Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

«Uvozni» prosjaci iskorištavaju bebe

LIVNO - Unatoč akcijama mjesnih vlasti na suzbijanju prosjačenja, ta pojava postaje sve veći problem Livna, i to ne zbog siromaštva domicilnog stanovništva, nego isključivo zbog tzv. uvoznih prosjaka koji su dio organiziranog posla u kojem se ponajviše iskorištavaju djeca i malodobne osobe, a nerijetko i bebe starosti do jedne godine. Naime, iskorištavanje malodobne djece za prosjačenje sve je izraženije, a na to ih najčešće prisiljavaju roditelji ili rodbina. Najčešće žrtve te svojevrsne torture su romska djeca, koju stariji do «radnih mjesta» u gradu dovoze osobnim automobilima, određuju im «financijski plan rada» od minimalno 20 maraka dnevno, a nerijetko, prema vlastitu priznanju, djeca prosjaci dnevno «zarade» i do 50, pa i stotinu maraka.
Prema podatcima MUP-a Hercegbosanske županije, osobe koje se bave prosjačenjem u proteklom razdoblju evidentirane su i kao počinitelji kaznenih djela teške krađe i krađe na području općina Livno i Tomislavgrad, a kako su postali prava napast na ulicama, u ugostiteljskim objektima, ispred pošte i banaka, vijećnici Općinskog vijeća Livna u više navrata tražili su da mjesna policija poduzme mjere za sprečavanje te ružne pojave, ali te akcije nisu dale vidljivog rezultata.

Najčešće žrtve torture

Najčešće žrtve te svojevrsne torture su romska djeca, koju stariji do «radnih mjesta» u gradu dovoze osobnim automobilima, određuju im «financijski plan rada» od minimalno 20 maraka dnevno, a nerijetko, prema vlastitu priznanju, djeca prosjaci zarade i više. NINA




Post je objavljen 03.05.2006. u 09:40 sati.