Krenuo portal SP2006

22.05.2006.

SVE NA JEDNOM MJESTU

Najnovije vijesti, šaljive zanimljivosti, atraktivne fotogalerije, podaci o svim reprezentacijama, igračima, sucima.... Kutak posvećen samo navijačima, Knjaz i Baretić kao kolumnisti. Gdje? Na jednom mjestu.


U nedjelju, 21. svibnja u kampu hrvatske reprezentacije u Čatežu predstavljen je najnoviji projekt IskonPortala, koji je u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom izradio službeni portal HNS-a za Svjetsko prvenstvo 2006.

Prezentaciji je prisustvovao i izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Kranjčar, koji je sa zanimanjem popratio predstavljanje portala u slici i riječi. O ovom projektu je biranim riječima govorio i glasnogovornik HNS-a Ivan Rotim.

"Radi se o najboljem, najpreglednijem i najinformativnijem portalu vezanom za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Nama u Hrvatskom nogometnom savezu je izuzetno drago što putem ovog odličnog projekta nastavljamo uspješnu suradnju s IskonPortalom", rekao je Rotim.

A što će čitatelji pronaći na adresi http://sp2006.net.hr? Portal koji će tijekom lipnja i srpnja prenositi sva zbivanja i zanimljivosti iz Njemačke. Stranice koje će se ažurirati iz minute u minutu, sve informacije o reprezentacijama, detaljne podatke o sucima, stadionima i gradovima u kojima će se igrati utakmice SP-a.

Raznovrsnosti sadržaja na portalu SP2006 doprinosi niz tema vezanih uz povijest svjetskih prvenstava, ugledni kolumnisti te posebna rubrika Fun ball, gdje će posjetitelji imati prilike upoznati nogometnu abecedu i manje poznate pikanterije iz prošlosti.

Slika govori više od tisuću riječi, stoga bi posebno izdvojili brojne fotogalerije, koje će privući pažnju i onih kojima zbivanja s terena nisu na prvom mjestu. Bit će tu slike navijač(ic)a, trenera, igrača, legendi, golova, akcija, ali i žena nogometaša, manekena u kopačkama, misica zemalja sudionica, poznatih osoba iz svijeta showbiza...

Za navijače će biti rezervirana rubrika Navijački kutak, koja im otvara prostor za kreiranje tog dijela portala. Naime, oni koji će biti u prilici posjetiti Njemačku, prenosit će svoje dojmove, te ugodna ili neugodna iskustva s tog putovanja putem e-maila ili fotografije.

Oni koji će SP pratiti putem web-stranica IskonPortala i Hrvatskog nogometnog saveza na adresi http://sp2006.net.hr, očekuju svakodnevne nagrade tijekom trajanja turnira, mogućnosti downloada navijačkih melodija te ostalih 'nogometnih' sadržaja za mobitele, kao i kupnja navijačkih rekvizita.

Održana javna tribina čelništva HDZ-a 1990.

U prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu proteklog vikenda održana je javna tribina HDZ-a 1990. pod nazivom «Hrvatski identitet u europskoj BiH». Gosti tribine bili su predsjednik stranke Božo Ljubić, dopredsjednici Martin Raguž, Vinko Zorić, Rudo Vidović i Nediljko Rimac, članovi Predsjedništva HDZ-a 1990. Josip Merdžo i Velimir Valjan te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ivica Čeko. Cjelokupno rukovodstvo HDZ-a 1990. posjetilo je Livno jer je iz Livna stigla velika potpora konvenciji i osnivanju nove stranke u Mostaru 8. travnja ove godine, a od 13 temeljnih ogranaka HDZ-a BiH u livanjskoj općini njih sedam nedavno je pristupilo HDZ-u 1990. među kojima i nekoliko vijećnika Općinskog vijeća, predsjednik županijske Skupštine Nediljko Rimac i zastupnik u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta Ivica Čeko. Čelnici HDZ-a 1990. iznijeli su svoje poznate stavove o ustavnim promjenama, položaju Hrvata i ustrojstvu BiH s četiri do pet regija ili sedam do osam županija, a bilo je govora i o jeziku, trećem entitetu, posebnom TV kanalu na hrvatskom jeziku, predstojećim općim izborima i drugim aktualnim temama. Na pitanje jednog posjetitelja zbog čega je HDZ 1990. protiv predloženih ustavnih amandmana, dopredsjednik stranke Martin Raguž odgovorio je kako su pitali neke srpske političare što bi po njima bila druga faza ustavnih promjena, na što su im oni odgovorili kako bi to bila "regrutacija", što je, kako je kazao, uvjerilo Hrvate i dalo im za pravo da ne prihvate predložene ustavne promjene.

(NINA) nv


Održana državna izložba pasa

U organizaciji Kinološkog saveza BiH i Kinološke udruge iz Livna na gradskom stadionu Zgona u nedjelju je održana Državna izložba pasa «Livno 2006.», na kojoj je predstavljeno oko 210 pasa i oko 40 pasmina iz 14 različitih skupina. Ljubitelji, vlasnici i uzgajivači pasa iz BiH i susjedne Dalmacije mnogobrojnim posjetiteljima predstavili su svoje ljubimce. Natjecanje su veoma uspješno ocjenjivala petorica kinološih sudaca iz BiH i jedan iz Hrvatske. Državnu izložbu pasa, prvu takve vrste u livanjskoj općini, otvorio je općinski načelnik Luka Čelan. Prigodnim riječima posjetiteljima se obratio i predsjednik Kinološkog saveza BiH i poznati kinološki sudac fra Petar Krasić. Svi psi su ocijenjeni, a posebna atrakcija na izložbi bila je prezentacija nedavno međunarodno priznate autohtone pasmine tornjaka.
Vlasnicima su podijeljeni pokali i potrebna dokumenta. Za tri najljepša psa proglašeni su doga canario, vlasnika Bruna Paparele, kratkodlaki jazavčar Milene Nikolić-Šebić i zlatni rotvajler Branimira Kopitovića, svi iz Splita.

(NINA) nv


Raspisana potjernica za Franjom Šoljom

Ministarstvo unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona raspisalo je javnu potjernicu za Franjom Šoljom, rođenim 1975. godine u Travniku, koji je nastanjen u mjestu Pokrajčići-Nova Bila.
MUP ZDK-a raspolaže saznanjima da je Šoljo jedan iz grupe osoba koja vrše krivična djela krađe putničkih motornih vozila. Za njim je ranije raspisano više potraga i to od strane MUP-a Srednjo-bosanskog kantona , MUP-a Kantona Livno i Policijske uprave Žepče.
Na osnovu zahtjeva MUP-a ZDK, Kantonalno tužiteljstvo u Zenici dalo je suglasnost za raspisivanjem potjernice, a MUP ZDK-a je pozvao građane koji mogu dati bilo kakvu informaciju o kretanju ili boravku Franje Šolje, da daju na brojeve telefona 122, 032 401-540, 032 449-249 ili broj krimolovca 080020505. Prije sedam dana zbog istih razloga, MUP ZDK-a raspisao je javnu potjernicu za Elmedinom Žunom iz Zenice.

(Fena)

I Livno na karti mreže suvremenih autocesta?

15.05.2006.

PROMET Livnjaci još puni nade nakon najave ministra Dokića LIVNO – Posljednja informacija ministra prometa i komunikacija Branka Dokića o značaju autoceste Okučani-Banja Luka-Livno-Split još jednom je pobudila nadu kod Livnjaka da će njihov grad konačno postati dio suvremene cestovne mreže. Tu za Republiku Srpsku vrlo značajnu, mada ne prioritetnu cestu, ministar Dokić Livnjacima je predstavio još u prosincu 2003. za svoga boravka u Livnu. Tada je bilo najvažnije da taj pravac uđe u strategiju razvoja transporta koja se trebala izraditi na osnovi postojećeg Master plana.
Trebalo je to biti uskoro, a do dan-danas nema te strategije zasnovane na stvarnim prometnim, a ne lokalnim politikantskim potrebama. No priče o cestama i poslijeratnim nadama Livnjaka nisu novost. Podsjetimo na nagađanja o mogućoj gradnji autoceste Zagreb-Split preko BiH, kad su se Livnjaci već vidjeli na jednom od ključnih čvorišta te prometnice. Nakon toga se naklapalo o nekakvoj hercegovačkoj autocesti od Livna preko Mostara i dalje. Kao što znamo, od tih autocesta, uključujući i ovu Dokićevu, nema ništa.

Umjesto toga Livnjaci su sagradili svoju gradsku brzu cestu čiji se svečani završetak posljednje dionice, kao i svake do sada, očekuje uoči predstojećih izbora. Tu je, naravno, i trasa Rojsove obilaznice koja je trenutačno zatvorena za promet. Posljednji cestovni poduhvat u livanjskom kraju je dionica Livno-Sinj preko Vagnja. O njezinu značaju prije završetka, kad se bude znalo za koliko će skratiti put prema Splitu i hoće li svojom kvalitetom to skraćenje biti isplativo, zasad je teško govoriti.
Drazen Mamic Vecernji-list

Livnjaci se spremaju u Bleiburg

09.05.2006.

Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske 1941. - 1945. iz Livna i ovog svibnja organizira odlazak u Bleiburg radi posjeta spomen-obilježju stradanja Hrvata na Bleiburškom polju u Austriji.

Društvo je uputilo poziv svojim članovima i građanima livanjske općine da se prijave za odlazak na komemoraciju i svetu misu u Bleiburgu, a za sve zainteresirane prijevoz je osiguran autobusima.

(NINA) nv

LIVNO U ZAPALJENOM AUTOMOBILU ŽIVOT IZGUBIO MIRO PETROVIĆ (47)

MESAROVA SMRT POD VELOM TAJNE
O načinu na koji je nesretni Petrović izgubio život u livanjskoj javnosti se, naravno, ispredaju različite priče, počevši od takvih da je on sam sebi presudio, do onih u kojima se sumnja da se tu radi o brutalnom ubojstvu...
LIVNO - Iako DNK analiza još nije potvrđeno, posve je sigurno da je u petak ujutro u svom zapaljenom automobilu u livanjskom gradskom naselju Brina život izgubio livanjski mesar Miro Petrović (47), rođen u Kaknju.
Riječ je o izuzetno susretljivom čovjeku, koji je zajedno sa svojom suprugom i petnaestogodišnjim sinom dosta skromno živio u svojoj obiteljskoj kući na Brini, nedaleko od samog mjesta tog tragičnog događaja.
O načinu na koji je nesretni Miro izgubio život u livanjskoj javnosti se, naravno, ispredaju različite priče, počevši od takvih da je on sam sebi presudio, do onih u kojima se sumnja da se tu radi o brutalnom ubojstvu iz zasjede, gdje su počinitelji paljenjem automobila i njegova tijela, navodno, željeli ukloniti vlastite tragove ovoga teškog zločina.
Istraga koja je u tijeku još u konačnici nije rekla svoje. Tako se ni nakon obdukcije tijela, koja je u petak popodne obavljena u livanjskoj bolnici, u subotu u Županijskom tužiteljstvu nije mogao dobiti ni jedan novi detalj u vezi s ovim teškim događajem. Kazano nam je samo kako istraga još traje i kako su, radi identifikacije, uzorci tijela nastradalog upućeni na DNK analizu.
O nalazu obdukcije nije želio govoriti ni čovjek koji je obavio taj posao, sarajevski patolog Ilijas Dobrača. Na šutnju se odlučio nakon konzultacije sa županijskim tužiteljem koji vodi istragu Mladenom Stojanovićem.
Za razliku od Županijskog tužiteljstva, MUP Hercegbosanske županije je putem svog priopćenja za javnost ipak otkrio određene veoma značajne činjenice do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu istrage cijelog slučaja. Naime, u potpuno izgorenom automobilu pronađen je pištolj C.Z. call. 7,65 mm , za koji je utvrđeno da je pripadao pokojnom Miru Petroviću. U automobilskoj olupini također su pronađene i dvije čahure istoga kalibra. U biti to su i jedini detalji koji su u vezi s ovim tragičnim događajem do sada službeno obznanjeni.
Međutim, iz neslužbenih izvora doznajemo kako je prigodom obdukcije na lubanji pokojnika u predjelu sljepoočnice pronađen trag nastao od metka, što, naravno, samo po sebi upućuje na zaključak da Miro nije preminuo jedino zbog vatre koja je zahvatila automobil.
U cijeloj ovoj priči možda je zanimljivo istaknuti i to da u trenutku tragedije novac koji je prethodnog dana bio u džepu ovoga nesretnika nije bio s njim u automobilu. Ostao je, navodno, u kući, u hlačama koje je toga prethodnog dana nosio.
Kao što smo već pisali, pokojni Miro je u petak ujutro iz svoga doma otišao i bez svog mobilnog aparata, slučajno ili namjerno, nije poznato.

Frano MIOČ

JEDAN NIJEMAC ĆE POSTATI OTAC 1.000 DJECE

08.05.2006.

Pedesetšestogodišnji Nijemac Jurgen Hass postat će otac tisuću djece kada ih posvoji koristeći se jednim zakonom o priznavanju očinstva, objavio je sedmični list Der Spiegel.
Bivši općinski zvaničnik iz Liberalne stanke tvrdi da je već priznao 300 djece iz Paragvaja, Rumunije, Mađarske, Moldavije, Rusije, Ukrajine i Indije.Priznavanje očinstva omogućuje ovoj djeci da dobiju njemačko državljanstvo i tako pristupe njemačkom obrazovnom sistemu i socijalnim beneficijama, precizira se u časopisu koji će izaći u ponedjeljak.Hass je izjavio kako se "igra" sa zakonom o očinstvu iz 1998. godine koji omogućava muškarcima da priznaju dijete kada žena da saglasnost i kad nijedan drugi muškarac ne tvrdi da je otac.

(Fena) zl

Tko zaslužuje holivudske honorare?

07.05.2006.

Dok samo pet posto glumaca uspije živjeti od glume zvijezde dobivaju basnoslovne honorare. Tom Hanks, Brad Pitt i Will Smith ih zaslužuju, dok Jim Carrey i John Travolta ne.
LOS ANGELES - Prema ocjeni specijaliziranog američkog časopisa Entertainment Weekly glumac Tom Hanks zavređuje "svaki cent zarađenih 25 milijuna dolara po filmu", za razliku od komičara Jima Carreya kod kojega je ta svota "prenapuhana". 49-godišnji Hanks koji igra glavnu ulogu u jednom od najiščekivanijih filmova ove godine Da Vincijev kod za koju je dobio 25 milijuna dolara, "zavređuje svaki cent". Među glumce koji su zavrijedili svoju filmsku plaću časopis je svrstao Willa Smitha ( 25 milijuna dolara), Brada Pitta (20 milijuna) i Reese Witherspoon, dobitnicu ovogodišnjeg Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu (15 milijuna).

No, prema ocjeni EW-a kanadski glumac Jim Carrey, prvi glumac koji je za film iz 1996. dobio 20 milijuna dolara, više ne zavređuje tako visok honorar te bi "filmski studiji trebali uskoro početi tražiti manje skupog, a uspješnijeg komičara".

Slična je ocjena lista za američkog glumca Eddieja Murphyja čiji posljednji filmovi dovode u pitanje opravdanost isplaćenog mu honorara od 20 milijuna, te John Travolta koji sa zaradom od 12 miljuna dolara po filmu "ne privlači u kina više onoliko gledatelja kao ranije". Jednaku je presudu EW-a dobio i Harrison Ford (zarada od 15 milijuna dolara).

Kada je riječ o Tomu Cruiseu čiji se film Nemoguća misija III počeo prikazivati u SAD-u u petak, ima sve izglede da i dalje ostane najbolje plaćeni glumac na svijetu, jer od ukupne zarade po filmu dobiva 30 posto.

"Cruiseovi filmovi u posljednjih nekoliko godina nisu zaradili ukupno manje od 100 milijuna dolara", piše list dodajući kako su filmovi u kojima je glumio 43-godišnji Cruise od samog početka zaradili 2,5 milijarde dolara.
iskon

nadopuna:
Vatikan stopira Da Vincijev kod
Tom Hanks zavređuje filmski honorar, Carrey ne




Pogledajte kako se vinčava More s Lukyjem
Ekskluzivni pristup Lukyjevom novom video spotu


Ljubitelji splitskog kantautora Dragana Lukića Lukyja koji s nestrpljenjem očekuju njegov novi studijski album "V.I.T.R.I.O.L." bit će iznimno veseli zbog činjenice da pritiskom na dolje navedeni link imaju priliku pogledati i skinuti video spot za pjesmu "Vinča san More".
Video je režirao poznati splitski redatelj Žare Batinović, a radi se o konceptualnom uratku koji ugošćuje lik djevojčice Ararite prema kojoj je naslovljen njegov bestseler debi.


Skini video

Luky "Vinca san More"
(wmv format ~ 509 kbit/s, zip ~ 15.8MB)

vip.hr

Bush: Što je to nogomet?

'Ja u svom djetinjstvu nisam gledao nijednu utakmicu i spadam u onu generaciju koja praktički nema pojma o toj igri. Rekli su mi da SAD imaju dobru momčad. Navijat ću za SAD.'


NEW YORK - Američki predsjednik George W. Bush priznao je u razgovoru za njemački list Bild kako vrlo malo poznaje nogomet, ali i kako je svjestan da je Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj najveći sportski događaj na planetu ove godine.

Sve donedavno mi Amerikanci nismo bili svjesni važnosti Svjetskog nogometnog prvenstva, pa čak ni nogometa kao igre. Mnogi Amerikanci poput mene ne poznaju nogomet, ja u svom djetinjstvu nisam gledao nijednu utakmicu i spadam u onu generaciju koja praktički nema pojma o toj igri.

Srećom, postoji i generacije Amerikanaca koje poznaju i vole nogomet, rekao je Bush, dodavši kako će, naravno, navijati za američku reprezentaciju.

Rekli su mi da SAD imaju dobru momčad, ali nisam siguran da mogu do naslova prvaka. U jedno sam ipak siguran, a to je da će Nijemci savršeno organizirati natjecanje, dodao je Bush, koji će Njemačku posjetiti pet dana nakon finala, 14. srpnja.

Američki predsjednik obožava baseball, bio je suvlasnik Texas Rangersa u 90-tim godinama prošlog stoljeća, a čak je 1993. razmišljao da se natječe za mjesto komesara profesionalne lige MLB-a.
Hina|IskonPortal

Najstarija osoba na svijetu

06.05.2006.

SAN AGUSTIN - Najstarija osoba na svijetu vjerojatno je Cruz Hernandez, koja je jučer proslavila svoj 128. rođendan u krugu obitelji i prijatelja. Na proslavi se okupilo dvjestotinjak ljudi, obučenih u kostime salvadorskih mitoloških junaka.Vremešna starica ne govori već neko vrijeme, a dane provodi uglavnom drijemajući. Prema državnim podacima rođena je 3. svibnja 1878. u jednoj od središnjih salvadorskih pokrajina. Rodila je 13-ero djece, a sada ima 60 unučadi, 80 praunučadi i 25 prapraunučadi.
Djelatnici Državnog matičnog ureda još su prošle godine poslali njezine podatke u Guinnessovu knjigu rekorda, budući da Ekvadorka Maria Esther de Capovilla, u dobi od 116 godina, ipak nije najstarija žena na svijetu.
Reuters /jutarnji.hr


Otvara se bordel samo za žene

ŠPANJOLSKA - U španjolskoj Valenciji ove će se jeseni otvoriti bordel u kojem će raditi samo muškarci, a mušterije će biti isključivo žene. Ustanovu će voditi 35-godišnja bivša prostitutka Šarmantna Barbara, a nastala je iz eskort agencije. Prosječni žigolo zarađivat će oko 1.200 eura po noći, a njihova šefica kaže da je izabrala prije svega komunikativne i inteligentne muškarce, dok su mišići bili posve u drugom planu. Tradicionalno konzervativna Španjolska u posljednje vrijeme se sve više liberalizira, ali na prostituciju se i dalje gleda kao na mušku stvar. Prema istraživanju nacionalnog Instituta za statistiku, svaki četvrti muškarac u toj zemlji se barem jednom družio s prostitutkom, dok je samo svaka pedeseta žena platila za usluge žigola. (T-portal/E.L.)



Indijac već 50 godina živi na drvu

NEW DELHI - Muškarac iz indijske države Orissa živi nakon svađe sa ženom na drvu posljednjih 50 godina. Gayadhar Parida (83) iz mjesta 239 km sjeverno do glavnog grada te države, nekoliko se puta spuštao na molbu žene i djece, ali nije iselio "s drveta", javlja agencija IANS. Posvađali smo se zbog sitnice i zatim me ostavio i rekao da neće sa mnom živjeti niti se vratiti doma do smrti. Pokušavala samo potaknuti da se vrati, ali on to stalno odbija, izjavila je njegova žena. Paridino neobično obitavalište je improvizirana kućica na drvu. Godinama je Parida živio na drvu manga, ali se morao preseliti na novu adresu kada je njegovo drvo stradalo u oluji. Parida je izjavio da mu je njegov neobičan način života pomogao u duhovnom sazrijevanju i rješavanju napetosti. Često je provodio dane i noći na drvu bez hrane, a spuštao se samo po vodu. Paridin jedini sin, 55-godišnjak je rekao da je njegov otac nepokolebiv. Parida nije jedini "čovjek na drvu" u državi. Ove godine je BBC izvijestio o jednom 45-godišnjaku koji je nakon svađe sa ženom 15 godina živio na drvu. (T-portal/E.L.)



Severina: Videospot 'Moja štikla'

Seve je Godzilla koja u famoznoj štikli šeta po gradu, ona je velika i jednostavno lijepa, baš onako kako je svi osjećamo i doživljavamo. Let 3 je šlag na kraju te su se odlično, lebdeći oko nje, uklopili u ideju spota, rekao je redatelj Gonzo. Download>>>
jutarnji.hr / severina.com







Severini štikle na dar
ZAGREB - Još prije nekoliko tjedana Severina je odlučila da će za nastup u Ateni na Eurosongu nositi štikle iz tvornice Fabiani. Zasad se ne zna kako će one izgledati, ali se zna da će ih Fabiani pokloniti Severini. Obzirom na vrtoglave cijene Fabianovih cipela, za pretpostaviti je da ovaj skup poklon košta najmanje oko 5500 kuna. Naša predstavnica će nastupiti na natjecanju u vatreno crvenoj haljini dizajnerice modne kuće Linea Exclusive Irene Car, a za Severinin glamurozan make-up pobrinut će se poznati šminker Saša Joković. (24 sata/K.P.)

Popularni blogovi

Među najposjećenijim hrvatskim blogovima su tvkriticar.blog.hr na kojem kritičar piše o domaćem televizijskom programu, xiola.blog.hr i marisi.blog.hr na kojima dvije mlade Hrvatice opisuju svoj život u Londonu, motorobi.blog.hr na kojem motorist opisuje svoja putovanja po Africi. Posjetiteljima blogova zanimljivi su i blogovi financijskih savjetnika, UN-ovih djelatnika u mirovnoj misiji u Iraku te blog jedne hrvatske obitelji koja živi u Dubaiju.





Velika posjećenost portala
200.000
Toliko ljudi dnevno otvori najposjećeniju adresu

1,600.000
Broj blogova na najjačem portalu

105.000
Na adresi blog.hr dosad je kreirano toliko blogova, dnevno 600

50.000
Velik broj posjetitelja adrese komentira postojeće blogove



BLOGERI I MNOGE UGLEDNE JAVNE OSOBE
Blogaju Vidović, Milčec, Sanja...
Pokretanjem blog alata 10. svibnja 2004. na adresi www.blog.hr počeo je razvoj blog kulture među hrvatskim korisnicima interneta kaže osnivač Dario Markuš. Blog je popularan i među javnim osobama. Davorko Vidović, Tvrtko Kale, Zvonimir Milčec, Uršula Tolj, Sanja Doležal i Danijela Dvornik samo su neki od poznatih koji vode dnevnik na internetskim stranicama.

Nadopuna:
Bloger priveden zbog najave samoubojstva

Neće bančino jamstvo HOĆE 50.000 MARAKA

PROPALA EKSPLOATACIJA Umjesto 50.000 KM, županijska vlada dobila je naplativu garanciju Hypo banke u istom iznosu, ali je to iz nepoznatih razloga nije "zadovoljilo", pa je posao eksploatacije ugljena privremeno propao

LIVANJSKA PRIČA - ZAŠTO JE ŽUPANIJSKA VLADA ODBILA DATI KONCESIJU INTEZI

Novoutemeljena tvrtka u Livnu, ’Inteza’ d.d., koja bi se trebala baviti proizvodnjom sintetskog dizela na bazi lignita, na natječaju za dodjelu koncesije za eksploataciju ugljena u tu svrhu u Livanjskom polju nije dobila "zeleno svjetlo" od županijske vlade.
Kako doznajemo, prepreka nije bio izostanak adekvatne dokumentacije koju su strani ulagači i ujedno većinski vlasnici te tvrtke njemački ’Alpakat’ i zagrebački ’Intoo’ prema Zakonu o dodjeli koncesije trebali priložiti vladi, već izostanak uplate novčanoga jamstva koje su, po istom tom zakonu, spomenuti potencijalni investitori trebali prethodno uplatiti.
Radi se o iznosu od 50 tisuća KM.

Međutim, prema riječima Ivice Ćavara, člana Intezine uprave, ’Alpakat’ i ’Intoo’ traženo jamstvo vlada je ipak dobila od strane inozemnih ulagača i to na način što je umjesto 50 tisuća KM u gotovini, ona dobila naplativu garanciju Hypo banke u istom iznosu. Zašto ovu i ovakvu bankovnu garanciju županijska vlada nije prihvatila, nismo uspjeli doznati.
Bolje upućeni tvrde da se tu radi o čistom principu, budući da se samo novčana jamstva u gotovini traže i od svih drugih potencijalnih koncesionara. Navodno, zbog toga što izvjesna tvrtka nije priložila 50 tisuća KM jamčevine u gotovini, ni njen zahtjev za dodjelom koncesije, ali ne za eksploataciju ugljena, već izvorske vode, ovih dana nije prošao na natječaju županijske vlade.
Ćavar ipak ističe kako dodjela koncesije za eksploataciju lignita u Livanjskom polju u svrhu proizvodnje sintetskog dizela ne bi trebala biti upitna. Naime, nakon što je iz spomenutih razloga, poništen prvi natječaj, već se pristupilo raspisivanju novog i, kako se Ćavar nada, nikakvi novi nesporazumi tu više ne bi trebali doći do izražaja.
Inače, dođe li do realizacije programa proizvodnje sintetskog dizela na bazi lignita, u što strani investitori čvrsto vjeruju, Livno bi se moglo naći u samom središtu pozornosti javnosti.
U situaciji svjetske energetske krize možda bi se o takvoj jednoj tvornici više govorilo nego o visočkoj piramidi sunca.
Za razliku od spomenute piramide, livanjska tvornica sintetskog dizela na bazi lignita bila bi jedina takve vrste na svijetu.
No, ono što u ovom slučaju nije na odmet istaknuti, jest da su njemački stručnjaci, barem tako tvrde, potpuno na čisto s tim kako od livanjskog lignita napraviti naftu.
Uostalom, čvrsto vjerujući u takav projekt, oni su u njega spremni investirati desetke milijuna eura, a ono što od Livna i Livnjaka trenutačno traže, to je jedino koncesija za eksploataciju ugljena. Naravno, vrijeme će pokazati radi li se ovdje o nekim livanjskim Semirima Osmanagićima.

piše Frano MIOČ / slobodnadalmacija

Cro Cop se vratio!

Pogledajte kako je moćni Mirko Filipović nakon višemjesečne stanke svladao srčanog Ikuhisu Minowu
Download datoteka:
Mirko vs Minowa.WMV
975,66 Kb application/octet-stream

Premijerno poslušajte refren himne 'Srce vatreno'


www.24sata.hr

Svaki student u domu će imati priključak na Internet

Svih 9895 mjesta za studente, koliko ih trenutačno ima u studentskim domovima u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru i Zagrebu, do početka nove akademske godine dobit će priključke za Internet. Pristup mreži, servisima i sadržajima imat će samo oni studenti kojima elektronički identitet dodijeli matični fakultet uvrštavanjem u odgovarajući imenik. Računalo za pristup Internetu studenti će morati nabaviti sami. Projekt ima accounting sustav kojim je u slučaju incidentnih situacija - povrede autorskih prava skidanjem filmova, glazbe i sličnoga - moguće identificirati prekršitelja i po potrebi ga sankcionirati. Iscrpnije...

Richard Gere zuji po Bosni

05.05.2006.

Veliki pobornik tibetanskog budizma Richard Gere ("Chicago") i mlada hollywoodska zvijezda Terrence Howard ("Četiri brata", "Fatalna nesreća") prihvatili su glavne uloge u bizarnoj crnoj komediji čija se radnja odvija u Bosni. Richard Shepard, tvorac jedne druge crne komedije, "Matador", režirat će film utemeljen na članku u magazinu Esquire o trojici nadobudnih američkih novinara koji na svoju ruku pokušavaju uhvatiti bosanskog Srbina optuženog za ratne zločine; problemi nastanu kad ih lokalni podržavatelji istog zločinca greškom zamijene za CIA-in odred smrti. "Spring Break In Bosnia", kako je ime filmu, producirat će legendarna braća Weinstein.

Richard Gere prošle je godine snimio još neprikazane filmove jednostavnih naslova "The Hoax" i "The Flock", a kod nas je na DVD-u nedavno objavljena drama "Riječ po riječ" u kojoj glumi uz Juliette Binoche i Floru Cross. Mladi Howard bio je nominiran za Oscara za film "Hustle & Flow", u kojem je glumio bivšeg svodnika željnog uspjeha u rap glazbi.
vipnet

Nadopuna:
Pogledajte Trailer
Nemoguća misija 3

Službeni site

Otkriven Aston Martin za novog Jamesa Bonda

Plavokosi Daniel Craig u nadolazećem nastavku "Casino Royale" vozit će model DBS

Legendarna britanska marka otkrila je fotografije novog Aston Martina kojim će upravljati Daniel Craig u nadolazećem nastavku o James Bondu. Aston Martin DBS kombinacija je elegancije modela DB9 i sportskih performansi bolida DBR9 te je za očekivati da će imati neke tehnološke inovacije koje će tajnom agentu olakšati obavljanje zadataka.

Voditelj dizajnerskog odjela u tvrtki Marek Reichman kaže kako DBS pokazuje evolutivni razvitak stila i elegancije po čemu je kompanija poznata u čitavom svijetu. Iako su vidljive futurističke smjernice u dizajnu, Aston će, obećava Reichman, zadržati svoju prepoznatljivost i profinjenost.

Nadovezao se Aston Martinov izvršni direktor Dr Ulrich Bez rekavši kako DBS nastavlja njihovu dugu suradnju s James Bondom na što su osobito ponosni. "DBS je eksplozija moći u crnom odijelu i s univerzalnim karakterom" kaže Bez ne želeći otkriti hoće li vozilo imati specijalne dodatke poput bacača raketa ili sjedala za katapultiranje.

Hoće li ovaj model agenta 007 biti naslijeđen s još nekoliko primjeraka u limitiranoj produkciji, ostaje vidjeti.
(Vipnet)
Jamesa Bond – Casino Royale
… Prve slike novog filma James Bond "Casino Royale".
Download kratke inserte Filma…..
www.sonypictures.com

Nezaposleno čak 3.426 osoba!

Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje u Livnu, koncem prošlog mjeseca na podruju livanjske općine bilo je 3.426 nezaposlenih, što je za 60 osoba ili 1,8 posto više u odnosu na stanje koncem 2005., javlja dopisnik NINA-e.

U strukturi nezaposlenih najviše je kvalificiranih radnika (1.496) i osoba sa srednjom stručnom spremom (944), a na posao čeka i 151 osoba s višom i 64 s visokom stručnom spremom.

Više od tri četvrtine nezaposlenih u općini Livno nalazi se u najproduktivnijoj životnoj dobi od 18 do 35 godina, a među nezaposlenima je i 425 sudionika Domovinskog rata i 15 ratnih vojnih invalida.

Sukladno Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, novčanu naknadu koncem travnja 2006. koristilo je 28 osoba, a pravo na zdravstveno osiguranje na teret županijskog Zavoda za zapošljavanje ostvarilo je 2.448 osoba ili 71 posto nezaposlenih s područja livanjske općine.


(NINA) nv

Pronađen izgoren leš na gradskoj zaobilaznici

Jutros oko 6 sati na gradskoj zaobilaznici "Brina II" redovita policijska ophodnja pronašla je zapaljeni automobil i u njemu izgoreno ljudsko tijelo.
Prema riječima livanjskog MUP-a identite osobe nije poznat kao ni uzrok koji je doveo do ove nesreće. Detalji će biti poznati nakon što livanjski MUP izvrši istragu.

Prije par trenutaka doznali smo ime preminulog. Naime radi se o Miri Petroviću rođenom u Kaknju, inače osobom koja se bavila mesarstvom na području Livna.

Danas se također očekuje dolazak patologa iz Sarajeva koji bi trebao izvršiti obdukciju. Također policija nadzire područje na kojemu se dogodila ova tragedija.

Z.K. / Livno Online

Tornjevi na mjestu njujorških "blizanaca"?

Arhitekti Richard Rogers i Fumihiko Maki izabrani su kako bi osmislili dva tornja koji će biti podignuti na mjestu srušenih WTC "blizanaca".

Britanski arhitekt Richard Rogers i njegov japanski kolega Fumihiko Maki izabrani su da osmisle dva od pet tornjeva koji će biti podignuti na mjestu srušenih "blizanaca" Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku. Prema riječima zakupnika Larrya Silversteina, ova dvojica arhitekata izabrani su kako bi osmislili dva tornja čija bi izgradnja trebala početi 2007. a završiti 2012. godine.Richard Rogers (72) osmislio je, između ostaloga, zgradu Centra Georges-Pompidou u Parizu, dok je Fumihiko Maki (77) autor Muzeja moderne umjetnosti u Kyotu.U prosincu prošle godine britanski arhitekt Norman Foster izabran je za izgradnju jednog od budućih tornjeva koji će biti izgrađeni na mjestu gdje je do terorističkih napada 11. rujna 2001. godine stajao Svjetski trgovinski centar u New Yorku.Prema idejnim planovima, na tom bi mjestu trebalo biti izgrađeno pet nebodera te "toranj slobode".Spomenik žrtvama terorističkog napada trebao bi biti izgrađen do 2009. godine.
(HINA)

Prošlog vikenda pucnjava u Lištanima

Sudac za prethodno saslušanje Županijskog suda u Livnu Nedim Begić, na prijedlog županijske tužiteljice Snježane Kukrić, odredio je mjeru pritvora u trajanju od 30 dana Ivanu Graniću, rođenom 1961. u Livnu, zbog osnovane sumnje da je proteklog vikenda počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju. Tu je informaciju za agenciju NINA danas potvrdio predsjednik Županijskog suda u Livnu Nedim Begić koji je kazao kako je nakon saslušanja utvrđeno da je Ivan Granić 29. travnja oko 21 sat u ugostiteljskom objektu „Šuker“ u mjestu Lištani, općina Livno, nakon svađe sa Željkom Brčićem, rođenim 1966. u Livnu, nastanjen u Donjim Rujanima, pucanjem iz vatrenog oružja istom nanio prostrijelnu ranu u predjelu trbuha. Povod ovom incidentu koji se srećom nije pretvorio u tragediju bila je navodna prepirka oko toga tko je policiji otkrio mjesto u Livanjskom polju gdje je bio skriven bager koji je prije nekoliko godina ukraden u Hrvatskoj. Nakon prepirke i narušavanja javnog reda i mira Brčić je Graniću prijetio automatskom puškom iz koje je ispalio nekoliko hitaca, da bi ga Granić nakon toga pogodio u trbuh iz pištolja. Nakon provedene kriminalističke obrade Granić je proveden na izdržavanje kazne pritvora u KPZ Mostar i protiv njega je podignuta optužnica, a Brčić je smješten u Županijsku bolnicu u Livnu i nalazi se izvan životne opasnosti.
(NINA) nv

MTV - Papa kao 'luđak', kardinal kao kriminalac!?

04.05.2006.

Publika MTV-Deutschland mogla je vidjeti prvu 'epizodu' serije "Popetown", emitiranu iz Berlinskog studija, oko koje se već sada diglo dosta prašine i prosvjedovanja crkvenih velikodostojnika.
Biskupski ured iz Münchena i Freisinga tražio je zakonsku zabranu emitiranja, ali je zahtjev odbijen.



Ova crkvena satira naišla je na popriličnu suzdržanost javnosti, a emiteri su najavili da nastavak emitiranja ovisi o reakcijama publike, ne spominjući pri tome nikakve rokove.

Glavni likovi - jedan 'opičeni' papa i krimogeni kardinal - umiješani su u nesvakidašnje (ne)namjerne slučajeve ubojstva, robovlasništva nad djecom i druge lude slučajeve.



Kao voditelj "Back Officea", svećenik Nicholas mora organizirati sve što je važno za funkcioniranje "Popetowna", a to s Papom koji se ponaša kao semogodišnji dječak, i korumpiranim kardinalom, koji siročad pretvara u roblje, nije nimalo lako...

Biskupski ordinarijat u Münchenu ogorčen je ovim "kolektivnim vrijeđanjem katolika", a njihov zahtjev za zabranu serije, koji je sud odbio, bio je dugačak čak 31 stranicu teksta - no, ni toliko obrazloženja nije uvjerilo sud da treba donijeti odluku o zabrani.

Za one koji žele izraziti svoje mišljenje o seriji MTV je predvidio prostor putem svoje web stranice.

4.5.2006.
Pincom.info



Brazilskih 11 za susret protiv Hrvatske već se zna!

Čak 37 dana prije počerka svjetskog prvenstva, brazilski izbornik Carlos Alberto Parreira novinarima je kazao kojih će 11 igrača igrati protiv Hrvatske 13. lipnja. Magična četvorka: Ronaldinho, Adriano, Ronaldo i Kaka bit će udarni 'četverolist'. Trener Brazila oslonit će se, kako kaže, na igrače koji su igrali i kvalifikacijske susrete, a zna li se da su zadnju utakmicu (12. listopada 2005.) protiv Venecuele s 3:0 dobili: Dida - Cafu, Juan, Lucio, Roberto Carlos - Kaka, Emerson, Ronaldinho, Ze Roberto - Adriano, Ronaldo, jasno je kava sila udara na 'kockastu' vrstu.Selecao je dakle više nego samouvjeren, jer već sada pričaju o nekim posebnim varijantama - sastavom se ne opterećuju.
Parreira kaže da će Ronaldihno imati poseban status, sve slobode, slično kao u Barceloni.
Trener koji je Brazilce 1994. godine doveo do naslova svjetskog prvaka, želi taj uspjeh u Njemačkoj ponoviti.
4.5.2006.
pincom.info / Sport1.de
nadopuna:
Udarne postave Brazila i Hrvatske za utakmicu 13. lipnja

Parada novih buseva za WM u Frankfurtu

36 dana prije početka WM u njemačkoj u Frankfurtu su predstavljena 32 nova busa kojima će se služiti reprezentacije za vrijeme trajanja WM.

Dizajnirajte novi Cinquecente

Kao zagrijavanje, 500 dana prije lansiranja novog Cinquecenta Fiat je pokrenuo web stranicu na kojoj poziva sve ljubitelje malih automobila da se jave s idejama, mislima i prijedlozima, kako bi zajednički nadahnuli budući razvoj novog 500. Fiat je svoju web stranicu na adresu www.fiat500.com opisao kao 'veliki online laboratorij'. Tamo ljudi mogu 'reći što vole, predložiti nešto novo i po prvi put u automobilskoj industriji doprinijeti novoj kreaciji na kombiniran i aktivan način'.
Talijani će prikupljati fotografije i priče te organizirati natjecanja za dizajnere. Bazna struktura modela 500 već je poznata. Radi se o retro-look modelu, nalik originalnom 500. Bit će razvijen u suradnji s Fordom, koji će po istom kalupu izgraditi novi Ka.
Oba automobila proizvodit će se u Poljskoj i bazirati se na skraćenoj platformi Fiat Pande.
Cinquecento će u gami motora nuditi i novi 1.4-litreni turbo benzinac sa 150 KS, koji će se ugrađivati u inačice s oznakom Abarth.
Uz turbo, u ponudi će biti i smireniji 1.3 Multijet dizeli sa 75 i 90 KS te 1.4 16v benzinac sa 100 KS. Novi 500 zamijenit će aktualni Seicento početkom 2008.
Posjetitelji ove web stranice moći će utjecati na neke faze završne obrade, poput odabira dodataka, boja i uređenja interijera. (F)bljesak

Državna izložba pasa u Livnu 21.svibnja

Nedavno osnovana Kinološka udruga iz Livna, koja trenutačno ima trideset članova, u tom će gradu 21. svibnja organizirati državnu izložbu pasa, prvu takve vrste u općini Livno i Hercegbosanskoj županiji.Prema riječima predsjednika Udruge Luke Barića, izložba pasa održat će se na gradskom stadionu Zgona, a sudjelovanje je najavio veliki broj ljubitelja pasa s područja cijele BiH. Izložbu će otvoriti načelnik općine Livno Luka Čelan. Dolazak na izložbu najavio je i poznati bosanskohercegovački kinolog fra Petar Krasić.
(NINA) nv

Amazon.com: Zamjena Googleovog sa Microsoftovim pretraživačem!?

24SI - Microsoft bi prelaskom Amazon.coma sa Googleova pretraživač na svoju tehnologiju traženja izvojevao važnu pobjedu u stalnom tržišnom sukobu sa Googleom.

Naime, Microsoftov novi Windows Live je novo kompanijino oružje u borbi oko oglašivača na web stranicama.Amazonov pretraživač, A9, pretraživanje raspodjeljuje u predefinisane kategorije, poput pretraživanja weba, knjiga i blogova. A9 je samostalni pretraživač na kojme je u nedjelju zbog isteka ugovora maknuta Googleov pretraživač.
Microsoftov novi pretraživač uključuje pretraživanje weba i e-mail adresa što je nadopunjeno poznatim Microsoftovim instant komunikacijom, ali i sasvim novim sigurnosnim protokolom.

16. godina od utemeljenja inicijativnog odbora OO HDZ-a Livno

2.svibnja 2006. godine navršilo se 16. godina od utemeljenja Inicijativnog odbora OO HDZ-a Livno. Tom prigodom u prostorijama stranke, održana je svečana sjednica OO HDZ-a Livno. Nazočnima se obratio predsjednik općinskog odbora Boris Barun, koji je podsjetio velik broj nazočnih na zasluge HDZ-a obih u obrani Livna te dodao da se sve veći broj mladih školovanih kadrova javlja u članstvo u HDZ BiH. Dodao je da će sljedećem razdoblju OO HDZ Livno svu svoju energiju usmjeriti na rješavanje gospodarsko-socijalnih problema.Nakon svečane sjednice, položen je vijenac i upaljena svijeća na spomenik poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Livnu“, stoji u priopćenju OO HDZ Livno kojeg je potpisao predsjednik Boris Barun.

Udruga ''BH novinari'': Suprotstaviti se ugrožavanju medijskih sloboda

Udruga "BH novinari" pozvalo je danas novinare i uposlenike u bh. medijima da se povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, suprotstave pritiscima i ugrožavanju medijskih sloboda i novinarskih prava.Novinarska zajednica u BiH se u vremenu od prošlogodišnjeg i ovog 3. svibnja, suočavala sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora te različitim pritiscima na medije i novinare. Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruge "BH novinari", registrirala je 42 slučaja napada na novinara te ugrožavanja novinarskih prava i sloboda. Novinari su tražili zaštitu i javnu podršku u slučajevima fizičkih napada i prijetnji, nezakonitog ispitivanje od policije, oduzimanje TV opreme te uskraćivanja informacija. Najveći broj novinarskih žalbi odnosio se na ugrožavanje radnih prava, honorarni rad i ne isplaćivanje osobnih dohodaka.

Ovi podaci upozoravaju na hitnost utvrđivanja najniže vrijednosti novinarskog rada i potpisivanje granskih ugovora za novinare i druge uposlenike u medijima. To će biti prioritetna aktivnost "BH novinara" i sindikalnih organizacija tijekom ove godine, navodi se u priopćenju Udruge "BH novinari".

Temeljni uvjet slobode tiska jeste da poslodavci u oba bh. entiteta poštuju Zakon o radu, materijalnu zaštitu novinara i njihov neovisni položaj u odnosu na politička i druga središta moći.

Udruga je pozvala sve medijske organizacije i institucije te ostala novinarska udruženja i sindikalne organizacije u BiH da solidarno stanu u obranu radnih i drugih prava svih novinara i suprotstave se radu na crno u svim medijima u ovoj zemlji.

(Fena)

nadopuna:
Goran Milić novinar godine

Mladi nikako do posla

Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje Hercegbosanske županije, na kraju prvog kvartala tekuće godine u općini Tomislavgrad evidentirano je više od 2.500 nezaposlenih koji posao traže posredstvom te ustanove, od čega više od trećine (950 osoba) čine mladi između 18 i 30 godina,
U strukturi nezaposlenih najviše je kvalificiranih radnika (40 posto) i osoba sa srednjom školskom spremom (25 posto) a posao traži i 175 osoba s višom i visokom stručnom spremom.

Od ukupnog borja nezaposlenih 45 posto je osoba ženskog spola, a oko dvije trećine (65 posto) nezaposlenih posao traži prvi put.

Po završetku školovanja većina mladih nema priliku za zaposlenje, pa ostaje nejasno zašto školske ustanove produciraju kadrove za koje nema gotovo nikakve potrebe, što potvrđuje i podatak da je tijekom 2005. objavljeno tek pet natječaja za nova radna mjesta na području općine koja ima oko 28.000 stanovnika, od čega oko 40 posto radno sposobnih.

