HDZ BiH Posavina

nedjelja, 30.01.2011.

21. sjednica RO HDZ BiH Posavina u Turiću

U Turiću kod Gradačca, 29.01.2011. održana je 21. sjednica RO HDZ BiH Posavina.

Sjednicu je vodio predsjednik RO i predsjednik hrvatskog kluba izaslanika u Vijeću naroda RS-a Josip Jerković.

Uz članove RO i OO Gradačac-Pelagićevo, sjednici su nazočili i visoki dužnosnici HDZ BiH:
- Davor Čordaš, član predsjedništva HDZ i ministar za izbjegle i raseljene osobe RS;
- Vlado Džoić, glavni tajnik HDZ BiH;
- Mijo Krešić, član predsjedništva HDZ i zamjenik ministra sigurnosti BiH;
- Zvonko Mišković, član predsjedništva HDZ i predsjednik skupštine Županije Posavske.

Glavna točka sastanka bila je o konstituiranju vlasti u BiH. Mnogobrojno nazočnima obratili su se svi gosti. Detaljno su izvijestili o aktuelnim problemima i opstrukcijama koje se vode protiv Hrvata u BiH i njihovih legalno izabranih predstavnika na zadnjim izborima. Izrazili su svoje osobne stavove kao i stavove vodstva stranke, da će se ovaj put ustrajati u nastojanju da se konačno ostvari ravnopravnost Hrvata u BiH.

Nakon završetka sjednice RO, nazočni su nastavili sa radom, pa je održana konstituirajuća sjednica OO HDZ BiH Gradačac-Pelagićevo.
Izabrana su sva tijela OO a za predsjednika izabran je Ivo Kamenjašević.





Prije sjednice, pomenuti dužnosnici, položili su vijence i odali dužnu počast palim braniteljima u Tramošnici i Turiću.

Nakon toga posjetili su Župu GOSPE OD ANĐELA u Gornjoj Tramošnici i župnika fra Zdravka Dabića. Župnik im je pokazao novoizgrađenu crkvu kao i muzej sa mnogobrojnim i vrijednim eksponatima iz prošlosti, koje su franjevci sačuvali, kao što su stoljećima čuvali i štitili identitet Hrvata u BiH

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 29.01.2011.

SJEDNICA OO HDZ BiH BOS. BROD

27. siječnja 2011. godine u Novom Selu održana je sjednica Općinskog odbora HDZ BiH
Bosanski Brod.
Pored članova ovoga odbora HDZ BiH, istoj su nazočili i Davor Čordaš, član Predsjedništva ove stranke i ministar za izbjegle i raseljene osobe u Vladi RS, te Josip Jerković, predsjednik Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina i zastupnik u Vijeću naroda RS, odnosno Predsjednik Kluba Hrvata u ovom vijeću.

Na sjednici su nazočni bili i članovi Savjeta MZ Novo Selo, župnik župe Srca Isusova iz ovog mjesta Anto Trgovčević i prečasni Franjo Tomić, dekan Derventskog dekanata i župnik župe Svetog Ilije Proroka u Bosanskom Brodu, te drugi građani i mještani.

Sjednicu je vodio predsjednik OO HDZ BiH Ivo Mijić.





Najvažniji zaključci ove sjednice su vezani za političku situaciju u zemlji, zadaćama u inplementaciji izbornih rezultata i s tim u vezi uspostava vlasti na svim razinama, te u svezi zadaća u našoj sredini i aktivnosti koje očekuju stranku i članstvo u narednom periodu.
Tako je na ovom sastanku prihvaćeno:

1. HDZ BiH odlučno odbija sve pokušaje da se vlast na svim razinama u BiH uspostavi bez Hrvata kojima je u velikoj većini svoju potporu dao hrvatski narod na prethodnim izborima, te će ustrajati na ovom svom legitimnom i legalnom zahtjevu da se vlast na svim razinama u BiH ne može uspostavljati bez HDZ BiH.

2. Općinski odbor HDZ BiH i ova stranka u cjelini daju svoju potpunu potporu na
ovogodišnjoj proslavi 100 godina župe Srca Isusova u Novom Selu. Stoga se obvezuju svi
članovi HDZ BiH da se u istu aktivno uključe i sve aktivnosti koji vodi župnik ove župe i
predsjednik iste mjesne zajednice Miro Đaković.

3. Obvezuje se predsjednik OO HDZ BiH da odmah sačini programske aktivnosti za sva događanja tijekom godine u općini Bosanski Brod u kojima će se uključivati stranka, njeni organi i pojedini stranački dužnosnici, te da se napravi kalendar istih za cijelu tekuću godinu.

4. Obvezuju se predsjednici Mjesnih ogranaka OOHDZ BiH i predsjednici MZ, odnosno
članovi HDZ BiH u savjetima MZ da planiraju svoje aktivnosti u svezi obnove i
povratka, komunalne infrastrukture i drugo, te da prate javne pozive za dostavu
projektnih prijedloga za financiranje istih potreba, te da o tome obavješćuju žitelje svoje
sredine.

- 12:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.01.2011.

Jednoglasna potpora sporazumu dva HDZ u Posavskoj županiji




Orašje, 13.1.2011. U srijedu, 12. siječnja 2011. godine, u Orašju je održan sastanak izaslanstava HDZ BiH i HDZ 1990, predvođenih predsjednicima prof. dr. sc. Draganom Čovićem i prof. dr. Božom Ljubićem i izaslanstava županijskih odbora HDZ BiH i HDZ 1990 Posavske županije.

Prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako je sporazum o strateškim interesima hrvatskog naroda koji su potpisala dva HDZ zasnovan na legitimitetu koji proizlazi iz izbornih rezultata s prethodnih Općih izbora u BiH. „Na ovom sastanku s predstavnicima dva županijska odbora HDZ BiH i HDZ 1990 u Posavskoj županiji željeli smo im prenijeti ono što je ključno, što je strateško – a to je briga o hrvatskom čovjeku od Orašja do Neuma, znači čitavom prostoru BiH.

Ovo je povijesni trenutak kada Hrvati u BiH poručuju da moraju imati zagarantiranu konstitutivnost i suverenost na čitavom prostoru BiH. Moramo zajedno izboriti istinsku ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Sve to moramo pretočiti i u novi izborni zakon da ubuduće nitko ne bira umjesto Hrvata njihove predstavnike, da ih nitko ne eliminira iz vlasti. Informirali smo ih o razgovorima mene i dr. Ljubića u Zagrebu s dr. Josipovićem i gospođom Kosor, te i njima prenijeli to pozitivno ozračje", istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.


Dr. Božo Ljubić je istaknuo kako su s predsjednicima i članovima županijskih odbora oba HDZ u Posavskoj županiji podijelili aktualna politička promišljanja o sporazumu dva HDZ. „Ovaj sporazum ima stratešku nacionalnu dimenziju za hrvatski narod u Bih, ovaj sporazum je i državotvorni sporazum za BiH. Ovo je proeuropski savez, jasno smo rekli kako su dva HDZ predvoditelji europskog puta BiH. Želimo istinsku ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Meni je drago da je sporazum dva HDZ naišao na jednoglasnu potporu oba županijska odbora u Posavskoj županiji. U to nisam niti sumnjao", istaknuo je predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić.

"Ne postoji više ni jedno pitanje koje može na bilo koji način destabilizirati sporazum koji smo doktor Ljubić i ja potpisali prije dva mjeseca", kazao je sinoć u Orašju nakon sastanka s čelnicima županijskih organizacija HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Na sastanku je bio i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, koji je također potvrdio da su dva HDZ-a u Posavini postigla sporazum i stvorila sve preduvjete za formiranje vlasti. Iako su iz posavskoga HDZ-a 1990 dosad tvrdili da ne prihvaćaju sporazum, predsjednik toga HDZ-a Pejo Damjanović kazao je poslije sastanka: "Sporazum je već ranije postignut. Sastali smo se ovdje da vidimo što su nam zajedničke točke i što nam je zajednički raditi".

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

- predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović;

- zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić;

- dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto,

- glavni tajnik HDZ BiH Vlado Džoić;

- član Predsjedništva HDZ BiH Zvonko Mišković;

- predsjednik ŽO HDZ BiH Posavske županije Ivo Vincetić

- predsjednik Vlade županije Posavske Mijo Matanović

INTEGRALNI TEKST SPORAZUMA:


Svjesni presudnog, povijesnog vremena za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini u kojoj predstoje pregovori o provedbi ustavnih promjena;

Opredijeljeni da jedinstvom hrvatskog naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine osiguramo punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda sa druga dva naroda u demokratskoj i europski opredijeljenoj Bosni i Hercegovini;

Vođeni načelima suradnje i izgradnje međusobnog povjerenja HDZ BiH zastupana po predsjedniku Dr. Draganu Čoviću i HDZ 1990 zastupana po predsjedniku Dr. Boži Ljubiću potpisuju sljedeći:

SPORAZUM

Članak 1.

Načela reforme Ustava BiH

Strane se obavezuju da će se u procesu pregovora o ustavnim reformama pridržavati osnova i načela Kreševske deklaracije. Osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u teritorijalnom i institucionalnom pogledu.

Strane su suglasne da se ovakva ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda može osigurati samo reformom Ustava i novom teritorijalnom organizacijom koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom koja će u sebi sadržavati trodiobu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

Članak 2.

Načela Izbornog zakona u BiH

Strane se obavezuju da će se zajedničkim usuglašenim djelovanjem zalagati za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH.

Članak 3.

Načela provedbe izbornih rezultata postignutih na općim izborima 3. listopada 2010. godine.

Nakon prihvaćanja ovog sporazuma na stranačkim tijelima strane potpisnice će nastaviti dogovore oko sudjelovanja na vlasti na svim razinama na temelju usuglašenih načela.

Članak 4.

Odnos prema drugim političkim strankama i ostalim relevantnim subjektima u BiH

Stranke potpisnice će koordinirano i usuglašeno zastupati interese definirane ovim sporazumom u kontaktima i susretima sa drugim političkim strankama.

Članak 5.

Stranke potpisnice su se usuglasile zastupati što širi nacionalni konsenzus i uključivanje ostalih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem ostvarenja vitalnih nacionalnih interesa u skladu s ovim Sporazumom.

Članak 6.

Realiziranje sporazuma

Po potpisivanju ovog Sporazuma, stranke u Sporazumu se obavezuju da će koristiti sva politički i institucionalno raspoloživa i legitimna sredstva kako bi u potpunosti osigurale realizaciju ovog Sporazuma.

Članak 7.

Završne odredbe

Ovaj je Sporazum sačinjen u dva istovjetna primjerka od kojih svaka od strana zadržava po 1 ( jedan ).

Sporazum stupa na snagu odmah po njegovu potpisivanju.

Sve eventualne izmjene i dopune ovog Sporazuma strane će dogovoriti izravno i konsenzusom, te će iste potom biti uvrštene u ovaj Sporazum kao dodatak istom.

U Mostaru, 12. studenoga 2010. godine

Dr. Dragan Čović i dr. Božo Ljubić

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA

OTVORENO PISMO


ZLATKU LAGUMDŽIJI, PREDSJEDNIKU SDP-a, SULEJMANU TIHIĆU, PREDSJEDNIKU SDA I MLADENU LIJANOVIĆU, PREDSJEDNIKU NARODNE STRANKE RADOM ZA BOLJITAK

Poštovani Predsjednici

Sagledavajući izborne rezultate po županijama i u Parlamentu Federacije BiH došli smo do zaključka da se parlamentarna većina može formirati bez zastupnika Hrvatske stranke prava BiH, a može i bez Narodne stranke radom za boljitak, jer vaše dvije stranke (SDP i SDA) imaju same 51 od 98 zastupnika u Parlamentu F BIH. Znajući da vam je potrebna i jedan trećina izaslanika iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda F BiH da potvrde Vladu F BiH, a da Narodna stranka radom za boljitak može pripomoći svojim izabranim izaslanicima u županijama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, jer imaju zastupnike u tim županijskim Skupštinama, razumljivo je što ste njih uzeli u partnerstvo. Ali nikako nam ne ide u glavu zašto ste uzeli HSP BiH, jer iz svega je vidljivo da ne utječu ni na koji način na stvaranje potrebne većine u Skupštini F BiH, a o Domu naroda da i ne govorimo. Jer u onim županijama iz kojih su vama potrebni hrvatski izaslanici u Domu naroda HSP BiH nema nikakve šanse utjecati na taj izbor zbog nepostojanja njihovih zastupnika u tim Skupštinama:
• Bosansko podrinjska županija – nemaju zastupnika
• Unsko sanska županija – nemaju zastupnika
• Srednjo-bosanska županija – nemaju zastupnika
• Sarajevska županija – nemaju zastupnika
• Zeničko dobojska županija – nemaju zastupnika
• Tuzlanska županija – nemaju zastupnika
Iz gore navedenoga je jasno da je moguće sačiniti parlamentarnu većinu i Vladu FBiH bez HSP-a BiH, pa se postavlja pitanje zašto ste ih primili pod svoj „kišobran“. Pokušali smo pretpostaviti da bi mogli biti u vlasti u županijama s hrvatskom većinom u kojima imaju zastupnike pa da preko tih Vlada provodite vašu „Platformu“, ali uvidom u izborne rezultate u ove četiri županije:
• Zapadnohercegovačka županija – ne sudjeluju u vlasti
• Posavska županija – ne će sudjelovati u vlasti
• Hercegovačko-neretvanska županija – ne će sudjelovati u vlasti
• Herceg-bosanska županija – ne će sudjelovati u vlasti.
Znajući sve ideološke razlike između SDP-a i HSP-a od Ante Pavelića do Josipa Broza, od Hrvatske do Drine do bosanske građanske države, od antikomunizma do komunizma, od 10. travnja do 25. novembra, od dr. Ante Starčevića do Zlatka Lagumdžije, još nam nije jasno zašto uzimate HSP BiH za koalicijskog partnera. Osim ako krajnja namjera nije do kraja ogoljena, pa vam je potreban smokvin list da biste je prikrili.
Konkretno vas pitamo: zašto vam treba Živko Budimir - prijeratni podoficir tzv. JNA, Žarko Pavlović – prijeratni auto prijevoznik, Petar Milić – nositelj liste UJDI-a i Mirjane Marković, Željko Asić – osuđivani kriminalac, Stanko Ćane Primorac – prijeratni konobar, Viktor Kvesić – prijeratni trgovac? Kakav program možete sa ovim ljudima konkretno provesti?
Molimo vas kao predsjednike stranaka koje su se okupile oko „Platforme“ da nam pojasnite zašto ćete dati HSP-u BiH mjesto predsjednika Federacije BiH, ministara u Vladi F BiH, direktora javnih poduzeća i bilo koja druga mjesta o kojima ćete vi odlučivati, ako iz svega vidimo da vam nisu potrebni za formiranje vlasti u F BiH.

KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA

- 21:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.01.2011.

Dr. Ivo Josipović i Jadranka Kosor razgovarali s prof. dr. sc. Draganom Čovićem i dr. Božom Ljubićem

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastali su se u srijedu, 12. siječnja 2011. godine, u Zagrebu s predsjednikom HDZ BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ 1990 dr. Božom Ljubićem.


Predsjednici HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i HDZ 1990 dr. Božo Ljubić upoznali su ih s dinamikom dogovora o uspostavi vlasti u BiH, kao i svojim prijedlozima reformi koje su nužne za brži put BiH u punopravno članstvo Europske unije i NATO saveza, kao glavnog strateškog cilja vanjske politike ovih dviju stranaka.


Predsjednik RH i predsjednica Vlade RH ponovili su poznati stav Republike Hrvatske o punoj potpori cjelovitoj i suverenoj, prijateljskoj Bosni i Hercegovini, i njenim naporima u procesima euroatlantskih integracija.

Ponovili su i potporu rješenjima koja će osigurati poštivanje većinske političke volje konstitutivnih naroda i građana BiH, te reformama i rješenjima koja će osigurati institucionalnu jednakopravnost i hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

- 20:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.01.2011.

HDZ BiH Posavina održao 20. sjednicu regionalnog i općinskog odbora u Bos. Brodu

Dana 3.1.2011. godine, RO HDZ BiH Posavina i OO Bosanski Brod održali su zajedničku sjednicu, uz srdačno gostoprimstvo dekana Franje Tomića, u prostorijama župnog ureda Bos. Brod.

Sjednicu je vodio predsjednik RO Josip Jerković, koji je u novoformiranoj vlasti predsjednik hrvatskog kluba izaslanika u Vijeću naroda RS.

Tema sastanka bila je inplementacija izbornih rezultata i formiranje vlasti u BiH.

Nazočnima se obratio Davor Čordaš, ministar za raseljena i izbjegla lica RS-a, te opširno izvijestio o trenutnom stanju i problemima u formiranju vlasti.

Svi članovi su izrazili povjerenje i suglasnost nastojanjima i upornosti na očuvanju nacionalnih interesa Hrvata u BiH, kako rukovodstvu RO HDZ BiH Posavina tako i rukovodstvu stranke a posebice predsjedniku stranke prof. dr. sc. Draganu Čoviću.


- 18:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2011 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima