I M P E R I A L

petak, 18.05.2012.

U Hrvatskoj pokrenuto osnivanje crkve Ecclesia Gnostica catholica (EGC) ili Gnostička Katolička Crkva !?

hrvatska Priredio: Ognjen MRAK hrvatska

Kako saznajemo, jucer, 17. svibnja ove godine je u popodnevnim satima pokrenuto osnivanje Gnosticke Katolicke Crkve i to na inicijativu grupe magjarskih i hrvatskih Thelemita, pripadnika medjunarodnog okultnog Reda O.T.O. (Ordo Templi Orientis) koji su se ovom prilikom sastali u glavnome gradu Magjarske, u Budimpesti.

Ecclesia Gnostica catholica (EGC) ili Gnostička Katolička Crkva je crkvena ruka Ordo Templi Orientis (OTO)is (OTO), međunarodnog inicijacijskog bratstva, organizacije koja je posvećena oslužbeniti zakon Theleme . Thelema je filozofski, mistični i religijski sustav, a razradio ga je poznati i medjunarodno priznati engleski Mag i ezotericar Aleister Crowley Crowley. Thelema se temelji na poznatoj Knjizi Zakona (Liber Al Vel legis).

Glavnia funkcija Ecclesie Gnostice catholice je javni i privatni nastup s gnostičkom misom (Liber XV), euharistijsko ritualnim obredom koji je napisao Aleister Crowley 1913. godine.
Prema Williamu Bernardu Crowu, Crowley je napisao Gnostičku misu "pod utjecajem liturgije sv Bazilija iz Ruske Crkve". Njegova struktura je također pod utjecajem inicijacijskih rituala, u Ordo Templi Orientis . Razlikovanje od sličnih obreda drugih crkava je u tome da u Gnostickoj Katolickoj Crkvi djeluju Velika svećenica, Hijerofant, svećenici, đakoni, ..., a osim euharistije, krštenja, potvrde braka i ostalih obreda, EGC nude i brak koji nije ograničen samo na parove suprotnog spola.

Ecclesia Gnostica catholica ima hijerarhijsku strukturu svećenstva koji pomažu službenike i laike koji su u pararelnim stupanjskim strukturama OTO inicijacijskog sustava. Od prije 1997. godine, ova dva sustava su sve više labavo povezana, ali od tada su uvedena i pravila o minimalnim OTO stupnjevima potrebnim za služenje u obredima EGC.
NATALNA KARTA (HOROSKOP) SAMOG TRENUTKA INICIJATIVNOG SASTANKA O OSNIVANJU GNOSTICKE KATOLICKE CRKVE U HRVATSKOJČlanstvo u Ecclesia Gnostica catholica je slično Rimokatoličkoj crkvi, ali uz neke važne razlike. Kao se trenutno čini, EGC uključuje i kler i laike. Kler se mora pokrenuti od članova OTO, dok laici mogu pripadati EGC putem krštenja i potvrde , bez poduzimanja bilo kojeg stupnja inicijacije Reda.
Novaci - svećenici su pokretani od članova koji sudjeluju u upravljanju EGC sakramenata , iako još nisu uzeli naloge (tj.svečanosti ređenja).
Prva koordinacija u EGC je đakonat. Druge stupnjeve inicira OTO koji su potvrđeni od EGC, sto znaci da svatko može biti zaređen u službu, a čiji glavni poslovi su organizirani u cilju da bi se pomoglo EGC svećeništvo.
Svećenička koordinacijua priznaje članove svećeništva. Svećeništvo je odgovorno za administriranje sakramenata kroz gnostičke mise i druge obrede, a ovlašteni su od njihovih nadzornih biskupa.
Svećeništvo je pod nadzorom i uputama episkopata, ili biskupa. Puno inicijacija u OTO Sedmi Stupanj uključuje biskupsko posvećenje u EGC. Deseti stupanj Vrhovnog i Svetog Kralja služi Primatu ili glavni biskup za bilo koju zemlju u kojoj je OTO organizirao Veliku ložu. Frater (Soror) Superior OTO je patrijarh (matriarch) Crkve, s krajnjim ciljem da obnasa vlast nad svećenstvom.
Sličnost razlicitih naslova u EGC uredima i zvanja odražavaju neku zajedničku povijest s kršćanskim crkvama. Međutim, EGC ne upravlja kršćanskim sakramentima, i nema kršćanski crkveni položaj.Glavni ritual crkve Ecclesia Gnostica catholica je Gnostička Misa , euharistijska svečanost koju je napisao Aleister Crowley daleke 1913.godine.
Tekst gnostičke mise upućuje na svečanosti krštenja, potvrde i braka. Crowley je ostavio neke bilješke prema obredu krštenja, a njegov "Liber CVI" je napisana za uporabu u posljednje obrede sukladno okolnostima u kojima se ECG trenutacno nalazi. Biskupi EGC, kao pripadnici suvremene Crkve, razvili su danas rituale za sve te namjene, kao i za dojenčad (benedictions), a imaju i rituale za egzorcizam, rituale za posvećivanje svetim uljem, pogrebne rituale, itd...
Iako su neke gnostičke mise održavane privatno za samo one koji su inicirani u OTO, ne postoji nikakva tajna o EGC ritualima kao takvima, jer se oni obično i javno izvode i otvoreni su za javnost.OVAKO IZGLEDA OLTAR GNOSTICKE KATOLICKE CRKVE

Sveci koje Ecclesia Gnostica catholica stuje su povijesnie i mitološkie osobe štuju religiju Teleme . Oni se nalaze navedeni u knjizi Liber XV, pod naslovom "Sveci".
Dva gnostička sveca koja su službeno dodana izvornom popisu na temelju otkrivenog pisma od Aleistera Crowleya, jesu gnosticki svetac William Blake i Giordano Bruno koji je nedavno dodan na popis.

GNOSTICKI CREDO

Credo je izjava-uvjerenje, obično religiozno vjerovanje. Riječ potječe od latinske rijeci CREDO sto znaci "ja vjerujem". Credo Ecclesia-e Gnostica-e catholica-e također je poznato kao Gnostičko Vjerovanje i uči se na gnostičkoj misi tijekom svečanosti.

Tekst gnostickog vjerovanja je kako slijedi:

Vjerujem u jednog tajnog i neizrecivog GOSPODA; i jednu Zvijezdu u društvu, zvijezdau od vatre čije smo stvoreni, i Gospoda kojem ćemo se vratiti; i jednog Oca života, misterija nad Tajnama, a Njegovo ime je KAOS . Vjerujem u jedinog zastupnika Sunca na Zemlji; i u jedan Zrak, hranitelja svega što diše.
I vjerujem u jednu Zemlju, Majku svih nas, a njezino ime je BABALON .
I vjerujem u Zmiju i Lava, misteriju nad Tajnama, u Njegovo ime Baphometa .
I vjerujem u jednu Gnostičku Katoličku Crkvu Svjetlosti, Života, Ljubavi i Slobode, čija Riječ Zakona je THELEMA .
I vjerujem u zajednicu Svetaca.
I kao što se hrana i piće svakodnevno u nama transformiraju u duhovnu supstancu, vjerujem u Čudo Mise
I priznajem jedan Baptizam Mudrošću kojom postižemo Čudo utjelovljenja.
I priznajem svoj život jednim, individualnim i vječnim, koji je bio, jest i bit će.
AUMGN. AUMGN. AUMGN.
. AUMGN.Prvih šest članaka Creda ispovijedaju nekoliko uvjerenja od strane congreganata. Preostale dvije su ispovijedi. Vjerovanje završava Thelemitskim oblikom Praçavom, što je jednako svetoj vedskoj rijeci " Aum "ili" Amen "u judeo-kršćanskoj tradiciji.
Prve 4 klauzule se pripisuju četirima slovima Tetragramaton YHVH: Otac (Kaos), a majka ( BABALON ); Savez Oca i Majke u Sinu ( Bafomet ) i kći, zaručnica Sina (u Crkvi). Dvije sljedeće rečenice opisuju bitne dijelove mise iz perspektive zajednice. Posljednje dvije rečenice su navedene u obliku ispovijedi i vjerovanja, te opisuju paralele između zbivanja u misi i živoat pojedinca.
Šest članaka vjere u Vjerovanju se također može smatrati da odgovaraju s određenim elementima gnostičkog mise i to:

Gospodin: Svećenik
Jedna zvijezda: Deacon
Kaos: Lance (od svećenika)
Klima: Sword (od svećenica)
Jedan Zemlji: tanjur
Jedan od utrobe: Kup
BABALON: svećenica
Bafomet: Euharistija
Crkva: Kongregacija
Čudo: potrošnja i gutanjem Euharistije, pod nazivom kolač od Svjetlosti .KRATKA POVIJEST GNOSTICIZMA

Gnosticizam je nezaobilazni temelj zapadne kulture i civilizacije, koji je svojim utjecajem formirao zapadnu civilizaciju, njenu kulturu, filozofiju i njenu "dušu". Težnja prema spoznaji boga, težnja prema istinskom Znanju (Gnozi) oduvijek je bila primarna ambicija čovjeka

Prvi nama poznati oblici gnosticizma nastali su na području Bliskog Istoka, pretpostavlja se, dva do tri stoljeća prije Nove Ere u malim zajednicama posvećenika - mistika koji su pokušavali doći do najviših spoznaja putem srca - predanosti najvišem, božanskoj ljubavi. U ta doba taj pristup je bio potpuno suprotan dominantnoj židovskoj tezi poslušnosti zbog straha od božje kazne. Jedni od danas rijetkih sačuvanih materijala koji govore o tadašnjem gnosticizmu su Qumranski svitci - "Svitci s Mrtvog mora" nastali negdje oko 200 - 250 godina prije Nove Ere. S vremenom gnosticizam se razvijao i širio te su se namnožile mnogobrojne Gnostičke zajednice po cijelom području Bliskog Istoka i antičkog svijeta. Prema legendi, jedan od autoriteta i vođa jedne skupine je bila osoba koju danas zovemo "Isus Krist" što mu je bila neka vrsta magičkog imena i oznaka duhovnog postignuća. Predaje i legende su dovele do stvaranja posebnih priča o njegovom životu i djelovanju, te učenja koje su naknadno dovele do stvaranja posebnog oblika gnosticizma budućeg kršćanstva. Takve gnostičke zajednice razvijale su svoje sisteme poduke i prepoznatljive tekstove - Evanđelja, posebno nadahnute tekstove prepune dubljim značenjima koji su gnosticima služili kao poticaj i nadahnuće u njihovom duhovnom Radu. Neki fragmenti tih spisa postoje i danas poznati pod imenom Apokrifni spisi.

Razvoj takvih zajednica politički nije odgovarao Rimskom carstvu kojem je time propadao jedan od osnovnih stupova vlasti - državna religija, te su pokušali progonima likvidirati opasnost. S vremenom se to pokazalo nemoguće te je na red došla stara Rimska doktrina - koga ne možeš pobijediti, pridruži mu se. Tako je izabrana jedna manja i neuglednija zajednica čiji su poglavari bili spremni prihvatiti sve što se tražilo od njih u zamjenu za političku vlast. Tako stvorena državna religija koja je odbacila svoje izvore i temeljne ciljeve - težnju za spoznajom boga, zabranjuje bilo kakav oblik rada na samoostvarenju te počinje progon svih ostalih gnostičkih crkvi, i ostalih religijskih zajednica koji traje do danas. Vremenom Rimsko Carstvo ipak neumitno propada te kao jedini njegov ostatak ostaje njegova državna religijska organizacija - Kršćanska Crkva.

Tijekom nemilosrdnih progona idućih tisuću i po godina gnosticizam kao i sve ostale škole i učenja na većem dijelu Evrope odlaze u strogu tajnost. Zbog opasnosti glavnina tih učenja nije nikad izašla u javnost tako da danas iz tih vremena imamo samo fragmente nekih učenja iz npr. Katarskih, Bogumilskih i drugih manjih zajednica i to uglavnom iskrivljenih od strane njihovih neprijatelja. Pretpostavlja se da mnogi spisi iz tih vremena postoje i danas ali su dobro čuvani i skriveni od javnosti u raznim bibliotekama Katoličke Crkve koja bi navodno prilikom uništavanja tih spisa obavezno sačuvala barem jedan primjerak u svojim tajnim arhivama.

Slabljenjem moći kršćanskih organizacija stvorili su se uvjeti za slobodniji rad i poduku tako da u prethodna dva stoljeća dolazi do ponovnog buđenja i razvoja gnosticizma naročito u Francuskoj gdje se 1890 godine pokreče Gnostička Crkva od strane Julesa Dionela. Idućih nekoliko godina bilo je ispunjeno antipropagandom i mnogim ponekad i komičnim događanjima u gnostičkoj javnosti vezanih za razvoj i prihvaćanje gnosticizma u javnosti , ali se razne novostvorene gnostičke crkve razvijaju i granaju u razne međusobno nezavisne Crkve sa svojim podukama.

Kroz godine gnosticizam se nastavio razvijati u raznim oblicima i pod raznim organizacijama, neovisno o tome dali su kršćanskog, telemitskog ili nekog drugog izvora prenoseći drevno posvećenje koje je ključ sposobnosti pojedinca da svojim Radom dođe do cilja svog puta.

STO JE THELEMA?

Thelema je Grčka riječ koja znači Volja. Neki grade religiju oko Theleme, upotpunjenu s Kanonom i Vjeroispovijesti; međutim, Engleski pjesnik i mistik Aleister Crowley (1875 - 1947), koji je označen kao Prorok, smatrao je da nazivanje Theleme religijom ˝može lako uzrokovati veliko nerazumijevanje, i napraviti prilično veliku štetu. Ta riječ se ne pojavljuje u Knjizi Zakona.˝[Magika bez suza Poglavlje 31] Za Aleistera Crowleya, Thelema je Riječ za proces postizanja Samadhia isto kao i proces ostvarenja svoje Volje u Svijetu. Knjiga Zakona se poziva na volju kao Štap dvostruke moći. Prije nego je Crowley primio Knjigu Zakona 1904, on je stvorio sebi uvjete da je uspješno primi postigavši duhovno stanje poznato kao Samadhi. Tako, on je primio Knjigu Zakona kao oblik instrukcija, koje je uzeo kao vodič u procesu Postizanja Znanja i Razgovora s Svetim Anđelom Čuvarom, i Prelasku Bezdana, koje ga je odvelo do ostvarenja njegovog cilja, Samadhija.

To je Thelema

Tat tvam Asi.

Definicija Theleme

Da bi razjasnili gore navedeno, evo radne definicije Theleme koja je u skladu s pogledom Ecclesie Gnostice Universalis :

Thelema je

1: duhovna filozofija koja poučava i otkrivanju i praćenju svoje vlastite jedinstvene volje kao staze do vrhovnog postignuća

2: jedinstvena, osobna volja

3: sposobnost volje


Ohrabrenje Rasta Gnoze

Mi vjerujemo da svi imaju gnozu, kao što Budisti vjeruju da je svatko prosvijetljen od početka. Samo što smo to zaboravili i trebamo malu pomoć da se sjetimo. Nitko ne može dati ili prenijeti nam ono što mi već imamo, ali mala pomoć naših prijatelja može nam pomoći sjetiti se ono što već znamo. Kao što vjerujemo da Gnoza dolazi iz dijelovanja, a ne samo iz studiranja, mi ohrabrujemo Ljude da izvode ritual. A budući da je Gnoza kreativna i evolutivna, mi ohrabrujemo Ljude da kreiraju vlastite rituale. To je u intenciji da progresivno povečavamo pojedinačno samopouzdanje u vlastitu Gnozu.

Napredak u Ecclesiji Gnostici Catholici ovisi o samoprocijenjivanju. Od svakog člana se očekuje da procijeni svoj vlastiti nivo. Za prelazak na idući nivo on će saopćiti svoj vlastiti napredak svom Templaru, Svećeniku, Svećenici ili Biskupu ako je prikladno. Oni će vas ohrabriti da napišete svoj vlastiti ritual baptizma, konfirmacije, ili posvećivanja, bazirano na primjerima koji se nalaze na našoj stranici – Rituali. Vaš izabrani mentor će vam pomoći s finijim detaljima, i zakazati javno izvođenje tog rituala vašeg napretka. Taj je ritual veliki dobitak za ljude isto kao i vaš vlastiti dobitak. Da bi se izbjegla tendencija ega da se preuveliča duhovni napredak, nužan dio konfirmacijskog rituala će biti Zavjet Istinske Prosudbe. To jest, da bi postao članom Ljudi od čovjeka se očekuje da će biti savjesno iskren oko svog vlastitog postignuća.

Gnoza i Kreativna Evolucija

Gnoza nije proslavljane povijesti. Naša crkva je izvedena iz, i na mnogo načina je slična Ecclesiji Gnostici Catholici. Međutim postoje značajne razlike u našim filozofijama. Ove filozofske razlike manifestiraju se primarno u dva polja, našim ritualima i našim listama svetaca.

Kao prvo neophodno je razumjeti da je E.G.C. (Gnosticka Katolicka Crkva) posvećena izvođenju, održanju i prenošenju Aleister Crowlejeve Gnostičke Mise - Liber XV upravo kako je napisana. To nije novost u crkvenom pristupu, niti je shvaćanje bez vrijednosti. Ta je metoda također upotrijebljena u Tibetanskom Budizmu gdje je u takozvanim Novim Školama monaška tradicija bila vrlo uspješna u očuvanju i prenošenju Vajrayana tradicije sa vrlo malo promjena preko tisuću godina.

Na drugu stranu, Nyingama ili Stara Škola Tibetanskog Budizma ima drugi pristup. U sekti Nyingama, lama ili učitelj ne treba biti redovnik. Također, Nyingama tradicija prepoznaje vrijednost terma, nađenih učenja. Prema tradiciji Padmasambhava, utemeljitelj linije posvećenja i njegovo društvo Yeshe Tsogyal, skrili su mnoga tajna učenja slike i oruđa u špilje i hramove po Tibetu. Kad su nađeni, prepoznati su kao ispravna učenja škole. Nyingama škola također prepoznaje ono što je nazvano mind terma: to je kad se novo učenje otkrije od strane naprednog učenika u njegovom vlastitom mentalnom kontinuumu, i učestalo manifestira kao vizija u kojoj se božansko pojavljuje i daje praktične instrukcije.

Aleister Crowley je primio mnogo mind terma: U A.'.A.'. ti se zovu klasa A dokumenti. Sam proces je ćak spomenut u Klasa A dokumentu, Liberu LXV (Pog. I, stih. 2-5), gdje je napisano: Adonai je rekao V.V.V.V.V.-u govoreći: Uvijek mora biti podjela u riječi. Jer riječi su mnoge a svijetlo je jedno. Zato ti pišeš one koje su od majke smaragda i tirkiza i aleksandrita. Drugi piše riječi topaza, i dubokog ametista, i sivog safira, i dubokog safira s nijansom kao od krvi.

Ecclesia Gnostica Catholica je posvećena nastavljanju evolucije Gnoze. Vjerujemo kao što se naša kultura mijenja, naši rituali se trebaju mijenjati isto tako, da privuku trenutne kulturne simbole i stavove. Radi toga mi ohrabrujemo stvaranje novih Gnostičkih Misa, posvećenih božanstvima različitih tradicija, i upotrebljavajući te simbole koji su u harmoniji s tom tradicijom i sa našim trenutnim razvojnim ciljevima. Iz istih razloga, nastavljamo prepoznavati nove Svece, kao što se i ne trebamo bojati da se dodavanjem novih i razvojnih točki gledišta mogu poništiti naši rituali. Posebno, mi prepoznajemo da je pitanje spolova evoluiralo od Crowleyevog vremena. Tako prepoznajemo svetost Žena isto kao i Muškaraca, radije nego da se uključimo u kreativno izmišljanje novih razloga zašto su isključena od strane Crowleya.

Politička struktura Crkve

Neki su pitali, zašto crkva mora imati hijerarhijsku strukturu. Mi smo u stvari spremni to odbaciti. To je zadržano iz dva razloga. Prvi ima veze s stvarima iznesenim pod naslovom Ohrabrenje Rasta Gnoze – da se ima nekoga tko će potvrditi i složiti se s vašim samo-napretkom i ohrabriti vas da ga slavite.

Drugo ima veze s neminovnim rezultatom rasta organizacije: administracija. Mi vjerujemo da Svećenik i Svećenica moraju biti slobodni da izvode svoj duhovni rad bez imanja išta s administrativnim stvarima dok oni to ne odluče. Biskup/Templar sinergija je s intencijom da ispuni administrativnu potrebu Crkve: Templar upravlja i održava Hram, Biskupi stvaraju supstancu informacija za crkvenu administraciju i bilo koju potrebu Države.

Drugo ima veze s neminovnim rezultatom rasta organizacije: administracija. Mi vjerujemo da Svećenik i Svećenica moraju biti slobodni da izvode svoj duhovni rad bez imanja išta s administrativnim stvarima dok oni to ne odluče. Biskup/Templar sinergija je s intencijom da ispuni administrativnu potrebu Crkve: Templar upravlja i održava Hram, Biskupi stvaraju supstancu informacija za crkvenu administraciju i bilo koju potrebu Države. Međutim mi ne vjerujemo u uobičajenu ˝od vrha do dna˝ autoritativnu strukturu. Prvo, to nije u skladu s našom politikom ohrabrivanja rasta Gnoze u Ljudima. Drugo, vidjeli smo kako loše ide kad oni na vrhu ili na položajima izbjegavaju čuti potrebe Ljudi. Zbog toga, sistem povratne veze je nužan između Ljudi i Kolegija Biskupa. To još nije u potpunosti razrađeno, ali postoji intencija da bude nešto kao Inicijativa i Referendum proces kako ga upotrebljavaju vlade država.

Tako, ako je stvar koja se tiče Ljudi, oni trebaju biti u mogućnosti obavijestiti Kolegij Biskupa tako da mogu biti poduzete potrebne akcije. Ako ne postoji mehanizam da to omogući, ljudi će postajati sve više i više nesretni, i eventualno napustiti Crkvu (vjerojatno da nađu novu). Slično tome, ako Kolegij Biskupa treba donijeti neke odluke koje se odnose na administraciju Crkve, u kojima ne postoje jaka intuicija ili indikacija najboljeg smjera, ili koja je toliko važna da se oklijeva u donošenju autoritativne odluke u ime sviju, imati će mehanizam za objavljivanje problema Ljudima. Na taj način Crkva će se kontinuirano razvijati da zadovolji potrebe za promjenama razvijajućeg članstva, prije nego li širiti starinski ˝svakome isto˝ pristup duhovnoj evoluciji.


Ljubav je zakon, ljubav pod voljom.
ILUMINIZAM

Kongregacijski Iluminizam je istinska manifestacija Zakona Theleme manifestirana ne-ortodoksnim i ne-autoritarnim pristupom Radu, Posvećenju i Postignuću.

Cilj je prosvjetljenje a ne organizacija ili religija.

1. Duhovni razvoj je nekompatibilan s autoritarnim strukturama.

2. Naučni Ilumnizam zahtijeva ne-dogmatski, eksperimentalni pristup.

3. Slobodne zajednice povezane u slobodno društvo će biti ostvarenje ovog Novog Eona.

4. Mi omogućavamo, mi ne vodimo. Mi vršimo Rad, ne zahtijevajući zavjete ili članarine, niti obavezujući dogmatskim uvjerenjima.

Često da bi se jasno shvatilo što jesmo potrebno je objasniti što nismo.

Razlog našeg postojanja i djelovanja se može definirati vrlo uobičajenim i često isprostituiranim riječima i definicijama. To bi bio "Zajednički rad na pojedinačnom duhovnom razvoju u pravcu iluminacije, oslobođenja i vršenja vlastite osobne volje (ili volje univerzuma, boga ili kako to netko voli nazvati) na putu do i nakon Iluminacije.

Zajednički rad je u skladu s zajedničkim interesima i plod je zajedničkih dogovora, eksperimentalnog je karaktera i usmjeren koliko u duhovni razvoj isto tako i na proučavanje i usavršavanje kroz te eksperimente. Ipak kroz tako općenite definicije teško se razumiju pravi oblici funkcioniranja i rada tako da moramo objasniti i što nismo da bi sve bilo jasnije.

Cilj je kvaliteta i uspješnost u radu, bez stvaranje adnministracije i birokracije koja se obično pretvori u "papir svašta trpi". Ciljevi naše zajednice ne idu u pravcu razvijanje organizacije strukture i hijerarhije te nabijanju brojnosti članstva. Nikome ne polažemo račune o našem radu koliko članova imamo, jeli radimo sve po definiranim pravilima, kakva je odanost pojedinaca organizaciji itd. Nemamo obaveze i prinude iz nekih "viših" instanci, niti borbe za prevlast i klevetanje braće pred tim istim "višim" institucijama u cilju zauzimanja političkih pozicija. Jednakovrijednost i jednakopravnost su temelji naših odnosa a naše bratstvo i sestrinstvo je upravo time definirano - to i jest pravo i uobičajno značenje tog pojma. Bratstvo kod nas ne dobiva okus hijerarhije i miris sljedbe, poslušnost i pokornost u ime "viših ciljeva" ne stanuje ovdje. Svi dobro znamo da takve "vrijednosti" i definicije takvih "bratstava" i "sestrinstava" nisu daleko odvele organizacije gdje su zastupljene.

Kod nas neke priče o "Odanosti", "Svetoj Poslušnosti" nemaju nikakvog značenja, ne postoje ograničenja da netko nesmije biti član i neke druge organizacije bratstva ili "bratstva", sudjelovati na drugim radovima. Onaj tko nam je dragi gost u našem domu može isto tako biti dio našeg rada ako hoće, s druge strane onaj kojega nebi željeli trpiti u svom domu ili sresti na ulici nije prava osoba koja će biti dio rada, u ime nekih njegovih prava koje izlaze iz nekih pravilnika.

Nemamo članarine i financijske obaveze, ne hranimo nikakve velike autoritete i učitelje niti ulažemo novce u razne projekte s jako dobrim namjerama i jako upitnim realizacijama. Od nas nitko ne živi.

Mnogi od nas svoje korijene nalaze u zakonu Theleme iako ne ograničavamo kontakt ni s kim tko je poštovaoc neke druge tradicije. Thelema je za nas stvar osobnog izbora a ne baza nastajanja nove sekte tipa jehovini svjedoci baziranim na bukvalnom citiranju i nametanju dogmi iz osobnih ili odobrenih tumačenja Libera AL. Thelema za nas nije religija niti je Liber AL nova Biblija ili vahabitski shvaćeni Kuran, niti je A. Crowley novi Isus Krist niti postoji samo jedna njegova Crkva u svijetu u koju se svi trebaju uključiti, niti postoji samo jedan vrhovni autoritet i "Sveti Otac" jedini nasljednik Crowleya na zemlji.

Otvoreni smo za sve koji su zainteresirani za suradnju ukoliko nisu zainteresirani da nam se pridruže samo da bi nas regrutirali u njihovu slijedbu. Svi ljudi sa spiritualnim ambicijama kojima odgovara i koristi naš rad su dobrodošli.

Jedna smo od obitelji koja živi i radi zajedno, kakvih ima još mnogo u svijetu Kongregacijskog Iluminizma, pokreta koji se sve snažnije širi po cijelom svijetu, a koji se sastoji od velikog broja takvih obitelji - Hramova, koji žive i rade po takvim principima. Dio smo i Ecclesiae Gnosticae Universalis, Gnostičke Crkve koju svi više volimo zvati zajednica, jer nam puno više pruža, bez obaveze prema njoj i obaveza od stranje nje.

Dobrodošli u naš rad ili u neki svoj rad u nekoj svojoj familiji - Hramu s sličnim pogledima, koji ćemo rado prihvatiti kao prijateljski i bratski. Bitno je prosvijetljenje, ne organizacija, bitno je otvaranje naših duša prema onom največem i najvišem, čemu istinski religiozni ljudi teže a žele to ostvariti u radu u nekoj zajednici. Ne obavezujemo ljude zavetima i doživotnim obavezama koje imaju neko "više značenje", ne namećemo im vodstvo i autoritet, programe koje moraju ispoštovati i stroge ispite. Svaki ozbiljni posvećenik ima dovoljno interesa da se svojim radom ozbiljno bavi bez maltretiranja bilo kakvog autoriteta s strane. Ipak imamo i posvećenike različitih nivoa doba i iskustva koji mogu pomoći mnogima na njihovom putu u njihovom osobnom radu obogaćenom ovakvim zajedničkom radu na postizanju istinskih duhovnih plodova i magičkih vještina.Drevni i Izvorni Obred Memphisa i Misraima

Masoni Memfisa i Mizraima shvaćaju Masoneriju kao Red koji je smješten van Vremena i Prostora.
On sjedinjuje Inicijante svih vremena i svih mjesta, Braću svih stanja, podrijetla, svih uvjerenja i filozofija koji udružuju svoje napore da sagrade Idealni Hram Istine, Pravde, Bratske i Prijateljske Harmonije.
Oni smatraju da više nego institucija, Masonerija je tradicionalni način postizanja Znanja i kroz njega Slobode.
Temeljno pitanje je pitanje Istine a ona nemože biti Kršćanska, Budistička, Muslimanska, dogmatsko Thelemitska niti čak Masonska, ona je samo Istina.
Oni odbijaju ograničavanje polja percepcije koje sužava korijene na pokrštene izvore Kršćanskih izvora i koji ignoriraju sva polja zapadnih kultura koje svrstavaju svoje korijene u Grčku, Egipat, Bliski Istok, sjevernjačke ili dalekoistočne izvore.
Oni shvaćaju da istraživanje harmonije u Znanju, ritualima, simbolizmu, pravilima života vode produbljivanju inicijatičkih izvora.Do what thou wilt shall be the whole of the law

Uobičajena priča kaže za Thelemu da je to religija utemeljena 1904 e.v., Crowley-evim primanjem Knjige Zakona od strane njegovog Svetog Anđela Čuvara Aiwassa, u kojoj su dane osnove stvaranja nove religije, a u kojoj se on zadužuje da bude prorok Theleme. Oni koji taj Zakon proučavaju i provode nazivaju se Thelemiti. A takvo shvaćanje ne prikazuje suštinu stvari, i prilično se sukobljava s razumijevanjem i uputama samog proroka te "religije", koji jasno upozorava na katastrofalnu grešku u koju se može upasti definiranja theleme "religijom".

Jednostavna definicija koja baš ne prikazuje suštinu stvari po čemu je Thelema posebna i različita od drugih religija. U samoj Knjizi Zakona u dijelu AL I 40. zapisano je: "Tko nas nazove Thelemitima neće pogriješiti, ako pobliže pogleda u riječ. Jer unutar nje postoje Tri Ranga, Pustinjak, i Ljubavnik, i čovjek Zemlje." Drugim riječima je rečeno da u svakom Thelemitu postoje tri razine: Razina transcedentalnog, božanskog; razina svetosti - adeptstva; i razina svakodnevnog ljudskog. To je istina za svakog čovjeka, ali Thelemit je onaj koji je tu tome uspio, koji uspijeva u potpunosti zaživiti svaki od tih nivoa, naći sebe u svakom od njih i sintetizirati ih u jednu cjelovitu osobu, jednu jedinu Volju. Thelemit je ostvarena osoba, cilj rada i rezultat postignuća. Thelema znači Volja. To je ona suštinska karakteristika svakog muškarca i žene, ali i svakog živog stvora u Univerzumu, iz kojeg je nastala svaka individua, a koje je svaka pojedinačna osoba samo potpuno oživotvorenje.

Zakon Theleme je postojao oduvijek, svi sveci i proroci svijeta su ga prihvaćali kao nešto sasvim normalno, jedino što ga nisu u cijelosti razumjeli i poznavali. Njegovo potpuno razumijevanje omogućeno je tek primanjem Knjige Zakona, iako su se i prije pisalo i razmišljalo o njemu, kod Neatschea, Rablea, raznih kršćanskih mistika a i istočnih mudraca. Ipak svaki od dotadašnjih proroka i mudraca imao je u svom fokusu razumjevanja i objašnjavanja neki drugi aspekt univerzuma, tako da je taj univerzalni suštinski zakon bio nešto što se samo po sebi razumije ukoliko čovjek dođe do postignuća Prosvjetljenja i Oslobođenja.

Ipak nakon što je čovječanstvo došlo do dna porobljenosti i obmane kojoj smo svijedoci danas, nastalo je vrijeme da se jasno objavi i ovaj Zakon, Zakon Slobode koji ući čovjeka koje je njegovo mjesto u Univerzumu i koji je njegov osnovni zadatak: biti svoj, prosvijetljen i slobodan. Preuzeti svoju odgovornost prema sebi i Univerzumu i vršiti ono što je suštinski njegovo.


Love is the law, love under will ill


Thelemu se lako može definirati kao zakon slobode - u prvom redu potpune unutrašnje slobode. Ali takva sloboda podrazumijeva i slobodu prema drugima i ostatku univerzuma, slobodu u ponašanju i odnosu prema društvu i njegovim pravilima. Liber OZ to dobro objašnjava.


Liber LXXVII
vel
OZ
"Zakon snažnih:
to je naš zakon
i radost svijeta."AL II:21
"Čini što ti je volja bit će cijeli Zakon." AL I:40

"Ti nemaš prava osim vršiti svoju volju. Čini to i nitko ti neće reći ne." AL I: 42-43

"Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda." AL I:3


"Nema boga osim čovjeka."


1. Čovjek ima pravo živjeti po svom vlastitom zakonu.

Živjeti kako hoće;

Raditi kako hoće;

Zabavljati se kako hoće;

Umrijeti kada i kako hoće.


2. Čovjek ima pravo jesti što hoće;

Piti što hoće;

Stanovati gdje hoće;

Kretati se površinom zemlje kuda hoće.


3. Čovjek ima pravo misliti što hoće;

Govoriti što hoće;

Pisati što hoće;

Crtati, slikati, rezbariti, modelirati, kovati, graditi što hoće;

Oblačiti se kako hoće;


4. Čovjek ima pravo voljeti kako hoće:

"ispuni se ljubavlju i snagom ljubavi kako hoćeš, kada, gdje i s kim hoćeš." AL I: 51


5. Čovjek ima pravo ubiti one koji mu onemogućuju ta prava.


"robovi će služiti." AL II: 58
"Ljubav je zakon, ljubav pod voljom." AL I: 57MAGIKA

Stvaranje definicija je uvijek nezgodno, jer zahtjeva potpuno približavanje određene složene pojave u samo nekoliko jednostavnih riječi. Svatko prema svom poznavanju i razumijevanju određenog pojma stvara svoju definiciju, gotovo uvijek nepotpunu i nejasnu ostalima koji o određenom pojmu imaju drugačije znanje i iskustvo.
Magika se može definirati kao vještina manifestiranja vlastite Volje. Prema Aleisteru Crowleyu : "Magika je nauka i umjetnost u uzrokovanju promjena u skladu s Voljom." Ova definicija je tako široka da se može primijeniti na gotovo sve : hranjenje, disanje, varenje, refleksno micanje ruke s užarene peći ... , kao automatsku volju za održavanjem života; zatim hodanje, trčanje, kuhanje, peglanje ... , kao prirodnu volju za djelovanjem i kontroliranjem vlastitog života. Također, učenje, vježbanje, sviranje, pjevanje ... , kao volju za podizanjem kvalitete života i tako dalje. Magika je i tenisačevo treniranje servisa kao volje za podizanje efikasnosti napada u teniskom meču kao i vožnja automobila od kuće do trgovine.

Uobičajeno shvaćanje Magike koja kroz tu definiciju privlači pažnju, a u pravilu i interes ljudi je upotrebljavanje slabo poznatih (okultnih) znanja i mogućnosti čovjekovog organizma u skladu s voljom, kao što je buđenje emocionalnih stanja kontroliranim disanjem, ili produbljivanje pažnje koncentriranjem na određene arhetipske likove ili simbole. Ovaj aspekt Magike je često anatemiziran radi primitivnosti i straha neznanja, također težnje i prisile za ostajanjem u takvom stanju zaglupljenosti; naziva se Crnom Magijom i optužuje za Sotonizam. Često se degradira u Magiju - isprofaniziranu egoističnim težnjama za moči, vlašću i ispoljavanjem "niže prirode", i kao takva pojavljuje pod raznim drugim imenima kao npr. "Bogoslužje" kod kršćana .Magika je drugačija, određena je sa "dubljim" poznavanjem stvarnosti, mističnim rezultatom iluminacije koje posvećeniku daje sposobnost shvaćanja stvarnosti u potpuno drugačijem svijetlu. Takvog posvećenika možemo nazivati Thelemit. Za Thelemita simbol volje dobiva konkretnije značenje, drugačije nego kod običnog profanog čovjeka kome je volja ekvivalentna želji i žudnji - plodovima nekontroliranog Ega, ili možda kršćanina kome je to Božja Volja (volja nekog drugog, uobičajeno lokalnog svećenika ili nekog drugog autoriteta unutar organizacije kojoj pripada). Thelemitu Volja znači Istinska Volja - Volja Univerzuma, religiozna kategorija koja izlazi iz apstraktnih "viših" nivoa egzistencije a koja je jedna, savršena i u skladu sa Istinskim Voljama svih u Svemiru. Suština Magike i jest Volja. Thelemit Magikom tu Volju provodi, da bi služila u Magici zaživljavanja uzvišenih interesa i ciljeva univerzuma kojeg je dio. Tako telemitska Magika ima za cilj ostvarenje razvoja osobe ili zajednice u pozitivnom smislu usavršavanja prema samospoznaji i realizaciji tog spoznatog u punom potencijalu mogućnosti koje pojedinac ili neka grupa, pa tako i GNOSTICKA KATOLICKA CRKVA u Republici Hrvatskoj prirodno ima - u Velikom Radu (!).

18.05.2012. u 11:43 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 01.05.2012.

ODJECI TRIBINE O SVJETSKOJ VLADI 'Butkovićev skandalozni napad dokaz je da se trese naopaka piramida moći'

Ekstremistički napad kojeg su Davor Butković i njegovi izvršili na sudionike tribine 'Svjetska vlada - tko su ljudi koji iz sjene vladaju svijetom' samo potvrđuje da su organizatori i gosti tribine pogodili 'u sridu', ističe dr. Josip Jurčević, jedan od predavača.

Autor: hrvatska Damir Kramarić hrvatska | Photo: D.Kr., arhiv IMPERIAL-a | Ponedjeljak, 30.04.2012 20:40

Sadržaj prošlotjednih predavanja don Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, te dr. Josipa Jurčevića, profesora povijesti, na studentskoj tribini 'Svjetska vlada – tko su ljudi koji iz sjene vladaju svijetom i kako to čine', Jutarnji je list u prvosvibanjskom dvobroju proglasio velikim skandalom, premda nitko od novinara Jutarnjeg nije bio na spomenutoj tribini (o događaju je u petak opširno izvijestio jedino naš portal tekstom 'Masoni u Rotaryu i Lionsu odlučuju o svemu, a Sabor odluke samo potvrđuje' – op. a.).Butković: Crkva smatra da 'Svjetska vlada' želi ubiti sve dementne osobe

Davoru Butkoviću, zamjeniku glavnog urednika i jednom od vodećih kolumnista toga lista, to nije smetalo da zaključi kako se iz 'skandaloznog istupa glavnog urednika Glasa Koncila može zaključiti da Katolička crkva doslovce smatra da 'Svjetska vlada' želi ubiti sve dementne osobe i ograničiti broj Zemljana'.

Butković, naime, piše da je Ivan Miklenić gostujući na studentskoj tribini 'predstavljao Katoličku crkvu u Hrvatskoj, ili barem Zagrebačku nadbiskupiju, s obzirom na to da tjednik Glas Koncila, prema Butkovićevim riječima, jest službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije kojom upravlja kardinal Josip Bozanić.Davor Butkovic (u sredini)

'Što s Crkvom koja misli da zla Svjetska vlada doista postoji?'

'Ako glavni urednik službenog glasila Zagrebačke nadbiskupije uistinu doslovno vjeruje u 'Svjetsku vladu', koja 'eutanazijom želi ubijati sve dementne' i ograničiti broj stanovnika za Zemlji', ovo je društvo suočeno s određenim problemom: kako uspostaviti produktivan kontakt s takvim crkvenim strukturama, kako interpretirati njihovo razumijevanje današnjeg društva i njegovih stvarnih problema i kako, uopće, reagirati na bilo kakvu crkvenu političku inicijativu ako bi ona mogla kretati s polazišta o doslovnom postojanju zle 'Svjetske vlade' s globalnim ubilačkim namjerama?' - pita se između ostalog Davor Butković.

No osim Miklenića, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista žestoko je u svom tekstu, objavljenom preko gotovo cijele stranice u rubrici Vijesti, kritizirao i dr. Josipa Jurčevića, profesora povijesti, koji je, baš kao i don Miklenić, na tribini govorio o brojnim činjenicama koje upućuju na zaključak da takozvane svjetske elite doista manipuliraju ljudima, pa i šefovima država i vlada, a sve zbog ostvarivanje svojih ciljeva...Don Ivan Miklenic (u sredini), Dr. Josip Jurcevic (lijevo) i Kresimir Misak (desno)

Miklenić: Govorio sam u svoje, a ne u ime Crkve

- Butković cijelu priču konstruira na tezi da je Glas Koncila službeno glasilo Zagrebačke nadbiskupije, što nije točno. On mi na taj način namjerno daje važnost, samo zato da bi me mogao jače udariti. Glas Koncila, međutim, nije službeno glasilo Nadbiskupije, već je to Službeni glasnik Zagrebačke nadbiskupije. Ja sam, osim toga, na tribini nastupio u svoje ime, a ne kao službeni predstavnik Crkve ili Zagrebačke nadbiskupije. Govorio sam o posljedicama koje upućuju na to da postoji i uzrok nekih događanja vezanih uz vjeru, čovjeka i obitelj (sve prisutniji i sve agresivniji ateizam u medijima, nasrtaji na ljudski život i to u trenutku kad je taj život najslabiji – od začeća do rođenja, ili u dubokoj starosti...). No činjenica da Davor Butković piše o događaju na kojem nije bio, samo potvrđuje pretpostavku da se radi o naručenom tekstu. Što god da sam na tribini kazao, Jutarnji list bi to podvrgnuo ruglu – kratko je tekst u Jutarnjem za Dnevno.hr prokomentirao don Ivan Miklenić.

Dr. Josip Jurčević je, pak, primijetio da je Butković najpoznatiji hrvatski i jedan od najpoznatijih europskih novinara po tome što je objavio potpuno izmišljeni intervju s bivšim premijerom Sanaderom.

Jurčević: Kako je Butković nakon skandala svih skandala ostao utjecajan?

- Taj lažni intervju ne bi sam po sebi bio dostatan za tu općepoznatost Davora Butkovića, jer sličnih lažnjaka se nagledala i Hrvatska i Europa. Butkovićeva posebnost je u tome što je on i nakon tog najskandaloznijeg skandala ostao jednako 'prestižan', 'utjecajan' i nadasve 'istinoljubiv' superkomentator u uvjerljivo najvećem medijskom gigantu u Hrvatskoj.

Treba, stoga, dobro provjeriti je li Davor Butković doista napisao tekst o tribini na kojoj nije bio nazočan, ili se netko skriva iza pseudonima 'Davor Butković'. Ako se pouzdano utvrdi da je to napisao pravi pravcati Butković, onda imamo još jedan dokaz da se nije ništa promijenilo u radikalno neodgovornom načinu upravljanja Hrvatskom, koji se događa sukladno modelu iz Protokola – istaknuo je Jurčević, te dodao da su ubijanje glasnika nepoželjnih vijesti, zaustavljanje Reutersa, lažni intervjui, odnosno nebavljenje činjenicama, nego omalovažavanje i vrijeđanje, poznata prastara propagandistička metodologija. Takva vrhunska komunikacijska škola, prema Jurčevićevim riječima, dominira u javnom prostoru u Hrvatskoj još od 1945. godine pa sve do danas.
'O svemu ću pisati stranim dioničarima Europa press holdinga'

- U takvoj situaciji, nismo bitni osobno ni Butković ni ja. Mi smo samo posljedica općeg kriznog stanja u svim vidovima života u Hrvatskoj. U vladanju Hrvatskom se uvijek pronalazila određena količina uvijek spremnih lažnih ili pravih 'butkovića', a žrtva je cijelo hrvatsko društvo, odnosno velika većina hrvatskih građana. Na tribini je izrečeno niz činjenica i podataka koji svjedoče o zabrinjavajućem načinu upravljanja cijelim globaliziranim svijetom i njegovim dijelovima, u koje pripada i Hrvatska. Skandalozni i ekstremistički napad kojeg su Butković i njegovi izvršili na sudionike tribine samo potvrđuje da su organizatori i gosti tribine pogodili 'u sridu', te da se ipak trese naopaka i asocijalna piramida moći u Hrvatskoj – podvukao je Jurčević, te naglasio da će ovih dana napisati odgovor, kojega će uputiti listu kojeg komantatorski zastupa Davor Butković.

- S tekstom će biti posebno upoznati i strani dioničari te medijske kuće, a poduzet ću i druge legitimne radnje koje će barem donekle pridonijeti razotkrivanju veze između obilja moći i medijskog nasilja – zaključio je dr. Josip Jurčević.Sudionici tribine 'Svjetska vlada - tko su ljudi koji iz sjene vladaju svijetom?'


Mišak: Butković kao primjer stvaranja javnog mnijenja

Valja na kraju primijetiti da se Davor Butković u svom obračunu sa zagovarateljima 'svjetske urote' nije okomio jedino na Krešimira Mišaka, voditelja HTV-ove emisije 'Na rubu znanosti', iako ga je u svom izlaganju na tribini jedino Mišak usput spomenuo kao jedan od mnogih primjera načina kako novine po principima oca propagande, Edwarda Bernaysa, stvaraju javno mnijenje, umjesto da informiraju čitatelje.

- Prikupljajući materijal za svoju knjigu 'Sve piše u novinama (...a ponešto i ne)', naišao sam na neku kolumnu Davora Butkovića, u kojoj je doslovce pisalo: 'Ove novine su oduvijek podržavale bezuvjetni ulazak Hrvatske u Europsku uniju'. Nakon te rečenice, koja jasno govori da te novine nikad neće pružiti bilo kakvu objektivnu informaciju o toj temi, već posve očito zagovaraju određenu politiku ili cilj, što čovjeku drugo preostaje nego da zatvori novine i prestane im pridavati pažnju jednom zauvijek, te da se okrene nekim drugim načinima informiranja. To više nije novinarstvo, već propaganda - kazao je, otprilike, Krešimir Mišak.

Budući da nije ni bio na tribini, Davor Butković taj dio nije čuo, pa se na Mišakovo izlaganje nije ni osvrnuo. No, svojim tekstom on je, čini se, Mišakove teze samo potvrdio i još dodatno pojačao.Kome se ne sviđa to što studenti postavljaju pitanja?

Na tekst u Jutarnjem reagirala je i Udruga studenata Imotske krajine priopćenjem koje su poslali i na našu adresu: - Dana 30.travnja na 9. stranici Jutarnjeg lista objavljen je poduži članak o tribini: 'Svjetska vlada', u kojem je autor bio jako subjektivan i direktno iskazao svoju nenaklonost prema Crkvi. Gospodin Butković je u Jutarnjem listu svoje napade usmjerio čak i na hrvatsku desnicu, uz očekivano negativno stajalište prema Crkvi, don Ivanu Mikleniću i prof.dr.Josipu Jurčeviću. Mlade se svakodnevno hrani uglavnom trash informacijama i ne pruža im se mogućnost razvoja kritičkog mišljenja nego ih se svakim danom sve više i više generira u homogenu masu koja bi šutke i pognute glave trebala kročiti kroz život. Pluralizam informacija i objektivnost je nešto što je kod većine pružatelja informacija nepoznanica. Namjera organizatora ove tribine bila je postavljanje pitanja i dobivanje odgovora. Zašto je to zanemareno? Zar nitko u Lijepoj našoj ne mari za studente i njihove interese? Kakvo to društvo imamo ako se ignorira temelj budućnosti, mladi? Don Ivan Miklenić je u svom kratkom izlaganju na tribini podsjetio na važnost temeljnih kršćanskih vrednota: Boga, čovjeka i obitelj. Istaknuo je da se one konstantno degradiraju. Cijenjeno uredništvo Jutarnjeg lista, cijenjeni gospodine Butkoviću, zar je toliko loše podsjetiti na to? Nije li nas poremećen vrijednosni sustav i doveo do situacije u kojoj se hrvatski narod nalazi? - stoji u priopćenju USIK-a, koje je podržala i Koordinacije studentskih zavičajnih udruga Sveučilišta Zagreb.

TEKST JE PRENESEN S INTERNETSKOG PORTALA http://www.dnevno.hr

01.05.2012. u 07:53 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (1)
Studeni 2015 (4)
Listopad 2015 (2)
Rujan 2015 (1)
Kolovoz 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (5)
Listopad 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (2)
Srpanj 2012 (1)
Lipanj 2012 (4)
Svibanj 2012 (2)
Travanj 2012 (2)
Veljača 2012 (3)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (2)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (6)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Kolovoz 2010 (5)
Srpanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Srpanj 2009 (2)
Studeni 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (2)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (3)
Prosinac 2007 (6)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ukrasti ideje od jedne osobe je plagijarizam, ukrasti ideje od mnogih je istrazivanje.
- A N O N


Ima mnogo ljudi koji citaju samo za to da ne bi morali misliti.
- GEORG C. LICHTENBERG


Bog prasta, tabloidi ne !!!
- The S U N

Linkovi

The SUN.co.uk


TIMES.co.uk
London Times


Financial Times.com

TIME.com


WAN-PRESS.org

I M P E R I A L

Address:
Zajčeva 9 ZAGREB 10000 Republika Hrvatska
Dopisništvo u Budimpešti: 1137 Budapest, 13.ker. , Katona József utca 41, MAGYARORSZÁGPhone: 060 601 066

Cell Phone: +385977732915

Editor in Chief:
THEO LJUBIĆ


Adviser: BRANKO MARKIĆ from LONDON, UK

Redaction: Dipl. novinar Vlado Šobota, Bojan Brekalo, Dorino Manzin, Joseph Whitfield, Marin Zrilić, Nada Balen pl. Kupinich, Ivan Kabalin, dipl.ing. , Žarko Marić, Dunja Kretić, Dino S. Velkov, Danijel Đorđević (fotograf), Mario Ban, Džanan Berberović, Ranko Rokavec i dr.

Direktorica službe za upravljanje ljudskim potencijalima:
Blanka Jelavić


Marketing:
Zvonimir Pavičić
Phone: 060/ 601-066

E-mail:
imperijalmedia@gmail.com


Nakladnik IMPERIAL-a je tvrtka IMPERIAL ALBION LTD

IMPERIAL ALBION LTD is Private Limited Company, registered in England and Wales and registered office address at 34a Lindenhill Road, Bracknell, Berkshire, RG42 1UT United Kingdom

GLADIJATOR DEMOKRACIJE

PREMIJER TIHOMIR OREŠKOVIĆ

Zbog bivše Vlade izgubljene 4 godine, Hrvatskoj prijete posebne mjere EU !!!


Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Na žalost smo izgubili četiri godine. Reforme koje je bivša Vlada obećavala – nismo vidjeli rezultate i prijeti nam mjera. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja će imati korektivne mjere, rekao je Orešković govoreći o mogućnosti pojačanja nadzora EU i uvođenja korektivnog dijela procedure.


"Imao sam danas priliku predstaviti plan da će se ova Vlada potruditi smanjiti javni dug, deficit, nezaposlenost, da krenemo u reforme. Treba manje pričati, a više raditi. Danas ćemo dobiti novi izvještaj od EK. Trebamo provesti reforme i vidjeti rezultate, ova Vlada neće pričati, nego raditi", kazao je Orešković.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog zahvalio je premijeru na ''produktivnom sastanku''.

''Podržavam spremnost da se provedu reforme. Danas EK objavljuje izvještaj o socijalnim kretanjima o svim zemljama članicama gdje se bilježi blagi ekonomski oporavak i blagi rast BDP-a. U Hrvatskoj se bilježi i očekuje pad nezaposlenosti, ali ima još puno izazova. Možemo reći da je jedno od važnijih područja kojima se treba baviti visoka razina javnog duga i visoka razina nezaposlenosti. Treba voditi računa o području bankarstva, neprhidojući zajmovi, to su područja koja predstavljaju izazove i probleme'', rekao je Dombrovskis.

Napomenuo je kako je prošle godine EK zaključila da u Hrvatskoj postoji situacija prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i da je definirala šest preporuka koje su u RH samo u ograničenoj mjeri provedene.

''Što se tiče šest preporuka one se odnose na fiskalni okvir, rashode proračnua, reformu tržišta rada i reformu mirovinskog sustaava i prijevremenih mirovina. U svim tim područjima preporuke nisu provedene na zadovoljavajući način, a jedino gdje jesu zadovoljni je rješavanje nesolventnosti poduzeća'', rekao je.

"Što se tiče fiskalne strane, Europska komisija zaključuje da smanjenje proračunskog deficita nije napravljeno u 2015. godini", kazao je predstavnik EK.

Dodao je da je Europska komisija ohrabrena novom Vladom.

"Sada je pitanje kako djelovati da se riješe ekonomske neravnoteže, no, ohrabreni smo kada smo vidjeli da nova Vlada želi riješiti probleme kroz provođenje reformi.

Nadalje, što se tiče fiskalne strane zadovoljni smo što je Vlada odlučila da će proračunski deficit u 2016. godini svesti ispod 3 posto BDP-a", rekao je Dombrovski.

Spremni su pomoći.

"Europska komisija spremna je pružiti tehničku pomoć Vladi u provođenju reformi i odnosit će se, ne samo na provođenje strukturnih reformi, već i u boljem korištenju sredstava iz EU fondova koji su stavljeni na raspolaganje Hrvatskoj za period od 2014 do 2020.

Zahvaljujem premijeru na današnjem sastanku, kao i njegovoj Vladi u daljnjem radu", kazao je potpredsjednik EK.

Premijera ne zanimaju ideološke podjele.

"Ne interesiraju me ideološke podjele već konkretne teme. Ja sam ovdje zbog ekonomije i ova Vlada je spremna preuzeti odgovornost", kazao je Orešković.

Premijer Orešković nije mogao izbjeći ni pitanja oko Dragana Lozančića i Milivoja Brkića.

"Ja ću se naći s Brkićem. To je proces i bit će jednak kao i za svakog ministra. Što se tiče Lozančića, predsjednica je svoj stav iznjela, a ja ću uskoro donijeti odluku", rekao je premijer Orešković.Prvi podpredsjednik Vlade RH, Tomislav Karamarko: Dokaže li se da je istina što se piše o ministru Miji Crnoji, bit će sankcija!

S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ, najavio je predsjednik HDZ-a
O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje koji je prijavio prebivalište u Samoboru, točnije, u samoborskoj ulici Gradna 85/G, na kojoj se ne nalazi ništa osim straćare, oglasili su se iz HDZ-a, ali i Tomislav Karamarko osobno.
"S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ'', kazao je Karamarko te je najavio i moguće sankcije.

"Ukoliko se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija'', kazao je on, prenosi N1.

Iz HDZ-a su se o ovom slučaju oglasili na službenom Twitter profilu.


"Prvo ćemo pričekati da se ministar Crnoja očituje o svim navodima, nećemo nikoga unaprijed osuditi", napisali su na svom Twitter profilu.
.

Branitelji u prosvjednoj šetnji u znak potpore televiziji Z1

Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici. U znak potpore televiziji Z1, kojoj je zbog izjave Marka Juriča u emisiji Markov trg zabranjeno emitiranje na tri dana, HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata organizirala je prosvjednu šetnju i skup. Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a zaputili su se prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici.

Promet Savskom cestom bio je prekinut 20-ak minuta, prema izvještaju na ZET-ovim stranicama.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije donijelo je skandaloznu odluku kojom se televiziji Z1 zabranjuje emitiranje tri dana zbog izjave voditelja Marka Juriča u emisiji Markov trg.

HRT prenosi da je oko devet tisuća ljudi okupljeno na prosvjedu.

U prosvjednoj šetnji bio je i Ivan Tepeš.

"Ovoliki broj ljudi na radni dan je dokaz. Neki govor koji se nekom ne sviđa na privatnoj televiziji se zabranjuje, a nitko ne proziva one koje govore na javnoj televiziji, nitko ne osuđuje gospodina Frljića koji krši temelje Ustava, a HRT-u nitko ne prigovara. To su dvostruka mjerila. Ako se sankcionira ikoga, onda se mora sankcionirati sve strane. Dok se ne dokaže govor mržnje, ne može ga nitko zabranjivati. Kada se vrijeđa Domovinski rat - nitko ne reagira. Pa gospodin Milanović je nas nazivao fašističkom strankom u Nedjeljom u 2, pa nitko na to nije reagirao. Nisam ja taj koji odlučuje, ali mi je sporno da oni koji su financirani iz državnog proračuna ismijavaju Domovinski rat i vrijeđaju. Nikad nisam branio niti jedan totalitarni režim", kazao je Tepeš.

Novinar Marko Jurič, zbog čije izjave je i došlo do gašenja Z1, objasnio je svoju izjavu.

"Milorad Pupovac kaže da sam prozivajući četništvo osudio sve Srbe u Hrvatskoj. On je time rekao da su svi Srbi u Hrvatskoj četnici. Ja tako ne mislim. Ja sam prozvao četnike iz SPC-a koji su pjevali četničke pjesme", kazao je Jurič.


Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osudila zločine u Parizu !

'Počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju

Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je u subotu osudila terorističke napade u Parizu, ističući da su ih počinjeni zločini zaprepastili i ostavili u nevjerici, a obiteljima žrtava uputila je najiskrenije izraze sućuti.

"Posljednji zločini počinjeni prilikom jučerašnjeg napada u Parizu, zaprepastili su nas i ostavili u nevjerici. Tim više, što su počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju koje je, povodom napada u Parizu, potpisao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Ovim putem, navodi se dalje, najstrožije osuđujemo počinjene zločine i upućujemo obiteljima žrtava najiskrenije izraze sućuti, uz želju da im Bog podari snage u ovim teškim trenucima iskušenja. Iako je pravda na ovome svijetu sve češće teško dostupna, uvjereni smo da će kazna svakog zločinca stići, ističe se u priopćenju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj također apelira na "sve koji donose odluke da u njihovu djelovanju načelo pravičnosti bude vodilja kako se ne bismo poistovjetili s onima koji najveću nepravdu i zlo čine pozivajući se na Boga i na vjeru".

"Ubiti jednu nevinu osobu, ostat će zauvijek ravno smaknuću cijelog čovječanstva, a spašavanje života, pomaganje drugima i dobročinstvo uopće, temeljni princip za svakog iskrenog vjernika. Ostaje nam raditi i truditi se da obrazovanjem svijet učinimo boljim mjestom za život, jer samo na taj način trajno možemo izgraditi i očuvati univerzalne vrijednosti koje svaka nebeska religija zagovara, a na čijem vrhu se nalazi ljudski život", stoji na kraju priopćenja.

Po posljednjim podacima, u terorističkim napadima izvedenim u petak u Parizu 128 ljudi izgubilo je život, a 250 je ranjeno. Džihadistička skupina Islamska država (IS) priopćila je u subotu da su napadi koje je izvela u Parizu odgovor na francusku kampanju protiv njezinih boraca i na uvrede muslimanskog proroka. Skupina u priopćenju upozorava i da će Francuska biti jedna od njezinih glavnih meta sve dok bude provodila takvu politiku.


TOMISLAV KARAMARKO
Ovdje je slomljen san o Velikoj Srbiji, pitajte premijera čemu dva protokola
Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja, kazao je Karamarko.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije danas htio komentirati postojanje dvaju protokola na središnjoj svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Oluje - jednog Vlade i Sabora, a drugog predsjednice Republike i gradonačelnice Knina.

"Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja i taj dio (protokola) ne bih komentirao", kazao je Karamarko.

Upitan tko je kriv za dva protokola, Karamarko je rekao da ne zna te da to ne treba pitati njega jer nije šef protokola.

Nije želio komentirati ni premijerovu odluku da ne govori na svečanosti u Kninu.

"Ne znam, pitajte premijera", kratko je uzvratio novinarima.

Karamarko je naglasio da je obljetnica Oluje jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti te je pozvao srpske političare da kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je propao prije 20 godina - 5. kolovoza, upravo u Kninu, u oslobodilačkoj akciji hrvatskih snaga "Oluji".

"Danas je poseban dan, jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti-dan kad smo oslobodili Domovinu, kada je upravo u Kninu završetkom Oluje slomljen san o Velikoj Srbiji", rekao je Karamarko novinarima na Kninskoj tvrđavi, nakon podizanja hrvatske državne zastave i otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predjedniku Franji Tuđmanu.

Danas je, dodaje, dan ponosa, časti i veselja, ali i tuge i sjećanja na "sve momke" koji su dali živote za Hrvatsku.

Neozbiljnim je nazvao postupke iz Srbije gdje je danas proglašen dan žalosti u povodu 20-e obljetnice Oluje.

"Srpski političari još uvijek šire svoju političku teoriju i priču na osnovu nekakakvih poluistina, laži i mitova i opet pokušavaju nametnuti hrvatskom narodu nekakvu kolektivnu odgovornost“, kazao je Karamarko.

Istaknuo je kako se Hrvatska samo branila, s obzirom da je trećina njena teritorija bila okupirana.

"Volio bih da srpski političari razmišljaju o tih pet godina okupacije i što je to značilo za građane hrvatske nacionalnosti koji su ubijani i protjerani", poručio je Karamarko.

Hrvati su s okupiranih područja protjerivani s vrećicama u rukama, podsjetio je predsjednik HDZ-a.

"Što je s njima, oni su bili sretnici jer su preživjeli - o tome ne pričamo nego pričamo o odlasku srpskog stanovništva. Žao nam je zbog toga, ali taj odlazak bio je planiran u stožeru Slobodana Miloševića“, kazao je Karamarko.

Bilo bi, dodao je, vrijeme da se srpski političari distanciraju od velikosrpske politike Slobodana Miloševića i plana stvaranja Velike Srbije na teritoriju Hrvatske.

"Neće proći, tako da ih pozivam (srpske političare) da doista kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je ovdje (u Kninu) propao“, rekao je Karamarko na Kninskoj tvrđavi.


PREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Pedofile treba kemijski kastrirati!

Djeca u Hrvatskoj nisu dovoljno zaštićena od pedofila, a kemijska kastracija je dobro rješenje jer drastično smanjuje broj recidiva.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović namjerava se zauzeti za izmjenu zakona u području pedofilije. Tražit će oštrije sankcioniranje pedofila i kastraciju po uzoru na neke europske zemlje. Najavila je to u razgovoru za Večernji list, povodom obilježavanja 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta.
Hrvatska od lani ima takozvani registar pedofila, međutim on nije ispunio svoju svrhu, a to je nadzor i zabrana rada na poslovima u kojima su pedofili u doticaju s djecom. Naime, poslodavac može provjeriti je li kandidat za određeni posao registriran kao pedofil, ali to i ne mora učiniti pa bi taj segment zakona trebalo mijenjati. Korak dalje u zaštiti djece od pedofilije je, smatra Grabar Kitarović, i kemijska kastracija za osuđene silovatelje i pedofile.

Kemijska kastracija se provodi injekcijama ili tabletama

Kako funkcionira kemijska kastracija? Za razliku od klasične kastracije koja podrazumijeva vađenje testisa, kemijska kastracija je medicinska terapija koja se daje u injekcijama ili tabletama, a koje djeluju na način da sprječavaju izlučivanje određenih hormona iz mozga i blokiraju stvaranje testosterona.

Metoda kemijske kastracije provedena je, primjerice, u SAD-u i Švedskoj, a rezultati pokazuju kako se na ponavljanje djela kod kastriranih pedofila odlučilo 7 do 5 posto recidiviranih pedofila, u odnosu na 40-80 posto u slučajevima kad pedofili recidivi nisu bili kastrirani.

Među zemljama EU-a, kemijsku je kastraciju pedofila ozakonila Poljska.

Iako kod mnogih roditelja kemijska kastracija pedofila nailazi na odobravanje, strana praksa pokazala je kako ima i dosta protivnika ovakve borbe protiv pedofilije, prvenstveno među aktivistima za ljudska prava. Glavni argument protivnika je kako problem pedofilije treba rješavati kroz psihosocijalni tretman, dok sam čin kastracije smatraju grubom intervencijom u zdravstvene potencijale osobe. Stoga je i u Hrvatskoj za očekivati burnu raspravu o pitanju koje je nametnula HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.


PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGEBU, IVAN TURUDIĆ: - ZBOG JOSIPA PERKOVIĆA SAM SMIJENJEN S MJESTA ŠEFA IZBORNOG POVJERENSTVA !

