I M P E R I A L

ponedjeljak, 19.05.2008.

PROTIV PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE STJEPANA MESIĆA PODNESENA KAZNENA PRIJAVA !!!

Priredio: hrvatskaTheo LJUBIĆhrvatska

KAKO javlja središnji Dnevnik HRT-a, bivši je sudac Ustavnog suda Vice Vukojević podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Vladimira Sokolića, koji je 1993. godine bio generalni konzul RH u glavnom gradu Bavarske (SR Njemačka), Munchenu.

U prijavi, kako prenosi također i Večernji list navodi se kako su predsjednik Stjepan Mesić i Vladimir Sokolić zajednički u lipnju i srpnju 1993. godine, jasno, prema prethodnom tajnom dogovoru podigli s računa Ministarstva vanjskih poslova u Generalnom konzulatu RH u Munchenu iznos od 120.609,73 tadašnjih DEM, te od tog iznosa predali Mirku Ljubičiću-Švepsu 11.000,oo DEM, Branislavu Mihaljeviću 9.200,oo DEM, Radi Knezu 8.800,oo DEM, te Mihaljeviću i Knezu dodatnih 700,oo DEM, neistinito prikazujući u službenoj dokumentaciji da će navedeni novac upotrijebiti za kupnju opreme za Hrvatsku vojsku.

"Dokumenti pokazuju da je bila riječ o nabavi nekoliko osobnih automobila marke Mercedes, a koje nisu registrirali na HV, odnosno na Ministarstvo obrane RH". Navodi se da su to počinili bez znanja i odobrenja tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i ministra obrane Gojka Šuška, zbog čega je Sokolić bio razriješen dužnosti generalnog konzula, pišu između ostalog novinarski kolege u Večernjem listu.

Odvjetnik Zvonimir Hodak (koji često zastupa jako poznate osobe iz hrvatskog javnog života, između ostalog i Miroslava Ćiru Blaževića), koji je u ime Vice Vukojevića prijavu podnio Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, rekao je da predsjednika Mesića štiti imunitet, ali ne i Sokolića.

Nacionalni mjesečnik IMPERIAL je u posjedu dokumenta potpisanog od strane predsjednika Mesića osobno, kad je još ranih devedesetih godina predsjednik Stjepan Mesić kupio, točnije torbario novac po Republici Francuskoj od hrvatskih iseljenika, a za nabavku oružja za tadašnji Zbor narodne garde. Na potpisanom dokumentu koji nam je ustupio građanin Pariza, inače Hrvat rodom, stanoviti S.N. (podaci poznati redakciji IMPERIAL-a) zorno se vidi kako je predsjednik Mesić potpisao izjavu za posudbu nekoliko desetina tisuća tadašnjih francuskih franaka (točan financijski iznos također poznat redakciji koji ovom prilikom s razlogom ovdje ne navodim), te isti nikad nije pravdao našim iseljenicima, a obećao je, tvrdi nam Parižanin S.N. te obrazlaže: - Predsjednik Mesić je od nas hrvatskih iseljenika uzeo jako mnogo novca za tobožnju nabavku oružja. Dolazio je nekoliko puta na skupove naših iseljenika, otvorio torbe i s punim se torbama novca vraćao kući. Naravno, iako je obećao i potpisao, kao što vidite u dokumentu koji vam prilažem, predsjednik Mesić nikada nije obrazložio gdje je, kako i kome novac otišao, niti je podnio nama račun za taj potrošeni novac, a trebao je. Živim za dan kad će ga se sudski goniti za to, jer vjerujem u pravnu državu.

Kako izgleda, ovom optužnicom koju je protiv predsjednika Stjepana Mesića podnio Vice Vukojević, taj dan o kojem govori S.N. se ipak bliži, obzirom da imunitet koji ga zasad štiti Stjepanu Mesiću neće još dugo trajati.

19.05.2008. u 21:32 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.05.2008.

PIROVA POBJEDA: Apsolutni trijumf Zorana Milanovića pomračen je smrću člana donjogradske zagrebačke organizacije SDP-a. Milanovićevi oštri kritičari Milan Bandić i Željka Antunović su prošli !!!

Napisao: hrvatskaTHEO LJUBIĆhrvatska

JEDANAESTA konvencija Socijaldemokratske partije je nakon petosatnog glasovanja SDP-ovih delegata, polučila novog-starog predsjednika stranke, Zorana Milanovića. Negdje petnaest minuta prije jedanaest navečer, jučer je objavljeno kako je on dobio 1389 glasova (78,88%) od 1866 verificiranih delegata i time je u prvom krugu osvojio pobjedu. Davorko Vidović, drugi kandidat za predsjednika je dobio 208 glasova (11,81%), a Dragan je Kovačević dobio 164 glasa (9,31%).
Usporedbe radi, 12. Sabor HDZ-a koji se održao koncem travnja ove godine u zagrebačkoj Ciboni, nije imao kandidate, već samo jednog kandidata za predsjednika vladajuće stranke, a taj je sadašnji hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, dok je SDP-ova konvencija ipak imala tri kandidata za predsjednika stranke.

Konvencija SDP-a se održavala u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova i započela je s radom u 10.00 sati 10. svibnja ove godine. Nakon intoniranja hrvatske himne i otvaranja 11. Konvencije, donio se je Poslovnik o radu Konvencije. Ustanovljeno je da se od 2173 pozvanih delegata Konvenciji odazvalo 1866; dakle 307 njih nije došlo na 11. Konvenciju SDP-a.
Uslijedio je izbor radnih tijela Konvencije, te pozdravne riječi gostiju. Od gostiju se prvi nazočnima obratio predsjednik HNS-a/Liberalnih demokrata Radimir Čačić: - SDP je generator političkih procesa u ovoj zemlji. HDZ-ov partner u vlasti, SDSS i njegov prvak Milorad Pupovac je na SDP-ovoj konvenciji rekao: - Vjerujem da pripadam stranci SDSS koja i sama sebe vidi kao dio lijevoga političkog spektra u Hrvatskoj. Čovjek je čovjeku drug, a ne vuk i ja vjerujem u one ljude koji to kažu. Anto Đapić iz HSP-a koji je također kao gost bio pozvan na SDP-ovoj konvenciji je dočekan velikim ovacijama, te je obračajući se nazočnima priznao kako je ipak napisao par riječi, jer je prvi put na SDP-ovoj konvenciji. - U HSP-u ćete imati oštrog konkurenta koji vas nikada neće smatrati neprijateljem. Želim naglasiti da sam i u prošlosti dobivao pozive na vaše Konvencije, ali nisam dolazio. Vi ste bili prvi došli, pokazali veću hrabrost i zato vam neizmjerno hvala. - rekao je između ostalog Anto Đapić.
Silvano Hrelja iz HSU-a je naveo kako je bitan sraz između kapitala i stvaranja, te kako on želi da SDP i dalje ostane stožerna stranka opozicije, dok je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najveće središnjice sindikata u Republici Hrvatskoj nazočnima na Konvenciji poručila: - Želimo Hrvatsku socijalne pravde. Mislimo da su socijaldemokrati prvi koji bi trebali biti uz radnike. Želimo prekinuti brutalni kapitalizam u Hrvatskoj. Hoćemo novu Hrvatsku gdje je humani kapitalizam na djelu, kapitalizam sa ljudskim licem. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata je naveo: - U ovoj zemlji se od svoga rada i svoje mirovine ne da živjeti. Pitanje je tko to u ovoj zemlji može živjeti. Može živjeti samo jedna mala skupina ljudi. Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja je, obračajući se posjetiteljima Konvencije i SDP-ovim delegatima s govornice poručio: - SDP je stranka dijaloga. Bili smo također pozvani i na Sabor HDZ-a, ali nam nije omogućeno govoriti. Stupanj demokratske kulture u zemlji vidimo onda kada se budu birale politike, a ne osobe.
Predsjednik HHO-a dr. Ivo Banac se također obratio nazočnima: - Važno je postojanje jake opozicije u Hrvatskoj. Na vama je golema odgovornost koje morate biti svjesni svaki put.
Vesna Čulinović-Konstantinović, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske je između ostalog rekla: - Mi smo Savez koji nastoji sačuvati vrijednost i čast antifašističke borbe iz II. svjetskog rata. Imamo mnogo članova koji djeluju unutar SDP-a. Željeli bi da siromaha nema među našim ljudima i želimo da ne gledamo borce i druge ljude kako kopaju po kontejnerima.
Nakon pozdravnih riječi gostiju uslijedilo je izlaganje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji se obratio nazočnima točno u 11.14 sati. Između ostalog, Zoran Milanović je naglasio: - Zadatak naše stranke je da sluša. Imamo Vladu koja je razred ponavljača. Ekonomija nam je slaba; nismo dovoljno jaki. Neobrazovanost u Hrvatskoj je ista kao i prije 35 godina; manje je od 10% obrazovanih. Naglašavam da će SDP uvijek biti predmetom i objektom kritike. Dok HDZ ima mjere, mi imamo politike. Mi u SDP-u nikada nećemo biti stranka-pokret! SDP je stranka koja objedinjuje generacije. Mladost nije kvaliteta, mladost je činjenica. Parlamentarne izbore nismo dobili i zaključujemo kako se trebamo mijenjati da bismo izbore dobili. SDP nije povijesni spomenik nego živi organizam koji se razvija. Dijalog i rasprave su snaga ove stranke. Naša snaga su ljudi, a ne nekretnine i novac. Pred nama su lokalni izbori. U SDP-u korupcija ne može stanovati. Mi ne ignoriramo Zakon, Zakon će doći. Svaka druga kuna koja se vrti u Hrvatskoj završava u džepovima onih na vlasti. Kritizirali su nas i nastavit će s tim da smo zaboravili radnike, no svi trebaju znati da je SDP stranka radnika. Mi smo stranka običnih i malih ljudi. Nigdje toliko kandidatura, ni u jednoj stranci kao u SDP-u. Tko to ima? Gospodari hrvatske sudbine su hrvatski građani. Ja nemam san, ali znam da SDP ima plan, a taj je bolja Hrvatska.
Uslijedilo je izvješće o radu stranke koje je izlagao Tonino Picula, a potom i rasprava na koju se prijavilo čak 40 kandidata. Voditelj Konvencije Josip Leko je uvjetovao, obzirom na vrijeme da svatko onaj tko se prijavio za raspravu treba govoriti 3 minute, no to se i nije baš poštovalo.
Zagrebački gradonačelnik i Milanovićev veliki protivnik Milan Bandić je u svom obraćanju nazočnima rekao:
- Nosim pozdrave iz socijaldemokratskog Zagreba. Stavite osmijeh više na lice, jer nam to svima treba. Prestar sam da bih se ponovo učlanjivao u SDP, a premlad da bih bio stara snaga. I kud sad ja? S vama! Zajedno. Jer svi smo mi snaga i svi smo mi SDP.
Zlatko Komadina se također obratio nazočnima: - Makijavelizam ne smije stanovati u SDP-u. Antun Vijuć također: - Sijećam se kad su dvorane ovih konvencija bile mnogo manje, a perspektive stranke mnogo dalje.
Ingrid Antičević-Marinović je naglasila kako SDP-ov projekt nije izručenje Hrvatske Europi, nego jačanje bolje Hrvatske. SDP nikada neće prekrižiti čovjeka. - Za nas je čovjek radnik, a ne roba! Čovjek koji stalno strahuje za svoj posao nije sretan čovjek. - istaknula je Ingrid Antičević-Mrinović i pobrala veliki pljesak odobravanja od strane nazočnih SDP-ovih delegata.
Nazočnima su se obratili i Mato Arlović, te Željka Antunović, dok je također i supruga pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana izjavila kako se dogmati nikad neće dobro osjećati u SDP-u, jer SDP nije dogmatska stranka.
- Rad uz dijalog i toleranciju je zadnja poruka Ivice Račana. Novi SDP treba naći sposobnost i snagu da ide dalje. Račanizacija ili deračanizacija? "Ma kaj god?", rekao bi Ivica Račan - zaključila je Diana Pleština.
Nakon rasprave uslijedilo je donošenje prijedloga izmjena i dopuna Statuta SDP-a. Na Statut SDP-a bilo je poprilično amandmana. Već je i sam početak rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna statuta izazvalo buru - postavilo se pitanje kvoruma. Da bi amandman prošao bila su potrebna najmanje 934 glasa, pola plus jedan glas. Ispostavilo se da je teško vidjeti koliko je u tom trenutku ljudi u dvorani, budući da je dobar dio delegata sjedio po kafićima, a kada se prebrojalo u dvorani, računalo se sa svih 1866 delegata. Josip Leko, kojemu je nesebično asistirala Neda Ferić-Vac izazvao je lavinu zvižduka i protesta, rekavši da ne treba brojati sve listiće, iako se prostim okom vidjelo da je većina listića zelene boje, odnosno "za". Buka je bila tolika da je Igor Dragovan počeo spominjati želju da se izazove kaos. Čak su se vani, van dvorane mogli zamijetiti i oni koji izgleda, nisu pripadali delegatima SDP-a, ali ničim nisu odavali to, osim upornim mobilnim pozivima nekome i to pomalo nervozno. Vjerojatno se radilo o HDZ-ovim ubacivačima na terenu koji su svojoj središnjici javljali tijek odvijanj Konvencije i sam problem oko glasovanja za amandmane na statut SDP-a. Tijekom maratonskog glasovanja pozlilo je Borutu Pavliču, jednom od gostiju na SDP-ovoj Konvenciji, koji je ubrzo nakon toga preminuo. Informaciju o Pavlićevoj smrti novinarima je potvrdio Davor Bernadić, saborski zastupnik SDP-a. Umrli Pavlič je bio član donjogradske zagrebačke organizacije SDP-a. Ta smrt je definitvno pomračila, kako samu konvenciju, tako i slavlje pobjednika.

MILANOVA LISTA

Ipak, većina SDP-ovih delegata se primirila kad je shvatila da bi za utvrđivanje kvoruma trebalo ponovo izaći iz dvorane i ponovo se registrirati. Prepucavanje Borisa Šprema koji je branio prijedlog statuta i Mate Arlovića koji je bio najuporniji u nuđenju amandmana, pokazalo je podjelu unutar SDP-a u dvorani koja se osijećala od jutra. Prema mišljenju nekih, postojao je plan da se Konvencija treba prekinuti čim prvi amandman bude prihvaćen, osobito ako to ne bi bili amandmani koji bitno narušavaju koncepciju zacrtanog statuta, poput povećanja broja potpredsjednika ili članova predsjedništva. Pronio se i glas da su Zoran Milanović i Ingrid Antičević-Marinović osobno razgovarali s nekim predlagateljima amandmana iz Dalmacije i nagovarali ih da povuku prijedloge. U međuvremenu se Gordana Grbić, poznata novinarka i SDP-ova glavna osoba za odnose s javnošću i s medijima nesebično trudila svim svojim kolegama novinarima prenositi točne informacije o tijeku donošenja amandmana i uvjeravanju kako će ipak sve proći u najboljem redu, te da se pripremamo za ručak, što se je na kraju, jasno, pokazalo u potpunosti točnim.
Znakovit je bio i dijalog Zorana Milanovića s piscem ovih redaka koji se u pauzama oko donošenja amandmana vodio ispred šatora van dvorane gdje je bio planiran ručak za sve nazočne:

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Gospodine Milanoviću, vidim da ste postali zvijezda poput Vlatke Pokos pa učestalo dajete autograme na poleđinama iskaznica delegatima koji vas opkoljuju.

Zoran Milanović: - Ma nisam ja nikakva zvijezda, (uz smijeh) što ćete, moram im se potpisati kad to traže od mene.

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Nego, reci mi Zorane, .... možemo valjda na "TI", vršnjaci smo, ... kog si boga Aci Stankoviću u "Nedjeljom u 2" na 7 postavljenih pitanja odgovorio čak na pet njih s "nemam pojma"? Znaš li da si od mene dobio tada nadimak "Zorannemampojma" kojeg su čak i preuzeli u ponavljanju neki od kolega novinara?

Zoran Milanović: - Možemo na "TI", naravno. Čuj, to mi je bilo prvo obraćanje javnosti na TV-u u svojstvu predsjednika stranke. Svakome pa i meni se može dogoditi greška. Da, znam (uz smijeh) da si me prozvao "Zorannemampojma".

Glavni urednik IMPERIAL-a: - U obraćanju delegatima spomenuo si osvajanje i onih izbornih jedinica u kojima SDP na zadnjim parlamentarnim izborima, jednostavno, nije uspio. Što misliš, hoćeš li danas pobijediti i ponovo biti izbran za predsjednika stranke? Zar si zaista toliko siguran da ćeš, ako danas pobijediš, također na sljedećim lokalnim izborima uspjeti osvojiti neosvojivu HDZ-ovu desetu izbornu jedinicu u Dalmaciji koju neki zovu HDZ-ovom neosvojivom tvrđavom?

Zoran Milanović: - Vidi, ja se borim, ali i priznajem da je HDZ u Dalmaciji izuzetno jak. Mene brinu oni (uz smijeh) koji unaprijed znaju sve. Ako pobijedim na ovoj Konvenciji, kao što sam već rekao, učinit ću sve da pobijedimo i na onim mijestima u Hrvatskoj u kojima smo dosad gubili.

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Hvala na odgovorima i sretno danas.

Zoran Milanović (uz rukovanje sa mnom): - Hvala.

Amandmani na statut i Statut SDP-a su ipak usuglašeni i prihvaćeni točno u 15:53 sata, pa je uslijedilo izvješće kandidacijske komisije i predstavljanje kandidata za predsjednika SDP-a.
Prvi se SDP-ovim delegatima i gostima Konvencije obratio Dr. sci Dragan Kovačević, doktor ekonomskih znanosti i profesor financija i međunarodnih financija na VPS, otac dvoje djece, rođen u Požegi, u znaku Djevice 2.09.1969. godine, te član uprave zagrebačkog Holdinga. U pauzama glasovanja priznao mi je da je poklonik mainstreama u glazbi, te da rado sluša >"Pink Floyde", ali i >"Zlatne Dukate".em>
- Kriva politika prepucavanja s našim tradicionalnim stranačkim partnerima obilježila je proteklo razdoblje SDP-a. Na parlamentarnim izborima smo gubili povjerenje građana u ključnim trenucima. Podijela na stare i mlade u SDP-u koja je danas aktualna, ne valja! Ne smije biti više mržnje koja je ovih dana vidljiva u medijima i na internet stranicama. Zašto bi netko u SDP-u mrzio mene, Davorka ili Zorana? To nikako nije dobro za našu stranku. - rekao je u svom zadnjem obraćanju delegatima SDP-a Dragan Kovačević.
Potom se nazočnima obratio aktualni predsjednik mr. sc. Zoran Milanović, rođen u znaku Škorpiona 1966. u Zagrebu. Za predsjednika SDP-a je prvi put izabran na Desetoj izvanrednoj izbornoj konvenciji SDP-a, 2. lipnja 2007. godine u Zagrebu. 1988. godine završio je magisterij prava Europske Unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu, te 1990. diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao zastupnik u Hrvatskom saboru, te bio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u ovoj godini. 2007. godine, dakle, kako smo naveli, postaje predsjednik SDP-a. a 2004. godine bio je članom Izvršnog odbora SDP-a za međunarodnu suradnju i suradnju s drugim strankama. 2003. godine bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova RH za Političku multilateralu, a 1999. godine nacionalnim koordinatorom za NATO, pri Ministarstvu vanjskih poslova RH. 1996. godine bio je savjetnikom u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji i NATO-u u Bruxellesu, da bi 1994. godine sudjelovao u mirovnoj misiji OESS-a u Nagorno Karabahu u Azerbejdžanu. U 1993. godini radio je u MVP, na Odjelu međunarodnih pravnih poslova u kojem ga je primio sadašnji hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, a potom je radio u političkoj multilaterali Odjela međunarodnih pravnih poslova pri MVP, da bi prije toga bio pripravnikom na Trgovačkom sudu u Zagrebu.
- Molim Vas da vodim ovu stranku još četiri godine. Ja sam političar koji politiku doživljava kao služenje zajednici, a ne spletkarenju. Ovo je izbor! Ova stranka je naš ponos. Moj ponos. Nigdje nije okupljeno ovoliko pameti kao i stručnosti. To ima samo SDP! Ivica Račan je napravio od SDP-a čvrst temelj, a na nama je da gradimo kat. Ja nisam sudjelovao u Domovinskom ratu, ali mnogi SDP-ovci jesu. Sad se trebamo boriti za decentralizaciju. Ovakav model vođenja zemlje ne valja. Ovo treba mijenjati. Klučne odluke donose se zajedno i to tamo, u onim hrvatskim sredinama gdje nas nema. Ne trebamo podcijeniti HDZ-ovog protivnika koji je jak. Tražimo najuglednije i najpoštenije hrvatske građane. Vidim politiku kao biranje među ljudima, a SDP vidim kao stranku integriranu u Europu. SDP trebaju predstavljati ljudi - Europljani. Brodogradnja i šklovanje su veliki problemi danas u Hrvatskoj. Vi odlučujete o svemu, pa tako i o tome tko će voditi ovu stranku. Naša stranka! Novi SDP! Nova Hrvatska! Živjeli! - riječi su Zorana Milanovića.
Treći i poslijednji kandidat za predsjednika, Davorko Vidović (rođen 26. lipnja 1956. godine u astrološkom znaku Rak, oženjen suprugom Vesnom rođ. Hergešić, dr. medicine zaposlen u Bolnici Sisak, otac kćeri Ane (r.1981.) i Mirne (r.1986.), školovan u Sisku, Zagrebu, Chicagu i Seattleu (SAD) i Bonnu (SR Njemačka), vanjski suradnik i novinar spiker Radio Siska (honorarno), nastavnik, profesionalni član SDP-a, potpredsjednik SDP-a, svojevremeni ministar rada i socijalne skrbi u Vladi RH (2000-2003) saborski zastupnik, predsjednik Odbora za obitelj, mladež i sport, član Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo i član Odbora za ratne veterane, sudionik u Domovinskom ratu, pomoćnik zapovjednika 120. brigade "Ban Toma Bakač" Hrvatske vojske i pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva obrane grada Siska, nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991 i Reda hrvatskog trolista) obratio se također delegatima riječima:
- Diana Pleština me podsjetila na jedan stih: "Iz daljine dolazimo i dalek je naš put". Proglašavaju me Račanonostalgičarom. Ja se ponosim time i vremenu Ivice Račana koje nam i nije bilo sklono. U Hrvatskoj uvijek može postojati alternativa. SDP je od nule došao do pobjede u 2000. godini. Sada, SDP mora voditi politiku koja će odsjeći glavu korupcijskoj hobotnici u Republici Hrvatskoj. Nitko ne smije biti prestar ili premlad za SDP. Podjele svrstavanja su najpogubnije za SDP, uz širenje netrpeljivosti i mržnje prema bilo komu u ovoj stranci. To je nedopustivo! Nema toga vođe koji će vas tretirati kao stranačku vojsku. Papiriće s imenima koje su vam turnuli u ruke da glasate, bacite odmah sad u smeće, jer vi imate svoju glavu! Nemam parole za vas. Došao sam ponuditi to što imam: iskustvo, hrabrost, strpljivost - to do čega mi je najviše stalo. Ne smijemo izgubiti srce SDP-a i povjerenje. Novi SDP - da! Ali na Račanovim idejama. Toga se nikada ne smijemo odreći. Hvala!
Prije samih izbora koji su predviđeni u 19:15 sati organiziran je kasni ručak za sve nazočne na kojem je nuđeno obilje mesnih delicija s roštilja, kolača, voća, vina, mineralne vode, piva i sokova.
Na SDP-ovoj Konvenciji bilo je i zakulisnih igara. Prijepodnevni dio konvencije SDP-ovci su iskoristili za lobiranje. Gotovo da i nije bilo kandidata koji nije pokušao među delegatima prikupiti koji glas ispijajući kavu, prijateljski se obračajući glasačima ili ih nagovarajući da baš njemu ili njoj moraju dati svoj glas. SDP-ovac Duško Ljuština je također prikupljao glasove i nagovarao delegate, izbjegavajući novinare u širokom krugu, tako da nismo od njega osobno mogli ni provjeriti nedavno saznanu informaciju po kojoj je on navodno, nosio pečeno janje na ramenu kad se prvi put pojavio u Zagrebu, te (pričaju očevici tog događaja) upitao ljude na zagrebačkom željezničkom kolodvoru: - Koga moram u Zagrebu podmititi ovim janjcem da bi me saslušao?
SDP-ovski "kulturnjak" Antun Vujić bio je vidno nemiran i pomalo bijesan iz samo njemu znanih razloga, no kad se zna činjenica da on nikako "ne miriše" Zorana Milanovića, nije tom njegovu raspoloženju na Konvenciji ni za čuditi se. S druge strane, riječki SDP-ovac, po mnogima "tata SDP-a iz sjene" i veliki zagovaratelj Zorana Milanovića, drug Slavko Linić izgledao je poprilično zadovoljan tijekom same Konvencije, što se baš i ne bi moglo reći za Željku Antunović, koja je često viđana s čašicom u ruci, valjda mineralne vode, ne znamo točno.
Obećavale su se podrške i razvrgavali dogovori čak i za najniže stranačke dužnosti. Veliki broj kandidata za sve dužnosti stvorio je zbrku u glavama čak i najupućenijih u međustranačke odnose. Nešto prije početka glasovanja pojavila se i takozvana Milanova lista. Na njoj je bio popis imena na koja "tipuje" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Odani mu stranački ljudi tako su trebali glasovati za Dragana Kovačevića.
Iako Kovačević ni u jednom trenutku nije želio potvrditi povezanost s moćnim zagrebačkim gradonačelnikom, koji mu je uostalom i poslodavac u Holdingu, očito je Bandić zaključio da mu je upravo on najmanja opasnost unutar partije. Bandićevu podršku su, kako izgleda, dobili također i Mato Arlović, Komadina, Mršić i Jurjević, te ostali.
No, nisu samo Bandićevi lobirali. Na mobitele nekih SDP-ovaca stigla je i SMS poruka stanovite Jasenke Borić iz matične Milanovićeve črnomerečke organizacije u kojoj stoji: "Ja ću glasati za Jelušića i Marasa u Zagrebu, Mimicu, Opačićku, Lovrić i Mršića, Borzan, Obersnela, te Ostojića. Budi diskretna u lobiranju i nismo se čule". SMS je, dakako, završio na krivom broju, navodi portal www.vecernji.hr i tako je umjesto diskretnog lobiranja proslijeđen novinarima.
Dakle, prvi krug glasovanja je završio točno u 22:40 sati nakon što je nebrojeno puta padao računarski sustav. U prvom krugu se već znalo da je pobjedu za predsjednika SDP-a osvojio Zoran Milanović. No, za sve ostale važne funkcije u stranci, oba potpredsjednička mjesta i članove predsjedništva bio je potreban drugi krug, prije kojeg je opet organizirana, ovaj put večera, dakako, za sve nazočne.
Prilikom čestitanja novom-starom predsjedniku Zoranu Milanoviću, dobacio sam mu u šali:

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Zorane, dakle, koliko vidim, nije pobijedio ni Davorko, ni Ti, ni Dražen, već Ivo Sanader !
(Dakako, aludirao sam na Milanovićev osvojeni postotak koji je skoro pa dosegnuo i 100%-tni Sanaderov na HDZ-ovim Saboru gdje premijer nije imao nikakvog protukandidata).

Zoran Milanović: - Da, u pravu si ! Samo, (uz smijeh i stisak ruke), Ivo je ipak pobijedio sa 100% glasova, a ja sa malo manje. On nije imao konkurente, ja jesam, u tome i jest razlika između njega i mene.

Nakon kasne večere, u drugi krug nakon glasovanja ušli su Zlatko Komadina sa 838 glasova, Milanka Opačić sa 784 glasa, Ingrid Antičević-Marinović sa 561 glasom i Neven Mimica sa 518 glasova.
U prvom krugu su članovi predsjedništva postali Tonino Picula, Zvonimir Mršić, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić koji su dobili više od potrebna 934 glasa, a u drugi krug morali su ići Željka Antunović sa 897 glasova, Milan Bandić sa 753 glasa, Nenad Stazić sa 602 i Boris Šprem sa 387 glasova, te Biljana Borzan sa 891 i Zdravko Ronko sa 335 glasova.
Među prvima su Zoranu Milanoviću, još prije službene objave rezultata, čestitali Dragan Kovačević i Davorko Vidović, a za fotografe su odradili i prvu zajedničku fotografiju prilikom koje je bilo vidljivo da je pobjednik u prvi trenutak malo ustuknuo, no, brzo je popravio dojam i rukujući se s dvojicom izazivača ipak slikao. Nakon objave rezultata prolomio se gromoglasan pljesak za pobjednika.
No, na obraćanje delegatima trebalo je pričekati konačni završetak izbora, a za to je trebala proći ponoć. Prve analize rezultata pokazale su da Milanović može biti djelomično zadovoljan. Njegova pobjeda je apsolutna i tu je definitivno trijumfirao, što, jasno, nije ni skrivao. No, činjenica kako je prije drugog kruga izgledalo da će potpredsjednici biti, kao i do sada, Milanka Opačić i Zlatko Komadina, koji je njegov veliki oponent, umanjila je Milanovićev osjećaj zadovoljstva, a kako se i moglo čuti prije konvencije, sama pomisao da u predsjedništvo uđu Željka Antunović i Milan Bandić (koji su dobili izuzetno visok broj glasova u prvom krugu) bila mu je posebno neugodna.
- Predsjednik SDP-a Zoran Milanović će imati izuzetno mnogo posla, ukoliko želi zadržati homogenost svih stranačkih tijela. Obzirom na to da je u samoj kampanji bilo niz neugodnosti i podmetanja i da su u suprotstavljenim frakcijama nerijetko padale i jako teške riječi (prisluškivanje od strane Milanovića, primjerice), trebat će poprilično mnogo vremena da se same rane zaliječe. S druge strane, njegovi ljudi u vrhu stranke bit će mu sigurna i stabilna podrška i vjerojatno će se s njima najviše savjetovati u bliskoj budućnosti - rekao je jedan stari SDP-ovac koji je s razlogom želio ostati anoniman.
Nakon što je, dakle, Zoran Milanović na SDP-ovoj 11. izbornoj Konvenciji opet izabran za predsjednika najjače opozicijske stranke u Hrvatskoj, njegovi protukandidati Dragan Kovačević i Davorko Vidović su upitani od strane novinara vide li sebe u novom Milanovićevu timu izjavili:
- Vidim se u timu novog-starog predsjednika SDP-a. Uvjerljiva pobjeda Zorana Milanovića već u prvom izbornom krugu je ono što se i očekivalo. Zadovoljan sam što sam dao prilog demokratičnosti konvencije - izjavio je medijima Davorko Vidović.
- U ovom trenutku se ne mogu izjasniti vidim li se u Milanovićevom timu, ali pritom najavljujem kako ću odluku o tome donijeti idući tjedan i izvjestiti hrvatsku javnost. Zahvaljujem svim SDP-ovim delegatima koji su mi dali glas, no izražavam istodobno i žaljenje što nisu prepoznali moj program "Za jaki i pobjednički SDP" - rekao je novinarima Dragan Kovaćević, a na IMPERIALOV direktni upit misli li kako je Milanovićevom pobjedom najviše, ustvari dobio HDZ i dr. Ivo Sanader, Kovaćević je izjavio: >- Naravno, nažalost - očito aludirajući na ne tako davni zaključak hrvatskih novinara i političkih analitičara da sve ono što je Zoran Milanović za SDP dosad učinio, je samo pomagalo, odnosno donosilo vodu na mlin vladajućem HDZ-u.

Ipak, konačnim zbrajanjem svih glasova delegata koji su na SDP-ovoj Konvenciji glasovali za svoje favorite, lako se uočava kako se ovdje radi o Milanovićevoj Pirovoj pobjedi. SDP-ova Konvencija donijela je tri pobjednika: Zorana Milanovića na mjestu predsjednika SDP-a, te njegove oštre kritičare, Željku Antunović i Milana Bandića na mjestima članova Predsjedništva. Zoran Milanović tako nije ostvario svoj cilj: ključna tijela svojeg SDP-a nije zauzeo "svojim" ljudima, uz čiju bi podršku, dakako, lakše provodio svoje planove. Njegova osobna pobjeda nije ispala i pobjedom njegove politike, te mnogi u ovome vide Milanovićev početak kraja (!?).
Iz Milanovićevih se krugova često moglo nedavno čuti kako Milan Bandić i Željka Antunović ne smiju proći, jer će u protivnom, on to smatrati svojim osobnim porazom. Ali, Željka i Milan su ipak - prošli.

11.05.2008. u 17:26 • 1 KomentaraPrint#

petak, 09.05.2008.

Donosi li svađa i razjedinjenost Hillary Rodham Clinton i Baracka Husseina Obame republikancima pobjedu!?


Priredio: Branko ŠERIĆ


SKORI predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama koji se trebaju održati 4. studenog 2008. godine će po svim sadašnjim istraživanjima biti jedni od najsloženijih i najinteresantnijih dosad. Sve veća američka uloga u svijetu, posebice uloga SAD-a na jugoistoku Europe i Kosova, nove okolnosti u izgradnji novog svjetskog poretka, sve veći stupanj političkih i gospodarskih kriza (Tibet-Kina, Bliski istok, Kosovo, odnosi s Rusijom, situacija oko Irana...) govore u prilog tome kako prosječni američki birač na ovogodišnjim izborima ne samo bira, već itekako sudjeluje svojim glasom na globalnoj svjetskoj razini, obzirom da nije sve isto tko će voditi kormilo najveće svjetske supersile - Amerike.
Demokrati u Sjedinjenim Američkim Državama trenutno se nalaze u jedinstvenoj pat poziciji. Izjednačeni rezultat Hillary Rodham Clinton i Baracka Husseina Obame lako bi mogao koštati šanse Demokratsku stranku da uđe u Bijelu kuću.
Da ironija bude veća, Obama i Clintonova su imali sjajne kampanje dosad jer su privukli rekordan broj glasača.
Republikanski predsjednički kandidat John Sidney McCain po mnogim svjetskim i američkim analitičarima predstavlja garant jasnih stavova i odlučnosti Republikanske stranke da i dalje nastavi voditi Bijelu kuću, ali isto tako i dalje provoditi američku politiku u cilju stabiliziranja jugoistoka Europe i globalne zaštite od terorističkih pokušaja, ekspanzionizma i istočnog revanšizma, naravno, gledajući iz kuta najnovijih događanja kineskog ugnjetavanja Tibeta, ruskih ucjena plinom, situacije na Kosovu, Bliskom i Srednjem istoku, oko proširenja NATO-a, ...
Njegova je kandidatura, naravno, već utvrđena, dok se u Demokratskoj stranci još uvijek vodi borba između Clintonove i Obame, koja bi, vjeruje se, trebala završiti kroz pet tjedana. McCain je s lakoćom pobijedio svog unutarstranačkog suparnika Michaela Huckabeeja čiji su vjerski stavovi dosezali granice gluposti.

McCAIN: ODMAH ĆU ZABRANITI ZLOSTAVLJANJE KAO METODU POSTIZAVANJA TAJNIH PODATAKA, BILO TO U GUANTANAMU, BILO DRUGDJE!

Pred Amerikancima demokratskog biračkog tijela je još mnogo predizbora i dodatnih glasova kojeg stranački službenici nazivaju superdelegatima. Svojevrsne opcije za rješavanje izjednačenog rezultata između Clintonove i Obame, kao i argumenti za i protiv njih plijene pažnju unutar Demokratske stranke čak i više od samih rezultata koje su Hillary i Barack postigli. Dobro obaviješteni izvori bliski CNN-u i Newsweeku govore kako u demokratskom taboru vlada trenutačno veliki strah kojeg bi vrlo lako Republikanci mogli iskoristiti, te i dalje nastaviti (nakon odlaska sadašnjeg predsjednika Georgea Walkena Busha) voditi Sjedinjene Američke Države. Ako se utrka između američkih demokratskih kandidata produži i pobjednik između Hillary i Baracka bude izabran na kontroverzan način, Demokratska stranka bi vrlo lako mogla izgubiti dio glasača koji im je potreban da osvoje prave izbore u studenom ove godine.
Najnovija istraživanja američkih TV kuća i tiska pokazuju kako 2/3 demokratskih birača naprosto želi da se Hillary Rodham Clinton i Barack Hussein Obama napokon prestanu svađati, te da se ujedine kao predsjednik i dopredsjednik Demokratske stranke, no navodno, Hillary zasad ne želi ni čuti za to iako je svjesna činjenice da i ona i Obama pomalo postaju dosadni američkim glasačima. Hoće li pak Obama prvi povući potez ka ujedinjenju s Clintonovom i tako osjetno pomoći svojoj stranci tek ostaje otvorenim pitanjem. Ni Clintonova ni njen protukandidat Obama se još otvoreno nisu izjasnili o eventualnom ujedinjenju, a pitanje je želi li itko od njih pristati biti "drugom violinom"?
McCaina ne more brige koje imaju Demokrati. Republikanski kandidat je rođen 1936. godine i dolazi iz obitelji američkih admirala. Predstavlja začuđujuće nevjerojatnu zrelost, te odmjerenost za onog koji je istovremeno u životu prošao kroz najveće časti građanskog i vojnog poziva, ali i kroz sva moguća najgora poniženja, kroz psihičke i tjelesne boli kad je kao pilot američkog ratnog zrakoplovstva oboren nad Vijetnamom i ranjen zarobljen, te u komunističkom Vijetnamu mučen pet godina u zarobljeništvu na način kojeg samo bolestan um azijskih komunista može izmisliti.
"Ne mislim biti do ostatka života zarobljenik. Ne mislim živjeti kao profesionalni invalid, niti kao ponosni nositelj svih ovih visokih vojnih odličja. Život će mi započinjati kao svakog dana u slobodi, s izlaskom sunca, sa susretom sa svakim čovjekom koji me možda treba, sa svakom dobrom zamisli za opći boljitak", rekao je McCain nakon izlaska iz Bijele kuće, kad ga je tadašnji predsjednik Richard Nixon primio s najvećim počastima. Od 1987. godine bio je zapaženi senator, a sada će pokušati u ime Republikanaca i dalje držati mjesto najmoćnijeg državnika svijeta. "Obećavam kako ću odmah nakon položene predsjedničke prisege zabraniti zlostavljanja kao metodu postizavanja tajnih podataka, bilo to u Guantanamu bilo drugdje, jer ljudsko dostojanstvo ima izravnu vezu s Božjim duhom. Pa i onda, kad neki ljudi izgube i dostojanstvo i tu vezu sa Stvoriteljem" - moglo se je čuti iz McCainovih usta dok se natjecao s ostalim republikanskim protukandidatima. Na mnogim poljima gdje su se "zacementirali" kriminal, korupcija i diskriminacija u američkom društvu, obećao je republikanski kandidat "veliko pročišćavanje". Bolje nego i gđa Clinton i gospodin Obama, McCain po mnogim američkim analitičarima predstavlja danas povijesni američki optimizam i to ne samo što se situacije u Iraku tiče, nego što se tiče i ekonomsko-socijalnih prilika u SAD-u. Po McCainovim statistikama je unutrašnja situacija u Iraku osjetno popravljena, te je normalizacija te zemlje, tvrdi on, jedan stvarno ostvariv cilj.
Demokratska utrka između Clintonove i Obame se nastavlja i nitko ne zna kad će i kako završiti. Hoće li trenutačna svađa i razjedinjenost između Hillary Rodham Clinton i Baracka Husseina Obame biti uskoro kažnjena od strane američkih birača, posebice onih demokratskih, te Republikancima i Johnu Sidneyu McCainu donijeti pobjedu i ulazak u Bijelu kuću, vidjet ćemo u prvom tjednu jedanaestog mjeseca ove godine.


Preneseno iz Nacionalnog mjesečnika IMPERIAL, travanj 2008. godine, str. 24 i 25

09.05.2008. u 16:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.05.2008.

Nailazi li osnivanje buduće Srpske banke u Zagrebu zbog SDSS-ova stava o hrvatskom priznavanju Kosova na otpor???

hrvatskaPriredio: Ognjen MRAKhrvatska>

Iako je rok odavno istekao, prema informacijama kojima raspolažemo, a koje dolaze iz ŠKZ Privrednik, ideja o transformaciji u štednu banku još nije napuštena. 8.000.000,oo kuna temeljnog kapitala, kako izgleda, još ni približno nije skupljen. Izgleda kako ni zahtjev za suglasnost i dokumentaciju nije podnesen u zakonskom roku. U ŠKZ Privrednik i u Srpskom gospodarskom društvu Privrednik iz Zagreba su nam izbjegli izravno odgovoriti na upit jesu li HNB-u podnijeli dokumentaciju za osnivanjem Srpske banke.

NE tako davna ideja Milorada Pupovca, potpredsjednika SDSS-a u svezi osnivanja Srpske banke, a koja bi navodno trebala oživiti povratničke sredine, poprilično je iznenadila gospodarske stručnjake, te mnoge ekonomiste u Republici Hrvatskoj. Svi odreda iz ekonomskog svijeta tu ideju smatraju političkom, bez jasne gospodarske logike. Čak štoviše, Pupovac je u svojstvu predsjednika Srpskog narodnog vijeća, jednog od inicijatora ideje o banci, najavio kako će štedno-kreditna zadruga Privrednik biti transformirana u štednu banku, no animiranje potencijalnih dioničara u cilju prikupljanja 8.000.000,oo kuna temeljnog kapitala doživjela je, izgleda, pravi fijasko i to - zaslugom Milorada Pupovca i Milenka Popovića!

Planirano je da preko te nove banke ide transfer proračunskih sredstava namijenjen za povratak Srba u Hrvatsku, obnovu i gospodarski razvitak povratničkih sredina, a davala bi se navodno i jamstva za pokretanje poduzetničkih projekata, te osiguravale stipendije za školovanje potrebnih struka.
Čak štoviše, koalicijski sporazum vladajućeg HDZ-a i njegova partnera u hrvatskoj Vladi, SDSS-a uopće ne spominje mogućnost stvaranja banke, o čemu je Pupovac nedavno rekao: "Ne očekujemo direktnu pomoć države u dokapitalizaciji, već da pomogne razvoj povratničkih sredina. Naša inicijativa je u razvojnoj fumkciji najslabije razvijenih krajeva Hrvatske u kojima je stopa zaposlenosti negdje tek desetak posto."
Iako je u proteklih pet godina Srpsko narodno vijeće potpomoglo osnivanje četrdesetak poljoprivrednih zadruga, sazrelo je vrijeme, smatra Pupovac da nakon osnivanja savjetodavnog Centra za razvoj i investicije bude osnovana i krovna institucija - banka. Izmjenama Zakona o bankama na početku prošle 2007. godine u Republici Hrvatskoj je zakonski ukinuta institucija štedno-kreditnih zadruga, a postojećim zadrugama su dane tri mogućnosti po njihovu vlastitom izboru: dobrovoljna likvidacija, transformacija u štednu banku ili pak transformacija u kreditnu uniju.
Prema podacima Hrvatske narodne banke kojima IMPERIAL raspolaže, od stotinu i četiri aktivne zadruge, do kraja mjeseca travnja 2007. godine dvadeset i četvero njih se je odlučilo za likvidaciju, trideset i sedam za kreditnu uniju, a četrdeset i tri će se, navodno, pokušati preoblikovati u štednu banku. Iako je ŠKZ Privrednik iskazao dobru namjeru transformacije u štednu banku, najnovija događanja oko hrvatskog priznavanja Kosova su, kako izgleda, osujetili planove oko osnivanja Srpske banke u Republici Hrvatskoj, o čemu poslijednjih dana svjedoče i izjave Milorada Pupovca, te "arhijerejskog namesnika" zagrebačkog Milenka Popovića, koji su svojim ne baš mudrim izjavama ne samo "minirali" osnivanje banke već i poprilično izazvali hrvatski državni vrh i hrvatsku javnost.

ULOGA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

Vijest o osnivanju Srpske banke u Zagrebu je prvi put spomenuta u Republici Srbiji nakon susreta predsjednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića s Miloradom Pupovcem. Tada je najavljeno kako će Vojvodina uložiti 45.000,oo EUR u opremu banke. No, kako IMPERIAL saznaje od dobro obaviještenog izvora iz srbijanske Vlade, o vojvođanskom ulaganju u nekakvu Srpsku banku u Republici Hrvatskoj neće biti ništa, zasad. "Naime", tvrdi neimenovani izvor, "Srbija je zaokupljena Kosovom koje joj je, pravno gledano, de facto i de iure izmaklo, a o nedavnom raspuštanju Vlade da i ne govorim. Pred nama su izbori i vjerujte, nije nam ni do kakvog trabunjanja o Srpskoj banci u Hrvatskoj".
S druge strane, u Narodnoj banci Srbije (NBS) su nam na naš telefonski upit o tome znaju li nešto o osnivanju Srpske banke u Zagrebu odgovorili kako se to sve događa u Hrvatskoj i kako NBS nema nikakve ingerencije o tome. Također nikakvih reakcija iz Beograda o osnivanju spomenute banke uopće do dana današnjega nije ni bilo. Nazvali smo i Hrvatsku narodnu banku (HNB) glede provjere je li ŠKZ Privrednik podnio zahtjev i potrebitu dokumentaciju HNB-u za transformaciju u Srpsku banku, ali nam Ured za odnose s javnošću HNB-a nije htio odgovoriti na taj upit, obzirom na obvezu čuvanja tajnosti podataka.
Mnogi hrvatski gospodarski stručnjaci ocjenjuju kako je ideja o osnivanju Srpske banke prvenstveno politička, a problematičnim drže i nedostatak ekonomske logike. Tako je primjerice, član savjeta Hrvatske narodne banke Branimir Lokin medijima izjavio kako takva banka uopće nema perspektivu, obzirom da je uloga države poticati ulaganje u nerazvijena područja, a ne u male banke. "Ljudi ne ulažu novac po nacionalnoj pripadnosti, već tamo gdje je siguran. Već je velika koncentracija među bankama i male se banke jako teško nose s konkurencijom, pa su neke od njih već sad na granici likvidnosti" kazao je Lokin.
U svezi ideje osnivanja Srpske banke oglasio se je i nezavisni ekonomski stručnjak Damir Novotny koji je poprilično skeptičan, te smatra kako su etničke banke povijesni relikt.
Nova Srpska banka bi se naslanjala na tradiciju istoimene, vrlo uspješne banke osnovane 1895. u Zagrebu, nestale nakon Drugog svjetskog rata, smatra Milorad Pupovac. Naravno, pravni slijed između dviju institucija ne postoji, iako je zgrada Hrvatske poštanske banke u zagrebačkoj Jurišićevoj ulici do Drugoga svjetskog rata pripadala Srpskoj banci. Uspostavom države NDH i režima dr. Ante Pavelića imovina joj je konfiscirana, a zgradu je 1995. godine HPB kupila od Hrvatske radio-televizije. U Hrvatskoj poštanskoj banci nisu zaprimili bilo kakav zahtjev za naknadu štete ili povrat imovine, niti je pokrenut postupak za povrat zgrade u kojoj je danas sjedište HPB.
U nedavnoj izjavi za Radio Slobodna Europa predsjednik Skupštine ŠKZ-a Privrednik Nedjeljko Višnjić rekao je kako je zadruga već nekoliko puta preživjela usklađivanje sa Zakonom isključivo zahvaljujući financijskim intervencijama Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. No, s druge strane gledano, Milorad Pupovac je zanijekao da SPC ima udjel u vlasništvu, iako u Nadzornom odboru sjedi arhijerejski paroh zagrebački Milenko Popović koji je široj hrvatskoj i europskoj javnosti poznat i po nedavnoj izjavi kako se Republika Hrvatska, prizna li neovisnost Kosova, neće održati u svojim sadašnjim granicama, što je, jasno, naišlo na oštru osudu ne samo hrvatske javnosti i Vlade, već i građana srpske nacionalnosti koji žive u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, ali ne i Milorada Pupovca i SDSS-a.
U nedavnoj izjavi za jedan hrvatski tjednik je potpredsjednik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u svezi uloge Srpske pravoslavne crkve u eventualnom osnivanju Srpske banke rekao:
"Vlasnici zadruge su pojedinci i SPC nema udjela. Inicijativa za banku je svjetovna i o tome zasad nismo razgovarali sa SPC-om i ne znamo njezin stav o tome. Ako pokaže interes za sudjelovanje u dokapitalizaciji, otvoreni smo za razgovor. Ja nisam razmišljao o tome da postanem dioničar. Moje je da ostvarim pretpostavke za transformaciju banke, a ne da ulazim u vlasništvo".
Kontaktirali smo i ŠKZ Privrednik, no u toj organizaciji uporno taje informaciju jesu li podnijeli zahtjev i dokumentaciju za preoblikovanje u štednu banku. Cjelokupni proces licenciranja još nije započeo, a zakonski rok za sve to je davno istekao, potvrdili su nam u Hrvatskoj narodnoj banci, no nisu nam htjeli odgovoriti je li ŠKZ Privrednik u zakonskom roku podnio zahtjev i potrebitu dokumentaciju za prestrukturiranjem u banku.
Što je svemu tome uzrok, možemo samo pretpostaviti, no jedno je sigurno. Sukobljavanja SDSS-a i Milorada Pupovca s Vladom dr. Ive Sanadera oko hrvatskog priznavanja Republike Kosovo, te sam negativan stav Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj o tome učinili su poprilično negativnog oko same ideje osnivanja Srpske banke u Hrvatskoj. Kako sad stvari stoje, ta ideja još dugo zaživjeti - neće.


Preneseno iz nacionalnog mjesečnika IMPERIAL, travanj 2008. godine; stranice 38 i 39

06.05.2008. u 13:27 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Opis bloga

Ukrasti ideje od jedne osobe je plagijarizam, ukrasti ideje od mnogih je istrazivanje.
- A N O N


Ima mnogo ljudi koji citaju samo za to da ne bi morali misliti.
- GEORG C. LICHTENBERG


Bog prasta, tabloidi ne !!!
- The S U N

I M P E R I A L

Address:
Zajčeva 9 ZAGREB 10000 Republika Hrvatska
Dopisništvo u Budimpešti: 1137 Budapest, 13.ker. , Katona József utca 41, MAGYARORSZÁGPhone: 060 601 066

Cell Phone: +385977732915

Editor in Chief:
THEO LJUBIĆ


Adviser: BRANKO MARKIĆ from LONDON, UK

Redaction: Dipl. novinar Vlado Šobota, Bojan Brekalo, Dorino Manzin, Joseph Whitfield, Marin Zrilić, Nada Balen pl. Kupinich, Ivan Kabalin, dipl.ing. , Žarko Marić, Dunja Kretić, Dino S. Velkov, Danijel Đorđević (fotograf), Mario Ban, Džanan Berberović, Ranko Rokavec i dr.

Direktorica službe za upravljanje ljudskim potencijalima:
Blanka Jelavić


Marketing:
Zvonimir Pavičić
Phone: 060/ 601-066

E-mail:
imperijalmedia@gmail.com


Nakladnik IMPERIAL-a je tvrtka IMPERIAL ALBION LTD

IMPERIAL ALBION LTD is Private Limited Company, registered in England and Wales and registered office address at 34a Lindenhill Road, Bracknell, Berkshire, RG42 1UT United Kingdom

GLADIJATOR DEMOKRACIJE

PREMIJER TIHOMIR OREŠKOVIĆ

Zbog bivše Vlade izgubljene 4 godine, Hrvatskoj prijete posebne mjere EU !!!


Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti nakon sastanka s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom.

"Situacija je vrlo ozbiljna. Na žalost smo izgubili četiri godine. Reforme koje je bivša Vlada obećavala – nismo vidjeli rezultate i prijeti nam mjera. Hrvatska bi mogla biti prva zemlja koja će imati korektivne mjere, rekao je Orešković govoreći o mogućnosti pojačanja nadzora EU i uvođenja korektivnog dijela procedure.


"Imao sam danas priliku predstaviti plan da će se ova Vlada potruditi smanjiti javni dug, deficit, nezaposlenost, da krenemo u reforme. Treba manje pričati, a više raditi. Danas ćemo dobiti novi izvještaj od EK. Trebamo provesti reforme i vidjeti rezultate, ova Vlada neće pričati, nego raditi", kazao je Orešković.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog zahvalio je premijeru na ''produktivnom sastanku''.

''Podržavam spremnost da se provedu reforme. Danas EK objavljuje izvještaj o socijalnim kretanjima o svim zemljama članicama gdje se bilježi blagi ekonomski oporavak i blagi rast BDP-a. U Hrvatskoj se bilježi i očekuje pad nezaposlenosti, ali ima još puno izazova. Možemo reći da je jedno od važnijih područja kojima se treba baviti visoka razina javnog duga i visoka razina nezaposlenosti. Treba voditi računa o području bankarstva, neprhidojući zajmovi, to su područja koja predstavljaju izazove i probleme'', rekao je Dombrovskis.

Napomenuo je kako je prošle godine EK zaključila da u Hrvatskoj postoji situacija prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i da je definirala šest preporuka koje su u RH samo u ograničenoj mjeri provedene.

''Što se tiče šest preporuka one se odnose na fiskalni okvir, rashode proračnua, reformu tržišta rada i reformu mirovinskog sustaava i prijevremenih mirovina. U svim tim područjima preporuke nisu provedene na zadovoljavajući način, a jedino gdje jesu zadovoljni je rješavanje nesolventnosti poduzeća'', rekao je.

"Što se tiče fiskalne strane, Europska komisija zaključuje da smanjenje proračunskog deficita nije napravljeno u 2015. godini", kazao je predstavnik EK.

Dodao je da je Europska komisija ohrabrena novom Vladom.

"Sada je pitanje kako djelovati da se riješe ekonomske neravnoteže, no, ohrabreni smo kada smo vidjeli da nova Vlada želi riješiti probleme kroz provođenje reformi.

Nadalje, što se tiče fiskalne strane zadovoljni smo što je Vlada odlučila da će proračunski deficit u 2016. godini svesti ispod 3 posto BDP-a", rekao je Dombrovski.

Spremni su pomoći.

"Europska komisija spremna je pružiti tehničku pomoć Vladi u provođenju reformi i odnosit će se, ne samo na provođenje strukturnih reformi, već i u boljem korištenju sredstava iz EU fondova koji su stavljeni na raspolaganje Hrvatskoj za period od 2014 do 2020.

Zahvaljujem premijeru na današnjem sastanku, kao i njegovoj Vladi u daljnjem radu", kazao je potpredsjednik EK.

Premijera ne zanimaju ideološke podjele.

"Ne interesiraju me ideološke podjele već konkretne teme. Ja sam ovdje zbog ekonomije i ova Vlada je spremna preuzeti odgovornost", kazao je Orešković.

Premijer Orešković nije mogao izbjeći ni pitanja oko Dragana Lozančića i Milivoja Brkića.

"Ja ću se naći s Brkićem. To je proces i bit će jednak kao i za svakog ministra. Što se tiče Lozančića, predsjednica je svoj stav iznjela, a ja ću uskoro donijeti odluku", rekao je premijer Orešković.Prvi podpredsjednik Vlade RH, Tomislav Karamarko: Dokaže li se da je istina što se piše o ministru Miji Crnoji, bit će sankcija!

S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ, najavio je predsjednik HDZ-a
O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje koji je prijavio prebivalište u Samoboru, točnije, u samoborskoj ulici Gradna 85/G, na kojoj se ne nalazi ništa osim straćare, oglasili su se iz HDZ-a, ali i Tomislav Karamarko osobno.
"S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ'', kazao je Karamarko te je najavio i moguće sankcije.

"Ukoliko se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija'', kazao je on, prenosi N1.

Iz HDZ-a su se o ovom slučaju oglasili na službenom Twitter profilu.


"Prvo ćemo pričekati da se ministar Crnoja očituje o svim navodima, nećemo nikoga unaprijed osuditi", napisali su na svom Twitter profilu.
.


Branitelji u prosvjednoj šetnji u znak potpore televiziji Z1

Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici. U znak potpore televiziji Z1, kojoj je zbog izjave Marka Juriča u emisiji Markov trg zabranjeno emitiranje na tri dana, HVIDR-a Grada Zagreba uz potporu drugih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata organizirala je prosvjednu šetnju i skup. Skup pod nazivom '1991. borba za slobodnu državu, 2016. borba za slobodu govora' počeo je točno u podne prosvjednom šetnjom ispred braniteljskog šatora u Savskoj ulici, a zaputili su se prema Agenciji za elektroničke medije u Jagićevoj ulici.

Promet Savskom cestom bio je prekinut 20-ak minuta, prema izvještaju na ZET-ovim stranicama.

Podsjetimo, Vijeće za elektroničke medije donijelo je skandaloznu odluku kojom se televiziji Z1 zabranjuje emitiranje tri dana zbog izjave voditelja Marka Juriča u emisiji Markov trg.

HRT prenosi da je oko devet tisuća ljudi okupljeno na prosvjedu.

U prosvjednoj šetnji bio je i Ivan Tepeš.

"Ovoliki broj ljudi na radni dan je dokaz. Neki govor koji se nekom ne sviđa na privatnoj televiziji se zabranjuje, a nitko ne proziva one koje govore na javnoj televiziji, nitko ne osuđuje gospodina Frljića koji krši temelje Ustava, a HRT-u nitko ne prigovara. To su dvostruka mjerila. Ako se sankcionira ikoga, onda se mora sankcionirati sve strane. Dok se ne dokaže govor mržnje, ne može ga nitko zabranjivati. Kada se vrijeđa Domovinski rat - nitko ne reagira. Pa gospodin Milanović je nas nazivao fašističkom strankom u Nedjeljom u 2, pa nitko na to nije reagirao. Nisam ja taj koji odlučuje, ali mi je sporno da oni koji su financirani iz državnog proračuna ismijavaju Domovinski rat i vrijeđaju. Nikad nisam branio niti jedan totalitarni režim", kazao je Tepeš.

Novinar Marko Jurič, zbog čije izjave je i došlo do gašenja Z1, objasnio je svoju izjavu.

"Milorad Pupovac kaže da sam prozivajući četništvo osudio sve Srbe u Hrvatskoj. On je time rekao da su svi Srbi u Hrvatskoj četnici. Ja tako ne mislim. Ja sam prozvao četnike iz SPC-a koji su pjevali četničke pjesme", kazao je Jurič.


Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osudila zločine u Parizu !

'Počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju

Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je u subotu osudila terorističke napade u Parizu, ističući da su ih počinjeni zločini zaprepastili i ostavili u nevjerici, a obiteljima žrtava uputila je najiskrenije izraze sućuti.

"Posljednji zločini počinjeni prilikom jučerašnjeg napada u Parizu, zaprepastili su nas i ostavili u nevjerici. Tim više, što su počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime može opravdati ubijanje nedužnih ljudi", stoji u priopćenju koje je, povodom napada u Parizu, potpisao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Ovim putem, navodi se dalje, najstrožije osuđujemo počinjene zločine i upućujemo obiteljima žrtava najiskrenije izraze sućuti, uz želju da im Bog podari snage u ovim teškim trenucima iskušenja. Iako je pravda na ovome svijetu sve češće teško dostupna, uvjereni smo da će kazna svakog zločinca stići, ističe se u priopćenju.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj također apelira na "sve koji donose odluke da u njihovu djelovanju načelo pravičnosti bude vodilja kako se ne bismo poistovjetili s onima koji najveću nepravdu i zlo čine pozivajući se na Boga i na vjeru".

"Ubiti jednu nevinu osobu, ostat će zauvijek ravno smaknuću cijelog čovječanstva, a spašavanje života, pomaganje drugima i dobročinstvo uopće, temeljni princip za svakog iskrenog vjernika. Ostaje nam raditi i truditi se da obrazovanjem svijet učinimo boljim mjestom za život, jer samo na taj način trajno možemo izgraditi i očuvati univerzalne vrijednosti koje svaka nebeska religija zagovara, a na čijem vrhu se nalazi ljudski život", stoji na kraju priopćenja.

Po posljednjim podacima, u terorističkim napadima izvedenim u petak u Parizu 128 ljudi izgubilo je život, a 250 je ranjeno. Džihadistička skupina Islamska država (IS) priopćila je u subotu da su napadi koje je izvela u Parizu odgovor na francusku kampanju protiv njezinih boraca i na uvrede muslimanskog proroka. Skupina u priopćenju upozorava i da će Francuska biti jedna od njezinih glavnih meta sve dok bude provodila takvu politiku.


TOMISLAV KARAMARKO
Ovdje je slomljen san o Velikoj Srbiji, pitajte premijera čemu dva protokola
Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja, kazao je Karamarko.


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije danas htio komentirati postojanje dvaju protokola na središnjoj svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Oluje - jednog Vlade i Sabora, a drugog predsjednice Republike i gradonačelnice Knina.

"Tu smo zbog velikog Dana i predsjednika Tuđmana koji je snivao i osmislio ovu Hrvatsku, tu smo zbog naših branitelja i taj dio (protokola) ne bih komentirao", kazao je Karamarko.

Upitan tko je kriv za dva protokola, Karamarko je rekao da ne zna te da to ne treba pitati njega jer nije šef protokola.

Nije želio komentirati ni premijerovu odluku da ne govori na svečanosti u Kninu.

"Ne znam, pitajte premijera", kratko je uzvratio novinarima.

Karamarko je naglasio da je obljetnica Oluje jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti te je pozvao srpske političare da kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je propao prije 20 godina - 5. kolovoza, upravo u Kninu, u oslobodilačkoj akciji hrvatskih snaga "Oluji".

"Danas je poseban dan, jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti-dan kad smo oslobodili Domovinu, kada je upravo u Kninu završetkom Oluje slomljen san o Velikoj Srbiji", rekao je Karamarko novinarima na Kninskoj tvrđavi, nakon podizanja hrvatske državne zastave i otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predjedniku Franji Tuđmanu.

Danas je, dodaje, dan ponosa, časti i veselja, ali i tuge i sjećanja na "sve momke" koji su dali živote za Hrvatsku.

Neozbiljnim je nazvao postupke iz Srbije gdje je danas proglašen dan žalosti u povodu 20-e obljetnice Oluje.

"Srpski političari još uvijek šire svoju političku teoriju i priču na osnovu nekakakvih poluistina, laži i mitova i opet pokušavaju nametnuti hrvatskom narodu nekakvu kolektivnu odgovornost“, kazao je Karamarko.

Istaknuo je kako se Hrvatska samo branila, s obzirom da je trećina njena teritorija bila okupirana.

"Volio bih da srpski političari razmišljaju o tih pet godina okupacije i što je to značilo za građane hrvatske nacionalnosti koji su ubijani i protjerani", poručio je Karamarko.

Hrvati su s okupiranih područja protjerivani s vrećicama u rukama, podsjetio je predsjednik HDZ-a.

"Što je s njima, oni su bili sretnici jer su preživjeli - o tome ne pričamo nego pričamo o odlasku srpskog stanovništva. Žao nam je zbog toga, ali taj odlazak bio je planiran u stožeru Slobodana Miloševića“, kazao je Karamarko.

Bilo bi, dodao je, vrijeme da se srpski političari distanciraju od velikosrpske politike Slobodana Miloševića i plana stvaranja Velike Srbije na teritoriju Hrvatske.

"Neće proći, tako da ih pozivam (srpske političare) da doista kažu što misle o projektu Velike Srbije koji je ovdje (u Kninu) propao“, rekao je Karamarko na Kninskoj tvrđavi.


PREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Pedofile treba kemijski kastrirati!

Djeca u Hrvatskoj nisu dovoljno zaštićena od pedofila, a kemijska kastracija je dobro rješenje jer drastično smanjuje broj recidiva.

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović namjerava se zauzeti za izmjenu zakona u području pedofilije. Tražit će oštrije sankcioniranje pedofila i kastraciju po uzoru na neke europske zemlje. Najavila je to u razgovoru za Večernji list, povodom obilježavanja 25 godina UN-ove Konvencije o pravima djeteta.
Hrvatska od lani ima takozvani registar pedofila, međutim on nije ispunio svoju svrhu, a to je nadzor i zabrana rada na poslovima u kojima su pedofili u doticaju s djecom. Naime, poslodavac može provjeriti je li kandidat za određeni posao registriran kao pedofil, ali to i ne mora učiniti pa bi taj segment zakona trebalo mijenjati. Korak dalje u zaštiti djece od pedofilije je, smatra Grabar Kitarović, i kemijska kastracija za osuđene silovatelje i pedofile.

Kemijska kastracija se provodi injekcijama ili tabletama

Kako funkcionira kemijska kastracija? Za razliku od klasične kastracije koja podrazumijeva vađenje testisa, kemijska kastracija je medicinska terapija koja se daje u injekcijama ili tabletama, a koje djeluju na način da sprječavaju izlučivanje određenih hormona iz mozga i blokiraju stvaranje testosterona.

Metoda kemijske kastracije provedena je, primjerice, u SAD-u i Švedskoj, a rezultati pokazuju kako se na ponavljanje djela kod kastriranih pedofila odlučilo 7 do 5 posto recidiviranih pedofila, u odnosu na 40-80 posto u slučajevima kad pedofili recidivi nisu bili kastrirani.

Među zemljama EU-a, kemijsku je kastraciju pedofila ozakonila Poljska.

Iako kod mnogih roditelja kemijska kastracija pedofila nailazi na odobravanje, strana praksa pokazala je kako ima i dosta protivnika ovakve borbe protiv pedofilije, prvenstveno među aktivistima za ljudska prava. Glavni argument protivnika je kako problem pedofilije treba rješavati kroz psihosocijalni tretman, dok sam čin kastracije smatraju grubom intervencijom u zdravstvene potencijale osobe. Stoga je i u Hrvatskoj za očekivati burnu raspravu o pitanju koje je nametnula HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.


PREDSJEDNIK ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGEBU, IVAN TURUDIĆ: - ZBOG JOSIPA PERKOVIĆA SAM SMIJENJEN S MJESTA ŠEFA IZBORNOG POVJERENSTVA !

Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu danas je smijenjen s mjesta predsjednika izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države. To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva.

Turudić je u izjavi HRT-u izrazio uvjerenje da je to u vezi s njegovom ulogom u slučaju Perković.

Naime, kao predsjednik Županijskog suda, Ivan Turudić sudjelovao je u izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj. Dugo iščekivano suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog optužbi za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića počinje danas, 17. listopada 2014. godine u Münchenu.

Turudić je ustvrdio da i dalje osjeća pritisak izvršne vlasti na pravosuđe i sebe osobno te je uvjeren da stoji iza odluke o njegovoj smjeni.

''To je prvi put u praksi hrvatske države da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik državnog izbornog povjerenstva'', kazao je Turudić.

Kako direktno.hr doznaje iz krugova Državnog izbornog povjerenstva, izborna povjerenstva još nisu ni imenovana. Činjenica je da su predsjednici Županijskih sudova uglavnom bili i predsjednici županijskih izbornih povjerenstava. Dakle, po pravilima, predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić trebao bi biti predsjednik gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba za izbore za predsjednika države. O cijeloj proceduri odlučuje DIP.STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA

PRIOPĆENJE ZA JAVNOSTSDP i HDZ NE MOGU BITI NITI KAO OPOZICIJA VEĆ SAMO KAO OPOMENA

Hrvatski narod ima veliki problem zbog totalne devalvacije kvalitete hrvatskih stranaka, naročito SDP i HDZ, koje su preko vlasti demonstrirale tendencioznost zapostavivši moralne vrijednosti u nedostatku ideja, zavarani prividom ruše hrvatsku bazu i nadgradnju.
Tako navikavajući hrvatski narod devastirali su u Hrvatskoj život, život koji je devalvirao baš proporcijalno devalviranim strankama koje ubuduće Stranci hrvatskog zajedništva i hrvatskom narodu ne mogu biti niti kao opozicija, već samo kao opomena.
Posljedica njihove vladavine je opadanje nataliteta, neobrađena polja, uništenje industrijske proizvodnje, nedovoljno iskorišteno hrvatsko more (neproglašenje Gospodarskog pojasa RH i dr.), droga kojom potencijalni porobljivači truju građane Hrvatske i destimuliranje Hrvata u emigraciji za povratak u domovinu.
Ako vam netko uzme polje i more i poruši tvornice, isti vam ne dozvoljava pravo na rad, najdirektnije pravo na život.
Programe po kojima su izabrani nisu ispunili, a već sada najavljuju iste kandidate i za sljedeće izbore. Hoće i dalje nagrade za neuspjehe i u sljedećem mandatu.
Hrvatski narod mora se odreći robovske tradicije tako da na sljedećim izborima odgovorno bira pojedince, odnosno svoje najbolje predstavnike koji su to zaslužili po biografiji i djelima. Dakle, hrvatski narod mora izabrati najbolje pojedince koji će spriječiti daljnje propadanje hrvatske zajednice.
Stranka hrvatskog zajedništva neće više dozvoljavati ponižavanje i gašenje života u Republici Hrvatskoj.
Naprotiv, s već razrađenim planovima bit će poticaj i uzor Hrvatima u cijeloj Hrvatskoj.
SHZ ima rješenja - okrenuti se proizvodnji, čega vladajuće stranke danas nisu svjesne stoga ništa i ne poduzimaju.

Zagreb-Zadar, 29. siječnja 2011. godine
STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
KARDINAL BOZANIĆ, SRPSKO-RUSKI DJED MRAZ I BALKANOIDNI HRVATI

ZAR nismo sami krivi, sto dopustamo da stare projugoslavenske mracne individue trijumfiraju na javnim mjestima, jer nasi intelektualci, udruge hrvatskih branitelja, institucije kulturne i političke i Crkva ili suti ili se boji reagirati i TRAŽITI da i oni kao ravnopravni Hrvati, budu omogućeni biti sudionici u kreiranju mirnodobske hrvatske države.

Tko nam je kriv da više za Božić nema Malog Isuseka ili djeda Bozićnjaka, vec se vratio punom formom srpsko-ruski djed mraz. U vrijeme dragog i štovanog kardinala Kuhariča nije bilo sumnje, tko dijeli darove za Bozić, dok na moje osobno pitanje tijekom posjete Londonu kardinala Božanića pitao sam zasto Crkva "podupire" komunističkog djeda mraza, odgovorio je da jos nije jasno ni odredjeno, kako ce se obiteljski božićni darovatelj zvati (!).

Tko nam je kriv, da se srpsko-hrvatski vratio na velika vrata, kad se i naši intelektualci boje pisati donekle pravim Babić-Hamm-Moguš pravopisom, a u školama gdje i je propisan i preporučen taj pravopis, učitelji pod pritiskom provode i rabe Anićev srpsko hrvatski. Zašto je današnji službeni nakaradni naglasak na prvom slogu forsiran i na televiziji i u kazalištu? Zašto nismo kao Slovenci zadrzali etimološku formu jezika i danas imamo pothodnik, potpredsjednik, bici, napici, zagrepčan i td.... Sve to dokazuje da su balkanoidni Hrvati uspjeli pretvoriti hrvatski u srpskohrvatski, a ne bi se čudio da se prihvati i pisanje futura ili budućeg vremena srpskim oblikom spajanja riječi kao na pr. biću, nazadovaću, uredičemo. Ionako već pišemo negativni oblik ne htjeti spojeno neću, što nikad nije bilo hrvatski.

Svaka čast predsjedniku HKV'a gdinu Hitrecu, ali malo je takvih hrabrih Hrvata, kao on.


Michael PackSA 83 GLASA ZA I 45 PROTIV JADRANKA KOSOR POSTALA PREMIJERKA

Nakon maratonske rasprave, sa 83 zastupnička glasa Jadranka Kosor sinoć (7.07.2009. godine) je izabrana za prvu hrvatsku premijerku. Oporba joj nije dala povjerenje, 45 nazočnih bilo je protiv. No, Zoran(nemampojma) Milanović, šef SDP-a, čestitao je novoj premijerki i poželio joj uspjeh u radu.

Netom izabranoj premijerki, a dojučerašnjoj ministrici branitelja s cvijećem su došli čestitati predstavnici 12 velikih udruga iz Domovinskog rata, želeći javno dati do znanja da ostaju uz nju te da su je spremni poduprijeti i prilikom rebalansa proračuna, iako bi mogao zahvatiti i njihove mirovine. Ona je, pak, najavila da će do kraja godine proračun biti dvaput rebalansiran.

Prvi put za desetak dana, prije ljetne stanke u radu Sabora, a drugi put u jesen, nakon turističke sezone. Razmatra, kaže, dvije-tri varijante. Jedna je verzija radikalna i podrazumijeva kresanje mnogih socijalnih stavki, a druga je blaža. S kojom će u konačnici izići pred Sabor ovisit će o dogovoru, kaže, u koalicijskoj obitelji. Već danas premijerka okuplja Predsjedništvo HDZ-a kako bi odlučili kojim će putem krenuti, a odmah nakon toga počinje razgovore s koalicijskim i socijalnim partnerima.

- Situacija je krajnje ozbiljna. Pripremamo rebalans u kojem ništa neće biti nedodirljivo. U kresanju troškova Vlada će krenuti od sebe te će reprezentaciju svesti na minimum. Ako treba, gostima ćemo nuditi samo vodu, s kavom ili bez nje, a revidirat ćemo i korištenje službenih kartica. Moći će ih koristiti samo ministri i državni tajnici, i to samo za službeni put - rekla je J. Kosor. Oporba je J. Kosor dočekala “na nož”.

No, ona je sa svojim ministrima u Sabor došla relativno mirna jer je već u jutarnjim satima obavila uspješne konzultacije s koalicijskim partnerima. Dogovoreno je osnivanje koalicijskog vijeća koje će razmatrati sve važne teme o kojima Vlada odlučuje. Sastajat će se barem jednom mjesečno. Od jeseni će, nadalje, početi razgovori o modelu kojim bi se nacionalnim manjinama dalo dvostruko pravo glasa, dok se s HSU-om razgovaralo o donošenju zakona o božićnici za umirovljenike.

Oporba je inzistirala na prijevremenim izborima, tvrdeći da Vlada ima samo formalni legitimitet. No, premijerka poručuje da od toga neće biti ništa jer Vlada ima potporu u stabilnoj saborskoj većini. Izbori bi, kaže, usporili zemlju, zakočili borbu protiv krize i pregovore s EU na najmanje šest mjeseci. Liberal Ivan Čehok podsjetio je oporbu da je jedina vlada s krnjim legitimitetom bila Račanova nakon što ju je napustio HSLS. - No, tada vam legitimitet nije bio bitan, uzvratio je Čehok.

- Okružite se ljudima koji vam mogu reći istinu, a ne ulizicama. Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao i Sanader, bježati kroz podrum. I kažite narodu da nema novca te da će 2010. biti teža od ove godine - poručio je Damir Kajin (IDS) premijerki. Vesna Pusić (HNS) prozvala je Jadranku Kosor da nije navela kako se misli boriti s krizom i korupcijom.

- Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava afera kamioni, ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije - pitala je Pusićeva. Zoran Milanović je, pak, tijekom rasprave rekao da je RH u stanju toksičkog, ali ne i septičkog šoka. SDP, rekao je, ne podržava Vladu, ali neće biti ni destruktivna oporba. (O.M.)HDZ-ov saborski zastupnik ogovara premijera Sanadera !?

Doktor medicine, specijalist za uho, grlo i nos, primarijus Stjepan Bačić, vlasnik auto kuće "Auto Bačić d.o.o." i HDZ-ov saborski zastupnik, član odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te član odbora za rad, socijalnu politiku i zdrastvo pri Klubu zastupnika HDZ-a, član HDZ-ove II. izborne jedinice zagrebačke Dubrave, kako saznajemo, često u birtijama po zagrebačkom naselju Dubrava ogovara premijera Ivu Sanadera, svog stranačkog šefa i to sa svojim stranačkim kolegama. Navodno je gospodin Stjepan Bačić u lokalnom kafiću prije par dana, vidno u "tekućem stanju" rekao kako je premijer Sanader nesposoban. Izvor nam je HDZ-ov insider blizak Stjepanu Bačiću kojeg ovom prilikom s razlogom namjerno nećemo imenovati. Ono što je najsmješnije u svemu tome jest činjenica, kaže nam HDZ-ov neimenovani izvor, da je gospodin Bačić pred Sanaderom "manji od makovog zrna", a po lokalnim birtijama i podružnim ograncima HDZ-a u Dubravi, ogovara svog stranačkog šefa gdje god stigne. Stoga se pitamo, nije li to znak da gospodin Stjepan Bačić radi sve kako bi se dokopao jedne od čelnih pozicija u HDZ-u, pa makar i preko leđa samog premijera? (O.M.)

PREMIJER SANADER: - Istražit ćemo napade i pokušati ih spriječiti!

Premijer Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader 3. lipnja ove godine je nakon sastanka s predstavncima Hrvatskog novinarskog društva na kojemu su bili i ministar MUP-a Berislav Rončević te potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, oštro osudio napad na novinara Dušana Miljuša, ali i na pravobraniteljicu Gordanu Lukač Koritnik.
- Ako se ide prema zastrašivanju novinara, to je opasno za društvo i zato če Vlada učiniti sve da kroz represivni aparat istraži ovaj, ali i ostale slučajeve. Ako je ikako moguće i da spriječi takve slučajeve - kazao je premijer Sanader dodavši da je naredio hitnu istragu.
- Razgovarao sam s Marijanom Benkom koji mi je rekao da će učiniti sve da pronađu počinitelje i nalogodavce napada - kazao je ministar policije Berislav Rončević koji je za Jutarnji list dan ranije izjavio da ne zna tko je Dušan Miljuš.
(O.M.)


Dr. Ivo Sanader i četvrti put glatko izabran za predsjednika HDZ-a !!!
- Nadam se da Vas nisam iznevjerio - riječi su kojima je koncem travnja 2008. godine pred stranačkim izaslanicima izašao jedini kandidat za šefa HDZ-a, dr. Ivo Sanader.
- Ovu časnu dužnost koju sam naslijedio od Dr. Franje Tuđmana, uvijek sam poimao i kao veliku odgovornost spram stranke i države. Neka Bog čuva hrvatsku! Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!
Podsjetio je kako je HDZ nakon smrti Dr. Franje Tuđmana bio u svojevrsnom knock-downu, te da je on tada samo imao dva puta: predati se bacanjem koplja u trnje ili se podići i zadati suparnicima knock-out, što je i učinio na izborima 2003. godine.
- S nadom u srcu nikad nisi sam. Kad hodaš kroz oluju, visoko podigni glavu! - rekao je tada sadašnji hrvatski premijer, parafrazirajući himnu engleskog nogometnog kluba Liverpool.
Dr. Ivo Sanader je u zagrebačkoj Ciboni na 12. Saboru HDZ-a postao predsjednik stranke i to odlukom svih 2467 birača. Jadranka Kosor postala mu je zamjenica sa 2381 glasom. Za deset članova predsjedništva ponuđeno je deset kandidata, pa su izabrani Vladimir Šeks sa 2062 glasa, Božidar Kalmeta sa 2073 glasa, Dragan Primorac sa 2009 glasova, Damir Polančec sa 2031 glasom, Marina Matulović Dropulić sa 1946 glasova, Darko Milinović sa 2085 glasova, Branko Bačić sa 1943 glasa, Ivan Šuker sa 2024 glasa, te Gordan Jandroković sa 1951 glasom. Ivica Kirin , popularni "JUBITO" je sa 1534 glasa bio najbolji među 25 novih članova Središnjg odbora.

Kapetan bojnog broda

- Dogodine kad budemo slavili dvadeseti rođendan HDZ-a, bit će zaokružen luk s našim utemeljiteljem, dr. Franjom Tuđmanom. Započet je samostalnošću, a završit će ulaskom u euroatlantske integracije - bit ćemo članica NATO-a i pred ulaskom u EU. Naš međunarodni položaj nikad nije bio jači, a to je djelo svih nas koji vjerujemo da su reforme, pa i one teže, nužne kako bi se stvrile pretpostavke da građani bolje žive, a investitori lakše ulažu - poručio je predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader.
Andrija Hebrang je otkrio kako uspjeh HDZ-a počiva u slozi. - Kod nas nema potrebe da netko traži detektor laži - rekao je Hebrankg, aludirajući na nedavni sukob SDP-ovca Zorana Milanovića s SDP-ovcem Davorkom Vidovićem.
Vladimir Šeks je dr. Ivu Sanadera opisao kao kapetana bojnog broda.
Ovom prigodom se HDZ-ov predsjednik i hrvatski premijer dr. Ivo Sanader osvrnuo i na kritike čvrstog tečaja kune s nedavno održanog gospodarskog skupa kod Stjepana Mesića na Pantovčaku. - Ovo je dobra monetarna politika. Podržavamo čvrst tečaj kune i ne mislimo da ga treba mijenjati. Čvrst tečaj temelj je makroekonomske stabilnosti, a to nema cijenu - kazao je na HDZ-ovu Saboru u zagrebačkoj Ciboni dr. Ivo Sanader
.
(T.Lj.)


ZORAN(nemampojma) MILANOVIĆ radio u korist HDZ-a !?

"Pet uzastopnih poraza preozbiljna su stvar da bi bilo zapravo slučajno. Zato nije ni malo slučajno da se sad sve više aktualizira interesantna predizborna teza da je Milanović cijelo vrijeme radio u korist HDZ-a. I Andrija hebrang se nedavno u jednoj radijskoj emisji našalio na taj račun, rekavši da u vladajućoj stranci razmišljaju da Milanoviću dodijele posebnu nagradu za specijalne zasluge za HDZ, podsijeća naš sugovornik".
Novinar VJESNIKA Zoran Milanović u Nedjeljnom VJESNIKU od 23. i 24. 02.2008. godine


JOSIP FRIŠČIĆ GRUBO NAPADA AHSS !

U jeku predizborne kampane, a i nedavno, Josip je Friščić, čelnik HSS-a, kako saznajemo u nekoliko navrata grubo napao Autohtonu hrvatsku seljačku stranku. "Friščić se ponaša poput samovoljnog feudalca i čak nam prijeti", govore iz AHSS-a, te su pojasnili kako su se zbog toga potužili i Državnom izbornom povjerenstvu, te aktualnom mandataru dr. Ivi Sanaderu. "Mandatar je, saznajemo, upozorio Friščića da obuzda svoje izjave protiv legalno registrirane stranke AHSS", govore nam izvori bliski toj novoosnovanoj stranki autohtonih seljaka koju vodi Jasenko Stipac. (T.Lj.)


BORIS KOVAČIĆ, PREDSJEDNIK JSDSH PROMIJENIO BRAVU I ONEMOGUĆIO SPLITSKI HP/HPP DA UĐE U STRANAČKE PROSTORIJE

Jadranska socijaldemokratska stranka Hrvatske (JSDSH) koja je na ovim parlamentarnim izborima sa strankama Udruzene ljevice prošla katastrofalno, jutros je, kako javlja splitski HP/HPP (Hrvatski pravaši- Hrvatski pravaški pokret) promijenila bravu na ulazu u stranačke prostorije koje Jadranski socijaldemokrati dijele s Hrvatskim pravašima. Navodno je prof. Boris Kovačić, čelnik Jadranskih socijaldemokrata (ne prvi put) potajno promijenio bravu i time onemogućio rad HP/HPP-a.
"Taj stari nije normalan. Sad ćemo ga nazvati i poručiti mu da dođe otključai, ili ćemo obiti bravu mi i ući. Zeli preuzeti najreprezentativniju prostoriju koju u dogovoru zajednički koristimo kad su tiskovne konferencije u pitanju. Izgleda da su danas unutra putili nekakve Linićeve pajdaše, a nije nam jasno zašto opet mijenja bravu na glavnom ulazu, a da nas ne informira" - bijesno komentiraju iz splitskog HP/HPP-a.
Ovo nije prvi put da prof. Boris Kovačić iz Jadranskih socijaldemokrata (koji usko surađuje s Buljubašićem iz splitskog ASH) potajno mijenja brave i pravi smicalice desničarima iz HP/HPP. No, ovaj put, kažu pravaši, odlučni su da jednom zauvijek spriječe slične makinacije čelnika splitskih Jadranskih socijaldemokrata. (T.Lj.)


JURČIĆ I MILANOVIĆ NEVIĐENOM GLUPOŠĆU NA NETOM ZAVRŠENIM IZBORIMA UPROPASTILI SDP>

Politolog Anđelko Milardović je na Hrvatskom Radiju 28.11.2007. godine ocijenio smiješnim da SDP-ovu i HNS-ovu koaliciju pokušava sastaviti Vesna Pusić, dok Milanović stoji iza Pusićke kao neki potrčko. SDP-u bliski politolog Dražen Lalić je 27.11.2007. godine u "Novom listu" priznao da se ujeo za jezik, jer je baš on bivšem predsjedniku SDP-a Ivici Račanu predložio Ljubu Jurčića za novog premijera. I predsjednik HHO-a, dr. Ivo Banac je na OTV-u 27.11.2007. godine ocijenio da su Jurčić i Milanović svojom neviđenom glupošću na ovim izborima upropastili SDP svojim najavama da će Hrvatima u BiH oduzeti pravo glasa i uvesti nove poreze. Zaključak u emisiji hrvatskog Radija "Puls javnosti" od 28.11. 2007. godine bio je da je HDZ pobijedio, jer je dr. Ivo Sanader osvjedočeni Hrvat i katolik, dok je Milanović SDP vratio u jugokomunizam, što se najviše pokazalo kad su u izbornoj noći u štabu SDP-a na zagrebačkom Iblerovom trgu, skriveni od novinara, dakako u dreugoj prostoriji pjevali "Od Vardara, pa do Triglava", "Druže Tito mi ti se kunemo", "Po šumama i gorama" i plesali Kozaračko kolo. (O.M.)


POBUNA U SDP-u


"Račanovci" u stožeru SDP-a ogorčeni su nakon što je procurilo u javnost da je "Zorannemampojma" Milanović već pristao da premijer eventualne koalicije SDP-a i HNS-a bude Radimir Čačić, a ne on ili Ljubo Jurčić, a da Vesna Pusić bude ministrica vanjskih poslova. Naivni "Račanovci" očito nemaju pojma da cijelu ovu igru vodi predsjednik Mesić po uzoru na ruskog predsjednika Putina, jer želi da nakon završetka drugog mandata predsjednika države preuzme vladu tako da neposredno s Pantovčaka uskoči na Čačićevo mjesto. Mesićev glavni strateg ovog projekta je Budimir Lončar, a da sve bude pod kontrolom brine Mesićev kućni prijatelj Boris Šprem koji je iz Mesićevog ureda instaliran u sam vrh SDP-a preko kojeg je već ušao i u Hrvatski sabor.
Ljubo Jurčić, s druge strane, ogorčen je također Milanovićevim pristankom instalacije Radimira Čačića na mjesto koalicijskog premijera. Osijeća se izigranim i ismijanim, te prijeti, javljaju SDP-ovi izvori koji s razlogom žele biti anonimni, kako će se javno ispričati svim glasačima koji su na ovim izborima glasovali za njega. Ljubo je Jurčić u zadnja dva dana više puta viđen kod Milana Bandića s kojim kuje pobunu protiv Zorana Milanovića i stvarnog šefa SDP-a - Slavka Linića. (T.Lj.)PREDSJEDNIK MESIĆ JAVIO IVI PUKANIĆU DA JE dr. IVO SANADER VEĆ USPIO SASTAVITI NOVU HDZ-ovu VLADU !

Direktor propagande Mesićevog stožera za instaliranje SDP-a i HNS-a na vlast, Ivo Pukanić rekao je 27.11. u emisiji "Otvoreno" kako mu je predsjednik Mesić u 19. sati javio da obustavljaju daljnje osporavanje rezultata izbora i priznaju poraz, jer je dr. Ivo Sanader već uspio sastaviti novu HDZ-ovu Vladu. Pukanić je izjavio da mu je to na ručku istog dana otvoreno rekla i Đurđa Adlešić koja će u budućoj Sanaderovoj vladi biti ministrica regionalnog razvoja, dok će HSS-ovac Josip Friščić biti dopredsjednik Vlade za poljoprivredu. (O.M.)


POSIPANJE PEPELOM

Bivši predsjednik Društva novinara hrvatske Dragutin Lučć Luce trebao bi u ovo društvo učlaniti svog najboljeg prijatelja, predsjednika države Stipu Mesića, jer je on već dugo "svakom loncu poklopac", a u "Globusu" i "Nacionalu" povremeno piše svoje komentare. Mesić doduše neke teme sistematski izbjegava, primjerice, o svojim financijerima nikada ne daje izjave, niti traži njihovo procesuiranje. To je Mesićev stil, rekao bi njegov drugi prijatelj, prof. dr. Ivan Šiber kad god pokušava umanjiti Mesićev novi ispad u javnosti. A ima ih puno.
Primjerice, predsjednik Mesić se posuo pepelom nakon što ga je dr. Ivo Sanader pozvao da prekine komentirati predizbornu kampanju i otvoreno navijati za svoj HNS i SDP. Mesić se najviše upleo u kampanju izmišljotinama o budućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a da bi na taj način spasio od neizbježnog izbornog poraza SDP i Mesićevog "mladog partizana" Zorana Milanovića - Zoku. Milanoviću je nadimak "Zoka" dao poznati lijevi novinar Denis Kuljiš. (B.Š.)Pusićka ne računa na koaliciju s HSLS-om i HSS-om, a Milanović bi nudio ministarska mjesta SDSS-u rolleyes

Predsjednik SDP-a "Zorannemampojma" Milanović je 28. listopada ove godine izjavio kako SDP nudi SDSS-u Milorada Pupovca i ministarska mjesta u njegovoj vladi, samo da SDSS podrži SDP prilikom preuzimanja vlasti u zemlji. Predsjednica HNS/Liberalnih demokrata, dr. Vesna Pusić je samo dan prije na radiju 101 izjavila da SDP i HNS ne računaju na koaliciju sa HSS-om i HSLS-om, jer je HSLS u "nesalomljivom braku" s HDZ-om, pa bi SDP-u i HNS-u poslije izbora mogao pristupiti samo HSS. rolleyes
(B.Š.)


ŽRTVOVANJE STRANKE ZBOG SABORSKOG UHLJEBLJENJA

Politički komentator "Vjesnika", Davor Gjenero je 26. listopada ove godine na Hrvatskom radiju izjavio kako su Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Zlatko Kramarić od HSLS-a napravili trgovačku stranku koja već dugo nema nikakvu vrijednost. Adlešićka, Čehok i Kramarić su žrtvovali Hrvatsku Socijal-liberalnu stranku, da bi još jednom sebe uhljebili u Saboru. (B.Š.)


PRKAČIN OPET PROZVAO ĐAPIĆA

Ante Prkačin je 27. listopada ove odine na zagrebačkoj televiziji "Z1" prozvao predsjednika Hrvatske stranke prava, Antu Đapića da podnese ostavku i prepusti svoje mjesto nekom stručnijem i poštenijem pravaču, očito aludirajući na Đapićevu krivnju zbog katastrofalnog pada reitinga stranke pred same parlamentarne izbore. Prkačin je javno, dakle, prozvao Antu Đapića da objasni kako je stekao svoje dvije kuće i vikendice. (B.Š.)

FRIŠČIĆ PODRŽAVA "LJEVIČARSKI ŠTAB" bang

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, friščić je u emisiji "Otvoreno" 25. 10. ove godine podržao mišljenje "ljevičarskog štaba" sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti (Ivan Šiber, Branko Caratan, Anita Barišić, ...) da predsjednik Mesić mandat za sastavljanje vlade treba dati onoj stranci koja u Hrvatskoj dobije najviše glasova, naime bez pribrajanja glasova iz BiH, koji će sigurno pripasti HDZ-u. (B.Š.)


RASKOL !?
U vrhu SDP-a došlo je do raskola: predsjednik Zoran Milanović i dalje trubi protiv izgradnje pelješkog mosta, a podpredsjednica i kandidatkinja SDP-a u Dalmaciji, Željka Antunović izjavljuje kako je jedino SDP garancija da će se most izgraditi. Ona je, za razliku od Milanovića, očito svjesna kako ne može računati na podršku birača u Dalmaciji, ako se bude protivila izgradnji mosta. (B.Š.)


UROTA MPM
rofl

Dr. Zdravko Tomac je 19. listopada ove godine na HTV-u izjavio kako će u koaliciji SDP-a hNS-a vlast biti u rukama Vesne Pusić kojoj će Zoran Milanović biti privjesak. Radi se o projektu predsjednika Mesića koji je doveo Milanovića na čelo SDP-a da on vlast u državi prepusti Vesni Pusić. Dr. Tomac ovu urotu naziva "MPM" : Mesić-Pusić-Milanović, a za samog Milanovića kaže da je manje hrvatski orijentiran čak i od pokojnog Ivice Račana. Krajem mjeseca, točnije 29. 10. Dr. Tomac je za Milanovića također izjavio kako dotični nije vjerodostojan sa svojim pričama u borbi protiv korupcije, jer nije spreman početi čistiti korupciju u redovima SDP-a. (B.Š.)


BLEFIRANJE DVOJCA BEZ KORMILARA

Kolumnist "Jutarnjeg lista" Davor Butković je dvadesetog ovog mjeseca u svojem matičnom listu konstatirao da SDP nema gospodarski program, jer je ono što je Ljubo Jurčić pompezno predstavio kao SDP-ov gospodarski program, ustvari goli popis želja bez konkretne razrade kako ga u SDP-u misle ostvariti. Butković je naveo kako je čelnike SDP-a ljubazno zamolio da mu dostave svoj konkretizirani gospodarski program, ali su mu oni opet poslali Jurčićev "popis želja", pa je Butković zaključio kako SDP-ov gospodarski program zapravo ni ne postoji! Butković se tome jako čudi, jer su čak svojevremeno i Ivica Račan i Dražen Budiša prije osam godina imali konkretan gospodarski program, a "SDP-ov dvojac bez kormilara" Milanović i Jurčić pred ove izbore samo blefiraju da ga imaju. (Branko Šerić)


DIJANA ČULJAK ŠELEBAJ OMALOVAŽAVA HRVATSKU VLADU !

U emisiji "Otvoreno" od 17. listopada ove godine je Dijana Čuljak Šelebaj omalovažila najveći uspjeh Sanaderove vlade komentarom kako je i propala Jugoslavija čak četiri puta bila nestalna članica Vijeća sigurnosti. Čuljak-Šelebaj je u svoju emisiju opet pozvala dr. Vesnu Pusić koja je najveće zasluge za ovaj uspjeh HDZ-ove Vlade navijački pripisala predsjedniku Mesiću i njegovim kontaktima s brojnim politički problematičnim predsjednicima, među kojima je i Mesićev kontakt s predsjednikom Ahmadinedžadom iz Irana, čovjekom koji slovi kao najveća prijetnja svjetskoj sigurnosti i čovjekom koji fašistički izjavljuje kako izraelski narod i izraelsku državu treba zbrisati s lica Zemlje. (B.Š.)headbang


PRIJATELJEVANJE LUČIĆ-MESIĆ

Otkako je aktualni predsjednik hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić - Luce (koji je zamrznu svoj mandat u tom udruženju i dao otkaz u HINI) postavljen na dužnost glavnog savjetnika ravnatelja HRT-a, Vanje Sutlića, svakog se dana na programu HRT-a izmjenjuju dr. Vesna Pusić i njen najbliži suradnik Radimir Čačić, iako njihova stranka HNS-Liberalni demokrati prema svim anketama jedva prelazi izborni prag. Objašnjenje za to je lako naći u činjenici da je i predsjednik Mesić član HNS-a, doduše sa zamrznuti mandatom, a poznato je kako su Mesić i Lučić najbolji prijatelji. (Branko Šerić)STANKOVIĆEVA LIJEVA PRISTRANOST

Aleksandar Stanković je i u emisiji "Nedjeljom u dva" 21. listopada ove godine, u kojoj je gostovao dopredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec veliki prostor pružio svojoj najdražoj političarki Vesni Pusić i time po tko zna koji put dokazao svoju lijevu pristranost, kad je politika u pitanju. U tome mu je huškački pomagao Petar Štefanić koji je zbog svojih ljevičarskih ispada smijenjen iz emisije "Otvoreno", a ukinuta mu je i emisija "Post scriptum", pa sada na HTV-u samo pomaže svom istomišljeniku Stankoviću. Da bi naštetio HDZ-u, Stanković je u prvi plan emisije stavio jedino HDZ-ovo za sada neostvareno obećanje: malo smanjenje PDV-a.
Aco nikako da shvati kako bi, kao voditelj političke emisije trebao biti nepristran, te kao takav izbjegavati priklanjanje ijednoj političkoj struji, dok vodi emisiju, naravno. Njegovo osobno političko uvjerenje je njegovo osobno pravo, no, zato ne treba to svoje pravo ispoljavati kao voditelj i urednik iz prostog razloga što time ruši kredibilitet i ugled svoje emisije "Nedjeljom u dva".

(Ognjen Mrak)MILANOVIĆ O NIČEMU NE ODLUČUJE !

Politički analitičar Ivan Šiber je 20. listopada 2007. godine očajno zaključio da SDP definitivno gubi od HDZ-a, jer HDZ ima argumente koje SDP nije u stanju osporiti. Šiber se zalaže da SDP hitno odustane od Ljube Jurčića kao kandidata za premijera, jer se Jurčić pokazao kao totalni promašaj. Šiber je i ovom prilikom propustio reći da je glavni krivac za izborni debakl SDP-a stvarni šef te ljevičarske stranke, Slavko Linić, koji je svojim manevrima onemogućio dolazak Željke Antunović na čelo SDP-a, jer bi ga ona smjestila u stranačku ropotarnicu povijesti, a ovako i dalje rukovodi strankom preko svojih marioneta Milanovića i Jurčića. Zna se da Milanović ne odlučuje o ničemu, a cijeli SDP-ov tim o kojem dotični "Zorannemampojma" Milanović stalno trubi, sastavljen je od potrošenih Linićevih kadrova. (B.Š.)


ŠIBEROVA SUMNJIČAVOST

Otrcani komunistički politički agitator dr. Ivan Šiber dobi je 17. ovog mjeseca u emisiji "Media Servisa" još jednom puni sat vremena da otvoreno agitira za SDP, HNS i predsjednika Mesića, koje je predstavio najprogresivnijim snagama na hrvatskoj političkoj sceni. Za predsjednika HDZ-a dr. Ivu Sanadera je rekao kako je premijer ostvario "neke rezultate", ali da iskreno sumnja u Sanaderovu mogućnost glede ostvarivanja kontinuiteta rezultata. (B.Š.)


