Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Nekoliko ideja za vege roštiljadu

Prvi svibnja ili Praznik rada često se, osim kuhanog graha, obilježava i odlaskom u prirodu i na roštiljadu. Pa, ako ove godine netko želi isprobati nešto drugačije osim mesnog menija, evo nekoliko ideja za vegetarijanski roštilj. Prvo treba naglasiti, ako imate vegetarijanca u društvu, nemojte zajedno peći meso i ostalo jer se sokovi miješaju. Osim toga, prvo ispecite povrće i ostalo, a tek kada je to gotovo eventualno ispecite meso (ako baš morate).

Dakle, bukovače su odlične na roštilju. Dobro ih je prvo upacati u bijelom luku, maslinovom ulju, soli i papru. I šampinjoni su dobri, a posebno je super ako im izvadite stručke i napunite nečim. Punjenje može biti različito, ali ja jako volim komadić bijelog luka i komadić sira (tofua ili običnog suhog sira) te ih pospem s malo soli i papra i suhim mažuranom. Šampinjoni puštaju svoj sok pa kad ih skidate morate paziti i držati ih ravno da sok ne iscuri jer je on posebno ukusan.

Patlidžani i tikvice također su 'dušu dale' za roštiljadu. Isto ih nije loše malo prije upacati u bijelom luku, maslinovom ulju, uz sol i papar. Paprike su odlične, a može ih se isjeći na komade (uzdužno), ali nisu loše ni cijele (tada je posebno fin onaj njihov sok koje puste unutar paprike). Može se roštiljati i krumpir tako da se opere i prereže po pola i onda peče. Njemu treba malo dulje.

Imate li starog kruha i njega možete iskoristiti (ne mora biti star, može i svježi), a posebno je dobar francuski, ali i svaki drugi dolazi u obzir. Dakle, u tanjuru se smiješa maslac, bijeli luk, svježi vlasac i tek malo papra i soli. Kruh se reže na kriške, ali tako da se svaka kriška ne odreže do kraja već se cijeli kruh ostane držati zajedno. Između ovih kriški se stavlja navedeni nadjev (ne treba previše, npr. pola male žličice) i kada je sve gotovo zamota se u foliju i stavi na roštilj oko dvadesetak minuta (uz okretanje). Ovo je jako fino!

Svakako je odličan i tofu i seitan na roštilju kojeg također treba prije upacati u maslinovom ulju i bijelom luku.

Jednom sam pravila lepinjice na roštilju, ali o tome nekom drugom prilikom. Toliko za sada o ovoj temi... Sretan Praznik rada!


Post je objavljen 30.04.2010. u 09:45 sati.