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu danas je smijenjen s mjesta predsjednika izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države. To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva.

Turudić je u izjavi HRT-u izrazio uvjerenje da je to u vezi s njegovom ulogom u slučaju Perković.

Naime, kao predsjednik Županijskog suda, Ivan Turudić sudjelovao je u izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Dugo iščekivano suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog optužbi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića počinje danas, 17. listopada 2014. godine u Münchenu.

Turudić je ustvrdio da i dalje osjeća pritisak izvršne vlasti na pravosuđe i sebe osobno te je uvjeren da stoji iza odluke o njegovoj smjeni.

''To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva'', kazao je Turudić.

Kako direktno.hr doznaje iz krugova Državnog izbornog povjerenstva, izborna povjerenstva još nisu ni imenovana. Činjenica je da su predsjednici Županijskih sudova uglavnom bili i predsjednici županijskih izbornih povjerenstava. Dakle, po pravilima, predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić trebao bi biti predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba za izbore za predsjednika države. O cijeloj proceduri odlučuje DIP.STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOSTSDP i HDZ NE MOGU BITI NITI KAO OPOZICIJA VEĆ SAMO KAO OPOMENA

Hrvatski narod ima veliki problem zbog totalne devalvacije kvalitete hrvatskih stranaka, naročito SDP i HDZ, koje su preko vlasti demonstrirale tendencioznost zapostavivši moralne vrijednosti u nedostatku ideja, zavarani prividom ruše hrvatsku bazu i nadgradnju.
Tako navikavajući hrvatski narod devastirali su u Hrvatskoj život, život koji je devalvirao baš proporcijalno devalviranim strankama koje ubuduće Stranci hrvatskog zajedništva i hrvatskom narodu ne mogu biti niti kao opozicija, već samo kao opomena.
Posljedica njihove vladavine je opadanje nataliteta, neobrađena polja, uništenje industrijske proizvodnje, nedovoljno iskorišteno hrvatsko more (neproglašenje Gospodarskog pojasa RH i dr.), droga kojom potencijalni porobljivači truju građane Hrvatske i destimuliranje Hrvata u emigraciji za povratak u domovinu.
Ako vam netko uzme polje i more i poruši tvornice, isti vam ne dozvoljava pravo na rad, najdirektnije pravo na život.
Programe po kojima su izabrani nisu ispunili, a već sada najavljuju iste kandidate i za sljedeće izbore. Hoće i dalje nagrade za neuspjehe i u sljedećem mandatu.
Hrvatski narod mora se odreći robovske tradicije tako da na sljedećim izborima odgovorno bira pojedince, odnosno svoje najbolje predstavnike koji su to zaslužili po biografiji i djelima. Dakle, hrvatski narod mora izabrati najbolje pojedince koji će spriječiti daljnje propadanje hrvatske zajednice.
Stranka hrvatskog zajedništva neće više dozvoljavati ponižavanje i gašenje života u Republici Hrvatskoj.
Naprotiv, s već razrađenim planovima bit će poticaj i uzor Hrvatima u cijeloj Hrvatskoj.
SHZ ima rješenja - okrenuti se proizvodnji, čega vladajuće stranke danas nisu svjesne stoga ništa i ne poduzimaju.

Zagreb-Zadar, 29. siječnja 2011. godine
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
KARDINAL BOZANIĆ, SRPSKO-RUSKI DJED MRAZ I BALKANOIDNI HRVATI

ZAR nismo sami krivi, sto dopustamo da stare projugoslavenske mracne individue trijumfiraju na javnim mjestima, jer nasi intelektualci, udruge hrvatskih branitelja, institucije kulturne i političke i Crkva ili suti ili se boji reagirati i TRAŽITI da i oni kao ravnopravni Hrvati, budu omogućeni biti sudionici u kreiranju mirnodobske hrvatske države.

Tko nam je kriv da više za Božić nema Malog Isuseka ili djeda Bozićnjaka, vec se vratio punom formom srpsko-ruski djed mraz. U vrijeme dragog i štovanog kardinala Kuhariča nije bilo sumnje, tko dijeli darove za Bozić, dok na moje osobno pitanje tijekom posjete Londonu kardinala Božanića pitao sam zasto Crkva "podupire" komunističkog djeda mraza, odgovorio je da jos nije jasno ni odredjeno, kako ce se obiteljski božićni darovatelj zvati (!).

Tko nam je kriv, da se srpsko-hrvatski vratio na velika vrata, kad se i naši intelektualci boje pisati donekle pravim Babić-Hamm-Moguš pravopisom, a u školama gdje i je propisan i preporučen taj pravopis, učitelji pod pritiskom provode i rabe Anićev srpsko hrvatski. Zašto je današnji službeni nakaradni naglasak na prvom slogu forsiran i na televiziji i u kazalištu? Zašto nismo kao Slovenci zadrzali etimološku formu jezika i danas imamo pothodnik, potpredsjednik, bici, napici, zagrepčan i td.... Sve to dokazuje da su balkanoidni Hrvati uspjeli pretvoriti hrvatski u srpskohrvatski, a ne bi se čudio da se prihvati i pisanje futura ili budućeg vremena srpskim oblikom spajanja riječi kao na pr. biću, nazadovaću, uredičemo. Ionako već pišemo negativni oblik ne htjeti spojeno neću, što nikad nije bilo hrvatski.

Svaka čast predsjedniku HKV'a gdinu Hitrecu, ali malo je takvih hrabrih Hrvata, kao on.


Michael PackSA 83 GLASA ZA I 45 PROTIV JADRANKA KOSOR POSTALA PREMIJERKA

Nakon maratonske rasprave, sa 83 zastupnička glasa Jadranka Kosor sinoć (7.07.2009. godine) je izabrana za prvu hrvatsku premijerku. Oporba joj nije dala povjerenje, 45 nazočnih bilo je protiv. No, Zoran(nemampojma) Milanović, šef SDP-a, čestitao je novoj premijerki i poželio joj uspjeh u radu.

Netom izabranoj premijerki, a dojučerašnjoj ministrici branitelja s cvijećem su došli čestitati predstavnici 12 velikih udruga iz Domovinskog rata, želeći javno dati do znanja da ostaju uz nju te da su je spremni poduprijeti i prilikom rebalansa proračuna, iako bi mogao zahvatiti i njihove mirovine. Ona je, pak, najavila da će do kraja godine proračun biti dvaput rebalansiran.

Prvi put za desetak dana, prije ljetne stanke u radu Sabora, a drugi put u jesen, nakon turističke sezone. Razmatra, kaže, dvije-tri varijante. Jedna je verzija radikalna i podrazumijeva kresanje mnogih socijalnih stavki, a druga je blaža. S kojom će u konačnici izići pred Sabor ovisit će o dogovoru, kaže, u koalicijskoj obitelji. Već danas premijerka okuplja Predsjedništvo HDZ-a kako bi odlučili kojim će putem krenuti, a odmah nakon toga počinje razgovore s koalicijskim i socijalnim partnerima.

- Situacija je krajnje ozbiljna. Pripremamo rebalans u kojem ništa neće biti nedodirljivo. U kresanju troškova Vlada će krenuti od sebe te će reprezentaciju svesti na minimum. Ako treba, gostima ćemo nuditi samo vodu, s kavom ili bez nje, a revidirat ćemo i korištenje službenih kartica. Moći će ih koristiti samo ministri i državni tajnici, i to samo za službeni put - rekla je J. Kosor. Oporba je J. Kosor dočekala “na nož”.

No, ona je sa svojim ministrima u Sabor došla relativno mirna jer je već u jutarnjim satima obavila uspješne konzultacije s koalicijskim partnerima. Dogovoreno je osnivanje koalicijskog vijeća koje će razmatrati sve važne teme o kojima Vlada odlučuje. Sastajat će se barem jednom mjesečno. Od jeseni će, nadalje, početi razgovori o modelu kojim bi se nacionalnim manjinama dalo dvostruko pravo glasa, dok se s HSU-om razgovaralo o donošenju zakona o božićnici za umirovljenike.

Oporba je inzistirala na prijevremenim izborima, tvrdeći da Vlada ima samo formalni legitimitet. No, premijerka poručuje da od toga neće biti ništa jer Vlada ima potporu u stabilnoj saborskoj većini. Izbori bi, kaže, usporili zemlju, zakočili borbu protiv krize i pregovore s EU na najmanje šest mjeseci. Liberal Ivan Čehok podsjetio je oporbu da je jedina vlada s krnjim legitimitetom bila Račanova nakon što ju je napustio HSLS. - No, tada vam legitimitet nije bio bitan, uzvratio je Čehok.

- Okružite se ljudima koji vam mogu reći istinu, a ne ulizicama. Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao i Sanader, bježati kroz podrum. I kažite narodu da nema novca te da će 2010. biti teža od ove godine - poručio je Damir Kajin (IDS) premijerki. Vesna Pusić (HNS) prozvala je Jadranku Kosor da nije navela kako se misli boriti s krizom i korupcijom.

- Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava afera kamioni, ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije - pitala je Pusićeva. Zoran Milanović je, pak, tijekom rasprave rekao da je RH u stanju toksičkog, ali ne i septičkog šoka. SDP, rekao je, ne podržava Vladu, ali neće biti ni destruktivna oporba. (O.M.)HDZ-ov saborski zastupnik ogovara premijera Sanadera !?

Doktor medicine, specijalist za uho, grlo i nos, primarijus Stjepan Bačić, vlasnik auto kuće "Auto Bačić d.o.o." i HDZ-ov saborski zastupnik, član odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te član odbora za rad, socijalnu politiku i zdrastvo pri Klubu zastupnika HDZ-a, član HDZ-ove II. izborne jedinice zagrebačke Dubrave, kako saznajemo, često u birtijama po zagrebačkom naselju Dubrava ogovara premijera Ivu Sanadera, svog stranačkog šefa i to sa svojim stranačkim kolegama. Navodno je gospodin Stjepan Bačić u lokalnom kafiću prije par dana, vidno u "tekućem stanju" rekao kako je premijer Sanader nesposoban. Izvor nam je HDZ-ov insider blizak Stjepanu Bačiću kojeg ovom prilikom s razlogom namjerno nećemo imenovati. Ono što je najsmješnije u svemu tome jest činjenica, kaže nam HDZ-ov neimenovani izvor, da je gospodin Bačić pred Sanaderom "manji od makovog zrna", a po lokalnim birtijama i podružnim ograncima HDZ-a u Dubravi, ogovara svog stranačkog šefa gdje god stigne. Stoga se pitamo, nije li to znak da gospodin Stjepan Bačić radi sve kako bi se dokopao jedne od čelnih pozicija u HDZ-u, pa makar i preko leđa samog premijera? (O.M.)

PREMIJER SANADER: - Istražit ćemo napade i pokušati ih spriječiti!

Premijer Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader 3. lipnja ove godine je nakon sastanka s predstavncima Hrvatskog novinarskog društva na kojemu su bili i ministar MUP-a Berislav Rončević te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, oštro osudio napad na novinara Dušana Miljuša, ali i na pravobraniteljicu Gordanu Lukač Koritnik.
- Ako se ide prema zastrašivanju novinara, to je opasno za društvo i zato če Vlada učiniti sve da kroz represivni aparat istraži ovaj, ali i ostale slučajeve. Ako je ikako moguće i da spriječi takve slučajeve - kazao je premijer Sanader dodavši da je naredio hitnu istragu.
- Razgovarao sam s Marijanom Benkom koji mi je rekao da će učiniti sve da pronađu počinitelje i nalogodavce napada - kazao je ministar policije Berislav Rončević koji je za Jutarnji list dan ranije izjavio da ne zna tko je Dušan Miljuš.
(O.M.)


Dr. Ivo Sanader i četvrti put glatko izabran za predsjednika HDZ-a !!!
- Nadam se da Vas nisam iznevjerio - riječi su kojima je koncem travnja 2008. godine pred stranačkim izaslanicima izašao jedini kandidat za šefa HDZ-a, dr. Ivo Sanader.
- Ovu časnu dužnost koju sam naslijedio od Dr. Franje Tuđmana, uvijek sam poimao i kao veliku odgovornost spram stranke i države. Neka Bog čuva hrvatsku! Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Podsjetio je kako je HDZ nakon smrti Dr. Franje Tuđmana bio u svojevrsnom knock-downu, te da je on tada samo imao dva puta: predati se bacanjem koplja u trnje ili se podići i zadati suparnicima knock-out, što je i učinio na izborima 2003. godine.
- S nadom u srcu nikad nisi sam. Kad hodaš kroz oluju, visoko podigni glavu! - rekao je tada sadašnji hrvatski premijer, parafrazirajući himnu engleskog nogometnog kluba Liverpool.
Dr. Ivo Sanader je u zagrebačkoj Ciboni na 12. Saboru HDZ-a postao predsjednik stranke i to odlukom svih 2467 birača. Jadranka Kosor postala mu je zamjenica sa 2381 glasom. Za deset članova predsjedništva ponuđeno je deset kandidata, pa su izabrani Vladimir Šeks sa 2062 glasa, Božidar Kalmeta sa 2073 glasa, Dragan Primorac sa 2009 glasova, Damir Polančec sa 2031 glasom, Marina Matulović Dropulić sa 1946 glasova, Darko Milinović sa 2085 glasova, Branko Bačić sa 1943 glasa, Ivan Šuker sa 2024 glasa, te Gordan Jandroković sa 1951 glasom. Ivica Kirin , popularni "JUBITO" je sa 1534 glasa bio najbolji među 25 novih članova Središnjg odbora.

Kapetan bojnog broda

- Dogodine kad budemo slavili dvadeseti rođendan HDZ-a, bit će zaokružen luk s našim utemeljiteljem, dr. Franjom Tuđmanom. Započet je samostalnošću, a završit će ulaskom u euroatlantske integracije - bit ćemo članica NATO-a i pred ulaskom u EU. Naš međunarodni položaj nikad nije bio jači, a to je djelo svih nas koji vjerujemo da su reforme, pa i one teže, nužne kako bi se stvrile pretpostavke da građani bolje žive, a investitori lakše ulažu - poručio je predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader.
Andrija Hebrang je otkrio kako uspjeh HDZ-a počiva u slozi. - Kod nas nema potrebe da netko traži detektor laži - rekao je Hebrankg, aludirajući na nedavni sukob SDP-ovca Zorana Milanovića s SDP-ovcem Davorkom Vidovićem.
Vladimir Šeks je dr. Ivu Sanadera opisao kao kapetana bojnog broda.
Ovom prigodom se HDZ-ov predsjednik i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader osvrnuo i na kritike čvrstog tečaja kune s nedavno održanog gospodarskog skupa kod Stjepana Mesića na Pantovčaku. - Ovo je dobra monetarna politika. Podržavamo čvrst tečaj kune i ne mislimo da ga treba mijenjati. Čvrst tečaj temelj je makroekonomske stabilnosti, a to nema cijenu - kazao je na HDZ-ovu Saboru u zagrebačkoj Ciboni dr. Ivo Sanader
.
(T.Lj.)


ZORAN(nemampojma) MILANOVIĆ radio u korist HDZ-a !?

"Pet uzastopnih poraza preozbiljna su stvar da bi bilo zapravo slučajno. Zato nije ni malo slučajno da se sad sve više aktualizira interesantna predizborna teza da je Milanović cijelo vrijeme radio u korist HDZ-a. I Andrija hebrang se nedavno u jednoj radijskoj emisji našalio na taj račun, rekavši da u vladajućoj stranci razmišljaju da Milanoviću dodijele posebnu nagradu za specijalne zasluge za HDZ, podsijeća naš sugovornik".
Novinar VJESNIKA Zoran Milanović u Nedjeljnom VJESNIKU od 23. i 24. 02.2008. godine


JOSIP FRIŠČIĆ GRUBO NAPADA AHSS !

U jeku predizborne kampane, a i nedavno, Josip je Friščić, čelnik HSS-a, kako saznajemo u nekoliko navrata grubo napao Autohtonu hrvatsku seljačku stranku. "Friščić se ponaša poput samovoljnog feudalca i čak nam prijeti", govore iz AHSS-a, te su pojasnili kako su se zbog toga potužili i Državnom izbornom povjerenstvu, te aktualnom mandataru dr. Ivi Sanaderu. "Mandatar je, saznajemo, upozorio Friščića da obuzda svoje izjave protiv legalno registrirane stranke AHSS", govore nam izvori bliski toj novoosnovanoj stranki autohtonih seljaka koju vodi Jasenko Stipac. (T.Lj.)


