencijal da utječu na noćne enureze.

Ja preporučujem da roditelji koriste hranu bogatu omega-3 kao što su riba, laneno ulje, orasi, brazilski oraščići, maslinovo ulje, sjemenke konoplje, sjemenke bundeve, brokula, cvjetača i mahunarke. Omega-3 dodaci, kao što je npr. riblje ulje, se također preporučuju ali je jako važno koristiti kvalitetan brand/proizvod, pa se najbolje savjetovati sa stručnjakom.

POVEĆANA PROIZVODNJA PROSTAGLANDINA I DUŠIKOVA OKSIDA

Nedavna su istraživanja otkrila promijenjenu proizvodnju prostaglandina i dušičnog oksida u djece s enurezom.

Dušikov oksid je prirodni plin u tijelu. Niska prolazna razina dušikovog oksida je korisna. Međutim, visoka koncentracija dušikovog oksida smanjuje proizvodnju ADH i kao rezultat povećava se noćna proizvodnja urina. Neka djeca s enurezom imaju 11 puta veću razinu dušikovog oksida od normalne. Kod te djece se pokazalo da je i razina prostaglandina dvostruko veća od prosječne razine.

Prostaglandin je hormon kao tvar proizvedena u različitim tkivima, koji je izveden iz Amino kiseline i ima različite fiziološke funkcije, kao što su metabolizam i prijenos živaca. Djeluje na mezangijalne stanice u glomerulu bubrega (glomerulus je malena struktura u obliku lopte u bubregu sastavljena od kapilara koji je aktivno uključen u filtraciju krvi da proizvode urin), da poveća brzinu protoka filtrirane tekućine preko bubrega (povećava proizvodnju urina).

RAZINA ADH (ANTI DIURETSKOG HORMONA)

Istraživanja su pokazala da neka djeca koja imaju problema sa mokrenjem u krevet ne proizvode dovoljno Anti diuretskog hormona noću te proizvode previše urina dok spavaju što dovodi do mogućeg mokrenja u krevet.

Anti diuretski hormon je kemijski također poznat kao arginin vazopresin, koji regulira ravnotežu vode u tijelu i uzrokuje da bubrezi proizvode manje urina. To je jedan od devet hormona koji izlučuje stražnja hipofiza koja regulira homeostaze.

Hipofiza je izbočenje na dnu hipotalamusa u bazi mozga. To je endokrina žlijezda veličine graška, ali ima snažan utjecaj na druge organe tijela i žlijezde.


Postoje lijekovi na raspolaganju kao što je Minirin (desmopresin acetat), što je modificirani oblik ljudskog ADH koji može smanjiti noćne enureze.

PREHRANA

Kao što je preporučeno od strane g.Bowena, djeci koja pate od enureze se savjetuje da izbjegavaju mliječne proizvode, jabuku i sok od jabuke. Preporučuje se uravnotežena prehrana 80/20 (80% alkalno tvorene hrane i 20% kiselinom tvorene hrane). Postoji nekoliko verzija Ijestvica s kiselom i alkalno tvorenom hranom u različitim knjigama i na internetu. No ukupni popisi su uglavnom isti.

Nekim roditeljima je teško staviti dijete na takvu prehranu, ali ja im uvijek kažem da dok god osiguravaju djetetu hranu iz popisa alkalno formirane hrane, to će uvelike pomoći njihovom djetetu.

Općenito, alkalno formirane namirnice uključuju: većinu voća, povrće, začine, sjemenke i orašaste plodove.

Kiselinom formirane namirnice ukljućuju: meso, ribu, perad, mliječne proizvode, žitarice, mahunarke.

Alkalno ili kiselo formirana hrana u tijelu nema nikakve veze sa stvarnim PH hrane.

Na primjer, limun je vrlo kiseli, ali krajnji rezultat nakon probave i asimilacije je alkalni, tako da se limun alkalno formira u tijelu. Isto tako, meso je testirano kao alkalno prije probave, ali ostavlja vrlo kiseli ostatak u tijelu, tako da je, kao i gotovo svi životinjski proizvodi, vrlo kiselo formiran.

Kiseli PH može se dogoditi iz kiselo tvorene prehrane, emocionalnog stresa, preopterećenja otrovima i/ili imunološke reakcije ili bilo kojeg procesa koji stanicama oduzima kisik i druge hranjive tvari.

Tijelo će pokušati nadoknaditi kiseli PH pomoću alkalnih minerala. Ako prehrana ne sadrži dovoljno minerala koji će nadoknaditi kiseli PH, dogodit će se nakupljanje kiselina u stanicama.

Najbolje je izbjegavati bezalkoholna pića (zbog visokog sadržaja šećera, a neka sadrže kofein, kao što je Cola, koji može iritirati mjehur) te ostalu slatku i/ili visoko procesiranu hranu.

Kisela ravnoteža će: smanjiti sposobnost tijela da apsorbira minerale i druge hranjive tvari, smanjiti proizvodnju energije u stanicama, smanjiti njegovu sposobnost za popravak oštećenih stanica, smanjiti njegovu sposobnost detoksikacije teških metala, napravit će da tumorske stanice napreduju i čini tijelo više osjetljivim na zamor i bolesti. Povećanje svježe sirove hrane (osobito zelene) je vrlo korisno. Previše prerađena hrana, prekuhana hrana, puno životinjskih proizvoda i žitarica te obilje dodataka poput šećera, soli i kemikalija te moderna prehrana su previše acidni. Također se preporučuje da dijete pije filtriranu alkalnu mineraliziranu vodu. Roditelji mogu dodati vrećicu alkalne mineralne granule poput Eko Voda u bocu svaki dan (dostupno u trgovinama zdrave hrane). Ja osobno zastupam Zazen vodu i uvijek preporučujem ovu vrstu sustava za filtriranje koji običnu vodu pretvara u alkalnu vodu punu elektrolita.

UROĐENE MANE I MEDICINSKI UVJETI

Manje od 1% djece koja imaju problema s noćnim mokrenjem u krevet imaju medicinsko objašnjenje za njihov problem, kao što su infekcija mokraćnog sustava, dijabetes, veličina mjehura, abnormalni živci u mjehuru, urođene mane itd.

Ako 4 tjedna tretmana mokrenja u krevet Bowen terapijom ne rezultira smanjenjem ili bilo kojom promjenom u obrascu mokrenja u krevet, tada postoji neki medicinski ili emocionalni problern koji se treba istražiti.

Terapeut tada treba uputiti dijete liječniku opće prakse koji ih može uputiti pedijatru ili nekom drugom stručnjaku.

ZATVOR

utorak , 08.09.2015.

Djeca koja imaju tendenciju da zadržavaju stolicu i koja imaju zatvor ne isprazne uvijek svoj mokraćni mjehur ispravno.

Mjehur može postati debeo i "potaknuti sreću" jer želi nadjačati djetetovu naviku zadržavanja. Debeo mjehur koji ne dopušta potpuno pražnjenje prije spavanja vrlo vjerojatno će se prazniti dok dijete spava i ne može zadržavati. Na kraju mjehur pobjeđuje!

Neki stručnjaci kažu da zbijena crijeva koja se oblažu protiv mjehura, mogu uzrokovati pritisak i nadraženost mjehura da se isprazni dok dijete spava.

Prehrana s vlaknom i uzimanje prehrambenih dodataka koja u sebi imaju vlakna neophodna su za djecu sa zatvorom, kao i pijenje puno tekućine. Ako to ne pomogne za zatvor, roditelji bi trebali razgovarati s liječnicima treba li njihovo dijete uzimati blagi laksativ dok se ne riješe problemi sa zatvorom.

Međutim, prema mom mišljenju, neki od lijekova koji se propisuju za ovaj problem u djece može imati negativan utjecaj na mokrenje u krevet. Lijekovi mogu prouzročiti česti proljev i vrlo nagle pokrete crijeva što je vrlo uznernirujuće i neugodno, jer oni također irnaju nesreće u školi. Problemi s mokrenjem u krevet su se pogoršali otkako su počeli uzimati lijekove. Moja teorija je da ne samo da emocionalni stres i sramota zbog toga pogoršavaju probleme s mokrenjem u krevet, nego također i nastojanja djeteta da drže stolicu kad osjete hitnu potrebu otići na toalet.

Oznake: zatvor

ANKSIOZNOST, NEUROLOŠKI POREMEĆAJI I EMOCIONALNI STRES

Očita je veza između anksioznosti/emocionalnih stresova i mokrenja u krevet, ali teško je odrediti kako emocije, osobnost i psihološki stresovi doprinose tome. Roditelji ocjenjuju da čak i male promjene uobičajenih rutina mogu pogoršati mokrenje u krevet.

Dr. Preston Smith je napisao: "Studije su pokazale da su emocionalni problemi, kao što su razvod roditelja, nova braća i sestre i traumatični događaji iz djetinjstva, često povezani s problemom mokrenja u krevet. Također su pokazale da su povećane tendencije za mokrenjem u krevet kod djece s poremećajem pažnje (ADD) i onih s hiperaktivnim poremećajem (ADHD). Oko 25% djece s ADHD-om mokre po noći, što je više nego u općoj populaciji djece."

U životu gotovo svakog djeteta postoji neki oblik anksioznosti ili stresa, tako da je važno ne označiti svako dijete koje mokri u krevet kao dijete s emocionalnim ili psihičkim problemom (ili označiti roditelje kao loše roditelje). Puno djece koja mokre u krevet su bez ikakvih očitih emocionalnih ili psihičkih problema i žive u ljubavi i stabilnoj obitelji. Isto tako postoje i djeca koja su suočena s puno emocionalnih stresova u životu i/ili traumatskih događaja, ali ne mokre u krevet.

Oznake: anksioznost, neurološki poremećaj, stres

KAPACITET MJEHURA

Istraživanja su pokazala da djeca s manjim mjehurom češće mokre tijekom noći. Veličina mjehura može varirati i neka djeca koja pate od enureze imaju mali kapacitet mjehura, što je nedovoljno za zadržavanje noćnog izlaza urina.

Djeca s malim mjehurom moraju isprazniti mokraćni mjehur češće tijekom dana i noći. To u kombinaciji sa dubokim snom dijete obično ne probudi na signal kad je potrebno isprazniti mokraćni mjehur.

POREMEĆAJ DUBOKOG SNA I SPAVANJA

Djeca koja imaju jako dubok san rijetko će se probuditi i ići na WC sami, i kada se pomokre u krevet često neće ni primijetiti to dok se ujutro ne probude. Neki roditelji bude svoju djecu, ali djeca se vrlo teško i probude, a kamoli da su svjesna da su odvedena u toalet.

Moramo imati na umu da sva djeca koja imaju dubok san nemaju i problema s mokrenjem u krevet. Gotovo sva djeca su vrlo aktivna tijekom dana, puno se igraju i uče, pa je logično da je u noći njihove baterije potrebno napuniti i zato je dubok san djeci potreban.

Mozak djeteta koje mokri u krevet možda još nije naučio da se probudi tijekom noći i nije postao svjestan potrebe da treba ustati i otići na zahod, kao odgovor na signale punog mjehura.

Istraživanja su pokazala da poremećaji spavanja poput apneje (ne uzima normalno zrak ili ima otežano disanje dok spava) su češći kod djece koja imaju problem mokrenja u krevet. Povećani krajnici su poznat uzrok apneje i neki liječnici preporučuju tonzilektomiju (uklanjanje krajnika u grlu) djeci s apnejom i poremećajem mokrenja u krevet. Ovo nije standardna praksa, treba se promatrati kao potencijalno agresivno liječenje djece s navedenim poremećajem.

UZROCI ENUREZE

Enureza je vrlo kompleksan problem koji može biti uzrokovan zbog emocionalnih, fizičkih i razvojnih problema. Postoji mnogo različitih teorija o uzroku mokrenja u krevet, ali najvjerojatnije postoji nekoliko kombinacija čimbenika koji uzrokuju da dijete mokri noću, a svako dijete može imati različite kombinacije uzroka za njihove enureze.

Najčešći uzroci mokrenja u krevet su:

• Poremećaji dubokog sna i spavanja
• Mala veličina mjehura
• Anksioznost, neurološki poremećaji i emocionalni stres
• Obiteljska povijest mokrenja u krevet
• Abnormalne dnevne navike crijeva/mjehura
• Zatvor
• Urođena mana i medicinski uvjeti
• Prehrana
• Nedovoljna proizvodnja Anti diuretskog hormona (ADH) da uspori proizvodnju urina tijekom noći
• Prekomjerno stvaranje prostaglandina i dušikov oksida (što povećava proizvodnju urina)
• Nedostatak omega-3 masnih kiselina
• Odgođena integracija primitivnih refleksa

Oznake: enureza

MERIDIJANI BUBREGA I MJEHURA

Bowen potezi koji se koriste u postupku mokrenja u krevet povezani su sa akupunktumim meridijanima mjehura i bubrega.

Dva poteza BRM-a 1 na erector spinae mišić može potaknuti meridijan mokraćnog mjehura.

Potez trtica odgovara meridijanu mokraćnog mjehura a pokret na trbuhu odgovara meridijanu bubrega.

I drugi postupci koji se mogu upotrijebiti za liječenje noćne enureze, kao što su postupak bubrega, respiratomi postupak, Gracilis i trtica postupak, su na mjestima koja su po meridijanima bubrega i mokraćnog mjehura.

Meridijani bubrega i mjehura također prolaze kroz nogu pa se za liječenje mogu upotrijebiti i druge procedure kao što su Hamstrings, koljeno, gležanj, Hammer pete, Bunion i Burning Heel.


Meridijan mjehura (lijevo) i meridijan bubrega (desno)

Nekontrolirano mokrenje u krevet tijekom noći vrlo je kompleksan problem koji može biti uzrokovan kombinacijom emocionalnih problema, fizičkih problema, kemijske neravnoteže i kašnjenja u razvoju. Svako dijete će imati različite kombinacije tih problema, ali holistički pristup Bowen tehnika može biti vrlo učinkovit u liječenju ovog stanja.

Liječenju treba pristupiti s tim na umu, kako bi se utvrdilo koje Bowen postupke treba napraviti za djetetove individualne potrebe.

Oznake: meridijan, bubreg, mjehur

KAKO BOWEN UTJEČE NA MOKRENJE U KREVETU

Bila sam zbunjena zbog činjenice da simpatički (borba/bijeg/stres) živčani sustav utječe na to da mjehur zadržava urin, a da parasimpatički (opuštanje/oporavak/odmor) živčani sustav potiče mokrenje. Čovjek bi očekivao da je to obrnuto! To također postavlja pitanje: zašto neki ljudi gube kontrolu nad svojim mjehurom u situacijama ekstremnog straha?

Odgovor je da prekomjerna stimulacija simpatičkog živčanog sustava rezultira prekomjerno na parasimpatički živčani sustav. Dakle, ako osoba doživljava ekstremni strah, to može dovesti do privremenog gubitka kontrole mjehura i/ili kontrole crijeva. Ako simpatički živčani sustav dominira zbog emocionalnog šoka i stresa, to može uzrokovati prekomjernu aktivaciju vagus živca (to je najduži parni moždani živac. Luta od moždanog debla kroz vrat, prsni koš i abdomen te se grana po organima u obliku pleksusa. Za njega se koristi naziv i deseti moždani živac. Vagus je najjači parasimpatički živac, te je stoga važan antagonist simpatičkog živčanog sustava. Osim motoričkih vlakana, 80-90% živčanih vlakana vagusa su senzorički te nose informacije o stanju tijela u središnji živčani sustav).
Vagus živci predstavljaju većinu komponenata lubanje parasimpatičkih podjela na autonomni živčani sustav. To rezultira parasimpatiču prekomjernost/hiperaktivnost.


Istraživanja su pokazala da su ispitivanja kod djece s enurezom (nekontrolirano mokrenje tijekom sna) ukazala na hiperaktivni parasimpatički živčani sustav. Ovo bi mogao biti faktor enureze kod djece koja su pod velikim emocionalnim stresom.

Bowen tehnika uravnotežuje autonomni živčani sustav i vraća na homeostaze (homeostaza je održavanje postojanih, stabilnih unutarnjih uvjeta u stanici ili živom biću, tj. stalne temperature, sastava, razine i tlaka tjelesnih tekućina, brzine metabolizma, itd.) Smiruje simpatički živčani sustav, tako da će se i parasimpatička hiperaktivnost također povući, jer više neće morati nadoknađivati (i stoga se smanjuje i agitacija mjehura).

Gornji dišni TMJ i dodatni TMJ postupci,koji stimuliraju vagus živac, mogu biti vrlo korisni kod djece s enurezom (kao i kod svih drugih problema inkontinencije) koja nisu reagirala na proceduru mokrenja u krevet.

Najčešći Bowen postupak koji koristimo za enurezuje POSTUPAK ZA MOKRENJE U KREVET.

Nakon poteza 1 i 2 BRM-a 1, prvi potezje učinjen preko centra trtica, baš kao i postupak trtica, ali se koriste dvije dodatne točke pritiska na ERECTOR SPINAE (mišić ispravljač kralježnice) koji se nalazi na vrhu kuka (iliačne kosti).

Drugi potez je učinjen u „bumerang“ obliku preko RECTUS ABDOMINIS (mišić koji čini prednji dio trbušne stijenke) fascije, na pola puta između pupka i sredine u preponskom naboru.

John Wilks je napisao: trtica je ključno područje za balansiranje autonomnog živčanog sustava.
I simpatički i parasimpatički živčani sustav imaju važne ganglije (GANGLIJ JE SKUP TIJELA ŽIVČANIH STANICA, KOJA OBLIKUJU STRUKTURE NALIK NA ČVOROVE. ONI SU PRIDODANI AUTONOMNOM ŽIVČANOM SUSTAVU, POJEDINIM MOŽDANIM I SVIM ŽIVCIMA KRALJEŽNICE) i staze živaca koji idu u neposrednoj blizini trtice.
Simpatički živčani sustav sastoji se od niza vrlo finih živaca koji idu s obje strane kralježnice od kontrolne jezgre u moždanom deblu. Ova dva lanca imaju spoj na vrhu trtice koji se zove ganglion.

Parasimpatički sustav također ima živčane puteve koji prolaze blizu trtice i kontroliraju mjehur, niža ravnoteža da radi ispravno, a nema sumnje da postupak trtica pomaže u tome. Trtica je jedino mjesto na tijelu gdje se tri sloja membrane, koja okružuju mozak i leđnu moždinu, sastaju. Prvi potez Procedure trtica izvodimo upravo nad time i šaljemo impuls preko leđne moždine do dure na sitastu (između i iznad očiju).

Tom Bowen je znao reći daje drugi potez Postupka mokrenje u krevet, koji se obavlja na rectus abdominis, "zaključan" u prvom potezu. Ovaj potez se izvodi u trbušnoj regiji između T10 - T12.
Simpatički živci između mjehura i unutarnjeg sfinktera potječu iz T10 - L2. Zanimljivo je da ta područja potječu s iste razine na kralježnici. To također odgovara putanji unutarnjeg meridijana bubrega kao što je ilustrirano u sljedećem poglavlju o meridijanima mjehura i bubrega.

Postupak bubrega je važan pri liječenju svih problema bubrega/mjehura i uvijek ga koristim u prvom tretmanu kod djece s problemom nekontroliranog mokrenja tijekom sna. On stimulira bubrege, i donosi energiju u području mjehura i živaca koji podražava ove strukture. Bubrezi su povezani sa strahom, pa postupak bubrega je vrlo koristan kod djece koja imaju emocionalne probleme.

Respiratorni postupci i postupci žučnog mjehura neophodni su kod liječenja djece s problemom nekontroliranog mokrenja tijekom sna, te s problemima crijeva. Ovi postupci se također koriste za emocionalne probleme, gdje i postupak rame igra veliku ulogu. Ostali postupci koji dolaze u obzir su koljeno i gležanj.

Specijalizirani Bowen postupci poput trticaoblique ili Gracilis također mogu biti učinkoviti u liječenju, ako do sada navedeni postupci ne pomognu nakon nekoliko tretmana.

Oznake: bowen, mokrenje, krevet

NEURALNA KONTROLA MOKRENJA

Mokrenje uključuje koordinaciju središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne moždine), somatskog živčanog sustava i autonomnog živčanog sustava za kontrolu mjehura i sfinkter mišića.

Simpatički (borba/bijeg/stres) i parasimpatički (opuštanje/oporavak/odmor) živci nadražuju detruzor mišić mjehura i unutarnji sfinkter uretre pa su oni pod nenamjernom/prisilnom kontrolom.


Tijekom faze pohrane, simpatički živci stimuliraju detruzor mišić mjehura da ostane opušten i unutarnji sfinkter uretre da zatvori vrat mjehura.

U fazi mokrenja refleks ovisi o dva svjesna signala: iz mozga i od senzornih vlakana iz mjehura i uretre. Kada je mjehur pun, živčani signali upozoravaju na refleks centar u sakralnom dijelu leđne moždine. Ovi signali brzo stežu mjehur i opuštaju sfinkter mišiće. Međutim, impulsi iz proprioceptora također šalju signale u mozak što rezultira svjesnom željom za mokrenjem.

Ako se u tom trenutku ne pomokrimo (ako nema WC u blizini) mozak šalje impulse niz leđnu moždinu da inhibira refleks mokrenja.

Tijekom mokrenja parasimpatički živci potiču detruzor mišić mjehura da se steže kako bi istisnuo urin i unutarnji sfinkter mišić da se opušta kako bi urin mogao proći u uretru.

Vanjski sfinkter uretre prima podražaje od somatskih živaca i tijekom mokrenja svjesno se opušta da bi omogućio prolaz urina.

Kada je mjehur prazan, simpatički živci potiču detrusor mišić da se opusti u unutarnji sfinkter mišić da se stegne da bi se ponovno pokrenula pohrana.

ANATOMIJA URINARNOG SISTEMA

Bubrezi filtriraju krv radi održavanja ispravne ravnoteže vode, kiselina i elektrolita u tijelu i uklanjaju otpad u obliku urina.

Mokraća putuje kroz mokraćovod u mokraćni mjehur. Mišići u mokraćovodnim zidovima stalno se stežu i opuštaju da bi potisnuli urin iz bubrega.

Male količine urina se prazne u mokraćni mjehur iz mokraćovoda svakih 10-15 sekundi.


Donji urinarni trakt ima dvije različite faze:
Faza pohrane - urin je pohranjen u mokraćnorn mjehuru
Faza mokrenja - ispuštanje urina kroz uretru

Mokraćni mjehur je šuplji mišićni organ u obliku balona a njegova funkcija je privremeno skladištenje urina. On sjedi u zdjelici i drži se u mjestu ligamenata koji su povezani s drugim organima i prsnom kosti. Tijekom mokrenja detuzor mišići mjehura izbacuju mokraću.

Unutarnji sfinkter uretre , koji se nalazi u vratu mjehura, je kružni mišić koji je čvrsto zatvoren da spriječi prolaz urina, ali se opušta tijekom mokrenja.

Vanjski sfinkter uretre leži na otvoru vanjskog okruženja. Tijekom mokrenja
urin prolazi kroz metru, i vanjski sfinkter uretre se opušta da bi omogućio prolaz urina.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>