Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Ju-on: The Grudge (2003)

Image hosted by Photobucket.com Ju-on: The Grudge, Japan, 2003.
Redatelj: Takashi Shimizu
Glume: Megumi Okina, Misaki Ito, Misa Uehara, Kanji Tsuda, Kayoko Shibata, Yui Ichikawa, Yukako Kukuri, Yoyi Tanaka, Shuri Matsuda, Daisuke Honda...
Ocjena: 8

I sami možete zaključiti iz mojeg prijašnjeg posta o remake-u ovog filma (The Grudge) da o ovom filmu mogu reći samo sve najbolje. Radnja filma je ista kao i u remakeu, a vrti se oko socijalne radnice imenom Rika (Megumi Okina) koja dobiva zadatak da otiđe u na prvi pogled sasvim običnu kuću pobrinuti se o malo starijoj gospođi nakon što joj je njezina cijela obitelj misteriozno nestala. No čim uđe u kuću, shvati da je atmosfera u njoj sve samo ne normalna. Uskoro Rika prisustvuje misterioznoj smrti te starije gospođe te se zato onesvijesti. Zatim se film vraća u prošlost te upoznajemo obitelj te starije gospođe i na kraju vidimo što se to dogodilo s njima. Nakon toga se upoznamo s još par glavnih likova koji su ušli u tu "prokletu" kuću te imamo priliku vidjeti kako im se počnu događati različita nadnaravna iskustva koja naravno uključuju i upletanje misterioznih duhova...

Image hosted by Photobucket.com Iako vam puno baš i nisam objasnio o filmu, morate znati sljedeće- postoji tzv. ju-on legenda prema kojoj svatko tko uđe u kuću u kojoj se dogodilo ubojstvo neke obitelji, duhovi preminulih će se osloboditi te će ubiti tu osobu. No ono što je vrlo važno i originalno kod ovog vrlo originalnog horrora je to da prokletstvu nema spasa te je ovo jedan od rijetkih filmova u kojem gotovo svi glavni likovi umru, dok obično u horrorima uvijek zgodne i pametne ženske preživljavaju, što kod ovog filma nije slučaj. Također moram napomenuti da su scene smrti vrlo originalne i dobro razrađene te se u filmu javlja izvrsna atmosfera jer je film svake dvije minute bio zbog nečeg napet, isto kao i američki remake koji je također imao izvrsnu atmosferu.
Proslavljeni Takashi Shimizu vam predstavlja ovaj film koji je ujedno i sam remake japanskog niskobuđetnog filma. Razlog? Japanski producenti su htjeli kvalitetniji horror sa većim buđetom te su napravili ovaj filmić koji se nakraju pokazao kao jednim od najuspješnijih japanskih filmova svih vremena te je potukao u Japanu i sam Ringu koji je tada bio broj 1 na ljestvici najgledanijih i najuspješnijih japanskih filmova svih vremena.

I zadnje, moj savjet je da ovaj film nikako ne gledate sami navečer jer ćete doslovno svake tri minute pokrivati oči, a ja moram priznat da mi je ovo jedan od najstrašnijih filmova koje sam ikada gledao (a gledao sam ih stvarno puno). A razlog gledanja ovog filma? Strašni duhovi s creepy glasovima, "masiranje" vašega srca cijelo vrijeme, vrlo originalna ubojstva, spooky scene te velike sličnosti s Ringuom. Sve u svemu, ako niste još pogledali ovaj film, vjerujte mi na riječ- stvarno puno propuštate.

Post je objavljen 16.01.2006. u 22:36 sati.