KOMPLIKACIJE TIJEKOM TRUDNOĆE I PORODA

srijeda , 09.09.2015.

Vrlo rano u maternici, kretanja primitivnih reflekasa doslovno pomažu razvoju mozga. Ta kretanja razvijaju puteve u neuralnoj mreži koji omogućavaju povezivanje različitih područja u mozgu koja su toliko važna kasnije za učenje, ponašanje, komunikaciju, društvene odnose i emocionalno zdravlje.

Primitivni refleksi postavljaju temelje za sve buduće funkcioniranje i neophodni su za bebin opstanak u prvim tjednima života. Ovi refleksi su automatski, stereotipni pokreti, usmjereni od moždanog debla i uništeni su bez kortikalnog uključivanja. Svjesnost je moguća samo kada moždana kora postane uključena u događaj. Primitivni refleksi bi trebali biti pod kontrolom većih središta mozga kako bi se razvile više sofisticirane neuronske strukture koje zatim omogućuju novorođenčadi kontrolu dobrovoljnih reakcija.

Dobrovoljna inhibicija Refleksa mokrenja je kontrolirana na višim razinama živčanog sustava. To se obično razvija u dobi od 3-5 godina, ali ako primitivni refleks ostane nesputan, neuralne strukture viših moždanih centara koji inhibiraju mokrenje ne može se u potpunosti razviti.

Primitivni refleksi normalno prijelaze na posturalne reflekse koji posreduju sa razine srednjeg mozga. Njihov nastup je znak aktivna uključivanja viših struktura mozga tijekom moždane aktivnosti, te povećava zrelost u središnjem živčanom sustavu.

Moždano deblo je područje mozga koje povezuje moždanu koru sa leđnom moždinom. Ono prenosi informacije između perifernih živaca i leđne moždine s gornjim dijelovima mozga i kontrolira autonomnu funkciju perifernog živčanog sustava.


Kao što je John Wilks napisao: „Koristeći dodatne točke pritiska i izvođenje procedure trtica pomažemo spriječiti leđni galant refleks“.

Ako je autonomni živčani sustav dominantan nad somatskim živčanim sustavom, nismo u mogućnosti lako pristupiti našoj moždanoj opni gdje se obrađuju i analiziraju podaci.

Umjesto toga ostajemo u stanju preživljavanja i stresa. Kako starimo, naši neintegrirani refleksi izazivaju borbu/otpor čak i kad ne postoji logičan razlog za stres. Takvo stresno ponašanje postaje uobičajen uzorak reagiranja.

Bowen može biti vrlo učinkovit u liječenju mokrenja u krevet, jer potezi aktiviraju proprioceptore na više razina tkiva i stvaraju dinamično ponovno uređenje centralnog i perifernog živčanog sustava, regulira autonomni živčani sustav i time olakšava put do prefrontalnog korteksa.

Postoje određene vježbe koje su razvili stručnjaci za integriranje zadržanih primitivnih reflekasa. Ove vježbe su poznate kao Neurorazvojna terapija, primitivni refleks terapija, razvojnog pokreta vježbe. Ove vježbe stimuliraju povezanost živčanih puteva do mozga, koji omogućuju razvoj složenih refleksa, ponavljajući slične pokrete koji se prirodno trebaju pojaviti u prvoj godini života. Vježbe se izvode u sporom i namjernom ponašanju i dijete radi ove vježbe kod kuće svaki dan.

Prema riječima stručnjaka potrebna su 3 tjedna da se uspostave nove veze u mozgu, pa bi se vježbe trebale izvoditi svaki dan bez prekida u trajanju od najmanje 3 tjedna. Da bi napredak postao trajan, vježbe se moraju izvoditi redovito do godine dana.

Našla sam 3 vježbe koje koriste neurorazvojni terapeuti za integraciju leđnog galant refleksa. One se nazivaju „Wiggle Worm“, „Lizard“ i „Snow Angel“.

Ove vježbe su preporučljive za djecu noćnom enurezom, pogotovo ako nema poboljšanja nakon nekoliko Bowen tretmana.

WIGGLEWORM

Lezite na trbuh, ruke ispružite uz tijelo i lice okrenite udesno. Radi pokret tako da se pretvaraš da si crv. Činite to vrlo polako mičući desno rame prema dolje (bez podizanja glave) prema boku, tako da se tvoja ruka spušta prema koljenu, a u isto vrijeme izvijajte desni bok gore prema ramenu tako da se vaša leđa izvijaju u krivulju (vaša desna noga će biti više podignuta od vaše lijeve strane, ako to činite ispravno).

Vratite vaš kuk i ramena u prvobitni položaj. Sada lice okrenite na lijevu stranu i pomjerajte lijevo rame prema dolje i lijevi kuk izvijajte prema ramenu. Ponovite postupak 10 puta.

LlZAR EXERCISE

Sada ćete se pretvarati da ste gušter. Možete napraviti ovu vježbu s jastukom postavljenim ispod svog tijela da bi vam bilo udobnije.

Lezite na trbuh i lice okrenite desno. Lijevu ruku držite ravno uz tijelo i lijevu nogu držite ravno, a savijajte desno koljeno prema gore i desni lakat i rame prema dolje.

Zatim zamijenite strane: prvo okrenite glavu na lijevo. Izravnajte desnu nogu i desnu ruku stavite ravno uz tijelo. Savijajte lijevo koljeno prema gore dok lijevi lakat i rame savijate prema dolje.

SNOW ANGEL

Lezite na leđa, noge ravno prema dolje i ruke niz bokove. Vrlo polako mičite svoje ruke i noge sa strane u isto vrijeme (kao da radite anđela u snijegu).

Nastavite sve dok vam se ruke ne sastave iznad glave a noge su rastegnute u stranu. Zatim, opet vrlo sporo, vratite ruke i noge u prvobitni položaj, sve u isto vrijeme. Ponovite 10 puta.

<< Arhiva >>