Komentari

starateta.blog.hr

Dodaj komentar (49)

Marketing


  • Dinaja

    Orion je medju smrtnicima bio lovac iz Botie... upamćen po svojim ljubavnim avanturama. Nošen ljubavlju proganjao je Plejade, sedam kćeri Atlasa, sve dok ih Zeus nije pretvorio u golubice i postavio na nebo. Orion ih i tamo proganja, bezuspešno.

    O njegovom kraju postoji više verzija. Po jednoj varijanti Artemida, boginja lova, zaljubila se u njega i bila je spremna da se za njega uda. Njen brat, Apolon, protivio se tome pa je smislio lukav iako podao plan kako to da osujeti. Jenom kad je Orion koracao kroz more Apolon je pitao Artemidu: "Vidis li onu točku u daljini na pučini? Možes li je pogoditi strijelom?"
    Naravno, Artemida je mogla. Kasnije, kada je shvatila da je ubila voljenog čoveka njegove je oči uzdigla na nebo... postale su zviježđe...
    eto zbog Aretemide, zviježđe Orion mene oplemenjuje i u meni budi oduvjek nadahnuće... ma hvala ti na ovom štivu... sjetih se svih mojih štiva napisanih Orionu i Artemidi u čast... :)

    avatar

    10.03.2017. (22:13)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Bio sam slučajno u Vučedolu kad su pronašli onu 5000 godina staru čizmicu, oduševljenje pronalazača, i inače njihova predanost toj kulturi je bila fascinantna. Profesor Aleksandar ne znam kako se preziva je s toliko nježnosti pričao o toj čizmici koju su rijetki bili uopće vidjeli da smo se i mi putnici namjernici osjetili posebnima :))
    Eto bio sam to skoro zaboravio :)))

    avatar

    10.03.2017. (22:28)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ima više verzija o lovcu orionu. tako jedna kaže da je bio hvalisavac. Po njoj je Orion bio poznati lovac koji se volio puno hvaliti. Tako se jednog dana počeo poistovjećivati s bogovima i tvrditi da ga niti jedna zvijer ne može ubiti. Kako bi pokazala kako hvalisavci prolaze, zlobna je Hera poslala malog škorpiona da ga ubode i otruje. Orion je zapazio škorpiona i smrvio ga svojom toljagom, ali prekasno. Škorpion ga je uspio ubosti, što je za velikog lovca bilo kobno. Zatim je Orion postavljen zajedno sa škorpionom na nebeski svod kako bi uvijek podsjećao ljude kako prolaze oni koji previše hvale sami sebe. Smrtni su neprijatelji postavljeni na različite strane neba, tako da kada jedan zalazi, drugi izlazi i tako zauvijek love jedan drugoga po noćnom nebu. (podatak iz zvjezdarnica.com)
    jedan od poticaja da pišem o orionu nisu samo moja putovanja na mjesta gdje se spominje taj prvi indoevropski kalendar prema slici neba, nego i neki dokumenti koji govore o znanju naših pomoraca, poglavito primoraca i oko kvarnerskih otoka. neki stručnjaci tvrde da su naši pomorci od davnina poznavali mnoge zvijezde i zviježđa i mogli su ih nabrojati daleko više nego okolni narodi i plemena. od njih su više zvijezda zabilježili egipćani, arapi, babilonci i još neki rijetki. a naši zagorci su, začudo, poznavali toliko zvijezda da su bili u rangu tih pomoraca, samo, naravno, u okvirima svojih zemljopisnih širina.

    hvala na odličnom podsjetniku na lijepe detalje klasične mitologije.

    avatar

    10.03.2017. (22:36)    -   -   -   -  

  • stara teta

    durman se zove taj profesor, grincajg :) :) a dijelovi s tih nalazišta stalno okolo putuju, razdijeljeni, tako da sam isto vidjela u nekoliko muzeja, s oznakama da je jedan dio ovdje, drugi ondje... konačno idem u Vukovar, na lice mjesta.

    avatar

    10.03.2017. (22:40)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepi prikaz vrijednih eksponata, zbilja su nam ostavili lijepe stvari, a mi ćemo budućima brda zatrpanog smeća puna plastike. Kod Poreča se nalazi desetak brdašaca sličnim piramidama sa poravnatim vrhovima sa ostacima zidina i grobnicama, Mordele i Picugi, a geometrijski se odnose kao tri zvijezde iz Orionova mača prema trima zvijezdama iz Orionova pojasa, starost se također procjenjuje na prije 4000 i više godina , a poredano kamenje slično kao u Stonehenge i teži više od tone..

