Udruga ''BH novinari'': Suprotstaviti se ugrožavanju medijskih sloboda

04.05.2006.

Udruga "BH novinari" pozvalo je danas novinare i uposlenike u bh. medijima da se povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, suprotstave pritiscima i ugrožavanju medijskih sloboda i novinarskih prava.Novinarska zajednica u BiH se u vremenu od prošlogodišnjeg i ovog 3. svibnja, suočavala sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora te različitim pritiscima na medije i novinare. Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruge "BH novinari", registrirala je 42 slučaja napada na novinara te ugrožavanja novinarskih prava i sloboda. Novinari su tražili zaštitu i javnu podršku u slučajevima fizičkih napada i prijetnji, nezakonitog ispitivanje od policije, oduzimanje TV opreme te uskraćivanja informacija. Najveći broj novinarskih žalbi odnosio se na ugrožavanje radnih prava, honorarni rad i ne isplaćivanje osobnih dohodaka.

Ovi podaci upozoravaju na hitnost utvrđivanja najniže vrijednosti novinarskog rada i potpisivanje granskih ugovora za novinare i druge uposlenike u medijima. To će biti prioritetna aktivnost "BH novinara" i sindikalnih organizacija tijekom ove godine, navodi se u priopćenju Udruge "BH novinari".

Temeljni uvjet slobode tiska jeste da poslodavci u oba bh. entiteta poštuju Zakon o radu, materijalnu zaštitu novinara i njihov neovisni položaj u odnosu na politička i druga središta moći.

Udruga je pozvala sve medijske organizacije i institucije te ostala novinarska udruženja i sindikalne organizacije u BiH da solidarno stanu u obranu radnih i drugih prava svih novinara i suprotstave se radu na crno u svim medijima u ovoj zemlji.

(Fena)

nadopuna:
Goran Milić novinar godine

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.