Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • Supatnik

    Ne znam ruski, ali se slažem s konstatacijom, najgore je što Rusija neće biti poražena, nego će se povući i dalje će je voditi idioti koji će bez veze laprdati, i držati taj veliki narod u izolaciji, navodeći ga na izigravanja žrtve, što će ako uzmemo u obzir srpski poučak pasti na plodno tlo, pa će Rusija na dulji period ostati potencijalno ishodište zla.

    avatar

    02.02.2023. (20:45)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    Tebe nema pa nema pa svaneš odnekud s ovako sjajnim tekstom.

    Pogledat ću video kasno večeras, kad oko mene bude tišina : ruski sam na faksu učila kao slavenski jezik , pa, obzirom da sam sluhist možda nešto i budem razumjela..... Sjajan intelektualac - vrijedilo bi ga barem slušati

    avatar

    02.02.2023. (20:58)    -   -   -   -  

  • jelen

    Je, taj scenarij divovske Sj. Koreje je gadna stvar.
    Zapravo ako ne bude se razvio istinski potencijal za II. Ruski građanski rat sve druge opcije će biti samo nepovoljne za sve. Osim za Kinu.

    avatar

    02.02.2023. (21:11)    -   -   -   -  

  • pal MOOD

    ruski domino će se sigurno urušiti, a učinke toga (ras)pada je teško predvidjeti. Činjenica je kako ruski potezi prkose pravlima zdravog razuma, dok u isto vrijeme djeluju koherentno i dosljedno unutar svoje velikoruske ideologije. Putin se kreće u tradiciji mišljenja koja seže do 15. stoljeća i slavi nedemokratsku i vrijednosno konzervativnu državu u različitim povijesnim kontekstima. Povijesno gledano, Putin je eklektik. On uzima teorije gdje god ih nađe i integrira ih u svoju varljivu viziju Velikog Ruskog Carstva s tisuću godina državnosti. Povijest kod njih ne pripada prošlosti, već je dio sadašnjosti, otuda spomenik i pozivanje na ostavštinu Ivana Groznog (Orjol). Neki ga kopiraju retuširanim spomenikom Nemanji. Nadam se da će biti više onih koji misle kao Kruchkin

    avatar

    02.02.2023. (22:01)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    Jezična barijera je stvarna barijera. Ne vidim poantu komentirati (uopćeno) Rusiju niti Rusiju - Ukrajinu bez da sam s razumijevanjem poslušala video koji si kao temelj posta ostavio.

    Nekada davno dok engleskim nisam baratala do nivoa koji mi je bio potreban znala sam provoditi tekstove. Toliko mi je bila važna tematika i toliko je bila snažna moja motivacija da sam "dohvaćala" razumijevala metafore! :)

    To ti prava motivacija učini čovjeku. :D
    Dovede ga do toga da sruši barijeru.
    Želim ti na ovom postu izvornog govornika ili makar onog s motivacijom koju sam nekada imala! :P

    avatar

    02.02.2023. (22:08)    -   -   -   -  

  • golden age

    nisam doma s ruskim, možda Ukrajinci titluju ovaj video na engleski uskoro... Ima intelektualaca koji uviđaju realnost, evo dobih knjigu Dmitrija Gluhovskog (Metro 2033)"Priče iz zavičaja" u kojoj na svoj način odgovara na pitanje "Što se događa s Rusijom?" Zanimljiv citat:"“Ne smiješ lagati: zabrana laganja usađuje se od djetinjstva. Diktatura tjera ljude da otvoreno lažu i prijeti im odmazdom ako to odbiju.Kako ne bismo živjeli u strahu i ne osjećali grižnju savjesti zbog laži, sami sebe uvjeravamo u istinitost tih laži. Prisila na laganje je prisila na poslušnost.”

    avatar

    02.02.2023. (22:14)    -   -   -   -  

  • jelen

    Mentalitet im je povijesno teško sjeban... Možda je najbolje rekao Anton Čehov da ruski čovjek voli uspomene ali ne voli živjeti.

    avatar

    02.02.2023. (22:16)    -   -   -   -  

  • Dvi, tri riči...

    Pogledala sam video, razumijem jezik, razumijem i profesora koji iz Mongolije promatra situaciju s ratom i na drugačiji način vidi cjelokupnu situaciju, i slobodan je govoriti i razmišljati drugačije nego da je u Rusiji. Ipak bira riječi, oprezniji je negoli njegov ukrajinski sugovornik. I u prošlosti su mnogi kritizirali ruski režim, izvani. Književnici, na primjer. Iznutra znamo kako to ide, strah, šutnja i povlađivanje.
    Kažu, u zadnjih trideset godina je puno intelektuakaca napustilo Rusiju, a ratuje uglavnom sirotinja i to ne iz ideoloskih uvjerenja, nego za novac, za stan. Spominju kako je dosta manjinaca poslano u rat, Burjate i jos neke manjinske narode spominju, na što se /čitala sam i komentare/ bune Burjati u komentarima, da se u razg. toliko spominju manjinci, jer da ce oni biti optuženi za najgore zločine u Ukrajini.
    Vrijedan video, hvala.
    Makar, što ce stvarno biti poslije, i kako ce međunarodna zajednica reagirati naknadno vidjet cemo. Nece biti simpatije za Ruse, to je jasno.
    Nitko normalan ne podržava rat, ali rat je činjenica, nažalost.

    avatar

    02.02.2023. (23:52)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Ne znam ruski. Razumijem svaku treću riječ.
    S poznanicima iz Ukrajine komuniciram na hrvatskom jer oni nas sve razumiju i uzvraćaju na našem. Kažu da su živjeli u Rusiji, imali doticaja s drugim slavenskim jezicima i da nas zato sve razumiju.
    Jučer popodne sam bila u trgovini, mislim da je u redu bilo 20 ljudi, a radila je samo jedna blagajna. 500 m od stana imamo srednjoškolski centar i dvije osnovne škole pa tako ja čekam u redu i meljem sestri na slušalice kako je super što urlam, a Nijemci me ne razumiju. Okreće se klinac, oko 10 godina, odgovara: Ja vas sve razumijem. I kaže da je doselio iz Ukrajine. :))
    Meljem o svemu, samo ne o središnjoj temi..
    Čujem se s prijateljicom iz Rusije, živi u Moskvi i kaže da je stanje u zemlji grozno. Ne podržava to što Putin izvodi, niti rusku politiku, ali vratila se 2019. nazad tamo i sad je zaglavila.

    avatar

    03.02.2023. (00:19)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Dugo vremena mi je želja naučiti ruski, trenutno nije najpopularniji jezik za upisati i učiti, ali nadam se da ću jednom, ako mi je dosuđeno dovoljno vremena, progovoriti, i možda Braću Karamazov čitati u originalu.

    avatar

    03.02.2023. (07:55)    -   -   -   -  

  • jelen

    Nastala je kroz povijest sintagma "tamnica naroda" koja se koristila za neke bivše države (Jugoslavija, SSSR) međutim ova moderna Rusija nije više samo tamnica, ona je grobnica naroda. Razumljivo je da neki Burjati su vidjeli vojnu karijeru kao izlazak iz siromaštva, ali to nije opravdanje za ništa. Najvažnija vijest u vezi toga jest da se formiraju na ukrajinskoj strani i burjatski i kalmički odredi i to više nije nikakva tajna. Znači antiruski odredi od naroda koje je propaganda se trudila prikazati kao primjer "inorodaca" koji vjerno služe Carstvu.

    avatar

    03.02.2023. (07:59)    -   -   -   -  

  • izzi

    Meni se čisto zdravorazumski čini jednom od najvećih opasnosti to što se zadnjih dvadesetak godina Putin nasilno rješavao pozitivne ili dobre oporbe i sad imamo situaciju da je sva iole relevantna oporba u Rusiji još gora od Putina, dakle u zemlji s toliko nuklearnih bojevih glava. Moglo bi biti da je novi građanski rat jedina mogućnost da se ponovno rodi iz pepela dobra oporba, no građanski rat prepun kaosa i nepredvidljivosti također je veoma riskantna opcija po cijeli planet. Post i molitva možda su jedino što nam svima preostaje. :)

    avatar

    04.02.2023. (09:14)    -   -   -   -  

  • jelen

    Opoziciju je Putin razlučio na sistemsku i vansistemsku. Vansistemsku je anatemizirao, a sistemska je ionako puka ekstenzija režima i oni se natječu tko će biti veći Putin od Putina.
    Post i molitva sigurno da imaju svoje mjesto i svoju svrhu. Džingis kan je isto postio i molio (ususret važnim bitkama).

    avatar

    04.02.2023. (09:38)    -   -   -   -  

  • j.

    Otrežnjenje na razini grupe rijedak je i bolan fenomen, jer kako je pisao Nietzsche, ludilo u grupama je pravilo. Zato je jedino mjesto (osim legitimne obrane od ludila grupe) gdje možemo mijenjati svijet - otrijezniti sebe sama.

    Grupe se razlikuju po tome je li njihovo ludilo dobilo u stvarnosti priliku ili nije; ne treba imati iluzije: veći su tu u situaciji da im se snovi svako malo od jakosti kreću ostvarivati; njima se java stalno prelijeva u zonu snova i tako ludilo opstaje. Ili, to je zapravo ovaploćenje zakona koji na pitanje zašto - kaže da slon miša j..e u prkno zato što mu se može.

    Trebalo bi biti da nitko nije nepobjediv i da ničija do zore nije gorjela, tako i jest - samo loše učimo iz povijesti; zato to primjerice sa Rusima ide malo teže; puno ih je, ne može se s njima i da imaju samo toljage, uvezeš im revoluciju a oni je izvezu pa imaš sto godina samoće; generacije postaju topovsko meso sa životom nedostojnim psa - ali za bolje niti ne znaju.

    Zato, valja primijetiti: taktika divide et impera uvijek je davala plodove. Unutarnji neprijatelj ne spava, trebat će nabaviti kreme protiv podočnjaka :)).

    avatar

    05.02.2023. (09:59)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ruska je dogorjela i bez ovog rata broj etničkih Rusa je u strmoglavom padu. Prirast je naravno prvenstveno među muslimanskim narodima tzv. Ruske Federacije, ali za divno čudo i kod mongolskih i budističkih naroda (Tuvinci, Kalmici, Burjati). Mogilizacija (rus. mogila=grobnica) aluzija na mobilizaciju, planski se provodi protiv toga domorodačkog stanovništva, za to postoje dobre indicije.
    Mi koji smo proučavali II. Svj. rat vlastitim interesima i mimo par stranica školskih udžbenika znamo da zločini Nijemaca i Japanaca su iznad bilo kakvih opisa pa ipak ti narodi su rehabilitirani nekako, uz par packi koje su im dodijeljene, meni se čini da Rusi neće imati takav luksuz, između njih i vatre neće biti nikakve zaštitne pregrade da se izrazim poetski. Važno je pronaći kako od te lomače sačuvati i spomenute narode koji nose specifičnu bitnost za čitav svijet u budućnosti.

    avatar

    05.02.2023. (11:08)    -   -   -   -  

  • j.

    Njemačka i Japan pretrpjele su katarzu kroz činejnicu da je na njihovo tlo stupila pobjednička čizma. Rusija to jednostavno neće doživjeti - svijt jednostavno nema mogućnsoti i kapaciteta preživjeti još jedan takav rat; Rusija to ne može jer je prejaka. A vatra koja gori onda neće sažeći samo njih, nego i većinu ostalih, toga se bojim.

    avatar

    05.02.2023. (19:01)    -   -   -   -  

  • jelen

    Niti meni to nije drago, ali stvari koje su se pokrenule više se neće zaustaviti. Ako Zapad neće biti tu da reintegrira postruska prostranstva onda će to učiniti Kina. Ne sutra ili dogodine, jasno, ali do sredine stoljeća ako ne budu Europa, postruska prostranstva (štogod na njima se formiralo) i centralno-azijske nacije ujedinjeni u jednu silu onda će Kina biti na Uralu... ili Volgi ili bliže.

    avatar

    05.02.2023. (19:22)    -   -   -   -  

  • j.

    Sviđa mi se kako razmišljaš. Izgleda da je posljednjih dva ili tri stoljeća, još otkada je postalo jasno kako dobra stara Europa neće i ne može sama sebi biti dovoljnom - ključno pitanje svjetske geostrateške stvarnosti - hoće li Euroazija (iliti prostor od Biskaja do Vladivostoka) biti jedno ili neće. Do sada je "divide et impera", ma s koje strane Atlantika taj poriv dolazio - bio jako uspješan. Raskomadani i nakostriješeni narodi starog euroazijskog tla čitavo se tisućljeće kolju kao bijesni vukovi, da bi od toga netko drugi imao koristi.
    Može li se Rusiju tako i toliko razjediniti da već možemo govoriti o posruskoj fazi, ja to zaista ne znam reći - potpuno nezavisno od toga što bi čije srce željelo ili sanjalo. Ali da će boljeti, to sigurno hoće, na žalost, ovako ili onako :).

    avatar

    07.02.2023. (22:28)    -   -   -   -  

  • Ypsilonka

    @jelen, uzrujala sam se! :D
    Ozbiljno!

    avatar

    08.02.2023. (18:21)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...