Nepostojanje veterinarske službe koči poljoprivredni izvoz

04.05.2006.

Predsjednik Gospodarske komore Hercegbosanske županije Ivo Ćavar izjavio je kako problem izvoza poljoprivrednih proizvoda iz ove županije u Republiku Hrvatsku odavno postoji, što u značajnoj mjeri pogoršava složenu gospodarsku situaciju na tom području. Govoreći o mogućnostima rješavanja tog problema, Ćavar je za agenciju NINA izjavio kako je glavni problem u tomu što politička struktura, odnosno zakonodavna vlast još uvijek nije ustanovila državnu veterinarsku službu koju ovjerava kvalitetu prehrambenih proizvoda kako bi ti proizvodi bez smetnji mogli izići na vanjsko tržište.

Ćavar je kazao kako neki proizvođači livanjskog sira problem izvoza u Republiku Hrvatsku rješavaju tako što su registrirali tvrtke u susjednoj državi i onda su u mogućnosti ishoditi ovjeru kvalitete svojih proizvoda od nadležnih institucija u Hrvatskoj.

„Dok postoje takvi problemi u BiH, upitan je i smisao pokretanja poljoprivredne proizvodnje namijenjene izvozu jer proizvodnja samo za domaće tržište, pri čemu je uvoz nekoliko puta veći od izvoza, zaista, nema smisla”, kazao je Ćavar.

Objasnio je da bi izvoz poljoprivrednih proizvoda iz HBŽ-a u najbliže susjedstvo - srednju Dalmaciju, u kontekstu turizma koji je u Republici Hrvatskoj u ekspanziji, značajno potaknuo zanimanje poljoprivrednika za proizvodnju hrane, ali da se bez postojanja temeljnih institucija i instrumenata na razini države BiH teško odlučiti na ulaganja u takve projekte.

(NINA) nv

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.