Divno! Znala sam tosta toga od tate, jer je on bio u segmentu turizma, ali prošao je sve - od konobarenja na dalje. Mislim da bi se složio s Tvojim postom. Da, ostavljam napojnicu - u slučaju da sam zadovoljna uslugom. Što to znači?! Pa sigurno ne da dođe konobarica i doslovno Ti šutne kavu na stol - onako, kao s trake...:(((( Također, ako mi ne dosnese smeđi šećer za koji sam zamolila ili automatski čašu vode uz kavu...Vrlo jednostavno!Dakle, kada sam zadovoljna (u većini slučajeva je tako!), ostavljam napojnicu. Npr. ako je kava 11 kn, konobar dobije 15 kuna od mene. Zaokužujem sumu koja je tražena. I svi sretni i zadovoljni! I meni je drago kad odlazim vidjeti osmijeh i "dođite nam opet".....Pusa!!!!
08.04.2021. (22:27)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ostavljam, ne samo u ugostiteljstvu, već također recimo u trgovini tetama. Pogotovo kod mene u preslatkoj ruskoj trgovini gdje su svi tako dražesni prema kupcima. :)
Tekst ti je standardno odlican!
08.04.2021. (23:01)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Odlično napisano! Kao bivši konobar slažem se sa time.. Naravno ima konobara i "konobara" /ica.. Po kafićima uglavnom rade priučeni, no u restoranima ipak očekujemo kvalificirani kadar što podrazumijeva da zna znanje, barata jezicima, zna o jelima i pićima, zna poslužiti i apservirati, zna komunicirati.. Čitati sa lica i očiju, zna granicu komunikacije, zna da treba i kad treba mijenjati pepeljaru ukoliko ih ima, zna biti psiholog, pa i rame za plakanje ako treba.. No bitno je biti pristojan, otmjen, uredan, naočit... biti čovjek jednom riječju... Takav bezkompromisno dobije manču Svojedobno mi je kćer radila kod jedne mlađe poslodavke pa je svu dobivenu manču morala njoj davati što je meni bilo nepojmljivo, naravno radila je tu jednu sezonu i nikad više Najgori cinizam novokomponovanih gazdi je taj da pobire manču svojeg osoblja, mislim da niže nemože... Osim da te još i ne plati za rad..
09.04.2021. (07:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam baš čest gost restorana, ali radila sam jednog ljeta kao pomoćna konobarica u hotelskom restoranu i znam kako je to težak posao, od doručka u ranu zoru do slaganja salveta, suđa i bešteka nakon večere, nošenja kolača, grabit juhu itd...zato uvijek konobaru kad idem na kavicu ostavim par kuna
09.04.2021. (07:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U zadnje vrijeme sam rijetko ili nikako ( više nikako ) u restoranima, ali, imam 2-3 kvartovska kafića gdje sam svaki dan .........I znaš što volim : što me konobar "prepoznaje" jer u jednom od njih je kapuccino bez mlijeka, u drugome jutarnja bijela kava, u trećemu mala sa sokom od naranče........Naravno, da dodam ili zaokružim, ali ne zbog kave, nego zbog toga šro me znaju !!!!
09.04.2021. (07:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ luki2 - eto, sve si usvojila. Bit će i tata štogod pridonio. A nažalost ima svakakvih konobara. U stvari onih što se takvima zovu, a ni običnu kavu ne znaju poslužiti. Hvala ti :*
09.04.2021. (10:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ bellearte - slažem se. Iako mislim da je sustav obrazovanja ugostiteljskih kadrova zastario i da zahtijeva promjene, nepobitno je da ga TREBA BITI. Na žalost konobarske smjerove upisuju oni koji više nemaju nekog izbora, bez ikakvog interesa za taj posao. A posao je lijep. I težak, No pravi konobar, ono KONOBAR, educirana je osoba sa manirima. A ovo za gazde - ma nema šanse da im dajem svoju manču...a uvijek ću je podijeliti, pa i na svoju štetu ( nije mi se jednom dogodilo) sa kolegama. Ali ne da mi to bude uvjetovano.
09.04.2021. (10:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mi nismo od "tih" koji baš hodočaste kafićima, a kamoli restoranima, ali i kad se desi, onako za gušt... vrlo rado, poslije svega, zaokružujem (malo šire ruke) "na gore". Ali zapravo nekako se vodim "emocijom" koju sam primio tokom konzumacije... jer, katkada ti i sâm konobar može pokvariti doživljaj pa jednostavno ne zavređuje ni da se osvrnem na izlazu. A drugdje, neki decentan pristup osoblja može ti uljepšati dan... i zavređuje "trink-geld". I širenje preporuke...
09.04.2021. (11:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nepisano pravilo je ostavit 10% od iznosa računa... Ne mogu od muke kad u kafiću vidim da ostavljaju 10 Kn za kavu koja toliko i košta ili kad je bila 9 Kn, čekaju da im vrati kunu... jadno! Hvala na posjetu! Lp.)
10.04.2021. (00:27)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
Ostavljate li manču, tringelt, bakšiš, napojnicu :))))
08.04.2021. (22:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Divno! Znala sam tosta toga od tate, jer je on bio u segmentu turizma, ali prošao je sve - od konobarenja na dalje. Mislim da bi se složio s Tvojim postom. Da, ostavljam napojnicu - u slučaju da sam zadovoljna uslugom. Što to znači?! Pa sigurno ne da dođe konobarica i doslovno Ti šutne kavu na stol - onako, kao s trake...:(((( Također, ako mi ne dosnese smeđi šećer za koji sam zamolila ili automatski čašu vode uz kavu...Vrlo jednostavno!Dakle, kada sam zadovoljna (u većini slučajeva je tako!), ostavljam napojnicu. Npr. ako je kava 11 kn, konobar dobije 15 kuna od mene. Zaokužujem sumu koja je tražena. I svi sretni i zadovoljni! I meni je drago kad odlazim vidjeti osmijeh i "dođite nam opet".....Pusa!!!!
08.04.2021. (22:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Galaksija
Ostavljam, ne samo u ugostiteljstvu, već također recimo u trgovini tetama. Pogotovo kod mene u preslatkoj ruskoj trgovini gdje su svi tako dražesni prema kupcima. :)
Tekst ti je standardno odlican!
08.04.2021. (23:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
Tvoj komentar kod mene: baš tako! Ma kuhana šunka prefina, ni trunke masnoće, a okus predobar! Ljubim!
08.04.2021. (23:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bellarte
Odlično napisano!
Kao bivši konobar slažem se sa time.. Naravno ima konobara i "konobara" /ica.. Po kafićima uglavnom rade priučeni, no u restoranima ipak očekujemo kvalificirani kadar što podrazumijeva da zna znanje, barata jezicima, zna o jelima i pićima, zna poslužiti i apservirati, zna komunicirati.. Čitati sa lica i očiju, zna granicu komunikacije, zna da treba i kad treba mijenjati pepeljaru ukoliko ih ima, zna biti psiholog, pa i rame za plakanje ako treba.. No bitno je biti pristojan, otmjen, uredan, naočit... biti čovjek jednom riječju...
Takav bezkompromisno dobije manču
Svojedobno mi je kćer radila kod jedne mlađe poslodavke pa je svu dobivenu manču morala njoj davati što je meni bilo nepojmljivo, naravno radila je tu jednu sezonu i nikad više
Najgori cinizam novokomponovanih gazdi je taj da pobire manču svojeg osoblja, mislim da niže nemože... Osim da te još i ne plati za rad..
09.04.2021. (07:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
morska iz dubina
Zaokružim na prvi okrugli iznos.
09.04.2021. (07:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Litterula
Nisam baš čest gost restorana, ali radila sam jednog ljeta kao pomoćna konobarica u hotelskom restoranu i znam kako je to težak posao, od doručka u ranu zoru do slaganja salveta, suđa i bešteka nakon večere, nošenja kolača, grabit juhu itd...zato uvijek konobaru kad idem na kavicu ostavim par kuna
09.04.2021. (07:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Annabonni
U zadnje vrijeme sam rijetko ili nikako ( više nikako ) u restoranima, ali, imam 2-3 kvartovska kafića gdje sam svaki dan .........I znaš što volim : što me konobar "prepoznaje" jer u jednom od njih je kapuccino bez mlijeka, u drugome jutarnja bijela kava, u trećemu mala sa sokom od naranče........Naravno, da dodam ili zaokružim, ali ne zbog kave, nego zbog toga šro me znaju !!!!
09.04.2021. (07:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ luki2 - eto, sve si usvojila. Bit će i tata štogod pridonio. A nažalost ima svakakvih konobara. U stvari onih što se takvima zovu, a ni običnu kavu ne znaju poslužiti. Hvala ti :*
09.04.2021. (10:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ izgubljena - super. Meni iskreno nikad nije problem ostaviti tih nekoliko nečega, ako je osoblje ljubazno :) Hvala ti :*
09.04.2021. (10:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ bellearte - slažem se. Iako mislim da je sustav obrazovanja ugostiteljskih kadrova zastario i da zahtijeva promjene, nepobitno je da ga TREBA BITI. Na žalost konobarske smjerove upisuju oni koji više nemaju nekog izbora, bez ikakvog interesa za taj posao. A posao je lijep. I težak, No pravi konobar, ono KONOBAR, educirana je osoba sa manirima. A ovo za gazde - ma nema šanse da im dajem svoju manču...a uvijek ću je podijeliti, pa i na svoju štetu ( nije mi se jednom dogodilo) sa kolegama. Ali ne da mi to bude uvjetovano.
09.04.2021. (10:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ morska - kratko i jasno. bravo :)
09.04.2021. (10:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ litterula - super. Težak, da. Al meni prelijep.
09.04.2021. (10:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ Ana Boni - eto super. To je to. Da konobar/ica zna, i da je ljubazan i pristojan. Odma je i kavica slađa.
09.04.2021. (10:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ Ana Boni - eto super. To je to. Da konobar/ica zna, i da je ljubazan i pristojan. Odma je i kavica slađa.
09.04.2021. (10:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jekatisine
Zaokruzujem na okruglo.
A imam par mjesta na koje idem, bas zbog profesionalnog i ljubaznog osoblja.
09.04.2021. (10:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Klik
Mi nismo od "tih" koji baš hodočaste kafićima, a kamoli restoranima, ali i kad se desi, onako za gušt... vrlo rado, poslije svega, zaokružujem (malo šire ruke) "na gore".
Ali zapravo nekako se vodim "emocijom" koju sam primio tokom konzumacije... jer, katkada ti i sâm konobar može pokvariti doživljaj pa jednostavno ne zavređuje ni da se osvrnem na izlazu. A drugdje, neki decentan pristup osoblja može ti uljepšati dan... i zavređuje "trink-geld". I širenje preporuke...
09.04.2021. (11:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Blogokviz
Tringelt ostavljam ovisno o datumu u mjesecu, kad je visok datum jedva skupim za kavu :))
09.04.2021. (11:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nisan EL DIABLO
Nepisano pravilo je ostavit 10% od iznosa računa...
Ne mogu od muke kad u kafiću vidim da ostavljaju 10 Kn
za kavu koja toliko i košta ili kad je bila 9 Kn, čekaju da im
vrati kunu... jadno!
Hvala na posjetu! Lp.)
10.04.2021. (00:27) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
smjehotvorine
apropo Jarnija kao sukomentatora . meni je samo žao što je jebeni stol zaklanjao njegove noge :)))
10.04.2021. (09:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ athropa - e to je lijepo. Supać. :)
10.04.2021. (11:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@Klik - emocija. ključna je riječ i u tom poslu. Što mnogi konobari na žalost ne kuže...a oni koji kuže - uljepšavaju ljudima dan :)
10.04.2021. (11:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@Blogokviz - pošteno :))))))
10.04.2021. (11:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ nIsan El DIABLO - i ja, al ja ne mogu od muke i kad vidim da je gazda izračunao da kava mora bit 10 kn... jebate.
10.04.2021. (11:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
konobarica
@ smjehotvorine - :DDDDDDDD, vjerujem :)
10.04.2021. (11:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...