Komentari

luki2.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • modrinaneba

    Ne diram nikoga, nečem ni Anu Kareninu...obečam:)))

    avatar

    12.12.2020. (21:19)    -   -   -   -  

  • AnnaBonni

    da ne bih nastavila elaborirati, preslike Ane K samo u znatno skromnijem izdanju života, nalaze se u svakoj ulici oko nas.......Danas, u odnosu na Tolstojevo vrijeme, ove "sadašnje" Karenjine imaju dvije opcije : nastaviti ili prekinuti tlapnju od života.....VARATI ne, ako je ikako moguće, zadržati dostojanstvo obaju partnera ili raskinuti vezu. E, ali A.K to nije ni smjela ni znala .Generalno pitanje ovdje koje sam ja postavljala u nastavi i dijalogu ovog romane jest: jesu li partnerske, izvanbračne ljubavi toliko velike, da se može ostaviti vlastito dijete ??? ( sjeti se one situacije iz romana kad sa Ana skrivečki uvukla u Serjožinu sobu da ga vidi )

    Lijepo je imati sparing partnera za diskusiju pa bi ti nova tema s prof Vranić trebala biti upravo NEVJERA zbog ljubavi DA ili NE

    avatar

    12.12.2020. (21:20)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Karenjinu volim, ali ipak je moja velika ljubav Emma Bovary i Therese Raquin. Ne znam zašto, ali francuska književnost mi posebno srcu draga. Werther mi je nepresušni izvor lijepih citata. :)

    avatar

    12.12.2020. (21:27)    -   -   -   -  

  • Olja sanja

    Književna djela svi doživljavamo na svoj način, u skladu sa svojim odgojem, kulturom, načitanošću, perceptivnošću i na koncu u skladu sa svojim životnim iskustvom. Stoga se nerijetko desi da neko književno djelo posve različito percipiramo s odmakom, odnosno u različitim periodima života. Mnogi ljude "sude" drugima a tako i književnim likovima kroz neku svoju prizmu moralnosti. I tko smo mi da tvrdimo suprotno? Možemo naprosto imati drugačije mišljenje. Tome nas životno iskustvo nauči. Pročitah Karenjinu tri puta, a pogledala sam i dva filma, od kojih zadnji nešto novijeg datuma daje Ani još više slobode.
    Složila bih se s AnaBonni, najveće pitanje ovog djela je može li žena "preživjeti" napuštanje djeteta, zbog novog patnera?

    avatar

    13.12.2020. (00:23)    -   -   -   -  

  • Cosmo

    zapravo se u prošlom videu sasvim lijepo vidjela i naslovnica knjige
    p.s. što se tiče odnosa prema bilo kojem književnom dijelu,
    po meni, ključan je doživljaj, a ne argumentacija ;)

    avatar

    13.12.2020. (02:28)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    dobro ti jutro... Ana je bila nesretna na svoj naćin... snažna je Tolstojeva knjiga... doživjela sam sudbinu jedne moderne Ane... pisala sam o tome... evo djelića...
    Stajala sam na jednom od perona, na jednoj od svijetskih željezničkih postaja, čekala sam vlak koji će me odnijeti tračnicama u budućnost, ka sreći, ka toplini željenog zagrljaja. Vidjeh u polutami djevojku uplakana lica, djevojku otrcana kaputa, djevojku prosjakinju sreće, djevojku izgladnjelu od tuge i žednu od patnje. Stajala je nadomak mog zagrljaja, bila je tako blizu da sam mogla, da sam tada htjela, osjetiti njen dah, čuti odkucaje njena srca i drhatnje njenog promrzlog tijela. U jednom trenu su nam se pogledi sreli, vidjeh blijedo lice i grč oko usana i okrenuh glavu jer u tom trenu je vlak koji sam čekala zviždukom ulazio na peron. Kada sam ponovo potražila taj uplašeni pogled nje više nije bilo, čula se samo škripa kočnica izmješana sa krikom umiranja....

    a možda sam mogla zagrljajem spriječiti taj bijeg od života... .)

    avatar

    13.12.2020. (05:27)    -   -   -   -  

  • Mayday

    Slažem se s @Anči i @Oljom, danas se otvaraju nova pitanja s obzirom na vrijeme u kojem živimo...a @Dinajina i tvoja priča su me sledile!
    P.S. Dobra ti je pouka: pojedine stvari i ljudove moramo držati u ladicama, neke i u onim od zamrzivača, da se ne bi pokvarili :(

    avatar

    13.12.2020. (05:45)    -   -   -   -  

  • Magneto

    Ja ću ovako nepopulrano reći kako mi Ana ide na živce i uvijek mi je išla na živce.
    Jasan je meni i period i vrijeme odvijanja romana i taj grubi realizam Tolstoja i položaj žene kao vlasništvo muškarca kojoj je mjesto biti oslonac obitelji dok u mirnim noćima plete čarape i umiljato se smješka trepčući dugim lijepim trepavicama i strast koje čovjek nikad ne bi trebao biti lišen i ni malo zahvalan društveni položaj žena i tada i danas i od svih mogućih scenarija kojim se Ana možda mogla izboriti za svoj komadić pod nebom, ona zamijeni onu financijsku i društvenu ovisnost jednog muškarca strašću drugog muškarca.
    Ta slojevitost Aninog lika opet se svela na neuračunljivo žensko ovisno o muškarcu, pokušaj iskakanja iz stereotipa u skok još većeg stereotipa.

    avatar

    13.12.2020. (06:18)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Sve ima svoje mjesto

    avatar

    13.12.2020. (10:24)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ovu nutellu sredim za manje od minute :) ps tko dira u Karenjinu? imao sam prigode u ljubav ili smrt vidjeti jedan kadar sa Anom koju je odigrala moja top glumica i tim mi je više uloga draža. Što se tiče kazališta ne znam dali je još Tolstoj prenesen na kazališne daske ali Dostojevski je jesi možda gledala idiota sviđa mi se kad se naprave kazališne adaptacije klasika to je bar meni uvijek pun pogodak doživjeti ta neka davna vremena,doduše za Anu ne znam dali je nešto slično napravljeno.

    avatar

    13.12.2020. (11:12)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Ja definitivno moram pospremati stvari jer sam nespretna.... puno bi tu bilo zalivenih i prolivenih :)))

    avatar

    13.12.2020. (18:45)    -   -   -   -  

  • luki2

    I vrijeme, Lstavice! Pusa, L+B+G

    avatar

    14.12.2020. (00:14)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    A ovu najnoviju verziju iz hnk? Ja još nisam ove godine mi je sve otišlo u vražju mater, nadam se da će sljedeće biti bolje.

    avatar

    14.12.2020. (00:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...