HDZ BiH Posavina

ponedjeljak, 27.12.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo božićnom primanju kod kardinala Puljića

Sarajevo, 27.12.2010. Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je u ponedjeljak, 27. prosinca 2010. godine, tradicionalno božićno primanje u prostorijama novootvorenog Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu.

Prijamu je nazočilo i visoko izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom HDZ BiH prof. dr. sc. Draganom Čovićem, te predstavnici vjerskih zajednica, društvenog, kulturnog i političkog života.

"Mi kršćani u slavlju Božića slavimo Boga koji se rodio kao dijete, da bi čovjeka približio Bogu, čovjeku samom i njegovim suputnicima na zemlji. Tako i ovo naše druženje smatram kroz čestitanje Božića stvaranjem ozračja povjerenja i otvorenosti uvažavanja naše različitosti u jednakopravnosti", rekao je kardinal Puljić. Kardinal Puljić u svojoj pozdravnoj riječi osvrnuo se i na pitanje Crkvene imovine u BiH, na potrebu, ali i teškoće koje su pratile izgradnju svećeničkog doma, na potrebu da se riješi zdravstveno i mirovinsko pitanje svećenika i vjerskih službenika i ostale aktualne teme koje se tiču Crkve i države. Uz čestitke za Božić kardinal je čestitao i predstojeću Novu godinu. Puljić je ovom prilikom poželio da vladaju sloga i mir, te dobro zdravlje i dobra suradnja.

Također poželio je da se što prije uspostavi redovita struktura vlasti, poželivši ujedno da narod bude zadovoljan njenim radom. "Želim da što prije dođe do rješenja Ustava u ovoj zemlji, što prije donesen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti, neka se što prije donesu i drugi zakoni kao što je pitanje popisa pučanstva, državne imovine, denacionalizacije i restitucije. Neka profunkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale", istaknuo je kardinal Puljić.



- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 24.12.2010.

- 16:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.12.2010.

PRIJEM KOD NAČELNIKA OPĆINE BROD/BOSANSKI BROD

Povodom nastupajućih blagdana i ove godine Načelnik općine Bosanski Brod gospodin Milovan Čerek 23.12. održao je prijem za vijećnike SO i predstavnike njihovih političkih stranaka, te za predstavnike Mjesnih zajednica sa područja ove općine.

Tom prilikom Načenik općine sve nazočne je upoznao o realiziranim projektima i aktivnostima općinske uprave u tekućoj godini i razvojnim planovima za narednu 2011. godinu.

"Iza nas je još jedna godina koju smo uz puno rada, štednje i odricanja ipak uspješno priveli kraju" - istakao je u obraćanju gostima načelnik opštine. Načelnik je ovom prilikom prisutne upoznao sa najvažnijim zbivanjima koja su u Brodu obilježila 2010.godinu, posebno se osvrćući na najvažnije projekte kao što su izgradnja “Gradske tržnice”, sportsko-rekreativnog centra, rekonstrukcija javne rasvjete i dr.
U svečanoj atmosferi prisutni su imali priliku analizirati rezultate ostvarene u ovoj, te upoznati se sa planovima za narednu godinu.

“Zajedničkim radom i iskrenom koordinacijom u radu, imaćemo manje problema. Činićemo sve kako bi mogli da realizujemo sve planirane projeke i nastavimo sa razvojem naše opštine i u 2011.godini”
, naglasio je Načelnik opštine Milovan Čerek.





Ispred mjesne zajednice Kolibe Donje ovom prijemu prisustvovali su Pavo Dujak, kao predsjednik mjesne zajednice i Ivo Gavrić, kao predstavnik i medijator HDZ BiH, koja je svojom političkom aktivnošću doprinijela utemeljenu mjesne zajednice Kolibe Donje.

U razgovoru sa Načelnikom općine Brod i političkim strankama koje participiraju u vlasti naše općine, oni su ih upoznali o planovima i aktivnostima koje se provode u mjesnoj zajednici Kolibe Donje. Ti planovi i aktivnosti su prije svega na osiguranju boljih uvjeta života za građane u mjesnoj zajednici i općini u cjelini, te za rad Savjeta mjesne zajednice na dovršetku obnove doma kulture u ovoj mjesnoj zajednici.

Sa svoje strane Načelnik i njegovi suradnici, dosadašnju suradnju ove mjesne zajednice sa općinskom upravom ocijenili su pozitivno, obećavši da će ova mjesna zajednica dobiti potporu i u narednoj godini, na svim njenim projektima i realnim potrebama.

U takvom ozračju i pozitivnom raspoloženju ovaj prijem kod Načelnika općine Brod završen je međusobnim čestitanjem nastupajućih blagdana - Božića i Nove godine.

- 23:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA

Josip Jerković, predsjednik RO HDZ BiH Posavina, vodstvu i dužnosnicima stranke, svim predsjednicima OO HDZ, članovima i simpatizerima HDZ BiH, želi ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU GODINU.

- 11:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 22.12.2010.

Održan sastanak izaslanstva HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS

Mostar, 22.12.2010. Predsjednici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SNSD-a i SDS-a prof. dr. sc. Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik i Mladen Bosić ocijenili su u srijedu, 22. prosinca 2010. godine u Mostaru da s ciljem stabilizacije političkih prilika u BiH do kraja mora zaživjeti institut legitimnih predstavnika naroda na svim razinama vlasti u BiH.

"Sa ovog sastanka uputit ćemo poziv legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda da 29. prosinca u Sarajevu svi zajedno nastavimo razgovore o stabilizaciji političkih prilika i deblokadi procesa formiranja vlasti u BiH", rekao je dr. Čović na konferenciji za novinare. Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je sastanak uspješnim i poručio da zlouporaba konstitutivnosti i legitimnih interesa naroda u BiH mora prestati.




Prema njegovim riječima, i pojedini međunarodni faktori moraju obustaviti podršku skrivenim i zakamufliranim pokušajima dijela bošnjačke političke elite da unitariziraju BiH i daljoj majorizaciji i marginalizaciji prava i interesa srpskog i hrvatskog naroda u BiH. "SDP nije multietnička, kako se predstavlja u javnosti, nego bošnjačka politička stranka", naglasio je Dodik, uz opasku da se SDP grubo igra sa nacionalnim osjećanjima Hrvata. On je ponovio da se u BiH moraju uvažavati legitimni interesi i ravnopravnost svih naroda, odnosno nacionalni kolektiviteti jer, kako je rekao, samo tako ova složena država može opstati. Dodik je potvrdio podršku kandidatima iz bloka oba HDZ-a za predsjedavajućeg, kao i članove Savjeta ministara BiH. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pojasnio je da sudionici sastanka u Mostaru nisu danas pravili nikakav kontrablok niti kontraplatformu bošnjačkoj političkoj zajednici, nego su zagovarali i inzistirali na još širem zajedničkom dijalogu svih političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz konstataciju da u BiH već postoje tri političke platforme - SDS - SNSD, HDZ-HDZ 1990 i SDP - SDA - HSP i (NS Radom za boljitak). Bosić je upozorio da bi suprotstavljanje ovih dokumenata neminovno vodilo daljoj blokadi formiranja vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ocijenio je da je BiH od danas bliže rješenju uspostavljanja vlasti na svim nivoima u BiH, kao i na ubrzanju puta BiH u EU, u političkom i institucionalnom pogledu. Sudionici mostarskog sastanka suglasni su i sa izmjenama izbornog sustava u BiH, ali samo uz puno poštivanje principa konstitutivnosti i legitimnosti, te rotacije i punog konsenzusa na nivou legalnih političkih predstavnika. Lideri „hrvatskog i srpskog bloka", odnosno predsjednici HDZ BiH, HDZ1990, SNSD-a i SDS-a Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik i Mladen Bosić, na današnjem su sastanku u Mostaru potvrdili opredjeljenje da vlast u BiH mogu formirati samo legitimni predstavnici konstitutivnih i suverenih naroda. Četvorica lidera dogovorili su pozvati lidere legitimnih bošnjačkih predstavnika; SDP, SDA, SBB i S BiH na sastanak koji bi se trebao održati, sljedećeg tjedna 28. Ili 29 prosinca u institucijama BiH u Sarajevu, radi dogovora o formiranju vlasti. Pozive će uputiti lidera dva HDZ-a, rečeno je. Četvorica lidera suglasna su i oko uvjeta za brži put BiH ka EU i NATO-u.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDS-a Mladen Bosić obećali su podršku zahtjevima dviju hrvatskih stranaka za izmjenom izbornog zakona kako bi se omogućilo da Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike u vlasti i da se poštuje većinska volja hrvatskog naroda. -Mi nećemo podržati zahtjev da na čelu Vijeća ministara bude kandidat SDP-a, bio on Bošnjak ili Hrvat, već ćemo podržati kandidata „ hrvatskog bloka", odnosno koalicije dva HDZ-a, kazao je Dodik ističući kako se tu ne radi o tome da "srpski blok" time štiti hrvatski interes, već štiti princip rotacije na mjestu predsjedatelja Vijeća ministara. Ako je prije 8 godina na toj dužnosti bio kandidat stranke koja je imala bošnjački legitimitet, prije četiri godine kandidat stranke sa srpskim legitimitetom, onda je sad red ne na Hrvata, već na kandidata stranaka koje imaju hrvatski legitimitet.. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kazao je kako je poglavlje platforme SDP-a koje se odnosi na jednakopravnost naroda plan legalizacije majorizacije Hrvata,. Čović je rekao da SDP s zanemarivim brojem glasova hrvatskih birača, može popuniti svih pet ministarskih pozicija u Vladi Federacije i osigurati da za svaku odluku Vlade F BiH glasaju i svi bošnjački i svi hrvatski ministri.

Predsjednik HDZ1990 Božo Ljubić kazao kako nije točno da je u Platformu SDP-a ugrađeno 10 programskih točaka HDZ 1990. Jer u našem programu stoji da ćemo se mi zalagati za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom, a toga u Platformi SDP-a nema. Dodao je kako se u tom Poglavlju spominje izbor pripadnika, a ne predstavnika konstitutivnih naroda, što je suštinska razlika. Ljubić je osudio i pokušaj da se iz kantona kao što su Gooraždanski, Tuzlanski, Unsko.sanski, Sarajevski, gdje živi nekoliko postotaka Hrvata, pokušava doći do jedne trećine delegata u hrvatskom klubu u Domu naroda i na taj način probiti zadnja brana majorizacije hrvatskog naroda. Upitan postoje li nešto što može ugroziti koaliciju dva HDZ-a Ljubić je kazao kako je riječ o strateškom partnerstvu, te da su dva HDZ-a na zadnjoj liniji obrane političkog subjektiviteta hrvatskog naroda, njegovog prava da bira svoje predstavnike i da sačuva svoju konstitutivnost i suverenost. Ovu koaliciju može ugroziti samo ostvarenje tog cilja, kazo je Ljubić. Čović je kazao kako će Ljubić i on već sutra zajedno ići u Središnju Bosnu kako bi na terenu posvjedočili duh zajedništva i suradnje u obrani hrvatskih nacionalnih interesa.

Dodik je dodao kako se SNSD i SDS žestoko sukobljavaju u RS, ali da su saveznici u obrani RS i interesa srpskog naroda u BiH. BiH je država dva entiteta i tri naroda. I naš je prioritet čuvanje RS. BiH može živjeti samo ako se u njoj poštuje volja svakog konstitutivnog naroda, a ovdje se pokušava napraviti iluzorna priča kako treba ignorirati kolektivitete. To je nekad moglo prolaziti dok je međunarodna zajednica odlučivala, ali više ne može, kazao je Dodik, ističući kako se Bošnjaci zalažu za građanski koncept, ali potežu pitanje konstitutivnosti naroda kada injima to odgovara. On je rekao kako je arogancijom visokog predstavnika, uništena nacionalna zaštita Hrvata u Federaciji, a sačuvan paritet na razini BiH, što je sada ugroženo izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. U Predsjedništvo se ne bira Hrvat, već predstavnik Hrvata, ne bira se Srbin, već predstavnik Srba, ne bira se Bošnjak, već predstavnik Bošnjaka, kazao je Dodik. Isto se, dodao je, sad pokušava u Vijeću ministara i na drugim razinama formirati vlast bez legitimnih predstavnika Hrvata.

Bošnjačka politička zajednica ponaša se arogantno prema Hrvatima i Srbima i raznim kamuflažama žele izigrati većinsku volju hrvatskog i srpskog naroda. Odgovornost je na predstavnicima bošnjačkog naroda da predlože ono što je prihvatljivo Hrvatima i Srbima, a ne da govore što je dobro za Hrvate i Srbe. Platforma SDP-a je za nas neprihvatljiva, to je kvazi dokument, kazao je Dodik. Dodao je kako SDP može pokazivati Mirka Pejanovića i govoriti kako su multietnička stranka, no da izborni rezultati te stranke potvrđuju da je SDP bošnjačka stranka. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je da svatko tko insistira da se prihvati njegov dokument i njegov koncept uređenja BiH vodi u blokadu procesa. Lideri hrvatskog i srpkog bloka istakli su kako je potrebno da predstavnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog bloka izađu sa svojim prijedlozima i pokušaju doći do usuglašenog zajedničkog dokumenta.

"Za nas nije obavezujuća Platforma SDP - SDA. Mi to vidimo kao listu suhi želja koje su se našle na otpadima raznih međunarodnih dokumenata koji godinama nisu bile provedivi, pa ne vidim ni da će to sada biti", izjavio je danas u Mostaru predsjenik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sastanka s čelnicima SDS-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. "Mi ćemo pokušati napraviti autentičan dogovor u BiH, ako je to moguće, a ako nije moguće, onda moramo raditi na nekim drugim rješenjima", dodao je Dodik. Što se tiče izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Dodik je kazao: "Mi ćemo podržati izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH iz bloka dva HDZ-a i da tri mjesta u tom vijeću moraju pripadasti tom bloku, a ne da to budu neki kamuflirani Hrvati, kao što se to želi učiniti.

Mi nećemo dozvoliti da se iz SDP-a izabere ni Bošnjak ni Hrvat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Logično je da to mjesto pripadne Hrvatu, a ne nekom zakukuljenom i zamumuljenom Hrvatu Lagumđijina tipa, već jednom autentičnom političkom predstavniku Hrvata", kazao je Dodik. Zna se, dodao je Dodik, da je SDP bošnjačka politička stranka, što se pokazalo na Komšićevom izboru u Predsjedništvo BiH. Komšića su na tu dužnost izabrali Bošnjaci, što je bio njihov interes, a ne interes Hrvata. "Danas je jasno svima nama da je Daytonski mirovni sporazum promovirao balans tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Mi iz RS-a veoma ljubomorno čuvamo ono što se zove RS i nastojat ćemo da to branimo. Ako treba utvrditi prioritete, za nas je u političkoime smislu RS prioritet broj jedan", istaknuo je Dodik.

BiH je složena zemlja i ona može opstati jedino ako se zastupaju interesi svih konstitutivnih i drugih naroda koji u njoj žive. Međutim, bošnjačka politička zajednica ponaša se arogantno prema političkih predstavnicima Srba i Hrvata. Raznim kamuflažama želi se izigrati osnovni balans Daytona. U BiH treba napravi izborni sustav koji će izraziti njezinu suštinu, a to je da Hrvati biraju Hrvata u Predsjedništvo BiH, Srbi Srbina, a Bošnjaci Bošnjaka, kazao je Dodik. U vezi s položajem hrvatskog naroda u BiH, Dodik je kazao kako je arogancijom visokog predstavnika u BiH uništena nacionalna zaštita hrvatskog naroda u Federaciji BiH te da se već odavno zna da su Hrvati preglasavani u BiH.

Govoreći o današnjem sastanku, Čović je kazao kako su na njemu naglašene dvije ključne stvari. "Jedan je da uistinu do kraja mora zaživjeti institut legitimnih predstavnika naroda, jer jedino takvi izbori imaju smisla u BiH i zbog toga smo se na ovaj način danas okupili. S druge strane šaljemo vrlo jasnu poruku i s današnjeg sastanka i pozivamo legitimne predstavnike bošnjačkog naroda da se okupimo već idući tjedan u Sarajevu u institucijama BiH i da razgovaramo o ovim pitanjima", kazao je Čović, dodavši kako je važno izbjeći bilo kakvu špekulaciju oko poruka koje će neko ciljano usmjeriti ka sudionicama sastanka zbog današnjeg okupljanja.

"Mi smo danas razgovarali o više pitanja, a za mene je najvažnija stvar da smo suglasni oko izgradnje države BiH jednakopravnih naroda i građana sukladno europskom standardima", kazao je predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić. Sudionici sastanka složili su kako će logičan slijed današnjeg sastanka biti sastanka s predstavnicima bošnjačkog naroda koji bi se za tjedan dana trebao održati u Sarajevu. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao je kako današnji sastanak nikako nije bio usmjeren na stvaranje bloka prema nekoj drugoj ili trećoj strani, već, naprotiv, on je rezultirao pozivom prema svim političkim parterima da se uozbilje u razgovornima oko formiranja vlasti.

Platforme koje su napravili SDS i SNSD, predstavnici hrvatskih političkih stranka i platforma SDP i SDA i drugih manjih stranke u mnogome se razlikuju i svatko onaj tko bi insistirao isključivo na svom viđenju, vodio bi u blokadu formiranja vlasti. Što se tiče odnosa u dva HDZ-a, Ljubić je kazao kako je sporazum između dva HDZ-a od strateške važnosti za interes hrvatskog naroda i da ostaje na snazi dok se ne ispune njihovi zajednički ciljevi.

"Što se tiče vlasti u Federaciji BiH i BiH naš je stav da legitimni predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka, odnosno predsatavnici koji su dobili potporu na izborima, trebaju napraviti vlast na svim razinama koje su obuhvatili prethodni opći izbori. To je jedini način da BiH počne normalno funkcionirati", zaključio je Čović.

- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vodstvo Australsko – hrvatskog kongresa uputilo pismo predsjedniku HDZ BiH prof. dr. sc. Draganu Čoviću

Vodstvo Australsko – hrvatskog kongresa (savjetodavno tijelo brojnih hrvatskih udruga) uputilo je pismo predsjedniku HDZ BiH prof. dr. sc. Draganu Čoviću koje prenosimo u cijelosti:


„Poštovani gospodine Čović, u ime Australsko – hrvatskog kongresa (Australian Croatian Congress) – savjetodavnog tijela brojnih hrvatskih udruga – želimo Vam čestitati na povijesno važnom činu uspostave hrvatske političke koalicije na prostoru Bosne i Hercegovine unutar koje će zajednički i ravnopravno djelovati HDZ BiH, HDZ 1990 i ostale hrvatske političke stranke.


Želimo istaknuti kako navedeni čin uspostave političke koalicije veliki broj hrvatskih iseljenika u Australiji vide kao odraz političke zrelosti hrvatskog stranačkog vodstva i prihvaćanje temeljne činjenice da će samo zajedničkom i iskrenom suradnjom hrvatski narod u BiH biti u mogućnosti ostvariti svoje dugoročne nacionalne ciljeve i na taj način osigurati opstojnost na svojim stoljećima dugim ognjištima.

Mi se iskreno nadamo da će utemeljitelj koalicije dosljedno provoditi njihov temeljni dogovor i iskreno promicati ravnopravnost i očuvanje identiteta hrvatskog naroda. U tome od iseljenih Hrvata na tlu Australije imat će te svaku moguću moralnu pomoć. Još jednom primite izraze naših najboljih želja.“

S poštovanjem,

Ivan Skratulja, predsjednik
Sergio Marušić, tajnik
Mate Tkalčević, dopredsjednik

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

Kneza Domagoja b.b. 88000 Mostar, BiH
Tel: +387 36 333 572 (centrala), 310 701 (izravni)
e-mail: hdzbih@hdzbih.org
www. hdzbih.org

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 20.12.2010.

Predsjedništvo HDZ BiH održalo 37. sjednicu


Predsjedništvo HDZ BiH je na 37. sjednici koja je održana u ponedjeljak, 20. prosinca 2010. godine, utvrdilo sljedeće:

Z A K LJ U Č K E

1. Predsjedništvo HDZ BiH odbacuje pokušaje vodećih bošnjačkih političkih stranaka u F BiH ( SDP i SDA ) da gazeći i negirajući izbornu volju hrvatskog naroda u BiH od Federacije BiH naprave dominantan bošnjački entitet.

2. Svi oni koji bez legitimiteta hrvatskog naroda podržavaju takvo nastojanje rade izravno i na štetu protivnu interesa hrvatskog naroda u BiH te protiv same BiH.

3. HDZ BiH poziva sve relevantne predstavnike i institucije hrvatskog naroda u BiH da iskažu svoj stav o ovom ponižavajućem konceptu bošnjačkih političkih stranaka.

4. HDZ BiH poziva sve relevantne političke stranke koje imaju izborni legitimitet unutar svog konstitutivnog naroda u BiH na zajednički dogovor ,a u cilju postizanja sporazuma koji će jamčiti efikasnu implementaciju izbornih rezultata na svim razinama na načelima:

- osiguranja jednakopravnosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH uz puno uvažavanje izborne volje sva tri naroda

- osiguranja europske i euroatlantske perspektive BiH

- osiguranja ekonomske i socijalne sigurnosti i stabilnosti BiH.

- 18:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 18.12.2010.

Neće uspjeti pokušaj SDP-a da iz vlasti istisne legitimne predstavnike hrvatskog naroda

Mostar, 18.12.2010. Predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. sc. Dragan Čović ocijenio je u subotu kako je na neuspjeh osuđen pokušaj Socijaldemokratske partije BiH da iz vlasti izbaci dva HDZ-a za koji je na posljednjim izborima u BiH glasovalo 90 posto Hrvata.


"Neće uspjeti pokušaj SDP-a da iz vlasti istisne legitimne predstavnike hrvatskog naroda", rekao je novinarima dr. Čović u Mostaru uoči početka izborne konvencije mladeži HDZ-a BiH. Pojasnio je kako posljednja ponuda koju je uputio SDP BiH prema HDZ-u 1990. da njihov predstavnik bude predsjedavajući Vijeća ministara BiH predstavlja političku igru i manipulaciju.

"Dvije stranke napravile su vrlo jasan sporazum u kojemu su rekle da neće dopustiti da zbog fotelja volju hrvatskog naroda bilo tko mijenja", istaknuo je čelnik HDZ-a BiH. Pojasnio je kako su dvije stranke potpisale čvrst sporazum. Dr. Dragan Čović je kritizirao odluku HSP-a BiH da prihvati ponudu SDP-a ocjenjujući takav savez kontradiktornim.

"Meni je žao Hrvata koji su prihvatili jednu ili dvije fotelje kojima bi trebali kazati kako su Hrvati jednakopravni u Federaciji BiH i kako se time popravlja pozicija Hrvata u FBiH. To su oni koji su do prije pola godine pričali o trećem entitetu, hrvatskoj republici u BiH i isključivim rješenjima", pojasnio je dr. Čović. Najavio je kako će pozvati sve institucije Hrvata u BiH i katoličku crkvu da se izjasne o "grubim pokušajima da izigraju izborni zakon i hrvatski narod".'

- 21:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.12.2010.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. sc. Dragan Čović te dopredsjednica HDZ BiH i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto razgovarali su u ponedjeljak, 6. prosinca 2010. godine, u Berlinu s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel, te savjetnikom saveznog kancelara za vanjsku politiku i sigurnost Christophom Heusgenom.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim pitanjima i situaciji u Bosni i Hercegovini. Tijekom razgovora zaključeno je kako je neophodno da BiH funkcionira učinkovitije kao država i da brže ispunjava uvjete za punopravno članstvo u Europskoj uniji i NATO.


Poseban interes iskazan je za žurnu implementaciju izbornih rezultata uz ocjenu kako BiH treba što prije osigurati stabilnu parlamentarnu većinu i dobiti novu vladu koja će ubrzano raditi na rješavanju najvažnijih pitanja.

Potvrđena je i spremnost Savezne Republike Njemačke da u okviru zajedničke politike EU pomogne BiH na europskom putu, a njemačka kancelarka Angela Merkel je istaknula snažnu potporu BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.


Prof. Dr. Dragan Covic und Borjana Kristo sprach mit Bundeskanzlerin Angela Merkel

Präsident der Kroatischen Demokratischen Gemeinschaft (HDZ), Prof. Dr. Dragan Covic und Vizepräsident der HDZ BiH und die Föderation Bosnien und Herzegowina Borjana Kristo trafen sich am Montag, dem 6. Dezember 2010. Jahr in Berlin mit Bundeskanzlerin der Bundesrepublik Deutschland, Angela Merkel, Bundeskanzlerin und Berater für Außenpolitik Heusgenom Christoph.

Das Treffen erörterten die aktuelle politische Fragen und die Situation in Bosnien und Herzegowina. Bei den Diskussionen wurde festgestellt, dass es notwendig ist, für Bosnien und Herzegowina ein effektives Funktionieren als Staat und die schneller kommen für eine Vollmitgliedschaft in der Europäischen Union und der NATO.

Besonderes Interesse hat noch offenen Fragen geäußert für die Durchführung dringender Wahlergebnisse zu der Einschätzung, dass Bosnien und Herzegowina zu lösen sollten angesprochen werden, um sicherzustellen, stabile parlamentarische Mehrheit und erhalten eine neue Regierung, die Arbeit wird zu schnell.

Bestätigt die Bereitschaft der Bundesrepublik Deutschland für die gemeinsame EU-Politik zur Hilfe BiH Weg auf den europäischen und deutschen Bundeskanzlerin Angela Merkel betonte die starke Unterstützung BiH auf seinem Weg zur euroatlantischen Integration.

- 11:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima