Linkovi
Mail
luki69@net.hr

luki2.blog.hr

subota, 17.09.2022.

Ceremonija pripreme čaja

Dva događanja, jedno bolje od drugoga. Danas. Naravno, kad nešto dobro krene, još bolje se nastavi...
Dakle, ujutro: ceremonija pripreme i ispijanja čaja i predavanje Kina i Hrvatska... Jing Youan, Teahouse & Bistro u Gjanicama bilo je mjesto radnje. Od vlasnika čajane, gospodina Alexa Wanga, doznali smo kako se priprema čaj, vrlo omiljen napitak u Kini. Sprema se poput engleskog crnog čaja, ali jednostavnije - jer mješavina biljaka za čaj je bogatija, ali se u čaj ne stavljaju nikakvi dodatni okusi, šećer, kombinacije s mlijekom i slično, kao što se to radi u Engleskoj. Čaj se sprema tako da se prelije vrućom vodom, a ako je mješavana biljaka kvalitetna - taj se postupak može ponoviti i nekoliko puta, kako bi se spremio čaj. Zavisno od sastojaka i načina pripreme, čaj može biti lagan (kao što smo mi, sudionici ovoga događanja, pili), blag - ili jak, za razbuđivanje - i tada je više sličan kavi, odnosno njenom djelovanju. Fotografije: Gospodin Wang priprema čaj.... Umirujući čaj. Malena šalica, upravo za jednu malenu kao što sam ja. :)))) Iz ovakve šalice običavam piti i prvu jutarnju kavu.....Uređenje čajane: sve u crvenom. Crvena, prema kineskom vjerovanju, donosi blagostanje, sreću i zaštitu od loše energije. Obilje i privlačnost. Čajana je bila puna ljudi:
Inače, da bi se postao majstor za pripremu čaja potrebno je, vjerovali ili ne, tri godine školovanja!
Nakon zaista odličnog čaja, slijedilo je predavanje Antonije Putić: "Kina i Hrvatska - dva različita pogleda na isti svijet". Jako mi se svidjelo jer je Antonija govorila iz srca i iskustva. Naime, Antonija je u Kini provela tri godine, proputovala je veliki dio Azije, a svoja znanja dijeli i u svojoj knjizi i na društvenim mrežama. Govorila je o razlici u načinu provođenja slobodnog vremena, različitosti u glazbi, načinu ophođenja, ali - kaže Antonija - kad te Kinezi prihvate, to znači da praktički postaješ član njihove obitelji; slaviš i žalostiš se zajedno s njima. Ili skraćeno: srce se uvijek kaže srce!
Popodne - proslava petogodišnjice Grif piva!!!! Pivana, Ilica 222. I ovdje baloni, istina drugih boja nego u čajani, i veselo i lijepo. Evo kako je bilo: Uz odličan Grif, mora se nešto i pojesti. Odlični pivski burgeri i umak, koji je i za mene, ljutomana, prejak - ali i predobar.... Obilazak Pivane i postrojenja za proizvodnju Grifa. Najsimpatičniji konobar na svijetu: Za uspomenu, dobila sam o ovu divnu majicu:
Tu je još bila degustacija novog piva, pa Stand up comedy, a u glazbenom dijelu Detour....Od srca preporuka za Pivanu, neka se ovako nađemo na predstavljanju i za pet godina... A što me tek čeka sutra!!!! Najradije bih da je nedjelja i da krenem u novi dan, u dva nova predivna događanja! Ljub!
PS: Moj Mjesec i brod doplovili do fotobloga! Hvala!

- 21:40 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2022 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Prosinac 2024 (12)
Studeni 2024 (13)
Listopad 2024 (16)
Rujan 2024 (21)
Kolovoz 2024 (7)
Srpanj 2024 (13)
Lipanj 2024 (20)
Svibanj 2024 (21)
Travanj 2024 (23)
Ožujak 2024 (24)
Veljača 2024 (18)
Siječanj 2024 (20)
Prosinac 2023 (25)
Studeni 2023 (26)
Listopad 2023 (28)
Rujan 2023 (16)
Kolovoz 2023 (18)
Srpanj 2023 (22)
Lipanj 2023 (30)
Svibanj 2023 (27)
Travanj 2023 (28)
Ožujak 2023 (26)
Veljača 2023 (23)
Siječanj 2023 (24)
Prosinac 2022 (25)
Studeni 2022 (26)
Listopad 2022 (29)
Rujan 2022 (25)
Kolovoz 2022 (22)
Srpanj 2022 (22)
Lipanj 2022 (21)
Svibanj 2022 (28)
Travanj 2022 (29)
Ožujak 2022 (25)
Veljača 2022 (24)
Siječanj 2022 (25)
Prosinac 2021 (23)
Studeni 2021 (24)
Listopad 2021 (28)
Rujan 2021 (26)
Kolovoz 2021 (29)
Srpanj 2021 (31)
Lipanj 2021 (22)
Svibanj 2021 (28)
Travanj 2021 (28)
Ožujak 2021 (22)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (14)
Opis bloga