Kul Zagreb

< lipanj, 2013 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Svibanj 2018 (1)
Travanj 2018 (1)
Ožujak 2018 (3)
Veljača 2018 (4)
Siječanj 2018 (3)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (3)
Studeni 2014 (1)
Travanj 2014 (1)
Siječanj 2014 (6)
Prosinac 2013 (2)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (5)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (13)
Svibanj 2013 (21)
Travanj 2013 (22)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Kultura metropole kroz oči laika


28.06.2013., petak

najave 28. lipnja

danček, pardonček na nepisanju...da prostite, nije baš bilo ni o čemu preveč za pisati, a zadnjih par dana mi je pristup računalu ultraograničen. jučer je inače bilo otvorenje jedne predivne izložbe, koja je nastala kao rezultat suradnje gotovo svih hr.muzeja, a održava se u 3 zagrebačka muzeja - MUO, Mimara, arheološki. Unaprijed da najavim, istu ćete moći vidjeti izvanredno u ponedjeljak (obično su ponedjeljkom muzeji zatvoreni, jel?) obzirom da je ipak i izvanredan dan za RH, prvi dan u EU.

prijeđimo na stvar.

u 19:30 u palači Kulmer (bivši muzej Marton na Katarinskom trgu) otvara se izložba "Vinkovci - najstariji grad u Europi". o Vinkovcima, vjerovali ili ne.

u 21 sat u zbirci Richter na Vrhovcu bit će jazz koncert u sklopu ciklusa koncerata "jazz na vrhu". istodobno ćete moći vidjeti izložbu "Sinturbanizam" (ista čeka našu recenziju već nekoliko tjedana, ali nadajmo se da će je u idućih mjesec dana, koliko je izložba još otvorena, čak i dočekati) iz zbirke Vjenceslava Richtera.

Pozdravček

Ivana
- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.06.2013., petak

Najave 21. lipnja

Danček!

Sretan vam prvi dan ljeta!

Danas nemam puno najava za vas.

U 19 sati, u Galeriji Miroslav Kraljević (Šubićeva 29), otvara se izložba 'Otok lubanja', na kojoj se predstavljaju umjetnički projekt Ja, Kongova kćer i Alexi Kukuljevic, kanadski umjetnik hrvatskog podrijetla. Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja. Na otvorenju izložbe, Alexi Kukuljevic i Cynthia Mitchell & Nathan Brown, čitaju odlomke iz svojih tekstova.

U isto vrijeme, u Galeriji AŽ, Atelieri Žitnjak, otvara se izložba Takeshi Moro-a 'Conundrum', koja ostaje otvorena do 30. lipnja. Na samom otvorenju, u 20 sati, autor će izvesti performans pod nazivpom 'Silence!'.
Performans 'Silence!' zajednički je događaj objeda, u širem smislu temeljen na tradiciji Zen prakse. Moro će pripremiti tradicionalno japansko vegetarijansko jelo. Tijekom jela, sudionici su zamoljeni da podijele, pojedu i završe obrok u tišini. Potpuna tišina tokom obroka potiče sudionike da cijene dijeljenje, hranu i sklad. Nakon performansa, održat će se kraći razgovor s autorom o utjecaja zen budizma na tradicionalnu japansku kuhinju.

Upute za performans:
-2 grupe po 4 osobe objeduju u tišini
- ne raditi buku s priborom
- ne raditi buku prilikom jela
- isključiti mobitele
- obrok treba završiti za 15 min.

Kuda ćete večeras?

Ivana
- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.06.2013., četvrtak

Caravaggio

Napokon da na red dođe i jedna recenzija. Zapravo, nisam sigurna mogu li to uopće nazvati recenzijom, obzirom da je razlog našeg posjeta muzeju bilo jedno jedino djelo.

4. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt bili smo na predstavljanju Caravaggiove „Večere u Emausu“. Istom je bilo moguće prisustvovati samo ako ste imali pozivnicu, koju smo uspjeli ishoditi u zadnji čas, dan prije izložbe, kad su nam već splasnule nade za to. Inače, to je bilo već drugo predstavljanje spomenutog djela, obzirom da je dan prije bilo predstavljanje za više-manje politički vrh. Iako je i Jadranka Kosor bila tamo. No, da, nećemo politiku u svoju butigu.

Na predstavljanju je bila čitava hrpa govornika, od kojih me najviše oduševila talijanska veleposlanica u Hrvatskoj, obzirom da je govor održala na izuzetno dobrom hrvatskom, uz pomalo neobičan naglasak, ali vrlo simpatično. S druge strane, vrla nam ministrica kulture održala je govor od kojeg se svakom normalnom dizala kosa na glavi. U redu, shvaćam, to je bio poklon Italije Hrvatskoj povodom ulaska u EU, ali žena nije prestajala drviti o EU, međudržavnim odnosima, o tome što MI moramo činiti...Zapravo, kad bolje razmislim, držala je najdulji govor, a da nije rekla baš ništa.

Tijekom govorancija stajala sam pored bivšeg ministra Biškupića, pa sam imala sreću da me službeni fotograf muzeja, ili koja je već funkcija tog čovjeka, ulovi u krupnom planu. Jupi. I ispala sam standardno grozno. Nećete to vidjeti.

Slika je izložena na prvom katu muzeja, uz relativno stroge mjere osiguranja – alarm koji se uključuje ako se slici približite na manje od 70 cm, te dva čuvara koja stoje tamo u mraku i paze između ostalog na to da vrijednu umjetninu i ne pokušavate fotografirati. Čak smo i pri fotografiranju popratnih sadržaja (panoa s opisom života umjetnika, par riječi o Pinakoteki Brera, etc) bili upozoreni da fotografiranje nije dozvoljeno. Ipak, nešto fotki je ulovljeno, no samu umjetninu ipak nismo uspjeli uloviti fotoaparatom.

Što se samog djela tiče, meni osobno se jako svidjelo. I da prostite, ne znam što bih vam više rekla. Obično imam više za reći kad mi se nešto ne svidi, obzirom da osjećam potrebu za argumentacijom zašto je tako.


I da ne duljim više, par fotki s otvorenja, etc.:
 photo DSC00230_zps59f91b3c.jpg

Ministričina tirada
 photo DSC00217_zpsfc34655e.jpg

Simpatična talijanska veleposlanica
 photo DSC00214_zps6a5fa81f.jpg

Uzvanici tek počeli stizati
 photo DSC00204_zps7f9248e7.jpg

 photo DSC00226_zps5ba8372f.jpg
 photo DSC00224_zpsf4c20c7d.jpg

Inače, cijene ulaznica nisu se mijenjale bez obzira na to što je izloženo i Caravaggiovo djelo, tako da za standardnu cijenu od 30 kn (s popustom za uobičajene skupine – studenti, umirovljenici...) možete pogledati stalni postav i Caravaggia. Do nedavno je bilo moguće pogledati i „Akvizicije...“, no nažalost, ta je izložba prošla. Nadam se da ste je stigli pogledati. Caravaggia još stignete vidjeti do 31. kolovoza.

Kao što rekoh, dalje nismo ni uspjeli fotkati, tako da vam nema druge nego se zaputiti do MUO.
Inače, imam neke zamjerke. Shvaćam da se na određena otvorenja može doći samo uz pozivnicu, no prilično je frustrirajuće što neki zainteresirani za ovu izložbu nisu mogli prisustvovati otvorenju, dok je nažalost veliki broj uzvanika bio prilično nezainteresiran za izložbu, no eto, dovoljno sretan da dobije pozivnicu zahvaljujući radu u pogodnoj tvrtci, ili na pogodnoj poziciji. Dapače, zgrozila me činjenica da određeni dio uzvanika očito nije usvojio osnove kulturnog ponašanja u javnosti, kao ni kako se ponašati u muzeju (primjerice, ne pipkati svaku umjetninu rukama, etc).

Do neke nove najave i/ili recenzije, ostajte mi kul!

I nemojte mi se rastopiti na ovoj vrućini sretan

Ivana




- 23:24 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Najave 20. lipnja

Dan!

Danas brzinski, kopipejstano, obzirom da sam u trku.

U 19 sati, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić' (Margaretska 3), otvara se izložba 'Sv.Zvi.Jezde St.Ars' Neda Mirande Blažević-Krietzman. Izložba ostaje otvorena do 7. srpnja.

Od 19 do 23 sata, Institut za etnologiju i folkloristiku (Šubiceva 42) organizira 'Noć Instituta u Ivanjskoj noći', uz predavanja, radionice, projekcije, slušaonice i vodstva kroz institutske odjele.

U Galeriji Nova (Teslina 7), s početkom u 19 sati, otvara se izložba 'Netolerantnost / normalnost', na kojoj sudjeluju Discoteca Flaming Star, Beate Engl, Harun Farocki, Karl Holmquist, Ralf Homann, Scott King, Katrin Mayer i Heiko Karn. Kustos izložbe je Daniel Pies, a izložba ostaje otvorena do 20. srpnja.

U Studiju Kabineta grafike HAZU (Hebrangova 1), s početkom u 19 sati, otvara se samostalna izložba Ane Feiner-Žalac pod nazivom 'Eros / Heros'. Radovi se mogu razgledati do 20. srpnja.

U NO Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti (Avenija Dubrovnik 17), u 20 sati, otvara se izložba Brede Beban pod nazivom 'Avantura stvarnog'. Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja.

Uživajte!

Ivana
- 14:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2013., srijeda

Najave 19.lipnja

Dan, dan!

Danas napokon imamo malo veći izbor događanja u gradu, pa da ne duljim:

U 17 sati u Botaničkom vrtu (Marulićev trg 9a) u organizaciji udruge ULUPUH otvara se skupna izložba članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a pod nazivom "Dani zelenog Jurja - od Jurjevske grančice do Ivanjskog cvijeća". Izložbu je moguće razgledati do 27. lipnja tijekom radnog vremena botaničkog vrta, a ulaz je besplatan.

U 19 sati, u Galeriji Karas (Praška 4), također u organizaciji ULUPUH-a otvara se izložba nedavno preminulog ilustratora, slikara i crtača Vjekoslava Brešića, pod nazivom "Ilustracija u vremenu". Izložbu je moguće pogledati do 30. lipnja.

U 20 sati, u Galeriji Nano (Gajeva 26), otvara se izložba Sanje Burazin i Nataše Pavlov pod nazivom "Komunikacija". Izložbu je moguće pogledati do 21. lipnja.

U isto vrijeme, u Galeriji SC (Savska 25) otvara se izložba Jagode Kaloper pod nazivom "Što se dogodilo Wilhelmu Reichu?". Izložbu je moguće pogledati do 13. srpnja.

Čitamo se uskoro

Ivana
- 12:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.06.2013., utorak

Najave 18.lipnja

Bokić!

Ni danas nema preveč događanja po gradu, ali ova sića kaj ima, uopće nije za baciti.

U 20 sati u Gliptoteci HAZU cerek (Medvedgradska 2) otvara se izložba "Tabula rasa: Primarno i analitičko u hrvatskoj umjetnosti". Na izložbi će biti izložena djela čak 16 autora: Milivoja Bijelića, Borisa Demura, Slavomira Drinkovića, Marijana Jevšovara, Deana Jokanovića Toumina, Željka Kipkea, Ivana Kožarića, Antuna Maračića, Marijana Molnara, Gorana Petercola, Dubravke Rakoci, Ante Rašića, Damira Sokića, Mladena Stilinovića, Gorana Trbuljaka, te Josipa Vanište. Izložbu možete škicnuti do 11. srpnja.

U 21 sat u Muzeju za umjetnost i obrt (Trg maršala Tita 10) u sklopu popratnog programa uz izlaganje Caravaggia bit će održana modna revija, no ne bilo kakva - modeli će prošetati barokne kostime koje su izradili studenti modnog dizajna, te kostimografije. I btw, barokne dame će utjeloviti hrvatske glumice. Pa ako vam je do druženja sa selebritijima raznim, svakako navratite.

Uživajte!

Ivana

- 13:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.06.2013., ponedjeljak

Najave 17. lipnja

Bokić!

Večeras nema baš puno događanja u miloj nam metropoli, valjda je napokon dočekana vrućina (ne bunim se) ubila volju za organizacijom izložbi.

No, ono što vam se nudi jest:

U 18:30 u Centru za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2, Remetinec) otvara se završna izloba radova polaznika likovnih radionica istog. Centra za kulturu, jelte? Riječ je o dječjim radovima, tko zna, možda se među njima krije neki novi veliki umjetnik? Izložbu možete pogledati do 12. srpnja.

U 21 sat u Greti (Ilica 92) otvara se izložba Kristine Restović, koja će predstaviti svoje robote (igračke iz 50ih godina) koje radi od 2011. Ne nalazim informaciju do kad se može škicnuti ova izložba, pa ako vas zanima, trk do Grete! Dotad bu se i vrućina malo smirila.

Usput, Miroslavu je zaplijenjen fotoaparat (od strane moje malenkosti), te vas uskoro čeka i poneka recenzija.

Ostanite mi živi, zdravi, i naravno, kul(turni, jel)

Ivana

- 17:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.06.2013., utorak

Najave 11. lipnja

Dobar dan!

Današnji se dan ne diči nekom prebogatom kulturnom ponudom, no nešto sitno će se naći...

U KIC-u danas počinju Dani Portugala, pri čemu će svi zaljubljenici u ovu zemlju doći na svoje. U sklopu istih bit će izložbe, predavanja, projekcije filmova... Dani Portugala traju do 14. lipnja.
Konkretno, danas možete očekivati:

18:00 Otvorenje Dana Portugala i izložbe "Portugalska putovanja i susret civilizacija"

18:15 Dokumentarni film o Portugalu: "Portugal između neba i zemlje" (Portugal entre o Céu e a Terra), Ruy de Carvalho, 2007., 52 min

19:15 Film "Jezik – životi na portugalskom" (Língua - Vidas em Portuguęs), Victor Lopes, 2002., 105 min


U 20 sati, u Pogonu Jedinstvo (Trnjanski nasip bb), u Galeriji 90-60-90, otvara se izložba Sandre Sterle, koja ostaje otvorena do 13. lipnja, a pogledati ju možete nakon otvorenja, u ova dva dana u vremenu od 16-20 sati.

I, naravno, 17. Cest is d best. Škicnite i nađite nešto čime ćete si uljepšati dan.

Nadam se da će u neko skorije vrijeme, dok sam još mlada, i Miroslav uspjeti proslijediti fotografije pa da se nađe i koja recenzija ovdje...

Ivana
- 11:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2013., ponedjeljak

Najave 10.lipnja

Danček!

Opet kasnimo s najavama uslijed vrlo ograničenog pristupa internetu. Danas nađoh vremena za pisanje, a bogu hvala, imam i štošta pisati.

U centru grada i prostorima bivše TŽV Gredelj održava se 4. Međunarodni festival dizajna Dan D, i to od danas pa do 16. lipnja. Više o tome možete saznati na Dan D.

Danas je međunarodni dan arhiva, pa Hrvatski državni arhiv (Marulićev trg 21) ima otvorena vrata za sve zainteresirane.

U 19 sati, u Hrvatskom školskom muzeju, otvara se izložba Bjeloruske državne akademije umjetnosti Minsk pod nazivom “Artspace.by”. Riječ je o 30ak grafika, studentskih radova, koje predstavljaju najbolje umjetničke radove te akademije nastale u zadnjih nekoliko godina. Izložba traje do 23. lipnja.

Nadalje, večeras imamo čak dvije izložbe radova Ivana Kožarića (autor Prizemljenog sunca iz Bogovićeve, za neznalice). U 19 sati u Galeriji Forum (Teslina 16) otvara se izložba njegovih radova pod nazivom “Devedeset druga mu je godina tek” – naime, upravo danas umjetnik navršava 92 godine. Izložba će biti otvorena do 20.srpnja.
U 20 sati u Galeriji Inkubator (Tkalčićeva 30) otvara se izložba istog autora pod nazivom “Kako i kada umjetnik zna da je El Grecov kolega”. Nju pak možete pogledati do 31. kolovoza.

Također u 20 sati, u SC-u se otvaraju čak dvije izložbe: U Galeriji SC otvara se izložba Ivana Prerada pod nazivom “Maumaharatanga”, koju ćete moći pogledati do 15. lipnja, a u isto vrijeme, u Galeriji Kiosk (iza Galerije SC) otvara izložba pod nazivom “Kukac” autora Janka Petrovića, koja ostaje otvorena do 30. lipnja.

I šećer na kraju, najbolji ulični festival u najljepšem gradu, ovdje kružimo zadnjih dana – 17. Cest is d best. Provjerite što je danas na programu i zaletite se do grada!

Ne dopustimo sivim oblacima da nam unište dan!

Ostanite mi kul,

Ivana

- 16:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2013., subota

Mirila

Evo napokon nakon dosta vremena jedna recenzija.

Jako volim izložbe na kojima mogu nešto novo naučiti, a jedna takva je prije otprilike dva tjedna otvorena u Klovićevim Dvorima pod nazivom "Mirila". Što uopče taj pojam predstavlja?
Mirila su naime neka vrsta kenotafa, tj. simboličkog groba u kojem se ne nalazi tjelo, a javljaju se u podvelebitskom području. Naime do otprilike 60ih godina prošlog stoljeća, nakon što bi netko umro u zaseocima na obroncima Velebita, njegovo tijelo je naravno trebalo odnjeti na najbliže groblje. No problem je bio taj što se najbliže groblje nalazilo prilično daleko od mjesta. Zato bi se na pola puta zastalo da bi se odmorilo, pokojnika bi se položilo na zemlju, te bi mu iznad glave i ispod nogu stavio po jedan kamen i na taj mu se način uzela mira, tj. mjera, po čemu su ti spomenici i dobili ime. Prostor između ta dva kamena bi se popločala sa kamenim pločama, a na kamenu iznad glave bi kao i na nadgrobnom spomeniku bili uklesani podaci o pokojniku te različiti simboli, uglavnom sunčani. Zanimljivo i to da dok bi se pokojnika nosilo, morao je biti okrenut prema izlazečem suncu.

 photo DSC00139_zpsc2b15753.jpg

 photo DSC00138_zps9c09532b.jpg

 photo DSC00133_zps3a5aef60.jpg

No zanimljivo da su mirila bila puno posječenija nego groblja. Vjerovalo se naime da se na tom mjestu pokojnikova duša odvojila od tijela, dok se na groblju ionako nalazilo samo tijelo koje ionako istrune nakon nekog vremena. A i jera se uzimala kako bi pokojnikova duša znala da je to njeno mirilo kako nebi lutala po svijetu. Mirila se inače još uvijek nalaze u velikom broju te su danas zaštičeno kulturno dobro.

 photo DSC00132_zpse1e83df9.jpg

 photo DSC00131_zps9da72ee8.jpg

Pozdrav do sljedeče recenzije,

Miroslav



- 20:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.06.2013., utorak

Najave 4.lipnja

Danček, ili, ako ćemo po mome, jutro!

(Cik zore zapravo, al ajde)

U Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) bit će postavljena izložba "Alois Nebel: Moj život". "Alois Nebel" je trilogija čeških crtanih romana, autora Jaroslava Rudiša i Jaromira 99. Bit će izloženo četrdesetak crteža, strip tabli i izložbenih fotografija o spomenutim romanima. Izložba je organizirana u sklopu Animafesta, ulaz na istu je besplatan, a možete ju pogledati do 9.lipnja.

U 19 sati u Klovićevim dvorima (Jezuitski trg 4) otvara se izložba karikatura pod nazivom "Smiješna strana horora". Bit će predstavljeno 90ak radova od više od 800 pristiglih na natječaj. Izložbu možete posjetiti do 16. lipnja.

Također u 19 sati u Gliptoteci HAZU cerek (Medvedgradska 2) otvara se izložba izraelske kiparice hrvatskog podrijetla, Dine Merhav, pod nazivom "Ptice u letu". Njena su djela izložena na javnim prostorima širom svijeta, a eto, stiglo je vrijeme kada se i mi možemo diviti (možda, valja provjeriti) njenim radovima. Izložbu je moguće pogledati do 23. lipnja.

Osim toga, ako ste sretnik s pozivnicom, večeras možete prisustvovati predstavljanju Carvaggiove "Večere u Emausu" u Muzeju za umjetnost i obrt. Ako niste, istu možete pogledati od sutra u sklopu stalnog postava MUO-a.
Bez obzira na Caravaggia, cijene ulaznica neće biti astronomske za naše pojmove, već ostaju standardne, a usput možete pogledati i "Akvizicije...", koje smo vam već recenzirali. Kad se sve skupi, rekla bih da tih maksimalno 30 kn za ulaznicu na kraju ne ispada uopće puno.

Nadam se da će vam nešto od ovoga uljepšati ovaj čmrljavi dan.

Ivana

- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.06.2013., ponedjeljak

Najave 3. lipnja

Danček!

Obzirom da sam u cajtnotu, danas nebum duljila.

U 18 sati se u knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5) otvara izložba "Od izvornika do prijevoda", u organizaciji Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Ova se izložba organizira već sedmu godinu za redom. Čisto prema nazivu, zaključujem da je cilj izložbe prikazati proces prevođenja kroz razne stadije.
Izložba će biti otvorena do 17.lipnja.

U 20 sati u Galeriji SC (Savska 25) otvara se izložba pod nazivom "Monterossa", autorice Željke Cupek. Izložba je u sklopu projekta "Oni dolaze...", čiji je cilj promicanje mladih i neafirmiranih autora. Izložba je otvorena do 8. lipnja.

Uživajte u ovim sramežljivim zrakama sunca!

Ivana
- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.06.2013., subota

Najave 1. lipnanj

Dobar dan,

I danas u subotu imamo u našem gradu par zanimljivih događanja.

Već u 18 sati u galeriji Miroslav Kraljević u zgradi Ine u Šubićevoj, otvara se izložba meksičkog umjetnika Ericka Beltrana "Stvaranje jedinica". Umjetnikova temeljna koncepcija je "umjetnost kao istraživanje" te stoga kroz izložbu teoretizira različite vidove znanosti.

A ako nakon izložbe malo ogladnite a istodobno ste željni svučnih podražaja za vaše uši, zaputiti se u Močvaru. Tamo naime u 20 sati počinje zvučno-umjetnički performans "Foodjob" Enrica Ascolia i Maria Bobanovića. O čemu se radi? Spomenuti dvojac će naime kuhati, a rezonance koje će nastajati tijekom pripremanja hrane će se nekim posebnim mikrofonima pretvarati u zvuk. Nakon prestanka performansa, slijedi naravno gurmansko uništavanje produkata istoga. Zvuči zanimljivo. I nadasve ukusno. Dobar tek!

Do slijedeće najave/recenzije,

Pozdrav,

Miroslav
- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #