HDZ BiH Posavina

subota, 26.02.2011.

22. sjednica RO HDZ BiH Posavina u Doboju

U Doboju, 26.02.2011. održana je 22. sjednica RO HDZ BiH Posavina.

Sjednicu je vodio predsjednik RO Josip Jerković a sjednici je nazočo i Davor Čordaš, član predsjedništva HDZ BiH i član predsjedništva RO HDZ BiH Posavina.

DNEVNI RED

1.Usvajanje zapisnika sa 21 sjednice
2.Izviješće sa nacijonalnog vijeća HDZ BiH
3.Izviješće predsjednika općinskih vijeća i predsjednika OO HDZ BiH
4.Razno

Nakon jednoglasno usvojenog zapisnika sa 21. sjednice, nazočnima se obratio Davor Čordaš, te opširno izvijesti o trenutnom stanju i problemima. Naglasio je da je potrebno da se radi na jačanju stranke, pripremi za lokalne izbore, kako bi za dvije godine imali još bolje rezutate nego na prošlim izborima. Zadatak HDZ-a BiH, kao stožerne stranke Hrvata, je da štiti interese Hrvata, koji su joj svojim glasovima dali legimitet, ne samo sada u ova teška vremana već i u budućnosti. Dato povjerenje je obveza za još većim angažmanom u obrani opstojnosti Hrvata. Današnja kriza u formiranju vlasti pokazala je koliko su Hrvati u neravnopravnom položaju i koliko je neophodna promjena Ustava i drugih mehanizama vlasti, da se više nikada ne dogodi da nas pokušavaju predstavljati legalni već legitimni predstavnici Hrvata. Istaknuo je da je suradnja dva HDZ-a vrlo stabilna, naglasio ispravnost i mudrost u postupcima predsjednika stranke prof. dr. sc. Dragana Čovića, kao i uvjerenje da će se ustrajati u legitimnim pravima Hrvata.





Pod točkom 3 nisu konstatirani značajniji problemi.

Načelnik Doboja Obren Petrović priključio se sastanku pod točkom „Razno“ upravo kada je Davor Čordaš, kao ministar za izbjegle i raseljene osobe RS-a, govorio o planovima za obnovu i povratak izbjeglih osoba. U razgovoru sa ministrom, načelnik je izrazio veliku volju i spremnost za suradnjom i pomoći pri obnovi, za što je dobio aplauz svih nazočnih. Zajednički je konstatirano da je dosadašanja pomoć Hrvatima od 5 % bila daleko manja nego Bošnjacima, 95%. Stoga je i načelnik Petrović izrazio toliku spremnost da se nepravda ispravi.


Poslije sastanka i hvale vrijednog gostoprimstva domaćina Luke Miloša i Joze Vidaka, čelnici su posjetili župnika župe PRESVETOG SRCA ISUSOVA u Dodoju Peru Iljkića. Razgovaralo je se o potrebama župe, a ministar Čordaš je obećao pomoći koliko bude mogao.

- 22:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.02.2011.

Ministar Davor Čordaš u posjeti opštini Brod

Bos. Brod 24.02.2011. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i ministrica trgovine i turizma Gorana Zlatković, boravili su u radnoj posjeti opštini Brod.

Ministri su u razgovoru sa rukovodstvom općine, te direktorima preduzeća i javnih ustanova ove općine, upoznati o projektima koja općina realizira uz pomoć Vlade RS, kao i o aktuelnom stanju privrednih subjekata u Brodu.

Ministar Davor Čordaš informirao je načelnika općine Milavana Čereka i njegove suradnike o uloženim sredstvima i dosadašnjim projektima, koje su realizirali Ministarstvo za izbjeglice RS i Fond za povratak BiH, na području općine Brod. Napominjući da je ostalo mnogo neriješenih problema, ministar Čordaš je istakao da će se u kontinuitetu nastaviti suradnja Ministarstva sa općinom, kroz projekte održivog povratka, bez obzira na smanjen budžet za ovu godinu. On je naglasio da je za održiv povratak, pored obnove objekata, neophodno izgraditi i prateću infrastrukturu, te da jednako pravo imaju oni koji se žele vratiti, kao i oni koji žele ostati. U junu ove godine u Srbiji se održava donatorska konferencija, a prikupljena sredstva svakako će biti značajna za realizaciju Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, naglasio je da je važan segment u radu Ministarstva podrška zapošljavanju i da je pripremljena strategija zapošljavanja u Republici Srpskoj, kojom će se ova oblast dugoročno definirati i biti planski vođena, što bi trebalo olakšati život u lokalnim zajednicama.

Ministrica trgovine i turizma Gorana Zlatković je istaknula da općina Brod, u kojoj ima oko 40 pravnih subjekata koji se bave maloprodajom i 2 velika trgovačka centra, pored razvoja trgovine, ima velike potencijale i za razvoj turizma. Ona je podsjetila da se najbolji rezultati postižu tamo gdje lokalna zajednica sama inicira projekte u skladu sa svojim resursima, pa je uz pomoć i podršku Vlade RS, realizacija takvih projekata jednostavnija i brža.

- 23:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.02.2011.

Davor Čordaš razgovarao sa predstavnicima UNDP-a.


Ministar Davor Čordaš. 23.02.2011. godine. razgovarao je sa predstavnicima UNDP-a.

Rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-a, Jurij Afanasiev, ocijenio je 2011. godinu značajnom za povratak, s obzirom da je usvojena Strategija za implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. UNDP će dati doprinos ovom procesu realizacijom projekata integracije povratnika u lokalnim zajednicama. Pošto bi, između ostalog, bila obuhvaćena područja Posavine i Hercegovine, predstavnici UNDP-a žele da usaglase svoje aktivnosti sa planovima Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS. Od ovog i drugih ministarstava očekuju podršku u realizaciji ambicioznog projekta održivog razvoja u Dinarskom regionu.

Ministar Čordaš se složio da bi u periodu od 2011. do 2014. godine, trebalo implementirati Strategiju, pod uslovom da se osiguraju sredstva iz kreditnog zaduženja BiH. Parlament BiH je donio odluku o zaduženju od 400 miliona KM. Sredstva kojima Ministartsvo raspolaže u ovoj godini su za 60% manja u odnosu na prošlu godinu. Koristiće se za projekte koji osiguravaju punu integraciju povratnika u lokalnim zajednicama.

Oba sagovornika su se složila da je raspuštanje kolektivnih centara prioritetan zadatak. Inicijativa Vlade Republike Srpske, iz maja 2008. godine, rezultirala je smanjenjem broja porodica sa 643 na 301. Do kraja godine još 150 porodica će biti zbrinuto, uglavnom kroz projekte koji se realiziraju preko Fonda za povratak BiH.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS

- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.02.2011.

BISKUP KOMARICA RAZGOVARAO SA HRVATSKIM POLITIČARIMA IZ RS-a

Banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica , 18. veljače, u Biskupskom ordinarijatu u Banjaluci, razgovarao je sa ministrom za izbjeglice i raseljena lica RS Davorom Čordašom, potpredsjedavajućim Vijeća naroda iz reda Hrvata Zoranom Lipovcem i predsjednikom Kluba Hrvata u Vijeću narodaJosipom Jerkovićem.

Središnja tema susreta bili su aktualni problemi Hrvata katolika na teritoriju RS-a





Poslije sastanka Biskup Komarica rekao je novinarima da je mali broj povratnika zabrinjavajući, ali da je dobio obećanje od sagovornika da će doprinijeti poboljšanju uvjeta za održivi povratak.

Biskup Komarica je rekao da se na područje Banjaluke i Vrhbosanske nadbiskupije koje su na teritoriji Republike Srpske (RS) vratilo 11 000 katolika i da ima mjesta za umjereni optimizam da bi položaj Hrvata mogao biti poboljšan.

"Dobio sam uvjeravanje da neće ostati samo na obećanjima, već će svojim djelovanjem i aktivnostima, u skladu sa ovlaštenjima i mogućnostima, doprinijeti poboljšanju statusa Hrvata i održivog povratska u RS. Mislim da svi zajedno možemo imati umjereni optimizam, jer pamtim mnoge garniture političara koji su mi dolazili, mnogo obećavali, ali malo toga izvršili", rekao je Komarica.

Ministar Čordaš napomenuo je da je prethodna Vlada RS pomogla Hrvatima u obnovi kuća, ali samo pet odsto, u odnosu na 95 posto, koliko je učinila za Bošnjake, te izrazio nadu da će to biti promijenjeno.

Čordaš je istaknuo da Ministarstvo može pomoći u okvirima sredstava s kojim raspolaže, a koja su za 40 posto manja u odnosu na prošlogodišnja.

"Od 3.500.000 KM, koliko je namijenjeno za povratak u RS, pomoć će biti ravnomjerno raspoređena i Bošnjacima i Hrvatima i to u prvom redu onim koji se žele vratiti", rekao je Čordaš i dodao da neće biti zapostavljen ni povratak Srba u Federaciju BiH, za koje je, kako je ocijenio, izdvojena simbolična cifra od 500.000 KM. .
Najavio je i da će pojedini predstavnici hrvatskog naroda i danas u Banjoj Luci potpisati peticiju “Stop majorizaciji Hrvata u BiH”.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz reda Hrvata Zoran Lipovac je rekao da je konstitutivnost naroda provedena u institucijama u kojima je zakonom obavezna, ali da "na drugim mjestima nije moguće učiniti više nego što je objektivno moguće".

On je podsjetio da je u vrijeme dok je on bio ministar, zapošljavanje podsticano na svaki način, ističući da je to "nešto što ni ministar, ni Vlada ne mogu da osiguraju u punom obimu".

Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković rekao je da će se delegati ovog kluba voditi glasom naroda.

"Nastojat ćemo oslušnuti šta naš čovjek povratnik traži i tako ćemo se i ponašati", rekao je Jerković, podjsetivši da je Klub već donio zaključak da uputi dopis Vladi RS, u kojem je izraženo nezadovoljstvo obimom sredstava namijenjenih za povratak u RS, kao i nezadovoljstvo stepenom zapošljavanja.

- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predsjednik Mladeži HDZ BiH Slaven Zeljko kod predsjednika Kluba Hrvata Josipa Jerkovića



U sklopu akcije „Stop Majorizaciji Hrvata“, 18.02.2011. g. u Banjaluci, izaslanstvo Mladeži HDZ BiH predvođeno predsjednikom Mladeži HDZ BiH Slavenom Zeljkom posjetilo je i održalo radni sastanak s Josipom Jerkovićem, predsjednikom Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina i predsjednikom Kluba Hrvata u Vijeću naroda, i s Davorom Čordašom, članom predsjedništva HDZ BiH i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi RS-a.

Na sastanku je bilo riječi o položaju Hrvata u regiji Sjeverozapadne Bosne i Posavine ali i o mogućnostima aktiviranja odbora Mladeži HDZ BiH u ovoj regiji. Prema predstavljenim podacima angažman mladeži u javnom i političkom životu bi mogao biti aktivniji.

Predsjednik Zeljko naglasio je kako su namjere Predsjedništva Mladeži HDZ BiH također usmjerene ka povećanju članova Mladeži iz ove regije i kako se očekuje snažnije sudjelovanje u političkim procesima.


- 19:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.02.2011.

Dragan Čović i Božo Ljubić razgovarali s veleposlanikom Ruske Federacije


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i predsjednik HDZ 1990 prof. dr. Božo Ljubić razgovarali su u srijedu, 16. veljače 2011. godine, u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Nj. E. Aleksandar Bocan Harčenkom. U duljem razgovoru razmijenjena su stajališta o aktualnim političkim pitanjima u BiH, a posebno oko procesa međustranačkog pregovaranja o uspostavi vlasti nakon Općih izbora u BiH, te položaju hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i predsjednik HDZ 1990 prof. dr. Božo Ljubić istaknuli su kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama te su pozvali na promjenu Ustava kojom će se osigurati istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Također, ukazali su na potrebu žurne izmjene Izbornog zakona u BiH nakon posljednjih općih izbora koji su potvrdili mogućnost brojnih manipulacija i pokušaja eliminiranja legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika iz vlasti.

„Europski put BiH nema alternativu, a treba osigurati političku stabilnost BiH koja se veže za nužne ustavne promjene, te podići ekonomsku i socijalnu stabilnost BiH na višu razinu nego do sada. Vlast na svim razinama u Bosni i Hercegovini za koje su provedeni Opći izbori 2010. godine treba konstituirati poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog konstitutivnog naroda, te na taj način osigurati da vlast odražava političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na demokratskim izborima“, istaknuli su dr. Čović i dr. Ljubić te su dodali kako SDP i stranke okupljene oko njega vrše nedopustiv pritisak na institucije kako bi dobile jednu trećinu zastupnika u hrvatskom klubu u Domu naroda FBiH formirale neustavan Dom naroda te većinom bošnjačkih glasova u Zastupničkom domu izabrali predsjednika FBiH i Vladu, protivno većinskoj hrvatskoj izbornoj volji, što je nedemokratski i producira nepovjerenje između stranaka i naroda.

Na sastanku je bilo još riječi o provedbi Odluke Europskog suda za ljudska prava i „berlinskom dijalogu“. Predsjednici dva HDZ istaknuli su kako HDZ 1990 i HDZ BiH ne blokiraju, kako to neki tvrde, uspostavu vlasti, već naprotiv, čine sve kako bi bio postignut međustranački dogovor koji će jamčiti stabilnost i funkcionalnost novih vlada za cijeli izborni ciklus. Za taj dogovor je potrebno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta dobivenog u svakom narodu i svih građana.

Dr. Čović i dr. Ljubić i su zamolili veleposlanika Harčenka da Rusija kao članica Vijeća za provedbu mira (PIC) predloži ostalim zemljama članicama potvrđivanje opravdanih zahtjeva za ravnopravnost Hrvata u BiH i da se to nađe i u dokumentima PIC-a.

Hrvatski blok okupljen oko HDZ BiH i HDZ 1990 će zajedno s ostalim legitimnim predstavnicima naroda i građana BiH nastojati što prije formirati funkcionalne vlade koje bi trebale zadovoljiti osnovna načela, što podrazumijeva dovoljan ukupni kapacitet za usvajanje potrebitih reformi, posebice ustavnih te većinsku izbornu legitimaciju sva tri konstitutivna naroda. Za nesmetano funkcioniranje budućih vlasti nužno je da parlamentarne većine na relaciji država, entitet, županije kada je riječ o Federaciji BiH budu maksimalno moguće kompatibilne.

Veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da Rusija nema namjeru nametati svoje interese i neku svoju viziju unutarnjeg uređenja, već želi podudaranje "interesa Rusije i interesa BiH kao partnera". Po njegovim riječima, Rusija je izravno uključena u političku stabilizaciju u našoj zemlji kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i članica Vijeća za implementaciju mira (PIC). Govoreći o OHR-u i međunarodnoj zajednici, ponovio je stav da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH. Rusija smatra da je najvažniji zadatak zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti vlastima u BiH, kazao je. Ruski veleposlanik u BiH dotaknuo se i pitanja promjene Daytonskog sporazuma, rekavši da su promjene moguće, ali samo na osnovu domaće inicijative svih institucija vlasti, političkih lidera, političkih institucija BiH, u okviru domaćeg dijaloga i na osnovu konsenzusa. Protivi se, dodao je, bilo kakvim pokušajima nametanja promjena daytonskog Ustava BiH i stvaranja nekog nametnutog uređenja države. "Formiranje vlasti je potpuno unutarnja stvar BiH i mi se nećemo miješati u to. Želimo da se vlast formira što brže“, kazao je Harčenko.

- 19:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.02.2011.

DAVOR ČORDAŠ i DAVID MARK BIRDSEY, o problemima izbjeglica u RS-u i BiH

MINISTAR ZA IZBJEGLICE I RASELJENA LICA REPUBLIKE SRPSKE, DAVOR ČORDAŠ I ŠEF UREDA AMERIČKOG VELEPOSLANSTVA U BANJALUCI DAVID MARK BIRDSEY, RAZGOVARALI DANAS O PROBLEMIMA IZBJEGLICA U REPUBLICI SRPSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI



Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš, upoznao je šefa Ureda američkog veleposlanstva Dejvida Brdseja sa radom Ministarstva i planovima za naredni period. Ukazujući na cilj Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, ministar Čordaš je naglasio da je za provođenje Strategije, neophodno osigurati sredstva i dodao da je prioritetan cilj Ministarstva zatvaranje svih kolektivnih centara u Republici Srpskoj.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, uz potporu američke Vlade, ove godine realizira projekat izgradnje stambene zgrade u Foči za smještaj porodica iz kolektivnih centara.

Ministar Čordaš i šef Ureda američkog veleposlanstva Dejvid Brdsej, pozitivno su ocijenili unapređenje dobrih odnosa u regionu, naročito na relaciji Bosna i Hercegovina – Republika Srbija – Republika Hrvatska, što otvara šansu za novi pristup u rješavanju problema. Tome bi trebala da doprinese i najavljena međunarodna donatorska konferencija, podržana od strane UNHCR-a.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra Nenad Đokić i načelnik Odjeljenja za informiranje i analitiku Jagoda Petrović.

Banja Luka, 14.02.2011.

- 20:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SRETNO VALENTINOVO - HDZ BiH Posavina

- 09:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< veljača, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28            

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima