I M P E R I A L

srijeda, 28.11.2007.

PREDSJEDNIK MESIĆ NE DAJE MANDAT DR. SANADERU ZBOG VELIKOG PRITISKA KOJI NA NJEGA VRŠI VESNA PUSIĆ I SDP !!!

Napisao: hrvatska THEO LJUBIĆ hrvatska

Iako Ustavom Republike Hrvatske određuje mandatara za sastavljanje nove Vlade, predsjednik je Republike Stjepan Mesić odluku o formiranju Vlade na neki način prepustio HSLS-u i HSS-u. Iako HDZ ima relativnu većinu i trebao bi dobiti mandat za sastavljanje Vlade, Stjepan Mesić je odlučio da će mandatar biti onaj tko mu donese dokaz o većini u parlamentu, odnosno 77 potpisa. Tako je predsjednik Mesić ostavio manevarski prostor za sastavljanje Vlade SDP-u, koji za HDZ-om zaostaje za pet mandata, ne računajući glasove dijaspore.
I dok mnogi politički analitičari u Republici Hrvatskoj drže da bi dr. Ivo Sanader trebao prvi dobiti pravo na sastavljanje Vlade, predsjednik Republike Hrvatske se i dalje tvrdoglavo drži rečenoga, unatoč činjenici da se tim njegovim odugovlačenjem destabilizira malo pomalo cijela država.

ŠTO OSMERKA TRAŽI I PODRŽAVA?

Kako stvari sada stoje, najneizvjesnije izbore u povijesti Hrvatske odlučit će stranke centra i manjine. Jasno, ovog puta je najpoželjnija "udavača" HSS-ovac Joža (Josip) Friščić, za kojeg zagrebačke kuloarske priče pričaju kako se u izbornoj noći nije bavio s 0,00 promila, već je "spavao u bačvi". Najgore je bilo kad je s vina Chardonay prešao na Tudum, kako u Prigorju nazivaju vino spravljeno od necijepljene loze- pričaju mi kolege novinari koji su boravili među "seljacima" i "liberalima" u izbornoj noći. Uz HSS, dobra "udavača" je i HSLS, točnije, njena predsjednica Đurđa Adlešić za koju neki zlobnici tvrde "da se uopće i nije skroz oporavila od kancerogene bolesti glave", pa se postavlja pitanje zašto se baš predsjednik države Stjepan Mesić odlučio na takvu varijantu po kojoj ključeve banskih dvora drže oboljela Adlešićka i alkoholu skloni Frišćić.
No, pogledajmo što aktualna "osmerka" (HNS, HSS, HDSSB, IDS, HSLS, HSP, HSU i SDSS) za potporu novoj Vladi Republike Hrvatske traže:
Hrvatska narodna stranka/Liberalni demokrati (HNS) podržava program SDP-a, a sitnice s kojima se ne slažu planiraju riješiti razgovorima. HNS i SDP podržavaju program oporezivanja tajkuna, ali se potpuno ne slažu s porezom na kapitalnu dobit koju je odavno najavio sve manje popularan u redovima mladih SDP-ovaca njihov kandidat za premijera Ljubo Jurčić. S druge strane, od samog početka je HNS-ovac Radimir Čačić tažio mjesto predsjednika Vlade (čega se sinoć, 27.11. pred TV kamerama odrekao), no zadovoljilo bi ga i mjesto potpredsjednika. Vesna Pusić u kampanji je pucala na poziciju ministrice vanjskih poslova.
Hrvatska seljačka stranka (HSS) nije se željela izjasniti hoće li podržati HDZ ili SDP, iako ih iz Europske pučke stranke podsjećaju da im je podržavanje HDZ-a bio i jedan od uvjeta primanja među europske Pučane. Uvjet Friščićeve stranke je prihvaćanje njihova programa, što podrazumijeva čak šest milijardi kuna na godinu za poljoprivredu, proglašenje ZERP-a 2008. godine, referendum za NATO i minimalno 1500,oo kuna mirovine umirovljenicima svaki mjesec. Uporno tvrde kako im uvjet nije ministarsko mjesto nego programi od kojih neće odstupiti. Tijekom same kampanje je šef HSS-a Josip Friščić izjavljivao kako želi biti ministar poljoprivrede, no danas tvrdi kako mu to nije važno, dok Friščićevi sumještani iz Koprivničkog Ivaneca svom Joži poručuju: "Samo da se Joži pamet ne zmeša" (valjda u alkoholu).
Glavaševom HDSSB-u blizak je program SDP-a iako se ne slažu baš oko svega. Način da to riješe vide u zajedničkom razgovoru o tim temama. Važan im je ospodarski program i prosperitet za građane Osijeka, a šest vijećničkih mjesta SDP-a donijelo bi im stvaranje vlasti u gradu. U slučaju koaliranja, Glavašev HDSSB tražit će svakako gradonačelničko mjesto u Osijeku. Tvrde kako su se dosad dva puta opekli, jer su ga vodili pogrešni ljudi. Istovremeno, kako saznajem, u Osijeku od političkih struktura nitko s nikim ne priča na relaciji HDSSB, HSP, HDZ. Proračun za SLavoniju i Baranju, omogućivanje Branimiru Glavašu da se brani sa slobode i preispitivanje suradnje s Haškim Tribunalom tri su preduvjeta koja će HDSSB postaviti SDP-u, ako "Zorannemampojma" Milanović, čelnik SDP-a, poželi podršku Glavaševe stranke za stvaranje parlamentarne većine. Te tri stavke pregovora apostrofirao je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, ponovivši još jednom da s HDZ-om uopće neće biti nikakvih razgovora. Sa SDP-om, kaže, još nisu službeno razgovarali, iako su imali neke susrete.
IDS je po programu uvijek bio bliži SDP-u nego HDZ-u, tako da oni non-stop naglašavaju kako SDP može računati na njihovu potporu, dok se još uvijek nisu izjasnili oko mjesta i funkcija na koje pucaju.
Liberali Đurđe Adlešić iz HSLS-a pregovarat će i s HDZ-om i SDP-om te vidjeti koja od ovih stranaka u potpunosti podržava njihov program, koji se temelji na decentralizaciji, mirovinama od najmanje 1500 kuna i radnom zakonodavstvu. To su ujedno i prioriteti. Izričito odbijaju razgovarati o stranačkim foteljama. Međutim, u doba HDZ-ove Vlade imali su nekoliko mjesta pomoćnika ministara, a HSLS-ovci su vodili i neke od vodećih kompanija (primjerice Hrvoje Vojković kompaniju Croatia osiguranje).
Veliki gubitnik ovih parlamentarnih izbora, Hrvatska stranka prava s Antom Đapićem je trdicionalno orijentirana na desno, no prilično je nejasno koga bi mogli podržati u sastavljanju nove Vlade. Tijekom kampanje nisu isticali na koje pozicije u vlasti ciljaju, a jednako diskretni su i dalje. Vjerojatno su još uvijek šokirani lošim rezultatima.
Drugi, uz HSP, veliki gubitnik ovih izbora je i Hrvatska stranka umirovljenika čiji čelnik Jordan na putu podnošenja ostavke na mjesto predsjednika stranke, koalirat će s onom strankom koja podrži njihov program, i to u cjelosti, bez odstupanja. To se, prije svega, odnosi na mirovinska pitanja i rast mirovina, no tu je i gospodarski program zbog kojega su tražili i ministarsko mjesto. Budući da su osvojili tek mandat, ističu kako je deplasirano tražiti i uopće govoriti o pozicijama u Vladi. Ipak, ako budu dio vladajuće većine, svoje ljude vide na mjestima državnih tajnika ili pomoćnika ministara.
Osim rješavanja manjinskih problema - od stanarskih prava do razvoja povratničkih sredina, važna im je borba protiv korupcije, pitanje smanjenja vanjskog duga i ekonomski razvoj zemlje, kažu u SDSSU Milorada Pupovca. S tri mandata sigurno će tražiti mjesto u Vladi, no o kojoj je mnistarskoj fotelji riječ, nisu željeli komentirati. Ako budu u Vladi, vjeruju da će ostali manjinci imati svoja mjesta na poziciji državnih tajnika ili pomoćnika ministara.

PREDSJEDNIK MESIĆ NESMOTRENO USPOREĐUJE SRPSKE RADIKALE SA SANADEROVIM HDZ-om !

Nastup dr. Ive Sanadera na novinskoj konferenciji u ponedjeljak navečer (26. ovog mjeseca) u sjedištu HDZ-a je različito protumačen. Dok mnogi drže kako je to bio samo odgovor na izjave iz SDP-a, u konkurentskom su taboru neki SDP-ovci Sanaderove riječi doživjeli kao da je prijetio demonstracijama. Ivo je Sanader naime govorio o telefonskim pozivima građana, te je poručio biračima da se ne uznemiruju. Aludirajući na SDP, politički analitičar Davor Gjenero je izjavio: - Pokušaj izigravanja izbornih rezultata može se i na taj način braniti, ali to samo govori koliko ta situacija može biti opasna.Prema mišljenu dr. Anđelka Milardovića, Sanader je već time što se je prvi oglasio, osigurao premoć u javnom mnijenju. - Sanader je istupio hrabro, bio je pun samopouzdanja - kaže Milardović, objašnjavajući da je u situaciji kad je važno "tko će prvi potegnuti", Sanaderovu poslovičnu samosvijest pojačala i glasovna i mandatska nadmoć, koja je nakon središnjeg TV Dnevnika postala očita, objašnjava Milardović.
- On je dominirao situacijom, a mora se priznati da je Sanader vrstan govornik, odriješita nastupa, poznat po svojoj sigurnosti. Davor Gjenero zamijetio je još jednu razliku. - Najvažniji element Sanaderova govora, koji nije dovoljno uočen, bila je promjena retorike: on je proglasio "mirnodopsku" komunikaciju, naglasio je da je zaboravio na sve predizborne uvrede koje su mu na jedno uho ušle, a na drugo izašle, za razliku od Milanovića, koji je nastavio govoriti kao da su izbori tek pred nama i kao da još ništa nije završeno - ističe Gjenero.
- Sanader je nastupio trijumfalno, dok je Milanović bio oprezni optimist. Sanader je proglasio pobjedu, a Milanović izbjegao priznati poraz - pojednostavnio je stvari dr. Damir Grubiša i time ustvari pojasnio kako je za razliku od "Zorananemampojma" Milanovića, dr. Ivo Sanader imperativniji od Milanovića u svemu, pa i u nastupu.
I dok dr. Ivi Sanaderu stižu čestitke iz EU i svijeta na izbornoj pobjedi, predsjednik RH Stjepan Mesić danas totalno neoprezno izjavljuje kako relativna većina ne znači da on mora dati mandat Ivi Sanaderu. Tom izjavom je ustvari dokazao kako je on kao predsjednik Republike Hrvatske pod nesmiljenim pritiscima čelnice HNS-a (čiji je i Mesić "zamrznuti" član) Vesne Pusić, koja otvoreno podržava SDP u formiranju Vlade, a sebe samouvjereno vidi na mjestu ministrice za vanjske poslove.
Predsjednik Mesić sutra započinje konzultacije sa strankama oko sastavljanja nove Vlade. Još je jednom danas ponovio dakle, kako će mandat dati onomu tko mu donese čvrsta uvjerenja i pismene dokaze o parlamentarnoj većini. Ponovio je da mandat ne mora dati Ivi Sanaderu, iako je mnogima jasno da Mesić Sanaderu, da može, najradije nikada ni nebi dao mandat za sastavljanje Vlade. Upitan od strane novinara - ZAŠTO, barem iz pristojnosti, neda mandat relativnom pobjedniku ovih izbora, Mesić je glupo i površno odgovorio da to ništa ne znači, jer su i u Srbiji Radikali bili najjača stranka, a svejedno nisu sastavili Vladu niti dobili mandat. - U Ustavu postoji odredba da se mandat povjerava onome tko osigura većinu, a to je 77 zastupnika, - rekao je Mesić (USTAV RH u Članku 97. u svezi formiranja Vlasti kaže da Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika) dodavši da u drugim zemljama postoje i drukčija rješenja. "U Srbiji Radikali uvijek pobjeđuju, ali nikad nisu sastavljali Vladu", rekao je Mesić i dodao da se na njega vrše pritisci, i "iz novina i prepoznatljivih centara da se proglasi pobjednik". Naravno, nije htio napomenuti da se na njega najviše vrši pritisak iz njegove stranke HNS/Liberalni demokrati i to od strane dr. Vesne Pusić, od strane SDP-a, a isto tako pritisk na njega iz sjene i vrši i Savka Dabčević-Kučar, te Mesić uporno prešućuje ono što ionako svi znaju: u predizbornoj kampanji je Stipe Mesić otvoreno podržavao SDP i HNS. Predsjednik Mesić je isto tako izjavio, ali nakon dr. Sanadera, kako je premijeru Sanaderu čestitao kao relativnom pobjedniku.
Predsjednici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, dr. Ivo Sanader, Josip Friščić i Đurđa Adlešić sastali su se danas i dogovorili da će nakon konzultacija s predsjednikom RH, Stjepanom Mesićem, razgovarati o koalicijskom sporazumu. Po riječima glasnogovornika HDZ-a Ratka Mačeka, predsjednici stranaka su se sastali danas, analizirali rezultate izbora i dogovorili kako će sačekati konzultacije s predsjednikom Republike i njegovo davanje mandata za sastavljanje Vlade. Zaključili su da su stranke nakon toga spremne za razgovore o koalicijskom sporazumu.

RAZLIČITA TUMAČENJA

Novoizabrani zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina, Nazif Memedi potpisao je, uz potporu Mreže romskih udruga, sporazum s predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, kojim Sanadera podupire kao mandatara za sastavljanje nove Vlade. Sanader je, nakon potpisivanja sporazuma u stranačkoj središnjici, Memediju čestitao kao prvom zastupniku Romu, a potpisani sporazum ocijenio je logičnim nastavkom politike HDZ-ove Vlade spram nacionalnih manjina. Naglasio je da Memedi nije iznosio nikakve financijske zahtjeve u apsolutnom iznosu, nego da je Vladi čestitao i zahvalio na činjenici da je značajno povećala iznose za Rome, iako u Saboru nije bilo Roma zastupnika.
Sanader je kazao i da je njegova Vlada ispoštovala sve što je HDZ dogovorio s manjinama, te je izrazio žaljenje zbog odluke bošnjačkog zastupnika Šemse Tankovića. Informacije radi, Šemso Tanković je zbog zahtjeva koji je u neskladu s ustavom Republike Hrvatske, odlučio podržati SDP i njegova lidera "Zorananemampojma" Milanovića. Novinari su upitali Memedija što će napraviti ako novu Vladu uspije okupiti SDP, a on im je odgovorio: - Sinoć smo raspravljali do dva ujutro i odlučili - ako izgubimo, gubimo zajedno, ako pobijedimo, pobjeđujemo zajedno.
Unatoč i zabrinutosti dijela građana ove zemlje, ali i nekih europskih lidera o trenutačnoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, unatoč činjenici da je dr. Ivo Sanader i HDZ na parlamentarnim izborima osvojio 66 mandata, predsjednik Mesić i dalje ostaje tvrdoglavo dosljedan onome što je najavio u izbornoj noći, pa se u pozadini formalnih kontakata između njega i HDZ-a vode žustre rasprave o tome tko bi trebao sastaviti Vladu. Ustavni stručnjaci ovih dana citiraju Članak 97. Ustava koji sam gore u cjelosti naveo, a koji kaže da mandat ide onome "TKO UŽIVA POVJERENJE VEĆINE SVIH ZASTUPNIKA", ali pritom i dodaju da je situacija kristalno jasna obzirom na to da HDZ ima deset zastupničkih mjesta više od SDP-a. Situacija koja je na pretprošlim i prošlim izborima bila posve jasna i koju nijedna strana nije u ta dva izborna ciklusa problematizirala, ovaj se put na različitim stranama različito tumači, pa su neke od rasprava čak išle u tom smjeru da bi Stjepan Mesić pri proglašavanju mandatara trebao presuditi čija bi Vlada bila kvalitetnija i stabilnija. Vanjski promatrači, Europska Unija i svijet u cjelini, jasno, uopće nemaju takvih dvojbi. Mnogi od njih zbunjeni su razvojem situacije po kojoj Stjepan Mesić, u tajnosti pritiskan od Vesne Pusić iz HNS-a, te od SDP-ovaca, bespotrebno komplicira stvar u Hrvatskoj, nakon uredno provedenih parlamentarnih izbora po kojojima su apsolutni pobjednici HDZ-ovci s najviše osvojenih mandata, te na tazličitim adresama traže objašnjenja. EU i Svijet polaze od pravila da Vladu prvo pokuša sastaviti onaj tko je dobio najviše mandata u parlamentu, a to je dr. Ivo Sanader koji od nedjelje 25. ovog mjeseca svakodnevno dobiva čestitke na izbornoj pobjedi, čestitke kojima se pridružio, nakon njemačke kancelarke Angele Merkel, estonskog, letonskog i slovenskog premijera, danas i nizozemski premijer Jan Peter Balkenende. Svi premijeri i države Europske pučke stranke već su prije dva dana čestitali HDZ-u i dr. Ivi Sanaderu na izbornoj pobjedi.
Kako priopćava HDZ, Balkenende je Sanaderu čestitao na "velikoj pobjdi HDZ-a", a Sanader ga je u istom telefonskom razgovoru informirao o početku pregovaračkog procesa s mogućim koalicijskim partnerima. Sanader je o tim čestitkama izvjestio i Mesića, čime je na neki način predsjedniku države naglasio kako za inozemstvo uopće nije sporno tko treba biti mandatar i sastaviti Vladu.
I dok mnogi, kako saznajem od nekih visokopozicioniranih SDP-ovaca, koji s razlogom žele ostati anonimni, SDP-ovci otvoreno priželjkuju da Ljubo Jurčić odustane od premijerskog mjesta, a neki analitičari smatraju kako nije daleko dan kad će Ljubo Jurčić i sam odstupiti, jer mu je, navodno jasno da je HDZ pobjednik ovih izbora i da to priznaje, predsjednik SDP-a "Zorannemampojma" Milanović, naravno, to nije htio komentirati. Međutim, znakovita je bila današnja konferencija za tisak SDP-a na kojoj je "Zorannemampojma" Milanović izjavio: - Nema razloga za prizivanje ulice i za nervozu. Procedura izbora novog mandatara za sastavljanje Vlade u svijetu zna potrajati mjesecima.
Ipak, lider SDP-a nikako da javno prizna kako taj isti svijet uopće ne dvoji u činjenicu da u Republici Hrvatskoj mandatar Vlade već postoji i da je poznat u noći 25. ovog mjeseca nakon provedenih izbora. Njemu, Vesni Pusić i Stjepanu Mesiću očito ništa ne znači činjenica kako su mnogi EU državnici, ali i veleposlanstva akreditirana u Zagrebu poprilično zbunjena razvojem političke situacije u Hrvatskoj, po kojoj mnoge braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata, te mnogi navijači iz BBB-a, Torcide i drugih, već najavljuju možebitne demonstracije, dakle političke situacije u kojoj predsjednik Stjepan Mesić bespotrebno, ali namjerno odugovlači s davanjem mandata pobjedniku na izborima - dr. Ivi Sanaderu.

28.11.2007. u 16:28 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.11.2007.

"Škola za pačiće male" i možebitne demonstracije pred Pantovčakom

Napisao: hrvatska BRANKO ŠERIĆ hrvatska

Međunarodna zajednica ne može vjerovati svojim očima i ušima da predsjednik Republike Hrvatske, Stipe Mesić svim sredstvima želi onemogućiti pobjedu HDZ-a i dr. Ive Sanadera na nedavnno završenim parlamentarnim izborima, te pokloniti mandat za sastavljanje Vlade SDP-u i svojoj stranci HNS-u/Liberalnim demokratima. Mesić se ne obazire čak ni na pozive svjetskih državnika na čelu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i uglednih domaćih institucija na čelu sa Hrvatskim helsinškim odborom čiji je predsjednik dr. Ivo Banac 24. 11. 2007. godine u emisji "Otvoreno" na HTV-u upozorio predsjednika Mesića da bi bilo pristojno da odmah da mandat za sastavljanje Vlade dr. Ivi Sanaderu. Isto je na HTV-u predsjedniku Mesiću poručio isto i član Hrvatskog helšinskog odbora profesor Jaroslav Pecnik.

Ako predsjednik Mesić ovako nastavi, hrvatski narod bi mogao, smatraju neki analitičari, pokrenuti masovne demonstracije u cilju da se ispoštuju rezultati izbora. Možebitni dolazak na Pantovčak i demonstracije protiv ovakvog ponašanja predsjednika Mesića već najavljuju i neke braniteljske udruge na čelu s dragovoljcima Domovinskog rata, te predstavnici BBB-a, Torcide, Vatrenih i Paklenih.
Predsjednik Mesić se već vidi na funkciji europskog povjerenika za BiH, a Republiku Hrvatsku bi sigurno žeio ostaviti u rukama SDP-a i svog HNS-a.

Europska pučka stranka je 24.11.2007. podsjetila predsjednika HSS-a Josipa Friščića da joj je obećao kako će koalirati s HDZ-om, a Đurđa Adlešić je istog dana na HTV-u izjavila da su HSS i HSLS takvu odluku već donijeli, ali da s njom još ne žele ići u javnost dok ih formalno ne potvrde predsjedništva ovih dviju hrvatskih stranaka. Adlešićka je usput ismijala nastojanja predsjednice HNS-a Vesne Pusić da sa svojih sedam zastupnika formira buduću Vladu u kojoj će ona biti ministrica vanjskih poslova.

Britanski REUTERS je 24.11.2007. godine konstatirao kako predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni u čemu nema nikakvih izgleda da nadmaši iskusnog poliglota i diplomata dr. Ivu Sanadera, pa će novu hrvatsku Vladu, objašnjava REUTERS, sigurno sastaviti dr. Sanader.

Upravo završeni izbori za Hrvatski sabor pokazali su da HDZ i dr. Ivo Sanader uživaju apsolutu potporu i navijača BBB-a, Torcide, Vatrenih, Paklenih, kao i sportaša među kojima su Janica Kostelić, Goran Ivanišević, Ivan Balić, te i ostalih hrvatskih sportskih heroja, obzirom da se za SDP i HNS od sportaša nije izjasnio ama baš nitko.Čak se i Mirko Filipović ovih dana ograđuje od SDP-a i objašnjava da je on u Hrvatskom saboru bio samo nezavisni kandidat, a ne član SDP-a.

Izborni gubitnici na čelu sa Antom ĐApićem, Vladimirom Jordanom, Slavenom Leticom, Tončijem Tadićem, Ivićem Pašalićem, Ljubom Česićem Rojsom, dr. Antom Kovačevićem, Ivom Lončarom, Ivanom Ninićem i drugima, trebali bi se što prije upisati u "Školu za pačiće male", kako bi se do sljedećih izbora pripremili za prelazak izbornog praga u cilju da opet ne ispadnu lakrdijaši.

27.11.2007. u 13:13 • 0 KomentaraPrint#

POTVRDA PRAVILNE POLITIKE: HDZ IDE DALJE

Napisali: hrvatskaZoran Milanović & Marijan Lipovachrvatska

PREDSJEDNIK HDZ-a ZAHVALIO JE SVIM HRVATSIM GRAĐANIMA KOJI SU IZAŠLI NA IZBORE, ALI I SUPARNICIMA NA "ŽESTOKOJ, ALI IPAK KOREKTNOJ POLITIČKOJ UTAKMICI"

Veliko povjerenje koje su nam dali hrvatski građani potvrda je da smo vodili pravilnu politiku u protekle četiri godine. Prioriteti u sljedećem razdoblju bit će nam rast standarda građana, ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, završetak tranzicije, posebna briga za mlade i umirovljenike, otvaranje novih radnih mjesta, dovršetak infrastrukturnih projekata i ulazak u EU i NATO, i siguran sam da ćemo sve te ciljeve ostvariti. Rekao je to u nedjelju predsjednik HDZ-a Ivo Sanader obračajući se novinarima u HDZ-ovom izbornom stožeru u Muzeju Mimara oko 22.30 sati, nakon što je prema neslužbenim rezultatima HDZ vodio oko pet mandata ispred SDP-a, ne računajući XI. izbornu jedinicu.

ČESTITKE EUROPSKIH ČELNIKA

Sanader je ustvrdio da je pobjeda HDZ-a izvjesna, ali da je on neće proglasiti dok rezultati ne budu potpuni. "Razgovarao sam s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i rekao mu da očekujem mandat kad se proglase službeni rezultati, s čime se on složio i nastavit ćemo dobro surađivati", dodao je Sanader.
Novinare je obavijestio da su mu na pobjedi čestitali i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pottering i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens. Zahvalio je svim hrvatskim građanima koji su izašli na izbore, ali i suparnicima na "žestokoj, ali ipak korektnoj političkoj utakmici". Kritički se ipak osvrnuo na negativne stavove o Hrvatima izvan Hrvatske koji su se mogli čuti u kampanji.
"Razumijem da je nekome teško što ne može dobiti glasove određene skupine hrvatskog društva, ali to je onda problem te stranke i politike koju vodi. Pozivam sve da zatvorimo to poglavlje", poručio je Sanader. Što se tiče budućih koalicijskih partnera, Sanader je rekao da je s partnerima u "kreativnom i iskrenom kontaktu".
U Mimari je od objave prvih neslužbenih rezultata vladala slavljenička i pobjednička atmosfera koju je obilježilo skandiranje "Ivo-Ivo", "pobjeda", "idemo dalje" i pjevanje domoljubnih pjesama. Posebno dobro raspoloženje zavladalo je kad se na televizijskim ekranima pojavila ljestvica rezultata na kojoj je Ivo Sanader zauzeo vodeću poziciju, ispred čelnika SDP-a Zorana Milanovića, kojima su izlazne ankete davale prednost od oko pet mandata ispred HDZ-a. Sanader se kritički osvrnuo na te i druge ankete, rekavši da se njima muči građane.

VELIKA ODGOVORNOST

Nazočnim stranačkim dužnosnicima i aktivistima Sanader se obratio okružen prvim kandidatima s izbornih lista. Zahvalio je svima koji su pridonijeli pobjedi HDZ-a, istaknutim članovima stranke, sportašima, pjevačima, braniteljima te svojoj supruzi i kćerima.
"Ovaj mandat koji smo osvojili znači veliku odgovornost, znači da Hrvatska od nas očekuje rješavanje svih ljučnih pitanja. Hrvatska ima naše jamstvo da ćemo učiniti sve kako se za četiri godine ne bismo imali čega sramiti", rekao je Sanader.
Osim članova HDZ-ova vodstva i kandidata na listama, podršku HDZ-u u njihovu stožeru došli su dati i sportaši i estradne zvijezde koje su nastupale i tijekom izborne kampanje, a HDZ-ovo slavlje uz tortu, šampanjac i pjesmu nastavilo se duboko u noć.

=================================================================================
Miroslav Ćiro Blažević
HRVATSKA JE SPAŠENA

"HDZ je dobro vodio kampanju, u kojoj sam i ja dao svoj prilog, a pobijedio je jer ima Ivu Sanadera koji je pokazao da je veliki europski političar", kazao je Vjesniku pjevač Mišo Kovač, dok je "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević prve rezultate prokomentirao riječima: "Oduševljen sam. Hrvatska je spašena. Zahvaljujem svim građanima koji su prepoznali pobjedničku opciju i na vrijeme shvatili kakva bi ih opasnost čekala u sljedeće četiri godine da je pobijedio SDP".

Hebrang
IMAT ĆEMO VIŠE I BEZ DIJASPORE

"Ove izlazne ankete kažu jedno, a druge drugo. Ipak bih pričekao službene rezultate i iz XI. jedinice, premda sam uvjeren da ćemo i bez dijaspore imati više mandata od SDP-a", rekao je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang. Što se tiče dijaspore, dodao je kako vjeruje da će HDZ imati više mandata nego do sada jer je na izbore izašao znatno veći broj birača.

J. Kosor
RADILI SMO POŠTENO; REZULTATI OČEKIVANI

"Zahvaljujem svima koji su svoj glas dali HDZ-u. Ovakve rezultate smo i očekivali jer smo pošteno odradili ove četiri godine i učinili ono što smo mogli. SDP-ov program se pak sveo na ocrnjivanje i omalovažavanje HDZ-a i njegova predsjednika. Pokazalo se da se na izbore mora ići s konkretnim programima i mjerama", izjavila je zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.
=================================================================================HDZ ide dalje

Napisao: hrvatska ZORAN MILANOVIĆ hrvatska

Prema neslužbenim i nepotpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je i nakon ovih parlamentarnih izbora najjača pojedinačna stranka koja i u Hrvatskoj osvaja nekoliko mandata više od svog glavnog političkog rivala SDP-a. Ako tome uspjehu u Hrvatskoj pridodamo i najvjerojatnije šest osvojenih mandata u XI. izbornoj jedinici, dijaspori, onda se s pravom može reći da je HDZ i statistički i moralno pobjednička stranka unatoč zlogukim prognozama bezbrojnih anketa koje su sve ovo vrijeme davale konstantnu prednost najjačoj oporbenoj stranci i njezinu mladom lideru Zoranu Milanoviću.
Uspjeh HDZ-a tim je veći jer se stjecao dojam da je u jednom trenutku vladajuća stranka bila sama protiv svih. Cjelokupna oporba kao da se urotila u želji da svrgne s vlasti HDZ, što je apsolutno pogodovalo socijaldemokratima. No stara narodna mudrost koja kaže: "Ako su svi protiv tebe, onda si ili sto posto u krivu ili sto posto u pravu", može se u dobroj mjerim primijeniti i u slučaju HDZ-a. Jer unatoč takvoj situaciji, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader bio je sto posto u pravu kada je neprestano ponavljao kako je uvjeren da će hrvatski građani znati prepoznati pobjednički tim koji je u prethodnome mandatu pokrenuo Hrvatsku, a i u idućem će ići i dalje.
Sanader je bio u pravu jer je znao da je politka koju je vodio sa svojim koalicijskim partnerima bila vjerodostojna i konkretna bez zbroja praznih obećanja, kako su se ponašali jegovi prethodnici ili sadašnji pretendenti na vlast čija je retorika u izbornoj kampanji često bila samo puki verbalizam i gotovo ništa više.
Imajući sve to u vidu, ovaj uspjeh HDZ-a tim je i veći jer u takvom okružju, kada se ne priznaju rezultati nego se samo vodi gola borba za vlast, znatno je teže doći do cilja. No HDZ je imao viziju, programe i rezultate koje su hrvatski građani znali prepoznati i zahvaljujući tome postigao je i na ovim parlamentarnim izborima najbolji rezultat. Još im ostaje dogovor s koalicijskim partnerima pa da na kraju s olakšanjem uzviknu: "Idemo dalje!".


Preneseno iz tiskovine VJESNIK, ponedjeljak, 26. studenog 2007. * ZAGREB (V. i VI. izdanje), BROJ 21386, stranica 2. i 3.

27.11.2007. u 12:09 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.11.2007.

SDP-ov "DVOJAC BEZ KORMILARA" ili "OBEZGLAVLJENA DVOGLAVA CRVENA AŽDAJA" ???

Priredio: hrvatskaOgnjen Mrakhrvatska


Eventualnom pobjedom SDP-a, Republika Hrvatska ulazi u svojevrsni eksperiment što se upravljanja državom tiče, jer su hrvatski socijaldemokrati nakon smrti svog vođe Ivice Račana izašli s presedanskim projektom u kojemu šef stranke nije premijerski kandidat.
U ozbiljnoj političkoj kampanji taj bi politički projekt bio u središtu ozbiljnih rasprava, ali u ovoj kampanji on to nažalost nije. U europskoj praksi nije zabilježeno da je odvajanje dužnosti šefa stranke i premijerskog kandidata postalo uspješnom pričom. Doduše, politički teoretičari znaju isticati primjer Savezne Republike Njemačke, države razvijene demokracije, koja je taj model isprobala u prethodnom mandatu. Tako je nekoč Gerhard Schroeder postao kancelar, a predsjednik SPD-a Oskar Lafontaine njemački ministar financija. Iako su oboje njih bili u izvršnoj vlasti, prva kriza u njihovoj kohabitaciji nastupila je već za šest mjeseci. Lider SPD-a nije mogao prihvatiti kancelarovu neoliberalnu politiku, pa je odmah potom podnio ostavku i na dužnost šefa stranke i na ministarsko mjesto u vladi.
Dakle, ako u demokratskom smislu jedna iskusna Njemačka nije uspjela proći bez kriza, može li se izbjeći kriza vlasti u još uvijek tranzicijskoj hrvatskoj demokraciji? Na to pitanje ćemo dobiti odgovor jedino ako SDP u nedjelju 25.11. ove godine dobije priliku sastavljati hrvatsku Vladu.
Ovdje imamo i još jedan problem. Problem je s pozicije javnosti to što se Republika Hrvatska nalazi pred potencijalno turbulentnom upravljačkom situacijom, a da se o tome u kampanji uopće ne raspravlja. U kampanji svedenoj isključivo na paradiranje, razmjenjivanje uvreda i plakatiranje svakog slobodnog centimetra, SDP se ne trsi objasniti hrvatskom biračkom tijelu i građanima ove zemlje svoj dvojni model, kojeg lider HDZ-a dr. Ivo Sanader, ovaj put, s pravom zove "dvojac bez kormilara". Možda se SDP ne trsi objašnjavati zato što ni SDP-ovci ne znaju što bi tome rekli, a konkurencija ih pretjerano ni ne pritišće, a što je najžalosnije, ni većinu hrvatskih medija to i ne zanima na ozbiljnoj razini.
Najmanje je sedam neodgovorenih pitanja vezanih uz praktično funkcioniranje državne vlasti, ako bi ju, jasno, SDP s partnerima obnašao.
1.) - Hoće li Ljubi Jurčiću kao premijeru biti dopušteno da bira i razrješava ministre bez pristanka stranačkog šefa Zorana Milanovića?
2.) - Što će biti ako Ljubo Jurčić odluči smijeniti nekog ministra koji je uz to, još i Milanovićev čovjek?
3.) - Hoće li eventualni premijer Jurčić moći samostalno utvrđivati vladine prioritete?
4.) - Hoće li eventualni SDP-ovski premijer smjeti samostalno zaključivati međunarodne ugovore?
5.) - Hoće li Ljubo, ako postane premijer, samostalno donositi odluke o pitanjima iz područja obrambene politike i nacionalne sigurnosti?
6.) - Hoće li vezu između Vlade i predsjednika države, kao institucija koje sukreiraju vanjsku i obrambenu politiku, održavati Jurčić kao eventualni premijer ili će se morati otvoriti prostor i za Milanovića kao šefa stranke?
7.) - Tko će od njih dvojice održavati vezu s koalicijskim partnerima, Jurčić kao premijer ili Milanović kao predsjednik stranke.?
Teško je zamisliti da netko može biti uspješan premijer, a da nije i politički autoritet koalicijskim partnerima. Ljubo Jurčić, po mnogima ima stručan ugled, ali će politički autoritet biti Milanović, osoba koja je tek od 2000. godine član SDP-a i koja ni jednog jedinog sata nije provela u hrvatskom Saboru i na hrvatskoj političkoj areni do sada.
Za uspješno vođenje izvršne vlasti podrazumijeva se i da premijer ima nadzor nad vlastitom strankom kako bi vladini projekti prolazili kroz parlamentarnu proceduru bez zapreka. Ljubo Jurčić to zacijelo neće imati. Sve je, dakle, mnogo jednostavnije ako je šef Vlade ujedno i šef najjače stranke u koaliciji.
Neki drže kako nije nemoguće da ovaj SDP-ov "dvojac bez kormilara" kao projekt i uspije. Samo da se "dvojac bez kormilara" uskoro ne pretvori o "obezglavljenu dvoglavu crvenu aždaju" čiji će animozitet dviju glava dovesti Hrvatsku u svojevrsnu ekonomsku i političku blokadu. No, osim osnovne ideje, o tom SDP-ovskom projektu se ama baš ništa ne zna. Kad se konzultiraju stručnjaci, oni tvrde da je u finalu pristupanja Europskpj Uniji potrebna predvidljivost i stabilnost vlasti, a veliko je pitanje hoće li se moći izbjeći rivalstvo između sve više arogantnog Zorana Milanovića i plahog Ljube Jurčića koje se, dakako, već nazire i u najavi SDP-a da će centar političke moći preseliti iz Vlade u Sabor, kojemu će na čelu biti Milanović.
Običan građanin koji iole "kuži" politiku, sam sebi postavlja još jedno pitanje, dok se HDZ i SDP na ovim izborima uglavnom bave međusobnim vrijeđanjima i dok o važnim temama nema uopće govora. Zna li, primjerice, ijedan radnik u Republici Hrvatskoj što je to fleksibilizacija radnih mjesta i kako njihov favorit na to gleda? Zna li da gotovo sve stranke, pa i SDP pokazuju razumijevanje za zahtjev poslodavca da se osigura veća fleksibilnost tržišta rada, što sindikati prevode kao stvaranje uvjeta za lakše otpuštanje? Očito je da ako ne svi, mnogi radnici to ne znaju, a itekako se tiče njihove kože. O tome naime politički kandidati u kampanji, pa čak ni Milanović i Jurčić (koji bi, kao socijademikrati kak ti, trebali predstavljati radnike) - ne govore. headbang

22.11.2007. u 16:24 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.11.2007.

ČOVJEK KOJI JE VOLIO CRVENE TEPIHE

IVICA RAČAN do zadnjeg dana svog premijerskog mandata, dok je u Banskim dvorima uvelike trajao predizbrni raspust, uredno je prolazio kroz rentgen na službenom ulazu u zgradu Vlade. Kad su ga novinari upitali zašto se gnjavi s time kad ne mora (i kad svi drugi tumaraju zgradom bez kontrole), šef SDP-a je odgovorio: "To je moja obaveza".

Njegov nasljednik Zoran Milanović nije želio tri dana prije izbora prošetati od garaže do glavnog ulaza u zgradu HT-a, već je ljutito sjeo u automobil (sponzorirani Chrysler!) i napustio mjesto sastanka. Nesretni portir nije ga pustio u službeni lift, na što je šef SDP-a ljutito dobacio "jel vam direktori idu tuda" i otišao. Bilo mu ispod časti prohodati do glavnog ulaza, bez obzira što od toga još ranije problem nisu pravili drugi stranački šefovi poput Vesne Pusić, Josipa Friščića, Đurđe Adlešić i ostalih. U najgore vrijeme Milanović je pokazao svoju pravu narav. A to je ono što njegovim biračima najviše smeta. Ili bitrebalo smetati.

U skladu s njegovim sloganom "Svi smo jednaki" predsjednik SDP-a radije se opredijelio za tretman direktora HT-a, nego običnih građana. Okej, možda se nešto izjalovilo u organizaciji, možda su ga njegovi domaćini propustili dočekati gdje je bilo dogovoreno, možda je u garaži smrdjelo, bilo je vruće, a vani hladno, možda su ga žuljale cipele, išla mu na živce stranačka svita (osam ljudi, hej!), a možda mu je sve to bilo ispod časti. Tri dana prije izbora. U danu kada su Globus i Slobodna Dalmacija prognozirali njegov izborni poraz.

Mislite li da bi Račan učinio isto.?

Mislite da SDP-ovi brači imaju razumijevanja za takvo ponašanje?

HDZ-ovi glasači nemaju s tim problema.: njihovi stranački šefovi mogu biti arogantni diktatori, mogu kod ljudi izazivati strah više nego poštovanje, mogu biti sumnjivog morala i ponašati se kao da su postavljeni od samog Boga. Oni će i dalje za njih slijepo glasati..

SDP-ovi birači dobro će razmisliti žele li glasati za čovjeka koji krši njihove svjetonazorske vrijednosti, odriče se principa zbog kojih oni odlaze na birališta i zaokružuju upravo tu stranku. Milanović možda misli da je Sanader, možda se ponaša kao Sanader i želi da se drugi prema njemu odnose kao prema Sanaderu, ali njegovi birači ne žele Sanadera. Daleko od toga. Oni žele čovjeka koji je samo mjesec dana nakon izbora za predsjednika stranke (SDP.op.a.) zatražio službenog tjelohranitelja za sebe i obitelj, kao i diplomatsku putovnicu. Oni ne žele čovjeka koji naručuje sponzorski automobil, a još manje raskošni i razmetljivi Chrysler 300C.

Milanović je u nekim stvarima možda bolji od Račana. U javnom nastupu, fizičkom izgledu, u ... Dobro, ne možemo se više sjetiti u čemu. Ali u jednoj, možda i najvažnijoj stvari, Račan je imao bitnu prednost: nije pokazivao ni trunku arogancije. U tome su se uvijek razlikovali šefovi HDZ-a i SDP-a. Na tu razliku igrala je SDP-ova kampanja kad je Milanovića željela prikazati kao čovjeka iz naroda koji će zajedno s tim narodom promijeniti ovu zemlju nabolje. Ne samo gospodarski, nego i civilizacijski. Za Račanova mandata društvo je slobodno disalo. Za Sanaderova suspreže dah. Neće ga za Milanovićeva mandata valjda zaustaviti? ne trebamo valjda strepiti hoće li Milanović prolaziti kroz službeni rentgen. Ako nije htio ući na glavni, već korporacijski ulaz HT-a, što trebamo očekivati ako dobije priliku ulaziti u državne zgrade, Sabor ili Vladu.?

Iluzija koju je Milanović želio stvoriti o svom karakteru rasplinula se u mračnoj korporacijskoj garaži. Ako je želio biti kao Sanader, definitivno je uspio. Samo, u tom slučaju, mora se prijaviti na onaj, kako ga je duhovito nazvao, Trg političkih mališana. Kad bolje pogledamo, sada nam ta šala više nije tako smiješna.

Tomislav Klauški
http://www.index.hr/vijesti/clanak/covjek-koji-je-volio-crvene-tepihe/365691.aspx

21.11.2007. u 21:01 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.11.2007.

MILANOVIĆEVA POLITIČKA NEPISMENOST, SANADEROVA POBJEDA (!?) I CIRKUSIRANJE VESNE ŠKARE OŽBOLT

hrvatskaNapisao: Branko Šerićhrvatska

Bivši predsjednik HHO-a dr. Žarko Puhovski je na OTV-u 29. listopada 2007. godine izjavio kako i nije tako loše što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, po nekima nerazumno odlučio ne biti kandidat za premijera, jer bi, u protivnom to za SDP moglo biti fatalno, obzirom - kaže dr. Puhovski - dr. Ivo Sanader je sposoban premijer i zahvaljujući njemu i HDZ-u u Republici Hrvatskoj se danas živi bolje nego ikada prije. Dr. Puhovski je također na Radiju 101 3. studenog ove godine izjavio kako je znak Milanovićeve nerazumnosti i političke nepismenosti također i njegov plan da bude predsjednik Sabora, a o tom poslu nema pojma, jer u hrvatskom Saboru nije proveo ni jedan radni dan i sat. Da slika o Milanoviću bude još gora, izbacio je iz SDP-ovog tima jedinog SDP-ovca koji bi taj poao znao raditi - Matu Arlovića. Dr. Puhovski je također izjavio da ni sam neće glasovati za SDP.

S druge strane, politički analitićar Davor Gjenero je 2. studenog ove godine na Radiju 101 prognozirao kako će na sljedećim izborima pobijediti HDZ i to najviše zahvaljujući predsjedniku dr. Ivi Sanaderu. Gjenero je tom prilikom najviše popljuvao predsjednicu HSLS-a Đurđu Adlešić za koju je rekao da se na predizbornim plakatima slika ispred gradskih nebodera, a fakultet je završila u Banja Luci, jer je bila u Hrvatskoj propali student. Gjenero je naglasio da zahvaljujući Adlešićkoj HSLS danas u vrhu stranke više nema nikog sa visokom stručnom spremom kao što je državni tajnik za promet, potpredsjednik HSLS-a Dražen Berglec kojeg je nezavisni saborski zastupnik Ivo Lončar ovih dana optužio da je preko veze u jednom danu položio 7 ispita na fakultetu.


Prema svim anketama, Vesna Škare Ožbolt će na ovim izborim doživjeti debakl i osvojiti titulu najveće cirkusantice i prevarantice, jer se, primjerice u riječkom "Novom Listu" od 22. kolovoza 2005. godine hvalila da u hrvatskom pravosuđu, s njom na čelu, više nema korupcije i da je Hrvatska već postala pravna država, a danas melje da nije tako samo zato jer ona više nije ministrica pravosudja. Izgleda da će je opet morati tješiti potpredsjednik DC-a Joško Morić koji joj je postao vrlo blizak i intiman još za vrijeme mirne reintegracije Slavonije i Baranje. Dr. Slobodan Lang je ogorčen svojim niskim mjestom na izbornoj listi DC-a, pa svi očekuju da će se ovih dana ispisati iz stranke. Nezadovoljan je i Drago Plečko, kojemu u stranci zamjeraju da je u svojim nastupima kod Željke Ogreste u emisiji "Piramida" previše hvalio HDZ i dr. Ivu Sanadera.

15.11.2007. u 15:49 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 13.11.2007.

http://vaseljena.blog.hr - Denis BOLKOVIĆ ili ROMANO Kuljiš??? WHO IS WHO: Rak samac & moruzgva?

Priredio:Theo Ljubić: hrvatska

Moram priznati da me je blog http://vaseljena.blog.hr nasmijao do suza, te sam ga odmah i uvrstio na svoj blog http://theoljubich.bloger.hr pod Linkove koje svakako preporučujem. cerek
I tako ja jučer i danas proučavam "istočnu i zapadnu Hrvatsku" te sam se dobro nasmijao na usporedbu ex premijera Ujedinjenog Kraljevstva sa još uvijek aktualnim premijerom Republike Hrvatske, pa citiram: "Drugo, HDZ će se osloniti na šarm svog karizmatičnog lidera i predsjednika stranke. On je, za razliku od svojih partijskih drugova, prezentabilan, simpatičan, komunikativan, obrazovan i osobno lišen predrasuda. Poput Tonyja Blaira, za kojega su govorili da je jedini "novolaburist" među samim "starolaburistima" i Ivo je Sanader takva neobična zvjerka, čudnovati kljunaš među hadezeovskim samim "simplexima". roflroflrofl

Unatoč autorovom kritiziranju pojedinog dijela glasačkog biračkog tijela koji dolazi s juga Hrvatske, iz Slavonije i iz BiH, te iz druge dijaspore, s čime se, logično, mnogi neće složiti (no, to je autorsko pravo autora; Denisa ili nekog drugog??? cerek) , ali će se većina složiti sa sljedećim riječima, pa citiram: "Ima li izgleda da uspije ta izborna operacija? Dijalektički i historijski gledano - nema, bitka se čini izgubljenom, jer je Hrvatska na svakim izborima nepogrešivo birala pozitivnu i naprednu soluciju, dok su se recimo Srbi u Srbiji, naprotiv uvijek opredjeljivali za onu nazadnu i krivu, pa su za dvadeset godina dospjeli u takvu situaciju da Slovenija, s kojom su bili gotovo izjednačeni, s pet puta većim dohotkom po glavi stanovnika, danas pripada uspješnim zemljama Europske Unije, dok Srbistan zaostaje daleko izad Turske, ima manji nacionalni dohodak od Albanije, te ubrzano napušta kontinent i po svim mjerilima približava se državama Azije, gdje se njeguje sličan bolivudski turbo-folklor." rofl
U blogu http://vaseljena.blog.hr autor Denis BOLKOVIĆ, uuups, Kuljiš, ovaj... uuups Romano KULJIŠ, ovaj... Bolković (danas sam plavuša, kaj mogu? op.a. cerek) postavlja jedno, ne baš originalno pitanje: "Zašto onda ne želi izaći na dvoboj sa Zokijem Milanovićem?" - misleći pritom očito na dr. Ivu Sanadera. Ne znam zašto i autor bloga, poput većine, "harrypotter-ovskim" rječnikom rečeno - bezjaka, koji ne razumiju ili namjrno ne žele razumjeti pravo stanje stvari koje je već rečeno u javnosti, a koje su prenijeli svi pisani i elektronski mediji u ovoj zemlji, po tko zna koji put ponavlja već izlizanu i neistinitu floskulu po kojoj "kak ti" dr. Sanader ne želi na TV duel sa "Zoranomnemampojma" Milanovićem. Naravno da želi, jer je to i rekao, ali pod uvjetom da dođu dvojica wink , Zoka i Ljubo, jer, zaboga, SDP-ov "dvojac bez kormilara" (oprostit će mi veleštovani kolega Srećko Jurdana, što sam posudio njegov termin; vidi "Nacional" broj 622 od 16.10. ove godine, str. 4. , op.a.) zastupaju njih dvoje, a ne samo "Zorannemampojma" Milanović, zar ne?
Bilo kako bilo, ovaj blog nazvan "VASELJENA" svakako treba čitati i toplo ga preporučujem svima, jer, opet kažem, do suza me je autor nasmijao, posebice kad je još uvijek aktualnog premijera Sanadera usporedio sa "izraelskim tenkom koji po potrebi otvara vatru". roflrofl
Sve bi bilo u najboljem redu da u poslijednji trenutak od jednog našeg zajedničkog veleštovanog kolege novinara nisam u povjerenju saznao kako je, ustvari, autor bloga "VASELJENA" nitko drugi, nego simbiotičko biće zvano "DenisBOLKOVIĆRomanoKULJIŠ", rofl , no, ja nikako da shvatim tko je u toj simbiozi moruzgva, a tko rak samac?
Kaj mogu, danas sam plavuša. zubocerekrofl

13.11.2007. u 18:54 • 1 KomentaraPrint#

KRV NIJE VODA,"TITO MILANOVIĆ", PROPALA STUDENTICA I POBJEDA HDZ-a

Predsjednik SDP-a, "Zorannemampojma" Milanović je na Novoj TV 4. studenog ove godine izjavio kako o Marku Perkoviću Thompsonu misli "sve najgore" što znači da ga mrzi i kao hrvatskog branitelja koji se s puškom u ruci borio protiv velikosrpske agresije i to u neposrednoj blizini zavičaja Milanovićevog oca, u sinjskoj krajini, poznatoj po masovnom sudjelovanju u partizanima.
Milanović je ovom svojom izjavom izazvao veliko odobravanje nazočne predsjednice HNS/Liberalnih demokrata, dr. Vesne Pusić koja ni ovom prilikom nije mogla prikriti svoje četničko podrijetlo. Poznato je da je Pusičkin bliski predak Angjelinović bio istaknuti pripadnik četničkog pokreta zbog čega ju je Dražen Budiša prije nekoliko godina pozvao da se ogradi od tog svog pretka i time pokaže da se odriče od onih koji imaju velikosrpskih tritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj i BiH, ali Pusička to odbija učiniti. Krv nije voda. yes
S tim u svezi, nedavno, točnije, 30. listopada 2007. godine se oglasio i predsjednik vanparlamentarne stranke "Nova hrvatska desnica", Mladen Schwartz, koji je, tom prilikom na OTV-u izjavio kako građani u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini nemaju ni jednog razloga da glasuju za SDP i novog predsjednika te stranke "Tita Milanovića". Schwartz je izjavio i da "Tito Milanović" na sučeljavanju sa dr. Ivom Sanaderom neće imati nikakvih izgleda, jer je dr. Sanader neusporedivo iskusniji političar od njega.
Ovdje treba neizostavno spomenuti i izjavu političkog analitičara Davora Gjenera koji je 2. studenog 2007. godine na Radiju 101 prognozirao kako će na sljedećim izborima sada u studenom ove godine pobijediti HDZ i to najviše zahvaljujući predsjedniku dr. Ivi Sanaderu. Gjenero je tom prilikom najviše popljuvao predsjednicu HSLS-a, Đurđu Adlešić za koju je rekao da se na predizbornim plakatima slika ispred gradskih nebodera, a fakultet je završila u Banja Luci, jer je bila propali student, pa fakultet nigdje u Hrvatskoj nije mogla završiti. Gjenero je rekao da zahvaljujući Adlešićkoj, stranka HSLS danas u svojem vrhu više nema nikoga sa visokom stručnom spremom kao što je državni tajnik za promet, inače podpredsjednik HSLS-a Dražen Breglec, kojeg je nezavisni saborski zastupnik Ivo Lončar ovih dana optužio da je preko veze u jednom danu položio 7 ispita na fakultetu. (B.Š.)hrvatska

13.11.2007. u 08:12 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.11.2007.

NIJE LI HDZ ODGOVORAN ZA NEDAVNI EKOCID NAD SOVAMA U GRADU KARLOVCU ???

Priredio: hrvatska Theo Ljubić hrvatska

Uoči nedavnog predizbornog skupa Hrvatske Demokratske Zajednice u gradu Karlovcu, radnici tvrtke "Čistoća" su šmrkovima na vodeni mlaz riješili otjerati gradske sove i to čak njih dvadesetak, koji već cijeli niz godina obitavaju na drvoredu uz sam Trg Bana Jelačića.
Jedna od tih divnih i zakonski zaštićenih ptica je pala, te pored nastojanja mnogih novinara da saznaju njenu sudbinu, nismo doznali je li uginula i gdje je završila. Čak štoviše, pojedinci iz HNS/Liberalnih demokrata otvoreno optužuju HDZ-ovce kao odgovorne za taj ekocid, a što su i publicirali na svojoj Web stranici, točnije na jednom od njihovih blogova.. No, nije samo ovaj ružan događaj uznemirio hrvatske "Narodnjake" koji tvrde da su sove "ubijene i bačene u kontejner" (neprovjereno; op.a.), već i mnoge građane, te stanovnike diljem Hrvatske, a o incidentu sa sovama se polemizira i na Web stranici hrvatskih LGBT pripadnika, na www.gay.hr. Kako saznajemo, većina tih prekrasnih stvorenja je pobjegla, ali je ipak na granama iznad šatora gdje se je održavao skup Hrvatske Demokratske Zajednice, na kojem je uz njihova lidera dr. Ivu Sanadera, ministra Vukelića i još neke, govorila također i Marina Matulović Dropulić, ostalo sedam sova koje su ovom prilikom pokazale svoju upornost.

- Napad na sove, nažalost, nisam osobno vidjela, jer sam baš u to vrijeme slagala novine, ali sam zato čula buku uznemirenih građana koji su se u tome trenutku zatekli na trgu. Neki od njih su mi rekli kako su vidjeli djelatnika tvrtke "Čistoća" kako je usmjerio vodeni top prema granama gdje su stajale sove. U trenutku dok je radnik ispustio jaki mlaz vode pod pritiskom u pravcu jadnih ptica koje danju, kako je poznato, ne vide (već samo noću, jer su noćni lovci; op.a.), jedna od njih je pala na asfalt, a dosta ih je pobjeglo. Ne znam je li jadna ptica uginula - zavrsila je ovu tuznu pricu prodavačica u obližnjem kiosku.

U stablima drvoreda na trgu bana Josipa Jelačića u Karlovcu su do tog trenutka, kako saznajemo, živjele dvadeset i četiri sove i to bez ikakvih incidenata, a Karlovčani su ih prihvaćali "kao neotuđivi dio stare gradske jezgre", - navodi portal www.net.hr.
Sove su do tog nesmiljenog događaja bili i svojevrsna karlovačka turistička atrakcija, zanimljiva i po tome što je svaka od njih imala i svoju zasebnu granu, pričaju Karlovčani koji su tuda mnogo puta s divljenjem prolazili.
Njihov izmet nalazio se na pločniku ispod granja, ali se je redovito čistio od strane te iste gradske "Čistoće", saznajemo od Karlovčana. No, ovaj put su, osim ptičjeg izmeta ti čistači ulica prije samog HDZ-ovog skupa po nečijem nalogu ili pak na svoju ruku, prema svim relevantnim informacijama "trebali" ukloniti i sam uzrok izmeta.

- Djelatnosti čistaća na na karlovačkom Jelačićevom trgu su čišćenje gradskog predjela Zvijezda 1, što redovito činimo svakoga utorka u tjednu. Dobio sam dojave sa različitih strana o incidentu sa sovama i raspitao sam se, no moji ljudi koji su bili na terenu kažu da nije bilo ubijanja sova i da ih nitko nije tjerao šmrkovima - rekao je rukovoditelj gradskog poduzeća "Čistoća", Ivan Polović. Naravno, na dodatna pitanja novinara se dotični Polović nije htio osvrtati s novim komentarima, već je ostao pri onome što je prvotno rekao.
Nažalost, ili laže Polović ili lažu građani, jer je činjenica da je ovo prvi put kako toliki broj sova nema na svojim granama tijekom dana. Kako saznajemo, predvečer su ponekad znale uzletjeti, vjerojatno zbog lova, ali i tada samo nekoliko njih. Većina od najmanje 14 njih se uvijek mogla vidjeti na stablima.

Uznemirile su se i brojne Udruge za zaštitu životinja. Kako saznajemo, jedna od najjačih hrvatskih udruga za zaštitu životinja, "PRIJATELJI ŽIVOTINJA" već pokreću sveobuhvatnu istragu u svezi događaja, a neki njihovi simpatizeri prijete i podizanjem privatnih optužnica protiv gradskih vlasti grada Karlovca i poduzeća "Čistoća" na čelu sa, kao saznajemo, HDZ-ovcem Ivanom Polovićem, te su već pojedinci zaprijetili i informiranjem udruga za zaštitu životinja diljem EU i svijeta o ovom ekocidu, ne pokrene li se sveobuhvatna istraga i kazne počinitelji, a mnogi anonimni građani su nepoznate počinitelje, kako saznajemo, prijavili i MUP-u grada Karlovca.
Petar Vitković iz udruge "GLAS ŽIVOTINJA" obišao je poprište incidenta i od nekoliko je građana koji su željeli ostati anonimni, čuo o napadu na sove. - Prestrašno je da se bilo tko i bez obzira iz kojih pobuda ovako okrutno ponaša prema pticama, koje su još k tome i zakonom zaštićene. Apeliram na političare i tvrtku Čistoća da poduzmu sve kako bi se kaznilo odgovorne, kao i da se ekocid koji se dogodio u Karlovcu, nikad više ne ponovi! - izjavio je Petar Vitković za Jutarnji list.

Kontaktirali smo ponovo karlovačku "Čistoću" jučer i nastojali saznati jesu li uprava tvrtke došla do nekih novih spoznaja, no, naravno, Ivan Polović i dalje ostaje pri svojoj tvrdnji, unatoč tome što mu je rečeno da laže ili on, ili građani Karlovca. Naravno, upite o nesmiljenom incidentu smo uputili i HDZ-u grada Karlovca i središnjici HDZ-a u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma u njihovu glavnom stranačkom Stožeru, no, do objave ovog posta na ovom blog-u nismo od HDZ-a nažalost uspjeli dobiti nikakav odgovor.

Tko ovdje koga laže, još nam nažalost nije poznato. Je li za ekocid nad sovama odgovran Ivan Polović i njegova "Čistoća" ili pak netko iz karlovačke središnjice HDZ-a, otkrit će se uskoro, no, ono što se zasad sigurno zna jest tužna činjenica - sova na drvoredima karlovačkog Jelačić placa više nažalost nema. Jesu li ubijene, pa bačene u kontejner, kako tvrdi jedan od blogova HNS/Liberalnih demokrata ili su pobjegle, te što se je dogodilo s onom koja je pala na pločnik, nažalost još uvijek ne znamo, ali jedno sigurno znam. Cijeli događaj će se istjerati na čistac i neće ovo sa sovama sve ostati i završiti se samo na ovom blogu, na HNS-ovom blogu i na nekoliko tekstova objavljenih u Jutarnjem listu i na portalu net.hr-a. HDZ i karlovačka "Čistoća" će se trebati jasnije oočitovati javnosti o incidentu nad nedužnim sovama. HDZ ponajviše, jer njegova šutnja o ovom ekocidu nad nedužnim životinjama je, siguran sam, okrenula popriličan broj birača u ovoj zemlji protiv njih na skorašnjim izborima koji počinju za koji dan.

11.11.2007. u 01:02 • 0 KomentaraPrint#

QUEEN OF BORG TVRDI KAKO JE "ZORANNEMAMPOJMA" MILANOVIĆ PRIMITIVAC SA BRDA!

Stanovita kraljica humanoidne vrste iz Delta Quadranta poznate pod imenom B O R G, iz poznate i planetarno popularne američke znanstveno-fantastične serije STAR TREK (Zvjezdane staze) se kritički osvrnula na lidera SDP-a, Zorana Milanovića, te je u svom blogu ustvrdila kako je dotični "brđanski primitivac". Zašto je tomu tako, pročitajte na dolje navedenom blogu. (T.Lj.)bang

http://borgcollective.blog.hr

11.11.2007. u 00:50 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.11.2007.

ČEKA LI HRVATSKO MINISTARSTVO PRAVOSUDJA EUROPSKU UNIJU DA OBAVI NJIHOV POSAO?

Napisao: hrvatska Ivan Kabalin, dipl.ing. hrvatska

Nezavisnost sudaca ideal je svih demokratskih država, pa tako i naše. Pod tim se podazumijeva nezavisnost od protuzakonitog utjecanja na suce, ali i stroga zavisnost sudaca od važećih zakona, Ustava, a naročito od zakona zdravog razuma. Stim u svezi, navest ću podatak da je Franco Frattini, potpredsjednik Komisije EU, iako diplomatski, odlučno svojevremeno ustvrdio kako je "nezavisnost sudaca na hrvatski način" za EU neprihvatljiva.
Novinari su imali čast saznati kakva je komunikacija predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Đure Sesse sa stvarnošću. Stvarnost katastrofalnog stanja u našem sudstvu, pogotovo u zemljišno-knjižnim odjelima, da u našim sudovima nitko ne može odgovarati za kriminal, pa čak i percepciju svojeg prethodnika Vladimira Gredelja da je "previše sudskih odluka koje vrijeđaju zdrav razum" - Đuro Sessa ne prihvaća. To proglašava percepcijom - "percepcijom" (opažaj, opažanje, primanje dojmova, poimanje, shvaćanje, zamjećivanje) i za njega je naša stvarnost drukčija.
- Kojim metodama dolazi do stvarnosti Đuro Sessa da je u našem sudstvu idealna situacija i da je jedini problem potpuna neovisnost našega sudstva - vjerojatno i potpuna neovisnost o zdravom razumu!?
Skandal za skandalom u našem sudstvu nikako da pokoleba Đuru Sessu. Ni autoritet Europske Unije nikako da ga pokoleba.
Tako sam se gorko nasmijao kad su mediji "otkrili" kako je zagrebački odvjetnik Branimir Tuškan podnio stegovnu prijavu protiv Đure Sesse. Da su se potrudili, saznali bi da protiv Đure Sesse postoje brojne, da ne kažem bezbrojne, argumentirane stegovne prijave, a da za njih dovoljno argumenata daju i njihovi javni istupi. Međutim i DSV i ministrica pravosuđa, iz samo njima znanih razloga, ne poduzimaju ništa u svezi s tim prijavama, nego prebacuju mjerodavnost za to jedni drugima. Čekaju valjda Europsku Uniju da obavi njihov posao. Zaboravljaju pritom kako EU prakticira u takvim slučajevima - zapovjednu odgovornost. Poznata je službena ocjena Europske Unije o stanju u hrvatskom pravosuđu, osobito u odugovlačenju s neriješenim slučajevima - da je to stanje još uvijek katastrofalno. Đuro Sessa to je javno proglasio "anonimnim pričama". Takvu stajalištu priklonio se i njegov nasljednik na položaju prvog čovjeka Općinskog suda u Zagrebu. Nisu čelnici Europske Unije ni glupi, ni neinformirani. Oni su obaviješteni o tim ispadima Đure Sesse i o tome da vlast u Hrvatskoj na to naklono gleda.
yes

06.11.2007. u 00:06 • 0 KomentaraPrint#

subota, 03.11.2007.

Mesićeva stupidnost - "VELIKA KOALICIJA", definitivno ne prolazi!

SVE RASPOLOŽIVE ANKETE POKAZUJU DA JE PREKINUT TREND DOMINACIJE SDP-a KOJI JE IZGUBIO ČAK OKO 15% POPULARNOSTI U ZADNJA TRI MJESECA


hrvatska Priredio: THEO LJUBIĆ hrvatska


Agencija MEDIANA je u devetom mjesecu ove godine istražila kako se je SDP popeo na 41,9 %, a HDZ pao na 30 % popularnosti među biračima. U terenskom istraživanju koncem istog mjeseca i to na uzorku od 4000 ispitanika, agencija je PULS došla do zaključka da se je SDP-ova prednost smanjila na čak 2%.
Agencija PULS je i sredinom desetog mjeseca napravila slično istraživanje, te su se, kako izvještavaju mediji i sama agencija, HDZ i SDP izjednačili čak u decimalu: oboje su dobili 30,3 % glasova, s ogradom da SDP pobjeđuje u 6, a HDZ u 4 izborne jedinice.
Istovremeno su novu anketu naručili Večernji list, Media Servis i RTL Televizija, pa se je pokazalo kako je HDZ prešao u lagano vodstvo s 1,5% prednosti. Činjenica je evidentna: SDP je izgubio skoro 15% bodova prednosti pred HDZ-om, što ih je bio dobio nakon smrti Ivice Račana i nakon dolaska "Zorananemampojma" Milanovića na mjesto predsjednika stranke.


Notorna je činjenica kako je trend uspona i dominacije SDP-a, koji je obilježavao hrvatsku političku pozornicu od kasnog proljeća do početka jeseni, upravo sad, svega par tjedana uoči parlamentarnih izbora, zaustavljen i preokrenut. Naravno, razlozi za tu promjenu su i više nego očigledni. Dakle, iscrpljeni su svi sentimentalni motivi koji su građani davali SDP-u kao potporu, zbog smrti Ivice Račana. Poprilično je iscrpljen i element novoga u pojavi "Zorananemampojma" Milanovića. Isto tako, i sam se Milanović potpuno bespotrebno i politički gledano, analfabetski upustio u niz osobnih polemika s dr. Ivom Sanaderom, u kojima je "Zorannemampojma" redovito lošije prolazio. Svjestan toga, počeo je i vrijeđati svog političkog protivnika epitetom "debela neznalica". Dakle, očito je "Zoranunemampojma" Milanoviću jedini argument ostao - vrijeđanje. Ako Milanovi, dakle, sa dr. Ivom Sanaderom mora razgovarati jezikom uvreda, takva retorika šefa SDP-a (koja je definitivno neprimjerena immageu i vrijednosnom sustavu SDP-a kao takvog) samo koristi dr. Ivi Sanaderu i HDZ-u, a izuzetno šteti "Zoranunemampojma" Milanoviću i SDP-u.
S druge strane gledano, svojom potporom Milanu Bandiću, "Zorannemampojma" Milanović do krajnjih granica je kompromitirao svoju tezu kako je borba protiv korupcije glavni sadržaj izbornog programa SDP-a.


Osobno razumijem da je SDP nakon smrti Ivice Račana u nekoj vrsti faze političke konsolidacije, koja nužno podrazumijeva unutarstranačka sukobljavanja, no jako je nezgodno kad se ti sukobi događaju tik uoči samih izbora, obzirom da oni kao takvi prirodno slabe izborni potencijal SDP-a.
Naravno, svemu ovome definitivno treba pribrojiti i duplex "dvojca bez kormilara", jednu vrstu dvostrukog identiteta stranke SDP, dakle, istodobne izborne kandidature Ljube Jurčića i Zorana Milanovića. Njih dvojica nisu ni svjesni, a vjerojatno nije svjesna ni matica SDP-a da ovaj duplex dvojca bez kormilara ozbiljno narušava, ne samo političku vjerodostojnost, nego čak i samu ozbiljnost stranke kakva je SDP. Biračima još nitko nije odgovorio na jedno temeljno pitanje: - A za što se to "Zorannemampojma" Milanović kandidira?
Ipak, sve ovo uzevši u obzir, stranka SDP je i dalje poprilično ozbiljan kandidat za eventualnu pobjedu na skorašnjim parlamentarnim izborima. No, ukoliko i izgubi (što ne bi čudilo) s tijesnim rezultatom, SDP ne treba biti nezadovoljan, nego bi se definitivno svi u SDP-u, a i oni koji će glasati za njih, trebali zapitati, kada je to SDP prije ovih izbora samostalno nastupajući (prije je SDP uvijek bio u nekim koalicijama) osvojio nekih 30-tak % glasova. SDP je ipak relevantan kandidat za pobjedu prije svega zato što sam HDZ nije uspio, pored svih nastojanja, ozbiljno povećati svoj izborni potencijal. HDZ je definitivno, i kada je zaostajao oko 12% za SDP-om i sada kad su naoko izjednačeni, tj. po najnovijem, kad HDZ blago vodi, ostao na 30-tak % glasova, bod ili dva dolje ili gore,


Trenutno aktualni premijer dr. Ivo Sanader i HDZ, pošteno govoreći, nisu do kraja uspjeli uvjeriti značajniji postotak hrvatskih birača, osim već poznate trećine glasačkog tijela koja već punih 15 godina glasuje za HDZ, da podrže Hrvatsku Demokratsku Zajednicu. Kako izgleda, HDZ još nije uspio do kraja mobilizirati dostatan broj glasača Centra i neopredijeljenih birača, u cilju da postigne bolji izborni rezultat. Mozda će im to uspjeti u sljedećih par tjedana, obzirom na očekivanu snagu kampanje po kojoj je HDZ i iace poznat. Treba navesti i to da je hrvatskim biračima dobro poznata stvar da se je HDZ promijenio i da je iz pokreta prerastao u relevantnu demokratsku stranku desnog centra, te da je kao takav primljen i u EU Parlament medju ostale pučke stranke političkog centra u Europskoj Uniji.

Predsjednik Republike Hrvatske, Stipe Mesić, unatoč tome što umišlja kako je "Velika koalicija" njegova umna tvorevina, činjenice ipak govore drukčije. Veliku je koaliciju u hrvatskoj javnosti prvi bio predložio upravo sadašnji premijer i leader HDZ-a, dr. Ivo Sanader još ljeti 2002. godine dok je HDZ bio u opoziciji, a što je zabilježio tjednik Globus. U ono vrijeme, a pod ravnanjem neprirodne, točnije "vlade abortiranih šestorki" (SDP, HSLS i ostala ekipa snovacerek) koja se je vrlo brzo pretvorila u "četvorku", Republika je Hrvatska bila izrazito politički nestablna, s neizvjesnom EU budućnošću, te sa jakom radikalnom desnicom koja je prijetila demonstracijama i vojnim udarima, te zemlja s nedirnutom mrežom organiziranog kriminala koji je izravno utjecao na odluke državnog vrha i to gotovo svo vrijeme mandata Račanove Vlade. Ipak, treba se priznati da je Račanova vlada uspjela manjim dijelom suzbiti kriminal, a što je kasnije još više nastavila i ova sadašnja Sanaderova vlada; no, Hrvatska još nije oslobođena organiziranog kriminala.
Ipak, danas je Republika Hrvatska politički stabilna zemlja, s jasnim euroatlantskim perspektivama. RH je angažirana u svijetu i u međunarodnim mirovnim inicijativama, pred ulaskom je u NATO, a postala je i nestalna članica Vijeća sigurnosti u mandatu Vlade dr. Ive Sanadera. Danas u RH ne postoji nijedna stranka koja zagovara radikalne političke opcije, a koja ima bilo kakve šanse na izborima. Republika Hrvatska se isto tako može pohvaliti da je dijelom oslobođena nekih od protagonista organiziranog kriminala, a glavni su pomagači jedne od kriminalnih mreža također prije nekoliko godina eliminirani iz državnih sigurnosnih službi.


Ovdje eksplicitno treba reći kako danas u Republici Hrvatskoj ne postoji nijedan viši nacionalni interes koji bi na neki način opravdao stvaranje velike koalicije. No, ne treba smetnuti s uma kako će ipak i HDZ i SDP sve učiniti, neovisno o zasad konzervativnoj i euroskeptičnoj izbornoj retorici SDP-a, da RH što brže uđe u NATO i u EU. Velika je koalicija nemoguća i na krajnje osobnoj razini. Nakon svih teški riječi do sada izmijenjenih između političara HDZ-a i SDP-a, bilo bi krajnje neprimjereno, točnijeneukusno da Hrvatska Demokratska Zajednica i Socijaldemokratska Partija formiraju zajedničku vladu. Takav bi eventualni potez definitivno dokrajčio političku vjerodostojnost hrvatskih političara u očima birača.
Mesićeva stupidnost izrečena nedavno o velikoj koaliciji, osim što je to neopravdano podcjenjivanje moralnog aspekta same politike, ona je i neprilična također i na razini aktualnih stranačkih programa HDZ-a i SDP-a. Iako se obje stranke, manje-više slažu spram vanjske politike RH, njihovi se gospodarski programi u nekim elementima drastično sukobljavaju, pa se postavlja temeljno pitanje kako bi SDP, koji želi oporezivati prihod od dionica, sjedio u HDZ-ovoj Vladi koja biračima obećava da neće biti novih poreza? Drugo temeljno pitanje je kako bi HDZ, koji se zalaže za liberalnu ekonomiju, mogao sjediti u Vladi sa SDP-om koji najavljuje plansko-državno jačanje gospodarske djelatnosti u svakoj hrvatskoj regiji (a što su mnogi u svijetu i kod nas protumačili kao SDP-ov povratak na socijalističko-komunistički pristup gospodarstvu headbang)?


Dakle, koalicija HDZ-a i SDP-a se je onda činila nemogućom, a pogotovo je to ona danas - nevjerodostojna i nepotrebna. Ona bi jedino mogla koristiti predsjedniku RH, Stipi Mesiću, čovjeku koji tu, svojevremeno Sanaderovu ideju, sad želi pripisati sebi. On se trudi ostati podjednako dobar i sa SDP-om i s HDZ-om, iako se politički ne mudro na neki način već priklonio SDP/HNS-ovsom lobiranju, što kao predsjednik svih Hrvata, čak i po Ustavu ne bi smio. Čini se da ovom stupidnom idejom oko Velike Koalicije nastoji ostati što bliže svim značajnijim političkim čimbenicima u Republici Hrvatskoj. Umjesto velike koalicije, u novoj će Vladi u RH zacijelo odlučivati male koalicije, odnosno koalicijski kapaciteti glavnih stranaka, a tu je, realno gledajući, HDZ u popriličnoj prednosti. Koliko god zvučalo sad nemoguće, Hrvatska stranka prava, fixni je koalicijski partner HDZ-a, dok su HSS i HSLS podložni političkoj trgovini, naprosto zato što je jedina relevantna ambicija Frišćića i Adlešićke pitanje kako preživjeti ovogodišnje parlamentarne izbor? HNS-liberlani demokrati koju vode Pusićka i Čačić, također su slabi spram HDZ-a i SDP-a, no, HNS-liberalni demokrati su već najavili poslijeizborno koaliranje sa SDP-om, eventualno, kao što će HSP-u jedino preostati da pleše na taktove glazbe HDZ-a, ako želi participirati u vlasti. U političkom trgovanju HDZ zacijelo ima jače anse od SDP-a.
A Mesićevu stupidnost zvanu "Velika Koalicija" (koja definitivno ne prolazi) humoristično je okarakterizirana predizbornom retorikom predsjednika HDZ-a, još uvijek aktualnog hrvatskog premijera, dr. Ive Sanadera: - Ne samo predsjednik Mesić, već i neki drugi čimbenici političkog i javnog života forsiraju tu koaliciju, svatko iz svojih razloga. Ali mislim da je ključni razlog taj što HDZ pobjeđuje, a SDP gubi, pa im je malo žao i vjerojatno bi htjeli nekako spasiti SDP".
cerek

03.11.2007. u 15:02 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.11.2007.

ISLAMSKA REPUBLIKA IRAN POD NAJOŠTRIJIM SANKCIJAMA OD 1979. GODINE

hrvatska Napisao: Theo Ljubić hrvatska

Bijela kuća i administracija U.S. predsjednika Georg-a Walken-a Bush-a je prije nekoliko dana uvela najnovije sankcije Islamskoj Republici Iran, ptužujući režim u Teheranu kako podržava terorizam na Bliskom Istoku, izvozi projektile i razvja nuklearni program. Ovdje je riječ o najoštrijim američkim sankcijama još od 1979. godine kada su Sjedinjene Američke Države s Teheranom prekinule sve diplomatske odnose.
Američka državna tajnica Condoleezza Rice i U.S. ministar financija Henry Paulson izjavili su medijima kako se poduzimaju mjere protiv iranske Revolucionarne garde, njezine postrojbe za posebne operacije Quids, te 20-tak banaka i tvrtki, kako bi se kaznilo Teheran zbog njegova pomaganja terorističkim organizacijama u Iraku i na Bliskom Istoku. Interesantan je podatak da su među tim bankama i državna banka Melli, te još dvije, koje su također državne. Sankcije će, dakako, onemogućiti da banke i tvrtke u vlasništvu ili pod nadzorom Revolucionarne garde imaju prstup američkom financijskom sustavu, što će se, nadalje, u jako velikoj mjeri odraziti i na međunarodno bankarstvo.


POTEZ BEZ PRESEDANA

Američka je vlada proglasila
snage iranske Revolucionarne
garde pomagačima terorizma,
što je potez bez presedana
protiv oružanih snaga jedne
suverene zemlje. Pravila na
međunarodnoj sceni se očito
mijenjaju. smokinsmijeh

Uvedene mjere rezultirat će zamrzavanjem imovine navedenih banaka, pojedinaca i tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, a također će se tvrke izva USA obavještavati o tome da bi poslovanje s tim iranskim entitetima moglo biti problematično.
Državna tajnica Rice je ocijenila kako će ove mjere biti "snažno sredstvo odvraćanja", a u cilju kako bi tvrtke u USA i u inozemstvu prekinule poslovne veze s Islamskom Republikom Iran, odnosno s režimom Mahmouda Ahmanidžejada.
- Iranske banke koriste niz varki kako bi izbjegli i najstrože kontrole. Postoji sve veća vjerojatnost da se, ako se posluje s Iranom, ustvari posluje s iranskom Revolucionarnom gardom - izjavio je ministar financija.


Uz uvođenje vlastitih sankcija koje će zacijelo nanijeti znatne teškoće poslovanju Irana s inozemstvom, U.S.A. istodobno nastoji pridobiti članice Vijeća sigurnosti UN-a za treću rezoluciju s novim, oštrijim sankcijama za režim u teheranu, koji unatoč ranijim mjerama UN-a, još uvijek nije zaustavio razvoj svog nuklearnog programa.
Razvoj nuklearnog programa, ustvari, nije pravi problem. Pravi je problem taj što se nakon izjava iranskog predsjednika Ahmadinedžada o tome kako Izrael treba zbrisati s lica planeta Zemlja na Zapadu smatra kako je upravo iransko razvijanje nuklearnog oružja prijetnja, ne samo za Izrael, već i za cijeli Bliski Istok, te za mir na planeti Zemlja u cjelini.

01.11.2007. u 17:05 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (1)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (5)
Listopad 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (6)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Studeni 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ukrasti ideje od jedne osobe je plagijarizam, ukrasti ideje od mnogih je istrazivanje.
- A N O N


Ima mnogo ljudi koji citaju samo za to da ne bi morali misliti.
- GEORG C. LICHTENBERG


Bog prasta, tabloidi ne !!!
- The S U N

Linkovi

The SUN.co.uk


TIMES.co.uk
London Times


Financial Times.com

TIME.com


WAN-PRESS.org

I M P E R I A L

Address:
Zajčeva 9 ZAGREB 10000 Republika Hrvatska
Dopisništvo u Budimpešti: 1137 Budapest, 13.ker. , Katona József utca 41, MAGYARORSZÁGPhone: 060 601 066

Cell Phone: +385977732915

Editor in Chief:
THEO LJUBIĆ


Adviser: BRANKO MARKIĆ from LONDON, UK

Redaction: Dipl. novinar Vlado Šobota, Bojan Brekalo, Dorino Manzin, Joseph Whitfield, Marin Zrilić, Nada Balen pl. Kupinich, Ivan Kabalin, dipl.ing. , Žarko Marić, Dunja Kretić, Dino S. Velkov, Danijel Đorđević (fotograf), Mario Ban, Džanan Berberović, Ranko Rokavec i dr.

Direktorica službe za upravljanje ljudskim potencijalima:
Blanka Jelavić


Marketing:
Zvonimir Pavičić
Phone: 060/ 601-066

E-mail:
imperijalmedia@gmail.com


Nakladnik IMPERIAL-a je tvrtka IMPERIAL ALBION LTD

IMPERIAL ALBION LTD is Private Limited Company, registered in England and Wales and registered office address at 34a Lindenhill Road, Bracknell, Berkshire, RG42 1UT United Kingdom

GLADIJATOR DEMOKRACIJE

PREMIJER TIHOMIR OREŠKOVIĆ

Zbog bivše Vlade izgubljene 4 godine, Hrvatskoj prijete posebne mjere EU !!!


Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Na žalost smo izgubili četiri godine. Reforme koje je bivša Vlada obećavala – nismo vidjeli rezultate i prijeti nam mjera. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja će imati korektivne mjere, rekao je Orešković govoreći o mogućnosti pojačanja nadzora EU i uvođenja korektivnog dijela procedure.


"Imao sam danas priliku predstaviti plan da će se ova Vlada potruditi smanjiti javni dug, deficit, nezaposlenost, da krenemo u reforme. Treba manje pričati, a više raditi. Danas ćemo dobiti novi izvještaj od EK. Trebamo provesti reforme i vidjeti rezultate, ova Vlada neće pričati, nego raditi", kazao je Orešković.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog zahvalio je premijeru na ''produktivnom sastanku''.

''Podržavam spremnost da se provedu reforme. Danas EK objavljuje izvještaj o socijalnim kretanjima o svim zemljama članicama gdje se bilježi blagi ekonomski oporavak i blagi rast BDP-a. U Hrvatskoj se bilježi i očekuje pad nezaposlenosti, ali ima još puno izazova. Možemo reći da je jedno od važnijih područja kojima se treba baviti visoka razina javnog duga i visoka razina nezaposlenosti. Treba voditi računa o području bankarstva, neprhidojući zajmovi, to su područja koja predstavljaju izazove i probleme'', rekao je Dombrovskis.

Napomenuo je kako je prošle godine EK zaključila da u Hrvatskoj postoji situacija prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i da je definirala šest preporuka koje su u RH samo u ograničenoj mjeri provedene.

''Što se tiče šest preporuka one se odnose na fiskalni okvir, rashode proračnua, reformu tržišta rada i reformu mirovinskog sustaava i prijevremenih mirovina. U svim tim područjima preporuke nisu provedene na zadovoljavajući način, a jedino gdje jesu zadovoljni je rješavanje nesolventnosti poduzeća'', rekao je.

"Što se tiče fiskalne strane, Europska komisija zaključuje da smanjenje proračunskog deficita nije napravljeno u 2015. godini", kazao je predstavnik EK.

Dodao je da je Europska komisija ohrabrena novom Vladom.

"Sada je pitanje kako djelovati da se riješe ekonomske neravnoteže, no, ohrabreni smo kada smo vidjeli da nova Vlada želi riješiti probleme kroz provođenje reformi.

Nadalje, što se tiče fiskalne strane zadovoljni smo što je Vlada odlučila da će proračunski deficit u 2016. godini svesti ispod 3 posto BDP-a", rekao je Dombrovski.

Spremni su pomoći.

"Europska komisija spremna je pružiti tehničku pomoć Vladi u provođenju reformi i odnosit će se, ne samo na provođenje strukturnih reformi, već i u boljem korištenju sredstava iz EU fondova koji su stavljeni na raspolaganje Hrvatskoj za period od 2014 do 2020.

Zahvaljujem premijeru na današnjem sastanku, kao i njegovoj Vladi u daljnjem radu", kazao je potpredsjednik EK.

Premijera ne zanimaju ideološke podjele.

"Ne interesiraju me ideološke podjele već konkretne teme. Ja sam ovdje zbog ekonomije i ova Vlada je spremna preuzeti odgovornost", kazao je Orešković.

Premijer Orešković nije mogao izbjeći ni pitanja oko Dragana Lozančića i Milivoja Brkića.

"Ja ću se naći s Brkićem. To je proces i bit će jednak kao i za svakog ministra. Što se tiče Lozančića, predsjednica je svoj stav iznjela, a ja ću uskoro donijeti odluku", rekao je premijer Orešković.Prvi podpredsjednik Vlade RH, Tomislav Karamarko: Dokaže li se da je istina što se piše o ministru Miji Crnoji, bit će sankcija!

S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ, najavio je predsjednik HDZ-a
O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje koji je prijavio prebivalište u Samoboru, točnije, u samoborskoj ulici Gradna 85/G, na kojoj se ne nalazi ništa osim straćare, oglasili su se iz HDZ-a, ali i Tomislav Karamarko osobno.
"S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ'', kazao je Karamarko te je najavio i moguće sankcije.

"Ukoliko se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija'', kazao je on, prenosi N1.

Iz HDZ-a su se o ovom slučaju oglasili na službenom Twitter profilu.


"Prvo ćemo pričekati da se ministar Crnoja očituje o svim navodima, nećemo nikoga unaprijed osuditi", napisali su na svom Twitter profilu.
.

Branitelji u prosvjednoj šetnji u znak potpore televiziji Z1

Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici. U znak potpore televiziji Z1, kojoj je zbog izjave Marka Juriča u emisiji Markov trg zabranjeno emitiranje na tri dana, HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata organizirala je prosvjednu šetnju i skup. Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a zaputili su se prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici.

Promet Savskom cestom bio je prekinut 20-ak minuta, prema izvještaju na ZET-ovim stranicama.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije donijelo je skandaloznu odluku kojom se televiziji Z1 zabranjuje emitiranje tri dana zbog izjave voditelja Marka Juriča u emisiji Markov trg.

HRT prenosi da je oko devet tisuća ljudi okupljeno na prosvjedu.

U prosvjednoj šetnji bio je i Ivan Tepeš.

"Ovoliki broj ljudi na radni dan je dokaz. Neki govor koji se nekom ne sviđa na privatnoj televiziji se zabranjuje, a nitko ne proziva one koje govore na javnoj televiziji, nitko ne osuđuje gospodina Frljića koji krši temelje Ustava, a HRT-u nitko ne prigovara. To su dvostruka mjerila. Ako se sankcionira ikoga, onda se mora sankcionirati sve strane. Dok se ne dokaže govor mržnje, ne može ga nitko zabranjivati. Kada se vrijeđa Domovinski rat - nitko ne reagira. Pa gospodin Milanović je nas nazivao fašističkom strankom u Nedjeljom u 2, pa nitko na to nije reagirao. Nisam ja taj koji odlučuje, ali mi je sporno da oni koji su financirani iz državnog proračuna ismijavaju Domovinski rat i vrijeđaju. Nikad nisam branio niti jedan totalitarni režim", kazao je Tepeš.

Novinar Marko Jurič, zbog čije izjave je i došlo do gašenja Z1, objasnio je svoju izjavu.

"Milorad Pupovac kaže da sam prozivajući četništvo osudio sve Srbe u Hrvatskoj. On je time rekao da su svi Srbi u Hrvatskoj četnici. Ja tako ne mislim. Ja sam prozvao četnike iz SPC-a koji su pjevali četničke pjesme", kazao je Jurič.


Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osudila zločine u Parizu !

'Počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju

Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je u subotu osudila terorističke napade u Parizu, ističući da su ih počinjeni zločini zaprepastili i ostavili u nevjerici, a obiteljima žrtava uputila je najiskrenije izraze sućuti.

"Posljednji zločini počinjeni prilikom jučerašnjeg napada u Parizu, zaprepastili su nas i ostavili u nevjerici. Tim više, što su počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju koje je, povodom napada u Parizu, potpisao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Ovim putem, navodi se dalje, najstrožije osuđujemo počinjene zločine i upućujemo obiteljima žrtava najiskrenije izraze sućuti, uz želju da im Bog podari snage u ovim teškim trenucima iskušenja. Iako je pravda na ovome svijetu sve češće teško dostupna, uvjereni smo da će kazna svakog zločinca stići, ističe se u priopćenju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj također apelira na "sve koji donose odluke da u njihovu djelovanju načelo pravičnosti bude vodilja kako se ne bismo poistovjetili s onima koji najveću nepravdu i zlo čine pozivajući se na Boga i na vjeru".

"Ubiti jednu nevinu osobu, ostat će zauvijek ravno smaknuću cijelog čovječanstva, a spašavanje života, pomaganje drugima i dobročinstvo uopće, temeljni princip za svakog iskrenog vjernika. Ostaje nam raditi i truditi se da obrazovanjem svijet učinimo boljim mjestom za život, jer samo na taj način trajno možemo izgraditi i očuvati univerzalne vrijednosti koje svaka nebeska religija zagovara, a na čijem vrhu se nalazi ljudski život", stoji na kraju priopćenja.

Po posljednjim podacima, u terorističkim napadima izvedenim u petak u Parizu 128 ljudi izgubilo je život, a 250 je ranjeno. Džihadistička skupina Islamska država (IS) priopćila je u subotu da su napadi koje je izvela u Parizu odgovor na francusku kampanju protiv njezinih boraca i na uvrede muslimanskog proroka. Skupina u priopćenju upozorava i da će Francuska biti jedna od njezinih glavnih meta sve dok bude provodila takvu politiku.


TOMISLAV KARAMARKO
Ovdje je slomljen san o Velikoj Srbiji, pitajte premijera čemu dva protokola
Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja, kazao je Karamarko.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije danas htio komentirati postojanje dvaju protokola na središnjoj svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Oluje - jednog Vlade i Sabora, a drugog predsjednice Republike i gradonačelnice Knina.

"Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja i taj dio (protokola) ne bih komentirao", kazao je Karamarko.

Upitan tko je kriv za dva protokola, Karamarko je rekao da ne zna te da to ne treba pitati njega jer nije šef protokola.

Nije želio komentirati ni premijerovu odluku da ne govori na svečanosti u Kninu.

"Ne znam, pitajte premijera", kratko je uzvratio novinarima.

Karamarko je naglasio da je obljetnica Oluje jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti te je pozvao srpske političare da kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je propao prije 20 godina - 5. kolovoza, upravo u Kninu, u oslobodilačkoj akciji hrvatskih snaga "Oluji".

"Danas je poseban dan, jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti-dan kad smo oslobodili Domovinu, kada je upravo u Kninu završetkom Oluje slomljen san o Velikoj Srbiji", rekao je Karamarko novinarima na Kninskoj tvrđavi, nakon podizanja hrvatske državne zastave i otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predjedniku Franji Tuđmanu.

Danas je, dodaje, dan ponosa, časti i veselja, ali i tuge i sjećanja na "sve momke" koji su dali živote za Hrvatsku.

Neozbiljnim je nazvao postupke iz Srbije gdje je danas proglašen dan žalosti u povodu 20-e obljetnice Oluje.

"Srpski političari još uvijek šire svoju političku teoriju i priču na osnovu nekakakvih poluistina, laži i mitova i opet pokušavaju nametnuti hrvatskom narodu nekakvu kolektivnu odgovornost“, kazao je Karamarko.

Istaknuo je kako se Hrvatska samo branila, s obzirom da je trećina njena teritorija bila okupirana.

"Volio bih da srpski političari razmišljaju o tih pet godina okupacije i što je to značilo za građane hrvatske nacionalnosti koji su ubijani i protjerani", poručio je Karamarko.

Hrvati su s okupiranih područja protjerivani s vrećicama u rukama, podsjetio je predsjednik HDZ-a.

"Što je s njima, oni su bili sretnici jer su preživjeli - o tome ne pričamo nego pričamo o odlasku srpskog stanovništva. Žao nam je zbog toga, ali taj odlazak bio je planiran u stožeru Slobodana Miloševića“, kazao je Karamarko.

Bilo bi, dodao je, vrijeme da se srpski političari distanciraju od velikosrpske politike Slobodana Miloševića i plana stvaranja Velike Srbije na teritoriju Hrvatske.

"Neće proći, tako da ih pozivam (srpske političare) da doista kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je ovdje (u Kninu) propao“, rekao je Karamarko na Kninskoj tvrđavi.


PREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Pedofile treba kemijski kastrirati!

Djeca u Hrvatskoj nisu dovoljno zaštićena od pedofila, a kemijska kastracija je dobro rješenje jer drastično smanjuje broj recidiva.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović namjerava se zauzeti za izmjenu zakona u području pedofilije. Tražit će oštrije sankcioniranje pedofila i kastraciju po uzoru na neke europske zemlje. Najavila je to u razgovoru za Večernji list, povodom obilježavanja 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta.
Hrvatska od lani ima takozvani registar pedofila, međutim on nije ispunio svoju svrhu, a to je nadzor i zabrana rada na poslovima u kojima su pedofili u doticaju s djecom. Naime, poslodavac može provjeriti je li kandidat za određeni posao registriran kao pedofil, ali to i ne mora učiniti pa bi taj segment zakona trebalo mijenjati. Korak dalje u zaštiti djece od pedofilije je, smatra Grabar Kitarović, i kemijska kastracija za osuđene silovatelje i pedofile.

Kemijska kastracija se provodi injekcijama ili tabletama

Kako funkcionira kemijska kastracija? Za razliku od klasične kastracije koja podrazumijeva vađenje testisa, kemijska kastracija je medicinska terapija koja se daje u injekcijama ili tabletama, a koje djeluju na način da sprječavaju izlučivanje određenih hormona iz mozga i blokiraju stvaranje testosterona.

Metoda kemijske kastracije provedena je, primjerice, u SAD-u i Švedskoj, a rezultati pokazuju kako se na ponavljanje djela kod kastriranih pedofila odlučilo 7 do 5 posto recidiviranih pedofila, u odnosu na 40-80 posto u slučajevima kad pedofili recidivi nisu bili kastrirani.

Među zemljama EU-a, kemijsku je kastraciju pedofila ozakonila Poljska.

Iako kod mnogih roditelja kemijska kastracija pedofila nailazi na odobravanje, strana praksa pokazala je kako ima i dosta protivnika ovakve borbe protiv pedofilije, prvenstveno među aktivistima za ljudska prava. Glavni argument protivnika je kako problem pedofilije treba rješavati kroz psihosocijalni tretman, dok sam čin kastracije smatraju grubom intervencijom u zdravstvene potencijale osobe. Stoga je i u Hrvatskoj za očekivati burnu raspravu o pitanju koje je nametnula HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.


PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGEBU, IVAN TURUDIĆ: - ZBOG JOSIPA PERKOVIĆA SAM SMIJENJEN S MJESTA ŠEFA IZBORNOG POVJERENSTVA !

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu danas je smijenjen s mjesta predsjednika izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države. To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva.

Turudić je u izjavi HRT-u izrazio uvjerenje da je to u vezi s njegovom ulogom u slučaju Perković.

Naime, kao predsjednik Županijskog suda, Ivan Turudić sudjelovao je u izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Dugo iščekivano suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog optužbi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića počinje danas, 17. listopada 2014. godine u Münchenu.

Turudić je ustvrdio da i dalje osjeća pritisak izvršne vlasti na pravosuđe i sebe osobno te je uvjeren da stoji iza odluke o njegovoj smjeni.

''To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva'', kazao je Turudić.

Kako direktno.hr doznaje iz krugova Državnog izbornog povjerenstva, izborna povjerenstva još nisu ni imenovana. Činjenica je da su predsjednici Županijskih sudova uglavnom bili i predsjednici županijskih izbornih povjerenstava. Dakle, po pravilima, predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić trebao bi biti predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba za izbore za predsjednika države. O cijeloj proceduri odlučuje DIP.STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOSTSDP i HDZ NE MOGU BITI NITI KAO OPOZICIJA VEĆ SAMO KAO OPOMENA

Hrvatski narod ima veliki problem zbog totalne devalvacije kvalitete hrvatskih stranaka, naročito SDP i HDZ, koje su preko vlasti demonstrirale tendencioznost zapostavivši moralne vrijednosti u nedostatku ideja, zavarani prividom ruše hrvatsku bazu i nadgradnju.
Tako navikavajući hrvatski narod devastirali su u Hrvatskoj život, život koji je devalvirao baš proporcijalno devalviranim strankama koje ubuduće Stranci hrvatskog zajedništva i hrvatskom narodu ne mogu biti niti kao opozicija, već samo kao opomena.
Posljedica njihove vladavine je opadanje nataliteta, neobrađena polja, uništenje industrijske proizvodnje, nedovoljno iskorišteno hrvatsko more (neproglašenje Gospodarskog pojasa RH i dr.), droga kojom potencijalni porobljivači truju građane Hrvatske i destimuliranje Hrvata u emigraciji za povratak u domovinu.
Ako vam netko uzme polje i more i poruši tvornice, isti vam ne dozvoljava pravo na rad, najdirektnije pravo na život.
Programe po kojima su izabrani nisu ispunili, a već sada najavljuju iste kandidate i za sljedeće izbore. Hoće i dalje nagrade za neuspjehe i u sljedećem mandatu.
Hrvatski narod mora se odreći robovske tradicije tako da na sljedećim izborima odgovorno bira pojedince, odnosno svoje najbolje predstavnike koji su to zaslužili po biografiji i djelima. Dakle, hrvatski narod mora izabrati najbolje pojedince koji će spriječiti daljnje propadanje hrvatske zajednice.
Stranka hrvatskog zajedništva neće više dozvoljavati ponižavanje i gašenje života u Republici Hrvatskoj.
Naprotiv, s već razrađenim planovima bit će poticaj i uzor Hrvatima u cijeloj Hrvatskoj.
SHZ ima rješenja - okrenuti se proizvodnji, čega vladajuće stranke danas nisu svjesne stoga ništa i ne poduzimaju.

Zagreb-Zadar, 29. siječnja 2011. godine
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
KARDINAL BOZANIĆ, SRPSKO-RUSKI DJED MRAZ I BALKANOIDNI HRVATI

ZAR nismo sami krivi, sto dopustamo da stare projugoslavenske mracne individue trijumfiraju na javnim mjestima, jer nasi intelektualci, udruge hrvatskih branitelja, institucije kulturne i političke i Crkva ili suti ili se boji reagirati i TRAŽITI da i oni kao ravnopravni Hrvati, budu omogućeni biti sudionici u kreiranju mirnodobske hrvatske države.

Tko nam je kriv da više za Božić nema Malog Isuseka ili djeda Bozićnjaka, vec se vratio punom formom srpsko-ruski djed mraz. U vrijeme dragog i štovanog kardinala Kuhariča nije bilo sumnje, tko dijeli darove za Bozić, dok na moje osobno pitanje tijekom posjete Londonu kardinala Božanića pitao sam zasto Crkva "podupire" komunističkog djeda mraza, odgovorio je da jos nije jasno ni odredjeno, kako ce se obiteljski božićni darovatelj zvati (!).

Tko nam je kriv, da se srpsko-hrvatski vratio na velika vrata, kad se i naši intelektualci boje pisati donekle pravim Babić-Hamm-Moguš pravopisom, a u školama gdje i je propisan i preporučen taj pravopis, učitelji pod pritiskom provode i rabe Anićev srpsko hrvatski. Zašto je današnji službeni nakaradni naglasak na prvom slogu forsiran i na televiziji i u kazalištu? Zašto nismo kao Slovenci zadrzali etimološku formu jezika i danas imamo pothodnik, potpredsjednik, bici, napici, zagrepčan i td.... Sve to dokazuje da su balkanoidni Hrvati uspjeli pretvoriti hrvatski u srpskohrvatski, a ne bi se čudio da se prihvati i pisanje futura ili budućeg vremena srpskim oblikom spajanja riječi kao na pr. biću, nazadovaću, uredičemo. Ionako već pišemo negativni oblik ne htjeti spojeno neću, što nikad nije bilo hrvatski.

Svaka čast predsjedniku HKV'a gdinu Hitrecu, ali malo je takvih hrabrih Hrvata, kao on.


Michael PackSA 83 GLASA ZA I 45 PROTIV JADRANKA KOSOR POSTALA PREMIJERKA

Nakon maratonske rasprave, sa 83 zastupnička glasa Jadranka Kosor sinoć (7.07.2009. godine) je izabrana za prvu hrvatsku premijerku. Oporba joj nije dala povjerenje, 45 nazočnih bilo je protiv. No, Zoran(nemampojma) Milanović, šef SDP-a, čestitao je novoj premijerki i poželio joj uspjeh u radu.

Netom izabranoj premijerki, a dojučerašnjoj ministrici branitelja s cvijećem su došli čestitati predstavnici 12 velikih udruga iz Domovinskog rata, želeći javno dati do znanja da ostaju uz nju te da su je spremni poduprijeti i prilikom rebalansa proračuna, iako bi mogao zahvatiti i njihove mirovine. Ona je, pak, najavila da će do kraja godine proračun biti dvaput rebalansiran.

Prvi put za desetak dana, prije ljetne stanke u radu Sabora, a drugi put u jesen, nakon turističke sezone. Razmatra, kaže, dvije-tri varijante. Jedna je verzija radikalna i podrazumijeva kresanje mnogih socijalnih stavki, a druga je blaža. S kojom će u konačnici izići pred Sabor ovisit će o dogovoru, kaže, u koalicijskoj obitelji. Već danas premijerka okuplja Predsjedništvo HDZ-a kako bi odlučili kojim će putem krenuti, a odmah nakon toga počinje razgovore s koalicijskim i socijalnim partnerima.

- Situacija je krajnje ozbiljna. Pripremamo rebalans u kojem ništa neće biti nedodirljivo. U kresanju troškova Vlada će krenuti od sebe te će reprezentaciju svesti na minimum. Ako treba, gostima ćemo nuditi samo vodu, s kavom ili bez nje, a revidirat ćemo i korištenje službenih kartica. Moći će ih koristiti samo ministri i državni tajnici, i to samo za službeni put - rekla je J. Kosor. Oporba je J. Kosor dočekala “na nož”.

No, ona je sa svojim ministrima u Sabor došla relativno mirna jer je već u jutarnjim satima obavila uspješne konzultacije s koalicijskim partnerima. Dogovoreno je osnivanje koalicijskog vijeća koje će razmatrati sve važne teme o kojima Vlada odlučuje. Sastajat će se barem jednom mjesečno. Od jeseni će, nadalje, početi razgovori o modelu kojim bi se nacionalnim manjinama dalo dvostruko pravo glasa, dok se s HSU-om razgovaralo o donošenju zakona o božićnici za umirovljenike.

Oporba je inzistirala na prijevremenim izborima, tvrdeći da Vlada ima samo formalni legitimitet. No, premijerka poručuje da od toga neće biti ništa jer Vlada ima potporu u stabilnoj saborskoj većini. Izbori bi, kaže, usporili zemlju, zakočili borbu protiv krize i pregovore s EU na najmanje šest mjeseci. Liberal Ivan Čehok podsjetio je oporbu da je jedina vlada s krnjim legitimitetom bila Račanova nakon što ju je napustio HSLS. - No, tada vam legitimitet nije bio bitan, uzvratio je Čehok.

- Okružite se ljudima koji vam mogu reći istinu, a ne ulizicama. Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao i Sanader, bježati kroz podrum. I kažite narodu da nema novca te da će 2010. biti teža od ove godine - poručio je Damir Kajin (IDS) premijerki. Vesna Pusić (HNS) prozvala je Jadranku Kosor da nije navela kako se misli boriti s krizom i korupcijom.

- Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava afera kamioni, ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije - pitala je Pusićeva. Zoran Milanović je, pak, tijekom rasprave rekao da je RH u stanju toksičkog, ali ne i septičkog šoka. SDP, rekao je, ne podržava Vladu, ali neće biti ni destruktivna oporba. (O.M.)HDZ-ov saborski zastupnik ogovara premijera Sanadera !?

Doktor medicine, specijalist za uho, grlo i nos, primarijus Stjepan Bačić, vlasnik auto kuće "Auto Bačić d.o.o." i HDZ-ov saborski zastupnik, član odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te član odbora za rad, socijalnu politiku i zdrastvo pri Klubu zastupnika HDZ-a, član HDZ-ove II. izborne jedinice zagrebačke Dubrave, kako saznajemo, često u birtijama po zagrebačkom naselju Dubrava ogovara premijera Ivu Sanadera, svog stranačkog šefa i to sa svojim stranačkim kolegama. Navodno je gospodin Stjepan Bačić u lokalnom kafiću prije par dana, vidno u "tekućem stanju" rekao kako je premijer Sanader nesposoban. Izvor nam je HDZ-ov insider blizak Stjepanu Bačiću kojeg ovom prilikom s razlogom namjerno nećemo imenovati. Ono što je najsmješnije u svemu tome jest činjenica, kaže nam HDZ-ov neimenovani izvor, da je gospodin Bačić pred Sanaderom "manji od makovog zrna", a po lokalnim birtijama i podružnim ograncima HDZ-a u Dubravi, ogovara svog stranačkog šefa gdje god stigne. Stoga se pitamo, nije li to znak da gospodin Stjepan Bačić radi sve kako bi se dokopao jedne od čelnih pozicija u HDZ-u, pa makar i preko leđa samog premijera? (O.M.)

PREMIJER SANADER: - Istražit ćemo napade i pokušati ih spriječiti!

Premijer Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader 3. lipnja ove godine je nakon sastanka s predstavncima Hrvatskog novinarskog društva na kojemu su bili i ministar MUP-a Berislav Rončević te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, oštro osudio napad na novinara Dušana Miljuša, ali i na pravobraniteljicu Gordanu Lukač Koritnik.
- Ako se ide prema zastrašivanju novinara, to je opasno za društvo i zato če Vlada učiniti sve da kroz represivni aparat istraži ovaj, ali i ostale slučajeve. Ako je ikako moguće i da spriječi takve slučajeve - kazao je premijer Sanader dodavši da je naredio hitnu istragu.
- Razgovarao sam s Marijanom Benkom koji mi je rekao da će učiniti sve da pronađu počinitelje i nalogodavce napada - kazao je ministar policije Berislav Rončević koji je za Jutarnji list dan ranije izjavio da ne zna tko je Dušan Miljuš.
(O.M.)


Dr. Ivo Sanader i četvrti put glatko izabran za predsjednika HDZ-a !!!
- Nadam se da Vas nisam iznevjerio - riječi su kojima je koncem travnja 2008. godine pred stranačkim izaslanicima izašao jedini kandidat za šefa HDZ-a, dr. Ivo Sanader.
- Ovu časnu dužnost koju sam naslijedio od Dr. Franje Tuđmana, uvijek sam poimao i kao veliku odgovornost spram stranke i države. Neka Bog čuva hrvatsku! Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Podsjetio je kako je HDZ nakon smrti Dr. Franje Tuđmana bio u svojevrsnom knock-downu, te da je on tada samo imao dva puta: predati se bacanjem koplja u trnje ili se podići i zadati suparnicima knock-out, što je i učinio na izborima 2003. godine.
- S nadom u srcu nikad nisi sam. Kad hodaš kroz oluju, visoko podigni glavu! - rekao je tada sadašnji hrvatski premijer, parafrazirajući himnu engleskog nogometnog kluba Liverpool.
Dr. Ivo Sanader je u zagrebačkoj Ciboni na 12. Saboru HDZ-a postao predsjednik stranke i to odlukom svih 2467 birača. Jadranka Kosor postala mu je zamjenica sa 2381 glasom. Za deset članova predsjedništva ponuđeno je deset kandidata, pa su izabrani Vladimir Šeks sa 2062 glasa, Božidar Kalmeta sa 2073 glasa, Dragan Primorac sa 2009 glasova, Damir Polančec sa 2031 glasom, Marina Matulović Dropulić sa 1946 glasova, Darko Milinović sa 2085 glasova, Branko Bačić sa 1943 glasa, Ivan Šuker sa 2024 glasa, te Gordan Jandroković sa 1951 glasom. Ivica Kirin , popularni "JUBITO" je sa 1534 glasa bio najbolji među 25 novih članova Središnjg odbora.

Kapetan bojnog broda

- Dogodine kad budemo slavili dvadeseti rođendan HDZ-a, bit će zaokružen luk s našim utemeljiteljem, dr. Franjom Tuđmanom. Započet je samostalnošću, a završit će ulaskom u euroatlantske integracije - bit ćemo članica NATO-a i pred ulaskom u EU. Naš međunarodni položaj nikad nije bio jači, a to je djelo svih nas koji vjerujemo da su reforme, pa i one teže, nužne kako bi se stvrile pretpostavke da građani bolje žive, a investitori lakše ulažu - poručio je predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader.
Andrija Hebrang je otkrio kako uspjeh HDZ-a počiva u slozi. - Kod nas nema potrebe da netko traži detektor laži - rekao je Hebrankg, aludirajući na nedavni sukob SDP-ovca Zorana Milanovića s SDP-ovcem Davorkom Vidovićem.
Vladimir Šeks je dr. Ivu Sanadera opisao kao kapetana bojnog broda.
Ovom prigodom se HDZ-ov predsjednik i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader osvrnuo i na kritike čvrstog tečaja kune s nedavno održanog gospodarskog skupa kod Stjepana Mesića na Pantovčaku. - Ovo je dobra monetarna politika. Podržavamo čvrst tečaj kune i ne mislimo da ga treba mijenjati. Čvrst tečaj temelj je makroekonomske stabilnosti, a to nema cijenu - kazao je na HDZ-ovu Saboru u zagrebačkoj Ciboni dr. Ivo Sanader
.
(T.Lj.)


ZORAN(nemampojma) MILANOVIĆ radio u korist HDZ-a !?

"Pet uzastopnih poraza preozbiljna su stvar da bi bilo zapravo slučajno. Zato nije ni malo slučajno da se sad sve više aktualizira interesantna predizborna teza da je Milanović cijelo vrijeme radio u korist HDZ-a. I Andrija hebrang se nedavno u jednoj radijskoj emisji našalio na taj račun, rekavši da u vladajućoj stranci razmišljaju da Milanoviću dodijele posebnu nagradu za specijalne zasluge za HDZ, podsijeća naš sugovornik".
Novinar VJESNIKA Zoran Milanović u Nedjeljnom VJESNIKU od 23. i 24. 02.2008. godine


JOSIP FRIŠČIĆ GRUBO NAPADA AHSS !

U jeku predizborne kampane, a i nedavno, Josip je Friščić, čelnik HSS-a, kako saznajemo u nekoliko navrata grubo napao Autohtonu hrvatsku seljačku stranku. "Friščić se ponaša poput samovoljnog feudalca i čak nam prijeti", govore iz AHSS-a, te su pojasnili kako su se zbog toga potužili i Državnom izbornom povjerenstvu, te aktualnom mandataru dr. Ivi Sanaderu. "Mandatar je, saznajemo, upozorio Friščića da obuzda svoje izjave protiv legalno registrirane stranke AHSS", govore nam izvori bliski toj novoosnovanoj stranki autohtonih seljaka koju vodi Jasenko Stipac. (T.Lj.)


BORIS KOVAČIĆ, PREDSJEDNIK JSDSH PROMIJENIO BRAVU I ONEMOGUĆIO SPLITSKI HP/HPP DA UĐE U STRANAČKE PROSTORIJE

Jadranska socijaldemokratska stranka Hrvatske (JSDSH) koja je na ovim parlamentarnim izborima sa strankama Udruzene ljevice prošla katastrofalno, jutros je, kako javlja splitski HP/HPP (Hrvatski pravaši- Hrvatski pravaški pokret) promijenila bravu na ulazu u stranačke prostorije koje Jadranski socijaldemokrati dijele s Hrvatskim pravašima. Navodno je prof. Boris Kovačić, čelnik Jadranskih socijaldemokrata (ne prvi put) potajno promijenio bravu i time onemogućio rad HP/HPP-a.
"Taj stari nije normalan. Sad ćemo ga nazvati i poručiti mu da dođe otključai, ili ćemo obiti bravu mi i ući. Zeli preuzeti najreprezentativniju prostoriju koju u dogovoru zajednički koristimo kad su tiskovne konferencije u pitanju. Izgleda da su danas unutra putili nekakve Linićeve pajdaše, a nije nam jasno zašto opet mijenja bravu na glavnom ulazu, a da nas ne informira" - bijesno komentiraju iz splitskog HP/HPP-a.
Ovo nije prvi put da prof. Boris Kovačić iz Jadranskih socijaldemokrata (koji usko surađuje s Buljubašićem iz splitskog ASH) potajno mijenja brave i pravi smicalice desničarima iz HP/HPP. No, ovaj put, kažu pravaši, odlučni su da jednom zauvijek spriječe slične makinacije čelnika splitskih Jadranskih socijaldemokrata. (T.Lj.)


JURČIĆ I MILANOVIĆ NEVIĐENOM GLUPOŠĆU NA NETOM ZAVRŠENIM IZBORIMA UPROPASTILI SDP>

Politolog Anđelko Milardović je na Hrvatskom Radiju 28.11.2007. godine ocijenio smiješnim da SDP-ovu i HNS-ovu koaliciju pokušava sastaviti Vesna Pusić, dok Milanović stoji iza Pusićke kao neki potrčko. SDP-u bliski politolog Dražen Lalić je 27.11.2007. godine u "Novom listu" priznao da se ujeo za jezik, jer je baš on bivšem predsjedniku SDP-a Ivici Račanu predložio Ljubu Jurčića za novog premijera. I predsjednik HHO-a, dr. Ivo Banac je na OTV-u 27.11.2007. godine ocijenio da su Jurčić i Milanović svojom neviđenom glupošću na ovim izborima upropastili SDP svojim najavama da će Hrvatima u BiH oduzeti pravo glasa i uvesti nove poreze. Zaključak u emisiji hrvatskog Radija "Puls javnosti" od 28.11. 2007. godine bio je da je HDZ pobijedio, jer je dr. Ivo Sanader osvjedočeni Hrvat i katolik, dok je Milanović SDP vratio u jugokomunizam, što se najviše pokazalo kad su u izbornoj noći u štabu SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu, skriveni od novinara, dakako u dreugoj prostoriji pjevali "Od Vardara, pa do Triglava", "Druže Tito mi ti se kunemo", "Po šumama i gorama" i plesali Kozaračko kolo. (O.M.)


POBUNA U SDP-u


"Račanovci" u stožeru SDP-a ogorčeni su nakon što je procurilo u javnost da je "Zorannemampojma" Milanović već pristao da premijer eventualne koalicije SDP-a i HNS-a bude Radimir Čačić, a ne on ili Ljubo Jurčić, a da Vesna Pusić bude ministrica vanjskih poslova. Naivni "Račanovci" očito nemaju pojma da cijelu ovu igru vodi predsjednik Mesić po uzoru na ruskog predsjednika Putina, jer želi da nakon završetka drugog mandata predsjednika države preuzme vladu tako da neposredno s Pantovčaka uskoči na Čačićevo mjesto. Mesićev glavni strateg ovog projekta je Budimir Lončar, a da sve bude pod kontrolom brine Mesićev kućni prijatelj Boris Šprem koji je iz Mesićevog ureda instaliran u sam vrh SDP-a preko kojeg je već ušao i u Hrvatski sabor.
Ljubo Jurčić, s druge strane, ogorčen je također Milanovićevim pristankom instalacije Radimira Čačića na mjesto koalicijskog premijera. Osijeća se izigranim i ismijanim, te prijeti, javljaju SDP-ovi izvori koji s razlogom žele biti anonimni, kako će se javno ispričati svim glasačima koji su na ovim izborima glasovali za njega. Ljubo je Jurčić u zadnja dva dana više puta viđen kod Milana Bandića s kojim kuje pobunu protiv Zorana Milanovića i stvarnog šefa SDP-a - Slavka Linića. (T.Lj.)PREDSJEDNIK MESIĆ JAVIO IVI PUKANIĆU DA JE dr. IVO SANADER VEĆ USPIO SASTAVITI NOVU HDZ-ovu VLADU !

Direktor propagande Mesićevog stožera za instaliranje SDP-a i HNS-a na vlast, Ivo Pukanić rekao je 27.11. u emisiji "Otvoreno" kako mu je predsjednik Mesić u 19. sati javio da obustavljaju daljnje osporavanje rezultata izbora i priznaju poraz, jer je dr. Ivo Sanader već uspio sastaviti novu HDZ-ovu Vladu. Pukanić je izjavio da mu je to na ručku istog dana otvoreno rekla i Đurđa Adlešić koja će u budućoj Sanaderovoj vladi biti ministrica regionalnog razvoja, dok će HSS-ovac Josip Friščić biti dopredsjednik Vlade za poljoprivredu. (O.M.)


POSIPANJE PEPELOM

Bivši predsjednik Društva novinara hrvatske Dragutin Lučć Luce trebao bi u ovo društvo učlaniti svog najboljeg prijatelja, predsjednika države Stipu Mesića, jer je on već dugo "svakom loncu poklopac", a u "Globusu" i "Nacionalu" povremeno piše svoje komentare. Mesić doduše neke teme sistematski izbjegava, primjerice, o svojim financijerima nikada ne daje izjave, niti traži njihovo procesuiranje. To je Mesićev stil, rekao bi njegov drugi prijatelj, prof. dr. Ivan Šiber kad god pokušava umanjiti Mesićev novi ispad u javnosti. A ima ih puno.
Primjerice, predsjednik Mesić se posuo pepelom nakon što ga je dr. Ivo Sanader pozvao da prekine komentirati predizbornu kampanju i otvoreno navijati za svoj HNS i SDP. Mesić se najviše upleo u kampanju izmišljotinama o budućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a da bi na taj način spasio od neizbježnog izbornog poraza SDP i Mesićevog "mladog partizana" Zorana Milanovića - Zoku. Milanoviću je nadimak "Zoka" dao poznati lijevi novinar Denis Kuljiš. (B.Š.)Pusićka ne računa na koaliciju s HSLS-om i HSS-om, a Milanović bi nudio ministarska mjesta SDSS-u rolleyes

Predsjednik SDP-a "Zorannemampojma" Milanović je 28. listopada ove godine izjavio kako SDP nudi SDSS-u Milorada Pupovca i ministarska mjesta u njegovoj vladi, samo da SDSS podrži SDP prilikom preuzimanja vlasti u zemlji. Predsjednica HNS/Liberalnih demokrata, dr. Vesna Pusić je samo dan prije na radiju 101 izjavila da SDP i HNS ne računaju na koaliciju sa HSS-om i HSLS-om, jer je HSLS u "nesalomljivom braku" s HDZ-om, pa bi SDP-u i HNS-u poslije izbora mogao pristupiti samo HSS. rolleyes
(B.Š.)


ŽRTVOVANJE STRANKE ZBOG SABORSKOG UHLJEBLJENJA

Politički komentator "Vjesnika", Davor Gjenero je 26. listopada ove godine na Hrvatskom radiju izjavio kako su Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Zlatko Kramarić od HSLS-a napravili trgovačku stranku koja već dugo nema nikakvu vrijednost. Adlešićka, Čehok i Kramarić su žrtvovali Hrvatsku Socijal-liberalnu stranku, da bi još jednom sebe uhljebili u Saboru. (B.Š.)


PRKAČIN OPET PROZVAO ĐAPIĆA

Ante Prkačin je 27. listopada ove odine na zagrebačkoj televiziji "Z1" prozvao predsjednika Hrvatske stranke prava, Antu Đapića da podnese ostavku i prepusti svoje mjesto nekom stručnijem i poštenijem pravaču, očito aludirajući na Đapićevu krivnju zbog katastrofalnog pada reitinga stranke pred same parlamentarne izbore. Prkačin je javno, dakle, prozvao Antu Đapića da objasni kako je stekao svoje dvije kuće i vikendice. (B.Š.)

FRIŠČIĆ PODRŽAVA "LJEVIČARSKI ŠTAB" bang

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, friščić je u emisiji "Otvoreno" 25. 10. ove godine podržao mišljenje "ljevičarskog štaba" sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (Ivan Šiber, Branko Caratan, Anita Barišić, ...) da predsjednik Mesić mandat za sastavljanje vlade treba dati onoj stranci koja u Hrvatskoj dobije najviše glasova, naime bez pribrajanja glasova iz BiH, koji će sigurno pripasti HDZ-u. (B.Š.)


RASKOL !?
U vrhu SDP-a došlo je do raskola: predsjednik Zoran Milanović i dalje trubi protiv izgradnje pelješkog mosta, a podpredsjednica i kandidatkinja SDP-a u Dalmaciji, Željka Antunović izjavljuje kako je jedino SDP garancija da će se most izgraditi. Ona je, za razliku od Milanovića, očito svjesna kako ne može računati na podršku birača u Dalmaciji, ako se bude protivila izgradnji mosta. (B.Š.)


UROTA MPM
rofl

Dr. Zdravko Tomac je 19. listopada ove godine na HTV-u izjavio kako će u koaliciji SDP-a hNS-a vlast biti u rukama Vesne Pusić kojoj će Zoran Milanović biti privjesak. Radi se o projektu predsjednika Mesića koji je doveo Milanovića na čelo SDP-a da on vlast u državi prepusti Vesni Pusić. Dr. Tomac ovu urotu naziva "MPM" : Mesić-Pusić-Milanović, a za samog Milanovića kaže da je manje hrvatski orijentiran čak i od pokojnog Ivice Račana. Krajem mjeseca, točnije 29. 10. Dr. Tomac je za Milanovića također izjavio kako dotični nije vjerodostojan sa svojim pričama u borbi protiv korupcije, jer nije spreman početi čistiti korupciju u redovima SDP-a. (B.Š.)


BLEFIRANJE DVOJCA BEZ KORMILARA

Kolumnist "Jutarnjeg lista" Davor Butković je dvadesetog ovog mjeseca u svojem matičnom listu konstatirao da SDP nema gospodarski program, jer je ono što je Ljubo Jurčić pompezno predstavio kao SDP-ov gospodarski program, ustvari goli popis želja bez konkretne razrade kako ga u SDP-u misle ostvariti. Butković je naveo kako je čelnike SDP-a ljubazno zamolio da mu dostave svoj konkretizirani gospodarski program, ali su mu oni opet poslali Jurčićev "popis želja", pa je Butković zaključio kako SDP-ov gospodarski program zapravo ni ne postoji! Butković se tome jako čudi, jer su čak svojevremeno i Ivica Račan i Dražen Budiša prije osam godina imali konkretan gospodarski program, a "SDP-ov dvojac bez kormilara" Milanović i Jurčić pred ove izbore samo blefiraju da ga imaju. (Branko Šerić)


DIJANA ČULJAK ŠELEBAJ OMALOVAŽAVA HRVATSKU VLADU !

U emisiji "Otvoreno" od 17. listopada ove godine je Dijana Čuljak Šelebaj omalovažila najveći uspjeh Sanaderove vlade komentarom kako je i propala Jugoslavija čak četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti. Čuljak-Šelebaj je u svoju emisiju opet pozvala dr. Vesnu Pusić koja je najveće zasluge za ovaj uspjeh HDZ-ove Vlade navijački pripisala predsjedniku Mesiću i njegovim kontaktima s brojnim politički problematičnim predsjednicima, među kojima je i Mesićev kontakt s predsjednikom Ahmadinedžadom iz Irana, čovjekom koji slovi kao najveća prijetnja svjetskoj sigurnosti i čovjekom koji fašistički izjavljuje kako izraelski narod i izraelsku državu treba zbrisati s lica Zemlje. (B.Š.)headbang


PRIJATELJEVANJE LUČIĆ-MESIĆ

Otkako je aktualni predsjednik hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić - Luce (koji je zamrznu svoj mandat u tom udruženju i dao otkaz u HINI) postavljen na dužnost glavnog savjetnika ravnatelja HRT-a, Vanje Sutlića, svakog se dana na programu HRT-a izmjenjuju dr. Vesna Pusić i njen najbliži suradnik Radimir Čačić, iako njihova stranka HNS-Liberalni demokrati prema svim anketama jedva prelazi izborni prag. Objašnjenje za to je lako naći u činjenici da je i predsjednik Mesić član HNS-a, doduše sa zamrznuti mandatom, a poznato je kako su Mesić i Lučić najbolji prijatelji. (Branko Šerić)STANKOVIĆEVA LIJEVA PRISTRANOST

Aleksandar Stanković je i u emisiji "Nedjeljom u dva" 21. listopada ove godine, u kojoj je gostovao dopredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec veliki prostor pružio svojoj najdražoj političarki Vesni Pusić i time po tko zna koji put dokazao svoju lijevu pristranost, kad je politika u pitanju. U tome mu je huškački pomagao Petar Štefanić koji je zbog svojih ljevičarskih ispada smijenjen iz emisije "Otvoreno", a ukinuta mu je i emisija "Post scriptum", pa sada na HTV-u samo pomaže svom istomišljeniku Stankoviću. Da bi naštetio HDZ-u, Stanković je u prvi plan emisije stavio jedino HDZ-ovo za sada neostvareno obećanje: malo smanjenje PDV-a.
Aco nikako da shvati kako bi, kao voditelj političke emisije trebao biti nepristran, te kao takav izbjegavati priklanjanje ijednoj političkoj struji, dok vodi emisiju, naravno. Njegovo osobno političko uvjerenje je njegovo osobno pravo, no, zato ne treba to svoje pravo ispoljavati kao voditelj i urednik iz prostog razloga što time ruši kredibilitet i ugled svoje emisije "Nedjeljom u dva".

(Ognjen Mrak)MILANOVIĆ O NIČEMU NE ODLUČUJE !

Politički analitičar Ivan Šiber je 20. listopada 2007. godine očajno zaključio da SDP definitivno gubi od HDZ-a, jer HDZ ima argumente koje SDP nije u stanju osporiti. Šiber se zalaže da SDP hitno odustane od Ljube Jurčića kao kandidata za premijera, jer se Jurčić pokazao kao totalni promašaj. Šiber je i ovom prilikom propustio reći da je glavni krivac za izborni debakl SDP-a stvarni šef te ljevičarske stranke, Slavko Linić, koji je svojim manevrima onemogućio dolazak Željke Antunović na čelo SDP-a, jer bi ga ona smjestila u stranačku ropotarnicu povijesti, a ovako i dalje rukovodi strankom preko svojih marioneta Milanovića i Jurčića. Zna se da Milanović ne odlučuje o ničemu, a cijeli SDP-ov tim o kojem dotični "Zorannemampojma" Milanović stalno trubi, sastavljen je od potrošenih Linićevih kadrova. (B.Š.)


ŠIBEROVA SUMNJIČAVOST

Otrcani komunistički politički agitator dr. Ivan Šiber dobi je 17. ovog mjeseca u emisiji "Media Servisa" još jednom puni sat vremena da otvoreno agitira za SDP, HNS i predsjednika Mesića, koje je predstavio najprogresivnijim snagama na hrvatskoj političkoj sceni. Za predsjednika HDZ-a dr. Ivu Sanadera je rekao kako je premijer ostvario "neke rezultate", ali da iskreno sumnja u Sanaderovu mogućnost glede ostvarivanja kontinuiteta rezultata. (B.Š.)


DC TROJAC: OŽBOLT - LANG - MORIĆ

Vesna Škare - Ožbolt je na OTV-u 18. ovog mjeseca demantirala da joj je stranka pred raspadom i da neće ni izaći na izbore, jer izgleda da su u DC-u pored nje ostali još samo bivši "milicionar" Joško Morić i dr. Slobodan Lang, čuveni "humanitarac" koji je u Domovinskom ratu uspio poboljšati svoje materijalno stanje. (B.Š.)


MILANOVIĆ: "PIŠIT ĆU - KAKIT ĆU"

Predsjednik HDZ-a, dr. Ivo Sanader je 20. listopada 2007. godine izjavio da ga stalno predomišljanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome koju bi funkciju želio preuzeti nakon izbora podsijeća na poznatu dalmatinsku izreku o malom djetetu koje ne zna da li bi piškilo ili kakilo. Milanovićeva zadnja izjava da ipak teži uhljebljenju u Saboru očiti je znak da se Milanović pomirio s porazom na izborima: on će dakle, nakon što zbog izbornog neuspjeha podnese ostavku, biti obični saborski zastupnik. (Branko Šerić)


"SITNIJE, CILE SITNIJE ..."

"Gospođa 5 % (dr. Vesna Pusić i stranka HNS/Liberalni demokrati) je na stranačkom skupu HNS-a 20.10.2007. u gubitničkoj atmosferi (na skup je uočaju dovučena i punica genealnog direktora INA-e Tomislava Dragičevića, Savka Dabčević Kučar) također najavila borbu protiv korupcije, dok je kraj nje stajao kompromitirani Radimir Čačić, koji je kao član Račanove vlade javno ulovljen u sukobu interesa. Pusićeva je iz prvog reda HNS/Liberalnih demokrata uklonila jedino saborskog zastupnika Srećka Ferenčaka koji je postao simbol HNS-ove korupcije. Vjerojatno zato u prvim redovima nije viđen ni HNS-ov izvanstranački kandidat dr. Velimir Srića. Pusićka je ovaj put svoj govor pročitala - nije jasno da li je to učinila zato što su je kao i predsjednika Mesića stigle godine, ili zato što je još u šoku od rezultata svih predizbornih anketa. Na kraju su vesna Pusić i Radimir Čačić u grču čak i zapjevali domoljubnu pjesmu "Moja domovina", što je bilo smiješno. Puno bi im bolje ležalo pjevanje hitova, kao što su. "Sitnije, Cile sitnije...., pokaži mi najbitnije!" , "Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj...", itd. naughty (B.Š.)


MAFIJAŠI U BIJELIM KUTAMA

Zadnji je čas da se u Hrvatskoj razotkrije i potrpa u zatvore psihijatrijska mafija koja za veliki novac pljačka imovinu i uništava živote mnogih nedužnih hrvatskih ljudi. JAvna je tajna kako mnogi hrvatski ljudi, ni krivi ni dužni, završe u hrvatskim psihijatrijskim ustanovama, u kojima ih mafijaški "vještaci" službeno okvalificiraju da su ludi i time im ukinu sva njihova prava, čak i pravo da rapolažu svojom imovinom i da skrbe o vlastitoj djeci. U psihijatrijskim bolnicama im je, kao i u nekim staračkim domovima, onemogućeno i neposredno primanje i slanje pošte, pa ne mogu komunicirati sa svijetom i upozoriti na svoj užasni položaj. Kad ih mafija jednom utrpa u "psihijatrijske "bolnice", od tamo im više nema izlaza: slijedi im psihofizičko uništavanje i sigurna smrt. Na čelu ovih mafijaša u bijelim kutama nalaze se i dalje bivši udbaši i kosovci koji su tako uništavali i ubijali hrvatske ljude još u bivšoj državi. Bilo bi rlo zanimljivo kad bi sramotni Bandićev pročelnik za zdrastvo, socijalnu skrb i branitelje, dr. Zvonimir Šostar javno progovorio što i sam zna o tom kriminalu i zočinima i zašto ih i sam prikriva. (Ognjen Mrak)


"MUDROST"nut

SDP-ov i HNS-ov "ratni štab" na Fakultetu političkih znanosti u ZAgrebu (Ivan Šiber, Branko Caratan, Ante Barišić, Morana Kasapović, Goran Čular, itd.) došao je do zaključka da bi predsjednik Mesić, ako HDZ na predstojećim izborima pobijedi glasovima dijaspore, mandat za sastavljanje Vlade trebao ponuditi SDP-u, jer HDZ-ova vlada ne bi bila legitimna. Ovu je "mudrost" 22.10.2007. godine na hrvatskom radiju objavio član ovog štaba Goran Čular. (Ognjen Mrak)


JALOVA LATINICA

Na Hrvatskoj televiziji se već dugo u Latinici predstavljaju akutne i atraktivne teme za koje nasa javnost upravo vapi da se dogode neki pomaci na bolje, ali nažalost obzirom na to kako se u Latinici te teme jalovo prezentiraju, slabi su izgledi da se dogodi bilo kakav pomak na bolje.
Uporno se zaobilaze činjenice o kojima i "vrapci na grani" govore - da kriminalci, bez obzira na kakvim se položajima nalazili, nisu nikakvi "ibermenši", nego da im snagu daje državno ustrojstvo koje se bespoštedno obračunava okrutnim kršenjem ljudskih prava i to sa svakim tko kriminalcima "stane na put".
Imamo bezbroj argumenata koji govore upravo to, ali bit će dovoljno da se spomene samo jedan opće poznati slučaj. U javnosti je jedna osoba argumentirano govorila isključivo o konkretnom kriminalu i pogođeni tim izlaganjem su to proglasili svojim poslovnim tajnama i da je to prekršaj kojega sud treba sankcionirati. Državno ustrojstvo je to prihvatilo i zaštitilo te kriminalce adekvatnim sudskim presudama. Jesu li te presude postale pravomoćne - ne znam, ali znam da državno ustrojstvo teško krši ljudska prava toj osobi zato što je "stala na put" - kriminalcima. (B.Š.)RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ ZATOČEN U DELIGRADSKOJ ULICI !?

Srpski ratni zločinac, general nekadašnje vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH je, kako nam javljaju stanoviti BG izvori, zatočen usred Beograda i to pod paskom same srpske Vlade.
Dotični ratni zločinac, koji je u Den Haagu od strane Tribunala za ratne zločine na području ex Jugoslavije optužen, i kojeg love sve zapadne tajne službe ovog svijeta, navodno je uhićen od strane srpskih službi i zatočen po nalogu Koštuničine vlade u Vojnoj ustanovi Dedinje, smještenoj u beogradskoj Deligradskoj ulici. Simptomatično je to da se sama vojna ustanova "Dedinje" nalazi u šumskom kompleksu, te da, kako nam javljaju BG izvori, Deligradskom ulicom non-stop šeta veliki broj jednih te istih civila koji imaju pomalo netipičan pravac kretanja, a koji pažljivom oku ne može promaknuti. Kako javljaju Imperijalovi BG izvori bliski Koštuničinom kabinetu, dotični civili su pripadnici srpskih tajnih službi koji nadgledaju cijeli kompleks u Deligradskoj preko cijelog dana i noći. Postoje indicije da je zločinac Ratko Mladić uhićen i zatočen još u vrijeme poslijednjih trenutaka formiranja srpske Vlade u ne tako davnoj prošlosti, te da je Koštuničin plan, navodno, izručenje Ratka Mladića Den Haagu točno u vrijeme (ili par dana prije) kada istječe rok o konačnom dogovoru službenog Beograda i Prištine o sudbini Kosova, a to je prva dekada prosinca 2007. godine, rok koji je objema stranama zadala međunarodna zajednica. Ako je to istina da je general Mladić zatočen u beogradskoj Deligradskoj ulici, za nepovjerovati je činjenica da su, u tom slučaju haaški istražitelji na terenu i NATO snage na području Balkana, uključujući i zapadne tajne službe, apsolutno slijepi, no, pitanje je jesu li zaista "oslijepili" ili se samo prave - Englezi.
Koštunica se valjda na taj način nada, kažu Imperijalovi BG izvori, da će izručenjem Ratka Mladića haaškom Tribunalu, navodno pokušati odgoditi neizbježno - proglašenje neovisnosti samog Kosova. (Ognjen Mrak)NATO

Ante Prkačin je u emisiji Željka Malnara, Noćna mora od 13. listopada ove godine podržao odluku aktualne hrvatske Vlade da Republika hrvatska pristupi NATO Savezu i intenzivira suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prkačin smatra kako je situacija u našoj regiji i dalje vrlo nestabilna, pa se zalaže za što brže pristupanje Hrvatske NATO Savezu. (B.Š.)


Dr. SANTINI POHVALIO SANADEROVU VLADU

Poznati ekonomist dr. Guste Santini je u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" 15. listopada ove godine negativno ocijenio zalaganje SDP-a da se uvede porez na kapitalnu dobit. Dr. Santini je posebno pohvalio način na koji je HDZ-ova Vlada premijera Sanadera privatizirala T-HT, jer je ovim potezom znatno ojačala tzv. srednji sloj građanstva u Republici Hrvatskoj. (B.Š.)


"LAŽNO SVJETLO" PODPREDSJEDNIKA SDP-a

Podpredsjednik SDP-a Tonino Picula je u emisiji Intervju tjedna na Radiju 101 održanog 13. listopada 2007. godine ostao zatečen konstatacijom voditeljice Zrinke Vrabec Mojžes da, kao i vesna Škare-Ožbolt, umjesto u Velikoj Gorici, tajno živi u Zagrebu. Picula je izjavio da u stanu u Bauerovoj živi njegova supruga, a da on i dalje redovito boravi u svom stanu u Velikoj Gorici, što bi možda moglo značiti da se je Picula ne tako davno oženio samo fiktivno, kako bi se svojim biračima predstavio u lažnom svjetlu. (B.Š.)


CRNI ŠTITE CRVENE: ADMIRAL DOMAZET PODRŽAVA BANDIĆA !

Novi član HSP-a, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo javno je u emisiji Željka Malnara Noćna mora od 13. listopada ove godine ustao u zaštitu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u svezi sa sve brojnijim alarmantnim slučajevima zatrovane vode u Gradu Zagrebu. Lošo je bez ijednog argumenta ustvrdio kako je voda u Gradu Zagrebu potpuno čista, a sve je oštrije kritike na račun Bandića zbog zatrovane vode ocijenio kao tendenciozne i zlonamjerne. Lošo je aktualna urušavanja zgrada i cijelih ulica po gradu Zagrebu "ortački" prešutio, te je s tim u skladu Bandićev rad u potpunosti ocijenio kao odličan. Neki analitičari smatraju kako bi ova Lošina otvorena podrška Bandiću mogla biti znak predizbornog približavanja HSP-a i SDP-a, započetog još prilikom formiranja gradske vlasti u Velikoj Gorici. HSP je u velikoj krizi i nakon što mu je premijer Ivo Sanader poručio da ga ne želi vidjeti nigdje, pa niu budućoj Vladi, Anto se Đapić, izgleda, okrenuo SDP-u, a možda već sutra pokuca i na vrata HNS-a/Demokratskih liberala. (B.Š.)


UTIHNULI Dr. JOSIPOVIĆ & MESIĆEV PRESS-CENTAR

Novinar Glasa Koncila Tomislav Vuković je u broju ovog lista od 14. listopada 2007. godine vrlo negativno ocijenio rad predsjednika Mesića koji je svoj predsjednički Ured pretvorio u međunarodni press-centar za otpremanje tisuća povjerljivih dokumenata u Den Haag. Novinarka Višnja Starešina je vrlo negativno ocijenila rad SDP-ovog kandidata za ministra pravosudja dr. Ive Josipovića koji je u većini svojih istupa zagovarao apsolutnu suradnju s haškim tužiteljstvom i tezu da treba pustiti tužiteljstvu završavanje svog posla, a kao pravni stručnjak nije upozoravao što se može dogoditi kada se primjerice optužnica za Vukovar svede na Ovčaru, i što se može dogoditi kada se i ta loša optužnica promijeni u još goru, te je dr. Josipović sada, kao i mnogi njemu slični, jako tih postao. (B.Š.)CRNI I CRVENI & "ŽIVOT S MIROVINOM"

Na čelo takozvanih desnih udruga i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj i dalje se nalaze bivši udbaši i kosovci koji znaju samo dvije boje: crvenu i crnu. Zato bi svu tu šporkariju trebalo konačno skinuti do gola i hrvatskom narodu pokazati tko su oni koji se busaju u hrvatska prsa, a zapravo i dalje rade za stare gazde.

S druge strane se u Hrvatskoj već godinama besplatno širi jugo-komunistička propaganda kroz list za umirovljenike "Život s mirovinom" u kojem samozvana krema u sastavu prof. Ivan Šiber, prof. Damir grubiša, prof. Adolf Dragičevoć, prof. Dražen Kalogjera, prof. Mladen Vedriš i njima slični, i dalje sole pamet svojim savjetima koji su upropastili prethodnu državu, jer dotični nikada nisu upozoravali na stvarne probleme, već su samo gledali kako da se utrpaju na funkcije i služe partiji - jučer SKJ -u, a danas i sutra SDP-u i HNS-u. Ova grupa otrcanih profesora ne govori o stvarnim problemima današnjih hrvatskih umirovljenika (užasno maltretiranje po umirovljeničkim domovima, zaostajanje rasta mirovina u odnosu na plaće, loša zdrastvena usluga, itd.), već na stranicama ovog lista mudruju o visokoj politici i propagiraju staru komunističku ideologiju i čelnke "Hrvatske stranke umirovljenika", zaokupljene svojim osobnim interesima. (B.Š.)


DNO DNA

Novinar Branko Vukšić je 16. listopada 2007. godine u emisiji OTV-a "Otvorena televizija" bio u pravu kada je izjavio da je novinarstvo u Hrvatskoj dosegnulo dno dna i da služi još samo da bi se oglašivači mali gdje oglašavati. Takvi mediji žele danas odlučivati o rezultatu izbora u Hrvatskoj, što je nedozvoljeno. Mislav Bago, Denis Latin, Aleksandar Stanković i njihovi kolege i kolegice sa skoro svih "hrvatskih" medija već dugo otvoreno navijaju za SDP i HNS, a onaj tko bi zbog toga trebao žestoko protestirati, dojučerašnji predsjednik Društva hrvatskih novinara i veliki prijatelj i navijač predsjednika Stipe Mesića, Dragutin Lučić Luce, zaposlio se ovih dana na super plaćeno mjesto glavnog savjetnika čelnika HRT-a, Vanje Sutlića !!! (B.Š.)


JOZO MAFIOZO

Kako se bliže izbori za Hrvatski sabor, tako se u medijima sve češće glašavaju mnogobrojni hrvatski sindikalni čelnici među kojima se ne zna tko je nekvalificiraniji i osramoćeniji za bavljenje javnim poslom. Poznato je da su svi oni još u jugokomunizmu bili ilegalni (nitko nije imao sindikalnu knjižicu) i da su samo služili vladajućoj partiji, jer samo to i znaju. Umjesto što se opet prave pametni, bilo bi puno bolje da konačno javno kažu gdje su bili i što su radili dok su redom propadala bivše velike hrvatske tvrtke "Šavrić", "RIS", "Diokom", "Dalma", "Dalmatinka", "Cetinka", "Jadrantekstil", i druge. Primjerice, u "Mesoprometu" se "proslavio" čuveni jugo-komunistički splitki sindikalac Jozo Mafiozo koji i danas na sindikalnoj sceni Hrvatske predstavlja sivu eminenciju koja vuče poteze i piše govore koje sindikalni pigzibneri izgovaraju za sindikalnim govornicama i po hrvatskim medijima. (B.Š.)


OTVORENO PISMO POVODOM STANJA PRAVOSUDJA HRVATSKE

Ne samo europska Unija, nego i brojni hrvatski pravni stručnjaci, pa i hrvatska "ulica" znaju da je stanje pravosudja Hrvatske katastrofalno. U tome prednjači: sudstvo hrvatske, Udruga hrvatskih sudaca i Đuro Sessa (predsjednik te udruge-ceha).
Zahvaljujući bivšoj ministrici pravosudja, vesni Škare-Ožbolt (sada u oporbi), Đuro Sessa postao je nezaobilazan u sudstvu Hrvatske - stvarni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (najveći sud u Hrvatskoj), stvarni predsjednik Državnog sudbenog vijeća i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.
Činjenica je da je tadašnja ministrica pravosudja raspolagala sa obiljem dokaza da je Đuro Sessa - u potpunoj zavisnosti od kriminala.
Hrvatski političari mogu promijeniti to stanje, ali je činjenica da nekim političarima, i onima na vlasti i u oporbi, katastrofalno stanje pravosuđa hrvatske - odgovara.
Hrvatsko društvo za zaštitu ljudskih prava,
Glavni Tajnik Branko Šerić


ŠLJIVANČANIN, RADIĆ I OSTALI NA SLOBODI, JER SRBI NEMAJU SVOG MESIĆA

Nakon što je Sud u Den Haagu oslobađajućim presudama zločinačkim oficirima JNA Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću oslobodio JNA od svake odgovornosti za agresiju na Hrvatsku i genocid na Ovčari, očito je da je došao trenutak po kojem predsjednik RH, Stipe Mesić konačno mora odgovarati zbog nezapamćene veleizdaje u vidu nezakonitog prepuštanja više stotina transkripata iz Ureda tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana, Tribunalu u Den Haagu. Srbima se u ovom posljednjem ratu nije dogodio "novi Branković", odnosno Srbi nisu imali svog Mesića koji bi njihovim neprijateljima odao najveće državne tajne, pa Borislav Jović, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, te svi ostali glavni organizatori i egzekutori velikosrpske genocidne agresije na Hrvatsku i BiH mogu mirno spavati i smijati se hrvatskim i bošnjačkim žrtvama. (B.Š.)


LOŠ PREDIZBORNI REJTING HNS-a/LIBERALNIH DEMOKRATA IZLUDIO VESNU PUSIĆ

Predsjednica HNS-a/Liberalnih Demokrata Vesna Pusić zbog katastrofalnog rejtinga HNS-a potpuno je izgubila živce i samokontrolu, pa je u emisiji HTV-a "Brisani prostor" 27. rujna 2007. godine javno napala svog najbližeg suradnika Radimira Čačića zbog njegove nedavne izjave da bi svaka razumna hrvatska Vlada pri uvozu radne snage trebala prednost davati kršćanima. Pusićka je voditelju emisije, Goranu Miliću bijesno odbrusila da to nije i neće biti politika HNS-a i da u tome odlučuje samo ona, a ne Čačić. (B.Š.)


SDP NE ODUSTAJE OD UVOĐENJA POREZA NA IMOVINU

Podpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina je 28. rujna 2007. godine u radio emisiji "Poligraf" izjavio da SDP nije odustao od uvođenja poreza na imovinu i kapitalnu dobit, jer SDP ne podržava prihode koji nisu rezultat rada. Predstavnik HDZ-a, Frano Matošić je na to zaključio da bi zbog akvog stava SDP-a i građani koji su kupili dionice INA-e i Hrvatskog Telekoma morali plačati porez, ali da se to ipak neće dogoditi jer će HDZ pobijediti i na ovim izborima. (B.Š.)


SDP-ov KANDIDAT ZA PREMIJERA NE VJERUJE U NACIONALNO GOSPODARSTVO I JAVNO PODRŽAVA PROTEKCIJU POLITIČARA

U emisiji HTV-a "Otvoreno" od 19. rujna 2007. godine SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić počinio je još jedno političko samoubojstvo javnim priznanjem da je već prodao dionice INA-e što čigledno potvrđuje da ni sam ne vjeruje u nacionalno gospodarstvo, pa čak ni u njegovu perjanicu, INA-u, a gura se da zasjedne na mjesto čelnika izvršne vlasti. Dapače, Jurčić je u istoj toj emisiji javno demonstrirao i svoje besramno pristajanje na protekciju političara, pa čak i na osobno uživanje u ovom društvenom zlu: javno se pohvalio da mu je jedna dužnosnica Zagrebačke banke obećala kako će mu srediti to da upis za kupnju dionica T-HT-a obavi bez višesatnog čekanja u redu, na što je Jurčić, takav kakav je, spremno pristao! (B.Š.)


MESIĆ SE VEĆ OTVORENO UKLJUČIO U PREDIZBORNU KAMPANJU

Iako ga samozvana dužnost predsjednika-građanina obvezuje na objektivnost i neutralnost u predizbornim vremenima, predsjednik Mesić se već otvoreno svrstao na jednu stranu, onu SDP-a i HNS-a/Liberalnih Demokrata, što neki analitičari dovode u svezu sa SDP-ovom i HNS-ovom šutnjom kad je riječ o poznatom Mesićevom upletanju u "aferu Zagorec", pri čemu mu je očekivanu javnu podršku uskratio čak i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel. (B.Š.)


GUBI LI MESIĆ DUGOGODIŠNJE PRIJATELJE ILI SINDIKALNI ČELNIK VEĆ VIDI HDZ KAO POBJEDNIKA NA PREDSTOJEĆIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA?

Hrvatski mediji su 26. rujna 2007. godine objavili kako dugogodišnji sindikalni čelnik Boris Kunst ozbiljno pregovara s premijerom Sanaderom o prelasku u HDZ i svojem, navodnom sudjelovanju na predstojećim parlamentarnim izborima na HDZ-ovoj izbornoj listi. Prelasci sindikalnih čelnika u stranke-favorite uoči izbora u Hrvatskoj nisu novost. Zanimljivo je da je u ovom slučaju riječ o dugogodišnjem vrlo bliskom prijatelju predsjednika Mesića, pa se postavlja pitanje gubi li Mesić dugogodišnje prijatelje ili je koristoljubivi Kunst siguran da će HDZ na predstojećim izborima uvjerljivo pobijediti, pa je požurio u šator pobjednika. (B.Š.)


PREDSJEDNIK MESIĆ I DALJE PRIKRIVA ISTINU DA SE DJEVIĆANSKI OTOCI, NA KOJIMA JE ZAVRŠIO OPLJAČKANI HRVATSKI NOVAC, "NALAZE" U HRVATSKOJ!

Predsjednik Mesić i dalje uporno širi laž kako je Hrvatsku opljačkala klika oko prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana i novac odnijela na Djevičanske otoke, kao da Mesić ne zna da je prava pljačka stoljeća 90-tih godina izvedena u SDK, ZAP-u i u Vukovarskoj banci, te da je hrvatski Mirovinski fond opljačkao provjereni komunistički kadar Miroslav Kutle koji danas besramno uživa u plodovima svojeg sudjelovanja u monstruoznom rušenju Hrvatske. (B.Š.)


PREDSJEDNIK SDP-a "ZORANNEMAMPOJMA" MILANOVIĆ IZ DANA U DAN POTVRĐUJE DA SDP NEMA PROGRAM

Predsjednik SDP-a, kako ga je nazvao jedan popularni portal, Zorannemampojma Milanović obećao je ovih dana biračima da će SDP, ako dođe na vlast, ukinuti odredbu o nula promila i time indirektno priznao da ova stranka s njim na čelu nema nikakav izborni program osim gospodarski kontraproduktivnog uvođenja poreza na kapitalnu dobit , a na što se javno zgrozio i HNS-ov kandidat za premijera, Radimir Čačić. Umjesto da birače privuče uvjerljivim gospodarskim programom koji će otvoriti nova radna mjesta, Zorannemampojma Milanović se biračkom tijelu nastoji dopasti razumijevanjem spram Ustaša i vožnji pod "malim" utjecajem alkohola (još je svojevremeno i zagrebački poznati odvjetnik, te čelnik Kluba Zagrepčana, Silvije Degen "prosuo" vic o SDP-u u vrijeme dok je pijani SDP-ovac Milan Bandić bježao policajcu, a što je javnosti, dakako, dobro poznato; dakle SDP = (S)vaki (D)an (P)ijan ), te papagajskim ponavljanjem kako SDP ima tim, iako je pravi selektor tog tima Slavko Linić već sto puta pokazao da se taj njegov tim sastoji od netalentiranih "staraca" i "poletaraca", čije mane ne može skriti ni celofan u liku Zorananemampojma Milanovića. Poznato je, uostalom, da je i sam Ivica Račan ocijenio kako je Zorannemampojma Milanović nesposoban i za dužnost glasnogovornika stranke, a sada bi, prema iluzijama Slavka Linića,taj isti Milanović trebao dovesti SDP na vlast. Svašta! (B.Š.)


MESIĆEVO IMPROVIZIRANJE

Predsjednik Mesić i dalje se pravi nevješt kada je u pitanju stanje u Hrvatskoj vojsci, za koje je on, kao vrhovni zapovjednik, baš i najodgovorniji dužnosnik. Nakon što je olako prešao preko ne tako davnog slučaja pada hrvatskog vojnog helikoptera (stanoviti anonimni hrvatski vojni izvori tvrde kako je pravi uzrok pada prevelik broj ljudi, odnosno, prekoračena težina tereta; op.a.), predsjednik Mesić je ovih dana javno izrazio svoje nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj ratnoj mornarici (unatoč svim pohvalama HRM-u od strane NATO-a, između ostalog i na nedavnoj vježbi "Noble Midas 07"; op.a.), iako Mesić s tim u svezi nikada nije ponudio nijedan program, niti ideju. Dobri poznavatelji njegova rada tvrde da Mesić još od svoje prve dužnosti glavnog tajnika HDZ-a nikada nije imao nikakav program, odnosno da je njegov jedini program bila improvizacija, prebacivanje odgovornosti na druge, pa čak i onda kada je u svom poznatom svjedočenju u Den Haagu, u svojstvu svjedoka optužbe protiv generala Blaškića besramno lagao. (B.Š.)


BANDIĆEV "PROIZVOĐAČ AFERA" I GRADONAČELNIKOVI MILIJUNSKI STANOVI

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović sve češće i sve više šuti, tj. nema komentara na aktualna društveno-politička pitanja. Tako on prešućuje i svojedobnu katastrofalnu odluku SDP-ove Vlade da proda 16% dionica T-HT-a, a upadljivo šuti i kada je riječ o skandalima koje građanima Zagreba učestalo priređuju gradonačelnik Milan Bandić i njegov glavni "proizvođač afera", pročelnik za zdrastvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, javnosti poznat i po nedavnom sex-skandalu, koji je (iako se njegov gazda Bandić voli predstavljati fanatičnim katolikom) također prošao bez ikakvih posljedica. Tako će sigurno biti i s aktualnim zagrebačkim aferama oko otrovane vode i urušavanja čitavih stanbenih četvrti, za što ipak glavnu odgovornost snosi sam ZG gradonačelnik Milan Bandić, koji većinu poslova u gradu Zagrebu dodjeljuje gradskim kooperantima, jasno, bez javnih natječaja, pa stoga nije čudno što si je mogao kupiti dva milijunska stana u zagrebačkoj novogradnji, iako mu supruga godinama ne privređuje ni jedne jedine kune, već on i ona zajedno s kćerkom žive "isključivo "od njegove jedne plaće. (B.Š.)


MESIĆ OPET ZAKASNIO S KRITIKOM SVJIH SUMNJIVIH PRIJATELJA

Predsjednik Republike Hvatske, Stjepan Mesić je 25. rujna 2007. godine izjavio u New Yorku kako podupire oporezivanje velikih bogatstava u Hrvatskoj, navodeći kao primjere prodaju "Lure" Luke Rajića i "Tifona" umirovljenog generala Ivana Čermaka. Mesić je, dakle, napokon reagirao na sve češće kritike da podupire kazneni progon samo umirovljenog generala Vladimira Zagorca, dok jednog Hrvoja Petrača, SDP-ova miljenika Gorana Štroka, HNS-ovog "financijskog čarobnjaka" Srećka Ferenščaka ili primjerice, generala Čermaka svaki puta "zaboravi" prozvati. I ovoga je puta kritika na račun generala Čermaka od Mesićeve strane stigla prekasno - tek nakon što je general Čermak svoj "Tifon" već prodao bez da je državi platio i kunu poreza. (B.Š.)


HTV I HRVATSKI RADIO FORSIRAJU JEDNE TE ISTE POLITIČKE ANALITIČARE

HTV i Hrvatski Radio također i pod vodstvom Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić tendenciozno forsiraju jedne te iste, uglavnom lijevo orijentirane političke analitičare, pa građani, budući birači, nisu u mogućnosti steći objektivnu sliku o kandidatima na predstojećim izborima. Tako je primjerice prof. Ivan Rimac nastupio u emisiji "Otvoreno" 24. rujna 2007. godine i već sutradan ujutro u emisiji Hrvatskog Radija "U mreži prvog". Njegov kolega, profesor Goran Čular, također stalni gost HTV-a i Hrvatskog Radija, javno je 24. rujna ove godine priznao da s HRT-om ima ugovor koji ga precizno obvezuje što smije, a što ne smije komentirati. Osim što je to skandalozno samo po sebi (pojedini su politički analitičari stalno angažirani prema nečijim subjektivnim procjenama i ukusima dok drugi, poput profesora Anđelka Milardovića i Tihomira Dujmovića, kao da ne postoje), postavlja se pitanje da li su profesor Goran Čular, profesor Rimac, Davor Gjenero i ostali s kojima je sklopljen takav "đavolji ugovor" u sukobu interesa, jer bi, s jedne strane gledano, trebali biti intelektualno objektivni, a s druge moraju voditi računa o svom kućnom budžetu i prilagođavati se prohtjevima poslodavca, pa su prisiljeni provoditi autocenzuru. Neće biti nimalo čudno ako se medju stalnim komentatorima HTV-a ponovno pojavi i ofucani Mesićev i SDP-ov navijač, profesor Ivan Šiber, koji svoje politički jednostrane kolumne još uvijek svake subote i nedjelje vrti u državnom listu "Vjesnik" ! Pod vodstvom "novih kadrova", Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić, HTV i Hrvatski Radio nastavljaju forsirati potrošene hrvatske političare, pa gledatelji i slušatelji mogu gledati i slušati samo jedne te iste izborne kandidate, dok je novim, mladim licima ulaz na HRT, a preko njega i u hrvatsku javnost praktično gledano - zabranjen. (B.Š.)


SANADEROVI SAVJETNICI OPET FORSIRAJU SPORTAŠE NA IZBORNE LISTE

Predsjednik HDZ-a, Dr. Ivo Sanader je nedavnim dovođenjem vaterpolista Dubravka Šimenca u HDZ zadao ozbiljan udarac SDP-u, budući da je Šimencov otac istaknuti član i dužnosnik SDP-a. Neopravdani su međutim planovi Sanaderovih savjetnika da se i na predstojećim izborima na HDZ-ove liste uvrsti velik broj sportaša, budući da su se oni generalno pokazali nekopetentnima za većinu saborskih rasprava, pa su stoga bili vrlo pasivni, a kada bi o nečemu i progovorili izazivali bi podsmijeh, pa se tako i SDP-ov izbor Mirka Filipovića pokazao kao totalni promašaj. Umirovljeni su vrhunski sportaši uz to i vrlo bogati, pa se prosječni hrvatski birači s njima teško mogu identificirati, a nemaju više ni ugled kao nekada, jer se sve veći broj sportaša odbija odazvati na pozive u državnu reprezentaciju. Obzirom da će glavni adut HDZ-a na predstojećim izborima biti njegovi izvrsni gospodarski rezultati i pretvaranje Republike Hrvatske u modernu državu prema standardima Europske Unije, logično je da medju kandidatima HDZ-a kao njegovim budućim saborskim zastupnicima predvladavaju dokazani gospodarski i drugi stručnjaci, a ne kandidati koji će poput Franje Arapovića ili Perice Bukića sjediti u Hrvatskom Saboru četiri godine kao medvjedi. (B.Š.)


MISLAV BAGO U SUKOBU INTERESA

Voditelj emisije "Otvoreno", Mislav Bago svakodnevno utječe na hrvatsko biračko tijelo svojim jednostranim izborom gostiju, te svojim subjektivnim komentarima zorno pokazuje kako je u sukobu interesa, jer je blizak rođak HSP-ovog izbornog kandidata, dr. Mate Granića. U emisiji "Otvoreno" od 24. rujna 2007. godine, Bago se toliko zanio da je predsjednika HSP-a, Antu Đapića javno pitao hoće li nakon odlaska Miroslava Rožića na čelo izborne liste u Zagrebu postaviti dr. Matu Granića, a nije mogao prikriti ni svoje razočarenje kad mu je Đapić rekao da neće. (B.Š.)