Šumska piletina/Vrbovača je poznata i vrlo cijenjena naša gljiva. Ljubitelji gljiva rado je skupljaju jer je prava poslastica dok je mlada. Vrbovača se prodaje na svim našim tržnicama i vrlo je tražena. Raste kao parazit na živim stablima drveća. vrbovaca Klobuk raste iz zajedničke osnove, u mladosti primjerci imaju oblik oble grude ili lopte. Starenjem gljiva poprima oblik konzole. Raste kroz pukotine kore stabla, uvijek ima više klobuka koji su poredani jedan iznad drugog, može izrasti i do jedan metar visine i 50 cm širine, a može težiti i do 25 kg. Javlja se u više gruda koje se kasnije nepravilno izdužuju u oblik jezika i tupih „siga“, izduženjem klobuk se postupno stanji te poprima oblik lepeze. Svaki klobuk za sebe izgleda kao lepeza te je nepravilnog vijugavog ruba. Gornja površina klobuka je neravna, valovita, puna nepravilnih izbočina i rupica. Boja je žućkasto-narančasta, narančasta, kasnije limunasto-žuta. Rubovi kod starijih primjeraka su tanki i malo tvrdi. Plodna tijela koja rastu pri dnu stabla, panjevima ili položenim trupcima mogu nailaziti na prepreke (grančice drveća, šiblja kao i trave), plodno tijelo se razdvaja i zaobilazi prepreku te ponovno spaja u kompaktnu cjelinu i raste dalje, tako da dobijamo dojam da iz gljive raste trava ili grančice drveća. Cjevčice su vrlo kratke s malim okruglim rupicama iz kojih izlazi vodenasto žućkasta tekućina. Otrusina je žućkasto-narančaste boje, pritiskom prstima pore su žućkaste boje, kasnije izblijede. Stručak je kratak, vunenast i elastičan, izrasta vodoravno iz stabla. Dio koji je pri samom stablu je tvrđi, drvenast. Meso je kompaktno, meko, sočno, žute je boje, kod starijih primjeraka nešto tvrđe, a u kasnijoj starosti se postupno isušuje i postaje sušje tvrdo i lomljivo. Okus je u mladih primjeraka kiselkast, kao da se topi u ustima, kasnije starenjem malo gorči. Ponekad je svježoj gljivi i miris, a ne samo boja sumporast, kuhanjem se miris izgubi. Puder spora je bijele boje. Spore veličine 5-7×3,5- 4,5 ÎĽm elipsne, glatke i bezbojne. Gljive treba ubirati dok su lamele nježno meke, mlade, sočne, stariji primjerci su teže probavljivi. Raste od svibnja do kraja rujna na živom i mrtvom listopadnom drveću, često je nalazimo uz rijeke, potoke po kanalima i u močvarama na vrbama, raste na hrastu, topoli, a mnogo je nalazimo u šumama i na starim i oštećenim divljim trešnjama. Raste na starijim voćkama u voćnjacima. Vrbovača raste godinama na istom stablu dok ga potpuno ne iscrpi.
19.05.2021. (18:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pašta fažol je čest na Kvarneru, a može nekad i sa čilijem, još ako se doda paprika, rajčica, krumpir, kukuruz... , Danas sam imao juhu od suhih vrganja, šumsko pile mi je opet pobjeglo.
19.05.2021. (20:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Prefino! Šumska piletina?! Možeš pojasniti?! Mljac! Pozdrav!
19.05.2021. (17:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Šumska piletina/Vrbovača je poznata i vrlo cijenjena naša gljiva. Ljubitelji gljiva rado je skupljaju jer je prava poslastica dok je mlada. Vrbovača se prodaje na svim našim tržnicama i vrlo je tražena. Raste kao parazit na živim stablima drveća.
vrbovaca
Klobuk raste iz zajedničke osnove, u mladosti primjerci imaju oblik oble grude ili lopte. Starenjem gljiva poprima oblik konzole. Raste kroz pukotine kore stabla, uvijek ima više klobuka koji su poredani jedan iznad drugog, može izrasti i do jedan metar visine i 50 cm širine, a može težiti i do 25 kg. Javlja se u više gruda koje se kasnije nepravilno izdužuju u oblik jezika i tupih „siga“, izduženjem klobuk se postupno stanji te poprima oblik lepeze.
Svaki klobuk za sebe izgleda kao lepeza te je nepravilnog vijugavog ruba. Gornja površina klobuka je neravna, valovita, puna nepravilnih izbočina i rupica. Boja je žućkasto-narančasta, narančasta, kasnije limunasto-žuta. Rubovi kod starijih primjeraka su tanki i malo tvrdi. Plodna tijela koja rastu pri dnu stabla, panjevima ili položenim trupcima mogu nailaziti na prepreke (grančice drveća, šiblja kao i trave), plodno tijelo se razdvaja i zaobilazi prepreku te ponovno spaja u kompaktnu cjelinu i raste dalje, tako da dobijamo dojam da iz gljive raste trava ili grančice drveća. Cjevčice su vrlo kratke s malim okruglim rupicama iz kojih izlazi vodenasto žućkasta tekućina. Otrusina je žućkasto-narančaste boje, pritiskom prstima pore su žućkaste boje, kasnije izblijede.
Stručak je kratak, vunenast i elastičan, izrasta vodoravno iz stabla. Dio koji je pri samom stablu je tvrđi, drvenast. Meso je kompaktno, meko, sočno, žute je boje, kod starijih primjeraka nešto tvrđe, a u kasnijoj starosti se postupno isušuje i postaje sušje tvrdo i lomljivo. Okus je u mladih primjeraka kiselkast, kao da se topi u ustima, kasnije starenjem malo gorči. Ponekad je svježoj gljivi i miris, a ne samo boja sumporast, kuhanjem se miris izgubi. Puder spora je bijele boje.
Spore veličine 5-7×3,5- 4,5 ÎĽm elipsne, glatke i bezbojne. Gljive treba ubirati dok su lamele nježno meke, mlade, sočne, stariji primjerci su teže probavljivi. Raste od svibnja do kraja rujna na živom i mrtvom listopadnom drveću, često je nalazimo uz rijeke, potoke po kanalima i u močvarama na vrbama, raste na hrastu, topoli, a mnogo je nalazimo u šumama i na starim i oštećenim divljim trešnjama. Raste na starijim voćkama u voćnjacima. Vrbovača raste godinama na istom stablu dok ga potpuno ne iscrpi.
19.05.2021. (18:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
Moze...dvije porcije..
19.05.2021. (18:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Predobro! Hvala Ti na iscrpnom komentaru, svašta sam naučila što nisam znala.....Pozdrav!!!!!
19.05.2021. (18:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Može i tri :).
19.05.2021. (18:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Već stavila na blog, samo kopirala... Uživaj.
19.05.2021. (18:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Hvala što si navratila kod mene! Pozdrav!
19.05.2021. (18:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vrtlog_
Zanimljivo za šumsku piletinu. Tvoja jela mi djeluju preukusno.
19.05.2021. (18:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
DOMENICO
ja obožajen čili :-*
19.05.2021. (18:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
viatrix
Chilly je često kod mene na meniju.:)
19.05.2021. (18:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Treba probati. :)
19.05.2021. (18:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
DOMENICO jesi to ti!??????
19.05.2021. (18:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Mi Chilly ljudi. :)))))
19.05.2021. (18:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
DOMENICO
a jesan.. dašta san.. da ne misliš da san te zaboravia :-*
19.05.2021. (18:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
smjehotvorine
otvaraj restoran :)
19.05.2021. (19:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
E pa dobro da nisi. :)))
19.05.2021. (19:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Mogla bih, ha? :*
19.05.2021. (19:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
morska iz dubina
Upravo vecerala divni home made humus i popečeni integralni, naravno moj...al gledam ovaj pjat i ko da ništa pojela nisam:-)))))))
19.05.2021. (19:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Vidaš dugo nisam radila humus, a volim ga, budem. :)
19.05.2021. (19:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Pašta fažol je čest na Kvarneru, a može nekad i sa čilijem, još ako se doda paprika, rajčica, krumpir, kukuruz... , Danas sam imao juhu od suhih vrganja, šumsko pile mi je opet pobjeglo.
19.05.2021. (20:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
Izgleda super ali nije za mene....
19.05.2021. (21:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Galaksija
mljac :)*
19.05.2021. (22:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lastavica
I lijepo i korisno
20.05.2021. (08:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Litterula
Izvrsno jelo, krasna gljiva, potražit ću je kad budem išla na Pokuplje u šumama koje se prostiru na velikom području od obale Kupe pa sve do Gline
20.05.2021. (13:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.Carapa Floyd.
Juha od vrganja, fino.
20.05.2021. (14:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...