HDZ BiH Posavina

subota, 28.08.2010.

Novi krov na kući bake Ruške

Dana 27.08.2010. godine vrijedni mještani Posavske Mahale na čelu sa načelnikom općine Odžak Lukom Jurić, stavili su novi krov na kući Ruže Tipure zvane Ruška. Baka Ruška živi sama u kući koja je i kod najslabije kiše prokišnjavala. Mještani su ugradili gradjevinski materijal koji je osiguran od Ureda za raseljene Vlade Županije Posavske. Šef Ureda je Josip Jerković, koji je bio nazočan na zajedničkom objedu po završetku radova na krovu. Tom prigodom načelnik Jurić predložio je da se kuća obnovi u cijelosti, što su svi prihvatili, uključujući i gospodina Jerkovića koji će osigurati preostali gradjevinski materijal.

Vrlo humano, dobro bi bilo da i svi drugi koji su u mogućnosti slijede ovaj primjer.

U ime bake Ruške VELIKO HVALA.


- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 27.08.2010.

ODRŽANE JAVNE TRIBINE HDZ BiH „SLUŠAMO VAS“ U DISTRIKTU BRČKO I ODŽAKU



Javne tribine HDZ BiH „Slušamo vas“ održane su u četvrtak 26. kolovoza 2010. godine, u Distriktu Brčko, te u Odžaku. Na tribinama su govorili: Slavko Matić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH, Marijan Živković, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta F BiH, te Mijo Matanović, nositelj liste HDZ BiH za Županijsku skupštinu.

Osim spomenutih kandidata, na tribini u Distriktu Brčko nazočnima su se obratili i Ankica Gudeljević, kandidatkinja HDZ BiH za državni Parlament BiH, Marinko Viljušić, kandidat HDZ BiH za državni Parlament BiH i Delfa Dejanović, kandidatkinja za Parlament F BiH. Na tribini u Odžaku nazočio je i Davor Čordaš, dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.

„Niti jedan narod nije zadovoljan postojećim ustrojem Bosne i Hercegovine, a Hrvati ponajmanje, iz razloga što nemaju svoj entitet u BiH, kao što Bošnjaci doživljavaju Federaciju BiH svojim entitetom i kao što Srbi imaju svoj entitet. Srbi se stalno nalaze u strahu da će izgubiti RS, a Bošnjaci su u strahu da će izgubiti svoju dominantnu poziciju u Federaciji BiH. HDZ BiH ima vrlo jasnu viziju kako treba izgledati BiH, nakon provedenih ustavnih reformi koje se moraju provesti nakon predstojećih izbora, da bi Hrvati mogli doživljavati BiH svojom državom. Zbog toga je jako važno da na predstojećim izborima stožerna stranka Hrvata u BiH ostvari pobjedu, te da hrvati nakon četiri godine imaju kandidatkinju HDZ BiH Borjanu Krišto u predsjedništvu BiH“, istaknuo je Slavko Matić, nositelj liste HDZ BiH za Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Marijan Živković, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta FBiH dotaknuo se vremena hrvatske samouprave.

„Za hrvatski narod u BiH pogubne su sve veće podjele koje su svakim danom sve veće. Taj luksuz možda mogu sebi dopustiti Bošnjaci, koji su najbrojniji narod u BiH, ali Hrvati nipošto. Ovi izbori imaju značajan povijesni značaj za Hrvate u BiH, zbog prijeko potrebnih ustavnih reformi. Veliki broj dužnosnika HDZ BiH radi zagovaranja ustavnih reformi i uspostave hrvatske samouprave je trajno suspendiran i likvidiran iz političkog života. Ti dužnosnici su dali veliki doprinos, jer danas i oni koji su ih smijenili shvaćaju značaj ustavnih reformi, koje se moraju provesti. Zbog toga HDZ BiH ima svoj cilj, a to je ostvarivanje 130 000 glasova kako bi hrvati izravno sudjelovali u postupku promjene ustava, a taj zacrtani cilj će se i ostvariti“, napomenuo je Živković. Na tribinama u Distriktu Brčko i Odžaku nazočio je veliki broj simpatizera, i članova HDZ BiH, te ostalog pučanstva koji su postavljali mnoga aktualna pitanja vezana za područja u kojima oni žive, kao što su problematika upošljavanja mladih, problemi izgradnje lokalnih cesta i putova, te pitanja većih izdvajanja proračunskih sredstava za poljoprivredu i poduzetništvo.

Prije održavanja tribina izaslanstvo HDZ BiH, zajedno s domaćinima položilo je vijence ispred spomenika poginulim braniteljima HVO-a u Distriktu Brčko i u Odžaku, te razgovaralo s časnicima- ratnim zapovjednicima i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz Brčko Distrikta i Odžaka.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.08.2010.

XVI SJEDNICA REGIONALNOG ODBORA HDZ BiH POSAVINA

Sjednica je održana 25.08.2010. u Bosanskom Brodu sa početkom rada u 18:30.sati.
Sjednici su prisustvovali predstavnici Općinskih odbora HDZ-a BiH: Bosanski Šamac, Modriča, Bosanski Brod, Doboj, Vukosavlje, te povjerenici iz Općine Devente i Gradačac-Pelagićevo.Sjednici je također prisustvovaoi i član Regionalnog odbora i ujedno Potpredsjednik Republike Srpske, gospodin Davor Čordaš.
Sjednicom je presjedavao Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković, koji je nakon uvodne riječi, pozdravio sve prisutne i predložio sljedeći ;

DNEVNI RED
1. Izbori,
2. Razno.

Nakon što je predloženi Dnevni red, jednoglasno usvojen, prešlo se na razmatranje prve točke Dnevnog reda.



AD-1. Po pitanju ove točke, Predsjednik Regionalnog odbora, Josip Jerković, zatražio je od predstavnika općinskih odbora, da upoznaju prisutne sa aktivnostima koje se udrađene na terenu, vezano za registriranje birača putem pošte, te priprema za predstojeće Opće izbore.

Ivo Mijić, Predsjednik O.O. Bosanski Brod, izjavio da je za glasanje putem pošte registrirano oko 711 glasača, s tim da je 68 odbijeno, te da ukupno očekuju oko 1000 birača.
Juro Božanović, Predsjednik O.O. Bosanski Šamac, izjavio je da je za glasanje birača putem pošte registrirano oko 270 birača, te da ukupno očekuje oko 570 birača.
Luka Miloš, predstavnik O.O. Doboj, izjavio je da registracija birača putem pošte nije odrađena, ali da za sam dan izbora očekuje oko 400 glasača,
Josip Suvalj, Predsjednik O.O. Vukosavlje, izjavio je da za glasanje putem pošte registrirano oko 60 birača, a da računa na 120 birača na sam dan izbora,
Ivo Kamenjašević, povjerenik HDZ-a BiH, u opštini Gradačac-Plagićevo, izjavio da je odrađen veliki broj registracije birača putem pošte te da očekuje dobre rezultate i na sam dan izbora
Perica Kinđerski, povjerenik HDZ-a BiH, za opštinu Derventa, izjavio je da registracija birača putem pošte nije odrađena te da nije siguran u točnu brojku birača koji će glasat na sam dan izbora.
Petar Gagulić, Predsjednik O.O. Modriča, izjavio je da je glasanje putem pošte registriran veliki broj glasača, te da ukupno očekuje oko 800 birača.


Nakon što su predstavnici O.O. upoznali Skup sa aktivnostima vezano za registraciju birača putem pošte kao i planove za predstojeće izbore, razgovaralo se o prijavama kanidata za biračke odbore i posmatrače , koji će u svojim lokalnim zajednicama raditi na tome da izbori prođu što bolje i uspješnije.
Predsjednik Regionalnog odbora, Josip Jerković, zatražio je od prisutnih, da do sljedećeg Regionalnog odbora, održe Općinske odbore u svojim mjestima, i da upoznaju svoje članove sa aktivnostima koje se provode, vezano za izbore te da se i sami ti članovi Općinskih obora uključe u aktivnosti za predstojeće izbore.

Vezano za održavanje Javnih tribina-skupova, Predsjednik Regionalnog odbora, spomenuo je da bi bilo dobro da se treba što više ljudi privući na skupove, te da se vidi kada i gdje bi bilo najbolje održati te skupove-tribine.

Za sada su poznata dva datuma, gdje bi se predstavnici općinskih odbora trebali pojaviti sa što većim brojem ljudi, a to su :
- 05.09.2010- Brusnica, u 11 sati, i
- 08.09.2010. Modriča, u 11 sati.

AD-2. Pošto se nitko nije javio po pitanju ove točke, Predsjednik je sjednicu zaključio u 19:30sati.

Zapisnik vodio: Josip Suvalj, tajnik R.O.

P R E D S J E D N I K Josip Jerković

- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 24.08.2010.

Dokazi prljave kampanje HDZ1990 poslani Izbornom povjerenstvu BiH

HDZ BiH je u ponedjeljak, 23. kolovoza 2010. godine, uputio priziv Središnjem izbornom povjerenstvu BiH protiv HDZ1990 zbog kršenja Izbornog zakona BiH objavljivanjem oglasa „Dragi Hrvati“. HDZ BiH prikupio je sve dokaze u svezi ovog prljavog plakata HDZ1990 kojom je i službeno ova stranka otvorila prljavu kampanju.

HDZ BiH u svojoj prijavi navodi tiskaru u kojoj su plakati tiskani kao i dokaz o oglasnom prostoru na kojem su plakati postavljeni. Naime, HDZBiH traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da provjere dokaze kako su oglasne površine, na kojima su zalijepljeni plakati, zakupljene od strane HDZ1990.

HDZ BiH ukazuje na indiciju da su ovi plakati postavljeni od strane HDZ1990 jer ih je ova stranka plasirala u njihove kontrolirane portale. Naime ti portali, koji već odavno nemaju nikakvog javnog kredibiliteta, objavili su sporni plakat na poziv HDZ1990.

HDZ BiH još jedanput podsjeća kako HDZ1990 nema politike, nema programa i nema strategije. Njihova je strategija samo prljava kampanja i blaćenje dužnosnika i stranke HDZ BiH.

Bez obzira na bačenu rukavicu i poziv za izborni rat prljavim sredstvima od strane HDZ1990, HDZ BiH upozorava javnost da neće prihvatiti igru „prljavaca“ te da će se u kampanji okrenuti samo pozitivnim temama, temama i pitanjima koji su od strateškog interesa Hrvata u BiH.

HDZ BiH je svjestan kako stranke koje nemaju programa trebaju zaoštriti kampanju i dovesti je do apsurda. Takva kampanja treba rezultirati neizlaskom birača na izbore što je konačan interes HDZ1990 i njihova partnera HSPBiH. Na taj način HDZ1990 želi osigurati izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, a sebe ugurati u postizbornu crvenu koaliciju.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 15:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 21.08.2010.

Borjana Krišto za portal Izbori2010.org: "Pobijedit ću i služit ću svome narodu kao narodna zastupnica"

Nakon kraćeg odmora kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto ekskluzivno za portal www.izbori2010.org govori o svojoj kampanji, onome što je očekuje i što planira uraditi tijekom kampanje. U svojim izjavama je odmjerena ali optimistična. Tvrdi: pobijedit ću.

Predsjednice jeste li se odmorili?
Bila sam pet dana izočna. Trebalo bi se to zvati odmor, ali daleko od toga. Očito je kako je teško biti van svih ovih političkih i društvenih zbivanja u izbornoj godini.

U listopadu mjesecu treba preuzeti voditi državu. Imate li energije za to?
Dugo je do listopada. Prije Predsjedništva BiH treba odraditi kampanju. Nisam umorna.

Vjerujete li u pobjedu?
Apsolutno da. HDZ BiH i ja vjerujemo u trijumf na ovim izborima i tako će biti. Voljela bih da što više ljudi bude u pobjedničkom šatoru i da zajedno s tim ljudima, Hrvatima gradimo bolju i pravedniju BiH, BiH po mjeri i hrvatskog čovjeka.


Vratimo se kampanji. Prvi dio je iza vas. Kako ocjenjujete svoju kampanju?
Da prvi, rekla bih više organizacijski dio kampanje je iza nas. Ovo razdoblje moja stranka i tim za razvijanje strategije moje kampanje uskladili su sve detalje za završnu fazu kampanje u kojoj ćemo pokazati što smo planirali. Nadam se da će javnost vidjeti jedan moderan koncept kampanje s puno predizbornih inventivnosti. Sve će biti u funkciji čovjeka i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Dakle, inventivnosti vođenja predizborne kampanje nisu zbog same kampanje nego zbog kvalitetnog razvijanja i plasiranja poruka koji su u interesu birača.

Na zadnjem Izbornom stožeru stranke čulo se kako će tvoja kampanja biti najbolja kampanja u povijesti izbornih kampanja u BiH i regiji. Je li to točno i o čemu je riječ?
Nisam bila na cijelom zasjedanju zadnjeg izbornog stožera i Klauzure stranke zbog prijema Studenskog zbora iz Hrvatske i BiH. Čula sam da je moj izborni tim izišao s takvom tezom. Znam na što se sve mislilo i znam što su novi pristupi u kampanji. Svomu timu sam rekla da mogu uvoditi nove tehnike i tehnologije u moju kampanju ali moraju znati da je moj cilj jezik naroda i da kroz moju komunikaciju Hrvati u BiH moraju shvatiti moju poruku i da trebaju znati da sam ja njihov istinski predstavnik a nikakav novi komunikacijski robot. Ja sam Borjana Krišto i kao takva želim služiti svomu narodu. Sve ostalo je na stručnjacima da oblikuju i dizajniraju na jedan moderan ali prihvatljiv način.

Može li se reći da ste Vi narodni kandidat, zastupnik naroda na izborima?
Istina da ja pripadam velikoj narodnoj stranci, stranci koja razumije narodne potrebe. HDZ BiH svih ovih godina bio je lider u zastupanju hrvatskih interesa u BiH, a samim time i običnih ljudi, ma što značila ta riječ „obični“. Ja ne pripadam nikakvim lobijima, nikakvim interesnim skupinama i smatram da mogu kvalitetno zastupati interese moga naroda, Hrvata u BiH. U skladu s tim prihvaćam tezu da sam zastupnica i kandidat naroda.

Predsjednica ste Federacije BiH. Hoće li vam to iskustvo pomoći u obnašanju nove funkcije Člana Predsjedništva BiH?
U vašem pitanju je jedna konstatacija, činjenica i jedno futurističko pitanje. Iskustvo koje nosim s razine stranke, zatim županije, ministrice u Vladi Federacije BiH i predsjednice Federacije svakako me kvalificira da kvalitetno sutra vodim i Predsjedništvo BiH. U Predsjedništvo ću povesti najstručnije osobe i oni će biti dio moga savjetničkog tima, tima koji može odgovoriti na sve izazove.

Neki portali pišu da ćete se povući iz kampanje?
Nisam to čula, ali neozbiljno s njihove strane. Ne samo neozbiljno nego i zločesto. Crna propaganda.

Zašto se Vas i Vašu stranku od tih istih portala i njihovih političkih sponzora napada za prosrpsku politiku?
To rade ljudi koji nemaju programa, nemaju političkog sadržaja, nemaju politike. Njihova je politika napad bez temelja. Iako ti isti razumiju da od takvih insinuacija nema ništa oni i dalje pričaju iste priče. Vjerojatno idu na Goebelsov efekt: sto puta ponovljena laž postaje istina. Takvima moram reći da milijun puta mogu to izreći i da će milijun puta prevariti samo sebe, a nikako birače. Takve izjave omalovažavaju hrvatske birače i hrvatski narod. Oni misle da je narod naivan. Za dva mjeseca će vidjeti kako su bili silno u zabludi.

Susreli ste se s brojnim regionalnim političarima. Kako bi saželi iskustvo u nekoliko rečenica?
Susreti su bili politički jako korisni. Dobili smo potporu za euroatlanski put BiH, a ono što me više raduje svi su političari suglasni kako Hrvati kao konstitutivan narod u BiH moraju i u praksi biti jednakopravni drugim narodima. Europa želi da se europski standardi promiču u regiji. Mi smo krenuli od regije. Putujem sa izaslanstvom HDZBiH i u Brussels i unutar grupacije Europskih pučkih stranaka dodatno ćemo se založiti za potporu hrvatske jednakopravnosti u BiH i pravičnijeg ustava u odnosu na trenutni.

Što vam je rekla Jadranka Kosor?
Dala mi je punu potporu u mojoj kandidaturi i političkim stavovima.

Kako ste je doživjeli?
Kao lidera, predsjednicu koja zna što hoće, kao korektnu i toplu ženu. Izvrsna je.
Kako vidite kampanju vaših protukandidata?
Ne vidim je. Uglavnom mislim na svoje obveze i ne bavim se njima. Provedba strategije moje kampanje u prvom mi je planu.

Za kraj?
Vraćam se na početak. Želim biti zastupnica naroda, želim služiti volji hrvatskog naroda.


Izbori2010.org

- 22:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 18.08.2010.

Svečano obilježen 20. rođendan HDZ BiH u Mostaru



U povodu 20. rođendana Hrvatske demokratske stranke (HDZ) BiH, u srijedu, 18. kolovoza 2010. godine, predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva Borjana Krišto, u Domu HDZ BiH u Mostaru dočekali su izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor.
Tisuće članova HDZ-a BiH, visokih uzvanika, gospodarstvenika, prijatelja... okupilo se na svečanoj akademiji HDZ BiH u povodu dvadesete obljetnice od njezina osnutka. Pokret koji je nastao prije dvadeset godina izrastao je, kako su istaknuli njegovi najviši dužnosnici, u krovnu hrvatsku stranku koja danas ima više od 24.000 članova. U prepunoj športskoj dvorani na Bijelom brijegu u Mostaru upriličena je svečanost proslave na kojoj su premijerku Kosor, kao i cjelokupno izaslanstvo HDZ BiH i izaslanstvo Katoličke crkve, mnogobrojni simpatizeri i članovi HDZ BiH i kandidatkinje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, pozdravili s oduševljenjem i ovacijama.

Premijerka RH Jadranka Kosor u prigodnom govoru je pozdravila sve nazočne i čestitala im 20 uspješnih godina rada.

'' Rijetko kad sam ovako toplo primljena i dočekana. Veselim se zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske ovdje u Mostaru što vam mogu prenijeti tople pozdrave 220 tisuća članica i članova HDZ Hrvatske. Prenosim vam pozdrave i čestitke povodom 20. rođendana HDZ BiH, stožerne političke stranke koja okuplja hrvatski narod u BiH. Želim da tako bude i dalje, da u susret izborima koji dolaze skupite snage koja će vas okupljati i povezivati oko ideje dobra i zajedništva. Vi to sigurno možete i na tom putu vam želim mnogo uspjeha. Drago mi je što sam mogla nakon velikog događaja, otvaranja terminala u Luci Ploče koji će sigurno biti od iznimnog značaja i za gospodarstvo BiH, doći u Mostar, slaviti s vama i gledati u budućnost.


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je ukratko podsjetio na prošlost, a ja želim da se svim snagama okrenemo budućnosti'', rekla je premijerka Kosor pri čemu je istaknula napore Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.
''Pregovaramo kako bi Hrvatska postala članica EU i kako bi sjela za stol europskih država i naroda. Taj posao ćemo završiti krajem ove i početkom iduće godine, ali ćemo uvijek u mislima nositi našu susjedu, Bosnu i Hercegovinu, uz nastojanje da i ona, kao susjedna, prijateljska država, nastavi istim putem. Pri tome ćete imati punu potporu Hrvatske i HDZ, jer je to jedini pravi put, a mi ćemo učiniti sve za BiH kao državu tri konstitutivna naroda s jednakim pravima za sve građane'', istaknula je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pri čemu je nazočne podsjetila na važan sporazum koji je potpisala s predsjednikom HDZ BiH prof. dr. Čovićem o suradnji dvije sestrinske stranke koji u osnovi imaju potporu BiH kao jedinstvenoj državi sva tri naroda. ''Kao predsjednica Vlade, želimo kazati kako ćemo i dalje provoditi ono što je naša ustavna obaveza, potpora Hrvatima izvan Hrvatske, ulagati što više u znanje, obrazovanje, mlade koji su naša budućnost, kako bi učili i sutra bili snaga koja može obavljati sve poslove. Također želim podsjetiti na sporazum koji je RH potpisala s BiH o zbrinjavanju pripadnika HVO-a.
Mi u Hrvatskoj nikada nećemo zaboraviti potporu koju su mnogi Hrvati iz BiH dali Hrvatskoj i svima nama u najtežim i najvažnijim trenutcima. Dobro se dobrim vraća i dobro se ne zaboravlja'', kazala je premijerka Kosor te je HDZ BiH i svim njezinim članovima poželjela da zaista budu snaga kojoj se vjeruje, zajednica koja prevazilazi prepreke i predrasude, primjer kako se radi i čestito služi svom narodu.
Dr. Čović je objasnio kronologiju postojanja HDZ BiH od njenog osnutka, pa sve do danas.

“Životni put naše stranke obilježile su godine rata, stradanja i užasa. Unazad posljednjih deset godina prate nas različiti putevi traženja rješenja za ravnopravan položaj i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. U vrijeme formiranja hrvatske samouprave 180 dužnosnika HDZ BiH bilo je smijenjeno samo zbog toga što su pripadali HDZ BiH, što su obnašali izvršnu i zakonodavnu vlast, te što su željeli ostvariti jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH“, kazao je dr. Čović.

Dotaknuo se i naglog porasta broja aktivnih članova HDZ BiH u posljednje vrijeme. “HDZ BIH danas broji 24 000 članova, a nastavi li se s ovakvim ubrzanim tempom, koje je primjetno posebno u posljednja četiri mjeseca, apsolutno sam uvjeren da ćemo do kraja iduće godini brojiti preko 30 000 članova“, poručio je dr. Čović.

Dr. Čović je pojasnio kako cijela organizacija jedine hrvatske stožerne stranke u BiH počiva na tri stupa:

„Slijedeći put HDZ Hrvatske velik dio članova su mladi ljudi, i ta mladež je najveći ponos HDZ BiH.
„Drugi element našeg organiziranja jest Zajednica žena. Kada smo odlučili osnovati Zajednicu žena, mnogi su kazali da je to naš predizborni trik, a danas smo na njih preponosni. Optimizam za planiranih 130 000 glasova leži upravo u tim damama“, obrazložio je dr. Čović.
„Osnivanjem političke akademije dali smo poziv svim mladim ljudima da stvaraju novi ambijent u svojoj budućoj političkoj karijeri. 1990 godine nije se imala potpora ni politička niti vojna, pa smo se uspjeli organizirati. Danas mladim ljudima srećom ne moramo osiguravati takve rizike u bavljenju politikom. Stoga smo i osnovali političku akademiju HDZ BiH i uvjeren sam da će najveći dio mladih ljudi koji budu pohađali program akademije držati naše tradicije i naše vjere, a na tom tragu je i činjenica da su prvi predavači na političkoj akademiji upravo svećenici“.

U pogledu hrvatske razjedinjenosti i podjela dr. Čović je pozvao sve da se okupe oko stožerne stranke hrvatskog naroda u BiH.

„Pozivam sve one koji nisu uz HDZ BiH da se nakon izbora okupimo i poručimo da se vlast u Bosni i Hercegovini ne može formirati bez hrvatskog naroda, te da se Bosna i Hercegovina ne može niti smije zamisliti bez ravnopravnog hrvatskog naroda koji će u njoj živjeti zajedno s ostala dva naroda. Činjenica kako danas u BiH na nešto više od 260 000 potencijalnog hrvatskog glasačkog tijela postoji 21 hrvatska stranka dovoljno govori.
Zbog toga upućujem svim tim strankama poziv da se pridruže velikoj obitelji koju predvodi stožerna stranka hrvatskog naroda HDZ BiH“. Poručio je dr. Čović
„Svjesni smo vremena u kojem živimo i povijesnog trenutka koji je pred nama.Nitko nam neće pokloniti Bosnu i Hercegovinu po volji hrvatskog naroda. Zato svi zajedno, uz potporu HDZ Hrvatske budimo na tom putu i ostvarimo planirano“, poručio je na kraju svog obraćanja predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Na svečanoj akademiji HDZ BiH je prvi put izvedena i himna HDZ BiH koju je napisao i otpjevao Ivan Mikulić. U glazbenom dijelu je nastupao i Katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

- 23:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.08.2010.

Obilježena 20. obljetnica Regionalnog odbora HDZ BiH Bosanska Posavina

Obiljžavanju obljetnice nazočili su mnogi uzvanici, simpatizeri i članovi stranke kao i izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem. Prije Svečane akademije koja je u povodu obilježavanja 20. obljetnice Regionalnog odbora HDZ BiH Bosanska Posavina održana u prepunoj dvorani motela „Dvor“ u Derventi, dr. Čović sa izaslanstvom posjetio je župe Žeravac i Bijelo Brdo.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović u svom obraćanju je poručio: „HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. I koliko god se mnogi trudili u ovih 20 godina prikazati nas kao nacionalističku stranku i stranku koja dijeli i uništava do pokušaja da nas racjepkaju, što je evidentno, u posljednjih 12 godina kako bi postali mala stranka – neće uspjeti. HDZ BiH je danas najorganiziranija stranka u BiH. Kroz cijelu ovu 2010. godinu slavimo 20 godina postojanja. Koncem mjeseca kolovoza (18. kolovoza) izdat ćemo i javnosti u BiH i inozemstvu predstaviti Monografiju HDZ BiH. BOSNA I HERCEGOVINA JE NAŠA DRŽAVA, BOSANSKA POSAVINA JE NAŠA! U prethodnih 12 godina osnovano je 13 stranaka koje su baštinile jedan dio strukture HDZ BiH. Naravno kako to nije moglo ostati bez traga u odnosima unutar BiH i u inozemstvu. HDZ BiH odlučio je organizirati svoju političku aktivnost sa svim političkim opcijama u BiH. Kada je u pitanju srpski narod imamo odličnu suradnju sa PDP-om, SNSD-om, SDS-om. Kada je riječ o suradnji sa SNSD-om, tu su nas neki prozivali i prozivaju kako mi tobože pišemo nekakve povijesne sporazume. Nikakav povijesni sporazum nismo potpisali niti ima i jedna točka iz tog sporazuma. HDZ BiH želi graditi korektne odnose i sa SNSD-om, PDP-om, SDS-om i drugim srpskim strankama, prije svega strankom koju vodi Dragan Čavić. Isto tako radimo i kada je bošnjački korpus u pitanju – želimo korektne odnose sa SDA, SBiH-om, SDP-om, SBB-om. Zašto? Zato što smo jednostavno upućeni jedni na druge. Aneks IV Daytonskog sporazuma je takav da je jedini način i put da se Hrvati moraju dogovarati s predstavnicima i bošnjačkog i srpskog naroda. Sadašnje ustavno uređenje je takvo – bez ovakvih dogovora Hrvati nisu dio vlasti. Ono što mi danas očekujemo od izvršne i zakonodavne vlasti Republike Hrvatske je vrlo jednostavno: PODRŽITE NAS U NAŠOJ NAKANI DA BOSNA I HERCEGOVINA MORA DOBITI NOVI USTAV U KOJEM ĆE HRVATSKI NAROD DOBITI ISTINSKU USTAVNU JEDNAKOPRAVNOST S DRUGA DVA KONSTITUTIVNA NARODA U BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Naravno, da je najveća odgovornost na HDZ BiH. Od te odgovornosti ne treba bježati, jer smo mi stožerna stranka hrvatskoga naroda u BiH i to ćemo biti i nakon predstojećih Općih izbora 2010. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Realno je očekivati kako će BiH u razdoblju od tri do pet mjeseci nakon izbora dobiti novi Ustav. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te da svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je u svom obraćanju predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Predsjednik Regionalnog odbora HDZ BiH Bosanska Posavina Josip Jerković je u svom obraćanju na svečanoj akademiji, koja je u povodu obilježavanja 20. obljetnice RO HDZ BiH Bosanska Posavina, održana u Derventi istaknuo: „U samom početku demokratskih promjena u BiH početkom 90-tih godina prošlog stoljeća HDZ Bosne i Hercegovine imao je osnovane općinske odbore u svim općinama Bosanske Posavine te na samim izborima dobiva veliku podršku birača. Na prvim višestranačkim izborima HDZ BiH ima predsjednike skupštine općina Bosanski Brod, Derventa, Modriča, Bosanski Šamac, Odžak Orašje. Za vrijeme Domovinskog rata Hrvatska demokratska zajednica BiH je dala veliki doprinos od formiranja kriznih stožera po općinama, jer je imala u većini gradova Bosanske Posavine poslije prvih višestranačkih izbora predsjednike skupština općine. Formiranjem HVO uključujemo se u obranu Bosanske Posavine, a da smo se branili govore brojke od 1.710 poginulih branitelja i preko 5000 sa statusom invalida. Godine 1992. padom Bosanskog Broda i većim dijelom Bosanske Posavine odlazi oko 200 tisuća Hrvata preko rijeke Save gdje ih Županije u Hrvatskoj prihvaćaju kao izbjeglice a ne zadugo poznavajući našeg posavskog čovjeka naseljavaju se i grade kuće većim dijelom sa lijevu stranu Save od Županje , Vinkovaca, Osijeka, Đakova, Slavonskig Broda, Nove Gradiške, Okučana, Zagreba kao i diljem cijele republike Hrvatske a jedan broj odlazi u srednju Europu i zemlje Skandinavije. OO HDZ Bosne i Hercegovine za općine Bosanske Posavine su u Republici Hrvatskoj postojali i bili nazočni na svakim izborima u Bosni i Hercegovini a najveći rezultat je bio kad smo prije četiri godine dobili podpredsjednika RS Davora Čordaša kad nam kreće jači i bolji rad isključivo na prostoru matičnih općina. Tijekom rata i u poraću u Bosanskoj Posavini je porušeno preko 50 tisuća stambenih jedinica, a najveći broj je porušen upravo ovdje u Derventi 14468. Mali je broj obnovljenih objekata poglavito na prostoru općina u RS kao i mali broj povratnika od 3 do 5 posto. HDZ BiH su spočitavali da je bio protiv povratka u Bosansku Posavinu, no mi im i danas sa ovog mjesta poručujemo da dobro zapamte da je HDZ Bosne i Hercegovine kroz svoj kadar još prije deset godina uradila 100 kuća za Hrvate, a to su bile prve kuće za Hrvate na cijeloj Bosanskoj Posavini kao što je obnovila Župne kuće od Bosanskog Broda , Sijekovca, Koraća, Novog Sela, Bijelog Brda, Dervente, Plehana, Cera, Foče i drugih. Danas kroz svoj kadar pomaže obnovu svih crkava stambenih objekata infrastrukture kroz Fond za povratak BiH. Zahvaljujemo na pomoći koju dobivamo kroz federalno Ministarstvo raseljenih, a moram naglasiti da je na našem prostoru Vlada Republike Hrvatske isporučila preko tisuću paketa građevinskog materijala unatoč krizi i recesiji.

Član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Davor Čordaš govorio je o rezultatima HDZ BiH na parlamentarnim izborima od 1990. godine do posljednjih lokalnih izbora 2008. godine, te o značaju predstojećih Općih izbora u BiH 2010. „Na prošle dvoje izbore (2006. i 2008.) HDZ BiH bio je predvodnik svehrvatske koalicije te je pokazao put svim drugim hrvatskim strankama kako se može izboriti dobar rezultat i u teškim uvjetima kada je preko 95 posto Hrvata prognano s ovih prostora. Planiramo daljnje aktivno sudjelovanje predstavnika HDZ BiH u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS-a, jer je to jedini način kako možemo aktivno pomoći obnovu ovih prostora ali i ostvariti održivi povratak hrvatskoga pučanstva na ove prostore“, istaknuo je u svom obraćanju član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskoga naroda Davor Čordaš.

IZJAVE DR. DRAGANA ČOVIĆA, DAVORA ČORDAŠA I JOSIPA JERKOVIĆA IZ DERVENTE MOŽETE POGLEDATI NA: www.infobiro.tv;

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH









- 23:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.08.2010.

Izaslanstvo HDZ BIH na proslavi blagdana Velike Gospe u Nevesinju




U sklopu programa proslave blagdana Velike Gospe u Nevesinju izaslanstvo HDZ BIH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem nazočilo je Svetoj Misi, koju je predvodio don Ante Luburić, župnik Župe Nevesinje, a izaslanstvo je potom nazočilo zajedničkom blagdanskom ručku s mještanima i domaćinima.

Uz don Antu Luburića, misno slavlje je ispred župe Svetog Petra i Pavla u Mostaru vodio i fra Šimun Romić, koji je u svojoj propovijedi istaknuo kako blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije- Velike Gospe donosi posebnu toplinu u ljudskim srcima, te kako se u spomen Blažene Djevice Marije svi vjernici trebaju sjetiti važne uloge žena u našim životima, jer one kako je rekao uvijek znaju pravi put.

Dr. Dragan Čović i Izaslanstvo HDZ BIH se susrelo se s mnogobrojnim mještanima Nevesinja i okolnih mjesta, te s načelnikom općine Nevesinje Branislavom Mikovićem, koji ih je upoznao s trenutnom političkom, društvenom i socijalnom situacijom u općini Nevesinje.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.08.2010.

SAŽETAK IZBORNOG PROGRAMA HDZ BiH ZA RAZDOBLJE 2010. – 2014.


Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine kao uvjerljivo vodeća stranka hrvatskog naroda, prepoznaje ovo vrijeme kao vrijeme izuzetne odgovornosti u kojem se mora učiniti sve kako bi se zaustavili i ublažili negativni politički, gospodarski i socijalni trendovi. Svjesna svoje odgovornosti, ponajprije u hrvatskom narodu, ali ali i prema svim građanima Bosne i Hercegovine, želi ovim programom na osmišljen i sustavan način postaviti temelje u izgradnji bolje budućnosti narodima Bosne i Hercegovine.
HDZ BiH kao moderna, proeuropski profilirana stranka zalaže se za Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja ima pravnu i politički stabilnu demokratsku državu utemeljenu na jednakopravnosti, razvijeno tržišno društvo i poduzetničku kulturu, razvijeno i konkurentno gospodarstvo utemeljeno na znanju i inventivnosti, ekonomski jake i održive regije unutar BiH i Europske unije, kao i visoko razvijenu socijalnu odgovornost koja je sastavna komponenta ovakvih društvenih i ekonomskih procesa.
Uvjereni smo da novi pristup izradi temelja društveno-gospodarsko-socijalnog programa HDZBiH može biti stabilna odrednica operacionalizaciji aktivnosti kojima se mora postići kvalitetan pomak u smjeru stabilnosti društvenog i gospodarskog razvitka u Bosni i Hercegovini.
BiH se već dulji niz godina nalazi u složenom procesu tranzicije prema demkratskoj državi i tržišnom gospodarstvu, koji podrazumijeva svekoliku političku i socioekonomsku transformaciju.
Sastavnicu tranzicije čine i promjene koje su sociopsihološke naravi, a upravo je taj proces najdugotrajniji i sam po sebi najteži jer podrazumjeva promjene u stavovima, uvjerenjima, skupnim i individualnim očitovanjima.
Za uspješne tranzicijske promjene potrebne su politička i ekonomska sigurnost, istinska sloboda i ljudska prava. One još ne postoje u Bosni i Hercegovini, ali se njihovo ostvarenje mora postaviti prioritetnim ciljem.
HDZ BiH prihvaća nužnost promjena u dosadašnjim konceptima razvoja, i zato definira tri strateška segmenta u područjima svog djelovanja za razdoblje 2010.-2014.:
Pravnu državu: Zato što samo takva država može osigurati slobodu i naroda i pojedinca i njegovo sudjelovanje u političkom životu. Zato što se želimo osjećati sigurno, slobodno, jednakopravno i neovisno u svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.
Gospodarski sustav: Zato da bi stvorili u skoroj budućnosti pretpostavke za održiv ekonomski razvoj i priključivanje europskim integracijama. Posebno je važno nastaviti aktivnosti na očuvanju makroekonomske stabilnosti, i snažno raditi na unapređenju poslovnog okruženja, restruktuiranju gospodarstva i porastu konkurentnosti gospodarstva i poduzeća.

Socijalnu odgovornost: Zato da bi stvorili pravičan pristup osnovnim socijalnim uslugama, unaprijedili sustav socijalne zaštite, podigli obrazovnu razine radne snage, smanjili nezaposlenost i u budućnosti ostvarili visoke stope zaposlenosti i dostojne uvjete rada, s krajnjim učinkom potpunog socijalnog uključivanja.
Pravna država je glavni uvjet, a istodobno i oslonac svakog demokratskog društva. Njezina glavna zadaća sastoji se u osiguranju pravne sigurnosti sa svrhom funkcionalnog održavanja ustavnopravnog poretka, unutarnje sigurnosti, funkcionalnih vrednota demokratskog poretka i temeljnih ljudskih prava i sloboda.
Mi u HDZ BiH svjesni smo da se pravna država i vladavina prava ne ostvaruje preko noći, ali smo čvrsto opredjeljeni za njezinu izgradnju kako bi se uspostavili kvalitetni i pouzdani mehanizmi za provedbu vladavine prava. Pravna država koju zagovara HDZ BIH treba osigurati poštivanje demokratskih načela i ljudskih prava, kao i vladavinu prava i načela tržišnoga gospodarstva.
Temeljni kriterij vladavine prava u državi je pravna sigurnost njenih građana, a ona postoji ako djeluju pravni mehanizmi koji tu sigurnost garantiraju, kad funkcionira trgovačko, građansko, kazneno, i zemljišnoknjižno sudstvo.
Kako bismo osigurali jednakost svih pred zakonom, što je temeljni uvjet uspostave jačanja i opstanka pravne države, odlučni smo u zalaganju za europsku BiH, u kojoj će hrvatski narod zajedno s druga dva konstitutivna naroda osigurati svoju suverenost i ravnopravnost na čitavom području BiH.
Zato se zalažemo za:
1. Reformu pravosuđa koja će osigurati nevisnost, samostalnost, apolitičnost, profesionalnost i efikasnost sudova, a što je ključna pretpostavka za pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji, za razvoj zrele i održive demokracije, kao i za niz drugih reformi, među kojima i gospodarsku reformu i uspostavu povjerenja kao nužnog preduvjeta investiranju.
2. Ubrzanje procesa reforme javne uprave, koja se sporo odvija i predstavlja prepreku ukupnom društvenom i ekonomskom razvitku.
3. Ustavne promjene koje će osigurati jednakopravnu poziciju Hrvata u BiH i koje će za rezultat imati Ustav BiH potpuno usklađen s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
Za HDZBiH je razvijeno i tržišno orijentirano gospodarstvo jedan od strateških ciljeva.
Gospodarski razvitak za temeljni cilj ima osigurati samoodrživost, konkurentnost, fleksibilnost i ekološku održivost gospodarskog sustava Bosne i Hercegovine. Postignuće ovako naglašenog temeljnog gospodarskog cilja u načelu je složen proces, čija uspješna provedba ovisi o postignuću velikog broja manjih i međusobno povezanih i ovisnih podciljeva.
Da bi se takav gospodarski razvoj mogao ostvariti, on mora biti upravljan dugoročno dobro definiranom ekonomskom politikom, ali i podržan punom političkom i ekonomskom slobodom, privatnim vlasništvom i konkurentnim tržišnim okruženjem. Zato su nužne promjene u ponašanju svih sudionika, i države i poduzetnika i pojedinca.
HDZ BiH će se na svim razinama vlasti u BiH zalagati za stvaranje svih preduvjeta dugoročno održivom razvoju, a to su:
razvoj fizičke i društvene infrastrukture,
razvoj ekološki prihvatljivih proizvodnji,
veću iskorištenost raspoloživih resursnih potencijala,
tehnološko, proizvodno, tržišno, poslovno i vlasničko restrukturiranje poslovnih sustava i proizvodnje.
povećanje izvoza i poticanje izvozno orijentiranih proizvodnji koje su za nas glavni pokretač gospodarskog rasta i uspostavljanja međunarodno konkurentnog gospodarstva.
Naš gospodarski program u funkciji ostvarenja temeljnog gospodarskog cilja zagovara i efikasan sustav poticaja i olakšica, smanjene državne potrošnje i gospodarstvo rasterećeno fiskalnog, carinskog i administrativnog troškovnog pritiska.
Svjesni smo da su vanjska ograničenja razvoju BiH ekonomije velika, kao i da BiH ni u kojem smislu ne može utjecati na njih, nego im se stalno mora samo prilagođavati. Zato je potrebno postići maksimalnu efikasnost proizvodnje BiH ekonomije s ciljem ostvarenja njezine konkurentnosti na svjetskom, a posebno europskom tržištu.
Glavne karakteristike ekonomskog stanja u BiH su: visoka stopa registrirane nezaposlenosti, pad GDP, visok trgovinski deficit, visok unutarnji dug, nedovoljno efikasna provedba privatizacije, niska konkurentnost, nerazvijeno tržišta kapitala, nagli pad izravnih stranih investicija, pad izvozne potražnje. U nezavidnom okruženju, BiH nakon niza godina rasta prvi put bilježi pad GDP-a od -3,2%, a nezaposlenost iznosi 24,1%,. Evidentan je pad izvoza od 17% i pad uvoza od 26%, inflacija je tokom cijele godine bila niska ali bez opasnosti od deflacije, investicije su znatno opale a javna potrošnja je, uprkos padu javnih prihoda, blago narasla usljed povećanih fiskalnih deficita.
Ovakvo teško stanje u gospodarstvu zahtijeva redizajniranje postojećih politika koje imaju za cilj sanirati posljedice recesije i ubrzati oporavak i gospodarski rast i razvoj.
Zato HDZ BiH zagovara makroekonomske i sektorske politike koje će osigurati:
daljnju konsolidacija fiskalnog sektora s ciljem smanjenja ukupne javne potrošnje,
