Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Scream (1996)

Image hosting by Photobucket Scream, SAD, 1996.
Redatelj: Wes Craven
Glume: Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Skeet Ulrich, Drew Barrymore, Matthew Lillard, Rose McGowan, Jamie Kennedy...
Ocjena: 9

Nakon što se dogodi stravično ubojstvo njezine prijateljice, Sidney Prescott (Neve Campbell) koja se još uvijek oporavlja od smrti svoje majke odluči istražiti taj misterij uz pomoć nekolicina svojih frendova, novinarke Gale Weathers (Courteney Cox) i mladog policajca Deweya (David Arquette). Nakon što ju ubojica napadne i skoro ubije, Sidney krivo optuži svog dečka Billya Loomisa (Skeet Ulrich) za pokušaj ubojstva.
No nakon što jedan po jedan od njezinih frendova počnu umirati, Sidney će shvatiti da je osoba koja je prije godinu dana silovala i ubila njezinu majku možda osoba koja ju trenutno pokušava ubiti... A ono što je najgore je to da se sva ubojstva počinju događati točno na godišnjicu smrti njezine majke...

Image hosting by Photobucket Izvrstan horror legendarnog Wesa Cravena (original The Hills Have Eyes) po meni je definitivno jedan od najboljih horrora ikada, a za taj uspjeh su zaslužne odlična Cravenova režija i sjajan scenarij Kevina Williamsona (I Know What You Did Last Summer) koji je u isti čas zastrašujuć, inteligentan, dinamičan i duhovit.
Iako se kroz cijeli film vidi Cravenovo strahopoštovanje prema nekim kultnim horrorima, poput Noći vještica i Aliena, Craven se u isto vrijeme sprda s drugim slasherima, tipa Friday the 13th, Slumber Party Massacre itd. Mora se spomenuti i vrlo impresivna glumačka postava (koja se sastojala od tada anonimne Neve Campbell do "prijateljice" Courteney Cox) te izvrsna atmosfera koja se savršeno provlačila kroz cijeli film.

Uglavnom, Vrisak je po meni jedan od najboljih horrora ikada koji će vas čak i u nekim trenucima nasmijati (bravo Williamson!), a ako su vam se svidjeli filmovi poput Nightmare On Elm's Street i Halloween, ovaj film vas zasigurno neće razočarati, a moram priznati da ja osobno nisam do kraja filma znao tko je ubojica (još jedan adut izvrsnog scenarija)... Jednostavno, ako niste pogledali meni jedan od najboljih filmova svih vremena, pitanje je- što čekate!?

Post je objavljen 31.01.2006. u 20:42 sati.