Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Poltergeist (1982)

Image hosted by Photobucket.com Poltergeist, SAD, 1982.
Redatelj: Tobe Hooper
Glume: JoBeth Williams, Craig T. Nelson, Beatrice Straight, Heather O' Rourke, Oliver Robins, Dominique Dunne, Zelda Rubinstein, Martin Casella...
Ocjena: 8

Ovaj film mi je jedan od najdražih horora jer mi je to bio prvi horror koji sam ikada pogledao u životu (detalji u opisu bloga). Dogodilo se to jedne kišovite večeri kada je na tv-u počeo ciklus horrora, a te večeri je Poltergeist bio na redu. Moram priznat da sam se jako bojao one lutke kad sam ga prvi put pogledao (ipak sam imao samo 2 godine :P), no mnogi ljudi se ne bi složili samnom kada bih rekao da je ovaj film čisti horror. Zapravo, prva polovica filma više vuče na znanstvenu fantastiku, a čak ni radnja filma ne zvuči strašno.

Image hosted by Photobucket.com Glavni protagonisti filma su članovi obitelj Freeling, inače sasvim tipične američke obitelji koji se po ničemu baš previše ne razlikuje od ostalih obitelji. Glava obitelji je otac Steve (Craig T. Nelson) koji je se bavi prodajom nekretnina. Majka Diane (Jobeth Williams) je kućanice, brat Robbie (Oliver Robins) je osnovnoškolac, starija sestra Dana (Dominique Dunne) je srednjoškolka te šećer na kraju je 6-godišnjakinja po imenu Carol Anne (tragično preminula Heather O' Rourke). Prva trećina filma vrti se uglavnom oko glavnih likova te imamo priliku vidjeti njihov prosječni dan u životu nakon nedavnog useljenja u dosta staru kuću sa još starijim drvom pored sebe. No nakon što najmlađa kćerka Carol Anne nekako stupi u vezi s nadnaravnim preko ugašenog kanala na tv-u te shvati da ima sposobnost komuniciranja s nadnaravnim bićima, ne prođe dugo vremena dok ta misteriozna bića nekako ne uđu u njihovu kuću.

Image hosted by Photobucket.com Na prvi pogled ta nevidljiva bića, tj. "poltergeisti" (to su duhovi koji nisu vjesni da su mrtvi ili ne žele umrijeti te u svojemu bijesu opsjedaju kuće) se čine kao dobri duhovi koji jednostavno uzrokuju micanje objekata u kući, no ubrzo duhovi postaju nasilni i bijesni te počnu mučiti obitelj ljutim drvećem i smrtonosnim lutkama, a ubrzo i otmu malu Carol Anne kroz njezin ormar, koji se čini da je nekakav portal u drugi svijet. Ne znajući što da učine, članovi obitelji Freeling zatraže pomoć od istjerivača duhova i proročice...
Iako piše u uvodnoj špici da je Tobe Hooper bio zaslužan za stvaranje ovog filma, mnoge glasine govore da je scenarist i producent ovog filma Steven Spielberg zapravo cijelo vrijeme bio i redatelj. Glede samog filma, malo imam za reći- gluma je bila izvrsna, efekti dosta dobri, režija sumnjiva, a film ukratko- savršen. Pošto je film snimljen puno prije nastanka CGI efekata, nemojte očekivati puno strašnih scena, nego jednostavno obratite pažnju na izvrsnu glumu glavnih likova. I mala trivia- kruže glasine o tzv. "prokletstvu poltergeista", tj. odmah nakon završetka snimanja glumcima su se počele događati grozne stvari- Dominique Dunne je ustrijelio njezin vlastiti dečko te je ona nedugo poslije umrla, Oliver Robins je završio u umobolnici jer je rekao da čuje "glasove", a Heather O' Rourke je za vrijeme snimanja 3. dijela Poltergeista počela grozno kašljati te je preko noći nakon doživljenog napadaja umrla u američkoj bolnici. I skoro zaboravih- za scenu u kojoj iz bazena izlaze kosturi je redatelj koristio baš prave kosture, a s glumcima je to podijelio tek nakon završetka snimanja... To može samo Spielberg :)

Post je objavljen 11.01.2006. u 20:05 sati.