HDZ BiH Posavina

subota, 20.11.2010.

Prof. dr. sc. Dragan Čović i Niko Lozančić razgovarali sa Thomas Countrymanom i Nj. E. Patrick Moonom



Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić razgovarali su u subotu, 20. studenoga 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD za južnu i središnju Europu Thomas Countrymanom i veleposlanikom SAD u BiH Nj. E. Patrick Moonom.

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim prilikama u BiH te o tome kako riješiti nagomilana politička pitanja koja stoje kao otvorena pred Bosnom i Hercegovinom i koja sve više opterećuju njeno normalno funkcioniranje. Sudionici sastanka su suglasni kako su u proteklom razdoblju propuštene neke važne prilike za napredak BiH i da sada treba tražiti mogućnosti za ubrzanje procesa integracije BiH u Europsku uniju i NATO. Umjerena i realna politika, spremnost na dijalog i suradnju u interesu države Bosne i Hercegovine te svih njenih naroda i građana ocijenjena je izuzetno važnom i neophodnom za budućnost BiH i njenu integraciju u NATO i EU.

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Countryman iskazao je spremnost svoje zemlje da pomogne euroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine, pri tom istaknuvši da je taj posao jako teško napraviti ukoliko u BiH ne postoji politička volja za suradnjom, te da su politički lideri u BiH ti koji moraju doći do pozitivnih rješenja za svoju zemlju.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama i kako nam žurno trebaju ustavne promjene jer bez njih nema nikakvog napretka u Bosni i Hercegovini. „Nužan je kompromis legalnih i legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina BiH. Želimo osigurati apsolutnu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u procesu ustavnih promjena, a zalažemo se i za izmjenu Izbornog zakona koji će hrvatskom narodu u BiH osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim razinama vlasti u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 19.11.2010.

HDZ BIH ODRŽAO SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA, SREDIŠNJEG ODBORA I NACIONALNOG VIJEĆA

MOSTAR, 19. studenoga - Na današnjim sjednicama Predsjedništva, Središnjeg odbora i Nacionalnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH raspravljalo se o izbornim rezultatima, provedbi izbornih rezultata, te je jednoglasno podržan sporazum o zajedničkom djelovanju, potpisan prije nekoliko dana s HDZ-om 1990.




Po riječima predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, na sjednicama je također bilo riječi o detaljnim aktivnostima koje se provode s drugim strankama, bošnjačkim, hrvatskim i srpskim, kao i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Govoreći o sporazumu s HDZ-om 1990, Čović je kazao kako nije riječ o sporazumu o ujedinjenju dva HDZ-a nego o sporazumu o suradnji i partnerskom odnosu oko ključnih stvari, a to su Ustav, Izborni zakon i provedba izbornih rezultata.

Također je kazao kako niti jedan ministar HDZ-a BiH na državnoj i razini entiteta neće podnijeti ostavku na svoje dosadašnje funkcije dok se ne uspostavi nova vlast, te je naglasio da se vlast na federalnoj i državnoj razini ne može formirati bez HDZ-a BiH.

"Bilo bi nekorektno i neracionalno razmišljati da se takvo što može dogoditi, jer ključni problem nakon uspostave vlasti je Ustav BiH, gdje je prevažno imati izbalansiran stav kako naći to rješenje, a to se ne može dogoditi bez uvažavanja glasa jednog, drugog i trećeg naroda", kazao je Čović, dodavši kako je vlast možda moguće imati čak do kraja godine za sve razine, te da je sve drugo put u kojekakve krize.

U izjavi za novinare Čović je najavio i sastanak sa SDP-om koji bi se po njegovim riječima mogao održati krajem idućeg tjedna.

"Što se tiče SDP-a to je jedina stranka s kojom mi u ovom trenutku nismo imali izravan i javan kontakt i mislim da je red da čelnik SDP-a zatraži taj sastanak, ili da se čujemo i dogovorimo termin. Očekujem najdalje do kraja idućeg tjedna da bi do tog sastanka moglo doći", kazao je Čović.

(Fena) dpš

- 23:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 17.11.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo konferenciji: „Hrvatska u EU" u Osijeku




Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Čovićem, nazočilo je konferenciji: „Hrvatska u EU" koja je održana u srijedu, 17. studenoga 2010. godine, u hotelu „Osijek" u Osijeku. Predsjednica HDZ i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je u Osijeku, zajedno s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Wilfriedom Martensom, jednodnevnu međunarodnu konferenciju Hrvatska u EU-u.

Na panelima Hrvatska - 28. članica Europske unije, Hrvatska u EU - za i protiv i Mladi u EU, sudjelovao je i predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović koji je u raspravi, pored ostaloga, istaknuo kako je Republika Hrvatska svojim načinom ponašanja tijekom pregovora primjer za ostale zemlje u regiji na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama. Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović rekao je kako pristupni pregovori Republike Hrvatske s EU imaju učinke i na zbivanja u BiH te da će "biti presretni da se BiH nađe tamo gdje je danas Republika Hrvatska". „Neki u BiH danas pokušavaju proširiti tezu da će mladi ljudi intenzivno napuštati zemlju, kada Republika Hrvatska postane članica Europske unije, ali mi mislimo da Republika Hrvatska postavlja standarde za sve zemlje u regiji, i da to treba prepoznati. Ne vidim drugoga načina, za sve građane BiH, neovisno iz kojeg naroda dolaze, da svoj put prema Bruxellesu i ujedinjenoj Europi, vide bilo kojim drugim putem, nego preko Zagreba, poručio je prof. dr. sc. Dragan Čović.

Ocijenio je kako je Republika Hrvatska, s onim što radi u procesu pristupnih pregovora, napravila veliku korist za sve zemlje u regiji, koje se nadaju članstvu u EU, te da će političari u BiH to prepoznati. Istaknuo je kako vjeruje da će Hrvatska biti prostor preko kojega će BiH graditi svoj put prema EU. „Bosna i Hercegovina zahvalna je Republici Hrvatskoj na ustupljenim prijevodima acquis communautaire, pravne stečevine Europske unije, što je primjer prave regionalne suradnje s ciljem pomoći zemljama regije u procesu integracija u europske strukture“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.

Konferencija je okupila veliki broj sudionika, među kojima su državni dužnosnici, predstavnici Bruxellesa, članovi EPP-a i stručnjaci Centra za europske studije. Konferencija je bila prigoda za obilježavanje hrvatskog puta u punopravno članstvo u Europsku uniju, kao i za javnu debatu s hrvatskim građanima, a posebno mladima.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

• predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović;
• dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto;
• članica Predsjedništva HDZ BiH i ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara;
• glavni tajnik Političke akademije HDZ BiH Damir Džeba;


URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 12.11.2010.

Čestitka dr. Dragana Čovića povodom Kurban - Bajrama svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović čestita u svoje osobno ime i u ime HDZ BiH Kurban-Bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u BiH:

„Poštovani, svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini, u povodu Kurban - Bajrama, u ime HDZ BiH i svoje osobno ime, upućujem iskrene čestitke uz želju da ovaj blagdan protekne u ozračju mira, radosti i ljubavi.

Neka žrtva odricanja za bližnje osnaži međusobno poštovanje i razumijevanje, te dane Kurban-Bajrama ispuni duhovnom srećom, ljubavlju i humanošću, kaže se u čestitki predsjednika HDZ BiH prof. dr. sc. Dragana Čovića u povodu Kurban – Bajrama.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 10.11.2010.

Prof. dr. sc. Dragan Čović i dr. Božo Ljubić postigli dogovor o zajedničkom nastupu oko svih ključnih pitanja za hrvatski narod u BiH

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović i predsjednik HDZ 1990 dr. Božo Ljubić su na sastanku koji je održan u utorak, 9. studenoga 2010. godine, postigli su slijedeći dogovor:

1.) Dogovorili su ZAJEDNIČKI NASTUP oko svih ključnih pitanja za hrvatski narod u BiH;
2.) Stranke će se zalagati za ustavnu reformu na načelima Kreševske deklaracije što podrazumijeva ustavnu jednakopravnost hrvatskoga naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH u teritorijalnom i institucionalnom smislu;
3.) Tekst POLITIČKE PLATFORME između dvije stranke usuglasit će se do petka, 12. studenoga 2010. godine, o čemu će javnost biti pravodobno informirana;

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 08.11.2010.

Davor Čordaš i Slavko Marin razgovarali s izaslanstvom Unije za održivi povratak i integracije u BiH

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš te član Središnjeg odbora HDZ BiH, predsjednik državnog Povjerenstva za izbjegle i raseljene osobe i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin predvodili su izaslanstvo HDZ BiH koje je u ponedjeljak, 8. studenoga 2010. godine, razgovaralo u Domu HDZ BiH u Mostaru s izaslanstvom Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koje je predvodila predsjednica prof. Mirhunisa Zukić.

Na sastanku, koji je upriličen na prijedlog Unije za održivi povratak i integracije u BiH razgovaralo se o problematici izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, s naglaskom na istraživački projekt koji je uradila Unija, a odnosi se na monitornig održivog povratka u BiH.

Također, istaknuta je potreba višeg stupnja komunikacije između nevladinog sektora i parlamentarnih političkih stranaka s ciljem osiguranja jednakog pristupa cjelovitoj implementaciji Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sugovornici su se složili kako u predstojećem razdoblju u implementaciji Aneksa VII treba imati projektni pristup koji će se razraditi na lokalnim zajednicama, a država i entiteti osigurati financijska sredstva.

Istaknuta je i potreba ravnomjerne raspodjele financijskih sredstava namijenjenih za potrebe izbjeglih i raseljenih osoba što podrazumijeva ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost. Kao prioritetna zadaća, istaknuta je potreba nadogradnje postojećeg sustava, harmoniziranje propisa sukladno revidiranoj Strategiji implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izražena je nada kako će budući saziv Vijeća ministara BiH pokrenuti aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava za rješavanje pitanje izbjeglih i raseljenih osoba što je inicirano Prudskim sporazumom, a jednoglasno potvrđeno zaključkom aktualnog saziva Parlamentarne skupštine BiH.


- 19:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 04.11.2010.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao s veleposlanikom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Vefahanom Ocakom

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao je u četvrtak, 4. studenog 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj. E. Vefahanom Ocakom. Na sastanku je bilo riječi o proteklim općim izborima u Bosni i Hercegovini, implementaciji izbornih rezultata, te o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u BiH.


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je nužnost žurnog donošenja novog Ustava BiH kojim bi se osigurala istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda, kao i žurna izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se zaustavila gruba kršenja i manipulacije u izbornom procesu. "Novi ustav mora osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Rješenja treba temeljiti na razgovorima i kompromisu te međusobnom uvažavanju", istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Čović. Predsjednik HDZ BiH također je istaknuo kako će budući predsjedatelj Vijeća ministara BiH biti iz reda hrvatskog naroda i predstavnik HDZ BiH.

Veleposlanik Republike Turske u BiH Vefahan Ocak kazao je kako će BiH i dalje imati potporu Republike Turske na svom euroatlantskom putu. Sastanku u Domu HDZ BiH je nazočio i generalni konzul Republike Turske u Mostaru Metin Ergin.



URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao s veleposlanikom Libije u Bosni i Hercegovini Nj. E. dr. Salemom Finnirom

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH prof. dr. sc. Dragan Čović razgovarao je u četvrtak, 4. studenog 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru s veleposlanikom Libije u Bosni i Hercegovini Nj. E. dr. Salemom Finnirom. Na sastanku je bilo riječi o proteklim općim izborima u Bosni i Hercegovini, implementaciji izbornih rezultata, te o aktualnim političkim i gospodarskim prilikama u BiH.


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović istaknuo je kako treba žurno uspostaviti vlast na svim razinama te je pozvao na promjenu Ustava kojom će se osigurati istinska ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Također, ukazao je na potrebu žurne izmjene Izbornog zakona u BiH.

Tijekom razgovora naglašeno je kako BiH i Libija imaju vrlo dobre političke odnose, te da dobro surađuju u smjeru unaprjeđenja međusobnih gospodarskih odnosa. Veleposlanik Libije u BiH dr. Salem Finnir ponudio je pomoć BiH u svim poljima unaprjeđivanja suradnje između BiH i Libije.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima