Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

ČEKA LI HRVATSKO MINISTARSTVO PRAVOSUDJA EUROPSKU UNIJU DA OBAVI NJIHOV POSAO?

Napisao: hrvatska Ivan Kabalin, dipl.ing. hrvatska

Nezavisnost sudaca ideal je svih demokratskih država, pa tako i naše. Pod tim se podazumijeva nezavisnost od protuzakonitog utjecanja na suce, ali i stroga zavisnost sudaca od važećih zakona, Ustava, a naročito od zakona zdravog razuma. Stim u svezi, navest ću podatak da je Franco Frattini, potpredsjednik Komisije EU, iako diplomatski, odlučno svojevremeno ustvrdio kako je "nezavisnost sudaca na hrvatski način" za EU neprihvatljiva.
Novinari su imali čast saznati kakva je komunikacija predsjednika Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Đure Sesse sa stvarnošću. Stvarnost katastrofalnog stanja u našem sudstvu, pogotovo u zemljišno-knjižnim odjelima, da u našim sudovima nitko ne može odgovarati za kriminal, pa čak i percepciju svojeg prethodnika Vladimira Gredelja da je "previše sudskih odluka koje vrijeđaju zdrav razum" - Đuro Sessa ne prihvaća. To proglašava percepcijom - "percepcijom" (opažaj, opažanje, primanje dojmova, poimanje, shvaćanje, zamjećivanje) i za njega je naša stvarnost drukčija.
- Kojim metodama dolazi do stvarnosti Đuro Sessa da je u našem sudstvu idealna situacija i da je jedini problem potpuna neovisnost našega sudstva - vjerojatno i potpuna neovisnost o zdravom razumu!?
Skandal za skandalom u našem sudstvu nikako da pokoleba Đuru Sessu. Ni autoritet Europske Unije nikako da ga pokoleba.
Tako sam se gorko nasmijao kad su mediji "otkrili" kako je zagrebački odvjetnik Branimir Tuškan podnio stegovnu prijavu protiv Đure Sesse. Da su se potrudili, saznali bi da protiv Đure Sesse postoje brojne, da ne kažem bezbrojne, argumentirane stegovne prijave, a da za njih dovoljno argumenata daju i njihovi javni istupi. Međutim i DSV i ministrica pravosuđa, iz samo njima znanih razloga, ne poduzimaju ništa u svezi s tim prijavama, nego prebacuju mjerodavnost za to jedni drugima. Čekaju valjda Europsku Uniju da obavi njihov posao. Zaboravljaju pritom kako EU prakticira u takvim slučajevima - zapovjednu odgovornost. Poznata je službena ocjena Europske Unije o stanju u hrvatskom pravosuđu, osobito u odugovlačenju s neriješenim slučajevima - da je to stanje još uvijek katastrofalno. Đuro Sessa to je javno proglasio "anonimnim pričama". Takvu stajalištu priklonio se i njegov nasljednik na položaju prvog čovjeka Općinskog suda u Zagrebu. Nisu čelnici Europske Unije ni glupi, ni neinformirani. Oni su obaviješteni o tim ispadima Đure Sesse i o tome da vlast u Hrvatskoj na to naklono gleda.
yes

Post je objavljen 06.11.2007. u 00:06 sati.