DRUGA RUNDA

Mislela sam se trun odmorit od larme i ovih celebriti političari, u nadi da će taj festival bit gotov u prvoj rundi, ali niš od tega, cirkus ide dalje….
Već skorom tri miseca nemoreš dihat od dobrih političari, od pametnih intelektualci, od smišljenih divani o ovem i onem, od divana o diplomam i stručnim zvanjim do same fale o poštenju, žrtvam i mukam za naš bolji život, o strašnim patnjam naših političari da nam se približu i zavuku, bože mi prosti šta dublje i duglje, da izazovu naš plač nad njimi, takmiču se ki će o kemu bolje priče i bajke izmislet i to ne samo u Ogulinu i Karlovačkoj županiji van u celoj ovoj našoj Hrvackoj.
Joj, joj, kanda su svi potekli podno Kleka ki naša mila i draga I.B. Mažuranić, kaj se gradovi i sela otimaju za njezino ime i nagađaju kadi je dobila kako se veli inspiraciju za tulke bajke. Očito je da je to iz Ogulina, jer od kad je ona prošla, i dalje se izmišljaju takove stvari da vrag s maslum to nemore pojist.
E, pa da ne zaboravim, kako su nekoji maštoviti likovi u Ulici I. B. Mažuranić, tako lipo i bajkovito uredili buduću bertiju ili noćni klub, da ti mozak stane, a dah se zaustavi.
Lila i žuto, kombinacija tuliko je uzvisila zgradu kadi je prije Bartol imal dučan, da nemoreš projt mimo da se ne zapitaš, jel to moguće u ovem gradu, i jeli to rezultat izbori i utrke, koja se luđački vodi u mozgim ovega i ovdašnjega svita, da nimaju vrimena, ti kaj brinu o divoti i lipoti grada obajt takovo čarobno čudo…?
Bože slobodi, do jučer je bil na vlasti HDZ-ej, a velu da će bit opet, ali niki ni mrdnil, da hitro ništo poduzme u saniranju te ekskluzivne nagrde? Najveći su šut, na rondela ispred budućega noćneg kluba rožice posađene u vrtlić od auto-gum!?
Pa dal je ki od vlasti kaj je bila i kaj se nada da će bit opet, morda prošal tudaj da vidi to čudo, jel to morti ništo futuristički sređeno i uređeno, ili je to po ukusu ove dosadašnje vlasti kaj je inače sklona tako lipo uređivat grad, naročito s motorkam tipa STIHL, to se vidi da je stručan visoko estetski posal i bez jakeg stručnjaka za exterjer to se nebi moglo dogodit, seguro stručnjak s potpisum, a morda i sa dokotratum za arhitekturu. Inače sve je lipo i prelipo, jadne rožice u parku cili se dan polivadu, a ove u guma niki ni da bi sa onum plastičnum trun polil, izgledaju kaj naš jurišnjik-pravednik nakon prvega kruga, poklopljeno i poraženo !
Kaj ćemo sad u gume sadit rožice po ulicam, kaj nosu ime jedne spisateljice i povisne ličnosti? More bit da će to osvanit i na Trgu F.Tuđmana, zać je tamo autobusni kolodvor, da nebi bilo zabune da je to ništo drugo, tamo bi tribalo i poduplat gume, morda ih složit kaj piramidu?
Druga strašna nagrda su plakati po jadnem drveću, pribiti, zakeljeni, od tega klja i čelika će sva stabla dobit kakovu bolest, pa će opet motorke hrnčat po gradu, zač bi i to trun tribalo skresat i posić, jer vlast i druge stranke valja mislu da drveće služi za njihove face višat po njimi?
A zać bi drugo drvo moglo i poslužit, ne valja da dela kisik i čisti zrak, da dela lad, van da se po njima lipu plakati sa našim političarimi kaj konkuriraju za vlast. Na tim plakatim iskala sam čovika ki nima brke, i videla da je naš jurišnik-pravednik bez brki, tj ukrasa muškega lica, koje daje muškem dostojanstvo, ali nikoji se ni ne vidu od brka, samo nekakove stišnjene oči škilju i lipi brk, valja po uzoru na nekoje povisne ličnosti koje su imale samo lipe brke, a sve drugo od uma i namjer, preko svojih djelovanji za pisat knjige i studije o destrukciji ličnosti ..?
Uh, otkad pišem blok i otkad sam se zainteresirala za politiku i povist, muču me razne asocijacije (kaj ne vidite da sam naučila čudaj svakakovih novih izrazi), nisam ja Janjo od onih kaj će više napisat nego kaj je pročitala, ne, ne, ja ću morda bit jedna o retkih kaj će puno više pročitat nego kaj napiše, ako mi mili Bog da da poživim!
E , tako, sad krećemo u drugu rundu, kad moramo izabrat gradonačelnika i župana, dobro, župana mora cila Županija birat, tuj nemoremo samo mi odlučivat, ali gradonačelnika našega biramo samo mi.
Nadaju se iz HDZ-eja da će dobit glasove od svih njevih kolalicijskih partneri, ali videt ćemo kaj će bit, po nekojim nebu boljitka, zać su tako loše prošli da bi bilo bolje da se nisu ni utrkivali, a svi se nadaju da će izajt ovi kaj su doma sidili i nisu išli nikega birat, mislu da će se morda probudit i izajt na birališta, videt ćemo kaj će bit od svega tega, ja se samo nadam da će ta cirkusarija brzo završit, da će niki iza tega pojt pobrat plakate sa drvoredi, i da će grad bit očišćen od naših celebritiji, jerbo, ovi na televiziji zagađuju dušu, ali imaš puc na daljenskim i isključiš ih, a ovo nemoreš, ovo moraš durat i gledat svaki dan.
Najgorje je to kaj su nekoji nakeljeni i trostruko, pa ispada da je cilo stablo do krošnje nasađeno na brkate likove naših nasmišenih i škiljavih kandidati. A svi su kiseli, niki da nam se nasmije, onako, ki čovik, da mu se ispod brka srce vidi !
Sad lipi moji, slušajte još 15 dani kaj ki ima za reć, ja ne slušam više nikega, samo mislim o temu kuliko sav taj cirkus nas košta, zajedno sa svim tim povjerenstvim, odborim, i nadam se da se niš neće protegnit u treću rundu….?
Neka bude kaj god će, i neka pobidi ki god će, samo neka očistu grad od svojih slik i nek kaj prije projdu videt kaj se sve po gradu dogodilo i kako sve to izgleda, dok su oni sami sebe i svoje dosadašnje posle falili i u nebesa dizali.
Dobit ćemo samo ono kaj smo zaslužili, svoju sliku samo stišnjenu, gustu, jerbo, naša vlast to smo mi!
Janjo će pojt birat, ono kaj misli da je bolje, i nadat se da će jednega dana ovaj svit sazrit, tuliko, da će se samo navridniji i najbolji utrkivat, a onda neće birat kaj misli da je bolje, van samo najbolje!
Ajte bok !
JANJO, 18. svibnja 2009.

18.05.2009. u 20:21 | 15 Komentara | Print | # | ^

SRETAN PRAZNIK RADA!



Dragi i mili građani našega malega grada, dragi seljaki i seljakinje, moje se pisanje bloka zadnje vrime odnosi samo na čestitke, zač sam bila rastrgana izmed dela u Rašiću i svoje kako se veli intelektualne potrebe za pisanjem mojega bloka. Imela bi vam puno tega za pisat, ali se nebi po dobrim savjetim mojega Mijete i moje Mare rada bavit politkium, jerbo bi se moglo dogodit da se i moj blok premetne u blok luđaki, a ja to nebi tila.
Negda je Praznik rada, bil veliki blagdan, jerbo je bilo puno radniki, i to radniki ki su delali i dobivali plaću za svoj posal, a sad je došlo vrime da ima puno radniki ki ne delaju, puno radniki ki ne dobivaju plaću, tako da je ovaj praznik blagdan za one ki ne delaju a primaju plaću, a za ove prvlje dan kad će probat izrazit svoje nezadovoljstvo svojim položajem u životu.
Radničke klase više nima, ima samo klasa onih ki imaju i ki nimaju . Ovi ki imaju divanu da je počela i traje velika kriza u cilem svitu, i da je pitanje kako će se sve to završit, a kod nas je stvar još gorja jerbo imamo i dodatnu nevolju a to su lokalni izbori.
Ta dodatna nevolja, je zapravo dobra, jerbo se država još sekira oko tega da državnim službam i javnem sektoru, kaj i radnikim u državnim poduzećim, još kulko tulko isplati plaće, a potlje ćemo videt, ki će kunu videt i dobit.
Zato se vaša Janjo tuliko trsila da sve posadi, priredi zelenjavu i ništo mesa priredi za ono kaj čeka nju i njezinu familiju, jerbo nigdi nikega nima ki bi mogal kaj priskrbit, nego sa vlastitih deset prsti.
Privatniki ne mislu na radnike, zač velu da nimaju otkud ih plaćat, a ako će na veru delat dobro, ako ne neka projdu doma.
Zato, su nekoji sindikati za danas organizirali prosvide, na kima neće bit naši političari dobrodošli.
Ni seguro, da će prosvidi bit veliki i u skladu sa našim sirotinjskim teškoćam, zač se bojim da narod i radniki i nimaju tulko snage za velike prosvide, protiv takvega stanja, pa bi moglo sve projt dost mlako.
U našem malem gradu, niki ne misli o radnikim i seljakim, a i nikakovih sindilanih pokreti nima, jerbo su se sindakalni vođe ušaltali u politiku, i rada bi u nju zajt, zač je to puno sigurnije nego bit radnik ili seljak.
Sami radniki, nisu zainteresirani da bi si kaj poboljšali, jerbo su sad zaokupljeni samo sa politikum i dumanjem o temu ki bi bil bolji na prestolju našega grada i županije, a kad to odluču onda će mislet kaj će jist i kako će brinit o familijam. Za to ima vrimena, ni opće važno kaj su niki dobili plaću za pol siječnja, o tem samo divanu po kućam i birtijam.
Janjo se neće bacat u politiku i u političke prognoze, i u nikakova navijanja, jerbo se nikad ni u njih uzdala van samo u se i u svoje kljuse, tj u svojih deset prsti i ovo malo uma kaj ima i kaj će nastojat zadržat kulko bude u mogućnosti.
Dolazi sunce u moj dvor, digla sam se rano da vam napišem ku rič, morda rič ka vas neće nasmijat ali ne i preveć ražalostit, ljudsku rič ljudimi ki čekaju sunce nakon dugeg kišneg razdoblja. Morda se trun i zadržai na dalekem nebu, bar da nas ono trun ohrabri a morda nekem donese i lipe misli, nade i ufanje da će dojt bolja vrimena za one kem pripadamo ja i moja familija, moji susedi i moji prijatelji.
Neće biti blagovanja u lugim Ogulinskim i na izletištim, neće bit dičjeg veselja i bezbrižne pisme, jerbo je vrime brige i sebičneg skrivanja onega kaj mislimo, da se nebi kadi odali da smo sirotinja, da nimamo mogućnosti da si sami poboljšamo situaciju.
Naša vlast ni nam čestitala ovaj blagdan, zač to ni i nemore bit njihov blagan, oni su ga se negda naslavili, a i danas nigdi po skupim hotelim i odmaralištim, slavu slobodne dane dok im fotelje luftaju dok ne dojdu nazad na svoj «posal», videt kuliko su dnevnic obračunali, i kuliko će im se radnih dani platit za prošli misec.
Svimi , ki će danas mislet kako će sutra bit, svimi koji su radniki i sa plaćum i bez plaće, svimi koji su uredili svoje njive i ki su zasijali za jutri, od srce čestitam Praznik rada 1. svibnja!
Ajte bok!
JANJO, 1. svibnja 2009.

01.05.2009. u 06:49 | 6 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (3)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ogulinska blogovaranja

Linkovi


Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
Og-list.hr
Blog podno Kleka.hr
Maksova maksimala.hr
Ogulinska fatamorgana.hr


Broj posjeta

Oil Rig Accidents
Oil Rig Accidents Counter