Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

PIROVA POBJEDA: Apsolutni trijumf Zorana Milanovića pomračen je smrću člana donjogradske zagrebačke organizacije SDP-a. Milanovićevi oštri kritičari Milan Bandić i Željka Antunović su prošli !!!

Napisao: hrvatskaTHEO LJUBIĆhrvatska

JEDANAESTA konvencija Socijaldemokratske partije je nakon petosatnog glasovanja SDP-ovih delegata, polučila novog-starog predsjednika stranke, Zorana Milanovića. Negdje petnaest minuta prije jedanaest navečer, jučer je objavljeno kako je on dobio 1389 glasova (78,88%) od 1866 verificiranih delegata i time je u prvom krugu osvojio pobjedu. Davorko Vidović, drugi kandidat za predsjednika je dobio 208 glasova (11,81%), a Dragan je Kovačević dobio 164 glasa (9,31%).
Usporedbe radi, 12. Sabor HDZ-a koji se održao koncem travnja ove godine u zagrebačkoj Ciboni, nije imao kandidate, već samo jednog kandidata za predsjednika vladajuće stranke, a taj je sadašnji hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, dok je SDP-ova konvencija ipak imala tri kandidata za predsjednika stranke.

Konvencija SDP-a se održavala u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova i započela je s radom u 10.00 sati 10. svibnja ove godine. Nakon intoniranja hrvatske himne i otvaranja 11. Konvencije, donio se je Poslovnik o radu Konvencije. Ustanovljeno je da se od 2173 pozvanih delegata Konvenciji odazvalo 1866; dakle 307 njih nije došlo na 11. Konvenciju SDP-a.
Uslijedio je izbor radnih tijela Konvencije, te pozdravne riječi gostiju. Od gostiju se prvi nazočnima obratio predsjednik HNS-a/Liberalnih demokrata Radimir Čačić: - SDP je generator političkih procesa u ovoj zemlji. HDZ-ov partner u vlasti, SDSS i njegov prvak Milorad Pupovac je na SDP-ovoj konvenciji rekao: - Vjerujem da pripadam stranci SDSS koja i sama sebe vidi kao dio lijevoga političkog spektra u Hrvatskoj. Čovjek je čovjeku drug, a ne vuk i ja vjerujem u one ljude koji to kažu. Anto Đapić iz HSP-a koji je također kao gost bio pozvan na SDP-ovoj konvenciji je dočekan velikim ovacijama, te je obračajući se nazočnima priznao kako je ipak napisao par riječi, jer je prvi put na SDP-ovoj konvenciji. - U HSP-u ćete imati oštrog konkurenta koji vas nikada neće smatrati neprijateljem. Želim naglasiti da sam i u prošlosti dobivao pozive na vaše Konvencije, ali nisam dolazio. Vi ste bili prvi došli, pokazali veću hrabrost i zato vam neizmjerno hvala. - rekao je između ostalog Anto Đapić.
Silvano Hrelja iz HSU-a je naveo kako je bitan sraz između kapitala i stvaranja, te kako on želi da SDP i dalje ostane stožerna stranka opozicije, dok je Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), najveće središnjice sindikata u Republici Hrvatskoj nazočnima na Konvenciji poručila: - Želimo Hrvatsku socijalne pravde. Mislimo da su socijaldemokrati prvi koji bi trebali biti uz radnike. Želimo prekinuti brutalni kapitalizam u Hrvatskoj. Hoćemo novu Hrvatsku gdje je humani kapitalizam na djelu, kapitalizam sa ljudskim licem. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata je naveo: - U ovoj zemlji se od svoga rada i svoje mirovine ne da živjeti. Pitanje je tko to u ovoj zemlji može živjeti. Može živjeti samo jedna mala skupina ljudi. Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja je, obračajući se posjetiteljima Konvencije i SDP-ovim delegatima s govornice poručio: - SDP je stranka dijaloga. Bili smo također pozvani i na Sabor HDZ-a, ali nam nije omogućeno govoriti. Stupanj demokratske kulture u zemlji vidimo onda kada se budu birale politike, a ne osobe.
Predsjednik HHO-a dr. Ivo Banac se također obratio nazočnima: - Važno je postojanje jake opozicije u Hrvatskoj. Na vama je golema odgovornost koje morate biti svjesni svaki put.
Vesna Čulinović-Konstantinović, predsjednica Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske je između ostalog rekla: - Mi smo Savez koji nastoji sačuvati vrijednost i čast antifašističke borbe iz II. svjetskog rata. Imamo mnogo članova koji djeluju unutar SDP-a. Željeli bi da siromaha nema među našim ljudima i želimo da ne gledamo borce i druge ljude kako kopaju po kontejnerima.
