Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Borjana Krišto razgovarala sa veleposlanicima S. R. Njemačke i Republike Austrije u BiH



Dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto sastala se u utorak, 13. srpnja 2010. godine, na odvojenim sastancima u Sarajevu s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u BiH Nj. E. Joachimom Schmidtom i veleposlanikom Republike Austrije Nj. E. Donatusom Köckom.

Razgovaralo se o trenutačnim političkim prilikama i odnosima u Federaciji BiH i BiH, napretku institucija BiH u reformskim procesima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU te o neophodnosti donošenja Ustava Bosne i Hercegovine.

Ocijenjeno je kako su rezultati integracijskih procesa BiH u EU vidljivi, ali da su uslijed trenutnih nestabilnih političkih prilika i odnosa u zemlji u značajnoj mjeri usporeni. Posebna pozornost tijekom razgovora posvećena je Ustavu i neophodnoj ustavnoj reformi, jer je sadašnji Ustav nepravedan i neprihvatljiv te predstavlja prepreku razvoja ekonomskog i gospodarskog stanja Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, Predsjednica je istaknula neophodnost donošenja Ustava BiH u cilju osiguranja apsolutne jednakopravnosti konstitutivnih naroda što je iznimno značajno za stabilnost cijele regije, pri tomu naglašavajući potrebu ali i spremnost da se ovaj proces nastavi i intenzivira odmah po okončanju listopadskih Općih izbora i konstituiranja vlasti. Samo tako uređena BiH ima prosperitet i europsku budućnost.

Veleposlanci Njemačke i Austrije dijele stav kako BiH mora preuzeti odgovornost za promjene imajući u vidu neophodnost ustavnih reformi s obzirom na trenutačno stanje u zemlji. Također je konstatiran i značajan dosadašnji doprinos Njemačke i Austrije u tranzicijskim i demokratskim procesima u BiH kao i daljnja potreba njihovog aktivnog angažmana u procesima koji predstoje s naglaskom na ustavne promjene.

Na kraju razgovora sugovornici su izrazili spremnost za nastavak konstruktivne suradnje, pomoći i razmjene mišljenja na planu demokratskih i reformskih procesa u BiH u duhu prijateljskih odnosa.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH


Post je objavljen 13.07.2010. u 20:33 sati.