Joga

ponedjeljak, 29.05.2023.

Joga (Sanskrt: /K joga, IPA: [joĐgY]; u značenju „sprega”, „stega”, prema yuj: „ujarmiti”, „spregnuti”) označava sustavan pristup duhovnim vježbama unutar Indijskih i religijskih tradicija u njenoj sferi utjecaja. Joga se sastoji od niza poza, meditacija, kontrole disanja, napjeva i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja, olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju stanja oslobođenja. Zbog toga je tradicija joge upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2016. godine.


Na jogu me je uputio najveći nevjernik od svih koje poznajem.
Moja reakcija tada je bila posprdni komentar, a njegov odgovor meni : ne seri, prvo probaj pa onda seri!

U jogi sam se zadržala dugi niz godina i bez dvojbe, čista srca, mogu reći kako mi je uvelike promijenila život. Mogu reći i kako su mi život usmjerili ljudi od kojih bi to najmanje očekivala prvenstveno zbog smjera na koji su uputili.
Posprdni bi rekli kako je "zapadnjačka joga" blijeda slika izvorne joge i bili bi u pravu. Nemam im potrebu reći: ne seri.

Dok vrtim sjećanje unatrag sama se sebi smješkam u brk, guštam i ne osjećam potrebu uvjeravati, objašnjavati, ni opravdavati "zapadnjačku jogu".

Studio u kojem sam boravila dugi niz godina napustila sam iz bahatosti. Naljutila me je učiteljica koja je kako bi jogu približila široj populaciji počela izvoditi razne gluposti na satovima. Grupa u koju sam išla bila je prilično "jaka" i to je šljakalo dugo vremena, a njoj je išlo jako dobro pa je u grupu natiskala ljude koji za tu grupu nisu bili i cijela priča se počela razvodnjavati.
U jednom trenutku sam rekla: tko te jebe!

Uz koronu i gubitak jogina koje su joj bile sigurni, dugogodišnji klijenti ne sumnjam kako je i ona naučila svoju lekciju.

Jedna od stvari zbog koje sam iskustvo života na sasvim osobnom nivou vidjela vrijednim življenja je bila povezanost sa samom sobom.
Sigurna sam kako bi mi @kupus i @supatnik na ovo rekli - opet filozofiraš, a ja ne bih imala snage objašnjavati što to (meni) točno znači - biti povezan sa sobom.
(Zar je alternativa moguća?) ;)

Joga je disciplina koja uz sve blagodati koje donosi tijelu, ne da vrdati i ne suočiti se s onim što nosiš u sebi. Sa samim sobom.

Nakon tri godine izgnanstva rekoše mi (pametni i iskusni) - nije puno, bit će bolje nakon pet godina.

Svejedno, obnovila sam članstvo na neograničen broj dolazaka. Rekla sam sama sebi: probaj pa onda seri!(net)Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.