Nakon pozdravnih riječi gostiju uslijedilo je izlaganje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji se obratio nazočnima točno u 11.14 sati. Između ostalog, Zoran Milanović je naglasio: - Zadatak naše stranke je da sluša. Imamo Vladu koja je razred ponavljača. Ekonomija nam je slaba; nismo dovoljno jaki. Neobrazovanost u Hrvatskoj je ista kao i prije 35 godina; manje je od 10% obrazovanih. Naglašavam da će SDP uvijek biti predmetom i objektom kritike. Dok HDZ ima mjere, mi imamo politike. Mi u SDP-u nikada nećemo biti stranka-pokret! SDP je stranka koja objedinjuje generacije. Mladost nije kvaliteta, mladost je činjenica. Parlamentarne izbore nismo dobili i zaključujemo kako se trebamo mijenjati da bismo izbore dobili. SDP nije povijesni spomenik nego živi organizam koji se razvija. Dijalog i rasprave su snaga ove stranke. Naša snaga su ljudi, a ne nekretnine i novac. Pred nama su lokalni izbori. U SDP-u korupcija ne može stanovati. Mi ne ignoriramo Zakon, Zakon će doći. Svaka druga kuna koja se vrti u Hrvatskoj završava u džepovima onih na vlasti. Kritizirali su nas i nastavit će s tim da smo zaboravili radnike, no svi trebaju znati da je SDP stranka radnika. Mi smo stranka običnih i malih ljudi. Nigdje toliko kandidatura, ni u jednoj stranci kao u SDP-u. Tko to ima? Gospodari hrvatske sudbine su hrvatski građani. Ja nemam san, ali znam da SDP ima plan, a taj je bolja Hrvatska.
Uslijedilo je izvješće o radu stranke koje je izlagao Tonino Picula, a potom i rasprava na koju se prijavilo čak 40 kandidata. Voditelj Konvencije Josip Leko je uvjetovao, obzirom na vrijeme da svatko onaj tko se prijavio za raspravu treba govoriti 3 minute, no to se i nije baš poštovalo.
Zagrebački gradonačelnik i Milanovićev veliki protivnik Milan Bandić je u svom obraćanju nazočnima rekao:
- Nosim pozdrave iz socijaldemokratskog Zagreba. Stavite osmijeh više na lice, jer nam to svima treba. Prestar sam da bih se ponovo učlanjivao u SDP, a premlad da bih bio stara snaga. I kud sad ja? S vama! Zajedno. Jer svi smo mi snaga i svi smo mi SDP.
Zlatko Komadina se također obratio nazočnima: - Makijavelizam ne smije stanovati u SDP-u. Antun Vijuć također: - Sijećam se kad su dvorane ovih konvencija bile mnogo manje, a perspektive stranke mnogo dalje.
Ingrid Antičević-Marinović je naglasila kako SDP-ov projekt nije izručenje Hrvatske Europi, nego jačanje bolje Hrvatske. SDP nikada neće prekrižiti čovjeka. - Za nas je čovjek radnik, a ne roba! Čovjek koji stalno strahuje za svoj posao nije sretan čovjek. - istaknula je Ingrid Antičević-Mrinović i pobrala veliki pljesak odobravanja od strane nazočnih SDP-ovih delegata.
Nazočnima su se obratili i Mato Arlović, te Željka Antunović, dok je također i supruga pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana izjavila kako se dogmati nikad neće dobro osjećati u SDP-u, jer SDP nije dogmatska stranka.
- Rad uz dijalog i toleranciju je zadnja poruka Ivice Račana. Novi SDP treba naći sposobnost i snagu da ide dalje. Račanizacija ili deračanizacija? "Ma kaj god?", rekao bi Ivica Račan - zaključila je Diana Pleština.
Nakon rasprave uslijedilo je donošenje prijedloga izmjena i dopuna Statuta SDP-a. Na Statut SDP-a bilo je poprilično amandmana. Već je i sam početak rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna statuta izazvalo buru - postavilo se pitanje kvoruma. Da bi amandman prošao bila su potrebna najmanje 934 glasa, pola plus jedan glas. Ispostavilo se da je teško vidjeti koliko je u tom trenutku ljudi u dvorani, budući da je dobar dio delegata sjedio po kafićima, a kada se prebrojalo u dvorani, računalo se sa svih 1866 delegata. Josip Leko, kojemu je nesebično asistirala Neda Ferić-Vac izazvao je lavinu zvižduka i protesta, rekavši da ne treba brojati sve listiće, iako se prostim okom vidjelo da je većina listića zelene boje, odnosno "za". Buka je bila tolika da je Igor Dragovan počeo spominjati želju da se izazove kaos. Čak su se vani, van dvorane mogli zamijetiti i oni koji izgleda, nisu pripadali delegatima SDP-a, ali ničim nisu odavali to, osim upornim mobilnim pozivima nekome i to pomalo nervozno. Vjerojatno se radilo o HDZ-ovim ubacivačima na terenu koji su svojoj središnjici javljali tijek odvijanj Konvencije i sam problem oko glasovanja za amandmane na statut SDP-a. Tijekom maratonskog glasovanja pozlilo je Borutu Pavliču, jednom od gostiju na SDP-ovoj Konvenciji, koji je ubrzo nakon toga preminuo. Informaciju o Pavlićevoj smrti novinarima je potvrdio Davor Bernadić, saborski zastupnik SDP-a. Umrli Pavlič je bio član donjogradske zagrebačke organizacije SDP-a. Ta smrt je definitvno pomračila, kako samu konvenciju, tako i slavlje pobjednika.

MILANOVA LISTA

Ipak, većina SDP-ovih delegata se primirila kad je shvatila da bi za utvrđivanje kvoruma trebalo ponovo izaći iz dvorane i ponovo se registrirati. Prepucavanje Borisa Šprema koji je branio prijedlog statuta i Mate Arlovića koji je bio najuporniji u nuđenju amandmana, pokazalo je podjelu unutar SDP-a u dvorani koja se osijećala od jutra. Prema mišljenju nekih, postojao je plan da se Konvencija treba prekinuti čim prvi amandman bude prihvaćen, osobito ako to ne bi bili amandmani koji bitno narušavaju koncepciju zacrtanog statuta, poput povećanja broja potpredsjednika ili članova predsjedništva. Pronio se i glas da su Zoran Milanović i Ingrid Antičević-Marinović osobno razgovarali s nekim predlagateljima amandmana iz Dalmacije i nagovarali ih da povuku prijedloge. U međuvremenu se Gordana Grbić, poznata novinarka i SDP-ova glavna osoba za odnose s javnošću i s medijima nesebično trudila svim svojim kolegama novinarima prenositi točne informacije o tijeku donošenja amandmana i uvjeravanju kako će ipak sve proći u najboljem redu, te da se pripremamo za ručak, što se je na kraju, jasno, pokazalo u potpunosti točnim.
Znakovit je bio i dijalog Zorana Milanovića s piscem ovih redaka koji se u pauzama oko donošenja amandmana vodio ispred šatora van dvorane gdje je bio planiran ručak za sve nazočne:

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Gospodine Milanoviću, vidim da ste postali zvijezda poput Vlatke Pokos pa učestalo dajete autograme na poleđinama iskaznica delegatima koji vas opkoljuju.

Zoran Milanović: - Ma nisam ja nikakva zvijezda, (uz smijeh) što ćete, moram im se potpisati kad to traže od mene.

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Nego, reci mi Zorane, .... možemo valjda na "TI", vršnjaci smo, ... kog si boga Aci Stankoviću u "Nedjeljom u 2" na 7 postavljenih pitanja odgovorio čak na pet njih s "nemam pojma"? Znaš li da si od mene dobio tada nadimak "Zorannemampojma" kojeg su čak i preuzeli u ponavljanju neki od kolega novinara?

Zoran Milanović: - Možemo na "TI", naravno. Čuj, to mi je bilo prvo obraćanje javnosti na TV-u u svojstvu predsjednika stranke. Svakome pa i meni se može dogoditi greška. Da, znam (uz smijeh) da si me prozvao "Zorannemampojma".

Glavni urednik IMPERIAL-a: - U obraćanju delegatima spomenuo si osvajanje i onih izbornih jedinica u kojima SDP na zadnjim parlamentarnim izborima, jednostavno, nije uspio. Što misliš, hoćeš li danas pobijediti i ponovo biti izbran za predsjednika stranke? Zar si zaista toliko siguran da ćeš, ako danas pobijediš, također na sljedećim lokalnim izborima uspjeti osvojiti neosvojivu HDZ-ovu desetu izbornu jedinicu u Dalmaciji koju neki zovu HDZ-ovom neosvojivom tvrđavom?

Zoran Milanović: - Vidi, ja se borim, ali i priznajem da je HDZ u Dalmaciji izuzetno jak. Mene brinu oni (uz smijeh) koji unaprijed znaju sve. Ako pobijedim na ovoj Konvenciji, kao što sam već rekao, učinit ću sve da pobijedimo i na onim mijestima u Hrvatskoj u kojima smo dosad gubili.

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Hvala na odgovorima i sretno danas.

Zoran Milanović (uz rukovanje sa mnom): - Hvala.

Amandmani na statut i Statut SDP-a su ipak usuglašeni i prihvaćeni točno u 15:53 sata, pa je uslijedilo izvješće kandidacijske komisije i predstavljanje kandidata za predsjednika SDP-a.
Prvi se SDP-ovim delegatima i gostima Konvencije obratio Dr. sci Dragan Kovačević, doktor ekonomskih znanosti i profesor financija i međunarodnih financija na VPS, otac dvoje djece, rođen u Požegi, u znaku Djevice 2.09.1969. godine, te član uprave zagrebačkog Holdinga. U pauzama glasovanja priznao mi je da je poklonik mainstreama u glazbi, te da rado sluša >"Pink Floyde", ali i >"Zlatne Dukate".em>
- Kriva politika prepucavanja s našim tradicionalnim stranačkim partnerima obilježila je proteklo razdoblje SDP-a. Na parlamentarnim izborima smo gubili povjerenje građana u ključnim trenucima. Podijela na stare i mlade u SDP-u koja je danas aktualna, ne valja! Ne smije biti više mržnje koja je ovih dana vidljiva u medijima i na internet stranicama. Zašto bi netko u SDP-u mrzio mene, Davorka ili Zorana? To nikako nije dobro za našu stranku. - rekao je u svom zadnjem obraćanju delegatima SDP-a Dragan Kovačević.
Potom se nazočnima obratio aktualni predsjednik mr. sc. Zoran Milanović, rođen u znaku Škorpiona 1966. u Zagrebu. Za predsjednika SDP-a je prvi put izabran na Desetoj izvanrednoj izbornoj konvenciji SDP-a, 2. lipnja 2007. godine u Zagrebu. 1988. godine završio je magisterij prava Europske Unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu, te 1990. diplomirao pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao zastupnik u Hrvatskom saboru, te bio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u ovoj godini. 2007. godine, dakle, kako smo naveli, postaje predsjednik SDP-a. a 2004. godine bio je članom Izvršnog odbora SDP-a za međunarodnu suradnju i suradnju s drugim strankama. 2003. godine bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova RH za Političku multilateralu, a 1999. godine nacionalnim koordinatorom za NATO, pri Ministarstvu vanjskih poslova RH. 1996. godine bio je savjetnikom u hrvatskoj misiji pri Europskoj Uniji i NATO-u u Bruxellesu, da bi 1994. godine sudjelovao u mirovnoj misiji OESS-a u Nagorno Karabahu u Azerbejdžanu. U 1993. godini radio je u MVP, na Odjelu međunarodnih pravnih poslova u kojem ga je primio sadašnji hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, a potom je radio u političkoj multilaterali Odjela međunarodnih pravnih poslova pri MVP, da bi prije toga bio pripravnikom na Trgovačkom sudu u Zagrebu.
- Molim Vas da vodim ovu stranku još četiri godine. Ja sam političar koji politiku doživljava kao služenje zajednici, a ne spletkarenju. Ovo je izbor! Ova stranka je naš ponos. Moj ponos. Nigdje nije okupljeno ovoliko pameti kao i stručnosti. To ima samo SDP! Ivica Račan je napravio od SDP-a čvrst temelj, a na nama je da gradimo kat. Ja nisam sudjelovao u Domovinskom ratu, ali mnogi SDP-ovci jesu. Sad se trebamo boriti za decentralizaciju. Ovakav model vođenja zemlje ne valja. Ovo treba mijenjati. Klučne odluke donose se zajedno i to tamo, u onim hrvatskim sredinama gdje nas nema. Ne trebamo podcijeniti HDZ-ovog protivnika koji je jak. Tražimo najuglednije i najpoštenije hrvatske građane. Vidim politiku kao biranje među ljudima, a SDP vidim kao stranku integriranu u Europu. SDP trebaju predstavljati ljudi - Europljani. Brodogradnja i šklovanje su veliki problemi danas u Hrvatskoj. Vi odlučujete o svemu, pa tako i o tome tko će voditi ovu stranku. Naša stranka! Novi SDP! Nova Hrvatska! Živjeli! - riječi su Zorana Milanovića.
Treći i poslijednji kandidat za predsjednika, Davorko Vidović (rođen 26. lipnja 1956. godine u astrološkom znaku Rak, oženjen suprugom Vesnom rođ. Hergešić, dr. medicine zaposlen u Bolnici Sisak, otac kćeri Ane (r.1981.) i Mirne (r.1986.), školovan u Sisku, Zagrebu, Chicagu i Seattleu (SAD) i Bonnu (SR Njemačka), vanjski suradnik i novinar spiker Radio Siska (honorarno), nastavnik, profesionalni član SDP-a, potpredsjednik SDP-a, svojevremeni ministar rada i socijalne skrbi u Vladi RH (2000-2003) saborski zastupnik, predsjednik Odbora za obitelj, mladež i sport, član Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo i član Odbora za ratne veterane, sudionik u Domovinskom ratu, pomoćnik zapovjednika 120. brigade "Ban Toma Bakač" Hrvatske vojske i pomoćnik zapovjednika Zapovjedništva obrane grada Siska, nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991 i Reda hrvatskog trolista) obratio se također delegatima riječima:
- Diana Pleština me podsjetila na jedan stih: "Iz daljine dolazimo i dalek je naš put". Proglašavaju me Račanonostalgičarom. Ja se ponosim time i vremenu Ivice Račana koje nam i nije bilo sklono. U Hrvatskoj uvijek može postojati alternativa. SDP je od nule došao do pobjede u 2000. godini. Sada, SDP mora voditi politiku koja će odsjeći glavu korupcijskoj hobotnici u Republici Hrvatskoj. Nitko ne smije biti prestar ili premlad za SDP. Podjele svrstavanja su najpogubnije za SDP, uz širenje netrpeljivosti i mržnje prema bilo komu u ovoj stranci. To je nedopustivo! Nema toga vođe koji će vas tretirati kao stranačku vojsku. Papiriće s imenima koje su vam turnuli u ruke da glasate, bacite odmah sad u smeće, jer vi imate svoju glavu! Nemam parole za vas. Došao sam ponuditi to što imam: iskustvo, hrabrost, strpljivost - to do čega mi je najviše stalo. Ne smijemo izgubiti srce SDP-a i povjerenje. Novi SDP - da! Ali na Račanovim idejama. Toga se nikada ne smijemo odreći. Hvala!
Prije samih izbora koji su predviđeni u 19:15 sati organiziran je kasni ručak za sve nazočne na kojem je nuđeno obilje mesnih delicija s roštilja, kolača, voća, vina, mineralne vode, piva i sokova.
Na SDP-ovoj Konvenciji bilo je i zakulisnih igara. Prijepodnevni dio konvencije SDP-ovci su iskoristili za lobiranje. Gotovo da i nije bilo kandidata koji nije pokušao među delegatima prikupiti koji glas ispijajući kavu, prijateljski se obračajući glasačima ili ih nagovarajući da baš njemu ili njoj moraju dati svoj glas. SDP-ovac Duško Ljuština je također prikupljao glasove i nagovarao delegate, izbjegavajući novinare u širokom krugu, tako da nismo od njega osobno mogli ni provjeriti nedavno saznanu informaciju po kojoj je on navodno, nosio pečeno janje na ramenu kad se prvi put pojavio u Zagrebu, te (pričaju očevici tog događaja) upitao ljude na zagrebačkom željezničkom kolodvoru: - Koga moram u Zagrebu podmititi ovim janjcem da bi me saslušao?
SDP-ovski "kulturnjak" Antun Vujić bio je vidno nemiran i pomalo bijesan iz samo njemu znanih razloga, no kad se zna činjenica da on nikako "ne miriše" Zorana Milanovića, nije tom njegovu raspoloženju na Konvenciji ni za čuditi se. S druge strane, riječki SDP-ovac, po mnogima "tata SDP-a iz sjene" i veliki zagovaratelj Zorana Milanovića, drug Slavko Linić izgledao je poprilično zadovoljan tijekom same Konvencije, što se baš i ne bi moglo reći za Željku Antunović, koja je često viđana s čašicom u ruci, valjda mineralne vode, ne znamo točno.
Obećavale su se podrške i razvrgavali dogovori čak i za najniže stranačke dužnosti. Veliki broj kandidata za sve dužnosti stvorio je zbrku u glavama čak i najupućenijih u međustranačke odnose. Nešto prije početka glasovanja pojavila se i takozvana Milanova lista. Na njoj je bio popis imena na koja "tipuje" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Odani mu stranački ljudi tako su trebali glasovati za Dragana Kovačevića.
Iako Kovačević ni u jednom trenutku nije želio potvrditi povezanost s moćnim zagrebačkim gradonačelnikom, koji mu je uostalom i poslodavac u Holdingu, očito je Bandić zaključio da mu je upravo on najmanja opasnost unutar partije. Bandićevu podršku su, kako izgleda, dobili također i Mato Arlović, Komadina, Mršić i Jurjević, te ostali.
No, nisu samo Bandićevi lobirali. Na mobitele nekih SDP-ovaca stigla je i SMS poruka stanovite Jasenke Borić iz matične Milanovićeve črnomerečke organizacije u kojoj stoji: "Ja ću glasati za Jelušića i Marasa u Zagrebu, Mimicu, Opačićku, Lovrić i Mršića, Borzan, Obersnela, te Ostojića. Budi diskretna u lobiranju i nismo se čule". SMS je, dakako, završio na krivom broju, navodi portal www.vecernji.hr i tako je umjesto diskretnog lobiranja proslijeđen novinarima.
Dakle, prvi krug glasovanja je završio točno u 22:40 sati nakon što je nebrojeno puta padao računarski sustav. U prvom krugu se već znalo da je pobjedu za predsjednika SDP-a osvojio Zoran Milanović. No, za sve ostale važne funkcije u stranci, oba potpredsjednička mjesta i članove predsjedništva bio je potreban drugi krug, prije kojeg je opet organizirana, ovaj put večera, dakako, za sve nazočne.
Prilikom čestitanja novom-starom predsjedniku Zoranu Milanoviću, dobacio sam mu u šali:

Glavni urednik IMPERIAL-a: - Zorane, dakle, koliko vidim, nije pobijedio ni Davorko, ni Ti, ni Dražen, već Ivo Sanader !
(Dakako, aludirao sam na Milanovićev osvojeni postotak koji je skoro pa dosegnuo i 100%-tni Sanaderov na HDZ-ovim Saboru gdje premijer nije imao nikakvog protukandidata).

Zoran Milanović: - Da, u pravu si ! Samo, (uz smijeh i stisak ruke), Ivo je ipak pobijedio sa 100% glasova, a ja sa malo manje. On nije imao konkurente, ja jesam, u tome i jest razlika između njega i mene.

Nakon kasne večere, u drugi krug nakon glasovanja ušli su Zlatko Komadina sa 838 glasova, Milanka Opačić sa 784 glasa, Ingrid Antičević-Marinović sa 561 glasom i Neven Mimica sa 518 glasova.
U prvom krugu su članovi predsjedništva postali Tonino Picula, Zvonimir Mršić, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić koji su dobili više od potrebna 934 glasa, a u drugi krug morali su ići Željka Antunović sa 897 glasova, Milan Bandić sa 753 glasa, Nenad Stazić sa 602 i Boris Šprem sa 387 glasova, te Biljana Borzan sa 891 i Zdravko Ronko sa 335 glasova.
Među prvima su Zoranu Milanoviću, još prije službene objave rezultata, čestitali Dragan Kovačević i Davorko Vidović, a za fotografe su odradili i prvu zajedničku fotografiju prilikom koje je bilo vidljivo da je pobjednik u prvi trenutak malo ustuknuo, no, brzo je popravio dojam i rukujući se s dvojicom izazivača ipak slikao. Nakon objave rezultata prolomio se gromoglasan pljesak za pobjednika.
No, na obraćanje delegatima trebalo je pričekati konačni završetak izbora, a za to je trebala proći ponoć. Prve analize rezultata pokazale su da Milanović može biti djelomično zadovoljan. Njegova pobjeda je apsolutna i tu je definitivno trijumfirao, što, jasno, nije ni skrivao. No, činjenica kako je prije drugog kruga izgledalo da će potpredsjednici biti, kao i do sada, Milanka Opačić i Zlatko Komadina, koji je njegov veliki oponent, umanjila je Milanovićev osjećaj zadovoljstva, a kako se i moglo čuti prije konvencije, sama pomisao da u predsjedništvo uđu Željka Antunović i Milan Bandić (koji su dobili izuzetno visok broj glasova u prvom krugu) bila mu je posebno neugodna.
- Predsjednik SDP-a Zoran Milanović će imati izuzetno mnogo posla, ukoliko želi zadržati homogenost svih stranačkih tijela. Obzirom na to da je u samoj kampanji bilo niz neugodnosti i podmetanja i da su u suprotstavljenim frakcijama nerijetko padale i jako teške riječi (prisluškivanje od strane Milanovića, primjerice), trebat će poprilično mnogo vremena da se same rane zaliječe. S druge strane, njegovi ljudi u vrhu stranke bit će mu sigurna i stabilna podrška i vjerojatno će se s njima najviše savjetovati u bliskoj budućnosti - rekao je jedan stari SDP-ovac koji je s razlogom želio ostati anoniman.
Nakon što je, dakle, Zoran Milanović na SDP-ovoj 11. izbornoj Konvenciji opet izabran za predsjednika najjače opozicijske stranke u Hrvatskoj, njegovi protukandidati Dragan Kovačević i Davorko Vidović su upitani od strane novinara vide li sebe u novom Milanovićevu timu izjavili:
- Vidim se u timu novog-starog predsjednika SDP-a. Uvjerljiva pobjeda Zorana Milanovića već u prvom izbornom krugu je ono što se i očekivalo. Zadovoljan sam što sam dao prilog demokratičnosti konvencije - izjavio je medijima Davorko Vidović.
- U ovom trenutku se ne mogu izjasniti vidim li se u Milanovićevom timu, ali pritom najavljujem kako ću odluku o tome donijeti idući tjedan i izvjestiti hrvatsku javnost. Zahvaljujem svim SDP-ovim delegatima koji su mi dali glas, no izražavam istodobno i žaljenje što nisu prepoznali moj program "Za jaki i pobjednički SDP" - rekao je novinarima Dragan Kovaćević, a na IMPERIALOV direktni upit misli li kako je Milanovićevom pobjedom najviše, ustvari dobio HDZ i dr. Ivo Sanader, Kovaćević je izjavio: >- Naravno, nažalost - očito aludirajući na ne tako davni zaključak hrvatskih novinara i političkih analitičara da sve ono što je Zoran Milanović za SDP dosad učinio, je samo pomagalo, odnosno donosilo vodu na mlin vladajućem HDZ-u.

Ipak, konačnim zbrajanjem svih glasova delegata koji su na SDP-ovoj Konvenciji glasovali za svoje favorite, lako se uočava kako se ovdje radi o Milanovićevoj Pirovoj pobjedi. SDP-ova Konvencija donijela je tri pobjednika: Zorana Milanovića na mjestu predsjednika SDP-a, te njegove oštre kritičare, Željku Antunović i Milana Bandića na mjestima članova Predsjedništva. Zoran Milanović tako nije ostvario svoj cilj: ključna tijela svojeg SDP-a nije zauzeo "svojim" ljudima, uz čiju bi podršku, dakako, lakše provodio svoje planove. Njegova osobna pobjeda nije ispala i pobjedom njegove politike, te mnogi u ovome vide Milanovićev početak kraja (!?).
Iz Milanovićevih se krugova često moglo nedavno čuti kako Milan Bandić i Željka Antunović ne smiju proći, jer će u protivnom, on to smatrati svojim osobnim porazom. Ali, Željka i Milan su ipak - prošli.


Post je objavljen 11.05.2008. u 17:26 sati.