    avatar

    10.03.2017. (23:14)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Viš moga bi i ja na istok, nisam odavno bio da vidim šta su napravili s dvorcem, nego jel znaš zašto jarebice šepaju :))

    avatar

    10.03.2017. (23:37)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sve mi se sviđa, ali Orion najljepši! Baš lijepo.....I doživljajno i slikovno..Hvala na divnim riječima kod mene. Pusa, L+B+G

    avatar

    10.03.2017. (23:44)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @grincajg, nemam niš protiv da odemo na istok . dvorac eltz je renoviran, bilo je već blogera koji su pisali post o tomu i slikali. a kaj se tiče jarebice: Jarebice žive u ravnicama i rijetko lete. Grade gnijezda u visokoj travi gdje su izložene različitim grabežljivcima. U slučaju opasnosti, mužjak jarebice brani gnijezdo na neobičan način: skrene pažnju na sebe i počne trčati i hramati kao da je slomio nogu. Grabežljivac pomisli da je lak plijen i krene za njim. Kad se udalje dovoljno daleko od gnijezda, mužjak jarebice „ozdravi“ i odleti.izvor : Lika klub

    @gogač, ovo uopće nisam znala. slijedeći put kad dojdem u poreč morat ću obići i te lokalitete.

    @lucky kad pišeš o svemu s dušom i srcem, a ne samo kao faktografsku recku u rokovniku. tvoji su postovi istinski tvoj doživljaj.

    avatar

    11.03.2017. (07:58)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Vučedolska golubica je preživjela stoljeća... i ja dobih repliku od dragih prijatelja... mi uskoro idemo na istok... poklonit ćemo se Vukovarskim žrtvama... a tebi hvala na ovom divnom postu... :)

    avatar

    11.03.2017. (08:39)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @dinaj, kao da svi putovi vode u vukovar, grad heroja. između neba i zemlje. težimo k zvijezdama, a uvijek se vraćamo k zemljici.

    avatar

    11.03.2017. (08:51)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    jes vidla tog jarebana koji je to prevarant :)))

    avatar

    11.03.2017. (10:05)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    oduvjek sam voljela plave daljine... drugovala s mjesecom, pričinjalo mi se da mi ni onostrano nije strano... ali ipak život je ovdje na zemlji... život sa svim usponima i padovima... o gradu heroju sam pisala u pelinjaku, rukovetu gorkih stihova... Vukovar je ožiljak na srcu... Stigma u pamćenju... da, treba otići i pokloniti se u tišini,.. :)

    avatar

    11.03.2017. (10:46)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    wooow, od svega me privukao naslov posta, onda pogledam u njene oči i vidim "Oči pune zvijezda", kao nebo puno zvijezda

    e, onda me privukao krajposta i "Laibach" grupa koju sam voljela slušati i koju obvezno slušam na youtube-u, iako su "nepoželjni", woooow, koji izbor, fantastično

    e, onda sam se vratila na tekst i sve lijepo pročitala i kažem ti, tvoji foto-dokumentarci su posebni, jedinstveni, neponovljivi i vrlo poučni za nas koji - ne volimo putovati :)

    i na kraju bih dodala ove lijepe riječi:

    "Ja sam bio tragač i još uvijek jesam, ali prestao sam pitati knjige i zvijezde, počeo sam slušati učenje moje duše."

    ~ Rumi

    avatar

    11.03.2017. (11:36)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @grincajg, je, je, ti jarebani su zbiljam jarebani, takvima nikad za vjerovat, he, he.

    @dinaj, nikad nam neće biti strano, stvoreni smo od istog svemirskog materijala, samo u zemaljskim uvjetima... gorki su stihovi, ne može ih se učiniti slatkima ni zaboravljenima, dok ima zemlje po kojoj su hodali naši stari...

    @soul, mislila sam o tomu, no najprije su došle zvijezde, a onda mi. a tek onda smo mi digli pogled prema gore, zvijezde su ostale svijetliti u našim dušicama, zadržale se kao odsjaj dalekog svemira. i kud god pogledamo vidjet ćemo i svjetlucanje tih nedohvatnih zvjezdica u svemu oko nas, u drugima, u vodi, u očima, na koži, na putu, u glinenom loncu...

    hvala za lijepe riječi o postu, uvijek to napravim od srca, zato što me se dojmilo, što sam doživjela, nikada i nikako samo kao prezentaciju i samohvalu gdje sam bila, recku gdje sam putovala, po planu turističkog vodiča i broj lajkova. no, ti me znadeš dobro :)
    a rumi... eh, možda je prerano odustao. nikad čovjek ne može biti siguran da će odgovore u sebi naći. nismo toliko potpuni. to rade samo oni umorni od života. da je samo mogao razgovarati s avicenom, al-hiruzmijem, al-razijem, ili barem omarom hajjamom... no, ostao je pjesnik i mistik. i u tomu zaista sluša samo svoju dušu.

    avatar

    11.03.2017. (15:51)    -   -   -   -  

  • gali

    teta ti si genije i gotovo!
    Puno sam sada novoga naučila i hvala ti na tome od srca

    avatar

    11.03.2017. (23:28)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    hvala tebi, a konačno mogu jednom pohvaliti i admina kaj si blog tjedna....admine, ima nade za tebe...
    kak te bugonja skida sa naslovnice nisam videla post, a odličan je ( tak je to gda pišeju obični laboranti i još ne mečeju kipece čevapih )....ukratko : bravo teta !

    avatar

    13.03.2017. (06:26)    -   -   -   -  

  • Gurmanka

    Jako lijep prikaz i vrlo edukativno, rado se prisjećam svojih posjeta prelijepom, ali napaćenom Vukovaru, lijepo se provedi!

    avatar

    13.03.2017. (07:44)    -   -   -   -  

  • DOMENICO

    Bravo teta ...
    nego ..sad kad znaš sve o zvizdama moš i oroskope pisat :)))))))

    avatar

    13.03.2017. (08:25)    -   -   -   -  

  • Euro

    lijepo izvjesce

    avatar

    13.03.2017. (08:30)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Odličan je ovaj post , i jako mi je žao da još nisam uspjela vidjeti Vučedolski muzej....vidjela sam izložbu o Vučedolu još onomad kad je bila izložena u dvorcu Eltz.
    Poslije je bila u Zgbu, i tko zna zašto nisam išla, ali u svakom slučaju, jako mi je zanimljiva ta tema :))

    Možda zato kaj me tata u ranom djetinjstvu naučio da nađem Orion i Medvjede, pa ih smatram nekom svojom svojinom, da tak kažem :D
    Vukao bi nas po mrkloj kmici na sanjkama po zaleđenim i zasnježenim Gračanima u vrtić (jutarnjoj kmici) i pokazivao nam zvijezde..... he :))

    :)

    Zanimljivo je to s kalendarima na planeti Zemljici.
    Odgovorno tvrdim, a ovakvi postovi potvrđuju meni moje misli, da su neki kalendari nastali od ljudi, a neki od vanzemaljaca, od onih koji su došli na našu planetu i naučili nas svojim znanjima......
    Tako je ovaj kalendar nastao evidentno na određenom području na Zemlji, opis našeg svijeta, viđen ljudskim okom.
    Neki drugi kalendari, poput Majanskog, koji uključuju razne druge ogromne vremenske cikluse, i vremenske periode neuhvatljive ljudskom pojedincu, morali su doći izvana, a sastavili su ih oni kojima je takvo što trebalo i koristilo......
    naša svemirska braća....

    Oprosti na ovoj digresiji, ne stignem u detalje, hitno moram na posao. :))

    avatar

    13.03.2017. (08:36)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Bravo za ovaj iscrpni post koji potvrđuje koliko je naša mala Hrvatska zapravo velika. Sačuvali smo sve te prapovijesne vrijedne nalaze kako bismo znali cijeniti i ovo što danas imamo. Pozdrav draga prijateljice.

    avatar

    13.03.2017. (09:00)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @galić, aj me ne hvališi toliko, ha, ha, uobrazit ću se ;) ;) i ne zaboravi koliko ja od tebe mogu naučiti o moru, o barkama, o buri i tramuntani... :) i morskim konjicima!

    @pinkli, mislim da je sve to samo zastarjeli softver, a tu admini paze samo na to da se ne krše zakonske odredbe o javnim medijima. sumnjam da se baš ozbiljno udubi u sadržaj bloga i odabir. samo mi moraš odati tajnu kako dobijaš onako čiste boje na svojim fotkama, ili ja nemam taj program, ha? a kaj se tiče laborantice, znam i o tomu puno, za razliku od mnogih iz moje branše koji samo teoretiziraju, a ne delaju konkretno.

    @gurmi, da, ljudi su se napatili, a u ovdašnjim političkim i privrednim ne/prilikama oni koji su tamo ostali nemaju zavidnu budućnost. u toku je akcija http://vijesti.hrt.hr/368278/vukovar-zivi-365-dana-za-pomoc-socijalno-ugro zenim-obiteljima pa molim ovim putem da blogeri obrate pažnju na link i učine dobro koliko mogu.

    @domi, aaah, domi! ti si nepopravljivi merkantilist. uvijek imaš pare na pameti, zaradu, profit. ne znam ja puno o zvizdama, ja ih samo volim gledat kad je vedro nebo. o alternativi znam poprilično, zanimal me najviše indijski horoskop, đjotiš, vedska astrologija koja uzima u obzir mnoge vrlo zemaljske parametre. a zapravo, kod svih tih čara-bara radi se o vještoj primjenjenoj psihologiji!

    @ojro, hvala, stvarno je bilo ludo putovati na razne strane i susretati se s istom temom, kao da sam ja pratila zvijezde, a one mene :) a to kaj ti ne pišem komentare ne znači da ne dojdem tam k tebi po svoju dozu smijeha :) :)

    @valpurga, copri draga! viš kakvu smo sreću imale s tim našim tatekima! i moj je, kak i tvoj, puno znal i puno me nafčil. stvarno je posebno kad se u djetinjstvu doživi takva blagodat. moj je meni tumačil sve o sunčeku i zemlji i mjesecu i zvezdicama, i zel mi je lopte pa po njima risal kontinente, pa onda te lopte vrtil okolu po zraku i pripovedal kak se zemlja vrti oko sebe, pa okoli sunca, pa se onda mjesec vrti oko nje, pa se onda sve to skup vrti po svemiru. je, a kaj je to svemir? pa kak se sve to skup drži skup? gravitacija? a kaj je to - sila? a zakaj ja silu nemrem videt? a zakaj..??a zakaj??
    a naši su tateki, vidiš, imali i ljubavi i znanja i strpljenja da nam sve to pokažu. a to s kalendarima je zanimljiva stvar, ne bih rekla da su ta znanja o precesijama i svemirskim konstelacijama nastala negdje daleko i da su samo pasivno prenesena među zemljane. gleč, dok se ne najde neki konkretni dokaz, makar kroz matematički izračun, dotle ne mogu ni vjerovat ni ne vjerovat. mogu ostati samo željna znanja. intelektualna radoznalost, to je ono što nas pokreće. sad, kad smo već odavno u raljama tehnologije. prvu intelektualnu radoznalost pokretale su konkretne potrebe preživljavanja. da se desi nešto kataklizmičko pitanje bi li prosječan čovjek znao kako preživjeti. a sigurna sam da nam nitko kosmički neće priskočiti u pomoć!

    @demi, sunček, čekam tvoja izviješća!!!

    avatar

    13.03.2017. (09:51)    -   -   -   -  

  • Pjaceta

    wow, 8000. godina., wow. Sad sam zaintrigirana. Morati ću jednom i tamo zaviriti.
    Tetec, onak skromno mislim da na tim tvojim putovanjima trebaš nužno pomoćnika. Ne trebaš tražit okolo, tu san. :-))))

    avatar

    13.03.2017. (10:10)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @mi piace! naravno da trebam, samo mi nitko ne odobrava još i bodigard, osobnog savjetnika, povjesničara, prevodioca, kompu i ugodno društvo... prvo posel, a ondak zadovoljstva. a često mi posel pojede zadnju trunku vremena, moram jurišat natrag u zege :( :(
    a gleč, od ljeta sam bila u toliko mjesta, imam sličke iz krašića (posjet stepinčevu rodnom mjestu), okolice ozlja, dvorca u ozlju, gospića, izložbu jednog sjajnog slikara, fantastična etnografska zbirka vinkovci, ne znam koliko pjesničkih susreta, izložbi, koncerata, nekoliko novih pjesama, posveta mami povodom rođendana, kostrena, pa priče o našim moreplovcima i njihovom znanju astronomije, pa lovranski muzej, ponešto nabacam na fejs, no većinu ne stignem ni spregledat... da, trebalo bi se akumpanjat ko što rade mela i zvonči!

    avatar

    13.03.2017. (10:27)    -   -   -   -  

  • Afro Dita

    Zanimljivo. :) Inače sam htjela studirati arheologiju, a ne ovo kaj studiram. -.-

    avatar

    13.03.2017. (11:17)    -   -   -   -  

učitavam...