Kul Zagreb

  travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (3)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Studeni 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Siječanj 2014 (6)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (5)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (13)
Svibanj 2013 (21)
Travanj 2013 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kultura metropole kroz oči laika


30.04.2013., utorak

Najave 30. travnja

Budući d je danas dan prije praznika rada, očekivano je malo izložaba danas, točnije samo jedna.

Dakle, u salonu Laval Nugent u Vodnikovoj 4, večeras je otvorenje izložbe dvoje mladih autora, Valentine Supanz "Autoportreti" i Davida M. Schreima "Interijeri". Pod imenom "Autoportreti" krije se ciklus slika napuštenih i prašnjavih izloga, te su oni odrazi autoričina psihičko-emocionalnog stanja u vrijeme nastanka slika ali i kritika potrošačkog društva. "Interijeri" su pak ciklus slika različitih, kako i ime izložbe kaže, interijera, sa figuralnim motivima naslikanima na apstraktim pozadinama, a u tim slikama autor propituje odnos između društvenih normi i osobne intime.

Eto to bi bilo to što se tiče najava za danas.

Pozdrav,

Miroslav
- 15:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.04.2013., ponedjeljak

Njave 29. svibnja

Iako se isprva činilo da danas nema puno kulturnih događanja, ipak smo uspjeli dosta skupiti::

U galeriji Vladimir Filakovac centra za kulturu Dubrava u 19 sati očekuje vas otvorenje izložbe Daniele Pal Bučan. E sad prema jednom izvoru izložba se zove "Zbilja i Privid" dok se prema drugom izvoru zove "15 od 1400", a kako se zapravo zove možete saznati ako posjetite večerašnje otvorenje. Radi se o slikama koje se sastoje od raznobojnih traka koje se ponavljaju te tvore određeni uzorak. Poslije otvorenja izložbe biti će projekcija filma "Coffee Geek".

U galeriji Greta u 20 sati otvara se izložba pod nazivom "Quo vadis hrvatsko proljeće 2013". Na njoj sudjeluju Tomislav i Josip Buntak, Mio Vesović i Lara Vujičić koji kroz svoje radove izriču društveni komentar današnjice. Izložba ostaje otvorena do 4.svibnja.

A oni koje zanima suvremeni ples (ja osobno ne spadam među takve), imaju priliku danas na Zrinjevcu pogledati dvije plesne predstave, u 16.30 Galileu a u 17 Exercise book for choreography of attention. U 18 sati biti će kao i u još 7 hrvatskih gradova, izvedena akcija "skok za ples", koja će se izvesti tako da će sudionici, pogađate, skakati. A ukoliko čete nakon skakanja imati snage u tolko snake u nogama da prošečete do Save, u pogonu Jedinstvo vas očekuje od 20 sati nastavak programa.

U sklopu gorespomenute manifestacije u galeriji Modulator centra za kulturu Trešnjevka u 19 sati biti će otvorena izložba plesnih fotografija autora Ognjena Karabegovića, Ksenije Španec i Vedrana Petaka.

Ukoliko želite pogledati dobar film, i još k tome da je indijski, zaputite se u kino Tuškanac gdje se održavaju "Dani indisjke kulture" sa projekcijama filma "Zajahati dugu" u 19 i "Vlak za Pakistan" u 21 sat".

Pozdrav,
.
Miroslav
- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.04.2013., petak

Miljeko

Galerija Greta je bila tu večer dupkom puna, što i nije teško budući da je prostor minijaturan, no bez obzira na to bilo je nadprosječno puno ljudi koji su s nestrpljenjem očekivali performans. Radilo se o preformansu "Mlijeko" koji je pratio otvorenje istoimene izložbe. Performans je počeo, pojavila se autorica, i počela sipati mlijeko u 7 posuda koje su stajale na šparetima razmještenim po prostoru. Zatim je te sve šparete uključila. Zatim se to mlijeko grijalo. I grijalo. I grijalo... I to dobrih pola sata. Fleševi na fotoaparatima bjesomučno su blicali, jer se počelo događati čudo neviđeno: mlijeko je počelo kipiti! Zatim je umjetnica isključila sve šparete, a iz publike se prolomio gromoglasni pljesak. Samo ne znam čemu. Posude sa zagorenim mlijekom su ostale stajati na šparetima. Zatim sam pokušao skužiti gdje je tu izložba čije je otvorenje bio ovaj performans, no budući da nisam naišao na ništa drugo što bi moglo izgledati kao izložba, pretpostavio sam da su rajngle sa zagorenim mlijekom izlošci. Ne sumnjam da već sada divno miriši, a kako će tek 27. 4. do kada traje izložba...

 photo DSC09467_zpsea6f35e6.jpg

Nikad nisam baš pretjerano volio suvremenu umjetnost. Ne zato što je smatram manje vrijednom od klasične umjetnosti, već zato što je nisam shvaćao. No kad ti netko, uglavnom autor (jer samo on jedini zapravo razumije što je htio reći) objasni o čemu se radi, shvatiš da suvremena umjetnost ima savršeno smisla, i da svako djelo ima svoju jasnu poruku. No shvatiti neko djelo suvremene umjetnosti sam je nemoguće. Kao što rekoh, u dijelima suvremene umjetnosti, poruka je najbitnija, no ovdje je poruka izostala, ili je barem ja nisam uspio dokučiti. Budući da imam humanističko obrazovanje, mogao bih sada lamentirati o simbolici mlijeka kao simbolu besmrtnosti u mnogim kulturama, ili o simbolu uspjeha i znanja, bla bla... No to nema smisla ako ne znam koja je bila prava poanta. Za sada sam samo uspio dokučiti da se bespotrebno uništilo nekoliko litara mlijeka. Ponekad mi se čini kao da je sumvremena umjetnost elitistična, to jest samo za odabrane...

Pozdrav,

Miroslav
- 15:10 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Najave 26. travnja

Za danas smo našli zanimljivoga:

U galeriji AŽ na Žitnjaku u 19 sati je otvorenje izložbe Đorđe Jandrića pod nazivom "Hrpa za Bartu". Autor u ovoj izložbi pokušava prebaciti ideje kiparsta u grafike koje izlaže, a prema njegovim riječima, ova djela su posvećena prijateljima koje više nema. Izložbu možete pogledati do 15. svibnja.

U galeriji Idealni grad centra za kulturu i obrazovanje Susedgra, također u 19 sati otvara se izložba "Ampelmann". Ampelmann, u doslovnom prijevodu čovjek-semafor, je lik koji se iscrtavao na pješačkim semaforima u Istočnoj Njemačkoj, te je jedna od istočnonjemačkih ikona. Ova a i druge socijalističke ikone su tema gorespomenute izložbe koja ostaje otvorena do 16. svibnja.

A u galeriji Vladimir Bužančić u sklopu centra za kulturu Novi Zagreb, otvara se u 20 sati izložba belgisjkog umjetnika Huga Besarda. Radi se o realističnim crtežima i grafikama sa religijskim i mitološkim motivima različitih životinja. Sudeći po crtežima ovog autora koje sam vidio do sada, mislim da se isplati potegnuti čak do Remetinca. Izložba je otvorena do 17. svibnja.

I danas traje festival znanosti sa mnogim zanimljivim predavanjima u tehničkom muzeaju, kao i dani suvremanog poljskog filma u SC-u sa filmovima Kuća zla u 19 sati te Vadžda u 20.30. Ponavljam da je ulaz na obadvije spomenute manifestacije besplatan.

A kako se u petak navečer nebi samo kulturno uzdizali, tu je i jedan pomalo neobičan koncert. Naime u KIC-u na cvjetnom trgu, u 22.30 Doris Karamatić izvodi heavy metal i hard rock obrade na - harfi! Vjerujem da će biti jako zanimljivo.

Pozdrav!

Miroslav






- 14:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tvornica

U ponedjeljak je u galeriji Karas otvorena izložba Ivane Grlić pod nazivom Tvornica. Izložene slike napravljene su prema fotografijama radnika u hrvatskim tvornicama za vrijeme socijalizma. Osim što me osobno obuzela neka doza nostalgije, jednako tako čovjeka obuzme čemer s obzirom na činjenicu da su te tvornice u kojima su te fotografije nastale, davno propale ili u najboljem slučaju u stečaju. A te fotografije su me jednako tako podsjetile i na to da danas sve živo uvozimo i kako u zadnje vrijeme nijedna tvornica nije izgrađena, ali šoping molova u svakom selu...No da ne duljim, nešto slika:

 photo DSC09460_zps4902479b.jpg

 photo DSC09461_zpse8576b9c.jpg

 photo DSC09462_zpsb032ee01.jpg

Pozdrav,

Miroslav
- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.04.2013., četvrtak

Najave 25. travnja

Za danas vam možemo preporučiti:

U 19 sati, u Muzeju suvrmene umjetnosti otvara se izložba jednog od najvećih retroavangardnih umjetnika na ovim prostorima, Josipa Vanište pod nazivom "Ukidanje retrospektive". Namjera ove izložbe nije prikazati klasičan vremenski presjek kor život i djelo Josipa Vanište, koji je inače cilj retrospektivnih izložbi, nego se približiti samom duhu umjetnika. Izložbu možete pogledati do 16. lipnja.

U galeriji Kopjar u Gundulićevoj 11 također u 19 sati otvara se izložba Zdenka Bužeka "Palete". Glavni motivi na ovim slikama su boje, koje se razmazuju na površinu oblikujući apstraktne mrlje te slike izgledaju poput palete kako samo ime izložbe govori. Izložba je otvorena do 2. svibnja.

A koja je veza arheologije sa geofizikom ili recimo forenzikom? Saznajte na izložbi "U službi arheologije" koja se otvara većeras u 20 sati u Muzeju grada Zagreba. Na izložbi će biti riječ o interdisciplinarnosti u arheologiji, tj. o primjeni metoda drugih znanstvenih grana za potrebe arheoloških istraživanja. To će biti prikazano na primjerima istraživanja na području grada Zagreba, te je ova izložba i dobar način da saznate što se u zadnje vrijeme iskopalo u našem gradu. Izložba je otvorena do 30. lipnja.

I danas traje festival suvremenog zvuka u sc-u, te vas očekuju brojni koncerti na koje je ulaz slobodan.

U kinu Europa traju do nedjelje dani suvremenog posljskog filma (http://www.idemvan.hr/dogadaj/dani-poljskog-suvremenog-filma/23109/spons/) te možete svaki dan u 19 sati pogledati po jedan poljski film za samo 0 kuna!

Budite pozdravljeni!

Miroslav
- 16:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Zagrebačko proljeće ateljea

U zadnje vrijeme nismo nešto baš aktualni jer jednostavno fizički ne stignemo biti ažurni, ali trudimo se..Pa eto napokon i recenzije Zagrebalkog proljeća ateljea koje čeka na recenziju još od subote.

Kao što već rekoh u jednoj od najava, u manifestaciju je bilo uključen 41 atelje, a budući da je meni na raspolaganju bilo samo jedno popodne, donosim vam pregled njih nekoliko, čisto ilustracije radi.

Početna točka obilaska ateljea bila je galerija Hrvatske pošte u zgradi glavne pošte u Jurišićevoj. To je ujedno bio i zajednički atelje za sve umjetnike koji su bili voljni sudjelovati u manifestaciji a nemaju svoj vlastiti atelje.

 photo DSC09429_zpse4688025.jpg

 photo DSC09430_zpsd3730bb8.jpg

 photo DSC09431_zpscb704134.jpg

Ovdje su se djelile i brošure sa popisom ateljea koji se mogu posjetiti i kartom Zagreba u kojoj su isti označeni. što je prilično pomaže u snalaženju. Jedina zamjerka što se na internetu nikakva informacije o sudonicima događaja nisu mogle pronaći (barem ja nisam uspio), inače bih mogao bolje isplanirati obilazak.

Nakon toga sam se uputio u atelje Darka Štefanca, slikara-ilustratora s čijem se jednim od djela svakodnevno susrečemo kada prolazimo preko Trga. Radi se o turističkoj karti Zagreba, a osim te karte, ovaj umjetnik-ilustrator je autor i mnogih drugih turističkih karata. U zanimljivom razgovoru sa njegovim sinom, saznao sam sve o tome kako karte nastaju, što je uglavnom kombinacija stalitkih snimki, geografskih karata i obilaska terena.

 photo DSC09433_zpsfb510170.jpg

 photo DSC09435_zps614516ba.jpg

 photo DSC09436_zps78eee5eb.jpg

Nakon toga sam požurio u birc Divas u Martićevoj, a povod nije bila samo hladna piva sa prijateljima, nego i činjenica da je taj prostor tjekom tih dana bio i privremeni atelje Vladimira Dodiga Trokuta. Trokut je inače najpoznatiji po projektu "Antimuzej" u koji su sakupljene umjetnine spašene tjekom posljednjeg rata na objim stranama, a koji još uvjek nema vlastiti prostor nego mu je sadržaj razasut po 35 skladišta po cijelom Zagrebu.

 photo DSC09438_zps0c04760f.jpg

 photo DSC09439_zps5c82c249.jpg

Zatim smo se uputili do ateljea Dafne Perković i Srećka Planinića. Zapravo teško je reći jeli to atelje u pravom smislu riječi, jer se nalazi unutar stana u kojem ovaj simpatičan bračni par umjetnika živi, te je cijeli stan zapravo atelje buduči da su svi zidovi u stanu prekriveni slikama. Mogu reći da je posjet ovom ateljeu bio puno pogodak, proveli su nas po cijelom stanu, ispričali zanimljive priče o nastanku pjedinih slika a većinu vremena smo proveli u ugodnom razgovoru o umjetnosti.

 photo DSC09441_zps4f8e58a7.jpg

 photo DSC09446_zps8fd6e4eb.jpg

 photo DSC09448_zpscd869b28.jpg

Na Trgu smo posjetili atelje Sanje Fališevac, kiparice koja izrađuje skulpture uglavnom u terakoti. Umjetnica je inače gluhoslijepa te komunicira s okolinom putem asistentice, no bila je spremna odgovoriti na sva naša pitanja. Zadivila nas je vještina kojom oblikuje objekte koje ne može vidjeti.

 photo DSC09451_zpsee29fdce.jpg

 photo DSC09453_zps5a322460.jpg

Za kraj smo se odlučili uputiti malo izvan centra u Kustošiju, gdje smo posjetili atelje mlade umjetnice Marine Fernežir. Njena djela su uglavnom reprodukcije djela klasičnih majstora u koja ubacuje neke moderne detalje.

 photo Heavenbirds38x40temperaonpaper2012_zps04bb5d5d.jpg

 photo Timethatcannotstop120x100cmoiloncanvas2011_zpsf5580661.jpg

 photo DSC09454_zpscb0b58fe.jpg

Koga zanima više o ovoj zanimljivoj umjetnici, može kliknuti na: www.marinafernezir.com

Tolko za sada, pozdrav!

Miroslav
- 14:52 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.04.2013., srijeda

Najave 24.travnja

Ovih je dana posebno dobro biti u metropoli. Em je napokon stiglo proljeće i sve cvate i miriši (alergije ćemo zanemariti), em je događanja neuobičajeno puno. Zna biti perioda kad ne znamo kaj bi sa sobom jer se niš novo ne događa, a sad smo na slatkim mukama, kad planiramo raspored tako da uspijemo uloviti što više, pa čak i birati što bismo radije popratili, obzirom da ipak ne možemo biti na 5 mjesta istovremeno. sretan

Danas nam se otvaraju 3 izložbe, i srećom, u 3 različita vremena.

U 18 sati u Modernoj galeriji (Andrije Hebranga 1) otvara se retrospektivna izložba skulptura autora Kuzme Kovačića (za one koji ne znaju, to vam je onaj lik koji je napravio oltar domovine na Medvedgradu). Što je autor radio od početka svog stvaralaštva? Imate vremena provjeriti do 2. lipnja.

U 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4) otvara se izložba fotografija (najava kaže – snapshot iliti brzo okidanje) Slavice Subotić – MacCormick pod nazivom „Šuma“. Nedavno smo posjetili njenu izložbu „(E)MOTION“ koja nas je pozitivno iznenadila, pa biste nas mogli sresti večeras u GKD. Izložba je otvorena do 5. svibnja, pa ćete morati požuriti ako ju želite vidjeti.

U 20 sati u KIC-u, galerija Forum (Teslina 16) otvara se izložba crteža i slika Marijana Jevšovara „15 godina poslije“. Izložbom se obilježava 15 godina od autorove smrti, kao i jednako toliko godina od njegove posljednje izložbe, u ovoj istoj galeriji. Izložba je otvorena do 25. svibnja.

Još 4 dana (zapravo 3 i pol) traje Festival znanosti, što se Zagreba tiče, događanja su na više lokacija, ima hrpa zanimljivih predavanja, pa provjerite program i nađite nešto za sebe!

I, SC ponovno u akciji, počinje Izlog suvremenog zvuka, koji traje do 27. travnja.
Posebno nam je zapeo za oko program pod nazivom "Route 666" koji se jedini ne odvija u SC-u nego u - kombiju. Naime 6 osoba, koliko stane u kombi, odabere rutu za noćnu vožnju gradom, te prolazak različitim ulicama zbog različitog osvjetljenja, stvara različite zvukove. Budući da je broj mjesta ograničen, a program traje još samo sutra, ukoliko vas zanima prijavite se što prije na bojan.gagic@zg.t-com.hr.
Inače, ulaz na sva događanja u sklopu istoga je besplatan, pa iskoristite nešto od ponuđenog.
Ostanite mi kul!
Ivana

- 16:23 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.04.2013., utorak

Najave 23. travnja

Večerašnja manifestacija koju se svakako ne bi smjelo propustiti je noć knjige. Lokacija u kojima se održava ova manifestacija ima stvarno mnogo, sudjeluju mnoge knjižnice, knjižare te čak i neki muzeji. Program je raznovrsan, stoga koga zanima više: Noć knjige , a ja ću izdvojiti svega par mjesta koja ću osobno sigurno posjetiti.
Ono što mi se posebno sviđa u večerašnjoj manifestaciji je program poezija na ulice. Radi se naime o šetnji gradom uz zaustavljanje kod pojedinih spomenika pjesnika i recitiranje njihove poezije. Ova poetska šetnja počinje u 21 sat.
Što mi je zapelo za oko je da i u ovogodišnjem programu sudjeluje i državni hidrometeorološki zavod, što će biti jedna od rijetkih prigoda vidjeti iznutra instituciju prema čijoj preporuci planiramo fešte na otvorenom. Ne propustite ni program u arheološkom muzeju, tijekom kojeg će razgled izložaba biti džabe.

Od izložaba večeras imamo samo 2 komada.

U galeriji Josip Račić u 19 sati otvara se izložba slika Zorislava Drempetića Hrčića pod nazivom "U početku bijaše apstrakcija" na kojoj će biti izložene umjetnikove slike iz njegove apstraktne faze 60ih godina kad je apstraktno slikarstvo bilo u modi.

U Muzeju suvremene umjetnosti također u 19 sati je otvorenje izložbe "Flatform u MSU". Radi se o skupini umjetnika koji su na temelju priča od slučajnih prolaznika koje su sreli tjekom šetnji Središćem i okolnim kvartovima napravili zanimljive video uratke.

Tolko od mene, pozdrav i vidimo se na noći knjige!

Miroslav
- 16:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.04.2013., ponedjeljak

ERSTE fragmenti 9 i (E)-MOTION

Taj četvrtak prošlog tjedna je bio itekako bogat kulturnim događanjima da nismo stigli obići sve što smo željeli vidjeti. Možda i bi da smo imali teleport, no sve u svemu, bila je to večer intenzivnog kulturnog uzdizanja.

Prvu izložbu koju smo posjetili bila je ERSTE fragmenti u đamiji. Radi se o skupnoj izložbi 14 (valjda sam dobro prebrojao) mladih umjetnika, pod pokroviteljstvom već spomenute banke (no red je da i oni nešto daju :) ). Stoga su umjetnički stilovi
raznovrsni, stoga evo nekoliko slika za ilustraciju:

 photo DSC09392_zps8cfed85a.jpg

 photo DSC09393_zpsd7153b6c.jpg

 photo DSC09394_zps379a98ef.jpg

Atmosfera je na samom otvorenju bila izuzetno opuštena, a u samom prostoru gdje su se djela izlagala stajao je dj za pultom, što je razgledavanju izložbe dalo poseban štih.

Nakon toga smo se uputili u galeriju Stančić u Mislavovu (Blizu je pa zašto ne skoknut). Putem do tamo:
 photo DSC09401_zps5271521e.jpg

Ova slika nema nikakve veze sa izlozbom, ali ljepo je napokon vidjet proljeće.

U galeriji Stančić se održava izložba (E)-MOTION fotografkinje Slavice Subotić McCormick. Radi se o fotografijama plesača u pokretu i moram priznati, da makar me ova izložba i nije pretjerano zanimala i nisam bio toliko oduševljen poput Ivane, ipak je zanimljivo vidjeti ljude uhvaćene usred plesa da se čini kao da lebde. Evo kako to izgleda:

 photo DSC09403_zps4e20600a.jpg

 photo DSC09402_zps4dd45b7c.jpg

Da bi tu večer zaokružili jednim dobrim koncertom, pobrinuo se Hrvatski glazben zavod. Taj dan se održavala manifestacija dani otvorenih vrata, te su osim razgledavanja samog zavoda, priusštili i besplatan koncert. Koncert se sastojao iz 5 djela, kronološki poredanih od renesanse pa sve do jazza. Mi smo nažalost stigli samo na zadnji dio sa jazz ansamblom, no i to je bilo više nego dovoljno.
Dio atmosfere iz dvorane HGZ-a:
 photo DSC09406_zps485775c0.jpg

Inače nisam navikao baš dolaziti na ovakvu vrstu koncerata, glazbeno usmjerenje mi je uglavnom alternativno, no moram priznati da je vrijedilo doć na ovaj koncert. Nakon koncerta je bio upriličen i plesnjak uz vec spomenuti jazz ansambl. Jedina zamjerka što smo čini se bili jedini koji nisu na neki način izravno povezani sa HGZ-om jer je zbilja šteta da ovaj događaj nije dospio više u javnost.

No sad barem znate za sljedeću godinu :)

Do čitanja,

Miroslav


- 18:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najave 22. travnja

Kulturnih događanja danas nema puno, stoga barem odabir neće biti težak:

U 19 sati u galeriji Karas otvara se izložba Martine Grlić "Tvornica". Radi se o izložbi slika nastale prema fotografijama radnika u hrvatskim tvornicama iz vremena dok su (još) radile. Zbog moje osobne neke vrste nostalgije za tim socijalističkim vremenima (iako sam prilično kratko razdoblje živio u Jugi, raspala se nedugo nakon kaj sam primljen u pionire), a i aktualnosti teme (tranzicije, privatizacije, propale tvornice, smanjena radnička prava onom malom broju ljudi koji radi), ova izložba mi se čini vrijednom pogledati.

U galeriji Greta u 21 sati otvara se izložba Vlaste Žanić pod nazivom "Mlijeko", tijekom koje će biti izveden istoimeni performans.

A ukoliko postoji neki čitatelj iz Sesveta, u galeriji Oblok knjižnice Sesvete u 19 sati je otvorenje izložbe oslikanih tkanina Irene Vrabec Kuleš u povodu Dana planeta Zemlje.

Još malo o kulturi, ali onoj tehničkoj. Naime, u tehničkom muzeju danas je otvoren festival znanosti. U sklopu festivala je otvoreno i nekoliko prigodnih izložaba, dok vas svaki dan tijekom ovog tjedna očekuju zanimljiva predavanja. Ova će se manifestacija održati i na drugim lokacijama u gradu na neki način povezanima sa znanošću, a meni je privukla pažnju izložba karata (pretpostavljam ne onih igračih) na geodetskom fakultetu. Koga zanima više: festival znanosti

Do iduće najave ili recenzije, pozdrav.

Miroslav
- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.04.2013., nedjelja

Akvizicije MUO "Iz prošlosti za budućnost"

Prije nekoliko dana u najavi smo vam spomenuli otvorenje ove izložbe, a napokon je na red došlo da vam i kažem ponešto o njoj.
Da ponovimo, od 2003. godine do danas MUO je skupio gotovo 10000 umjetnina, dio je kupljen, a dio je došao do muzeja kroz razne donacije. 10000 nije baš zanemariva brojka, te je jasno da je nemoguće uvrstiti sve te predmete u stalni postav muzeja. Ipak, kako ti predmeti ne bi samo skupljali prašinu negdje daleko od očiju javnosti, organizirana je upravo ova izložba.
Možda nije bilo igle ni lokomotive, no na ovoj se izložbi može vidjeti štošta, od sakralnih predmeta, preko starih slika i fotografija, do predmeta za svakodnevnu uporabu. Kojima je doduše, zadnji "svaki dan" već davno otišao u zaborav.

 photo DSC09314_zps82d7aefb.jpg

 photo DSC09325_zpsff137c83.jpg

 photo DSC09341_zps565d002e.jpg

 photo DSC09344_zpsddf1075e.jpg

 photo DSC09347_zpsbbae5af9.jpg

 photo DSC09351_zpsa6b3c563.jpg

Osobno, sakralni me predmeti nisu pretjerano oduševili, što se slika tiče, ako ih uzmem sve u obzir, na kraju bih ispala prilično ravnodušna (obzirom da su me neke oduševile, a neke me samo ostavile s upitnikom iznad glave, zašto bi netko to poželio na zidu?). Obzirom na neprežaljenu ljubav prema modnom dizajnu, svidjela mi se izložena odjeća; također je bilo zgodno vidjeti arhitektonske skice nekih poznatih zgrada, i biti zahvalna što neke ideje nisu provedene u djelo. :)
Ipak, najdraži dio su mi bili stari predmeti za svakodnevnu uporabu, božesačuvaj tipično komunističkog dizajna, no ipak tako predivno nostalgičnih i dragih. I pomalo me zgranula činjenica da su predmeti kakvih se još sjećam kad smo ih imali doma, sada dio postava u muzeju. Osjećala sam se nekak...staro, hehe. Šteta kaj se nismo sjetili naš portabl televizor proslijediti ovdje, nego ga osudili na propast tko-zna gdje. Mislim da bi se onako ultraružno narančast odlično uklopio u ovo društvo.

MUO mi je uz Muzej Grada Zagreba omiljeni zagrebački muzej, a niti ovaj put nisam ostala razočarana. Ako ulovite vremena, svakako dođite i prošvrljajte malo. Izložba je otvorena do 9. lipnja.

Ostanite mi kul!

Ivana

- 17:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.04.2013., petak

Najave 19. travnja

Za razliku od jučerašnjeg dana, danas nije toliko bogat kulturni program. Zapravo i je, no ideja ovoga bloga je prvenstveno objavljivati najave za događanja koja su besplatna kako bi pokazali da se ne mora u ovim kriznim vremenima nužno biti bogat kako bi se uživalo u kulturi. No i od onih besplatnih događanja, naći će se dovoljno za jedan ljepi večernji izlazak:

U galeriji promjene u sklopu kulturnog centra Pešćenica u 19 sati je otvorenje izložbe street art umjetnika imenom Lonac. Njegova djela krase brojne fasade i ostale zidne površine po Zagrebu, npr. jedno se njegovo djelo je i obitelj robota na zidu u sc-u.

Nadalje, u tijeku je Zagrebačko proljeće ateljea, radi se o svojevrsnom danu otvorenih ateljea, te je do nedjelje 21. travnja moguće slobodno obići 40-ak ateljea diljem Zagreba. Ishodište za obilazak je glavna pošte u Jurišićevoj gdje se nalazi prigodna izložba i neka vrsta infocentra u kojem se može dobiti letak sa popisom svih ateljea u programu te kartom Zagreba kako se nebiste pogubili prilikom potrage. S obzirom na broj ateljea u programu, ciljevi posjete će biti prilično težak izbor. Ja za sada osobno pikiram na "Antimuzej" Vladimira Dodiga Trokuta, pa očekujte jedno od ubudućih javljanja od tamo.

U kinu Europa i dalje traje tjedan turskog filma, u 17 sati je projekcija "Posljednja postaja oslobođenje", u 19 "Vizontele" dok je u 21 sat "Gdje si Firuze".

U SC-u također i dalje traju dani hrvatskog filma, te su u 16, 18 i 20 sati projekcije dokumentarnih filmova. A oni željnih čage, doći će na svoje na koncertu neo swing benda Tom & the Twister, a nakon kojeg sljedi slušaona raznovrsnih glazbenih stilova, a koju uređuju i vode DJ duo Nuns with Guns.

Stay Kul, i možda se vidimo večeras na kojem od događanja :)

Miroslav


- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.04.2013., četvrtak

Milles kod Meštrovića

Jučer je u sklopu izložbe bilo održano zanimljivo predavanje o životu i djelu Carla Millesa, jednog od najvećih švedskih kipara. A to je isto tako bila i dobra prigoda da se pogleda izložba Milles kod Meštrovića, koja govori o zajedničkom životnom i umjetničkom putu dvojce umjetnika.

Stoga smo se, moramo priznati, prvi put u životu, uputili u atelje Meštrović na gornjem grada, koji je zapravo muzej posvećen Meštroviću, a koji je isto tako, kao što i samo ime kaže, nekada bio Meštrovićev atelje. No u toj kući Meštrović nije samo izrađivao svoje skulpture, nego je bome i živio, što se vidi pri samom ulasku u zgradu koja me je skroz oduševila.

Prvo se prođe kroz dvorište:

 photo DSC09365_zps3b627b0d.jpg

A zatim u samu kuću koja je prepuna Meštrovićevih skulptura. Sam prostor mi djeluje jako ugodno a skulpture se savršeno uklapaju, totalna chill out atmosfera.

 photo DSC09378_zpsfadd9f94.jpg

 photo DSC09379_zpsbfe4ed32.jpg

Jedina zamjerka na škripavim stubama, jer kako sam malo kasnio, moj je dolazak izazvao veliku pozornost..

 photo DSC09377_zpse3df3fde.jpg

Predavanje je održala Onita Wass, ravnateljica muzeja Millesgarden u Stockholmu, te je predavanje čak i meni laiku bilo izuzetno zanimljivo. Naime to nije bilo suhoparno nabrajanje činjenica kako se obično percipiraju znanstvena predavanja, nego je predavačica ubacivala i šaljive opaske. Najviše je riječi bilo o već spomenutom Millesgardenu, umjetnikovom ateljeu domu kojeg je darovao svom narodu te koji je danas neka vrsta muzeja na otvorenom, vrt prepun umjetnikovih skulptura. Tu je i jedna od sličnosti između Millesa i Meštrovića. A nama je definitvno postala destinacija za jedno od budućih putovanja (jednog ljepog dana kad budemo besramno bogati za hrvastke prilike da si budemo mogli priuštiti putovanje u Skandinaviju). Sličan park skulptura je kod nas onaj Đamonjin kod Vrsara - ako vas ikad put nanese tamo, obavezno svratite.

Na izložbi je izloženo 5 Millesovih djela, koja su smještena među Meštrovićeve skulpture, bez da su posebno odvojene od Meštrovićevih skulptura, te je vjerojatno nemjera kustosa bila da se na taj način ukaže na njihovu umjetničku isprepletenost.

 photo DSC09371_zps6ddf1df0.jpg

 photo DSC09372_zpsb112839d.jpg


Meštrovićev atelje sadrži i vrt u kojem su također izložene njegove skulpture u sklopu stalnog postava.

 photo DSC09381_zps33169d6a.jpg

Posebno mi je zanimljiv način na koji je izložena Millesova skupltura "Marija", naime ispred ogromne slike Millesgardena, kak bi se dobila predođba o izgledu tog parka skulptura.

 photo DSC09383_zpsa3b55a07.jpg

I na kraju što reći, unatoč tome što spomenuti porstor nije baš pretjerano velik, itekako se isplati doći.

Pozdrav,

Miroslav
- 18:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Izložba Ivane Vulić

Malo kasnimo s recenzijama, no ne brinite, sve ćemo to nadoknaditi. :)

Prvo ću spomenuti posljednju izložbu koju smo posjetili, iz praktičnog razloga što je ista otvorena još
samo 3 dana, pa da stignete odjuriti i pogledati ju ako vas zanima. Riječ je o izložbi slika Ivane Vulić, koja
se održava u Galeriji PM (Proširenih medija) na Trgu žrtava fašizma, tj. u staroj džamiji. Sama galerija
nalazi se na katu zgrade, unutar prstena, ispod kupole. Nije pretjerano važno za izložbu, no moram
spomenuti da me oduševila akustika. Doduše, od pomiješanih zvukova lako bi vam se moglo zavrtjeti u
glavi, no moram priznati da je meni bilo zabavno. Možda je samo do toga da volim čudne stvari.

 photo DSC09391_zps6f6a39fa.jpg

Što se same izložbe tiče, riječ je o seriji slika koje prikazuju kupače na plaži u raznim aktivnostima ili pak
nedostatku istih – od mazanja uljem za sunčanje, ljekovitim blatom, pa do besposlenog izležavanja na
plaži.

 photo DSC09390_zps9c8acb03.jpg

 photo DSC09389_zpse5053173.jpg

Moje osobno (laičko) mišljenje – volim realistične prikaze, tako da mi se tehnika, kao i korištene boje,
sviđa. Samim motivima nisam nešto oduševljena, no tko sam ja da preispitujem tuđu motivaciju? Jedino,
moram istaknuti da mi se svidio prikaz dvojice mladića namazanih ljekovitim blatom, obzirom da je
izgledalo kao prikaz dva brončana kipa. Miroslava je to pak podsjetilo na ljetovanja u Sabunikama kod Nina, budući da su mu se u sjećanje urezali prizori ljudi umaljanih u blato kako trčkaraju po plaži, te pretpostavlja da je spomenuta plaža bila lokacija nastanka gorespomenutih slika.

Ponavljam, izložba je otvorena samo do 21.travnja, pa požurite ako ste zainteresirani!

Ivana

- 16:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Najave 18.travnja

Danas je dan Hrvatskog glazbenog zavoda, te od 18 sati imate priliku posjetiti i uz vodstvo razgledati zgradu zavoda. U 19:30 počinje koncert ansambala HGZ-a. Ako nikad niste bili, ovo vam je idealna prilika, prema informacijama sa službene stranice zavoda, ulaz je besplatan!

U dvorištu Pogona Jedinstvo podignut je cirkuski šator, pa ako vam je do cirkusa, do kraja mjeseca imate priliku posjetiti ga. Ponavljam, Pogon Jedinstvo je u sklopu kluba Močvara, Trnjanski nasip bb. Ako se ne varam, današnji program je besplatan, a cijene ulaznica su i inače prihvatljive. Više informacija na Cirkobalkana.

U 18 sati u music shopu Aquarius Dubioza kolektiv promovira svoj novi album, pa možete doći, kupiti, dobiti posvetu, fotkati se s dečkima, i vjerojatno ih čuti uživo.

Ovaj tjedan u Zagrebu festivala ne nedostaje, danas se otvara Noir festival, pa ako ste ljubitelj noir stila na filmu, fotografiji, u književnosti ili kojem već obliku umjetnosti, nemojte ga propustiti. Više informacija na Noir festival.

Ne zaboravite da do nedjelje traju i Dani hrvatskoh filma u SC-u.

I, last, but not the least, IZLOŽBE!

Večeras su 2 otvorenja, oba u 19 sati.

U galeriji Stančić (kneza Mislava 11) otvara se izložba fotografija Slavice Subotić MacCormick, pod nazivom (E)-MOTION. Tema je izražavanje kroz pokret.

Također, u galeriji Bačva (HDLU, Trg žrtava fašizma bb) otvara se izložba "Erste fragmenti", što je zapravo projekt Erste banke za pomoć mladim neafirmiranim umjetnicima. Izlažu Jelena Azinović, Rene Bachrach Krištofić, Maja Blažek, Radovan Kunić, Mislav Lešić, Fran Makek, Tena Pavletić, Ivan Prerad, Patricija Purgar, David Mohamad Shreim, Marita Stanić, Valentina Supanz, Vanja Trobić i Borko Vukosav.
Izložba je otvorena do 21. travnja.

Nadam se da ćete naći nešto za sebe.

Budite kul!

Ivana

- 16:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.04.2013., srijeda

Najave 17. travnja

U 16:30 u Atelijeru Meštrović (Mletačka 8) bit će održano predavanje Onite Wass, ravnateljice muzeja Millesgarden pod nazivom "Švedski kipar Carl Milles, njegov život i umjetnost". Predavanje je u sklopu izložbe "Milles kod Meštrovića", koju je jučer svečano otvorio švedski kraljevski par.

U 19 sati u Galeriji PM, HDLU (Trg žrtava fašizma bb) otvara se izložba slika autorice Ivane Vulić. Izložba će biti otvorena do 21. travnja.

U 20 sati u Pogonu Jedinstvo (klub Močvara, Trnjanski nasip bb) otvara se izložba multimedijalnih instalacija ljubljanskog KITCHA - instituta za umjetničku produkciju i istraživanje. Izložba traje do 19. travnja.

I dalje traje DHF, od 16, 18 i od 20 sati možete u kinu SC gledati dokumentarce. U 22 sata u &td-u Mario Kovač! :)

Osim toga, u tijeku je i tjedan turskog filma, u kinu Europa, u 19 sati projekcija filma "Mlijeko", a u 21 sat projekcija filma "Mommo babaroga".

Ostanite kul!

Ivana
- 15:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.04.2013., utorak

The Wall

Čini se da je ekipa u galeriji Vladimir Filakovac prilično agilna budući da ovih dana traje još jedna zanimljiva izložba. Radi se o izložbi Dore Katanić "the Wall", kao i istoimeni film snimljen po isto tako istoimenom albumu Pink Floyda. Umjetnica naime radi slike prema kadrova iz njoj dragih filmova, te je ovaj put to bio gorespomenuti film.

Kao dobra podloga za razgledavanje izložbe (a i stvar koja mi je cjelo vrijeme svirala u glavi):



Neću puno filozofirati, stoga pogledajte neke od slika:

 photo DSC09243_zps8be1fac5.jpg

 photo DSC09251_zpsf0062b3b.jpg

 photo DSC09250_zps296dcbcf.jpg

A za pogledat ostatak imate vremena do 24. travnja. I da, ulaz na sve izložbe u gorespomenutoj galeriji je besplatan.

Pozdrav do sljedeće izložbe!

Miroslav
- 18:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zagrebačkim ulicama

Napokon da napišemo i izvještaj sa izložbe. Čast da bude prva recenzirana je pripalo izložbi "Zagrebačkim ulicama" koja je otvorena sinoć. Budući da sam frik kaj se tiče zagrebačke povijesti i Zagreba opčenito, nije mi bilo teško potegnuti čak do Dubrave u koju moram priznati, ne zalazim često, ali put do tamo se na kraju isplatio. Putem sam razmišljao kako je kultura u Zagrebu itekako centralizirana budući da je velika većina muzeja i galerija smješteno u centru grada, te kako Ivana i ja imamo sreću da obadvoje živimo relativno blizu centra pa nam odlazak na izložbe ne predstavlja nikakav problem.
Cilj ove moje ekspedicije je bio kulturni centra Dubrava, točnije galerija Vladimir Filakovac. Zgradu sam lako našao (hvala google mapsu) a i bome je nije teško promašiti:

 photo DSC09286_zpsd950c7fa.jpg

Naći ulaz u zgradu se pokazao malo veći problem, ali metodom pokušaja i pogreške ustanovio sam da se nalazi sa stražnje strane zgrade. Popevši se na kat, krenuo sam razgledavati fotografije.

 photo DSC09255_zpsf01f9165.jpg

Serija fotografija koje podsječaju na to da smo do prije par tjedana imali priliku uživati u snjegu:
 photo DSC09257_zpsa5c8bef4.jpg

Kao što vidite moje fotografije fotografija su živi užas jerbo posjedujem najobičniji digitalac, a niti mi je cilj biti vješt fotograf. A ni odsjaj nije baš htio surađivati...

Još neke fotografije:
 photo DSC09258_zps66911703.jpg

 photo DSC09211_zps19ce15f0.jpg

 photo DSC09217_zps9a8d9160.jpg

 photo DSC09228_zps007ccf40.jpg

 photo DSC09223_zps6c51cd3a.jpg

 photo DSC09232_zpse628ca6f.jpg

 photo DSC09237_zps07fb7360.jpg

Inače izložba je skupna izložba na kojoj sudjeluje nekoliko autora: Davor Curić, Jadranko Markoč, Krešimir Mehičić, Željko Novaković, Neda Rački, Zvonko Radičanin te Vesna Špoljar. Svaki od autora ima svoj umjetnički stil, te se stoga fotografije međusobno razlikuju po stilu i motivima. Uglavnom su to svakodnevni motivi prolaznika, uličnih izvođača te ponekog šaljivog prizora, te mi je stoga zanimljivo kako neki obični motivi koje svakodnevno viđamo mogu biti materjal za zanimljivu fotografiju. Meni se osobno čini da je većina fotografija pomalo tošedabčevska (vjerojatno se kroatistima diže kosa na glavi od ovakvog izraza), tj jako podsječa na fotografije Toše Dabca koji je 70ak godina ranije stvarao nalazio slične prizore na zagrebačkim ulicama (za one koji ne znaju: Tošo Dabac)
Sve u svemu, prilično zanimljiva izložba, a imate ju prilike pogledati do 2.5. ove godine naravno.


- 18:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Najave 16. travnja

Kao što smo već rekli, izložbi u Zagrebu ne nedostaje. Danas vas možemo uputiti na njih 3. Nažalost, osim u slučaju da posjedujete neke posebne moći, nećete moći prisustvovati otvaranju sve 3, obzirom da su sva otvorenja zakazana za večeras u 19 sati.

Academia Moderna (Šenoina 11)

Otvorenje izložbe Vedrana Perkova pod nazivom "Broadway Boogie Woogie".
Autor djela izrađuje kaširanjem i bojanjem novinskog papira. Kao inspiracija autoru za djela koja će biti prikazana na izložbi poslužile su 2 njujorške ikone, svima nam poznata Empire State Building, te slika Pieta Mondriana (za laike, to je onaj čije su slike uglavnom raznobojni pravokutni oblici - guglajte, google je vaš prijatelj) Broadway Boogie Woogie.
Izložba je otvorena do 27. travnja.

Galerija ULUPUH (Tkalčićeva 14)

Otvara se izložba fotografija Dražena Lapića pod nazivom "Jedan, dva - tri".
Autor uzima fotografiju, prepolovi je, a zatim od originalne (dakle, čitave) fotografije i dvije dobivene polovice napravi triptih. To objašnjava naziv, očito. Izložba je otvorena do 29. travnja.

Muzej za umjetnost i obrt (Trg maršala Tita 10)

Otvorenje izložbe "Akvizicije MUO - Iz prošlosti za budućnost 2003-2013".
Muzej je u razdoblju od 2003. do danas skupio gotovo 10000 umjetnina. Kako je nemoguće uvrstiti ih sve u stalni postav muzeja, najzanimljiviji predmeti iz raznih zbirki bit će izloženi u sklopu ove izložbe.
Izložba je otvorena do 9. lipnja.

I podsjećam, otvoreni su Dani hrvatskog filma, danas u kinu SC možete gledati od 18 sati eksperimentalne, a od 20 sati animirane filmove. Osim toga, u 20 sati je, također u sklopu DHF-a u MM centru (također u sklopu Studentskog centra, za neupućene - ne ulazite u zgradu SC-a, već idete putem koji zgradu zaobilazi s lijeve strane, prođete kraj &td-a, i hodate do idućeg ulaza s desne strane, pomalo spooky zgrada) predstavljanje knjige Irene Škorić "Eros na filmu".

Nadam se da ćete naći nešto za sebe.
Ostanite kul!

Ivana

- 16:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.04.2013., ponedjeljak

Najave 15. travnja

U 19 sati:

Galerija CEKAO (Pučko otvoreno učilište Zagreb, Ulica grada Vukovara 68)

Otvorenje izložbe akademske slikarice Tihane Cizelj. Najava kaže da možete očekivati kolorističku apstrakciju. Izložba ostaje otvorena do 3. svibnja.

Galerija Vladimir Filakovac (Narodno sveučilište Dubrava, Dubrava 51a)

Otvorenje skupne izložbe fotografija, 7 autora, pod nazivom "Zagrebačkim ulicama". Mislim da je tematika jasna iz naziva.:) Bit će izložene fotografije Davora Curića, Jadranka Markoča, Krešimira Mehičića, Željka Novakovića, Nede Rački, Zvonka Radičanina, te Vesne Špoljar. Izložba je otvorena do 2. svibnja.

U 20 sati:

Galerija Greta (Ilica 92)
Izložba Ante Jerkovića, "Riječi". Greta ima ćudljivo radno vrijeme, te je otvorenje možda ujedno i jedina prilika da vidite ovu izložbu. Osim radnog vremena, ima i ćudljivu web stranicu koja nije sklona odavanju informacija, pa je jedino što se da saznati o ovoj izložbi, "DA JE PARA I HRANE SAMO BI JEBAVO I SPAVO". Jedan od izložaka, vjerujem.

I jedna ne-izložba - počinju Dani hrvatskog filma! Otvorenje u 20:30 u kinu SC, a u 22 sata u teatru &TD svira Stampedo. Vjerujem da neće biti dosadno.

Sutra očekujte i prve izvještaje :)

Ostanite kul!




- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.04.2013., subota

Intro

Ne volim umjetnost.
Prvo mi netko mora protumačiti što je umjetnik htio reći,
a onda mi netko drugi mora protumačiti ono što je onaj prvi rekao.

Započeli smo naš prvi post citatom Georgea Costanze iz Seinfelda. Jer sigurno dosta ljudi to pomisli posjećujući i čitajući razne kulturne rubrike i recenzije izložaba. Naime, zbog puno stručnih termina i ponekad prepjesničkih konstrukcija, običnom puku to može izgledati kao hrpa nasumice nabacanih apstraktnih izraza, samo da bi zvučalo "učeno". Često zna zvučati ovako nekako:

"To je naprosto jedan digestivni sfumato pulsirajućih kontura, estetički eskapizam kao posljedica mondijalnog konzumerizma, naprosto jedan espandirani monetarni, zašto ne reći, montirani proces koji dovodi do digitalne i digestivne koncesije na onostrano."



(od 0:50)

Vjerojatno bi bilo jednako razumljivo da priča mandarinski. I naravno da je malo karikirano, ipak se radi o filmu, ali često ne bude daleko od toga. Stoga smo nas dvoje, Miroslav i Ivana (red je da se napokon predstavimo) odlučili predstaviti na zdravo seljački način kulturnu ponudu Zagreba, prvenstveno izložbe. Kao parafraza Golog kuhara, tako bismo mi htjeli biti "goli kulturnjaci", servirati kulturu bez ikakvih nepotrebnih primjesa.

Nismo nikakvi eksperti na tom području, ni najmanje, ali često pohodimo otvorenja izložbi, kojih u Zagrebu zaista ne nedostaje. Ono što ćemo objavljivati sadržavat će vjerojatno kratak objektivni, "što-je-pisac-htio-reći" dio, te potpuno subjektivni prikaz danog događanja, naša osobna mišljenja koja vas ne bi trebala odbiti od posjećivanja izložbe, već, dapače, natjerati da sami odete i provjerite (doduše, možda bi u tom slučaju bilo zgodno barem da vas zaintrigira ovaj objektivni dio). Osim toga, velik broj spomena vrijednih izložbi prođe nezapaženo zbog nedostatka reklame, pa se nadamo otkriti vam i koji biser. sretan

Pa eto...ako ima mjesta za fashion i beauty blogere, možda i dvoje kul blogera nađe svoje mjesto pod blogerskim suncem.

Do prve izložbe,

pozdrav!
- 13:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #