ANKSIOZNOST, NEUROLOŠKI POREMEĆAJI I EMOCIONALNI STRES

utorak , 08.09.2015.

Očita je veza između anksioznosti/emocionalnih stresova i mokrenja u krevet, ali teško je odrediti kako emocije, osobnost i psihološki stresovi doprinose tome. Roditelji ocjenjuju da čak i male promjene uobičajenih rutina mogu pogoršati mokrenje u krevet.

Dr. Preston Smith je napisao: "Studije su pokazale da su emocionalni problemi, kao što su razvod roditelja, nova braća i sestre i traumatični događaji iz djetinjstva, često povezani s problemom mokrenja u krevet. Također su pokazale da su povećane tendencije za mokrenjem u krevet kod djece s poremećajem pažnje (ADD) i onih s hiperaktivnim poremećajem (ADHD). Oko 25% djece s ADHD-om mokre po noći, što je više nego u općoj populaciji djece."

U životu gotovo svakog djeteta postoji neki oblik anksioznosti ili stresa, tako da je važno ne označiti svako dijete koje mokri u krevet kao dijete s emocionalnim ili psihičkim problemom (ili označiti roditelje kao loše roditelje). Puno djece koja mokre u krevet su bez ikakvih očitih emocionalnih ili psihičkih problema i žive u ljubavi i stabilnoj obitelji. Isto tako postoje i djeca koja su suočena s puno emocionalnih stresova u životu i/ili traumatskih događaja, ali ne mokre u krevet.

Oznake: anksioznost, neurološki poremećaj, stres

<< Arhiva >>