BORIS KOVAČIĆ, PREDSJEDNIK JSDSH PROMIJENIO BRAVU I ONEMOGUĆIO SPLITSKI HP/HPP DA UĐE U STRANAČKE PROSTORIJE

Jadranska socijaldemokratska stranka Hrvatske (JSDSH) koja je na ovim parlamentarnim izborima sa strankama Udruzene ljevice prošla katastrofalno, jutros je, kako javlja splitski HP/HPP (Hrvatski pravaši- Hrvatski pravaški pokret) promijenila bravu na ulazu u stranačke prostorije koje Jadranski socijaldemokrati dijele s Hrvatskim pravašima. Navodno je prof. Boris Kovačić, čelnik Jadranskih socijaldemokrata (ne prvi put) potajno promijenio bravu i time onemogućio rad HP/HPP-a.
"Taj stari nije normalan. Sad ćemo ga nazvati i poručiti mu da dođe otključai, ili ćemo obiti bravu mi i ući. Zeli preuzeti najreprezentativniju prostoriju koju u dogovoru zajednički koristimo kad su tiskovne konferencije u pitanju. Izgleda da su danas unutra putili nekakve Linićeve pajdaše, a nije nam jasno zašto opet mijenja bravu na glavnom ulazu, a da nas ne informira" - bijesno komentiraju iz splitskog HP/HPP-a.
Ovo nije prvi put da prof. Boris Kovačić iz Jadranskih socijaldemokrata (koji usko surađuje s Buljubašićem iz splitskog ASH) potajno mijenja brave i pravi smicalice desničarima iz HP/HPP. No, ovaj put, kažu pravaši, odlučni su da jednom zauvijek spriječe slične makinacije čelnika splitskih Jadranskih socijaldemokrata. (T.Lj.)


JURČIĆ I MILANOVIĆ NEVIĐENOM GLUPOŠĆU NA NETOM ZAVRŠENIM IZBORIMA UPROPASTILI SDP>

Politolog Anđelko Milardović je na Hrvatskom Radiju 28.11.2007. godine ocijenio smiješnim da SDP-ovu i HNS-ovu koaliciju pokušava sastaviti Vesna Pusić, dok Milanović stoji iza Pusićke kao neki potrčko. SDP-u bliski politolog Dražen Lalić je 27.11.2007. godine u "Novom listu" priznao da se ujeo za jezik, jer je baš on bivšem predsjedniku SDP-a Ivici Račanu predložio Ljubu Jurčića za novog premijera. I predsjednik HHO-a, dr. Ivo Banac je na OTV-u 27.11.2007. godine ocijenio da su Jurčić i Milanović svojom neviđenom glupošću na ovim izborima upropastili SDP svojim najavama da će Hrvatima u BiH oduzeti pravo glasa i uvesti nove poreze. Zaključak u emisiji hrvatskog Radija "Puls javnosti" od 28.11. 2007. godine bio je da je HDZ pobijedio, jer je dr. Ivo Sanader osvjedočeni Hrvat i katolik, dok je Milanović SDP vratio u jugokomunizam, što se najviše pokazalo kad su u izbornoj noći u štabu SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu, skriveni od novinara, dakako u dreugoj prostoriji pjevali "Od Vardara, pa do Triglava", "Druže Tito mi ti se kunemo", "Po šumama i gorama" i plesali Kozaračko kolo. (O.M.)


POBUNA U SDP-u


"Račanovci" u stožeru SDP-a ogorčeni su nakon što je procurilo u javnost da je "Zorannemampojma" Milanović već pristao da premijer eventualne koalicije SDP-a i HNS-a bude Radimir Čačić, a ne on ili Ljubo Jurčić, a da Vesna Pusić bude ministrica vanjskih poslova. Naivni "Račanovci" očito nemaju pojma da cijelu ovu igru vodi predsjednik Mesić po uzoru na ruskog predsjednika Putina, jer želi da nakon završetka drugog mandata predsjednika države preuzme vladu tako da neposredno s Pantovčaka uskoči na Čačićevo mjesto. Mesićev glavni strateg ovog projekta je Budimir Lončar, a da sve bude pod kontrolom brine Mesićev kućni prijatelj Boris Šprem koji je iz Mesićevog ureda instaliran u sam vrh SDP-a preko kojeg je već ušao i u Hrvatski sabor.
Ljubo Jurčić, s druge strane, ogorčen je također Milanovićevim pristankom instalacije Radimira Čačića na mjesto koalicijskog premijera. Osijeća se izigranim i ismijanim, te prijeti, javljaju SDP-ovi izvori koji s razlogom žele biti anonimni, kako će se javno ispričati svim glasačima koji su na ovim izborima glasovali za njega. Ljubo je Jurčić u zadnja dva dana više puta viđen kod Milana Bandića s kojim kuje pobunu protiv Zorana Milanovića i stvarnog šefa SDP-a - Slavka Linića. (T.Lj.)PREDSJEDNIK MESIĆ JAVIO IVI PUKANIĆU DA JE dr. IVO SANADER VEĆ USPIO SASTAVITI NOVU HDZ-ovu VLADU !

Direktor propagande Mesićevog stožera za instaliranje SDP-a i HNS-a na vlast, Ivo Pukanić rekao je 27.11. u emisiji "Otvoreno" kako mu je predsjednik Mesić u 19. sati javio da obustavljaju daljnje osporavanje rezultata izbora i priznaju poraz, jer je dr. Ivo Sanader već uspio sastaviti novu HDZ-ovu Vladu. Pukanić je izjavio da mu je to na ručku istog dana otvoreno rekla i Đurđa Adlešić koja će u budućoj Sanaderovoj vladi biti ministrica regionalnog razvoja, dok će HSS-ovac Josip Friščić biti dopredsjednik Vlade za poljoprivredu. (O.M.)


POSIPANJE PEPELOM

Bivši predsjednik Društva novinara hrvatske Dragutin Lučć Luce trebao bi u ovo društvo učlaniti svog najboljeg prijatelja, predsjednika države Stipu Mesića, jer je on već dugo "svakom loncu poklopac", a u "Globusu" i "Nacionalu" povremeno piše svoje komentare. Mesić doduše neke teme sistematski izbjegava, primjerice, o svojim financijerima nikada ne daje izjave, niti traži njihovo procesuiranje. To je Mesićev stil, rekao bi njegov drugi prijatelj, prof. dr. Ivan Šiber kad god pokušava umanjiti Mesićev novi ispad u javnosti. A ima ih puno.
Primjerice, predsjednik Mesić se posuo pepelom nakon što ga je dr. Ivo Sanader pozvao da prekine komentirati predizbornu kampanju i otvoreno navijati za svoj HNS i SDP. Mesić se najviše upleo u kampanju izmišljotinama o budućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a da bi na taj način spasio od neizbježnog izbornog poraza SDP i Mesićevog "mladog partizana" Zorana Milanovića - Zoku. Milanoviću je nadimak "Zoka" dao poznati lijevi novinar Denis Kuljiš. (B.Š.)Pusićka ne računa na koaliciju s HSLS-om i HSS-om, a Milanović bi nudio ministarska mjesta SDSS-u rolleyes

Predsjednik SDP-a "Zorannemampojma" Milanović je 28. listopada ove godine izjavio kako SDP nudi SDSS-u Milorada Pupovca i ministarska mjesta u njegovoj vladi, samo da SDSS podrži SDP prilikom preuzimanja vlasti u zemlji. Predsjednica HNS/Liberalnih demokrata, dr. Vesna Pusić je samo dan prije na radiju 101 izjavila da SDP i HNS ne računaju na koaliciju sa HSS-om i HSLS-om, jer je HSLS u "nesalomljivom braku" s HDZ-om, pa bi SDP-u i HNS-u poslije izbora mogao pristupiti samo HSS. rolleyes
(B.Š.)


ŽRTVOVANJE STRANKE ZBOG SABORSKOG UHLJEBLJENJA

Politički komentator "Vjesnika", Davor Gjenero je 26. listopada ove godine na Hrvatskom radiju izjavio kako su Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Zlatko Kramarić od HSLS-a napravili trgovačku stranku koja već dugo nema nikakvu vrijednost. Adlešićka, Čehok i Kramarić su žrtvovali Hrvatsku Socijal-liberalnu stranku, da bi još jednom sebe uhljebili u Saboru. (B.Š.)


PRKAČIN OPET PROZVAO ĐAPIĆA

Ante Prkačin je 27. listopada ove odine na zagrebačkoj televiziji "Z1" prozvao predsjednika Hrvatske stranke prava, Antu Đapića da podnese ostavku i prepusti svoje mjesto nekom stručnijem i poštenijem pravaču, očito aludirajući na Đapićevu krivnju zbog katastrofalnog pada reitinga stranke pred same parlamentarne izbore. Prkačin je javno, dakle, prozvao Antu Đapića da objasni kako je stekao svoje dvije kuće i vikendice. (B.Š.)

FRIŠČIĆ PODRŽAVA "LJEVIČARSKI ŠTAB" bang

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, friščić je u emisiji "Otvoreno" 25. 10. ove godine podržao mišljenje "ljevičarskog štaba" sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (Ivan Šiber, Branko Caratan, Anita Barišić, ...) da predsjednik Mesić mandat za sastavljanje vlade treba dati onoj stranci koja u Hrvatskoj dobije najviše glasova, naime bez pribrajanja glasova iz BiH, koji će sigurno pripasti HDZ-u. (B.Š.)


RASKOL !?
U vrhu SDP-a došlo je do raskola: predsjednik Zoran Milanović i dalje trubi protiv izgradnje pelješkog mosta, a podpredsjednica i kandidatkinja SDP-a u Dalmaciji, Željka Antunović izjavljuje kako je jedino SDP garancija da će se most izgraditi. Ona je, za razliku od Milanovića, očito svjesna kako ne može računati na podršku birača u Dalmaciji, ako se bude protivila izgradnji mosta. (B.Š.)


UROTA MPM
rofl

Dr. Zdravko Tomac je 19. listopada ove godine na HTV-u izjavio kako će u koaliciji SDP-a hNS-a vlast biti u rukama Vesne Pusić kojoj će Zoran Milanović biti privjesak. Radi se o projektu predsjednika Mesića koji je doveo Milanovića na čelo SDP-a da on vlast u državi prepusti Vesni Pusić. Dr. Tomac ovu urotu naziva "MPM" : Mesić-Pusić-Milanović, a za samog Milanovića kaže da je manje hrvatski orijentiran čak i od pokojnog Ivice Račana. Krajem mjeseca, točnije 29. 10. Dr. Tomac je za Milanovića također izjavio kako dotični nije vjerodostojan sa svojim pričama u borbi protiv korupcije, jer nije spreman početi čistiti korupciju u redovima SDP-a. (B.Š.)


BLEFIRANJE DVOJCA BEZ KORMILARA

Kolumnist "Jutarnjeg lista" Davor Butković je dvadesetog ovog mjeseca u svojem matičnom listu konstatirao da SDP nema gospodarski program, jer je ono što je Ljubo Jurčić pompezno predstavio kao SDP-ov gospodarski program, ustvari goli popis želja bez konkretne razrade kako ga u SDP-u misle ostvariti. Butković je naveo kako je čelnike SDP-a ljubazno zamolio da mu dostave svoj konkretizirani gospodarski program, ali su mu oni opet poslali Jurčićev "popis želja", pa je Butković zaključio kako SDP-ov gospodarski program zapravo ni ne postoji! Butković se tome jako čudi, jer su čak svojevremeno i Ivica Račan i Dražen Budiša prije osam godina imali konkretan gospodarski program, a "SDP-ov dvojac bez kormilara" Milanović i Jurčić pred ove izbore samo blefiraju da ga imaju. (Branko Šerić)


DIJANA ČULJAK ŠELEBAJ OMALOVAŽAVA HRVATSKU VLADU !

U emisiji "Otvoreno" od 17. listopada ove godine je Dijana Čuljak Šelebaj omalovažila najveći uspjeh Sanaderove vlade komentarom kako je i propala Jugoslavija čak četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti. Čuljak-Šelebaj je u svoju emisiju opet pozvala dr. Vesnu Pusić koja je najveće zasluge za ovaj uspjeh HDZ-ove Vlade navijački pripisala predsjedniku Mesiću i njegovim kontaktima s brojnim politički problematičnim predsjednicima, među kojima je i Mesićev kontakt s predsjednikom Ahmadinedžadom iz Irana, čovjekom koji slovi kao najveća prijetnja svjetskoj sigurnosti i čovjekom koji fašistički izjavljuje kako izraelski narod i izraelsku državu treba zbrisati s lica Zemlje. (B.Š.)headbang


PRIJATELJEVANJE LUČIĆ-MESIĆ

Otkako je aktualni predsjednik hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić - Luce (koji je zamrznu svoj mandat u tom udruženju i dao otkaz u HINI) postavljen na dužnost glavnog savjetnika ravnatelja HRT-a, Vanje Sutlića, svakog se dana na programu HRT-a izmjenjuju dr. Vesna Pusić i njen najbliži suradnik Radimir Čačić, iako njihova stranka HNS-Liberalni demokrati prema svim anketama jedva prelazi izborni prag. Objašnjenje za to je lako naći u činjenici da je i predsjednik Mesić član HNS-a, doduše sa zamrznuti mandatom, a poznato je kako su Mesić i Lučić najbolji prijatelji. (Branko Šerić)STANKOVIĆEVA LIJEVA PRISTRANOST

Aleksandar Stanković je i u emisiji "Nedjeljom u dva" 21. listopada ove godine, u kojoj je gostovao dopredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec veliki prostor pružio svojoj najdražoj političarki Vesni Pusić i time po tko zna koji put dokazao svoju lijevu pristranost, kad je politika u pitanju. U tome mu je huškački pomagao Petar Štefanić koji je zbog svojih ljevičarskih ispada smijenjen iz emisije "Otvoreno", a ukinuta mu je i emisija "Post scriptum", pa sada na HTV-u samo pomaže svom istomišljeniku Stankoviću. Da bi naštetio HDZ-u, Stanković je u prvi plan emisije stavio jedino HDZ-ovo za sada neostvareno obećanje: malo smanjenje PDV-a.
Aco nikako da shvati kako bi, kao voditelj političke emisije trebao biti nepristran, te kao takav izbjegavati priklanjanje ijednoj političkoj struji, dok vodi emisiju, naravno. Njegovo osobno političko uvjerenje je njegovo osobno pravo, no, zato ne treba to svoje pravo ispoljavati kao voditelj i urednik iz prostog razloga što time ruši kredibilitet i ugled svoje emisije "Nedjeljom u dva".

(Ognjen Mrak)MILANOVIĆ O NIČEMU NE ODLUČUJE !

Politički analitičar Ivan Šiber je 20. listopada 2007. godine očajno zaključio da SDP definitivno gubi od HDZ-a, jer HDZ ima argumente koje SDP nije u stanju osporiti. Šiber se zalaže da SDP hitno odustane od Ljube Jurčića kao kandidata za premijera, jer se Jurčić pokazao kao totalni promašaj. Šiber je i ovom prilikom propustio reći da je glavni krivac za izborni debakl SDP-a stvarni šef te ljevičarske stranke, Slavko Linić, koji je svojim manevrima onemogućio dolazak Željke Antunović na čelo SDP-a, jer bi ga ona smjestila u stranačku ropotarnicu povijesti, a ovako i dalje rukovodi strankom preko svojih marioneta Milanovića i Jurčića. Zna se da Milanović ne odlučuje o ničemu, a cijeli SDP-ov tim o kojem dotični "Zorannemampojma" Milanović stalno trubi, sastavljen je od potrošenih Linićevih kadrova. (B.Š.)


ŠIBEROVA SUMNJIČAVOST

Otrcani komunistički politički agitator dr. Ivan Šiber dobi je 17. ovog mjeseca u emisiji "Media Servisa" još jednom puni sat vremena da otvoreno agitira za SDP, HNS i predsjednika Mesića, koje je predstavio najprogresivnijim snagama na hrvatskoj političkoj sceni. Za predsjednika HDZ-a dr. Ivu Sanadera je rekao kako je premijer ostvario "neke rezultate", ali da iskreno sumnja u Sanaderovu mogućnost glede ostvarivanja kontinuiteta rezultata. (B.Š.)


DC TROJAC: OŽBOLT - LANG - MORIĆ

Vesna Škare - Ožbolt je na OTV-u 18. ovog mjeseca demantirala da joj je stranka pred raspadom i da neće ni izaći na izbore, jer izgleda da su u DC-u pored nje ostali još samo bivši "milicionar" Joško Morić i dr. Slobodan Lang, čuveni "humanitarac" koji je u Domovinskom ratu uspio poboljšati svoje materijalno stanje. (B.Š.)


MILANOVIĆ: "PIŠIT ĆU - KAKIT ĆU"

Predsjednik HDZ-a, dr. Ivo Sanader je 20. listopada 2007. godine izjavio da ga stalno predomišljanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome koju bi funkciju želio preuzeti nakon izbora podsijeća na poznatu dalmatinsku izreku o malom djetetu koje ne zna da li bi piškilo ili kakilo. Milanovićeva zadnja izjava da ipak teži uhljebljenju u Saboru očiti je znak da se Milanović pomirio s porazom na izborima: on će dakle, nakon što zbog izbornog neuspjeha podnese ostavku, biti obični saborski zastupnik. (Branko Šerić)


"SITNIJE, CILE SITNIJE ..."

"Gospođa 5 % (dr. Vesna Pusić i stranka HNS/Liberalni demokrati) je na stranačkom skupu HNS-a 20.10.2007. u gubitničkoj atmosferi (na skup je uočaju dovučena i punica genealnog direktora INA-e Tomislava Dragičevića, Savka Dabčević Kučar) također najavila borbu protiv korupcije, dok je kraj nje stajao kompromitirani Radimir Čačić, koji je kao član Račanove vlade javno ulovljen u sukobu interesa. Pusićeva je iz prvog reda HNS/Liberalnih demokrata uklonila jedino saborskog zastupnika Srećka Ferenčaka koji je postao simbol HNS-ove korupcije. Vjerojatno zato u prvim redovima nije viđen ni HNS-ov izvanstranački kandidat dr. Velimir Srića. Pusićka je ovaj put svoj govor pročitala - nije jasno da li je to učinila zato što su je kao i predsjednika Mesića stigle godine, ili zato što je još u šoku od rezultata svih predizbornih anketa. Na kraju su vesna Pusić i Radimir Čačić u grču čak i zapjevali domoljubnu pjesmu "Moja domovina", što je bilo smiješno. Puno bi im bolje ležalo pjevanje hitova, kao što su. "Sitnije, Cile sitnije...., pokaži mi najbitnije!" , "Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj...", itd. naughty (B.Š.)


MAFIJAŠI U BIJELIM KUTAMA

Zadnji je čas da se u Hrvatskoj razotkrije i potrpa u zatvore psihijatrijska mafija koja za veliki novac pljačka imovinu i uništava živote mnogih nedužnih hrvatskih ljudi. JAvna je tajna kako mnogi hrvatski ljudi, ni krivi ni dužni, završe u hrvatskim psihijatrijskim ustanovama, u kojima ih mafijaški "vještaci" službeno okvalificiraju da su ludi i time im ukinu sva njihova prava, čak i pravo da rapolažu svojom imovinom i da skrbe o vlastitoj djeci. U psihijatrijskim bolnicama im je, kao i u nekim staračkim domovima, onemogućeno i neposredno primanje i slanje pošte, pa ne mogu komunicirati sa svijetom i upozoriti na svoj užasni položaj. Kad ih mafija jednom utrpa u "psihijatrijske "bolnice", od tamo im više nema izlaza: slijedi im psihofizičko uništavanje i sigurna smrt. Na čelu ovih mafijaša u bijelim kutama nalaze se i dalje bivši udbaši i kosovci koji su tako uništavali i ubijali hrvatske ljude još u bivšoj državi. Bilo bi rlo zanimljivo kad bi sramotni Bandićev pročelnik za zdrastvo, socijalnu skrb i branitelje, dr. Zvonimir Šostar javno progovorio što i sam zna o tom kriminalu i zočinima i zašto ih i sam prikriva. (Ognjen Mrak)


"MUDROST"nut

SDP-ov i HNS-ov "ratni štab" na Fakultetu političkih znanosti u ZAgrebu (Ivan Šiber, Branko Caratan, Ante Barišić, Morana Kasapović, Goran Čular, itd.) došao je do zaključka da bi predsjednik Mesić, ako HDZ na predstojećim izborima pobijedi glasovima dijaspore, mandat za sastavljanje Vlade trebao ponuditi SDP-u, jer HDZ-ova vlada ne bi bila legitimna. Ovu je "mudrost" 22.10.2007. godine na hrvatskom radiju objavio član ovog štaba Goran Čular. (Ognjen Mrak)


JALOVA LATINICA

Na Hrvatskoj televiziji se već dugo u Latinici predstavljaju akutne i atraktivne teme za koje nasa javnost upravo vapi da se dogode neki pomaci na bolje, ali nažalost obzirom na to kako se u Latinici te teme jalovo prezentiraju, slabi su izgledi da se dogodi bilo kakav pomak na bolje.
Uporno se zaobilaze činjenice o kojima i "vrapci na grani" govore - da kriminalci, bez obzira na kakvim se položajima nalazili, nisu nikakvi "ibermenši", nego da im snagu daje državno ustrojstvo koje se bespoštedno obračunava okrutnim kršenjem ljudskih prava i to sa svakim tko kriminalcima "stane na put".
Imamo bezbroj argumenata koji govore upravo to, ali bit će dovoljno da se spomene samo jedan opće poznati slučaj. U javnosti je jedna osoba argumentirano govorila isključivo o konkretnom kriminalu i pogođeni tim izlaganjem su to proglasili svojim poslovnim tajnama i da je to prekršaj kojega sud treba sankcionirati. Državno ustrojstvo je to prihvatilo i zaštitilo te kriminalce adekvatnim sudskim presudama. Jesu li te presude postale pravomoćne - ne znam, ali znam da državno ustrojstvo teško krši ljudska prava toj osobi zato što je "stala na put" - kriminalcima. (B.Š.)RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ ZATOČEN U DELIGRADSKOJ ULICI !?

Srpski ratni zločinac, general nekadašnje vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH je, kako nam javljaju stanoviti BG izvori, zatočen usred Beograda i to pod paskom same srpske Vlade.
Dotični ratni zločinac, koji je u Den Haagu od strane Tribunala za ratne zločine na području ex Jugoslavije optužen, i kojeg love sve zapadne tajne službe ovog svijeta, navodno je uhićen od strane srpskih službi i zatočen po nalogu Koštuničine vlade u Vojnoj ustanovi Dedinje, smještenoj u beogradskoj Deligradskoj ulici. Simptomatično je to da se sama vojna ustanova "Dedinje" nalazi u šumskom kompleksu, te da, kako nam javljaju BG izvori, Deligradskom ulicom non-stop šeta veliki broj jednih te istih civila koji imaju pomalo netipičan pravac kretanja, a koji pažljivom oku ne može promaknuti. Kako javljaju Imperijalovi BG izvori bliski Koštuničinom kabinetu, dotični civili su pripadnici srpskih tajnih službi koji nadgledaju cijeli kompleks u Deligradskoj preko cijelog dana i noći. Postoje indicije da je zločinac Ratko Mladić uhićen i zatočen još u vrijeme poslijednjih trenutaka formiranja srpske Vlade u ne tako davnoj prošlosti, te da je Koštuničin plan, navodno, izručenje Ratka Mladića Den Haagu točno u vrijeme (ili par dana prije) kada istječe rok o konačnom dogovoru službenog Beograda i Prištine o sudbini Kosova, a to je prva dekada prosinca 2007. godine, rok koji je objema stranama zadala međunarodna zajednica. Ako je to istina da je general Mladić zatočen u beogradskoj Deligradskoj ulici, za nepovjerovati je činjenica da su, u tom slučaju haaški istražitelji na terenu i NATO snage na području Balkana, uključujući i zapadne tajne službe, apsolutno slijepi, no, pitanje je jesu li zaista "oslijepili" ili se samo prave - Englezi.
Koštunica se valjda na taj način nada, kažu Imperijalovi BG izvori, da će izručenjem Ratka Mladića haaškom Tribunalu, navodno pokušati odgoditi neizbježno - proglašenje neovisnosti samog Kosova. (Ognjen Mrak)NATO

Ante Prkačin je u emisiji Željka Malnara, Noćna mora od 13. listopada ove godine podržao odluku aktualne hrvatske Vlade da Republika hrvatska pristupi NATO Savezu i intenzivira suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prkačin smatra kako je situacija u našoj regiji i dalje vrlo nestabilna, pa se zalaže za što brže pristupanje Hrvatske NATO Savezu. (B.Š.)


Dr. SANTINI POHVALIO SANADEROVU VLADU

Poznati ekonomist dr. Guste Santini je u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" 15. listopada ove godine negativno ocijenio zalaganje SDP-a da se uvede porez na kapitalnu dobit. Dr. Santini je posebno pohvalio način na koji je HDZ-ova Vlada premijera Sanadera privatizirala T-HT, jer je ovim potezom znatno ojačala tzv. srednji sloj građanstva u Republici Hrvatskoj. (B.Š.)


"LAŽNO SVJETLO" PODPREDSJEDNIKA SDP-a

Podpredsjednik SDP-a Tonino Picula je u emisiji Intervju tjedna na Radiju 101 održanog 13. listopada 2007. godine ostao zatečen konstatacijom voditeljice Zrinke Vrabec Mojžes da, kao i vesna Škare-Ožbolt, umjesto u Velikoj Gorici, tajno živi u Zagrebu. Picula je izjavio da u stanu u Bauerovoj živi njegova supruga, a da on i dalje redovito boravi u svom stanu u Velikoj Gorici, što bi možda moglo značiti da se je Picula ne tako davno oženio samo fiktivno, kako bi se svojim biračima predstavio u lažnom svjetlu. (B.Š.)


CRNI ŠTITE CRVENE: ADMIRAL DOMAZET PODRŽAVA BANDIĆA !

Novi član HSP-a, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo javno je u emisiji Željka Malnara Noćna mora od 13. listopada ove godine ustao u zaštitu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u svezi sa sve brojnijim alarmantnim slučajevima zatrovane vode u Gradu Zagrebu. Lošo je bez ijednog argumenta ustvrdio kako je voda u Gradu Zagrebu potpuno čista, a sve je oštrije kritike na račun Bandića zbog zatrovane vode ocijenio kao tendenciozne i zlonamjerne. Lošo je aktualna urušavanja zgrada i cijelih ulica po gradu Zagrebu "ortački" prešutio, te je s tim u skladu Bandićev rad u potpunosti ocijenio kao odličan. Neki analitičari smatraju kako bi ova Lošina otvorena podrška Bandiću mogla biti znak predizbornog približavanja HSP-a i SDP-a, započetog još prilikom formiranja gradske vlasti u Velikoj Gorici. HSP je u velikoj krizi i nakon što mu je premijer Ivo Sanader poručio da ga ne želi vidjeti nigdje, pa niu budućoj Vladi, Anto se Đapić, izgleda, okrenuo SDP-u, a možda već sutra pokuca i na vrata HNS-a/Demokratskih liberala. (B.Š.)


UTIHNULI Dr. JOSIPOVIĆ & MESIĆEV PRESS-CENTAR

Novinar Glasa Koncila Tomislav Vuković je u broju ovog lista od 14. listopada 2007. godine vrlo negativno ocijenio rad predsjednika Mesića koji je svoj predsjednički Ured pretvorio u međunarodni press-centar za otpremanje tisuća povjerljivih dokumenata u Den Haag. Novinarka Višnja Starešina je vrlo negativno ocijenila rad SDP-ovog kandidata za ministra pravosudja dr. Ive Josipovića koji je u većini svojih istupa zagovarao apsolutnu suradnju s haškim tužiteljstvom i tezu da treba pustiti tužiteljstvu završavanje svog posla, a kao pravni stručnjak nije upozoravao što se može dogoditi kada se primjerice optužnica za Vukovar svede na Ovčaru, i što se može dogoditi kada se i ta loša optužnica promijeni u još goru, te je dr. Josipović sada, kao i mnogi njemu slični, jako tih postao. (B.Š.)CRNI I CRVENI & "ŽIVOT S MIROVINOM"

Na čelo takozvanih desnih udruga i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj i dalje se nalaze bivši udbaši i kosovci koji znaju samo dvije boje: crvenu i crnu. Zato bi svu tu šporkariju trebalo konačno skinuti do gola i hrvatskom narodu pokazati tko su oni koji se busaju u hrvatska prsa, a zapravo i dalje rade za stare gazde.

S druge strane se u Hrvatskoj već godinama besplatno širi jugo-komunistička propaganda kroz list za umirovljenike "Život s mirovinom" u kojem samozvana krema u sastavu prof. Ivan Šiber, prof. Damir grubiša, prof. Adolf Dragičevoć, prof. Dražen Kalogjera, prof. Mladen Vedriš i njima slični, i dalje sole pamet svojim savjetima koji su upropastili prethodnu državu, jer dotični nikada nisu upozoravali na stvarne probleme, već su samo gledali kako da se utrpaju na funkcije i služe partiji - jučer SKJ -u, a danas i sutra SDP-u i HNS-u. Ova grupa otrcanih profesora ne govori o stvarnim problemima današnjih hrvatskih umirovljenika (užasno maltretiranje po umirovljeničkim domovima, zaostajanje rasta mirovina u odnosu na plaće, loša zdrastvena usluga, itd.), već na stranicama ovog lista mudruju o visokoj politici i propagiraju staru komunističku ideologiju i čelnke "Hrvatske stranke umirovljenika", zaokupljene svojim osobnim interesima. (B.Š.)


DNO DNA

Novinar Branko Vukšić je 16. listopada 2007. godine u emisiji OTV-a "Otvorena televizija" bio u pravu kada je izjavio da je novinarstvo u Hrvatskoj dosegnulo dno dna i da služi još samo da bi se oglašivači mali gdje oglašavati. Takvi mediji žele danas odlučivati o rezultatu izbora u Hrvatskoj, što je nedozvoljeno. Mislav Bago, Denis Latin, Aleksandar Stanković i njihovi kolege i kolegice sa skoro svih "hrvatskih" medija već dugo otvoreno navijaju za SDP i HNS, a onaj tko bi zbog toga trebao žestoko protestirati, dojučerašnji predsjednik Društva hrvatskih novinara i veliki prijatelj i navijač predsjednika Stipe Mesića, Dragutin Lučić Luce, zaposlio se ovih dana na super plaćeno mjesto glavnog savjetnika čelnika HRT-a, Vanje Sutlića !!! (B.Š.)


JOZO MAFIOZO

Kako se bliže izbori za Hrvatski sabor, tako se u medijima sve češće glašavaju mnogobrojni hrvatski sindikalni čelnici među kojima se ne zna tko je nekvalificiraniji i osramoćeniji za bavljenje javnim poslom. Poznato je da su svi oni još u jugokomunizmu bili ilegalni (nitko nije imao sindikalnu knjižicu) i da su samo služili vladajućoj partiji, jer samo to i znaju. Umjesto što se opet prave pametni, bilo bi puno bolje da konačno javno kažu gdje su bili i što su radili dok su redom propadala bivše velike hrvatske tvrtke "Šavrić", "RIS", "Diokom", "Dalma", "Dalmatinka", "Cetinka", "Jadrantekstil", i druge. Primjerice, u "Mesoprometu" se "proslavio" čuveni jugo-komunistički splitki sindikalac Jozo Mafiozo koji i danas na sindikalnoj sceni Hrvatske predstavlja sivu eminenciju koja vuče poteze i piše govore koje sindikalni pigzibneri izgovaraju za sindikalnim govornicama i po hrvatskim medijima. (B.Š.)


