utorak, 31.01.2006.

Scream (1996)

Image hosting by Photobucket Scream, SAD, 1996.
Redatelj: Wes Craven
Glume: Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Skeet Ulrich, Drew Barrymore, Matthew Lillard, Rose McGowan, Jamie Kennedy...
Ocjena: 9

Nakon što se dogodi stravično ubojstvo njezine prijateljice, Sidney Prescott (Neve Campbell) koja se još uvijek oporavlja od smrti svoje majke odluči istražiti taj misterij uz pomoć nekolicina svojih frendova, novinarke Gale Weathers (Courteney Cox) i mladog policajca Deweya (David Arquette). Nakon što ju ubojica napadne i skoro ubije, Sidney krivo optuži svog dečka Billya Loomisa (Skeet Ulrich) za pokušaj ubojstva.
No nakon što jedan po jedan od njezinih frendova počnu umirati, Sidney će shvatiti da je osoba koja je prije godinu dana silovala i ubila njezinu majku možda osoba koja ju trenutno pokušava ubiti... A ono što je najgore je to da se sva ubojstva počinju događati točno na godišnjicu smrti njezine majke...

Image hosting by Photobucket Izvrstan horror legendarnog Wesa Cravena (original The Hills Have Eyes) po meni je definitivno jedan od najboljih horrora ikada, a za taj uspjeh su zaslužne odlična Cravenova režija i sjajan scenarij Kevina Williamsona (I Know What You Did Last Summer) koji je u isti čas zastrašujuć, inteligentan, dinamičan i duhovit.
Iako se kroz cijeli film vidi Cravenovo strahopoštovanje prema nekim kultnim horrorima, poput Noći vještica i Aliena, Craven se u isto vrijeme sprda s drugim slasherima, tipa Friday the 13th, Slumber Party Massacre itd. Mora se spomenuti i vrlo impresivna glumačka postava (koja se sastojala od tada anonimne Neve Campbell do "prijateljice" Courteney Cox) te izvrsna atmosfera koja se savršeno provlačila kroz cijeli film.

Uglavnom, Vrisak je po meni jedan od najboljih horrora ikada koji će vas čak i u nekim trenucima nasmijati (bravo Williamson!), a ako su vam se svidjeli filmovi poput Nightmare On Elm's Street i Halloween, ovaj film vas zasigurno neće razočarati, a moram priznati da ja osobno nisam do kraja filma znao tko je ubojica (još jedan adut izvrsnog scenarija)... Jednostavno, ako niste pogledali meni jedan od najboljih filmova svih vremena, pitanje je- što čekate!?

| 20:42 | Komentiraj (11) | Isprintaj | #

subota, 28.01.2006.

Bride of Chucky (1998)

Image hosting by Photobucket Bride of Chucky, SAD, 1998.
Redatelj: Ronny Yu
Glume: Jennifer Tilly, Katherine Heigl, Brad Dourif, Nick Stabile, John Ritter, Alexis Arquette, Gordon Michael Woolvett, Lawrence Dane...
Ocjena: 7

Nakon što su ga prilično dobro izmasakrirali u prošlom nastavku sada već kultnog Chucky serijala, ubojitu lutku "Chucky" iz ralja policijske stanice spašava njegova bivša djevojka Tiffany (Jennifer Tilly) te ga odvodi kući s namjerom da ga ponovno sastavi pomoću neke voodoo magije. Uspjevši u svojemu naumu, Tiffany oživi Chuckya te se njih dvoje postepeno sprijateljuju, no nakon što se dogodi nekoliko svađica između naših glavnih junaka Chucky ubije Tiffany, a njezina duša pređe u žensku lutku te naše dvije glavne lutke odluče zajedno krenuti na krvavi pohod po tzv. amulet duša koji će im omogućiti tjelesnu egzistenciju i pravo ljudsko tijelo... A jedine osobe koje ih mogu zaustaviti su par Jade (Katherine Heigl) i Jesse (Nick Stabile) koji ni sami baš nisu previše pouzdani...

Image hosting by Photobucket Ne mogu izraziti šok i nevjericu nakon pogledanog filma. Od mnogih ljudi sam čuo da je ovo najstrašniji Child's Play nastavak da bi se film pretvorio u najsmješniji nastavak, što je naravno adut ovoga filma. Također sam primjetio veliki pomak u scenariji u odnosu na 3. dio (meni osobno najgori), a razlog zašto je film toliko popularan je upravo scenarij koji je više pisan kao komedija, nego kao horror, što je po meni jako dobra stvar. Iako nisam baš neki fan Ronnya Yua (Freddy Vs. Jason), čovjek je napravio dosta dobar posao s obzirom na to da je morao film pretvoriti iz ozbiljnog slashera u horror-parodiju. Jedina mana na koju sam naišao je glas Jennifer Tilly koji mi je bio stvarno iritantan, ali jebiga žena nije kriva što zvuči kao pokvarena mašina :).

U svakom slučaju, Bride of Chucky je veliki napredak u odnosu na zadnja dva nastavka te bi zapravo mogao reći da je ovo osobno moj najdraži nastavak iz Chucky ili točnije Child's Play serijala (ovo je 4. nastavak), a osim Seed of Chucky uskoro će izaći i 6. nastavak, navodno nazvan Legacy of Chucky, a razlog takvog planetarnog uspjeha ovog serijala je upravo- Bride of Chucky. Uglavnom, kao što i možete pretpostaviti, Bride of Chucky definitivno preporučujem ako ste gladni sat i pol prejebene zabave.

| 18:17 | Komentiraj (5) | Isprintaj | #

petak, 27.01.2006.

Dark Water (2005)

Image hosting by Photobucket Dark Water, SAD, 2005.
Redatelj: Walter Salles
Glume: Jennifer Connelly, Ariel Gade, Dougray Scott, Tim Roth, John C. Reilly, Pete Postlethwaite, Camryn Manheim, Perla Haney-Jardine...
Ocjena: 6

Nakon bolne rastave, Dahlia Williams (Jennifer Connelly) i njezina kćer Ceci (Ariel Gade) odluče okrenuti novu stranicu u svojemu životu preselivši se u novi skromni stan. Iako malen, stan se čini savršenim domom za njih dvije, a i veliki plus je to da su Cecin vrtić i Dahlijin posao u neposrednoj blizini njihova stana. No dok njih dvije zajedno uživaju, u isto vrijeme Dahlia vodi krvavu bitku sa svojim bivšim mužem za skrbništvo nad Ceci. No to nije jedini problem s kojim se Dahlia mora suočiti, jer uskoro se čudne stvari počnu događati vezane uz njihov maleni stan. Čudna škripanja, misteriozni glasovi i česta priviđenja male djevojčice samo su neki od njezinih problema. Osim toga, njihov strop uskoro počinje i "curiti".

Zbunjena tim konstantnim curenjem stropa, Dahlia odlučuje istražiti taj misterij, a nekolicina tragova ju dovodi do napuštenog stana koji se nalazi točno iznad njezinog stana te tamo pronalazi fotografiju djevojčice koja joj se non-stop priviđa, a nedugo zatim pronalazi i njezinu školsku torbu ne znajući da je ta djevojčica imenom Natasha nestala prije par godina. No nakon što se i Ceci počne imati priviđenja vezanu uz Natashu, Dahlia će se zapitati da li je Natasha stvarno nestala ili se iza toga krije grozna tajna...

Image hosting by Photobucket Zanimljiv remake izvrsnog japanskog filma "Honogurai mizu no soko kara" ili "Dark Water" portugalskog redatelja Waltera Sallesa snimljen je više kao triler nego horror. Iako ovaj film, za razliku od japanskog originala koji je bio strašno napet, nije bio toliko strašan, film se može pohvaliti nekakvom svojom originalnošću i izvrsnom i popularnom glumačkom postavom koja se sastoji od prekrasne Jennifer Connelly do uspješnog Tima Rotha. Vjerovatno se pitate zašto sam smjestio ovaj film među horrore ako nije bio toliko strašan, a razlog tome su neke zanimljivo realizirane scene i izvrstan početak. No kao veliku manu filma bih spomenuo totalno drukčiji kraj filma od originalnog kraja. Dok je u originalu kraj zapravo bio jedan od najboljih dijelova filma, kraj ovoga film se činio previše brzim, tj. izgledalo je kao da je redatelj požurivao s krajem filma da bi nakraju napravio totalno crap. Također moram i spomenuti doista loše razrađen duh djevojčice Natashe koji je zapravo trebao izgledati prilično strašno, dok je u ovom filmu duh izgledao kao da se netko doslovno posrao na njega.

Uglavnom, tražite li film u kojem se samohrana majka bori za skrbništvo nad kćeri onda je ovaj film pravi pogodak, no tražite li jeziv horror sa mnogobrojnim strašnim scenama, Dark Water ćete zaobići.

| 20:55 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

četvrtak, 26.01.2006.

The Ring Two (2005)

Image hosting by Photobucket The Ring Two, SAD, 2005.
Redatelj: Hideo Nakata
Glume: Naomi Watts, Simon Baker, David Dorfman, Elizabeth Perkins, Sissy Spacek, Gary Cole, Emily VanCamp, Ryan Merriman...
Ocjena: 7

6 mjeseci nakon što je otkrila smrtonosnu tajnu o video vrpci, Rachel Keller (Naomi Watts) i njezin sin Aidan (David Dorfman) preselili su se iz ogromnog Seattlea u mirni planinski gradić Asheville nadajući se novom i boljem životu. Isprva se sve čini izvrsnim- Aidan se postepeno prilagođava novom domu, a Rachel se na svojem novom poslu zbližuje sa simpatičnim Maxom (Simon Baker). No kada se dogodini ubojstvo lokalnog tinejđera, a na mjestu zločina se ponovno nađe tajnovita i smrtonosna vrpca, Rachel odluči ponovno istražiti taj misterij ne znajući da se smrtonosna Samara vratila u još gorem izdanju, a ovaj put ne vreba na nju, nego na njezinog sina Aidana...

Image hosting by Photobucket Moram priznati da mi se ovaj nastavak uspješnog "Kruga" u početku uopće nije svidio i mislio sam da mi je to jedan od najgorih nastavaka filmova (uključujući i grozan nastavak Egzorcista) koje sam ikada pogledao. No prije tjedan dana sam mu odlučio ponovno dati priliku i mišljenje mi se totalno promijenilo. Iako je film zaista bio u nekim scenama bio predvidljiv i ne baš previše inovativan, opet moram pohvaliti izvrsnu atmosferu i još bolju Naomi Watts, a i režija nije bila loša pošta se posla primio Hideo Nakata, redatelj originalnog Ringua. Još jedna mana ovoga filma su bili CGI efekti koji ne samo da nisu bili strašni, nego su na trenutke bili pomalo i smiješni.

Ako vam se jako svidio originalni "Krug", nemojte sad očekivati jednako dobar film, no ovaj film imao je svoje trenutke i neke dobre scene tako da ne mogu reći da je film ispao takvim smećem kakvim sam očekivao da će ispasti. Iako naravno nije ni do koljena originalu, The Ring Two je i dalje zabavan i zapravo dosta impresivan nastavak.
Svi se sjećamo totalno neočekivanog kraja jedinice? E pa ovaj film je prepun takvih scena koje su možda čak i strašnije, pa ako vas je jedinica imalo prestrašila onda će vas ovaj film ako ništa barem nekoliko puta natjerati da skočite sa stolice.

| 23:14 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

srijeda, 25.01.2006.

I Still Know What You Did Last Summer (1998)

Image hosting by Photobucket I Still Know What You Did Last Summer, SAD, 1998.
Redatelj: Danny Cannon
Glume: Jennifer Love Hewitt, Freddie Prinze Jr., Brandy Norwood, Mekhi Phifer, Muse Watson, Matthew Settle, Bill Cobbs, Jennifer Esposito...
Ocjena: 5

Nakon zbunjujućeg kraja originalnog filma imenom I Know What You Did Last Summer u kojemu se ne zna da li je glavna junakinja preživjela sukob s ubojicom, početak ovog filma nam pokazuje da je s njom sve u redu te da godinu dana kasnije i dalje ima zastrašujuće snove o ubojici ribaru s velikom kukom. Nakon nedavnog maturiranja, Julie James (Jennifer Love Hewitt) počinje pohađati koledž s namjerom da zaboravi krvavi teror koji joj se dogodio prošlo ljeto. Njezina veza s Rayem (Freddie Prinze Jr.) slabi, a Julie se postepeno sprijateljuje sa simpatičnim Willom (Matthew Settle). Nakon što joj nova cimerica Karla (igra ju bivša pop-zvijezda Brandy) osvoji četiri karte za tjedan dana na neponovljivim Bahamima, Julie odluči pozvati Raya da joj se pridruži, no nakon što to Ray odbije, Julie pozove Willa te se njih dvoje zajedno s Karlom i njezinim dečkom upute na Bahame. Isprva se čini sve normalnim- vrijeme je izvrsno, naši junaci se zakon provode, a i Will i Julie se počnu sve više zbližavati. No nakon što velika oluja zahvati otok, polako se počne dešavati niz ubojstava. Da li se ubojica s velikom kukom ponovno vratio ili je to ovaj put netko drugi...?

Image hosting by Photobucket Neuspjeli pokušaj američkih producenata da ponove uspjeh originalnog filma pokazao se i više nego neuspješnim. Ne baš predobar scenarij, loše razrađeni likovi i dr. su jedne od glavnih mana ovoga filma. Kao jedinu pozitivnu stranu bih izdvojio solidnu glumačku postavu i kako-takva ubojstva, a ne uvažujući to, film je zaista loš. Moram priznati da je mene, velikog fana slasher filmova ovaj horror jako razočarao, a to stvarno znači da je film banana i pol. Jedini razlog zašto sam mu poklonio ovako nevjerovatno visoku ocjenu je zbog dosta kreativnih ubojstava i fora kraja.

Ako ste zbilja JAKO VELIKI slasher fanatik, onda eventualno pogledajte ovaj slasher, ali inače ga svakako zaobiđite jer će te bezveze baciti dva sata svojega života. Inače u 8. mjesecu na dvd-u izlazi 3. dio, jedva čekam :)

| 18:09 | Komentiraj (6) | Isprintaj | #

utorak, 24.01.2006.

Child's Play (1988)

Image hosting by Photobucket Child's Play, SAD, 1988.
Redatelj: Tom Holland
Uloge: Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent, Brad Dourif, Dinah Manoff, Tommy Swerdlow, Jack Colvin, Neil Giuntoli...
Ocjena: 7

Nakon što vidi reklamu na tv-u o tzv. "dobrom" lutku imenom "Chucky", 6-godišnji dječak Andy Barclay (Alex Vincent) zamoli svoju samohranu majku Karen (Catherine Hicks) da mu ga kupi za rođendan. No kako im je život težak, a lutka dođe gotovo 100$, majka mu ne uspije kupiti "dobru" lutku zbog previsoke cijene. No nakon završetka posla, Karen slučajno pronalazi beskućnika koju tu istu lutku prodaje za 30$ te ju isti trenutak kupi. Nakon što mu lutka pokloni za rođendan, Andy se odmah zbliži s njim. Lutak se na prvi pogled čini izvrsnim- može izgovoriti više rečenica i micati cijelo tijelo, a i sam je jako zanimljiv i druželjubiv. Ili možda nije?
Uskoro se dogodi par ubojstava, a kako Andy se nađe na poprištu svih zločina policija ga odvede u ludnicu smatrajući da je on ubojica. No zašto Andy tvrdi da je zapravo lutak "Chucky" živ i da je on zapravo kriv za sva ubojstva...?

Image hosting by Photobucket Original i zabavan film Toma Hollanda (scenarist Psycha II) jedan je od rijetkih zabavnih, ali u isto vrijeme i dobrih slashera iz kasnih 80-tih koje su ujedno i razdoblje najveće "proizvodnje" slashera, a ovaj film je razlog zašto svi znamo za ubojitu lutku "Chuckya" koji je stvorio pet nastavaka ovoga filma. Catherine Hicks (7th Heaven) i ostali su protagonisti ovog filma, a film će se svidjeti svim slasher fanovima. Smrtonosne lutke, originalna i pomalo smiješna ubojstva, zabavan scenarij, voodoo magija, fora specijalni efekti, veliki kuhinjski noževi... Trebam li vas još uvjeravati da pogledate ovaj film?

| 19:03 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 23.01.2006.

Land of the Dead (2005)

Image hosting by Photobucket Land of the Dead, SAD, 2005.
Redatelj: George A. Romero
Glume: Simon Baker, Dennis Hooper, John Leguizamo, Asia Argento, Robert Joy, Eugene Clark, Joanne Boland, Jennifer Baxter, Tony Nappo...
Ocjena: 7

U ovom četvrtom izdanju sada već zasluženo kultnog serijala Georgea A. Romera o živim mrtvacima, radnja filma je smještena u blisku budućnost, a govori o nama nepoznatom svijetu u kojem cijelom Zemljom haraju zombiji, a mala grupica preživjelih koja živi u barakadiranom gradiću pokušava zaboraviti teror koji se odija izvan zidina. No to nije baš lako pošto ni život unutar zidina nije nešto bolji. Ljudi se postepeno dijele na bogate i siromašne klase, a gradom vlada okrutni Kaufman (Dennis Hooper), tzv. "gospodin K". Grad štiti ogromni tanker"Dead Reckoning" kontroliran Rileyem (Simon Baker) i Cholom (John Leguizamo). No nakon što se Cholo i Kaufman posvade, Cholo i njegova grupica ljudi odluče ukrasti "Dead Reckoning" te bježe iz grada pod prijetnjom da će unutar tri sata bombardirati dio grada ukoliko im Kaufman ne isplati veliku svotu novca. Kaufman u pomoć pozove Rileya, njegovog najboljeg frenda Charliea (Robert Joy) i lijepu, ali opasnu Slack (neodoljiva Asia Argento) da uhvate Choloa i njegove ljude prije nego ovi bombardiraju grad, no nitko ne zna da izvan grada vlada puno veći problem, a to su mutirani zombiji koji izgleda postaju sve više inteligentniji...

Image hosting by Photobucket Zanimljiv film legendarnog Georgea A. Romera sa solidnom glumačkom postavom i impresivnim vizualnim efektima priuštit će vam sat i pol solidne zabave. Iako ne mogu reći da je ovaj film bolji od Romerovih prethodnih (poput Night of the Living Dead), ako ste veliki fan Romerovih prethodnih filmova, ovaj film vas sigurno neće razočarati. Iako možda malo na trenutke predvidljiv i "isfuran", film zaista dobro pokazuje u kakvom su stanju preživjeli ljudi, a ono što mi se jako svidjelo kod ovog horrora je bilo to da Romero nije samo pokazao u kakvom stanju su ljudi nakon invazije zombija, nego nam je pokazao i u kakvom su stanju i zombiji za vrijeme svoje nevjerovatne mutacije. Sve u svemu, film je solidno napravljen i svaki zombi fanatik bi ga trebao pogledati jer ovaj film ima neke zaista brutalne i krvave smrti, a to je zapravo ono što volimo kod ovakvih filmova.

| 19:38 | Komentiraj (7) | Isprintaj | #

nedjelja, 22.01.2006.

I Know What You Did Last Summer (1997)

Image hosting by Photobucket I Know What You Did Last Summer, SAD, 1997.
Redatelj: Jim Gillespie
Glume: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillipe, Freddie Prinze Jr., Bridgette Wilson, Anne Heche, Johnny Galecki, Muse Watson...
Ocjena: 7

Dan Nezavisnosti je i četvero prijatelja Julie (Jennifer Love Hewitt), Helen (Sarah Michelle Gellar), Ray (Freddie Prinze Jr.) i Barry (Ryan Phillipe) slave završetak mature. Na putu prema svojim domovima slučajno pregaze ribara te riješivši se tijela dogovore se kako će to ostati njihova tajna. No točno godinu dana kasnije njih četvero počinju dobivati prijeteće poruke u kojima piše "Znam što ste radili prošlog ljeta". Ponovno se okupivši nakon godinu dana međusobnog nekomuniciranja naši junaci odluče otkriti tko im šalje te poruke, no nakon što se dogodi nekoliko ubojstava oni će se zapitati da li je ribar kojeg su pregazili prije godinu dana zaista mrtav...?

Image hosting by Photobucket Zabavan horror nastao prema romanu Lois Duncan je jedan od osobno mojih najdražih horrora, a razlog tome je izvrstan scenarij Kevina Williamsona (Scream) koji za razliku od ostalih slashera ne koristi tipične stereotipe koji su danas česti u horrorima slične tematike. Također sam primjetio da je Williamson obraćao pažnju više na ubojičin motiv nego na način ubijanja, što je također još jedan plus. Jedina mana filma je malo predvidljiv završetak, no s obzirom na to da je ovo ipak slasher, nisam mu to uzeo za zlo.

U svakom slučaju, makar se ne može mjeriti sa već spomenutim Screamom, I Know What You Did Last Summer, iliti skraćeno IKWYDLS atipični je slasher s izvrsnim scenarijem, impresivnim scenama te zadovoljavajućom glumom glavnih protagonista koje je upravo ovaj film pretvorio u obećavajuće zvijezde. I mala trivia- glumcima nije bilo priopćeno tko je ubojica do samog kraja snimanja, tako da reakcije glumaca kada u filmu pogađaju tko je ubojica su zapravo bile totalno iskrene.

| 21:53 | Komentiraj (6) | Isprintaj | #

subota, 21.01.2006.

Psycho (1998)

Image hosting by Photobucket Psycho, SAD, 1998.
Redatelj: Gus Van Sant
Glume: Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore, Viggo Mortensen, William H. Macy, Robert Forster, Philip Baker Hall, Rita Wilson, Anne Haney...
Ocjena: 6

Nakon što sazna da joj je dečko u dugovima i da mora platiti ženi alimentaciju, Marion Crane (Anne Heche) odluči ukrasti 400.000$ koje je dobila na čuvanje od jednog klijenta koji tim novcem planira kupiti svojoj kćeri kuću. S ukradenim novcem Marion bježi iz grada u sunčanu Californiu gdje planira započeti novi život sa svojim dečkom Samom (Viggo Mortensen). No na putu do Californie Marion upadne u nekoliko nezgoda- od dosadnog murjaka koji ju prati autom gotovo cijeli dan do odsjedanja u na prvi pogled sasvim normalan motel. Motel se isprva čini sasvim tipičnim motelom, a Marion se čak i pobliže upoznaje s vlasnikom motela, Normanom Batesom (Vince Vaughn) i njegovom problematičnom "majkom" čije namjere nisu posve jasne, no nakon što Marion misteriozno nestane (svi se sjećamo originalne scene tuširanja) njezina sestra Lila (Julianne Moore), dečko Sam i privatni detektiv Milton Arbogast (William H. Macy) odluče pronaći Marion ne znajući kakvu će smrtonosnu tajnu otkriti vezanu uz Batesa i njegovu "majku"...

Image hosting by Photobucket Remake remek-djela Alfreda Hitchcocka pokazao se kao zaista nikakav remake. Iako je film sam po sebi zapravo bio i solidan (gluma i režija su bile dobre), film bi čak bio i dobar da nije ama baš sve kopirao. Što je novo u ovom remakeu? Ništa! Film je doslovno imao isti scenarij kao i u originalu, a jedinu razliku koju sam uspio uočiti kod ovog remakea je malo bolja kamera te je film bio vizualno puno napredniji. Ne uvažujući to, film je totalna kopija originala pa ako ste nedavno pogledali originalni film, bojim se da ćete vidjeti dva potpuno ista filma. No ono što trebam pohvaliti u ovome filmu je izvrsni Vince Vaughn koji kao da je stvoren za ulogu Normana Batesa, a i ostatak glumačke postave nije bio loš. Ako ste veliki fan originalnog Psiha, vjerujem da ćete biti jako razočarani, no ako original nikada niste pogledali, pogledajte ovaj remake i kao da ste pogledali original. It's magic, baby :).

| 20:12 | Komentiraj (9) | Isprintaj | #

petak, 20.01.2006.

My Little Eye (2002)

Image hosting by Photobucket My Little Eye, SAD, 2002.
Redatelj: Marc Evans
Glume: Laura Regan, Sean Cw Johnson, Kris Lemche, Jennifer Sky, Stephen O'Reilly, Bradley Cooper...
Ocjena: 7

Petero mladih ljudi se prijave na reality show sličan "Big Brotheru", ali ovaj put svatko od njih ima priliku dobiti nagradu od milijun dolara, no postoji kvaka- ako bilo tko od njih odustane, svi gube lovu. No naši junaci, ne pridajući preveliku pažnju tome pravilu, odlaze u napuštenu kuću u kojoj se nalazi stotinjak kamera koje ih pozorno prate 24 h na dan, a jedino što moraju napraviti- je preživjeti u njoj šest mjeseci. Naši junaci nemaju previše za izgubiti- morat će se trpiti međusobno 180 dana na radost gledatelja Interneta, a zauzvrat će dobiti novac, slavu itd. Na prvi pogled se sve čini normalnim- likovi se međusobno upoznavaju, imamo priliku vidjeti kako im prolaze dani, a kuća im se počne pretvarati u dom. No nakon što se dogodi niz incidenata uključujući i smrt jednog od glavnih likova, naši junaci će se zapitati tko ih to zapravo promatra i u kakav su se to zapravo show oni prijavili...

Image hosting by Photobucket Vrlo inovativan i napet horror, u stilu "The Blair Witch Projecta" može se pohvaliti originalnošću i zanimljivom realizacijom, a neke scene snimljene iz raznih kutova će vas zaista zastrašiti... Iako ne mogu reći da mi je ovo jedan od najboljih horrora koje sam ikada pogledao, film je bio doista napet i u neku ruku vrlo konzervatiran, a i kraj filma nije bio loš. Sve u svemu, film je bio zabavan makar je imao par mana, uljučujući i previše korištenih stereotipa te nekih premračnih scena. Uglavnom, ako ste gladni sat i pol zabave, film svakako pogledajte, a moram priznat da je film imao neke vrlo zanimljive scene, poput nekih golišavih scena tuširanja naših dviju glavnih junakinja :).

| 22:41 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

četvrtak, 19.01.2006.

