Indijanka vegetarijanka

30.04.2010., petak

Nekoliko ideja za vege roštiljadu

Prvi svibnja ili Praznik rada često se, osim kuhanog graha, obilježava i odlaskom u prirodu i na roštiljadu. Pa, ako ove godine netko želi isprobati nešto drugačije osim mesnog menija, evo nekoliko ideja za vegetarijanski roštilj. Prvo treba naglasiti, ako imate vegetarijanca u društvu, nemojte zajedno peći meso i ostalo jer se sokovi miješaju. Osim toga, prvo ispecite povrće i ostalo, a tek kada je to gotovo eventualno ispecite meso (ako baš morate).

Dakle, bukovače su odlične na roštilju. Dobro ih je prvo upacati u bijelom luku, maslinovom ulju, soli i papru. I šampinjoni su dobri, a posebno je super ako im izvadite stručke i napunite nečim. Punjenje može biti različito, ali ja jako volim komadić bijelog luka i komadić sira (tofua ili običnog suhog sira) te ih pospem s malo soli i papra i suhim mažuranom. Šampinjoni puštaju svoj sok pa kad ih skidate morate paziti i držati ih ravno da sok ne iscuri jer je on posebno ukusan.

Patlidžani i tikvice također su 'dušu dale' za roštiljadu. Isto ih nije loše malo prije upacati u bijelom luku, maslinovom ulju, uz sol i papar. Paprike su odlične, a može ih se isjeći na komade (uzdužno), ali nisu loše ni cijele (tada je posebno fin onaj njihov sok koje puste unutar paprike). Može se roštiljati i krumpir tako da se opere i prereže po pola i onda peče. Njemu treba malo dulje.

Imate li starog kruha i njega možete iskoristiti (ne mora biti star, može i svježi), a posebno je dobar francuski, ali i svaki drugi dolazi u obzir. Dakle, u tanjuru se smiješa maslac, bijeli luk, svježi vlasac i tek malo papra i soli. Kruh se reže na kriške, ali tako da se svaka kriška ne odreže do kraja već se cijeli kruh ostane držati zajedno. Između ovih kriški se stavlja navedeni nadjev (ne treba previše, npr. pola male žličice) i kada je sve gotovo zamota se u foliju i stavi na roštilj oko dvadesetak minuta (uz okretanje). Ovo je jako fino!

Svakako je odličan i tofu i seitan na roštilju kojeg također treba prije upacati u maslinovom ulju i bijelom luku.

Jednom sam pravila lepinjice na roštilju, ali o tome nekom drugom prilikom. Toliko za sada o ovoj temi... Sretan Praznik rada!

29.04.2010., četvrtak

Odjeća za pse

Ne znam, ali ideja o oblačenju pasa mi se nikako ne sviđa. Ovako psi postaju modni dodatak, a ne živa bića s osjećajima (što oni prvenstveno jesu). Ovome u prilog idu i fotografije koje sam našla kao 'nova kolekcija za pse'. Izgledaju li ovi psi sretno? Meni se uopće ne čine nimalo sretnima već prije imaju pogled: 'Molim vas, molim, skidajte ovo s mene!' Sigurno će mnogi uskliknuti: 'Kako slatko!' međutim koliko god to možda slatko izgledalo, vjerujem da psi, kada bi mogli birati, ne bi ovo izabrali.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

28.04.2010., srijeda

Dinosauri vegetarijanci

Nova istraživanja paleontologa su pokazala kako su postojali dinosauri nazvani titanosauri koji su bili jedni od najvećih dinosaura, a jesli su isključivo biljnu hranu. Oni se se, prema nalazima, preselili na brdske terene i razvili noge koje su bile pogodne za kretanje po ovakvom brdovitom i neravnom terenu. Najviše su voljeli područja uz jezera i rijeke te vrlo neravna područja. Titanosaur je spadao u tzv. dinosaure sauropode, koji obuhvaćaju sve divovske dinosaure, jedna od najvećih bića koja su živjela na Zemlji. Titanosauri su živjeli znatno dulje od ostalih sauropoda, a smatra se da je to tako upravo zbog dobre prilagodbe okolišu.

Najveći europski dinosaur čije su kosti pronađene u Španjolskoj bio je također biljojed - turiasaur. Veličina kostiju stavlja turiasaura među najveće dinosaure koji su hodali Zemljom, a njegov kostur najkompletniji je među svim kosturima super-divova. Prema kostima se računa da je težio između 40 i 48 tona. Također, računa se da je njegova dužina prelazila 30 metara. Za sada nije poznato što je moglo utjecati na razvoj tako velikog tijela, iako bi tjelesna temperatura mogla igrati veliku. Naime, prije nekoliko mjeseci otkriveno je da su veći dinosauri imali višu tjelesnu temperaturu, dok su manji imali nižu.

27.04.2010., utorak

Vegetarijanska prehrambena piramida

Image and video hosting by TinyPic

26.04.2010., ponedjeljak

O rolanju

Ima nade i za one preko 30, hehe... Da, naučila sam rolati iako kao mala to nikada nisam radila. Role imam već nekoliko godina, no znala bih ih eventualno jednom ili dvaput godišnje staviti na noge i 'grebati' uz ogradu te zaključiti kako je to užasno teško... Međutim, ove godine moj sinčić je učio (i naučio) voziti bicikl bez pomoćnih kotačića pa sam se i ja odlučila malo više pozabaviti rolanjem. Prvo opet grebanje uz ogradu, onda se malo odmaknem od ograde, onda par puta padnem doslovno kao kruška... ali ne odustajem. I evo, jučer sam izašla i na ulicu i sve vesela se rolala gore dolje po cesti. Dakako, neki od susjeda me čudno promatraju, ali što je tu je.

Naravno, trebalo mi je puno više vremena svladati rolanje nego što je mom sinu trebalo da svlada vožnju bez pomoćnih kotačića. Baš se pitam zašto je to tako, kad si stariji, nekako je teže nešto naučiti, posebno kada se radi o fizičkoj aktivnosti gdje se prije puno puta moraš razbiti... Je li to strah od pada, od lomljenja kostiju, od predrasuda tipa 'To je za djecu, nije za mene', srama da će svi vidjeti kako padaš? No, u svakom slučaju sam i sretna što sam naučila rolati i dokazala – ima nade i za nas starije, hehe...

Image and video hosting by TinyPic

25.04.2010., nedjelja

Priroda

Na ovom je drvetu nekada davno napravljena čeka - drvene ljestve i nešto nalik na drvenu kućicu na drvetu, gdje lovci čekaju divlje životinje kako bi ih ubili. Čeka je napravljena davno, još kao dijete sam se na nju penjala. Prošlo je sigurno 15 do 20 godina. Vrijeme prolazi, a daščice koje su bile pribijene za drvo sada izgledaju ovako - drvo ih je - obraslo. Ovo me fasiniralo, iako sam već vidjela slične slučajeve.

Image and video hosting by TinyPic

24.04.2010., subota

Uz Svjetski dan zaštite laboratorijskih životinja

Iako sam i jučer pisala o testiranju na životinjama, ne mogu to preskočiti i danas jer je Svjetski dan zaštite laboratorijskih životinja.

Test kožne nadražljivosti je jedan od najčešćih testova u kojem se koncentrirana kemikalija nanosi na izbrijanu kožu životinje i nekoliko dana se prate učinci. Rane su užasne, bol nepodnošljiva, a životinje ne dobivaju nikakva sredstva za ublažavanje bolova. Životinje se truju do smrti i u takozvanim sigurnosnim testovima. Pri istraživanju raznih bolesti na životinjama se vrše kirurška sakaćenja, osljepljivanja, životinje se zapaljuju, izgladnjuju, psihološki se muče te se u njih ubrizgavaju smrtonosni virusi.

U Velikoj Britaniji, u kojoj se provodi preko tri milijuna pokusa na životinjama svake godine, prema nedavno objavljenoj anketi 80 posto liječnika opće prakse je zabrinuto oko vjerodostojnosti pokusa na životinjama. Jedno veliko istraživanje ocjenjivalo je točnost na više od 200 istraživačkih projekata u kojima su koristilo tisuće životinja. Polovina pokusa nije uspjela niti približno točno predvidjeti posljedice na ljudskom rodu.

U Europskom parlamentu traži se obustava pokusa na primatima. Naši genetski najbliži srodnici, čimpanze, su u osnovi otporne na mnogobrojne bolesti koje su razarajući za ljudski rod. Neke od tih bolesti su HIV/AIDS, hepatitis B i malarija.

23.04.2010., petak

Istina o Herbal Essences kozmetici

Ovo sam dobila putem e-maila i u cijelosti ga prenosim. Dolje je i link na kojem se može poptisati peticija protiv ovakvih stravičnih pokusa.

Herbal Essences je u više navrata prisilno hranio trudne životinje jednim od svojih kemijskih sastojaka- i potom ubio majke i njihovu djecu. Svaka je životinja stavljena u samicu, daleko od topline i utjehe svojih bližnjih. Netom prije poroda, trudne su životinje iskusile bolnu i zastrašujuću smrt u komori s ugljičnim dioksidom. Više od tisuću beba je preživjelo, samo da bi bilo istrgnuto iz majčinih beživotnih tijela, ubijeno i raskomadano. Testove su izvodili znanstvenici iz multinacionalne američke tvrtke Procter&Gamble, koja se krije iza brenda Herbal Essences.

Već je mnogo puta znanstveno dokazana sigurnost spomenutog sastojka-
butylparabena- točnije, testovi su pokazali da se pri gutanju rastavi na
bezopasne sastojke. Štoviše, testiranje na životinjama ne daje pouzdane
informacije o utjecaju na ljude, a i znanstveni je stručnjak o ovom testiranju
rekao da je ‘razuzdano i rasipno iskorištavanje životinja’.

Kupnjom Herbal Essences proizvoda plaćate za patnju i mučenje životinja. Potpisivanjem peticije bojkotirate njihove proizvode dok ne prestanu testirati na životinjama!

http://www.hurtfulessences.org/

22.04.2010., četvrtak

Uz Dan planete Zemlje

Malo materijala za razmišljanje:

Proizvodnja 1 kg goveđeg mesa zahtijeva oko 15.000 litara vode.
Proizvodnja 1 kg pilećeg mesa zahtijeva od 3.500 do 6.000 litara vode.
Proizvodnja 1 litre životinjskog mlijeka zahtijeva 2.000 do 4.000 litara vode.
Proizvodnja 1 kg pšenice zahtijeva 1.000 litara vode.
Proizvodnja 1 kg krumpira zahtijeva 500 litara vode
Proizvodnja 1 kg kukuruza zahtijeva 450 litara vode.

I dok glad prijeti svijetu uz način života koji vodi moderan čovjek, podaci govore i ovo:

Na površini od 10 hektara (devet nogometnih igrališta) može se uzgojiti:

dovoljno hrane za životinje koje mogu prehraniti (tj. čije meso može prehraniti) dvoje ljudi
dovoljno kukuruza za prehranu desetoro ljudi
dovoljno žita za prehranu dvadeset i četvero ljudi
dovoljno soje za prehranu šezdesetoro ljudi.

Image and video hosting by TinyPic

21.04.2010., srijeda

Pogledajte film 'Budite bolji od okrutnosti' i udomite zeku

Mladi pjevač Bojan Jambrošić angažirao se oko zaštite životinja. Snimio je kratki film o testiranju kozmetike i ostalih preparata na životinjama te i plakate i letke s istom tematikom. U snimanju su mu pomogli i dva zeca iz skloništa TarraLand za kuniće i divlje zečeve. Iz skloništa možete i vi udomiti kuniće, umjesto da ih kupujete u pet shopovima - http://www.tarraland.com/. A lista kompanija koje testiraju i ne testiraju proizvode na životinjama može se naći na stranici Prijatelja životinja – www.prijatelji-zivotinja.hr .



20.04.2010., utorak

Mongolija proživljava 'dzud'

O ovom problemu kod nas se nigdje ne govori, vjerojatno zato jer je daleko i 'nevažno', no stanje u Mongoliji jako je teško. Kod njih se sada događa tzv. 'dzud', ovo je mongolska riječ koja opisuje ljeta u kojima nema dovoljno kiše pa trava ne raste kako bi tebala, a po zimi padne više snijega od prosjeka te je jako hladno. Zbog 'dzuda' umiru životinje, a zbog ovoga je ugrožen i život ljudi. Računa se da ljudi ondje drže oko 4.5 milijuna životinja i da će od toga broja umrijeti 10 posto.

Dzud je direktno povezan s globalnim zatopljenjem i promjenom klime. Osim ovoga, povezan je i s prevelikim iskorištavanjem životinja jer se u toj državi iz godine u godinu povećava broj životinja koje ljudi iskorištavaju – krava, koza, ovaca i sličnih. Ova je država ostavila komunizam devedesetih godina, no od tada nema planske privrede i zapravo svi kupuju prevelik broj životinja, broj toliko velik da ih zemlja ne može nahraniti. Na kraju, dakako, najviše ispaštaju same životinje koje umiru zbog gladi, kao što se vidi i u videu koji slijedi:



19.04.2010., ponedjeljak

Strikeforce borac i šampion – Jake Shields

Obično se misli kako vegetarijanci ne mogu izdržati jače fizičke napore. Dakako, smatram da to nije istina, no ljudi uvijek traže dokaze. Ovaj je sportaš samo jedan u nizu, on je šampion Strikeforcea. Ovih dana se puno piše o skandalu koji je izbio na jednoj Strikeforce borbi, kada su se u kavezu na kraju potukli suparnički timovi! No, to sad nije toliko važno za ovu moju temu. Zapravo, ne volim borilačke sportove, ali ponekad ih pogledam, čisto iz znatiželje. Osim ovoga, priznajem kako sam imala predrasude o ovim borcima i zapravo nikada nisam ni pomislila da bi ikoga od njih zanimalo vegetraijanstvo ili zaštita životinja. No, eto, prevarila sam se i drago mi je zbog toga!

Dakle, Jake Shields je dugogodišnji vegetrijanac i nedavno se pridružio PETA-i kako bi popularizirao ovaj način života. Zanimljivo je kako je u jednom intervjuu istaknuo kako mu se nimalo nije svidjelo (štoviše, osjetio je gađenje) kada je njegov protivnik -Jason 'Mayhem' Miller - prije borbe i na press konferenciji nosio krzneni kaput. 'Bilo je super prebiti ga nakon toga!' rekao je Jake.

Jake nije jedini koji se bavi ovim sportom, a zanima ga zaštita životinja. Tako se Josh Thompson, koji je u lakoj kategoriji MMA, bori i protiv borbi pasa, preko neprofitne organizacije 'Knockout Dog Fighting'.

Što dodati, nego bilo bi lijepo vidjeti i neke od naših boraca, kao što su Filipović ili Božić u sličnoj akciji.

Image and video hosting by TinyPic

18.04.2010., nedjelja

Mali crveni se probudio

Ova fotografija je snimljena u šumi u rano proljeće ove godine, za vrijeme šetnje s mojim psima.

Image and video hosting by TinyPic

17.04.2010., subota

Otarian – isključivo vegetarijanski lanac restorana

Otarian, vegetarijanski lanac restorana, uskoro će se otvoriti u Velikoj Britaniji. Vlasnik restorana je iz Australije, a u Britaniji će tri restorana biti otvoreno ovog ljeta, počevši od lipnja. Na svakoj hrani koja se naruči, a koja će biti isključivo vegetarijanska i vegenska, moći će se naći i količina emitiranog CO2 koji je napravljen dok se obrok pripremao. Osim ovoga, Otarian se otvara i u New Yorku.

'U ovom dijelu svijeta postoji velika potreba za životom i hranom koja manje zagađuje i koja je prijateljskija za Zemlju od drugih opcija. Zato ćemo se fokusirati na područja gdje ima najviše ljudi s razvijenom sviješću', rekao je glasnogovornik Otariana. Sudeći prema ovome, Otarian neće tako skoro u naše krajeve. :-(

Osim što će na svakom jelu pisati koliko je emitirano CO2 da bi se proizvelo, naći će se i informacija koliko bi se CO2 emitiralo da je na meniju meso. 'S Otarianom ćemo pokazati kako hrana može biti u isto vrijeme fina i prijateljska za naš planet. Vegetarijanska hrana ima manji utjecaj na Zemlju, emitira manje CO2 i troši manje vode od nevegetarijanske. Kada bi svaki vegetarijanski obrok smanjio emisiju CO2 za tek nekoliko čestica ili vode i ulja za jednu trećinu, a vrijednosti su obično puno veće, dugotrajni učinak na planet je velik', rekao je glasnogovornik.

Osim ovoga, 98 posto materijala u Otarianu se kompostira, s time da koriste i amabalažu koja se stavlja u kompost (a ne plastiku koju koristi većina naših restorana).

Image and video hosting by TinyPic
Unutrašnjost Otariana

16.04.2010., petak

Opušci zagađju na svakom koraku

2009. godine s plaža diljem svijeta pokupljeno je oko 3 milijuna opušaka, od toga 1 milijun na američkim plažama. No, ovo je tek kap u moru jer pravi broj opušaka cigareta koji završavaju u okolišu je tisućama puta veći. Kada bih ja skupljala opuške koje nalazim na ulici, sigurno bih došla do zavidnog broja u samo nekoliko mjeseci (nažalost). Opušci u vodi su toksični pa tako djeluju otrovno i na slatkovodne ribe i na ribe slanih voda. Kao i u mnogočemu drugome, Kina je vodeći proizvođač cigareta na svijetu. Ondje su i započeli s istraživanjima kako se opušci mogu efektno iskoristiti, a da ne završe u okolišu. Tako su otrkili da se od njih može napraviti dobro sredstvo protiv hrđe. Ipak, za masovnu reciklažu opušaka u ovo sredstvo trebat će još mnogo, mnogo vremena i novca. A do tada, računa se da se godišnje u svijetu u okoliš baci oko 4.5 trilijuna opušaka.

Također, manje američke tvrtke uspješno su pretvorile opuške u materijal za šivanje odjeće i modnih dodataka. Ipak, sve je ovo tek maleni napor da se smanji zaista nepotrebno oštećenje okoliša.

I dok se kod nas diglo mnogo prašine oko zabrane pušenja na javnim mjestima, što kažete na ovo – u Kaliforniji se razmišlja o zabrani pušenja u parkovima i na plažama, kako bi se smanjila opasnost od požara?

15.04.2010., četvrtak

Legende o cica macama

Cice mace počinju cvjetati još u ožujku, a ima ih više vrsta. Još od djetinjistva mi je bio zanimljiv njihov naziv i zanimalo me zašto se baš tako zovu. Stoga sam, evo pronašla dvije lijepe legende o njima:

Drevna poljska legenda kaže da je prije puno, puno proljeća mama mačka očajno plakala na obali rijeke. Mali mačići su natjeravajući leptire upali u rijeku i počeli se utapati. Vrbe na rubovima vode čule su plač mame mačke i poželjele joj priskočiti u pomoć, spustivši svoje duge, graciozne grane u vodu, kako bi spasile majušne mačiće. Mačići se čvrsto uhvatiše za vrbine grane te tako bijahu sigurno izvučeni na obalu i spašeni. Svakoga proljeća otada, kaže legenda, vrbine grane dobivaju sićušne krznene pupoljke, upravo tamo gdje su se nekoć uhvatili mačići.

Druga legenda:

Seljak, ljut što je njegova mačka pokućarka upravo omacila još jedno leglo mačića, zaključi da je u njegovoj kući previše usta koja valja hraniti pa stavi tek rođene mačiće u platnenu vreću, siđe do riječne obale i baci vreću u vodu (ovo je, nažalost, česta praksa i danas! op. a.). U virovima brze rijeke čvor na vreći se razveže, a mačići ispadnu van. Gledajući stravičan prizor, mama mačka glasno je na obali mijaukala i bolno očajavala. Vrbe što su rasle nizvodno začuše plač mame mačke i iz suosjećanja ispruže svoje grane kao lijane, pa se mačići uhvatiše za njih.

Kako je sudbina mačića bila da umru, a njihov je duh bio spašen, tako su mačići postali dijelom vrba koje ih spasiše. I svakoga proljeća, vrbe, stabla bez cvijeća, pokrivaju se nježnim plišanim pupoljcima, dodir kojih podsjeća na svilenkasto krzno mačića.

Image and video hosting by TinyPic

14.04.2010., srijeda

Urinom protiv automobila u leru

Nemali broj puta možemo vidjeti vlasnike automobila koji ostave auto u leru, a onda 'skoknu' po kruh i slično. Očito to nije praksa samo kod nas. Zaštitari prirode u Kanadi snimili su spot kojim se želi na zanimljiv način ljudima skrenuti pozornost na to koliko je ler štetan za planet. Oni smatraju kako je ler isto što i – pišanje gdje god stignemo. Ovo zorno prikazuje i njihov video.

Sad, ne znam jesu li pogodili srž, ali sigurno je da je video pamtljiv i svaki put ću ga se sjetiti kada vidim auto kako radi bez potrebe.

Kažu kako se u prosjeku svaki automobil u leru ostavi 10 do 15 minuta dnevno, što je velika šteta za planet, uz sve one vožnje koje poduzimamo jer 'moramo'.



13.04.2010., utorak

'Jedenje manje mesa spasilo bi 18.000 ljudskih života godišnje'

Ovo je izjavio glavni liječnik u britanskoj vladi, sir Liam Donaldson. On kaže kako se općenito jede previše mesa i zbog toga ljudi prerano umiru, najčešće od bolesti srca i krvožilnog sustava. Kada bi se jelo tek 30 posto manje mesa, umrlo bi 18.000 ljudi manje godišnje, smatra Donaldson, a do zaključka je došao pregledom podataka o zdravlju nacije. Osim ovoga, Donaldson smatra kako je nužno jesti manje mesa jer metan koji se oslobađa kravljim i svinjskim izmetom i plinovima iz crijeva definitivno ubrzano zagrijava planet i jedan je od najvećih uzročnika zagađenja. Kada bi se smanjio unos mesa za 30 posto, bolesti srca smanjile bi se za čak 15 posto, kaže Donaldson.

'Naša prehrana opasno zagrijava planet i k tome šteti našem zdravlju. Promjena u načinu prehrane sigurno je teška, ali nosi veliko poboljšanje i za čovjeka i za prirodu,' rekao je ovaj liječnik.

Sada će, dakako, mnogi reći kako mi nismo Britanci i moramo se mnogo toga odricati, između ostalog i mesa. No, evo nekih podataka i za Hrvatsku:

Vodeći uzrok smrti u 2008. godini bile su cirkulacijske bolesti. Od njih je te godine umrlo 26.235 osoba, što iznosi 50,31 posto.

Više od 70 posto odraslih muškaraca ne konzumira redovito voće i povrće u prehrani, a u negativnom trendu ne zaostaju ni žene s preko 60 posto.

Povišeni krvni tlak kao i povišene masnoće u krvi su visoko zastupljeni rizični čimbenici u općoj populaciji.

Pretilost je prisutna kod 16,2 posto žena i 18,2 posto muškaraca, a prekomjerna tjelesna težina u 46,4 posto žena i čak 61,4 posto muškaraca.

Cijeli članak o našoj naciji pročitajte na: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/63333/Hrvati-se-boje-bolesti-a-pretili-su-piju-i-puse.html

Negdje sam čula kako briga o sebi započinje od onog što jedemo i duboko vjerujem da je to istina i da je za ovakvo katastrofalno stanje u nas, uz veliku konzumaciju cigareta i alkohola, i loša prehrana jedan od glavnih problema. Također, kada se ima novca za cigarete i alkohol, nitko me ne može uvjeriti da se nema za bolju prehranu. Stvar je samo u izboru.

Image and video hosting by TinyPic

Sir Liam Donaldson

12.04.2010., ponedjeljak

'Najbolje godine' – serija puna stereotipa

'Najbolje godine', serija koja se prikazuje na Novoj TV, vrlo je popularna i iako se trebalo snimiti stotinjak epizoda, snimanje ide i dalje. Čini se kako se ljudima sviđaju stereotipni prikazi. Pa tako Đuka vara ženu, ona mu oprašta. Muškarci piju alkohol, a žene sok, a kad i popiju čašicu – dvije, padaju k'o pokošene. Muškarci bježe, a žene vjerno čekaju da se oni vrate. Ženama se predbacuje kako su debele ili se u prvi plan stavljaju njihove grudi. I da ne nabrajam dalje.

No, ono što je uhvatilo moju pozoronost je pojava jedne Anke vegetarijanke u seriji pa pomislih u prvi mah: 'Hvala Bogu, evo jedne i u našoj seriji!' Međutim, ubrzo se razočarah jer ova Anka vegetarijanka – jede ribu!!!!! A ribe nisu plutajuće povrće i vegetarijanci ih NE JEDU. No, čini se kako neki stereotipi nikada neće izumrijeti. Sjetimo se samo filmova u kojima se Indijanci prikazuju kao divljaci koji skidaju skalpove, vriskaju i mole se krivim bogovima, a koji postoje i danas.

11.04.2010., nedjelja

Triput hura za Vegetu Natur

Nadam se da ovo neće biti shvaćeno kao reklama jer mi to nije namjera. Slučajno sam naletjela u jednom trgovačkom lancu na novi proizvod iz Podravke – novu Vegetu, nazvanu Vegeta Natur. Vjerujem da je Vegeta jedan od najpoznatijih hrvatskih brandova, ali je ne koristim već jako dugo zbog pojačivača okusa, mononatrijevog glutaminata. Naime, negdje sam pronašla podatak da on može biti biljnog ili životinjskog podrijetla pa, budući da nisam bila sigurna kakvog je podrijetla onaj u Vegeti, izbjegavala sam je. Osim toga, ovaj sastojak je jako štetan pa je to bio još jedan razlog zašto izbjegavam Vegetu, ali i sve druge proizvode koje ga sastoje. Dakle, obradovala me Vegeta Natur, novi proizvod u kojem, barem prema napisu na vrećici, nema pojačivača okusa, aroma i bojila. Samo sušeno povrće, sol, šećer kvaščev ekstrakt i začini poput papra, kopra i sličnog. Već sam je isprobala i sviđa mi se. Mislim da je drugačija od obične Vegete jer mononatrijev glutaminat ima prepoznatljiv okus koji, po mome, ubija sve druge okuse. Stoga – triput hura za novu Vegetu! A drago mi je i zbog toga što u doba kada Podravku tresu afere, ipak se ondje radi i pokušava poboljšati kvaliteta.

Image and video hosting by TinyPic

09.04.2010., petak

Najpoznatiji vegetarijanci iz povijesti

Iako mnogi misle da je vegetarijanstvo nešto što je izmislio moderan čovjek, ovo je daleko od istine. Neki od najpoznatijih i najutjecajnijih vegetarijanaca živjeli su u dalekoj povijesti. Ovdje su samo neki:

1. Mahatma Gandi – autor je rečenice koja je i moj životni moto: 'Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu'. Osim ovoga, rekao je: 'Mislim da duhovni napredak čovjeka ovisi i o tome da se ne treba ubiti drugo prijateljsko biće (životinja) kako bi se zadovoljila potreba tijela za hranom.'
2. Buddha – rekao je: 'Jedenje mesa onemogućuje suosjećanje'.
3. Pitagora, slavni grčki matematičar: 'Životinje dijele s ljudima privilegiju imanja duše.' i 'Dok god ljudi budu masakrirali životinje, ubijat će i jedni druge. Oni koji siju sjeme ubojstava i boli ne mogu žnjeti ljubav i sreću.'
4. Platon je rekao da što ljudi jedu više mesa, to trebaju više liječnika te i ovo: 'Bogovi su stvorili stvari koje upotpunjuju i izgrađuju ljudska tijela, a to su biljke, drveće i sjemenke.'
5. Leonardo Da Vinci, veliki slikar, bio je i veliki ljubitelj životinja. Bio je poznat po tome što je kupovao ptice zatvorene u kaveze te ih onda puštao na slobodu. Zapisao je: 'Ako čovjek želi slobodu, zašto drži ptice i druge životinje u kavezima? Čovjek je kralj među zvjerima i njegova brutalnost pretiče sve druge zvijeri. Čovjek živi na smrti drugih bića, živimo na grobnicama. Zbog svega toga odbijam meso od najranije dobi.'
6. Voltaire, veliki pjesnik, je rekao: 'Ljudi koji se hrane klanjem i konzumiranjem krvi polude i svoje ludilo ispoljavaju na stotine načina.'
7. Mary Shelley, autorica 'Frankesteina', bila je vegetarijanka. Čak i njezin lik kaže: 'Ne žlim ubiti janje ili dijete kako bih zatomio apetit. Kukuruz i bobice sasvim su mi dovoljni.'
8. Lav Tolstoj napisao je nekoliko eseja o vegetarijanstvu te je bio prijatelj Mahatme Gandija. Zapisao je i: 'Jedenje mesa jednostavno je nemoralno jer uključuje čin koji je sasvim u surpotnosti s moralnim ponašanjem, a to je ubijanje.'
9. Franz Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća, zalagao se protiv pokusa nad životinjama te za jedenje nekuhane, biljne hrane. Zapisao je, nakon što je gledao ribu u akvariju: 'Sada te mogu s mirom gledati jer te više ne jedem.'
10. George Bernard Show, poznati irski pisac drama postao je vegetarijancem u 25. godini te je jednom zapisao: 'Bio sam kanibal 25 godina, a ostatak sam vegetarijanac.'
11. Albert Einstein je zapisao: 'Uvijek sam jeo životinjsko meso s nekim velikim osjećajem krivnje.' i 'Ništa neće imati veću dobrobit za ljudsko zdravlje i opstanak ljudske rase i općenito života na Zemlji od evolucije čovjeka na vegetarijansku prehranu.'

08.04.2010., četvrtak

Budite bolji od okrutnosti

Danas će se diljem Hrvatske moći vidjeti jumbo plakati na kojima je Bojan Jambrošić koji drži zeca te na taj način poziva sve da prestanu kupovati proizvode koji su testirani na životinjama. Zbog besmislenog testiranja umire i u mukama živi na tisuće životinja u laboratorijima diljem svijeta. Neki od najpoznatijih imena iz svijeta kozmetike još uvijek nisu izbacili testiranje i zato ja izbjegavam njihove prozvode.

Priključivši se ovoj kampanji, Bojan je izjavio: 'Jako mi je drago što mogu sudjelovati u ovom projektu koji ima plemeniti cilj. Smatram da bi svatko od nas htio spasiti životinje od nepotrebnog ubijanja i mučenja. Ja sam dobio tu priliku koju sam odmah prihvatio, a ovo je samo mali korak da ljudima skrenemo pozornost na to što se događa u laboratorijima, gdje testiranjem životinje pate i umiru. Sve je to nepotrebno, pogotovo u današnje vrijeme kada se testiranje može izvršiti na brojne druge načine. Pozivam sve da obrate pozornost na bijelu listu i kupuju samo proizvode koji nisu testirani na životinjama, i tako svojim primjerom pokažu da životinje to nisu zaslužile. Svatko od nas može napraviti mali korak i tako ćemo zajedno učiniti veliku stvar!'

Crna i bijela lista, odnosno lista kompanija koje testiraju i ne testiraju svoje proizvode na životinjama može se naći na stranici: www.prijatelji-zivotinja.hr

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

07.04.2010., srijeda

Paul McCartney zabranio meso na svojoj turneji

Paul McCartney krenuo je na turneju po Europi, SAD-u i Južnoj Americi. No, budući je on vegetarijanac i borac za prava životinja, svim članovima svog benda i svima koji putuju s njim zabranio je jesti meso tijekom turneje. Zbog ovoga ima i veliku kuhinju u kojoj se redovito svima pripremaju vegetarijanski obroci.

Britanska pjevačica Leona Lewis napravit će isto na svojoj skorašnjoj turneji koja bi trebala započeti u svibnju. Najavila je da na njenoj turneji također neće nikome biti posluživani mesni meniji.

05.04.2010., ponedjeljak

Forest Whitaker o vegetarijanstvu


Order a FREE 'Vegetarian Starter Kit' at - 10:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

02.04.2010., petak

U čemu je razlika?

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


01.04.2010., četvrtak

Svinjska krv pronađena u cigaretama

Ne treba navoditi koliko su cigarete štetne za zdravlje, to već valjda znaju i ptice na grani. No, vjerujem da će mnoge iznenaditi jedno istraživanjem prema kojem je dokazano kako se hemoglobin iz svinjske krvi koristi u proizvodnji filtera za cigarete. Istraživanje je proveo profesor Simon Chapman sa Sveučilišta u Sydneyu. Iako se radi o malim količinama, ipak je razlog za zamisliti se. Posebno se ovo ističe za Muslimane i Židove koji ne jedu svinjetinu, a vole cigarete te sve vegane i vegetarijance koji zbog etičkih razloga ne jedu meso i ribu.

U najviše duhanskih brandova svinjska se krv koristi u Grčkoj, no nije rijetka ni u drugim državama. U proizvodnji cigareta koriste se na tisuće različitih tvari, a duhanske kompanije obično navode tek dio njih te nijedna do sada nije napisala da koristi i svinjsku krv.

Image and video hosting by TinyPic