HDZ BiH Posavina

petak, 23.07.2010.

Borjana Krišto posjetila općinu Domaljevac – Šamac



Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto posjetila je u četvrtak, 22. srpnja 2010. godine , općinu Domaljevac – Šamac koja proslavlja dane općine od 17. do 27. srpnja.

U sklopu posjeta, dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je svečano otvorila novoizgrađeni Centar obiteljske medicine u Domaljevcu.

Nakon otvaranja centra, predsjednica Krišto je položila vijenac na središnje spomen obilježje na trgu u Domaljevcu te nazočila svečanoj sjednici Općinskog vijeća Domaljevac – Šamac.

Prilikom otvaranja Centra obiteljske medicine predsjednica Krišto je u svom obraćanju kazala kako se radi o hvale vrijednom i nadasve korisnom projektu za sve žitelje ove općine koji će osigurati stručnu liječničku skrb te adekvatno i pravovremeno liječenje. „Posebice me raduje činjenica što su općinske strukture imale adekvatnu potporu i što su sve prepoznale, podržale i financijski popratile nadležne institucije Federacije BiH, Vlade Republike Hrvatske i Županije Posavske.“ dodala je predsjednica Krišto.

Također, dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je sudjelovala na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Domaljevac – Šamac te je u svom govoru istaknula kako je Općina ojačala svoju poziciju u protekloj godini, unatoč globalnoj ekonomskoj krizi koja nije zaobišla ni BiH. Iza toga stoje, istaknula je predsjednica Krišto, odgovoran pristup općinskih struktura vlasti i vrijedni i radišni ljudi ove Općine koji su jamci za još brže razvojne korake za sveopći napredak i bolju budućnost.

Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto razgovarala je i sa članicama Općinskog odbora Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ Domaljevac – Šamac.

Inače, u subotu, 24. srpnja 2010. godine, na središnjem trgu u Domaljevcu održat će se XII. Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Domaljevačka Tkanica“ pod pokroviteljstvom predsjednice Krišto. Tkanica je međunarodna i multietnička smotra izvornog narodnog stvaralaštva koja će i ove godine biti upriličena uoči blagdana sv. Ane, zaštitnice župe Domaljevac.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 18:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.07.2010.

Davor Čordaš razgovarao sa mons. dr. Ratkom Perićem i don Antom Luburićem



Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš razgovarao je u srijedu, 14. srpnja 2010. godine, u Banjoj Luci
s biskupom Mostarsko-duvanjskim i Trebinjsko-mrkanjskim - mons. dr. Ratkom Perićem i župnikom župe Nevesinje, don Antom Luburićem.

Biskup Mostarsko-duvanjski i Trebinjsko-mrkanjski - mons. dr. Ratko Perić nazoči 49. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH koje se održava, pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Biskup Ratko Perić se zahvalio članovima Povjerenstva za izbjeglice BiH (Slavko Marin, dr. Nevenko Herceg i Davor Čordaš) na pomoći Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanjskoj biskupiji u posljednje četiri godine te što se nije zaboravio prostor istočne Hercegovine koji se nalazi u Republici Srpskoj – Trebinje, Nevesinje, Berkovići i Stjepan križ. Dao im je ohrabrenje za daljnji rad i pozvao ih je da ga posjete u sjedištu Biskupije u Mostaru.

Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš upoznao je biskupa Ratka Perića i don Antu Luburića s informacijom kako je Povjerenstvo za izbjeglice BiH za prostor Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije u posljednje tri godine osiguralo 465. 000 KM. Povjerenstvo za izbjeglice BiH je u 2010. godini osiguralo 245. 000 KM za obnovu crkve u Nevesinju, Berkovićima, za crkvu Sv. Petra i Pavla te Katedralu u Mostaru, crkvu u Kruševu i Slipčićima.

Uoči predstojećih Općih izbora u BiH prije nekoliko dana oglasile su se i Komisije Iustitia et pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, koje su poručile svim Hrvatima iz BiH da izađu na izbore i registriraju se za izlazak do 19. srpnja kako bi mogli glasovati na predstojećim izborima u BiH koji će se održati 3. listopada.

„Odziv Hrvata na ovim izborima bit će iznimno važan za kredibilitet i snagu hrvatske politike, ne samo na izborima nego i nakon izbora tj. u fazi pregovora oko ustavnog uređenja BiH. Odgovornost za budućnost hrvatskog naroda u BiH i ovog je puta disperzirana u svaki hrvatski glas“, istaknuo je član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 15:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 13.07.2010.

Davor Čordaš razgovarao s apostolskim nuncijem u BiH msgr. Alessandro D"Erricom


Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš razgovarao je u utorak, 13. srpnja 2010. godine, u Banjoj Luci s apostolskim nuncijem u BiH msgr. Alessandro D"Erricom.

Apostolski nuncij u BiH msgr. Alessandro D"Errico nazoči 49. redovitom zasjedanju Biskupske konferencije BiH koje se održava, pod predsjedanjem banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice, u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci.

Uoči predstojećih Općih izbora u BiH prije nekoliko dana oglasile su se i Komisije Iustitia et pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH, koje su poručile svim Hrvatima iz BiH da izađu na izbore i registriraju se za izlazak do 19. srpnja kako bi mogli glasovati na predstojećim izborima u BiH koji će se održati 3. listopada.

Prema odredbama Izbornog zakona u BiH i odluka Središnjeg izbornog povjerenstva nalazimo se u zadnjem tjednu u kojem raseljene osobe i osobe koje imaju status izbjegle osobe ili osobe koja privremeno boravi izvan BiH mogu podnijeti prijavu (PR1 obrazac) za upis u Središnji birački popis.

„Odziv Hrvata na ovim izborima bit će iznimno važan za kredibilitet i snagu hrvatske politike, ne samo na izborima nego i nakon izbora tj. u fazi pregovora oko ustavnog uređenja BiH. Odgovornost za budućnost hrvatskog naroda u BiH i ovog je puta disperzirana u svaki hrvatski glas“
, istaknuo je član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš.

Apostolski nuncij u BiH msgr. Alessandro D"Errico iskazao je zadovoljstvo vidnim pomacima u Banjoj Luci u prethodnih četiri godine kada je riječ o položaju Hrvata katolika i obnovi njihovih domova, kao i obnovi objekata Katoličke crkve. Također, apostolski nuncij u BiH je podržao inicijativu za izgradnjom spomenika blagopokojnom Papi Ivanu Pavlu II. na Petrićevcu, obnovi Biskupskog ordinarijata koji je do sada služio kao Caritasova bolnica za sve građane Banje Luke te opremanju športske dvorane KŠC u Banjoj Luci. Riječ je o projektima koji će se realizirati u slijedećem razdoblju.

Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Čordaš upoznao je apostolskog nuncija u BiH msgr. Alessandra D"Errica kako je iz Fonda za povratak BiH u ovoj 2010. godini izdvojeno 1,5 milijuna KM za objekte u vlasništvu Katoličke crkve od Nevesinja do Prijedora, uključujući sve tri biskupije.

- 22:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Borjana Krišto sa izaslanstvo HDZ BiH nazočila svečanom prijmu u povodu Dana državnosti Republike Crne Gore


Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije HDZ BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto predvodila je izaslanstvo HDZ BiH koje je u utorak,13. srpnja 2010. godine, nazočilo svečanom prijmu u rezidenciji Konak u Sarajevu organiziranom u povodu Dana državnosti Republike Crne Gore.

Republika Crna Gora slavi 13. srpnja po Berlinskom kongresu iz 1878. kojim je priznata za neovisnu državu, te po početku narodnog ustanka u Crnoj Gori protiv okupacije 'sila osovine' 1941. godine.

Veleposlanik Republike Crne Gore u BiH Ramiz Bašić istaknuo je kako je ključni cilj Crne Gore euroatlantske integracije te kako želi i da BiH uhvati korak sa ostalim zemljama regije što će biti od strateške važnosti i za Crnu Goru.


URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prof. dr. Dragan Čović uputio pismo Jadranki Kosor


Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. Dragan Čović uputio je pismo predsjednici Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske Jadranki Kosor.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovana predsjednice Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, prije svega Vam se želim zahvaliti za nesebičnu potporu koju nam pružate tijekom cijelog Vašeg političkog mandata. Kao što Vam je poznato u listopadu mjesecu ove godine u Bosni i Hercegovini se održavaju Opći izbori. Prema odredbama Izbornog zakona u BiH i odluka Središnjeg izbornog povjerenstva nalazimo se u zadnjem tjednu u kojem raseljene osobe i osobe koje imaju status izbjegle osobe ili osobe koja privremeno boravi izvan BiH mogu podnijeti prijavu (PR1 obrazac) za upis u Središnji birački popis.

Budući da je Hrvatska demokratska zajednica organizacijski ustrojena i u inozemstvu, a temeljem iznimne važnosti njihovog aktivnog odnosa spram izbornog procesa u BiH, molimo Vas da Vašim autoritetom i autoritetom Hrvatske demokratske zajednice pozovete članove HDZ koji imaju mogućnost i pravo glasovati na ovogodišnjim izborima u BiH da se registriraju najkasnije do 19. srpnja 2010. godine. Važnost ovog dijela izbornog procesa je od iznimne važnosti jer je poznato kako će 3. listopada moći glasovati samo oni birači koji se prethodno registriraju do navedenog datuma.

Cijenjena predsjednice, vjerujem kako i Vi cijenite da će odziv Hrvata na ovim izborima biti iznimno važan za kredibilitet i snagu hrvatske politike, ne samo na izborima nego i nakon izbora tj. u fazi pregovora oko ustavnog uređenja BiH. Odgovornost za budućnost hrvatskog naroda u BiH i ovog je puta disperzirana u svaki hrvatski glas. Držimo da će Vaš poziv našoj dijaspori biti dodatni poticaj za aktivnijim sudjelovanjem u bh. izbornom procesu, a nama velika pomoć i ohrabrenje.

Primite izraze našeg poštovanja i zahvalnosti.


Predsjednik HDZ BiH
prof. dr. Dragan Čović

- 21:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Borjana Krišto razgovarala sa veleposlanicima S. R. Njemačke i Republike Austrije u BiH



Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto sastala se u utorak, 13. srpnja 2010. godine, na odvojenim sastancima u Sarajevu s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u BiH Nj. E. Joachimom Schmidtom i veleposlanikom Republike Austrije Nj. E. Donatusom Köckom.

Razgovaralo se o trenutačnim političkim prilikama i odnosima u Federaciji BiH i BiH, napretku institucija BiH u reformskim procesima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU te o neophodnosti donošenja Ustava Bosne i Hercegovine.

Ocijenjeno je kako su rezultati integracijskih procesa BiH u EU vidljivi, ali da su uslijed trenutnih nestabilnih političkih prilika i odnosa u zemlji u značajnoj mjeri usporeni. Posebna pozornost tijekom razgovora posvećena je Ustavu i neophodnoj ustavnoj reformi, jer je sadašnji Ustav nepravedan i neprihvatljiv te predstavlja prepreku razvoja ekonomskog i gospodarskog stanja Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, Predsjednica je istaknula neophodnost donošenja Ustava BiH u cilju osiguranja apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda što je iznimno značajno za stabilnost cijele regije, pri tomu naglašavajući potrebu ali i spremnost da se ovaj proces nastavi i intenzivira odmah po okončanju listopadskih Općih izbora i konstituiranja vlasti. Samo tako uređena BiH ima prosperitet i europsku budućnost.

Veleposlanci Njemačke i Austrije dijele stav kako BiH mora preuzeti odgovornost za promjene imajući u vidu neophodnost ustavnih reformi s obzirom na trenutačno stanje u zemlji. Također je konstatiran i značajan dosadašnji doprinos Njemačke i Austrije u tranzicijskim i demokratskim procesima u BiH kao i daljnja potreba njihovog aktivnog angažmana u procesima koji predstoje s naglaskom na ustavne promjene.

Na kraju razgovora sugovornici su izrazili spremnost za nastavak konstruktivne suradnje, pomoći i razmjene mišljenja na planu demokratskih i reformskih procesa u BiH u duhu prijateljskih odnosa.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 20:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.07.2010.

JAVNI POZIV - Borjana Krišto kandidatkinja HDZ BiH za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Borjan Krišto kandidatkinja HDZBiH za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na izborima 3. listopada 2010. godine uputila je JAVNI POZIV osobama koje navršavaju 18 godina, raseljenim osobama i osobama koje imaju status izbjegle osobe ili osoba koje privremeno borave izvan BiH da iskoriste zadnji tjedan i podnesu prijavu (PR1 obrazac) za upis u Središnji birački popis najkasnije do 19. srpnja 2010. godine kako bi mogli glasovati u DKP mreži ili putem pošte.

"Hrvatice i Hrvati, poštovane mlade osobe, raseljeni i izbjegli, te sve druge osobe koje privremeno borave izvan BiH podsjećam kako ulazimo u zadnji tjedan koji nam omogućuje upis u Središnji birački popis i time mogućnost glasovanja na izborima u listopadu mjesecu ove godine.
Opći izbori u BiH 2010. iznimno su značajni za položaj i ustavno određenje Hrvatskog naroda u BiH. Budući nakon izbora slijedi pregovarački proces o izmjenama ustava, a koji će izravno utjecati na položaj i jednakopravnost Hrvata vrlo je važno da na ovim izborima iziđe što veći broj Hrvata i glasuje za svoje predstavnike. Uvjerena sam kako će međunarodna i domaća javnost procjenjivati odziv Hrvata na izborima kao znak želje za sudjelovanjem i oblikovanje nove BiH, BiH i po volji Hrvata koji njoj pripadaju.
Stoga, dragi sunarodnjaci Hrvatice i Hrvati, pozivam vas da još jedanput, kao i bezbroj puta do sada, učite dodatni napor, ovog puta da se registrirate za Opće izbore, i na taj način pokažete jedinstvo hrvatskog bića bez obzira nalazilo se ono u BiH ili dijaspori. Vaša registracija i vaše glasovanje omogućit će nama, nakon izbora bolje i jače pregovaračke pozicije a time i bolji položaj Hrvat u Bosni i Hercegovini.
Uz posebne pozdrave želim vam puno uspjeha u životu i obiteljske sreće."

Borjan Krišto
kandidatkinja HDZBiH za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

- 13:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto nazočila ceremoniji otvaranja 61. Dubrovačkih ljetnjih igar




Na poziv gradonačelnika Grada Dubrovnika Andre Vlahušića dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto nazočila je u subotu, 10. srpnja 2010. godine, ceremoniji otvaranja 61. Dubrovačkih ljetnjih igara.

Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto istaknula je svoje zadovoljstvo što je gostujući na otvaranju tradicionalnih Dubrovačkih ljetnjih igara još jednom imala priliku svjedočiti ljepotama Grada Dubrovnika koji je simbol kulturne povijesti Republike Hrvatske.

Predsjednica Krišto je istaknula kako su Dubrovačke ljetnje igre značajna kulturna manifestacija ne samo za Republiku Hrvatsku, nego za cijeli svijet te kako je to mjesto na kojem se u jedinstvenom ambijentu slavi izvrsnost izvedbe.

61. Dubrovačke ljetnje igre otvorio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić koji je, između ostalog, kazao kako je Dubrovnik grad koji je otvoren svim kreativnim ljudima te kako kulturu treba otvoriti svijetu.

Nakon svečanoga otvorenja uslijedio je tradicionalni vatromet te svečana večera na kojoj se predsjednica Krišto susrela s političkim vrhom Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom dr. Ivom Josipovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Također, gospođa Krišto se susrela s predsjednikom Republike Slovenije Danilom Türkom.

Inače, glazbeno – scenska manifestacija 61. Dubrovačke ljetnje igre, koja je svojevrstan sinonim Grada Dubrovnika, i ove će godine na desetak otvorenih scenskih lokacija renesansnog Dubrovnika ugostiti više od dvije tisuće dramskih, glazbenih, plesnih i opernih umjetnika iz cijeloga svijeta te na desetke tisuća gostiju, a trajat će do 25. kolovoza.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 10.07.2010.

Položen kamen temeljac nove crkve na Ceru, Derventa









Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto je u subotu, 10. srpnja 2010. godine, nazočila proslavi polaganja kamena temeljca i blagoslova gradilišta nove župne crkve Krista Kralja na Ceru – Derventa.
Svetu misu na temeljima buduće crkve koja je potpuno sravnjena sa zemljom u ratu predvodio je krčki biskup Valter Župan. On je pozvao brojne prognane Hrvate iz toga dijela Republike Srpske da se suprostave mržnji koja ih je protjerala s njihovih obiteljskih domova. „Ne smije nas okupirati mržnja, nego nas treba nas okupirati ljubav koja će svladati sve probleme i poteškoće“, rekao je krčki biskup u propovijedi.

U mjestu Ceru u derventskoj općini blagoslovljen je temeljni kamen za izgradnju uništene crkve Krista Kralja kojoj su kumovi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik uprave Tvornice željezničkih vozila 'Gredelj' Ivan Tolić.

Gradonačenik Zagreba Milan Bandić je u svojemu govoru pozvao Hrvate u BiH da glusuju za jednog kandidata na predstojećim Općim izborima u BiH 'kako nam ne bi drugi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH“.

Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjednišva BiH Borjana Krišto je najavila potporu izgradnji crkve i pomoć povratnicima Hrvatima u župi Cer u kojoj ih je prije rata živjelo 3.000. Nakon rata u taj kraj vratilo se svega 30 hrvatskih obitelji. U župi Cer treći put se u posljednjih 100 godina gradi crkva. Prva je sagrađena pred II. Svjetski rat, druga se počela graditi krajem sedamdesetih i gotovo je i završena pred posljednji rat u kojem su je srpske postrojbe srušile, kao i sve druge objekte u župi.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:
- dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog čl.Predsj. BiH Borjana Krišto;
- član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš;
- član Predsjedništva HDZ BiH, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH i izaslanica HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara;

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U Domu HDZ BiH u Mostaru potpisan sporazum o strateškom partnerstvu HDZ BiH i HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21 stoljeća



U Domu HDZ BiH u Mostaru je u petak, 9. srpnja 2010. godine, potpisan sporazum o strateškom partnerstvu HDZ BiH i HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21 stoljeća. Sporazum su potpisali predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21 stoljeća Zoran Bošnjak.

Potpisivanju su nazočili i dopredsjednica HDZ BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto te predsjednik Hrvatskog pravaškog bloka (HPB) Željko Koroman čija će se stranka u predstojećem razdoblju do Općih izbora ujediniti sa strankom - HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21 stoljeća.

Političke stranke, potpisnice ovog Sporazuma, polazeći od odrednica sadržanih u svojim političkim programima, utvrđuju kako temeljem tih vrijednosti i načela, imaju obostrani interes zaključiti Sporazum o strateškom partnerstvu na svim razinama, i osigurati punu koordinaciju u procesu ustavnih promjena, međusobnu predizbornu i poslijeizbornu suradnju. Ovaj Sporazum temelji se na načelima jednakopravnosti, partnerstva i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata izbora. Polazeći od vrlo sličnih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu ustavnih promjena, te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. U procesu ustavnih promjena strane će u svom političkom djelovanju na načelima pune usuglašenosti i koordinacije nastojati da se kroz Ustavne promjene dođe do pravednijeg i funkcionalnijeg uređenja Bosne i Hercegovine na načelima Kreševske deklaracije, prema kome ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran ni diskriminiran. U razdoblju do Općih Izbora 2010. godine i u predizbornoj kampanji za iste, strane se obvezuju na punu suradnju, međusobnu suzdržanost u javnom djelovanju i nastupima, kao i da neće predstavljati konkurentnost jednih prema drugima, te da će pružati punu potporu u međusobnom radu i djelovanju.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 01:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.07.2010.

Hrvatski Generalski Zbor u Orašju








Hrvatski Generalski Zbor i Genetalski Zbor HVO-a održan je 3. Srpnja u Orašju. Na sastanku je izražena potreba da se radi na obrani digniteta i dostojanstva Domovinskog rata, svih hrvatskih branitelja i invalida, kao i na brojnim problemima sa kojima se susreću razvojačeni branitelji i invalidi.

Izražena je i potreba za većim jedinstvom hrvatskog korpusa te da Hrvati u BiH imaju zajedničkog kandidata za člana predsjedništva na dolazećim izborima.

Poslije polaganja vijenca na spomen obilježju 106. Brigade HVO-a, domaćin general Đuro Matuzović poveo je sve nazočne u samostan, gdje su naši generali razgledali ogromni uređeni prostor za razne potrebe, a posbno ih je impresionirao muzejski prostor sa vrlo vrijednim i starim eksponatima i knjigama. U ovim kriznim vremenima ohrabrujuće je znati da, kako naši generali tako i svećenići, brinu o nama i čine sve što je u njihovoj moći za dobrobit hrvatskog naroda.

- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr. Dragan Čović i Rade Bošnjak razgovarali s ratnim zapovjednicima i generalima Hrvatskog vijeća obrane (HVO)



Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednik HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru Rade Bošnjak razgovarali su u srijedu, 7. srpnja 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s ratnim zapovjednicima i generalima Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Na sastanku je bilo riječi o reafirmiranju uloge HVO i rješavanju brojnih problema s kojima se suočavaju razvojačeni branitelji i invalidi. S predsjednikom HDZ BiH dr. Draganom Čovićem i dopredsjednikom HDZ BiH i zastupnikom HDZ u Hrvatskom saboru Radom Bošnjakom su razgovarali visoki časnici i generali Dragan Čurčić, Željko Šiljeg, Mario Bradara, Iva Tadić, Petar Barišić, Ilija Nakić i Duško Grubešić.

Zajednički je zaključeno kako je došlo vrijeme da se započne s ozbiljnim angažiranjem kako bi se vratio dignitet i dostojanstvo svim hrvatskim braniteljima. Istaknuto je kako je došlo vrijeme da se zbiju redovi te da se kroz HDZ BiH – stožernu i najsnažniju hrvatsku stranku u BiH – osiguraju temeljni interesi braniteljske populacije, ali i jednakopravan položaj hrvatskog naroda kroz novi ustavno – pravni preustroj zemlje.

Ratni zapovjednici i generali Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su podržali HDZ BiH na sadašnjem putu traženja rješenja u BiH koje bi zadovoljilo sva tri konstitutivna naroda i osiguralo istinsku ustavnu jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH.

Dogovoreno je da se pri HDZ BiH ustroji posebno vijeće za branitelje u kojemu bi bili uključeni predstavnici HVO. Kroz rad ovoga tijela bi se sustavno radilo na skrbi nad braniteljskom populacijom i vraćanju digniteta Domovinskog rata. Dogovoreno je i konkretno djelovanje kako bi se pomoglo braniteljima koji su u stanju socijalne pomoći, sada su razvojačeni, ili pak primaju male naknade.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 09:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Regionalna politička uloga Borjane Krišto

Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Borut Pahor, Danilo Tuerk, Boris Tadić, Mirko Cvetković, Filip Vujanović, Milo Đukanović, samo su neki regionalni politički lideri koji su primili Borjanu Krišto i s njom razgovarali o političkim (ne)prilikama u regiji.

Uzimajući u obzir kako Europska unija izrazito cijeni regionalnu suradnju držeći da je to najbolji primjer kako su određene politike i političari spremni graditi i ujedinjenu Europu, Borjana Krišto već sada se nameće kao važna regionalni političarka.

Njezina politička težina samo dijelom proizlazi iz njezine formalne uloge predsjednice Federacije BiH. Većina regionalnih lidera Borjanu Krišto primila je u formalnoj ulozi, ali još više cijene činjenicu da je Borjana Krišto izvjesna pobjednica na listopadskim izborima za člana Predsjedništva BiH. Regionalni politički „igrači“ svjesni su snage i važnosti njezine stranke HDZBiH kao regionalnog igrača i kao budućeg ozbiljnog kreatora nove slike Bosne i Hercegovine.

Borjana Krišto nedvojbeno posjeduje kvalitete regionalne političke osobe. Njezino iskustvo federalne ministrice pravde daje joj pravnu kompetenciju i težinu kod ustavnih promjena. Neki joj zamjeraju nedovoljnu političku agresivnost dok drugi ističu da je ta ljudska skromnost prednost i vrlina Borjane Krišto.

Borjana Krišto uživa poštovanje i ugled unutra svoje stranke. Nije sklona stranačkim frakcijama, ne vodi stranačke ratove niti bilo kakve frakcije. Nije sklona prljavoj kampanji niti diskreditaciji kolega. Ne voli trač i nikada ne igra na žensku kartu.

Borjana Krišto uživa poštovanje i kod konkurencije. Korektna je prema svojim suparnicima. Njezine izjave do sada su bile pune uvažavanja kandidata drugih političkih stranaka. Nije i ne želi ih diskreditirati jeftinim retoričkim sadržajima. Ona jednostavno igra korektno.

Sve ovo i brojne druge prednosti omogućuju Borjani Krišto da se nametne kao najozbiljnija kandidatkinja svih Hrvata i kao izvjesna pobjednica za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 07:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor razgovarala s predsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto


Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor razgovarala je u srijedu, 7. srpnja 2010. godine, u Banskim dvorima u Zagrebu s predsjednicom Federacije Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Na sastanku se razgovaralo o prijateljskim odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao i o jačanju suradnje između dvije zemlje.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zahvalila je predsjednici Vlade Kosor na osobnoj potpori te na potpori koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Krišto je naglasila kako je nedavno održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine stvorila veoma pozitivan odjek u BiH javnosti, što svakako ide u prilog daljnjem jačanju i unapređenju prijateljskih te dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje. Predsjednica Krišto upoznala je također premijerku Kosor s aktualnim političkim stanjem, odnosima i prilikama u Federaciji Bosne i Hercegovine i u Bosni u Hercegovini te naglasila kako ustavne promjene u BiH nemaju alternative, baš kao i njen put prema euroatlantskim integracijama.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako Republika Hrvatska podupire jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu kao državu tri konstitutivna naroda i građana te je i ovom prigodom izrazila podršku Bosni i Hercegovini na putu u euroatlantske integracije.

URED ZA INFORMIRANJE

- 07:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.07.2010.

HDZ BiH predao kandidacijske liste Središnjem izbornom povjerenstvu BiH

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović predao je u ponedjeljak, 5. srpnja 2010. godine, u Sarajevu kandidacijske liste Središnjem izbornom povjerenstvu BiH za sve razine vlasti na predstojećim Općim izborima.

U pratnji zamjenika predsjednika HDZ BiH i aktualnog predsjedatelja Zastupničkog doma Bosne i Hercegovine Nike Lozančića, člana Predsjedništva HDZ BiH i direktorice Političke akademije HDZ BiH Lidije Bradara i tajnikom Izbornog stožera HDZ BiH Mariom Grgićem, dr. Dragan Čović susreo se s članovima SIP-a BiH na čelu s predsjednicom Irenom Hadžiabdić.

''Predali smo naše kandidacijske liste za sve razine vlasti. Ponudili smo najjače kandidate koje HDZ BiH danas ima“, rekao je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović pri čemu je istaknuo kako je posebno osvježenje na predstojećim Općim izborima veliki broj mladih ljudi na listama ove stranke kao i žena u politici. "HDZ BiH na ovim Općim izborima nastupa s 431 kandidatom na županijskoj, entitetskoj i državnoj razini. Novina u HDZ-u BiH jest što vjerujem kako možemo na tragu političkih rješenja, uređenja socijalne i ekonomske politike dati jedno novo ozračje BiH. Izborni cilj nam je osvojiti 130.000 glasova. Vjerujemo kako HDZ BiH ima potporu sedam političkih stranaka iz reda hrvatskog naroda što će biti dovoljno za izbornu pobjedu. Bez HDZ BiH neće se moći uspostaviti vlast'', kazao je dr. Čović pri čemu je također iskazao zadovoljstvo kandidaturom Borjane Krišto koja je kao žena po prvi put istaknuta kao kandidat od jedne političke stranke za člana Predsjedništva BiH.
URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 23:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.07.2010.

Mladež HDZ-a BiH sudjelovala na „Summer University for Democracy“ u Strasbourgu


Jedan od glavnih gradova Europe, sjedište Vijeća Europe, Europskog suda pravde i Europskog parlamenta - Strasbourg, po peti je puta zaredom ugostio više od 600 polaznika iz 16 organizacija – članica mreže „School of Political Studies“ Vijeća Europe. U sklopu škole iz Bosne i Hercegovine sudjelovali su i članovi Mladeži HDZ-a BiH: Zlatko Vranješ i Luka Krstanović. Program je trajao od 28. lipnja do 02. srpnja 2010., pod nazivom „The crisis of leadership “ a počeo je obraćanjem glavnog tajnika Vijeća Europe gospodina Thorbjorna Jaglanda plenumu sudionika u prepunoj dvorani Hemycycle, koji je uz uvodne riječi dobrodošlice sudionike uputio i u važnost demokratskog političkog sustava i ljudskih prava te na njihovu povezanost s europskim projektom, koji je još uvijek, „nedovršen posao“.

Slijedio je uvodni govor gospođe Catherine Lalumiere, bivše glavne tajnice Vijeća Europe, a daljnji govornici su bili gospodin Roland Ries, gradonačelnik Strasbourga, gospođa Luisella Pavan-Woolfe, stalna predstavnica Europske komisije pri Vijeću Europe te gospodin Mevlut Cavusoglu, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Nakon njih je gospodin Vasko Naumovski, zamjenk premijera Makedonije, govorio o izazovima s kojima se demokracija suočava te se pritom osvrnuo na veze između demokratskih procesa, medija i institucija. Sljedeći predavač je bila gospođa Sylvie Kaufmann , urednica «Le Monda» koja je govorila o problemima s kojima se demokracija suočava u vrijeme svjetske ekonomske krize.

Drugi dio programa odvijao se u konferencijama u koje su sudionici bili podijeljeni prema vlastitom izboru, te su služile kao baza za radionice koje su se održavale kasnije. Teme konferencija bile su: «Leadership in a time of crises (financial and economic globalisation, terrorism, organised crime)», zatim Crises of politics and democracy», te « Civil resistance , demokratization and democratic sustainability». Teme su držali su gospodin Masahiro Kawai, s bankarskog instituta u Tokiju, gospođa Sonja Licht, direktorica beogradske škole, gospodin Adrian Severin, zastupnik u Europskom parlamentu, gospodin Gert Weisskirchen, zastupnik Bundestaga, gosp. Klaus Schumann, , bivši direktor Direktorata za političke poslove pri Vijeću Europe, gosp. Goran Svilanović, koordinator OSCE-a za ekonomska pitanja i aktivnosti zaštite okoliša i mnogi drugi.

Nakon radionica uslijedio je posjet Europskom Sudu za Ljudska Prava gdje su se polaznici mogli upoznati s radom ove institucije. Zatim su se održali bilateralni susreti, a naši sudionici, zajedno s kolegama iz Hrvatske, bavili su se ključnim problemima naše regije.

Zadnji dan službenog programa bio je namijenjen završnoj konferenciji. Slijedilo je čitanje finalne deklaracije, koja je nastala sumiranjem zaključaka s različitih radionica, te se odnosila na sve teme koje su bile obrađivane prethodnih dana. Program je završio gospodin Thorbjorn Jagland srdačnim govorom koji će zasigurno ostati u sjećanju svim sudionicima te je slijedila svečana dodjela diploma.

Možemo zaključiti da je i ovogodišnji „Summer University for Democracy“ u potpunosti poslužio svojoj svrsi – upoznavanju polaznika s temama i konceptima važnim za razvoj demokracije, ali je također omogućio druženje i poticaj za buduće zajedničke projekte uključenih organizacija i sudionika

- 23:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.07.2010.

Glavni slogan kampanje HDZ BiH: SNAGA KOJOJ VJERUJEM

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH na sjednici Predsjedništva održanoj 2. srpnja 2010. godine u Mostaru potvrdilo je prijedlog glavnog izbornog slogana kojeg je Izborni stožer HDZ BiH usvojio u Kiseljaku 16. lipnja 2010.


Glavni slogan HDZBiH je: „Snaga kojoj vjerujem“. Polazi od činjenice da je HDZ BIH stožerna hrvatska stranka i kao takva najozbiljnija, najdosljednija i najjača je predstavnica interesa Hrvata u BiH.

HDZ BiH već 20 godina dosljedno provodi politiku u kojoj je hrvatski narod polazište i središte svih stranačkih i političkih aktivnosti. Ustavno pravna pozicija, socijalna odgovornost i bolji standard na svim izborima i u svim programima bila su i ostaje težište našeg djelovanja.

Polazeći od te dosljednosti HDZ BiH s pravom vjeruje kako hrvatski narod i birači vjeruju ovoj stranci ne samo što ona je istinska snaga nego što je dosljedna u svom programu i politici. Stoga glavni izborni slogan koji je usvojen 16. lipnja u Kiseljaku „Snaga kojoj vjerujem“ ostaje ključna izborna poruka HDZ BIH na ovim izborima.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima