Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

POTVRDA PRAVILNE POLITIKE: HDZ IDE DALJE

Napisali: hrvatskaZoran Milanović & Marijan Lipovachrvatska

PREDSJEDNIK HDZ-a ZAHVALIO JE SVIM HRVATSIM GRAĐANIMA KOJI SU IZAŠLI NA IZBORE, ALI I SUPARNICIMA NA "ŽESTOKOJ, ALI IPAK KOREKTNOJ POLITIČKOJ UTAKMICI"

Veliko povjerenje koje su nam dali hrvatski građani potvrda je da smo vodili pravilnu politiku u protekle četiri godine. Prioriteti u sljedećem razdoblju bit će nam rast standarda građana, ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva, završetak tranzicije, posebna briga za mlade i umirovljenike, otvaranje novih radnih mjesta, dovršetak infrastrukturnih projekata i ulazak u EU i NATO, i siguran sam da ćemo sve te ciljeve ostvariti. Rekao je to u nedjelju predsjednik HDZ-a Ivo Sanader obračajući se novinarima u HDZ-ovom izbornom stožeru u Muzeju Mimara oko 22.30 sati, nakon što je prema neslužbenim rezultatima HDZ vodio oko pet mandata ispred SDP-a, ne računajući XI. izbornu jedinicu.

ČESTITKE EUROPSKIH ČELNIKA

Sanader je ustvrdio da je pobjeda HDZ-a izvjesna, ali da je on neće proglasiti dok rezultati ne budu potpuni. "Razgovarao sam s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i rekao mu da očekujem mandat kad se proglase službeni rezultati, s čime se on složio i nastavit ćemo dobro surađivati", dodao je Sanader.
Novinare je obavijestio da su mu na pobjedi čestitali i njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Pottering i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens. Zahvalio je svim hrvatskim građanima koji su izašli na izbore, ali i suparnicima na "žestokoj, ali ipak korektnoj političkoj utakmici". Kritički se ipak osvrnuo na negativne stavove o Hrvatima izvan Hrvatske koji su se mogli čuti u kampanji.
"Razumijem da je nekome teško što ne može dobiti glasove određene skupine hrvatskog društva, ali to je onda problem te stranke i politike koju vodi. Pozivam sve da zatvorimo to poglavlje", poručio je Sanader. Što se tiče budućih koalicijskih partnera, Sanader je rekao da je s partnerima u "kreativnom i iskrenom kontaktu".
U Mimari je od objave prvih neslužbenih rezultata vladala slavljenička i pobjednička atmosfera koju je obilježilo skandiranje "Ivo-Ivo", "pobjeda", "idemo dalje" i pjevanje domoljubnih pjesama. Posebno dobro raspoloženje zavladalo je kad se na televizijskim ekranima pojavila ljestvica rezultata na kojoj je Ivo Sanader zauzeo vodeću poziciju, ispred čelnika SDP-a Zorana Milanovića, kojima su izlazne ankete davale prednost od oko pet mandata ispred HDZ-a. Sanader se kritički osvrnuo na te i druge ankete, rekavši da se njima muči građane.

VELIKA ODGOVORNOST

Nazočnim stranačkim dužnosnicima i aktivistima Sanader se obratio okružen prvim kandidatima s izbornih lista. Zahvalio je svima koji su pridonijeli pobjedi HDZ-a, istaknutim članovima stranke, sportašima, pjevačima, braniteljima te svojoj supruzi i kćerima.
"Ovaj mandat koji smo osvojili znači veliku odgovornost, znači da Hrvatska od nas očekuje rješavanje svih ljučnih pitanja. Hrvatska ima naše jamstvo da ćemo učiniti sve kako se za četiri godine ne bismo imali čega sramiti", rekao je Sanader.
Osim članova HDZ-ova vodstva i kandidata na listama, podršku HDZ-u u njihovu stožeru došli su dati i sportaši i estradne zvijezde koje su nastupale i tijekom izborne kampanje, a HDZ-ovo slavlje uz tortu, šampanjac i pjesmu nastavilo se duboko u noć.

=================================================================================
Miroslav Ćiro Blažević
HRVATSKA JE SPAŠENA

"HDZ je dobro vodio kampanju, u kojoj sam i ja dao svoj prilog, a pobijedio je jer ima Ivu Sanadera koji je pokazao da je veliki europski političar", kazao je Vjesniku pjevač Mišo Kovač, dok je "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević prve rezultate prokomentirao riječima: "Oduševljen sam. Hrvatska je spašena. Zahvaljujem svim građanima koji su prepoznali pobjedničku opciju i na vrijeme shvatili kakva bi ih opasnost čekala u sljedeće četiri godine da je pobijedio SDP".

Hebrang
IMAT ĆEMO VIŠE I BEZ DIJASPORE

"Ove izlazne ankete kažu jedno, a druge drugo. Ipak bih pričekao službene rezultate i iz XI. jedinice, premda sam uvjeren da ćemo i bez dijaspore imati više mandata od SDP-a", rekao je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang. Što se tiče dijaspore, dodao je kako vjeruje da će HDZ imati više mandata nego do sada jer je na izbore izašao znatno veći broj birača.

J. Kosor
RADILI SMO POŠTENO; REZULTATI OČEKIVANI

"Zahvaljujem svima koji su svoj glas dali HDZ-u. Ovakve rezultate smo i očekivali jer smo pošteno odradili ove četiri godine i učinili ono što smo mogli. SDP-ov program se pak sveo na ocrnjivanje i omalovažavanje HDZ-a i njegova predsjednika. Pokazalo se da se na izbore mora ići s konkretnim programima i mjerama", izjavila je zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.
=================================================================================



HDZ ide dalje

Napisao: hrvatska ZORAN MILANOVIĆ hrvatska

Prema neslužbenim i nepotpunim podacima Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je i nakon ovih parlamentarnih izbora najjača pojedinačna stranka koja i u Hrvatskoj osvaja nekoliko mandata više od svog glavnog političkog rivala SDP-a. Ako tome uspjehu u Hrvatskoj pridodamo i najvjerojatnije šest osvojenih mandata u XI. izbornoj jedinici, dijaspori, onda se s pravom može reći da je HDZ i statistički i moralno pobjednička stranka unatoč zlogukim prognozama bezbrojnih anketa koje su sve ovo vrijeme davale konstantnu prednost najjačoj oporbenoj stranci i njezinu mladom lideru Zoranu Milanoviću.
Uspjeh HDZ-a tim je veći jer se stjecao dojam da je u jednom trenutku vladajuća stranka bila sama protiv svih. Cjelokupna oporba kao da se urotila u želji da svrgne s vlasti HDZ, što je apsolutno pogodovalo socijaldemokratima. No stara narodna mudrost koja kaže: "Ako su svi protiv tebe, onda si ili sto posto u krivu ili sto posto u pravu", može se u dobroj mjerim primijeniti i u slučaju HDZ-a. Jer unatoč takvoj situaciji, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader bio je sto posto u pravu kada je neprestano ponavljao kako je uvjeren da će hrvatski građani znati prepoznati pobjednički tim koji je u prethodnome mandatu pokrenuo Hrvatsku, a i u idućem će ići i dalje.
Sanader je bio u pravu jer je znao da je politka koju je vodio sa svojim koalicijskim partnerima bila vjerodostojna i konkretna bez zbroja praznih obećanja, kako su se ponašali jegovi prethodnici ili sadašnji pretendenti na vlast čija je retorika u izbornoj kampanji često bila samo puki verbalizam i gotovo ništa više.
Imajući sve to u vidu, ovaj uspjeh HDZ-a tim je i veći jer u takvom okružju, kada se ne priznaju rezultati nego se samo vodi gola borba za vlast, znatno je teže doći do cilja. No HDZ je imao viziju, programe i rezultate koje su hrvatski građani znali prepoznati i zahvaljujući tome postigao je i na ovim parlamentarnim izborima najbolji rezultat. Još im ostaje dogovor s koalicijskim partnerima pa da na kraju s olakšanjem uzviknu: "Idemo dalje!".


Preneseno iz tiskovine VJESNIK, ponedjeljak, 26. studenog 2007. * ZAGREB (V. i VI. izdanje), BROJ 21386, stranica 2. i 3.

Post je objavljen 27.11.2007. u 12:09 sati.