Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

ISLAMSKA REPUBLIKA IRAN POD NAJOŠTRIJIM SANKCIJAMA OD 1979. GODINE

hrvatska Napisao: Theo Ljubić hrvatska

Bijela kuća i administracija U.S. predsjednika Georg-a Walken-a Bush-a je prije nekoliko dana uvela najnovije sankcije Islamskoj Republici Iran, ptužujući režim u Teheranu kako podržava terorizam na Bliskom Istoku, izvozi projektile i razvja nuklearni program. Ovdje je riječ o najoštrijim američkim sankcijama još od 1979. godine kada su Sjedinjene Američke Države s Teheranom prekinule sve diplomatske odnose.
Američka državna tajnica Condoleezza Rice i U.S. ministar financija Henry Paulson izjavili su medijima kako se poduzimaju mjere protiv iranske Revolucionarne garde, njezine postrojbe za posebne operacije Quids, te 20-tak banaka i tvrtki, kako bi se kaznilo Teheran zbog njegova pomaganja terorističkim organizacijama u Iraku i na Bliskom Istoku. Interesantan je podatak da su među tim bankama i državna banka Melli, te još dvije, koje su također državne. Sankcije će, dakako, onemogućiti da banke i tvrtke u vlasništvu ili pod nadzorom Revolucionarne garde imaju prstup američkom financijskom sustavu, što će se, nadalje, u jako velikoj mjeri odraziti i na međunarodno bankarstvo.


POTEZ BEZ PRESEDANA

Američka je vlada proglasila
snage iranske Revolucionarne
garde pomagačima terorizma,
što je potez bez presedana
protiv oružanih snaga jedne
suverene zemlje. Pravila na
međunarodnoj sceni se očito
mijenjaju. smokinsmijeh

Uvedene mjere rezultirat će zamrzavanjem imovine navedenih banaka, pojedinaca i tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, a također će se tvrke izva USA obavještavati o tome da bi poslovanje s tim iranskim entitetima moglo biti problematično.
Državna tajnica Rice je ocijenila kako će ove mjere biti "snažno sredstvo odvraćanja", a u cilju kako bi tvrtke u USA i u inozemstvu prekinule poslovne veze s Islamskom Republikom Iran, odnosno s režimom Mahmouda Ahmanidžejada.
- Iranske banke koriste niz varki kako bi izbjegli i najstrože kontrole. Postoji sve veća vjerojatnost da se, ako se posluje s Iranom, ustvari posluje s iranskom Revolucionarnom gardom - izjavio je ministar financija.


Uz uvođenje vlastitih sankcija koje će zacijelo nanijeti znatne teškoće poslovanju Irana s inozemstvom, U.S.A. istodobno nastoji pridobiti članice Vijeća sigurnosti UN-a za treću rezoluciju s novim, oštrijim sankcijama za režim u teheranu, koji unatoč ranijim mjerama UN-a, još uvijek nije zaustavio razvoj svog nuklearnog programa.
Razvoj nuklearnog programa, ustvari, nije pravi problem. Pravi je problem taj što se nakon izjava iranskog predsjednika Ahmadinedžada o tome kako Izrael treba zbrisati s lica planeta Zemlja na Zapadu smatra kako je upravo iransko razvijanje nuklearnog oružja prijetnja, ne samo za Izrael, već i za cijeli Bliski Istok, te za mir na planeti Zemlja u cjelini.


Post je objavljen 01.11.2007. u 17:05 sati.