PREHRANA

srijeda , 09.09.2015.

Kao što je preporučeno od strane g.Bowena, djeci koja pate od enureze se savjetuje da izbjegavaju mliječne proizvode, jabuku i sok od jabuke. Preporučuje se uravnotežena prehrana 80/20 (80% alkalno tvorene hrane i 20% kiselinom tvorene hrane). Postoji nekoliko verzija Ijestvica s kiselom i alkalno tvorenom hranom u različitim knjigama i na internetu. No ukupni popisi su uglavnom isti.

Nekim roditeljima je teško staviti dijete na takvu prehranu, ali ja im uvijek kažem da dok god osiguravaju djetetu hranu iz popisa alkalno formirane hrane, to će uvelike pomoći njihovom djetetu.

Općenito, alkalno formirane namirnice uključuju: većinu voća, povrće, začine, sjemenke i orašaste plodove.

Kiselinom formirane namirnice ukljućuju: meso, ribu, perad, mliječne proizvode, žitarice, mahunarke.

Alkalno ili kiselo formirana hrana u tijelu nema nikakve veze sa stvarnim PH hrane.

Na primjer, limun je vrlo kiseli, ali krajnji rezultat nakon probave i asimilacije je alkalni, tako da se limun alkalno formira u tijelu. Isto tako, meso je testirano kao alkalno prije probave, ali ostavlja vrlo kiseli ostatak u tijelu, tako da je, kao i gotovo svi životinjski proizvodi, vrlo kiselo formiran.

Kiseli PH može se dogoditi iz kiselo tvorene prehrane, emocionalnog stresa, preopterećenja otrovima i/ili imunološke reakcije ili bilo kojeg procesa koji stanicama oduzima kisik i druge hranjive tvari.

Tijelo će pokušati nadoknaditi kiseli PH pomoću alkalnih minerala. Ako prehrana ne sadrži dovoljno minerala koji će nadoknaditi kiseli PH, dogodit će se nakupljanje kiselina u stanicama.

Najbolje je izbjegavati bezalkoholna pića (zbog visokog sadržaja šećera, a neka sadrže kofein, kao što je Cola, koji može iritirati mjehur) te ostalu slatku i/ili visoko procesiranu hranu.

Kisela ravnoteža će: smanjiti sposobnost tijela da apsorbira minerale i druge hranjive tvari, smanjiti proizvodnju energije u stanicama, smanjiti njegovu sposobnost za popravak oštećenih stanica, smanjiti njegovu sposobnost detoksikacije teških metala, napravit će da tumorske stanice napreduju i čini tijelo više osjetljivim na zamor i bolesti. Povećanje svježe sirove hrane (osobito zelene) je vrlo korisno. Previše prerađena hrana, prekuhana hrana, puno životinjskih proizvoda i žitarica te obilje dodataka poput šećera, soli i kemikalija te moderna prehrana su previše acidni. Također se preporučuje da dijete pije filtriranu alkalnu mineraliziranu vodu. Roditelji mogu dodati vrećicu alkalne mineralne granule poput Eko Voda u bocu svaki dan (dostupno u trgovinama zdrave hrane). Ja osobno zastupam Zazen vodu i uvijek preporučujem ovu vrstu sustava za filtriranje koji običnu vodu pretvara u alkalnu vodu punu elektrolita.

<< Arhiva >>