OTVORENO PISMO POVODOM STANJA PRAVOSUDJA HRVATSKE

Ne samo europska Unija, nego i brojni hrvatski pravni stručnjaci, pa i hrvatska "ulica" znaju da je stanje pravosudja Hrvatske katastrofalno. U tome prednjači: sudstvo hrvatske, Udruga hrvatskih sudaca i Đuro Sessa (predsjednik te udruge-ceha).
Zahvaljujući bivšoj ministrici pravosudja, vesni Škare-Ožbolt (sada u oporbi), Đuro Sessa postao je nezaobilazan u sudstvu Hrvatske - stvarni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (najveći sud u Hrvatskoj), stvarni predsjednik Državnog sudbenog vijeća i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.
Činjenica je da je tadašnja ministrica pravosudja raspolagala sa obiljem dokaza da je Đuro Sessa - u potpunoj zavisnosti od kriminala.
Hrvatski političari mogu promijeniti to stanje, ali je činjenica da nekim političarima, i onima na vlasti i u oporbi, katastrofalno stanje pravosuđa hrvatske - odgovara.
Hrvatsko društvo za zaštitu ljudskih prava,
Glavni Tajnik Branko Šerić


ŠLJIVANČANIN, RADIĆ I OSTALI NA SLOBODI, JER SRBI NEMAJU SVOG MESIĆA

Nakon što je Sud u Den Haagu oslobađajućim presudama zločinačkim oficirima JNA Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću oslobodio JNA od svake odgovornosti za agresiju na Hrvatsku i genocid na Ovčari, očito je da je došao trenutak po kojem predsjednik RH, Stipe Mesić konačno mora odgovarati zbog nezapamćene veleizdaje u vidu nezakonitog prepuštanja više stotina transkripata iz Ureda tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana, Tribunalu u Den Haagu. Srbima se u ovom posljednjem ratu nije dogodio "novi Branković", odnosno Srbi nisu imali svog Mesića koji bi njihovim neprijateljima odao najveće državne tajne, pa Borislav Jović, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, te svi ostali glavni organizatori i egzekutori velikosrpske genocidne agresije na Hrvatsku i BiH mogu mirno spavati i smijati se hrvatskim i bošnjačkim žrtvama. (B.Š.)


LOŠ PREDIZBORNI REJTING HNS-a/LIBERALNIH DEMOKRATA IZLUDIO VESNU PUSIĆ

Predsjednica HNS-a/Liberalnih Demokrata Vesna Pusić zbog katastrofalnog rejtinga HNS-a potpuno je izgubila živce i samokontrolu, pa je u emisiji HTV-a "Brisani prostor" 27. rujna 2007. godine javno napala svog najbližeg suradnika Radimira Čačića zbog njegove nedavne izjave da bi svaka razumna hrvatska Vlada pri uvozu radne snage trebala prednost davati kršćanima. Pusićka je voditelju emisije, Goranu Miliću bijesno odbrusila da to nije i neće biti politika HNS-a i da u tome odlučuje samo ona, a ne Čačić. (B.Š.)


SDP NE ODUSTAJE OD UVOĐENJA POREZA NA IMOVINU

Podpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina je 28. rujna 2007. godine u radio emisiji "Poligraf" izjavio da SDP nije odustao od uvođenja poreza na imovinu i kapitalnu dobit, jer SDP ne podržava prihode koji nisu rezultat rada. Predstavnik HDZ-a, Frano Matošić je na to zaključio da bi zbog akvog stava SDP-a i građani koji su kupili dionice INA-e i Hrvatskog Telekoma morali plačati porez, ali da se to ipak neće dogoditi jer će HDZ pobijediti i na ovim izborima. (B.Š.)


SDP-ov KANDIDAT ZA PREMIJERA NE VJERUJE U NACIONALNO GOSPODARSTVO I JAVNO PODRŽAVA PROTEKCIJU POLITIČARA

U emisiji HTV-a "Otvoreno" od 19. rujna 2007. godine SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić počinio je još jedno političko samoubojstvo javnim priznanjem da je već prodao dionice INA-e što čigledno potvrđuje da ni sam ne vjeruje u nacionalno gospodarstvo, pa čak ni u njegovu perjanicu, INA-u, a gura se da zasjedne na mjesto čelnika izvršne vlasti. Dapače, Jurčić je u istoj toj emisiji javno demonstrirao i svoje besramno pristajanje na protekciju političara, pa čak i na osobno uživanje u ovom društvenom zlu: javno se pohvalio da mu je jedna dužnosnica Zagrebačke banke obećala kako će mu srediti to da upis za kupnju dionica T-HT-a obavi bez višesatnog čekanja u redu, na što je Jurčić, takav kakav je, spremno pristao! (B.Š.)


MESIĆ SE VEĆ OTVORENO UKLJUČIO U PREDIZBORNU KAMPANJU

Iako ga samozvana dužnost predsjednika-građanina obvezuje na objektivnost i neutralnost u predizbornim vremenima, predsjednik Mesić se već otvoreno svrstao na jednu stranu, onu SDP-a i HNS-a/Liberalnih Demokrata, što neki analitičari dovode u svezu sa SDP-ovom i HNS-ovom šutnjom kad je riječ o poznatom Mesićevom upletanju u "aferu Zagorec", pri čemu mu je očekivanu javnu podršku uskratio čak i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel. (B.Š.)


GUBI LI MESIĆ DUGOGODIŠNJE PRIJATELJE ILI SINDIKALNI ČELNIK VEĆ VIDI HDZ KAO POBJEDNIKA NA PREDSTOJEĆIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA?

Hrvatski mediji su 26. rujna 2007. godine objavili kako dugogodišnji sindikalni čelnik Boris Kunst ozbiljno pregovara s premijerom Sanaderom o prelasku u HDZ i svojem, navodnom sudjelovanju na predstojećim parlamentarnim izborima na HDZ-ovoj izbornoj listi. Prelasci sindikalnih čelnika u stranke-favorite uoči izbora u Hrvatskoj nisu novost. Zanimljivo je da je u ovom slučaju riječ o dugogodišnjem vrlo bliskom prijatelju predsjednika Mesića, pa se postavlja pitanje gubi li Mesić dugogodišnje prijatelje ili je koristoljubivi Kunst siguran da će HDZ na predstojećim izborima uvjerljivo pobijediti, pa je požurio u šator pobjednika. (B.Š.)


PREDSJEDNIK MESIĆ I DALJE PRIKRIVA ISTINU DA SE DJEVIĆANSKI OTOCI, NA KOJIMA JE ZAVRŠIO OPLJAČKANI HRVATSKI NOVAC, "NALAZE" U HRVATSKOJ!

Predsjednik Mesić i dalje uporno širi laž kako je Hrvatsku opljačkala klika oko prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana i novac odnijela na Djevičanske otoke, kao da Mesić ne zna da je prava pljačka stoljeća 90-tih godina izvedena u SDK, ZAP-u i u Vukovarskoj banci, te da je hrvatski Mirovinski fond opljačkao provjereni komunistički kadar Miroslav Kutle koji danas besramno uživa u plodovima svojeg sudjelovanja u monstruoznom rušenju Hrvatske. (B.Š.)


PREDSJEDNIK SDP-a "ZORANNEMAMPOJMA" MILANOVIĆ IZ DANA U DAN POTVRĐUJE DA SDP NEMA PROGRAM

Predsjednik SDP-a, kako ga je nazvao jedan popularni portal, Zorannemampojma Milanović obećao je ovih dana biračima da će SDP, ako dođe na vlast, ukinuti odredbu o nula promila i time indirektno priznao da ova stranka s njim na čelu nema nikakav izborni program osim gospodarski kontraproduktivnog uvođenja poreza na kapitalnu dobit , a na što se javno zgrozio i HNS-ov kandidat za premijera, Radimir Čačić. Umjesto da birače privuče uvjerljivim gospodarskim programom koji će otvoriti nova radna mjesta, Zorannemampojma Milanović se biračkom tijelu nastoji dopasti razumijevanjem spram Ustaša i vožnji pod "malim" utjecajem alkohola (još je svojevremeno i zagrebački poznati odvjetnik, te čelnik Kluba Zagrepčana, Silvije Degen "prosuo" vic o SDP-u u vrijeme dok je pijani SDP-ovac Milan Bandić bježao policajcu, a što je javnosti, dakako, dobro poznato; dakle SDP = (S)vaki (D)an (P)ijan ), te papagajskim ponavljanjem kako SDP ima tim, iako je pravi selektor tog tima Slavko Linić već sto puta pokazao da se taj njegov tim sastoji od netalentiranih "staraca" i "poletaraca", čije mane ne može skriti ni celofan u liku Zorananemampojma Milanovića. Poznato je, uostalom, da je i sam Ivica Račan ocijenio kako je Zorannemampojma Milanović nesposoban i za dužnost glasnogovornika stranke, a sada bi, prema iluzijama Slavka Linića,taj isti Milanović trebao dovesti SDP na vlast. Svašta! (B.Š.)


MESIĆEVO IMPROVIZIRANJE

Predsjednik Mesić i dalje se pravi nevješt kada je u pitanju stanje u Hrvatskoj vojsci, za koje je on, kao vrhovni zapovjednik, baš i najodgovorniji dužnosnik. Nakon što je olako prešao preko ne tako davnog slučaja pada hrvatskog vojnog helikoptera (stanoviti anonimni hrvatski vojni izvori tvrde kako je pravi uzrok pada prevelik broj ljudi, odnosno, prekoračena težina tereta; op.a.), predsjednik Mesić je ovih dana javno izrazio svoje nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj ratnoj mornarici (unatoč svim pohvalama HRM-u od strane NATO-a, između ostalog i na nedavnoj vježbi "Noble Midas 07"; op.a.), iako Mesić s tim u svezi nikada nije ponudio nijedan program, niti ideju. Dobri poznavatelji njegova rada tvrde da Mesić još od svoje prve dužnosti glavnog tajnika HDZ-a nikada nije imao nikakav program, odnosno da je njegov jedini program bila improvizacija, prebacivanje odgovornosti na druge, pa čak i onda kada je u svom poznatom svjedočenju u Den Haagu, u svojstvu svjedoka optužbe protiv generala Blaškića besramno lagao. (B.Š.)


BANDIĆEV "PROIZVOĐAČ AFERA" I GRADONAČELNIKOVI MILIJUNSKI STANOVI

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović sve češće i sve više šuti, tj. nema komentara na aktualna društveno-politička pitanja. Tako on prešućuje i svojedobnu katastrofalnu odluku SDP-ove Vlade da proda 16% dionica T-HT-a, a upadljivo šuti i kada je riječ o skandalima koje građanima Zagreba učestalo priređuju gradonačelnik Milan Bandić i njegov glavni "proizvođač afera", pročelnik za zdrastvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, javnosti poznat i po nedavnom sex-skandalu, koji je (iako se njegov gazda Bandić voli predstavljati fanatičnim katolikom) također prošao bez ikakvih posljedica. Tako će sigurno biti i s aktualnim zagrebačkim aferama oko otrovane vode i urušavanja čitavih stanbenih četvrti, za što ipak glavnu odgovornost snosi sam ZG gradonačelnik Milan Bandić, koji većinu poslova u gradu Zagrebu dodjeljuje gradskim kooperantima, jasno, bez javnih natječaja, pa stoga nije čudno što si je mogao kupiti dva milijunska stana u zagrebačkoj novogradnji, iako mu supruga godinama ne privređuje ni jedne jedine kune, već on i ona zajedno s kćerkom žive "isključivo "od njegove jedne plaće. (B.Š.)


MESIĆ OPET ZAKASNIO S KRITIKOM SVJIH SUMNJIVIH PRIJATELJA

Predsjednik Republike Hvatske, Stjepan Mesić je 25. rujna 2007. godine izjavio u New Yorku kako podupire oporezivanje velikih bogatstava u Hrvatskoj, navodeći kao primjere prodaju "Lure" Luke Rajića i "Tifona" umirovljenog generala Ivana Čermaka. Mesić je, dakle, napokon reagirao na sve češće kritike da podupire kazneni progon samo umirovljenog generala Vladimira Zagorca, dok jednog Hrvoja Petrača, SDP-ova miljenika Gorana Štroka, HNS-ovog "financijskog čarobnjaka" Srećka Ferenščaka ili primjerice, generala Čermaka svaki puta "zaboravi" prozvati. I ovoga je puta kritika na račun generala Čermaka od Mesićeve strane stigla prekasno - tek nakon što je general Čermak svoj "Tifon" već prodao bez da je državi platio i kunu poreza. (B.Š.)


HTV I HRVATSKI RADIO FORSIRAJU JEDNE TE ISTE POLITIČKE ANALITIČARE

HTV i Hrvatski Radio također i pod vodstvom Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić tendenciozno forsiraju jedne te iste, uglavnom lijevo orijentirane političke analitičare, pa građani, budući birači, nisu u mogućnosti steći objektivnu sliku o kandidatima na predstojećim izborima. Tako je primjerice prof. Ivan Rimac nastupio u emisiji "Otvoreno" 24. rujna 2007. godine i već sutradan ujutro u emisiji Hrvatskog Radija "U mreži prvog". Njegov kolega, profesor Goran Čular, također stalni gost HTV-a i Hrvatskog Radija, javno je 24. rujna ove godine priznao da s HRT-om ima ugovor koji ga precizno obvezuje što smije, a što ne smije komentirati. Osim što je to skandalozno samo po sebi (pojedini su politički analitičari stalno angažirani prema nečijim subjektivnim procjenama i ukusima dok drugi, poput profesora Anđelka Milardovića i Tihomira Dujmovića, kao da ne postoje), postavlja se pitanje da li su profesor Goran Čular, profesor Rimac, Davor Gjenero i ostali s kojima je sklopljen takav "đavolji ugovor" u sukobu interesa, jer bi, s jedne strane gledano, trebali biti intelektualno objektivni, a s druge moraju voditi računa o svom kućnom budžetu i prilagođavati se prohtjevima poslodavca, pa su prisiljeni provoditi autocenzuru. Neće biti nimalo čudno ako se medju stalnim komentatorima HTV-a ponovno pojavi i ofucani Mesićev i SDP-ov navijač, profesor Ivan Šiber, koji svoje politički jednostrane kolumne još uvijek svake subote i nedjelje vrti u državnom listu "Vjesnik" ! Pod vodstvom "novih kadrova", Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić, HTV i Hrvatski Radio nastavljaju forsirati potrošene hrvatske političare, pa gledatelji i slušatelji mogu gledati i slušati samo jedne te iste izborne kandidate, dok je novim, mladim licima ulaz na HRT, a preko njega i u hrvatsku javnost praktično gledano - zabranjen. (B.Š.)


SANADEROVI SAVJETNICI OPET FORSIRAJU SPORTAŠE NA IZBORNE LISTE

Predsjednik HDZ-a, Dr. Ivo Sanader je nedavnim dovođenjem vaterpolista Dubravka Šimenca u HDZ zadao ozbiljan udarac SDP-u, budući da je Šimencov otac istaknuti član i dužnosnik SDP-a. Neopravdani su međutim planovi Sanaderovih savjetnika da se i na predstojećim izborima na HDZ-ove liste uvrsti velik broj sportaša, budući da su se oni generalno pokazali nekopetentnima za većinu saborskih rasprava, pa su stoga bili vrlo pasivni, a kada bi o nečemu i progovorili izazivali bi podsmijeh, pa se tako i SDP-ov izbor Mirka Filipovića pokazao kao totalni promašaj. Umirovljeni su vrhunski sportaši uz to i vrlo bogati, pa se prosječni hrvatski birači s njima teško mogu identificirati, a nemaju više ni ugled kao nekada, jer se sve veći broj sportaša odbija odazvati na pozive u državnu reprezentaciju. Obzirom da će glavni adut HDZ-a na predstojećim izborima biti njegovi izvrsni gospodarski rezultati i pretvaranje Republike Hrvatske u modernu državu prema standardima Europske Unije, logično je da medju kandidatima HDZ-a kao njegovim budućim saborskim zastupnicima predvladavaju dokazani gospodarski i drugi stručnjaci, a ne kandidati koji će poput Franje Arapovića ili Perice Bukića sjediti u Hrvatskom Saboru četiri godine kao medvjedi. (B.Š.)


MISLAV BAGO U SUKOBU INTERESA

Voditelj emisije "Otvoreno", Mislav Bago svakodnevno utječe na hrvatsko biračko tijelo svojim jednostranim izborom gostiju, te svojim subjektivnim komentarima zorno pokazuje kako je u sukobu interesa, jer je blizak rođak HSP-ovog izbornog kandidata, dr. Mate Granića. U emisiji "Otvoreno" od 24. rujna 2007. godine, Bago se toliko zanio da je predsjednika HSP-a, Antu Đapića javno pitao hoće li nakon odlaska Miroslava Rožića na čelo izborne liste u Zagrebu postaviti dr. Matu Granića, a nije mogao prikriti ni svoje razočarenje kad mu je Đapić rekao da neće. (B.Š.)