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Image hosted by Photobucket.com The Exorcism of Emily Rose, SAD, 2005.
Redatelj: Scott Derrickson
Glume: Laura Linney, Tom Wilkinson, Jennifer Carpenter, Campbell Scott, Colm Feore, Joshua Close, Duncan Fraser, Kenneth Welsh, JR Bourne...
Ocjena: 7

Nakon što se mlada djevojka imenom Emily Rose (Jennifer Carpenter) obrati za pomoć svećeniku Mooreu (Tom Wilkinson) vjerujući da je "opsjednuta", svećenik bez znanja crkve izvrši egzorcizam nad njom misleći da će joj to pomoći. No nedugo poslije Emily umire, a svećenik odlazi na suđenje optužen za njezinu smrt. Na sudu ga zastupi odvjetnica Erin Bruner (Laura Linney) koja je i sama ateist. Nakon što mu zaprijeti i doživotni zatvor, svećenik odluči ispričati tu groznu, ali pomalo i bizarnu priču. Isprva mu ne vjerujući, Erin se skoro povuče sa suđenja, no nakon što joj se počnu događati nadnaravne stvari te u njezine ruke dospije Emilyn dnevnik, Erin će se zapitati da li je svećenikova priča o egzorcizmu Emily Rose možda zaista istinita priča...?

Image hosted by Photobucket.com Ispiriran istinitom pričom o djevojci nad kojom se izvršio egzorcizam u Njemačkoj, ovaj film vrlo dobro pokazuje kroz kakvu je bol prolazila djevojka Emily Rose dok je mislila da je "opsjednuta". Iako ovo nije baš stopostotni horror, nego više drama, moram spomenuti da je ovaj film zapravo imao neke prilično zastrašujuće scene, a i film je sam po sebi bio vrlo kvalitetan. Vrlo dobra glumačka postava (od izvrsne Laure Linney do poznatog Toma Wilkinsona), zanimljivi vizualni efekti, napeta atmosfera i dr. su razlozi zašto vam preporučujem ovaj film. Iako će možda horror fanovi biti razočaran nedostatkom jezivih scena, film je vrlo dobar, a siguran sam da će se svidjeti bilo kojem pokloniku "Exorcist" serijala. No nemojte sad očekivati najstrašniji film godine jer je ovaj film inspiriran istinitom pričom, a to je zapravo vrlo strašno- jer se to stvarno dogodilo ...

| 19:43 | Komentiraj (6) | Isprintaj | #

srijeda, 18.01.2006.

The Amityville Horror (2005)

Image hosted by Photobucket.com The Amityville Horror, SAD, 2005.
Redatelj: Andrew Douglas
Glume: Melissa George, Ryan Reynolds, Jesse James, Jimmy Bennett, Chloe Grace Moretz, Rachel Nichols, Phillip Baker Hall, Isabel Conner, Brendan Donaldson...
Ocjena: 7

13. studenog 1974.g. cijela obitelj DeFeo biva pobijena na spavanju. Jedini preživjeli Ronald DeFeo Jr. priznaje da je pobio svoje roditelje i četvero braće, tvrdeći da su ga "glasovi" u kući natjerali na ta umorstva. Godinu dana kasnije, 18. prosinca 1975., George (Ryan Reynolds) i Kathy Lutz (Melissa George) sa svojom djecom se usele u veliku prostranu kuću na Long Islandu misleći da su pronašli kući iz snova. Kuća se na prvi pogled čini čudesnom- ogromna je, a i u drugu ruku je i jeftina. No nakon što saznaju za umorstva koja su se dogodila u kući prije godinu dana te se odjednom počnu događati bizarni i neobjašnjivi događaji (počevši od neprestanog otvaranja prozora i vrata, micanja objekata u kući, predkazanje jedne od ubijenih sestara itd.), George i Kathy će se zapitati jesu li zaista sami u toj kući... ?

Image hosted by Photobucket.com Dosta zanimljiv remake kultnog klasika iz 1979. producenta Michaela Baya (The Texas Chainsaw Massacre) snimljen je prema istinitoj priči, a glavni protagonisti filma su Ryan Reynolds (Blade:Trinity) i Melissa George (Dak City) u ulozi bespomoćnih roditelja koji se u borbi protiv sila polaku počnu okretati jedan protiv drugog. Među glavnim likovima se pojavljuje i popularni Philip Baker Hall u ulozi svećenika koji bezuspješno pokušava zaustaviti zlo u kući. Iako vrlo kratak i ne baš previše strašan, The Amityville Horror je zanimljiv horrorac sa dosta dobrom glumom, predvidljim scenama i interesantnim završetkom, a iako se možda film neće svima svidjeti, važno je napomenuti da je The Amityville Horror ipak jedna od najnevjerovatnijih i najbizarnijih priča ikada ispričana o ukletoj kući s duhovima- jer se to zapravo i dogodilo jednom mladom bračnom paru prije tridesetak godina.

| 20:53 | Komentiraj (7) | Isprintaj | #

utorak, 17.01.2006.

Ringu (1998)

Image hosted by Photobucket.com Ringu, Japan, 1998.
Redatelj: Hideo Nakata
Glume: Nanako Matsushima, Miki Nakatani, Hiroyuki Sanada, Yuko Takeuchi, Hitomi Sato, Yutaka Matsushige, Yoichi Numata, Katsumi Muramatsu, Rikiya Otaka...
Ocjena: 8

Postoji bizarna legenda o nekakvoj vrpci koja te ubije točno tjedan dana nakon što ju pogledaš. Glavna protagonistica filma je novinarka Reiko Asakawa (Nanako Matsushima) koja nakon što joj misteriozno umre nećakinja odluči istražiti taj slučaj nakon što čuje dotičnu legendu o ubojitoj video vrpci. Napokon pronašavši vrpcu, odluči je pogledati ne znajući da je ta bizarna legenda zapravo istinita. Nakon što joj telefon zazvoni te joj misteriozni glas u telefonu priopći da još ima tjedan dana života, a kasnije joj čak i sin pogleda vrpcu, Reiko se udruži sa svojim bivšim mužem te oboje odluče otkriti istinu o vrpci, ne znajući kakvo zlo će uskoro otkriti...

Image hosted by Photobucket.com Izvrstan film popularnog Hidea Nakate jedan je od najuspješnijih azijskih filmova svih vremena te je to film koji sam po sebi nije toliko strašan koliko je šokantan i iznenađavajuć. Definitivno najsvijetlija točka ovoga filma je kraj koji je sigurno jedan od najšokantnijih i najjezovitijh prizora koje sam ikada u životu vidio. Strašni kutovi snimanja, zanimljiva atmosfera, neke vrlo creepy scene te neočekivani kraj- samo su neke od stvari koje ćete vidjeti u ovom zanimljivom horroru. Snimljena su još dva nastavka i dva remakea ovog filma koja mu nisu ni do koljena iako moram priznat da mi je američki remake bio mrvicu zanimljiviji. Ukratko, iako će nekima ovo zvučati pretjerano, ovo je po meni jedan od najšokantnijih i najstrašnijih horrora na svijetu koji je s pravom najuspješniji azijski film, a ako ste se prepali filmova tipa Alien i 6th Sense, onda ne samo da će vas ovaj film dobro prepasti, nego i dobro šokirati. Preporučujem.

| 15:24 | Komentiraj (3) | Isprintaj | #

ponedjeljak, 16.01.2006.

Ju-on: The Grudge (2003)

Image hosted by Photobucket.com Ju-on: The Grudge, Japan, 2003.
Redatelj: Takashi Shimizu
Glume: Megumi Okina, Misaki Ito, Misa Uehara, Kanji Tsuda, Kayoko Shibata, Yui Ichikawa, Yukako Kukuri, Yoyi Tanaka, Shuri Matsuda, Daisuke Honda...
Ocjena: 8

I sami možete zaključiti iz mojeg prijašnjeg posta o remake-u ovog filma (The Grudge) da o ovom filmu mogu reći samo sve najbolje. Radnja filma je ista kao i u remakeu, a vrti se oko socijalne radnice imenom Rika (Megumi Okina) koja dobiva zadatak da otiđe u na prvi pogled sasvim običnu kuću pobrinuti se o malo starijoj gospođi nakon što joj je njezina cijela obitelj misteriozno nestala. No čim uđe u kuću, shvati da je atmosfera u njoj sve samo ne normalna. Uskoro Rika prisustvuje misterioznoj smrti te starije gospođe te se zato onesvijesti. Zatim se film vraća u prošlost te upoznajemo obitelj te starije gospođe i na kraju vidimo što se to dogodilo s njima. Nakon toga se upoznamo s još par glavnih likova koji su ušli u tu "prokletu" kuću te imamo priliku vidjeti kako im se počnu događati različita nadnaravna iskustva koja naravno uključuju i upletanje misterioznih duhova...

Image hosted by Photobucket.com Iako vam puno baš i nisam objasnio o filmu, morate znati sljedeće- postoji tzv. ju-on legenda prema kojoj svatko tko uđe u kuću u kojoj se dogodilo ubojstvo neke obitelji, duhovi preminulih će se osloboditi te će ubiti tu osobu. No ono što je vrlo važno i originalno kod ovog vrlo originalnog horrora je to da prokletstvu nema spasa te je ovo jedan od rijetkih filmova u kojem gotovo svi glavni likovi umru, dok obično u horrorima uvijek zgodne i pametne ženske preživljavaju, što kod ovog filma nije slučaj. Također moram napomenuti da su scene smrti vrlo originalne i dobro razrađene te se u filmu javlja izvrsna atmosfera jer je film svake dvije minute bio zbog nečeg napet, isto kao i američki remake koji je također imao izvrsnu atmosferu.
Proslavljeni Takashi Shimizu vam predstavlja ovaj film koji je ujedno i sam remake japanskog niskobuđetnog filma. Razlog? Japanski producenti su htjeli kvalitetniji horror sa većim buđetom te su napravili ovaj filmić koji se nakraju pokazao kao jednim od najuspješnijih japanskih filmova svih vremena te je potukao u Japanu i sam Ringu koji je tada bio broj 1 na ljestvici najgledanijih i najuspješnijih japanskih filmova svih vremena.

I zadnje, moj savjet je da ovaj film nikako ne gledate sami navečer jer ćete doslovno svake tri minute pokrivati oči, a ja moram priznat da mi je ovo jedan od najstrašnijih filmova koje sam ikada gledao (a gledao sam ih stvarno puno). A razlog gledanja ovog filma? Strašni duhovi s creepy glasovima, "masiranje" vašega srca cijelo vrijeme, vrlo originalna ubojstva, spooky scene te velike sličnosti s Ringuom. Sve u svemu, ako niste još pogledali ovaj film, vjerujte mi na riječ- stvarno puno propuštate.

| 22:36 | Komentiraj (14) | Isprintaj | #

nedjelja, 15.01.2006.

Wrong Turn (2003)

Image Hosted by ImageShack.us Wrong Turn, SAD, 2003.
Redatelj: Rob Schmidt
Glume: Eliza Dushku, Desmond Harrington, Emmanuelle Chriqui, Jeremy Sisto, Lindy Booth, Kevin Zegers, Julian Richings, Garry Robbins, Ted Clark...
Ocjena: 7

Odvjetnik imenom Chris (Desmond Harrington) se žuri na intervju za svoj posao. Nakon što se na autocesti dogodi prometna nesreća koja zblokira cijeli pomet, Chris odluči krenuti prečicom koja vodi doboko u šume Zapadne Virginije. Tamo susreće 5 prijatelja predvođeni lijepom Jesse (Eliza Dushku) koji su odlučili planinariti. Nakon što im Chris slučajno svojim autom strga njihove bicikle i aute, njih šestoro se upute u šumu u potrazi za pomoć. Nakon sati i sati neuspjelog traženja pomoći, napokon uspijevaju pronaći najobičniju planinsku kolibicu. Koliba se isprva čini potpuno normalnom, no nitko od njih ni ne sluti da je to dom izdeformiranih krvožednih kanibala. Nakon što prisustvovaju jednoj "gozbi" u kojoj kanibali doslovce pojedu jednu njihovu prijateljicu pred njihovim očima, oni naravno pobjegnu. No nitko od njih ni ne sluti koliko dobro ta braća kanibala (točnije njih troje) poznaju tu šumu te jedan po jedan se počnu suočavati sa njima i njihovom frendicom- motornom pilom...

Image hosted by Photobucket.com Nakon gledanja ovog filma, jednostavno mi je došlo da se zbljuvam. Moram priznat da odvratniji film nisam gledao već dosta dugo, a film je dosta sličan originalnom Texas Chainsaw Masacreu (deformirani te kanibalizmu skloni ljudi sa motornim pilama), no moram priznat da mi je ovaj bio puno strašniji. No vratimo se mi na film.
Iako tako scenarij baš previše ne zvuči, radnja filma je zapravo vrlo originalna, a neke scene smrti glavnih likova će vam zaista dobro "izmasirati" srce. Moram i pohvaliti izvrsnu atmosferu koju je film stvarao cijelo vrijeme jer je svaka treća minuta filma zbog nečega bila napeta. Također bih pohvalio i izvrsnu glumačku postavu koja se sastoji od popularnog Jeremya Sista (May) do predivne Elize Dushku (Tru Calling). Kao manu ovoga filma bih izdvojio presiromašnu karakterizaciju pojedinih likova jer od nekih likova se u filmu čak i nije moglo saznati ime dok niste vidjeli odjavnu špicu, a i film je i u nekim trenucima bio dosta predvidljiv. A moj ukupni dojam ovoga filma? Film će se sigurno svidjeti bilo kojem horror pokloniku, a vjerujem da će i "obični" ljudi biti zadovoljni. A jedina važna stvar koju vam zasada mogu odati o filmu je ta da će vam Wrong Turn zasigurno utjerati strah u kosti!

| 22:00 | Komentiraj (9) | Isprintaj | #

subota, 14.01.2006.

Urban Legend (1998)

Image hosted by Photobucket.com Urban Legend, SAD, 1998.
Redatelj: Jamie Blanks
Glume: Alicia Witt, Jared Leto, Rebecca Gayheart, Loretta Devine, Tara Reid, Joshua Jackson, Michael Rosenbaum, Natasha Gregson Wagner, Danielle Harris, Robert Englund...
Ocjena: 6

Večer je. 20-godišnja djevojka vozi se sama (yeah right :D) u autu. Nakon što joj nestane benzina, odluči otići u najbližu benzinsku stanicu. No vlasnik benzinske stanice čim je vidi, odluči pogledati stražnje sjedalo njezinog auta. Nakon što pogleda sjedalo, vlasnik se šokira tom prizoru i moli djevojku da pođe s njim u benzinsku stanicu. No prije nego joj išta uspije reći, djevojka, nakon što vidi da je vlasnik zaključao vrata benzinske stanice se preplaši te bježi autom iz benzinske stanice.

Image hosted by Photobucket.com No ono što ona ne zna je to da joj je čovjek htio reći je to da joj je netko na stražnjem sjedalu! I naravno, ta tvrdnja se ispostavi točnom te dok ta djevojka biva zauzeta vožnjom auta, taj "netko" joj sa sjekirom u ruci sa stražnjeg sjedala odrubi glavu...
Nekoliko dana kasnije upoznajemo se s Natalie Simon (Alicia Witt), lijepom i talentiranom studenticom na poznatom Pendleton sveučilištu. Svi njezini prijatelji uključujući najbolju frendicu Brendu (Rebecca Gayheart), šaljivca Damona (Joshua Jackson), plavušu Sashu (Tara Reid), tulum freaka Parkera (Michael Rosenbaum) i novinara Paula (Jared Leto) pohađaju nastavu kod profesora Wexlera (Robert Englund aka Freddy Krueger). Nakon što na jednom satu spomenu tzv. urbane (stravične) legende, odmah se počne dešavati niz ubojstava Natalienih frendova i profesora, no ono što je zanimljivo kod tih ubojstava je to da svi umru prema jednoj od mnogobrojnih urbanih legendi. Nakon što Natalie to otkrije nitko joj ne povjeruje, čak niti njezini frendovi, a dok ne smisli način kako da joj povjeruje, Natalie će se prvo morati pobrinuti za sebe, jer inače će i ona postati jedna od žrtava...

Iako mi se ovaj slasher jako svidio zbog svoje originalnosti, ne mogu reći da se po principu previše razlikuje od ostalih slashera. Sve je isto: imamo glavnu zgodnu curu, ubojicu s misterioznim motivom za ubojstvo, pijane frendove, krivo optužene krivce itd. Iako mi se film svidio jer nije bilo previše tipičnog sexa, opet je to i dalje sasvim običan slasher koji koristi previše stereotipa (cura koja ne kuži da se pored nje dešava ubojstvo, krivo optuženi dečko itd.). Ako želite vidjeti ubojicu s velikom sjekirom i nekoliko teenagere koji se ponašaju kao da u životu nisu pogledali neki horror (prevelika radoznalost, glupa pitanja) ovaj film je prava poslastica za vas, no ako tražite baš poseban i kvalitetan slasher, Urban Legend nije baš pravi izbor.

| 20:28 | Komentiraj (5) | Isprintaj | #

petak, 13.01.2006.

The Fog (1980)

Image hosted by Photobucket.com The Fog, SAD, 1980.
Redatelj: John Carpenter
Glume: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins, Janet Leigh, John Houseman, Nancy Keys, Charles Cyphers, Hal Holbrook...
Ocjena: 7

Nakon jučerašnjeg gledanja remakea u kinu, zahvaljujući horroru i Ujebemtikojemblogu imao sam prilike ponovno vidjeti ovaj legendarni film nakon što sam ga kupio na tisku. Riječ je naravno o kultnom filmu Johna Carpentera imenom The Fog.

Image hosted by Photobucket.com Radnja filma se odvija u prošlosti, negdje na početku 20. st., kada brod pun gubavaca i velike količine zlata biva nasukan na stijene zbog magle te se brod sa ostatkom posade potopi. Naravno, u te smrti bivaju umiješane 6 osoba koje su to napravila u želji za tim zlatom kako bi od svoje malene provincije na jednom otočiću napravili veći gradić. Gradić dobiva ime "Antonio Bay" te 100 godina naprijed, točnije 80-tih godina 20.st. građani slave 100. rođendan njihova grada. No osvetnički nastrojeni duhovi se odluče osvetiti potomcima tih 6-ero ubojica te se, skrivajući u magli počnu ubijati nevine građane sve dok ne dobe ono što žele, a to je njihovo blago i 6-ero ljudskih duša...

Image hosted by Photobucket.com Fenomenalan kultni film megapopularnog Johna Carpentera doživio je golemi uspjeh u Americi jer naime, već u prvom tjednu prikazivanja je film bio broj 1 na box-officu...
Vrlo originalna priča, kvalitetna glumačka postava (Jamie Lee Curtis, Janet Leigh, Adrienne Barbeau), napetost, uzbuđenje, strah, tjeskoba, legendarna Carpenterova glazba i još mnoštvo toga zaintrigirat će vas u ovom filmskom klasiku koji se nikako ne smije propustiti.
Iako se film znatno razlikuje od njegova remakea, ne moram ni spomenuti da je ovaj film daleko bolji, a jedina mana ovoga filma je njegovo prekratko trajanje (učinilo mi se kao da se redatelj previše žurio sa završetkom filma), no to svejedno ne umanjuje njegovu vrijednost i mogu reći da me film definitivno impresionirao jer je imao nevjerovatne efekte koji još tada nisu bili mogući (CGI efekti su se pojavili tek krajem 80-tih)... Ukratko, iako The Fog ima nekoliko mana, voljeli vi Carpentera ili ne ovo je film koji ne smijete propustiti. I mali podatak- mnogi kritičari diljem svijeta su rekli da je ovaj film teoretski najstrašniji film na svijetu jer makar je prošlo dobrih 20-tak godina od njegovog relisanja, film je i dalje jezovit i strašan, što nije često za stare filmove. Very nice, John Carpenter :)

| 23:02 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

četvrtak, 12.01.2006.

The Fog (2005)

Image hosted by Photobucket.com The Fog, SAD, 2005.
Redatelj: Rupert Wainwright
Glume: Maggie Grace, Selma Blair, Tom Welling, Rade Šerbedžija, DeRay Davis, Kenneth Welsh, Adrian Hough, Cole Heppell, Sara Botsford...
Ocjena: 5

Iako nisam baš previše sklon gledanju horrora u kinima (više preferiram opuštanje pred tv-om ili videoteku) danas sam odlučio napravit kompromis i napokon pogledati taj dugoočekivani remake kultnog filma Johna Carpentera imenom The Fog sa tada anonimnom Jamie Lee Curtis u glavnoj ulozi. Priča započinje ovako: Godine 1871. guba je pobila gotovo cijelo stanovništvo jednog malenog otočnog gradića. Ono malo što je ostalo od preživjelih se brodom zaputilo u novi izolirani otok u sj. Kaliforniji tako da su stvorili dogovor s vlasnicima tog otoka: oni će dobiti otok, a ti vlasnici otoka zlato. No nezadovoljni vlasnici, nakon što im se odbi zahtjev za većom količinom zlata, odluče ukrasti zlato, a brod gubavaca zapale što dovede do potapljanja broda te smrti njegove posade. Zadovoljni svojim djelom, vlasnici otoka sa dobivenim zlatom izgrade mali gradić na svojem otoku koji kasnije dobije ime "Antonio Bay". No na 100. rođendan gradića, duhovi posade se vrate te se odluče osvetiti potomcima osnivatelja gradića...

Image hosted by Photobucket.com Moram reći da mi se početak i sredina ovog remakea nisu baš pretjerano svidjeli zbog velike količine rupa u scenariju te prebrzog zapleta (već se u 5. minuti filma počela bez objašnjenja pojavljivati magla), no kako se kraj film približavao, film mi se počeo sve više i više sviđati. Inače važno je napomenuti da je većina kritičara spljuvalo ovaj film, a film nije baš bolje ni prošao na Imdb-u-u, a ono što me začudilo je bilo to da ja, osoba koj se gotovo uvijek slaže s kritičarima, po prvi put u životu nisam dijelio isto mišljenje o filmu s njima. Jer naime, film nije neko remek-djelo te naravno nije ni blizu kvaliteti originala, ali moram priznat da je film imao neke svoje trenutke, poput boljih scena smrti te boljih efekata, no to me ni ne čudi pošto je originalni The Fog snimljen prije punih 25 godina kada još CGI efekti nisu postojili. Original me se jako dojmio, ne samo zbog činjenice što obožavam Carpentera i Jamie Lee Curtis, nego zbog vrlo originalne priče, kvalitetne glumačke postave (Jamie Lee Curtis, Adrienne Barbeau, Janet Leigh) te genijalne atmosfere koju je film stvarao. Strah, napetost, uzbuđenje, tjeskoba- sve su to bili dijelovi Carpenterova filma. Ovaj film to nije imao, no bio je napet na svoj način, iako moram priznati da sam očekivao više, puno više. Selma Blair (Cruel Intensions), Tom Welling (Smallville), Maggie Grace (Lost) i dr. protagonisti su ovog remakea koji nije nadmašio original, ali definitivno nije tako loš kakvim su ga velika većina ostalih kritičara ocijenili. Sve u svemu, tražite li jednostavno sat i pol opuštanja pred tv-om, The Fog remake bi trebao ispuniti vaša očekivanja.

| 23:31 | Komentiraj (3) | Isprintaj | #

srijeda, 11.01.2006.

Poltergeist (1982)

Image hosted by Photobucket.com Poltergeist, SAD, 1982.
Redatelj: Tobe Hooper
Glume: JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Beatrice Straight, Heather O' Rourke, Oliver Robins, Dominique Dunne, Zelda Rubinstein, Martin Casella...
Ocjena: 8

Ovaj film mi je jedan od najdražih horora jer mi je to bio prvi horror koji sam ikada pogledao u životu (detalji u opisu bloga). Dogodilo se to jedne kišovite večeri kada je na tv-u počeo ciklus horrora, a te večeri je Poltergeist bio na redu. Moram priznat da sam se jako bojao one lutke kad sam ga prvi put pogledao (ipak sam imao samo 2 godine :P), no mnogi ljudi se ne bi složili samnom kada bih rekao da je ovaj film čisti horror. Zapravo, prva polovica filma više vuče na znanstvenu fantastiku, a čak ni radnja filma ne zvuči strašno.

Image hosted by Photobucket.com Glavni protagonisti filma su članovi obitelj Freeling, inače sasvim tipične američke obitelji koji se po ničemu baš previše ne razlikuje od ostalih obitelji. Glava obitelji je otac Steve (Craig T. Nelson) koji je se bavi prodajom nekretnina. Majka Diane (Jobeth Williams) je kućanice, brat Robbie (Oliver Robins) je osnovnoškolac, starija sestra Dana (Dominique Dunne) je srednjoškolka te šećer na kraju je 6-godišnjakinja po imenu Carol Anne (tragično preminula Heather O' Rourke). Prva trećina filma vrti se uglavnom oko glavnih likova te imamo priliku vidjeti njihov prosječni dan u životu nakon nedavnog useljenja u dosta staru kuću sa još starijim drvom pored sebe. No nakon što najmlađa kćerka Carol Anne nekako stupi u vezi s nadnaravnim preko ugašenog kanala na tv-u te shvati da ima sposobnost komuniciranja s nadnaravnim bićima, ne prođe dugo vremena dok ta misteriozna bića nekako ne uđu u njihovu kuću.