DC TROJAC: OŽBOLT - LANG - MORIĆ

Vesna Škare - Ožbolt je na OTV-u 18. ovog mjeseca demantirala da joj je stranka pred raspadom i da neće ni izaći na izbore, jer izgleda da su u DC-u pored nje ostali još samo bivši "milicionar" Joško Morić i dr. Slobodan Lang, čuveni "humanitarac" koji je u Domovinskom ratu uspio poboljšati svoje materijalno stanje. (B.Š.)


MILANOVIĆ: "PIŠIT ĆU - KAKIT ĆU"

Predsjednik HDZ-a, dr. Ivo Sanader je 20. listopada 2007. godine izjavio da ga stalno predomišljanje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o tome koju bi funkciju želio preuzeti nakon izbora podsijeća na poznatu dalmatinsku izreku o malom djetetu koje ne zna da li bi piškilo ili kakilo. Milanovićeva zadnja izjava da ipak teži uhljebljenju u Saboru očiti je znak da se Milanović pomirio s porazom na izborima: on će dakle, nakon što zbog izbornog neuspjeha podnese ostavku, biti obični saborski zastupnik. (Branko Šerić)


"SITNIJE, CILE SITNIJE ..."

"Gospođa 5 % (dr. Vesna Pusić i stranka HNS/Liberalni demokrati) je na stranačkom skupu HNS-a 20.10.2007. u gubitničkoj atmosferi (na skup je uočaju dovučena i punica genealnog direktora INA-e Tomislava Dragičevića, Savka Dabčević Kučar) također najavila borbu protiv korupcije, dok je kraj nje stajao kompromitirani Radimir Čačić, koji je kao član Račanove vlade javno ulovljen u sukobu interesa. Pusićeva je iz prvog reda HNS/Liberalnih demokrata uklonila jedino saborskog zastupnika Srećka Ferenčaka koji je postao simbol HNS-ove korupcije. Vjerojatno zato u prvim redovima nije viđen ni HNS-ov izvanstranački kandidat dr. Velimir Srića. Pusićka je ovaj put svoj govor pročitala - nije jasno da li je to učinila zato što su je kao i predsjednika Mesića stigle godine, ili zato što je još u šoku od rezultata svih predizbornih anketa. Na kraju su vesna Pusić i Radimir Čačić u grču čak i zapjevali domoljubnu pjesmu "Moja domovina", što je bilo smiješno. Puno bi im bolje ležalo pjevanje hitova, kao što su. "Sitnije, Cile sitnije...., pokaži mi najbitnije!" , "Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj...", itd. naughty (B.Š.)


MAFIJAŠI U BIJELIM KUTAMA

Zadnji je čas da se u Hrvatskoj razotkrije i potrpa u zatvore psihijatrijska mafija koja za veliki novac pljačka imovinu i uništava živote mnogih nedužnih hrvatskih ljudi. JAvna je tajna kako mnogi hrvatski ljudi, ni krivi ni dužni, završe u hrvatskim psihijatrijskim ustanovama, u kojima ih mafijaški "vještaci" službeno okvalificiraju da su ludi i time im ukinu sva njihova prava, čak i pravo da rapolažu svojom imovinom i da skrbe o vlastitoj djeci. U psihijatrijskim bolnicama im je, kao i u nekim staračkim domovima, onemogućeno i neposredno primanje i slanje pošte, pa ne mogu komunicirati sa svijetom i upozoriti na svoj užasni položaj. Kad ih mafija jednom utrpa u "psihijatrijske "bolnice", od tamo im više nema izlaza: slijedi im psihofizičko uništavanje i sigurna smrt. Na čelu ovih mafijaša u bijelim kutama nalaze se i dalje bivši udbaši i kosovci koji su tako uništavali i ubijali hrvatske ljude još u bivšoj državi. Bilo bi rlo zanimljivo kad bi sramotni Bandićev pročelnik za zdrastvo, socijalnu skrb i branitelje, dr. Zvonimir Šostar javno progovorio što i sam zna o tom kriminalu i zočinima i zašto ih i sam prikriva. (Ognjen Mrak)


"MUDROST"nut

SDP-ov i HNS-ov "ratni štab" na Fakultetu političkih znanosti u ZAgrebu (Ivan Šiber, Branko Caratan, Ante Barišić, Morana Kasapović, Goran Čular, itd.) došao je do zaključka da bi predsjednik Mesić, ako HDZ na predstojećim izborima pobijedi glasovima dijaspore, mandat za sastavljanje Vlade trebao ponuditi SDP-u, jer HDZ-ova vlada ne bi bila legitimna. Ovu je "mudrost" 22.10.2007. godine na hrvatskom radiju objavio član ovog štaba Goran Čular. (Ognjen Mrak)


JALOVA LATINICA

Na Hrvatskoj televiziji se već dugo u Latinici predstavljaju akutne i atraktivne teme za koje nasa javnost upravo vapi da se dogode neki pomaci na bolje, ali nažalost obzirom na to kako se u Latinici te teme jalovo prezentiraju, slabi su izgledi da se dogodi bilo kakav pomak na bolje.
Uporno se zaobilaze činjenice o kojima i "vrapci na grani" govore - da kriminalci, bez obzira na kakvim se položajima nalazili, nisu nikakvi "ibermenši", nego da im snagu daje državno ustrojstvo koje se bespoštedno obračunava okrutnim kršenjem ljudskih prava i to sa svakim tko kriminalcima "stane na put".
Imamo bezbroj argumenata koji govore upravo to, ali bit će dovoljno da se spomene samo jedan opće poznati slučaj. U javnosti je jedna osoba argumentirano govorila isključivo o konkretnom kriminalu i pogođeni tim izlaganjem su to proglasili svojim poslovnim tajnama i da je to prekršaj kojega sud treba sankcionirati. Državno ustrojstvo je to prihvatilo i zaštitilo te kriminalce adekvatnim sudskim presudama. Jesu li te presude postale pravomoćne - ne znam, ali znam da državno ustrojstvo teško krši ljudska prava toj osobi zato što je "stala na put" - kriminalcima. (B.Š.)RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ ZATOČEN U DELIGRADSKOJ ULICI !?

Srpski ratni zločinac, general nekadašnje vojske bosanskih Srba, Ratko Mladić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH je, kako nam javljaju stanoviti BG izvori, zatočen usred Beograda i to pod paskom same srpske Vlade.
Dotični ratni zločinac, koji je u Den Haagu od strane Tribunala za ratne zločine na području ex Jugoslavije optužen, i kojeg love sve zapadne tajne službe ovog svijeta, navodno je uhićen od strane srpskih službi i zatočen po nalogu Koštuničine vlade u Vojnoj ustanovi Dedinje, smještenoj u beogradskoj Deligradskoj ulici. Simptomatično je to da se sama vojna ustanova "Dedinje" nalazi u šumskom kompleksu, te da, kako nam javljaju BG izvori, Deligradskom ulicom non-stop šeta veliki broj jednih te istih civila koji imaju pomalo netipičan pravac kretanja, a koji pažljivom oku ne može promaknuti. Kako javljaju Imperijalovi BG izvori bliski Koštuničinom kabinetu, dotični civili su pripadnici srpskih tajnih službi koji nadgledaju cijeli kompleks u Deligradskoj preko cijelog dana i noći. Postoje indicije da je zločinac Ratko Mladić uhićen i zatočen još u vrijeme poslijednjih trenutaka formiranja srpske Vlade u ne tako davnoj prošlosti, te da je Koštuničin plan, navodno, izručenje Ratka Mladića Den Haagu točno u vrijeme (ili par dana prije) kada istječe rok o konačnom dogovoru službenog Beograda i Prištine o sudbini Kosova, a to je prva dekada prosinca 2007. godine, rok koji je objema stranama zadala međunarodna zajednica. Ako je to istina da je general Mladić zatočen u beogradskoj Deligradskoj ulici, za nepovjerovati je činjenica da su, u tom slučaju haaški istražitelji na terenu i NATO snage na području Balkana, uključujući i zapadne tajne službe, apsolutno slijepi, no, pitanje je jesu li zaista "oslijepili" ili se samo prave - Englezi.
Koštunica se valjda na taj način nada, kažu Imperijalovi BG izvori, da će izručenjem Ratka Mladića haaškom Tribunalu, navodno pokušati odgoditi neizbježno - proglašenje neovisnosti samog Kosova. (Ognjen Mrak)NATO

Ante Prkačin je u emisiji Željka Malnara, Noćna mora od 13. listopada ove godine podržao odluku aktualne hrvatske Vlade da Republika hrvatska pristupi NATO Savezu i intenzivira suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Prkačin smatra kako je situacija u našoj regiji i dalje vrlo nestabilna, pa se zalaže za što brže pristupanje Hrvatske NATO Savezu. (B.Š.)


Dr. SANTINI POHVALIO SANADEROVU VLADU

Poznati ekonomist dr. Guste Santini je u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" 15. listopada ove godine negativno ocijenio zalaganje SDP-a da se uvede porez na kapitalnu dobit. Dr. Santini je posebno pohvalio način na koji je HDZ-ova Vlada premijera Sanadera privatizirala T-HT, jer je ovim potezom znatno ojačala tzv. srednji sloj građanstva u Republici Hrvatskoj. (B.Š.)


"LAŽNO SVJETLO" PODPREDSJEDNIKA SDP-a

Podpredsjednik SDP-a Tonino Picula je u emisiji Intervju tjedna na Radiju 101 održanog 13. listopada 2007. godine ostao zatečen konstatacijom voditeljice Zrinke Vrabec Mojžes da, kao i vesna Škare-Ožbolt, umjesto u Velikoj Gorici, tajno živi u Zagrebu. Picula je izjavio da u stanu u Bauerovoj živi njegova supruga, a da on i dalje redovito boravi u svom stanu u Velikoj Gorici, što bi možda moglo značiti da se je Picula ne tako davno oženio samo fiktivno, kako bi se svojim biračima predstavio u lažnom svjetlu. (B.Š.)


CRNI ŠTITE CRVENE: ADMIRAL DOMAZET PODRŽAVA BANDIĆA !

Novi član HSP-a, umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo javno je u emisiji Željka Malnara Noćna mora od 13. listopada ove godine ustao u zaštitu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u svezi sa sve brojnijim alarmantnim slučajevima zatrovane vode u Gradu Zagrebu. Lošo je bez ijednog argumenta ustvrdio kako je voda u Gradu Zagrebu potpuno čista, a sve je oštrije kritike na račun Bandića zbog zatrovane vode ocijenio kao tendenciozne i zlonamjerne. Lošo je aktualna urušavanja zgrada i cijelih ulica po gradu Zagrebu "ortački" prešutio, te je s tim u skladu Bandićev rad u potpunosti ocijenio kao odličan. Neki analitičari smatraju kako bi ova Lošina otvorena podrška Bandiću mogla biti znak predizbornog približavanja HSP-a i SDP-a, započetog još prilikom formiranja gradske vlasti u Velikoj Gorici. HSP je u velikoj krizi i nakon što mu je premijer Ivo Sanader poručio da ga ne želi vidjeti nigdje, pa niu budućoj Vladi, Anto se Đapić, izgleda, okrenuo SDP-u, a možda već sutra pokuca i na vrata HNS-a/Demokratskih liberala. (B.Š.)


UTIHNULI Dr. JOSIPOVIĆ & MESIĆEV PRESS-CENTAR

Novinar Glasa Koncila Tomislav Vuković je u broju ovog lista od 14. listopada 2007. godine vrlo negativno ocijenio rad predsjednika Mesića koji je svoj predsjednički Ured pretvorio u međunarodni press-centar za otpremanje tisuća povjerljivih dokumenata u Den Haag. Novinarka Višnja Starešina je vrlo negativno ocijenila rad SDP-ovog kandidata za ministra pravosudja dr. Ive Josipovića koji je u većini svojih istupa zagovarao apsolutnu suradnju s haškim tužiteljstvom i tezu da treba pustiti tužiteljstvu završavanje svog posla, a kao pravni stručnjak nije upozoravao što se može dogoditi kada se primjerice optužnica za Vukovar svede na Ovčaru, i što se može dogoditi kada se i ta loša optužnica promijeni u još goru, te je dr. Josipović sada, kao i mnogi njemu slični, jako tih postao. (B.Š.)CRNI I CRVENI & "ŽIVOT S MIROVINOM"

Na čelo takozvanih desnih udruga i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj i dalje se nalaze bivši udbaši i kosovci koji znaju samo dvije boje: crvenu i crnu. Zato bi svu tu šporkariju trebalo konačno skinuti do gola i hrvatskom narodu pokazati tko su oni koji se busaju u hrvatska prsa, a zapravo i dalje rade za stare gazde.

S druge strane se u Hrvatskoj već godinama besplatno širi jugo-komunistička propaganda kroz list za umirovljenike "Život s mirovinom" u kojem samozvana krema u sastavu prof. Ivan Šiber, prof. Damir grubiša, prof. Adolf Dragičevoć, prof. Dražen Kalogjera, prof. Mladen Vedriš i njima slični, i dalje sole pamet svojim savjetima koji su upropastili prethodnu državu, jer dotični nikada nisu upozoravali na stvarne probleme, već su samo gledali kako da se utrpaju na funkcije i služe partiji - jučer SKJ -u, a danas i sutra SDP-u i HNS-u. Ova grupa otrcanih profesora ne govori o stvarnim problemima današnjih hrvatskih umirovljenika (užasno maltretiranje po umirovljeničkim domovima, zaostajanje rasta mirovina u odnosu na plaće, loša zdrastvena usluga, itd.), već na stranicama ovog lista mudruju o visokoj politici i propagiraju staru komunističku ideologiju i čelnke "Hrvatske stranke umirovljenika", zaokupljene svojim osobnim interesima. (B.Š.)


DNO DNA

Novinar Branko Vukšić je 16. listopada 2007. godine u emisiji OTV-a "Otvorena televizija" bio u pravu kada je izjavio da je novinarstvo u Hrvatskoj dosegnulo dno dna i da služi još samo da bi se oglašivači mali gdje oglašavati. Takvi mediji žele danas odlučivati o rezultatu izbora u Hrvatskoj, što je nedozvoljeno. Mislav Bago, Denis Latin, Aleksandar Stanković i njihovi kolege i kolegice sa skoro svih "hrvatskih" medija već dugo otvoreno navijaju za SDP i HNS, a onaj tko bi zbog toga trebao žestoko protestirati, dojučerašnji predsjednik Društva hrvatskih novinara i veliki prijatelj i navijač predsjednika Stipe Mesića, Dragutin Lučić Luce, zaposlio se ovih dana na super plaćeno mjesto glavnog savjetnika čelnika HRT-a, Vanje Sutlića !!! (B.Š.)


JOZO MAFIOZO

Kako se bliže izbori za Hrvatski sabor, tako se u medijima sve češće glašavaju mnogobrojni hrvatski sindikalni čelnici među kojima se ne zna tko je nekvalificiraniji i osramoćeniji za bavljenje javnim poslom. Poznato je da su svi oni još u jugokomunizmu bili ilegalni (nitko nije imao sindikalnu knjižicu) i da su samo služili vladajućoj partiji, jer samo to i znaju. Umjesto što se opet prave pametni, bilo bi puno bolje da konačno javno kažu gdje su bili i što su radili dok su redom propadala bivše velike hrvatske tvrtke "Šavrić", "RIS", "Diokom", "Dalma", "Dalmatinka", "Cetinka", "Jadrantekstil", i druge. Primjerice, u "Mesoprometu" se "proslavio" čuveni jugo-komunistički splitki sindikalac Jozo Mafiozo koji i danas na sindikalnoj sceni Hrvatske predstavlja sivu eminenciju koja vuče poteze i piše govore koje sindikalni pigzibneri izgovaraju za sindikalnim govornicama i po hrvatskim medijima. (B.Š.)


OTVORENO PISMO POVODOM STANJA PRAVOSUDJA HRVATSKE

Ne samo europska Unija, nego i brojni hrvatski pravni stručnjaci, pa i hrvatska "ulica" znaju da je stanje pravosudja Hrvatske katastrofalno. U tome prednjači: sudstvo hrvatske, Udruga hrvatskih sudaca i Đuro Sessa (predsjednik te udruge-ceha).
Zahvaljujući bivšoj ministrici pravosudja, vesni Škare-Ožbolt (sada u oporbi), Đuro Sessa postao je nezaobilazan u sudstvu Hrvatske - stvarni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu (najveći sud u Hrvatskoj), stvarni predsjednik Državnog sudbenog vijeća i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.
Činjenica je da je tadašnja ministrica pravosudja raspolagala sa obiljem dokaza da je Đuro Sessa - u potpunoj zavisnosti od kriminala.
Hrvatski političari mogu promijeniti to stanje, ali je činjenica da nekim političarima, i onima na vlasti i u oporbi, katastrofalno stanje pravosuđa hrvatske - odgovara.
Hrvatsko društvo za zaštitu ljudskih prava,
Glavni Tajnik Branko Šerić


ŠLJIVANČANIN, RADIĆ I OSTALI NA SLOBODI, JER SRBI NEMAJU SVOG MESIĆA

Nakon što je Sud u Den Haagu oslobađajućim presudama zločinačkim oficirima JNA Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću oslobodio JNA od svake odgovornosti za agresiju na Hrvatsku i genocid na Ovčari, očito je da je došao trenutak po kojem predsjednik RH, Stipe Mesić konačno mora odgovarati zbog nezapamćene veleizdaje u vidu nezakonitog prepuštanja više stotina transkripata iz Ureda tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana, Tribunalu u Den Haagu. Srbima se u ovom posljednjem ratu nije dogodio "novi Branković", odnosno Srbi nisu imali svog Mesića koji bi njihovim neprijateljima odao najveće državne tajne, pa Borislav Jović, Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, te svi ostali glavni organizatori i egzekutori velikosrpske genocidne agresije na Hrvatsku i BiH mogu mirno spavati i smijati se hrvatskim i bošnjačkim žrtvama. (B.Š.)


LOŠ PREDIZBORNI REJTING HNS-a/LIBERALNIH DEMOKRATA IZLUDIO VESNU PUSIĆ

Predsjednica HNS-a/Liberalnih Demokrata Vesna Pusić zbog katastrofalnog rejtinga HNS-a potpuno je izgubila živce i samokontrolu, pa je u emisiji HTV-a "Brisani prostor" 27. rujna 2007. godine javno napala svog najbližeg suradnika Radimira Čačića zbog njegove nedavne izjave da bi svaka razumna hrvatska Vlada pri uvozu radne snage trebala prednost davati kršćanima. Pusićka je voditelju emisije, Goranu Miliću bijesno odbrusila da to nije i neće biti politika HNS-a i da u tome odlučuje samo ona, a ne Čačić. (B.Š.)


SDP NE ODUSTAJE OD UVOĐENJA POREZA NA IMOVINU

Podpredsjednik SDP-a, Zlatko Komadina je 28. rujna 2007. godine u radio emisiji "Poligraf" izjavio da SDP nije odustao od uvođenja poreza na imovinu i kapitalnu dobit, jer SDP ne podržava prihode koji nisu rezultat rada. Predstavnik HDZ-a, Frano Matošić je na to zaključio da bi zbog akvog stava SDP-a i građani koji su kupili dionice INA-e i Hrvatskog Telekoma morali plačati porez, ali da se to ipak neće dogoditi jer će HDZ pobijediti i na ovim izborima. (B.Š.)


SDP-ov KANDIDAT ZA PREMIJERA NE VJERUJE U NACIONALNO GOSPODARSTVO I JAVNO PODRŽAVA PROTEKCIJU POLITIČARA

U emisiji HTV-a "Otvoreno" od 19. rujna 2007. godine SDP-ov kandidat za premijera, Ljubo Jurčić počinio je još jedno političko samoubojstvo javnim priznanjem da je već prodao dionice INA-e što čigledno potvrđuje da ni sam ne vjeruje u nacionalno gospodarstvo, pa čak ni u njegovu perjanicu, INA-u, a gura se da zasjedne na mjesto čelnika izvršne vlasti. Dapače, Jurčić je u istoj toj emisiji javno demonstrirao i svoje besramno pristajanje na protekciju političara, pa čak i na osobno uživanje u ovom društvenom zlu: javno se pohvalio da mu je jedna dužnosnica Zagrebačke banke obećala kako će mu srediti to da upis za kupnju dionica T-HT-a obavi bez višesatnog čekanja u redu, na što je Jurčić, takav kakav je, spremno pristao! (B.Š.)


MESIĆ SE VEĆ OTVORENO UKLJUČIO U PREDIZBORNU KAMPANJU

Iako ga samozvana dužnost predsjednika-građanina obvezuje na objektivnost i neutralnost u predizbornim vremenima, predsjednik Mesić se već otvoreno svrstao na jednu stranu, onu SDP-a i HNS-a/Liberalnih Demokrata, što neki analitičari dovode u svezu sa SDP-ovom i HNS-ovom šutnjom kad je riječ o poznatom Mesićevom upletanju u "aferu Zagorec", pri čemu mu je očekivanu javnu podršku uskratio čak i zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel. (B.Š.)


GUBI LI MESIĆ DUGOGODIŠNJE PRIJATELJE ILI SINDIKALNI ČELNIK VEĆ VIDI HDZ KAO POBJEDNIKA NA PREDSTOJEĆIM PARLAMENTARNIM IZBORIMA?

Hrvatski mediji su 26. rujna 2007. godine objavili kako dugogodišnji sindikalni čelnik Boris Kunst ozbiljno pregovara s premijerom Sanaderom o prelasku u HDZ i svojem, navodnom sudjelovanju na predstojećim parlamentarnim izborima na HDZ-ovoj izbornoj listi. Prelasci sindikalnih čelnika u stranke-favorite uoči izbora u Hrvatskoj nisu novost. Zanimljivo je da je u ovom slučaju riječ o dugogodišnjem vrlo bliskom prijatelju predsjednika Mesića, pa se postavlja pitanje gubi li Mesić dugogodišnje prijatelje ili je koristoljubivi Kunst siguran da će HDZ na predstojećim izborima uvjerljivo pobijediti, pa je požurio u šator pobjednika. (B.Š.)


PREDSJEDNIK MESIĆ I DALJE PRIKRIVA ISTINU DA SE DJEVIĆANSKI OTOCI, NA KOJIMA JE ZAVRŠIO OPLJAČKANI HRVATSKI NOVAC, "NALAZE" U HRVATSKOJ!

Predsjednik Mesić i dalje uporno širi laž kako je Hrvatsku opljačkala klika oko prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana i novac odnijela na Djevičanske otoke, kao da Mesić ne zna da je prava pljačka stoljeća 90-tih godina izvedena u SDK, ZAP-u i u Vukovarskoj banci, te da je hrvatski Mirovinski fond opljačkao provjereni komunistički kadar Miroslav Kutle koji danas besramno uživa u plodovima svojeg sudjelovanja u monstruoznom rušenju Hrvatske. (B.Š.)


PREDSJEDNIK SDP-a "ZORANNEMAMPOJMA" MILANOVIĆ IZ DANA U DAN POTVRĐUJE DA SDP NEMA PROGRAM

Predsjednik SDP-a, kako ga je nazvao jedan popularni portal, Zorannemampojma Milanović obećao je ovih dana biračima da će SDP, ako dođe na vlast, ukinuti odredbu o nula promila i time indirektno priznao da ova stranka s njim na čelu nema nikakav izborni program osim gospodarski kontraproduktivnog uvođenja poreza na kapitalnu dobit , a na što se javno zgrozio i HNS-ov kandidat za premijera, Radimir Čačić. Umjesto da birače privuče uvjerljivim gospodarskim programom koji će otvoriti nova radna mjesta, Zorannemampojma Milanović se biračkom tijelu nastoji dopasti razumijevanjem spram Ustaša i vožnji pod "malim" utjecajem alkohola (još je svojevremeno i zagrebački poznati odvjetnik, te čelnik Kluba Zagrepčana, Silvije Degen "prosuo" vic o SDP-u u vrijeme dok je pijani SDP-ovac Milan Bandić bježao policajcu, a što je javnosti, dakako, dobro poznato; dakle SDP = (S)vaki (D)an (P)ijan ), te papagajskim ponavljanjem kako SDP ima tim, iako je pravi selektor tog tima Slavko Linić već sto puta pokazao da se taj njegov tim sastoji od netalentiranih "staraca" i "poletaraca", čije mane ne može skriti ni celofan u liku Zorananemampojma Milanovića. Poznato je, uostalom, da je i sam Ivica Račan ocijenio kako je Zorannemampojma Milanović nesposoban i za dužnost glasnogovornika stranke, a sada bi, prema iluzijama Slavka Linića,taj isti Milanović trebao dovesti SDP na vlast. Svašta! (B.Š.)


MESIĆEVO IMPROVIZIRANJE

Predsjednik Mesić i dalje se pravi nevješt kada je u pitanju stanje u Hrvatskoj vojsci, za koje je on, kao vrhovni zapovjednik, baš i najodgovorniji dužnosnik. Nakon što je olako prešao preko ne tako davnog slučaja pada hrvatskog vojnog helikoptera (stanoviti anonimni hrvatski vojni izvori tvrde kako je pravi uzrok pada prevelik broj ljudi, odnosno, prekoračena težina tereta; op.a.), predsjednik Mesić je ovih dana javno izrazio svoje nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj ratnoj mornarici (unatoč svim pohvalama HRM-u od strane NATO-a, između ostalog i na nedavnoj vježbi "Noble Midas 07"; op.a.), iako Mesić s tim u svezi nikada nije ponudio nijedan program, niti ideju. Dobri poznavatelji njegova rada tvrde da Mesić još od svoje prve dužnosti glavnog tajnika HDZ-a nikada nije imao nikakav program, odnosno da je njegov jedini program bila improvizacija, prebacivanje odgovornosti na druge, pa čak i onda kada je u svom poznatom svjedočenju u Den Haagu, u svojstvu svjedoka optužbe protiv generala Blaškića besramno lagao. (B.Š.)


BANDIĆEV "PROIZVOĐAČ AFERA" I GRADONAČELNIKOVI MILIJUNSKI STANOVI

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović sve češće i sve više šuti, tj. nema komentara na aktualna društveno-politička pitanja. Tako on prešućuje i svojedobnu katastrofalnu odluku SDP-ove Vlade da proda 16% dionica T-HT-a, a upadljivo šuti i kada je riječ o skandalima koje građanima Zagreba učestalo priređuju gradonačelnik Milan Bandić i njegov glavni "proizvođač afera", pročelnik za zdrastvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, javnosti poznat i po nedavnom sex-skandalu, koji je (iako se njegov gazda Bandić voli predstavljati fanatičnim katolikom) također prošao bez ikakvih posljedica. Tako će sigurno biti i s aktualnim zagrebačkim aferama oko otrovane vode i urušavanja čitavih stanbenih četvrti, za što ipak glavnu odgovornost snosi sam ZG gradonačelnik Milan Bandić, koji većinu poslova u gradu Zagrebu dodjeljuje gradskim kooperantima, jasno, bez javnih natječaja, pa stoga nije čudno što si je mogao kupiti dva milijunska stana u zagrebačkoj novogradnji, iako mu supruga godinama ne privređuje ni jedne jedine kune, već on i ona zajedno s kćerkom žive "isključivo "od njegove jedne plaće. (B.Š.)


MESIĆ OPET ZAKASNIO S KRITIKOM SVJIH SUMNJIVIH PRIJATELJA

Predsjednik Republike Hvatske, Stjepan Mesić je 25. rujna 2007. godine izjavio u New Yorku kako podupire oporezivanje velikih bogatstava u Hrvatskoj, navodeći kao primjere prodaju "Lure" Luke Rajića i "Tifona" umirovljenog generala Ivana Čermaka. Mesić je, dakle, napokon reagirao na sve češće kritike da podupire kazneni progon samo umirovljenog generala Vladimira Zagorca, dok jednog Hrvoja Petrača, SDP-ova miljenika Gorana Štroka, HNS-ovog "financijskog čarobnjaka" Srećka Ferenščaka ili primjerice, generala Čermaka svaki puta "zaboravi" prozvati. I ovoga je puta kritika na račun generala Čermaka od Mesićeve strane stigla prekasno - tek nakon što je general Čermak svoj "Tifon" već prodao bez da je državi platio i kunu poreza. (B.Š.)


HTV I HRVATSKI RADIO FORSIRAJU JEDNE TE ISTE POLITIČKE ANALITIČARE

HTV i Hrvatski Radio također i pod vodstvom Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić tendenciozno forsiraju jedne te iste, uglavnom lijevo orijentirane političke analitičare, pa građani, budući birači, nisu u mogućnosti steći objektivnu sliku o kandidatima na predstojećim izborima. Tako je primjerice prof. Ivan Rimac nastupio u emisiji "Otvoreno" 24. rujna 2007. godine i već sutradan ujutro u emisiji Hrvatskog Radija "U mreži prvog". Njegov kolega, profesor Goran Čular, također stalni gost HTV-a i Hrvatskog Radija, javno je 24. rujna ove godine priznao da s HRT-om ima ugovor koji ga precizno obvezuje što smije, a što ne smije komentirati. Osim što je to skandalozno samo po sebi (pojedini su politički analitičari stalno angažirani prema nečijim subjektivnim procjenama i ukusima dok drugi, poput profesora Anđelka Milardovića i Tihomira Dujmovića, kao da ne postoje), postavlja se pitanje da li su profesor Goran Čular, profesor Rimac, Davor Gjenero i ostali s kojima je sklopljen takav "đavolji ugovor" u sukobu interesa, jer bi, s jedne strane gledano, trebali biti intelektualno objektivni, a s druge moraju voditi računa o svom kućnom budžetu i prilagođavati se prohtjevima poslodavca, pa su prisiljeni provoditi autocenzuru. Neće biti nimalo čudno ako se medju stalnim komentatorima HTV-a ponovno pojavi i ofucani Mesićev i SDP-ov navijač, profesor Ivan Šiber, koji svoje politički jednostrane kolumne još uvijek svake subote i nedjelje vrti u državnom listu "Vjesnik" ! Pod vodstvom "novih kadrova", Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić, HTV i Hrvatski Radio nastavljaju forsirati potrošene hrvatske političare, pa gledatelji i slušatelji mogu gledati i slušati samo jedne te iste izborne kandidate, dok je novim, mladim licima ulaz na HRT, a preko njega i u hrvatsku javnost praktično gledano - zabranjen. (B.Š.)


SANADEROVI SAVJETNICI OPET FORSIRAJU SPORTAŠE NA IZBORNE LISTE

Predsjednik HDZ-a, Dr. Ivo Sanader je nedavnim dovođenjem vaterpolista Dubravka Šimenca u HDZ zadao ozbiljan udarac SDP-u, budući da je Šimencov otac istaknuti član i dužnosnik SDP-a. Neopravdani su međutim planovi Sanaderovih savjetnika da se i na predstojećim izborima na HDZ-ove liste uvrsti velik broj sportaša, budući da su se oni generalno pokazali nekopetentnima za većinu saborskih rasprava, pa su stoga bili vrlo pasivni, a kada bi o nečemu i progovorili izazivali bi podsmijeh, pa se tako i SDP-ov izbor Mirka Filipovića pokazao kao totalni promašaj. Umirovljeni su vrhunski sportaši uz to i vrlo bogati, pa se prosječni hrvatski birači s njima teško mogu identificirati, a nemaju više ni ugled kao nekada, jer se sve veći broj sportaša odbija odazvati na pozive u državnu reprezentaciju. Obzirom da će glavni adut HDZ-a na predstojećim izborima biti njegovi izvrsni gospodarski rezultati i pretvaranje Republike Hrvatske u modernu državu prema standardima Europske Unije, logično je da medju kandidatima HDZ-a kao njegovim budućim saborskim zastupnicima predvladavaju dokazani gospodarski i drugi stručnjaci, a ne kandidati koji će poput Franje Arapovića ili Perice Bukića sjediti u Hrvatskom Saboru četiri godine kao medvjedi. (B.Š.)


MISLAV BAGO U SUKOBU INTERESA

Voditelj emisije "Otvoreno", Mislav Bago svakodnevno utječe na hrvatsko biračko tijelo svojim jednostranim izborom gostiju, te svojim subjektivnim komentarima zorno pokazuje kako je u sukobu interesa, jer je blizak rođak HSP-ovog izbornog kandidata, dr. Mate Granića. U emisiji "Otvoreno" od 24. rujna 2007. godine, Bago se toliko zanio da je predsjednika HSP-a, Antu Đapića javno pitao hoće li nakon odlaska Miroslava Rožića na čelo izborne liste u Zagrebu postaviti dr. Matu Granića, a nije mogao prikriti ni svoje razočarenje kad mu je Đapić rekao da neće. (B.Š.)