(NINA) nv

Nepostojanje veterinarske službe koči poljoprivredni izvoz

Predsjednik Gospodarske komore Hercegbosanske županije Ivo Ćavar izjavio je kako problem izvoza poljoprivrednih proizvoda iz ove županije u Republiku Hrvatsku odavno postoji, što u značajnoj mjeri pogoršava složenu gospodarsku situaciju na tom području. Govoreći o mogućnostima rješavanja tog problema, Ćavar je za agenciju NINA izjavio kako je glavni problem u tomu što politička struktura, odnosno zakonodavna vlast još uvijek nije ustanovila državnu veterinarsku službu koju ovjerava kvalitetu prehrambenih proizvoda kako bi ti proizvodi bez smetnji mogli izići na vanjsko tržište.

Ćavar je kazao kako neki proizvođači livanjskog sira problem izvoza u Republiku Hrvatsku rješavaju tako što su registrirali tvrtke u susjednoj državi i onda su u mogućnosti ishoditi ovjeru kvalitete svojih proizvoda od nadležnih institucija u Hrvatskoj.

„Dok postoje takvi problemi u BiH, upitan je i smisao pokretanja poljoprivredne proizvodnje namijenjene izvozu jer proizvodnja samo za domaće tržište, pri čemu je uvoz nekoliko puta veći od izvoza, zaista, nema smisla”, kazao je Ćavar.

Objasnio je da bi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz HBŽ-a u najbliže susjedstvo - srednju Dalmaciju, u kontekstu turizma koji je u Republici Hrvatskoj u ekspanziji, značajno potaknuo zanimanje poljoprivrednika za proizvodnju hrane, ali da se bez postojanja temeljnih institucija i instrumenata na razini države BiH teško odlučiti na ulaganja u takve projekte.

(NINA) nv

Rang lista virusa za travanj

03.05.2006.

Tvrtka Kaspersky Lab objavila je svoju novu rang listu najčešćih računalnih virusa, crva, trojanaca, spywarea i sličnih računalnih štetočina. Za razliku od prijašnjih sličnih statistika, Kaspersky je objavio dvije liste. U prvoj su računalne napasti koje su otkrivene na samim računalima krajnjih korisnika, dok su na drugoj listi rangirane prema udjelu u ukupnom broju pronađenih prije nego su stigle do krajnjih korisnika.Poredak i pripadajući postoci u ukupnom broju pronađenih računalnih napasti može se vidjeti u tablicama niže.





Na strojevima krajnjih korisnika:
1. Trojan-Downloader.Win32.Delf.alf 3,84%
2. Trojan-W.Win32.LdPinch.akv 3,43%
3. Trojan-Spy.Win32.Banker.ark 2,67%
4. Trojan-Downloader.Win32.Small.axy 1,71%
5. Trojan-Downloader.Win32.Agent.xz 1,63%
6. Trojan-Spy.Win32.Banker.anv 1,30%
7. Trojan-Downloader.Win32.Delf.ake 1,16%
8. Email-Worm.Win32.Rays 0,77%
9. Trojan-Spy.Win32.Bancos.ha 0,66%
10. Packed.Win32.Tibs 0,57%
Ostali 82,26%


Otkriveni prije nego su stigli do krajnjih korisnika:
1. Net-Worm.Win32.Mytob.c 26,37%
2. Email-Worm.Win32.NetSky.t 9,00%
3. Email-Worm.Win32.LovGate.w 8,22%
4. Email-Worm.Win32.NetSky.q 5,47%
5. Email-orm.Win32.LovGate.ad 4,69%
6. Email-Worm.Win32.NetSky.b 4,09%
7. Net-Worm.Win32.Mytob.y 3,36%
8. Net-Worm.Win32.Mytob.t 3,31%
9. Net-Worm.Win32.Mytob.u 3,25%
10. Net-Worm.Win32.Mytob.q 2,48%
Ostali 29,76%

bug

Bild "otkrio" Severinin pornić

Gotovo dvije godine nakon što je Sevin kućni uradak dospio na internet, najčitaniji njemački tabloid na naslovnici je objavio priču o "seks skandalu". U podužem tekstu je opisana "radnja", a objavljeno je i 20 čednih screenshotova. Autori članka su objasnili kako se radi o hrvatskoj galbenoj zvijezdi koja je izvan domovine poznatija po privatnom porniću.Bild piše kako je Seve u 11 minuta dugoj snimci hardcore seksa sa svojim tamnokosim partnerom isprobala sve poze, veselo se smiješući kameri.Ne znamo kako su zaključili, ali Nijemci misle da Seve nije sretna zbog svog uratka, ali sa sigurnošću znaju da je ona sama zaslužna što je dospio u javnost. Nijemci su zabrinuti što je nakon takvog "seks skandala" najvećoj hrvatskoj zvijezdi dozvoljen odlazak na glazbenu priredbu u Tursku.

Da to ne bi smjelo biti tako, potvrdila je Nicole, njemačka pjevačica koja je 1982. godine pobijedila na Eurosongu. Kaže da to nije nikakvo seks-natjecanje, već jedna ozbiljna priredba.

Sudeći prema većini izvođača koji se zadnjih godina pojavljuju na Eurosongu, kvaliteti njihovih pjesama i odorama u kojima paradiraju, mi se ne bi složili s Nicole.

www.index.hr
www.bild.de
nadopuna:
Severina opet gola: Na Internetu striptiz iz 2001.?!

Pavić: Dezerteri iz HDZ-a određuju tko je bio u ratu, a tko ne

Martin Pavić iz Livna rođen je 18. svibnja 1959. Među prvima se na početku rata uključio u organiziranje obrane livanjske općine i Bosne i Hercegovine. Iako je izravno sudjelovao u obrani Livna od prvih nasrtaja agresora u travnju 1992., HDZ-ovi vlastodršci danas mu ne priznaju da se uopće borio....
Očajan zbog poniženja koja trpi i svjestan činjenice da su u sličnoj situaciji mnogi bojovnici HVO-a u Livnu, Pavić je odlučio svoju priču ispričati tjedniku Danas

Zaboravljeni pripadnici HVO-a

Martin Pavić iz Livna rođen je 18. svibnja 1959. Među prvima se na početku rata uključio u organiziranje obrane livanjske općine i Bosne i Hercegovine. Međutim, danas, kao i veliki broj njegovih suboraca, zaboravljen je od ovdašnjih vlastodržaca.

Posebno se poniženim osjeća jer mu aktualna oligarhija uopće ne priznaje činjenicu da je od prvoga dana stao u obranu Livna te da je čitav rat bio angažiran na povjerenim mu poslovima. Boli ga i podatak da njegovo sudjelovanje u ratu uglavnom preispituju osobe koje su u vrijeme najžešćih ratnih sukoba bile u podrumima, inozemstvu ili pljački tuđe imovine.

Pavić se do sada obraćao brojnim tijelima da se njegov slučaj riješi, ali, kako osobne vjeruje, činjenica da je iz vladajućeg HDZ-a istupio prije više godina onemogućila mu je uknjižbu stečenih prava. Za tjednik Danas Pavić je ispričao svoju priču. “U rujnu 1991. ispred vladajuće stranke (HDZ), odnosno nadležnih tijela vlasti postavljen sam za zapovjednika MZ-a Begluk-Prikorika-Zastinje s ciljem odrađivanja postavljenih mi zadaća u pripremi obrane. U veljači 1992. zadužen sam za formiranje gradske oružane postrojbe - satnije (prve i druge) te je tom prilikom za zapovjednika I. satnije izabran Srećko Kelava, a za zapovjednika II. satnije Ivo Ćavar. Uz navedeno, izravno sam radio po pitanju sveukupne njihove logistike”, počeo je Pavić svoju priču.

U travnju iste godine oružane postrojbe HVO-a izišle su na zamišljene borbene položaje, a u tom razdoblju Pavić je izabran za člana stožera obrane grada Livna. “Tih dana boravio sam sa svojom vojskom na borbenim položajima, a 13. travnja 1992. doživjeli smo i prvi napad na naše položaje. Tada sam bio naoružan tzv. argentinskom puškom koju sam među prvima nabavio i platio 2.800 njemačkih maraka.

Od 2002. bez primanja
Neposredno poslije toga dao sam svoja osobna vozila na mobilizaciju, i to kamion TAM 110 te putničko vozilo Ford Caravan”, naveo je Pavić. Posebno teškim je istaknuo drugi napad na položaje koje je držala njegova postrojba, a koji se dogodio 23. travnja 1992. Zajedno sa svojim suborcima Pavić je tada proveo sedam teških dana na prvoj crti bojišnice.

Nakon ovih događanja Pavić je odlukom Kriznog stožera općine Livno, na čijem je čelu bio Mirko Baković, zadužen za organiziranje sveukupnog života i rada civilnog pučanstva, određenih institucija vlasti i ostalih službi s ciljem potpore oružanoj borbi i suprotstavljanju agresiji. “Sve tadašnje zadatke obavljao sam u suradnji s Mirkom Bakovićem, predsjednikom HVO-a Livno, i Ivanom Pavlinovićem. Sukladno daljnjem razvoju događaja na ovim prostorima, raspoređen sam na poslove civilne zaštite, a kasnije i u MUP HR HB.

Na kraju me preuzelo Federalno ministarstvo obrane gdje sam kao zaposlenik ostao sve do 1. srpnja 2002. Nakon toga sam ostao neraspoređen i sve to vrijeme do danas bez ikakvih primanja u vrlo nezavidnoj situaciji koju osobno ne bih poželio ni neprijatelju”, s gorčinom je ispričao Pavić. “Pa zar je to vlast za koju sam dao sve što sam mogao i imao. Sve ovo me dovodi do ludila, moralnog poniženja, naročito kad znam što su sve pojedinci koji nisu ni bili ovdje ostvarili i sve to uživaju”, dodao je Pavić upitavši se zar treba ispaštati samo zato što se ponašao sve naznačeno vrijeme sukladno svim traženjima i ratnom rasporedu koji mu je dan od službenih predstavnika legitimne vlasti za koju se borio i bio joj na raspolaganju.

Ključni kriterij ime i prezime “Tvrdim da većina nas ispašta po ovom pitanju, i to isključivo od naših predstavnika vlasti. Odgovorno tvrdim da su svoja prava po ovom pitanju ostvarili svi drugi vojni obveznici po osnovu radne obveze počevši od djelatnika bolnice pa zaključno s čistačicama u policiji. Uz navedeno, zahvaljujući nestručnom i nezakonitom radu djelatnika u stvarno i mjesno nadležnom tijelu uprave za poslove obrane (Odjel obrane u Livnu), pojedinci su ostvarili sva prava počevši od visokih činova, nezakonitih rješenja u smislu vojnih invalida, a da nikad nisu vidjeli niti danas znaju gdje su bile crte bojišnice”, naglasio je Pavić istaknuvši kako smatra da je bilo gdje drugo živio u vrijeme rata i obavljao slične poslove kako bi ostvario sva prava.

“Da sam za vrijeme rata živio i ove poslove odrađivao na bilo kojem dijelu BiH, ili samo Federacije, davno bih ostvario pripadajuća mi prava. No, u Livnu to na normalan način očito ne mogu jer ovdje vrijede pravila gdje je ključni kriterij ime i prezime, kao i politička pripadnost osobe”, zaključio je Pavić svoju priču. Uz motiv rješavanja svoga osobnog problema, Pavić se, kako je rekao, odlučio na javni istup i da bi potaknuo i druge branitelje HVO-a koje su svi tapšali za vrijeme rata da danas kada, kako se čini, nikom ne trebaju, iziđu u javnost i zatraže prava koja im pripadaju i za koja su krvarili.

Tjednik Danas / www.danas.ba

Istrage pri kraju, slijedi podizanje optužnica

LIVNO - Županijsko tužiteljstvo u Livnu uskoro će procesuirati nove slučajeve za ratne zločine, a riječ je o predmetima koji su trenutačno u fazi istrage i koji su zbog svoje osjetljivosti i težine proslijeđeni državnom Tužiteljstvu. Prema dostupnim informacijama, radi se o tri predmeta kojima je obuhvaćeno dvadesetak osoba s područja Hercegbosanske županije koje će svoje sudjelovanje u proteklom ratu morati dokazivati pred Županijskim tužiteljstvom u Livnu jer postoje indicije da su odgovorni ili su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Izvor koji je želio ostati anoniman potvrdio je da je za ratne zločine na području ove županije osumnjičeno više od stotinu osoba svrstanih u osamnaest zasebnih predmeta koji su kategorizirani tako da se u kategoriji A vodi jedan predmet, u kategoriji B desetak, kategoriji C pet-šest, a ima i određeni broj predmeta koji se ne mogu svrstati ni u jednu od tih kategorija. Kad je riječ o nacionalnoj strukturi osumnjičenih za ratne zločine, isti izvor potvrdio je da će istragom biti obuhvaćeno oko 60 posto Hrvata, a ostalo su osobe srpske nacionalnosti, dok je najmanji broj osumnjičenih Bošnjaka. Zbog zabrana koje ima od državnog Tužiteljstva i Haaškog suda, glavni županijski tužitelj u Livnu Milorad Barašin nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti nacionalnu strukturu osumnjičenih za ratne zločine, ali je priznao da se provode intenzivne istrage te da se uskoro može očekivati podizanje novih optužnica za ratne zločine počinjene na području Hercegbosanske županije. Inače, Županijsko tužiteljstvo u Livnu do sada je procesuiralo dva slučaja ratnih zločina. Krajem 2004. za ratni zločin u Mokronogama kod Tomislavgrada Županijski sud u Livnu na kaznu zatvora od 15 godina, koju je Vrhovni sud Federacije potvrdio, osuđen je Ivan Baković iz Tomislavgrada koji se nalazio donedavno na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica te je prije nekoliko mjeseci prebačen u zatvor u Mostaru. Drugi slučaj je Pero Radić iz Glamoča koji je krajem ožujka osuđen na nepravomoćnu kaznu zatvora od osam godina te se nalazi u pritvoru u KPZ-u Mostar. NINA

«Uvozni» prosjaci iskorištavaju bebe

LIVNO - Unatoč akcijama mjesnih vlasti na suzbijanju prosjačenja, ta pojava postaje sve veći problem Livna, i to ne zbog siromaštva domicilnog stanovništva, nego isključivo zbog tzv. uvoznih prosjaka koji su dio organiziranog posla u kojem se ponajviše iskorištavaju djeca i malodobne osobe, a nerijetko i bebe starosti do jedne godine. Naime, iskorištavanje malodobne djece za prosjačenje sve je izraženije, a na to ih najčešće prisiljavaju roditelji ili rodbina. Najčešće žrtve te svojevrsne torture su romska djeca, koju stariji do «radnih mjesta» u gradu dovoze osobnim automobilima, određuju im «financijski plan rada» od minimalno 20 maraka dnevno, a nerijetko, prema vlastitu priznanju, djeca prosjaci dnevno «zarade» i do 50, pa i stotinu maraka.
Prema podatcima MUP-a Hercegbosanske županije, osobe koje se bave prosjačenjem u proteklom razdoblju evidentirane su i kao počinitelji kaznenih djela teške krađe i krađe na području općina Livno i Tomislavgrad, a kako su postali prava napast na ulicama, u ugostiteljskim objektima, ispred pošte i banaka, vijećnici Općinskog vijeća Livna u više navrata tražili su da mjesna policija poduzme mjere za sprečavanje te ružne pojave, ali te akcije nisu dale vidljivog rezultata.

Najčešće žrtve torture

Najčešće žrtve te svojevrsne torture su romska djeca, koju stariji do «radnih mjesta» u gradu dovoze osobnim automobilima, određuju im «financijski plan rada» od minimalno 20 maraka dnevno, a nerijetko, prema vlastitu priznanju, djeca prosjaci zarade i više. NINA


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.