Image hosted by Photobucket.com Na prvi pogled ta nevidljiva bića, tj. "poltergeisti" (to su duhovi koji nisu vjesni da su mrtvi ili ne žele umrijeti te u svojemu bijesu opsjedaju kuće) se čine kao dobri duhovi koji jednostavno uzrokuju micanje objekata u kući, no ubrzo duhovi postaju nasilni i bijesni te počnu mučiti obitelj ljutim drvećem i smrtonosnim lutkama, a ubrzo i otmu malu Carol Anne kroz njezin ormar, koji se čini da je nekakav portal u drugi svijet. Ne znajući što da učine, članovi obitelji Freeling zatraže pomoć od istjerivača duhova i proročice...
Iako piše u uvodnoj špici da je Tobe Hooper bio zaslužan za stvaranje ovog filma, mnoge glasine govore da je scenarist i producent ovog filma Steven Spielberg zapravo cijelo vrijeme bio i redatelj. Glede samog filma, malo imam za reći- gluma je bila izvrsna, efekti dosta dobri, režija sumnjiva, a film ukratko- savršen. Pošto je film snimljen puno prije nastanka CGI efekata, nemojte očekivati puno strašnih scena, nego jednostavno obratite pažnju na izvrsnu glumu glavnih likova. I mala trivia- kruže glasine o tzv. "prokletstvu poltergeista", tj. odmah nakon završetka snimanja glumcima su se počele događati grozne stvari- Dominique Dunne je ustrijelio njezin vlastiti dečko te je ona nedugo poslije umrla, Oliver Robins je završio u umobolnici jer je rekao da čuje "glasove", a Heather O' Rourke je za vrijeme snimanja 3. dijela Poltergeista počela grozno kašljati te je preko noći nakon doživljenog napadaja umrla u američkoj bolnici. I skoro zaboravih- za scenu u kojoj iz bazena izlaze kosturi je redatelj koristio baš prave kosture, a s glumcima je to podijelio tek nakon završetka snimanja... To može samo Spielberg :)

| 20:05 | Komentiraj (6) | Isprintaj | #

utorak, 10.01.2006.

The Ring (2002)

Image hosted by Photobucket.com The Ring, SAD, 2002.
Redatelj: Gore Verbinski
Glume: Naomi Watts, Martin Henderson, David Dorfman, Brian Cox, Daveigh Chase, Amber Tamblyn, Rachael Bella, Jane Alexander...
Ocjena: 9

Nakon dosta jezivog filma The Grudge, odlučih nešto napisati o jednako uspješnom, no nažalost i jednako strašnom američkom remakeu pod imenom The Ring, a u glavnoj ulozi se pojavljuje predivna i talentirana Naomi Watts (21 gram, King Kong, Children of The Corn 4: The Gathering) u ulozi samohrane majke Rachel Keller. Radnja filma se odvija u Seattleu, a glavna protagonistica filma je dotična novinarka koja nakon što se niz misterioznih smrti dogodi neposredno u njezinoj blizini, a među preminulima se nađe njezina nećakinja, odluči riješiti taj misterij.

Image hosted by Photobucket.com No nevolje započnu kada čuje bizarnu legendu koja glasi ovako: ako pogledaš vrpcu, zazvonit će ti telefon te će ti misteriozni glas u telefonu reći da ćeš umrijet točno za sedam dana. Rachel naravno odluči potražiti tu vrpcu te nakon što je pronađe i pogleda, dogodi se ono neočekivano- zazvoni joj telefon! Kao i u legendi pojavi se taj strašan glas koji joj kaže da će umrijeti za tjedan dana. No nakon što joj sin Aidan (David Dorfman) pogleda vrpcu, Rachel se udruži sa bivšim dečkom (koji je ujedno i otac njezina sina, samo što on to ne zna) te krene u potragu za vlasnikom te vrpce. No ono što će Rachel uskoro otkriti činiti će se u jednu ruku totalno bizarno, no u drugu- vrlo kobno i smrtonosno...

Image hosted by Photobucket.com Odličan debi redatelja Gorea Verbinskog (Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl) po meni je nadmašio i sam japanski original te je film proglašen jednim od najstrašnijih i najnapetijih filmova u povijesti... Film svakako preporučujem ne samo horror fanovima nego i svima drugima te se treba spomenuti i izvrsna Naomi Watts koja savršeno igra samohranu majku koja je spremna na sve, samo da spasi život svojega sina... Kraj ovoga filma je proglašen najneočekivanijem krajem godine jer pomiče granice čovjekovog razuma i tjera nas u situaciju da se zaista upitamo postoji li takvo zlo? Film je inače remake najuspješnijeg azijskog filma svih vremena imenom Ringu. Snimljen je još i solidan nastavak ovog filma, no naravno da ne može nadmašiti svojeg prethodnika jer je The Ring ipak proglašen jednim od najstrašnijih, ali i najkvalitetnijih horrora ikada. Ako još niste pogledali ovo remek-djelo, što još čekate?

| 20:10 | Komentiraj (8) | Isprintaj | #

The Grudge (2004)

Image Hosted by ImageShack.us The Grudge, SAD, 2004.
Redatelj: Takashi Shimizu
Glume: Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, KaDee Strickland, Bill Pullman, Clea DuVall, William Mapother, Grace Zabriskie...
Ocjena: 8

Pošto mi je ovo jedan od osobno najdražih horrora, odlučio sam da će mi biti prvi recenzirani film na blogu. Riječ je o američkom remakeu japanskog remakea japanskog filma (nemojte se ni truditi ovo odjednom izgovoriti) sa 'Buffy' Sarah Michelle Gellar.
The Grudge je po mojem mišljenju izvrsno djelo Takashia Shimizua koji je inače i redatelj i scenarist japanskog filma i njegovog nastavka, redatelj japanskog remakea ta dva filma i njegovih dvaju nastavaka te i redatelj američkog remakea i njegovog nastavka (znam da je ovo vrlo zbunjujuće…).
No okvirno gledajući, to izgleda ovako:
-originalni filmovi:
Ju-on (2000) (V)
Ju-on 2 (2000) (V)

-japanski remake ta dva filma i njegova dva nastavka:
Ju-on: The Grudge (2003)
Ju-on: The Grudge 2 (2003)
Ju-on: The Grudge 3 (2006)

-te naravno šećer na kraju, tj. američki remake i njegov nastavak:
The Grudge (2004)
The Grudge 2 (2006)


Image hosted by Photobucket.com Vjerovatno se prvo pitate čemu ti svi remakeovi? Pa odgovor je zapravo vrlo jednostavan- nakon što su originalni filmovi izašli, japanski producenti nisu bili zadovoljni uspjehom tih dvaju filmova (naime, oba filma su bila niskođetna) te su se odlučili za remake ta dva filma, ovaj put s većim buđetom, dok je na redateljsku stolicu ponovno sjeo Takashi Shimizu. Nakon što je remake postigao golemi uspjeh u Japanu, producenti su redatelju dali zeleno svjetlo za snimanje nastavka koji se kasnije također pokazao vrlo uspješnim, a nedavno se snimio i 3. dio.
No kako to obično biva u Hollywoodu, američki producenti, zaslijepljeni željom za stvaranjem remakeova, odluče napraviti svoj vlastiti remake, ponovno s Takashiem Shimizuom na redateljskoj stolici, poznatim Samom Raimiem kao producentom te Sarom Michelle Gellar u glavnoj ulozi.

Image hosted  by Photobucket.comRadnja filma se odvija u Japanu, a glavna protagonistica je mlada američka socijalna radnica Karen Davis (S. M. Gellar) koja živi i radi u Tokyu, a kada ona i skupina ljudi slučajno uđu u tzv. ‘ukletu’ kuću, svatko od njih dobije prokletstvo, tj. "grudge" te jedan po jedan počinju umirati. Prokletstvo glasi ovako: svatko tko uđe u kuću u kojoj je neka obitelj preminula na odvratan način, duhovi te obitelji će se osloboditi i ubiti tu osobu. Film je proglašen najstrašnijim filmom godine, a ja se ne mogu odlučiti koji film mi je bio strašniji-ovaj ili The Ring? Uglavnom, film preporučujem svima, no savjetujem da ga nikako ne gledate kasno navečer jer ćete doslovno svake dvije minute barem jednom skočiti sa ruba stolice.
I usput- ste znali da je snimljen i nastavak?!

Image hosted by Photobucket.com

| 19:37 | Komentiraj (4) | Isprintaj | #

Sljedeći mjesec >>


Prikazuj komentare/Ne prikazuj komentare

  siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


HORROR ZONA
Ja sam stvarno veliki horror fan (čitaj: VELIKI). Od malena me privlačio taj nažalost često omražen žanr, a ovaj blog sam napravio s namjerom da:
1. iskažem svoje mišljenje o nekom horrorcu, bilo dobrom ili lošem
2. skupim grupicu ljudi s kojoj bi mogao raspravljati o komentiranom filmu
3. informiram novostima iz horror svijeta sve one željne horror informacija
4. pokušam pokazati da je horror potpuno podcijenjen žanr kojem nažalost mnogo ljudi uopće niti ne pruža šansu.

Moj prvi susret s horror žanrom je bio kad sam imao 6 godina i na tv-u je bio film Poltergeist, a ja mali mulac, ne znajući što me čeka, odlučih upaliti tv te pogledati taj film. Od tog dana sam se zaljubio u horrore i ne volim ljudi koji kritiziraju vrlo dobre horrore, poput Carrie, Rosemary's Baby itd. Također ne volim ljude koji općenito imaju predrasude prema ovom strašno podcijenjenom žanru.

Vezano uz rejting, ocjenu 1 će dobiti grozni filmovi od kojih će vas doslovno boliti glava nakon gledanja, 2, 3 i 4 jednostavno loši filmovi, 5 i 6 solidna djela koja nisu loša, ali nisu baš ni dobra, 7 zaista dobri filmovi koji imaju možda par mana te 8, 9 i 10 naravno najbolji filmovi koje definitivno ne želite propustiti.

Svaki tjedan ćete u boxevima dolje nalaziti svako-jake vijesti iz horror svijeta, tako da obratite pozornost i na boxeve, a ne samo na postove.

Moje osvrte očekujte svaka 2-3 dana te naravno slobodno komentirajte i filmove i moj blog jer ću tako znati gdje sam pogriješio...

Uglavnom, uživajte!

E-MAIL
horror_zone@net.hr

Image Hosted by ImageShack.us
^^^VIJESTI^^^


Wrong Turn 2
Image Hosted by ImageShack.us Nakon izvrsnog uspjeha originala, najavljen je nastavak (prvo se spekuliralo o mogućem prequelu, pa zatim nastavku, onda ponovno prequelu i sada opet nastavku), a glavna uloga će pripasti Erici Leerhsen, inače glumici poznatoj po par uspješnih horror uloga (Book of Shadows: Blair Witch 2, The Texas Chainsaw Massacre). Nažalost, izgleda da Eliza Dushku neće repriziratu svoju ulogu, a za redatelja je odabran anonimni Joe Lynch.

The Hills Have Eyes 2 kompletna glumačka postava
Image Hosted by ImageShack.us Nakon što su Wes Craven i njegov sin Jonathan nedavno napisali scenarij za nadolazeći nastavak vrlo uspješnog remakea, prije par dana je došla vijest da su pripreme za nadolazeći nastavak završile, a da će snimanje započeti negdje u listopadu. Martin Weisz će režirati nastavak, a i od nedavno je na imdb-u objavljena i kompletna glumačka postava koju predvodi Daniella Alonso (Wrong Turn 2).

Return to House on Haunted Hill
Image Hosted by ImageShack.us 1999.g. Dark Castle dobio je prava na remake kultnog klasika iz 1959. imenom House on Haunted Hill te se remake kasnije pokazao iznimno uspješnim. 7 godina kasnije najavljen je nastavak "Return to House on Haunted Hill", za redatelja je odabran Victor Garcia, dok će glavna uloga pripasti Amandi Righetti.

Halloween remake dobio prvu glumicu
Image Hosted by ImageShack.us Iako su kružile glasine o još jednom nastavku iz Halloween franšize, do godine ćemo imati prilike pogledati još jedan remake, a riječ je ni više ni manju nego remakeu kultnog Halloweena. Rob Zombie (House of 1000 Corpses, The Devil's Rejects) redatelj je, scenarist i producent nadolazećeg filma, dok je njegova pompozna žena Sheri Moon potvrdila da će imati nešto važniju ulogu u filmu. Pravi način da se uništi klasik :(

Jessica Alba i Tom Cruise u The Eye remakeu
Image Hosted by ImageShack.us Potvrđeno je da će umjesto Renee Zellweger glavnu ulogu u remakeu mega-uspješnog azijskog filma The Eye dobiti Jessica Alba (Sin City), dok će joj pratioc biti Tom Cruise. Scenarij je nedavno završio Sebastian Gutierraz, a za redatelje su odabrani David Moreau i Xavier Palud. Snimanje počinje za par tjedana.

Najavljen Saw IV
Image Hosted by ImageShack.us Lionsgate kuća nedavno je izjavila da je Saw III trenutno u završnoj produkciji. Pripremajući se za relisanje 27. listopada, i ovaj put na redateljsku stolicu je sjeo Darren Lynn Bousman, scenarij je još jednom napisao Leigh Whannell, a na sceni ćemo još jednom vidjeti Shawnee Smith, Tobina Bella te Dinu Meyer. Glavna protagonistica 3. dijela je mlada doktorica Lynn Denlon (Bahar Somekh) koja uskoro biva oteta i odvučena u malu seosku kuću gdje upoznaje Jigsawa (Tobin Bell) koji je na rubu života. Uskoro ona dobiva zadatak da ga mora držati na životu onoliko dugo koliko treba Jeffu (Angus Macfayden), još jednom od njegovih žrtava, da i on završi svoju igru. Boreći se protiv vremena, Lynn i Jeff ne znaju da Jigsaw ima puno veće planove za njih nego što su oni mislili... Radnja zvuči interesantno, baš me zanima kako će film ispasti. Inače trailer je available na yahoo-u. Great news- kako zasada stvari stoje ako Saw III bude bio uspješan kao i njegovi prethodnici, i više je nego moguće da ćemo za godinu dana ponovno imati prilike pogledati još jedan nastavak, a i izgleda da će se Tobin Bell ponovno vratiti.

The Hitcher remake
Image Hosted by ImageShack.us Nedavno je završilo snimanje remakea kultnog Hitchera (1985), inače filma koji je meni osobno bio jedan od najgnusnijih horrora koje sam ikada pogledao. Za redatelja je odabran Dave Meyers, a u glavnoj ulozi će se pojaviti neodoljiva Sophia Bush (Stay Alive), a to je upravo i razlog zašto ovaj remake definitivno neću propustiti. Inače film za 2 tjedna dolazi u američka kina.
AVP: Alien Vs. Predator 2
Image Hosted by ImageShack.us Uskoro ćemo imati prilike pogledati nastavak solidnog AVP-a iz 2004. g., a za redatelje su odabrani braća Colin i Greg Strause, inače poznati po izvrsnim vizualnim efektima. Pošto mi jedinica nije bila ništa previše posebno, nemam baš ni prevelika očekivanja za ovaj film. Nadam se samo da će Paul W.S. Anderson (Resident Evil trilogija) imati nekakve veze s ovim filmom jer po meni on bio najveća pozitiva jedinice.

KOMENTIRANI NASLOVI
- A Tale of Two Sisters (2003)
- Amityville Horror, The (2005)
- Bride of Chucky (1998)
- Carrie (1976)
- Cave, The (2005)
- Child's Play (1988)
- Cursed (2005)
- Dark, The (2005)
- Dark Water (2005)
- Dead Birds (2004)
- Death Tunnel (2005)
- Exorcism of Emily Rose, The (2005)
- Eye, The (2002)
- Eye 2, The (2004)
- Final Destination (2000)
- Final Destination 2 (2003)
- Final Destination 3 (2006)
- Fog, The (1980)
- Fog, The (2005)
- Freddy Vs. Jason (2003)
- Ghost Ship (2002)
- Grudge, The (2004)
- Hills Have Eyes, The (2006)
- Hostel (2005)
- House of Wax (2005)
- I Know What You Did Last Summer (1997)
- I Still Know What You Did Last Summer (1998)
- I'll Always Know What You Did Last Summer (2006)
- I've Been Waiting for You (1998)
- Jeepers Creepers (2001)
- Ju-on: The Grudge (2003)
- Land of the Dead (2005)
- My Little Eye (2002)
- Night of the Living Dead (1968)
- Omen, The (1976)
- Omen, The (2006)
- Pet Sematary (1989)
- Pet Sematary Two (1992)
- Poltergeist (1982)
- Poseidon (2006)
- Psycho (1998)
- Red Eye (2005)
- Ring, The (2002)
- Ring Two, The (2005)
- Ringu (1998)
- Rosemary's Baby (1968)
- Scary Movie (2000)
- Scary Movie 2 (2001)
- Scary Movie 3 (2003)
- Scary Movie 4 (2006)
- Scream (1996)
- Seed of Chucky (2004)
- Skeleton Key, The (2005)
- Stay Alive (2006)
- Swimming Pool (2001)
- Texas Chainsaw Massacre, The (2003)
- Thir13en Ghosts (2001)
- Urban Legend (1998)
- Urban Legends: Final Cut (2000)
- Urban Legends: Bloody Mary (2005)
- Venom (2005)
- When a Stranger Calls (2006)
- Wrong Turn (2003)

LINKOVI
- Imdb.com
- Bloody Disgusting
- Upcoming Horror Movies
- Slasher Pool
- Dread Central
- Blog
- HorrorHr

BLOGOSFERA (abecednim redom)
- Exs: serije & filmovi
- Film Freak
- Freak's Nightmares
- Kritichar
- Ledena boginja
- Movieworld
- Pumpkin girl
- TV-world
- Valsharess

users online

Counter
Counter

~HORRORI U KINIMA~
14.12. The Wicker Man (2006)- Blitz Cinestar