KAKO BOWEN UTJEČE NA MOKRENJE U KREVETU

utorak , 08.09.2015.

Bila sam zbunjena zbog činjenice da simpatički (borba/bijeg/stres) živčani sustav utječe na to da mjehur zadržava urin, a da parasimpatički (opuštanje/oporavak/odmor) živčani sustav potiče mokrenje. Čovjek bi očekivao da je to obrnuto! To također postavlja pitanje: zašto neki ljudi gube kontrolu nad svojim mjehurom u situacijama ekstremnog straha?

Odgovor je da prekomjerna stimulacija simpatičkog živčanog sustava rezultira prekomjerno na parasimpatički živčani sustav. Dakle, ako osoba doživljava ekstremni strah, to može dovesti do privremenog gubitka kontrole mjehura i/ili kontrole crijeva. Ako simpatički živčani sustav dominira zbog emocionalnog šoka i stresa, to može uzrokovati prekomjernu aktivaciju vagus živca (to je najduži parni moždani živac. Luta od moždanog debla kroz vrat, prsni koš i abdomen te se grana po organima u obliku pleksusa. Za njega se koristi naziv i deseti moždani živac. Vagus je najjači parasimpatički živac, te je stoga važan antagonist simpatičkog živčanog sustava. Osim motoričkih vlakana, 80-90% živčanih vlakana vagusa su senzorički te nose informacije o stanju tijela u središnji živčani sustav).
Vagus živci predstavljaju većinu komponenata lubanje parasimpatičkih podjela na autonomni živčani sustav. To rezultira parasimpatiču prekomjernost/hiperaktivnost.


Istraživanja su pokazala da su ispitivanja kod djece s enurezom (nekontrolirano mokrenje tijekom sna) ukazala na hiperaktivni parasimpatički živčani sustav. Ovo bi mogao biti faktor enureze kod djece koja su pod velikim emocionalnim stresom.

Bowen tehnika uravnotežuje autonomni živčani sustav i vraća na homeostaze (homeostaza je održavanje postojanih, stabilnih unutarnjih uvjeta u stanici ili živom biću, tj. stalne temperature, sastava, razine i tlaka tjelesnih tekućina, brzine metabolizma, itd.) Smiruje simpatički živčani sustav, tako da će se i parasimpatička hiperaktivnost također povući, jer više neće morati nadoknađivati (i stoga se smanjuje i agitacija mjehura).

Gornji dišni TMJ i dodatni TMJ postupci,koji stimuliraju vagus živac, mogu biti vrlo korisni kod djece s enurezom (kao i kod svih drugih problema inkontinencije) koja nisu reagirala na proceduru mokrenja u krevet.

Najčešći Bowen postupak koji koristimo za enurezuje POSTUPAK ZA MOKRENJE U KREVET.

Nakon poteza 1 i 2 BRM-a 1, prvi potezje učinjen preko centra trtica, baš kao i postupak trtica, ali se koriste dvije dodatne točke pritiska na ERECTOR SPINAE (mišić ispravljač kralježnice) koji se nalazi na vrhu kuka (iliačne kosti).

Drugi potez je učinjen u „bumerang“ obliku preko RECTUS ABDOMINIS (mišić koji čini prednji dio trbušne stijenke) fascije, na pola puta između pupka i sredine u preponskom naboru.

John Wilks je napisao: trtica je ključno područje za balansiranje autonomnog živčanog sustava.
I simpatički i parasimpatički živčani sustav imaju važne ganglije (GANGLIJ JE SKUP TIJELA ŽIVČANIH STANICA, KOJA OBLIKUJU STRUKTURE NALIK NA ČVOROVE. ONI SU PRIDODANI AUTONOMNOM ŽIVČANOM SUSTAVU, POJEDINIM MOŽDANIM I SVIM ŽIVCIMA KRALJEŽNICE) i staze živaca koji idu u neposrednoj blizini trtice.
Simpatički živčani sustav sastoji se od niza vrlo finih živaca koji idu s obje strane kralježnice od kontrolne jezgre u moždanom deblu. Ova dva lanca imaju spoj na vrhu trtice koji se zove ganglion.

Parasimpatički sustav također ima živčane puteve koji prolaze blizu trtice i kontroliraju mjehur, niža ravnoteža da radi ispravno, a nema sumnje da postupak trtica pomaže u tome. Trtica je jedino mjesto na tijelu gdje se tri sloja membrane, koja okružuju mozak i leđnu moždinu, sastaju. Prvi potez Procedure trtica izvodimo upravo nad time i šaljemo impuls preko leđne moždine do dure na sitastu (između i iznad očiju).

Tom Bowen je znao reći daje drugi potez Postupka mokrenje u krevet, koji se obavlja na rectus abdominis, "zaključan" u prvom potezu. Ovaj potez se izvodi u trbušnoj regiji između T10 - T12.
Simpatički živci između mjehura i unutarnjeg sfinktera potječu iz T10 - L2. Zanimljivo je da ta područja potječu s iste razine na kralježnici. To također odgovara putanji unutarnjeg meridijana bubrega kao što je ilustrirano u sljedećem poglavlju o meridijanima mjehura i bubrega.

Postupak bubrega je važan pri liječenju svih problema bubrega/mjehura i uvijek ga koristim u prvom tretmanu kod djece s problemom nekontroliranog mokrenja tijekom sna. On stimulira bubrege, i donosi energiju u području mjehura i živaca koji podražava ove strukture. Bubrezi su povezani sa strahom, pa postupak bubrega je vrlo koristan kod djece koja imaju emocionalne probleme.

Respiratorni postupci i postupci žučnog mjehura neophodni su kod liječenja djece s problemom nekontroliranog mokrenja tijekom sna, te s problemima crijeva. Ovi postupci se također koriste za emocionalne probleme, gdje i postupak rame igra veliku ulogu. Ostali postupci koji dolaze u obzir su koljeno i gležanj.

Specijalizirani Bowen postupci poput trticaoblique ili Gracilis također mogu biti učinkoviti u liječenju, ako do sada navedeni postupci ne pomognu nakon nekoliko tretmana.

Oznake: bowen, mokrenje, krevet

<< Arhiva >>