stabilnost financijskog, posebno bankarskog sustava i neometan pristup međunarodnim tržištima kapitala.
završetak privatizacije poduzeća,
podršku razvoju poduzetništva;
povećanje domaćih i stranih investicija;
potporu izvozu i programima jačanja konkurentnosti izvoza;
ekonomsku samoodrživost,
pravnu sigurnost;
strukturne reforme u području zdravstva, mirovinskog sustava, uprave, obrazovanja, znanosti i radnog zakonodavstva.
socijalne reforme,
smanjenje sive ekonomije,
uklanjanje administrativnih prepreka poslovnim aktivnostima, i dr.
HDZ BiH smatra da razvojnu politiku treba temeljiti na dva načela: izgradnji tržišnog gospodarstva i izvoznoj orijentaciji. Zato je potrebno izgrađivati novu gospodarsku strukturu temeljenu na novim proizvodnjama i tehnologijama, a za šta je potrebna potpuna promjena ponašanja svih subjekata, i poduzeća i institucija.
Najteži izazov koji se postavlja nositeljima ekonomske politike u BiH je izazov pokretanja novog razvojnog ciklusa koji će osigurati bolji životni standard svim građanima. Zato se prioritetnim ciljem postavlja stvaranje pretpostavki za porast konkurentnosti gospodarstva.
U iskorištenju prirodnih potencijala HDZ BiH zagovara politiku dodjele koncesija koja će biti u funkciji privlačenja stranih investitora, posebno za potrebe financiranja razvoja infrastrukture, pružanja usluga i ekoloških projekata. U ovom segmentu treba tražiti mogućnosti izgradnje fizičke infrastrukture za koju upravo strani investitori pokazuju interes, a za čije financiranje trebaju veliki iznosi kapitala.
Kako bismo novu razvojnu politiku mogli pretočiti u konkretne rezultate izražene u visokim stopama rasta proizvodnje i zaposlenosti, porastu izvoza, kao i ostalih pratećih makroekonomskih indikatora, zagovaramo snažnu potporu jačanju konkurentnosti, svjesni da konkurentnost ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju suvremenih gospodarstava koja su visoko integrirana u globalni ekonomski sustav.
Međutim, svjesni smo da nije lako razviti konkurentnu prednost. Konkurentnost zahtjeva strategije zasnovane na znanju, temeljito poznavanje potrošača, saradnju i rivalstvo među firmama, vanjsku orijentaciju i pozitivan partnerski odnos između vlada i privatnog sektora.
Temelj konkurentnosti se nalazi u prirodi okruženja u kojem djeluju poslovni subjekti, a to znači da poslovno okruženje treba biti poticajno za investiranje, transparentno i efikasno u osiguranju potrebnih informacija, prirodnih i ljudskih resursa, fizičke infrastrukture, financijskih sredstava, znanstvene, informacijske i tehnološke infrastrukture. Kapacitete firmi u postizanju konkurentne prednosti određuju i vanjski faktor i institucije. Makroekonomske reforme su nužna, ali nisu dovoljna pretpostavka porastu društvene produktivnosti i konkurentnosti. Mikroekonomske reforme su takođe bitne, a one se odvijaju na razini preduzeća.
Zato je potrebna zajednička akcija države i privatnog sektora s ciljem stvaranja okruženja poticajnog za konkurentnost; potrebno je partnerstvo vlada, poslovne i akademske zajednice - svi moraju raditi zajedno na izazovima koje globalno tržište postavlja pred BiH.
U našim uvjetima problem nezaposlenosti se postavlja jednim od najozbiljnijih socioekonomskih problema. Stopa nezaposlenosti je u BiH konstantno visoka, a izravna posljedica recesionih kretanja u gospodarstvu tijekom 2008-2009. godine jest njezin dalji rast, što posebo teško pogađa najosjetljivije skupine: radničku populaciju koja gubi radna mjesta i mlade osobe koje su na burzi rada ili se tek uključuju na burzu rada. U ovakvim uvjetima ponovo se izlažemo riziku gubitka velikog broja mladih i školovanih kadrova. Zato je za HDZ BiH prioritet u vođenju ekonomske politike zaustaviti negativne trendove i povećati zaposlenost. U rješavanju problema na tržištu rada HDZ BiH se zalaže za razvijeniji socijalni dijalog i bolje socijalno partnerstvo, što doprinosi gospodarskom razvoju i boljim učincima socijalne politike.
Time se segment socijalne politike i socijalne odgovornosti nužno inkorporira u strateški segment programa HDZ BiH 2010.-2014. Za provedbu kvalitetne socijalne politike u razdoblju turbulentnih gospodarskih i društvenih promjena potrebna je poštena i humana socijalna država koja omogućuje solidarnost generacija, socijalno partnerstvo i zaštitu slabih i nemoćnih. Društvena solidarnost i socijalna odgovornost su temelji naše socijalne politike.
Uvjereni smo da ovakva opredjeljenost na istodobne i sihronizirne društvene i gospodarske promjene vode k stvaranju stabilne državne zajednice i dugoročno održivom razvitku Bosne i Hercegovine, na dobrobit svih njenih naroda i građana.

NAČELA USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Hrvati, Bošnjaci i Srbi su suvereni i konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine. Sva ustavna i zakonska rješenja moraju osiguravati jednaka prava i odgovornosti za sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina je demokratska, pravna , socijalna i sekularna država utemeljena na jednakosti svojih naroda i građana.
Bosna i Hercegovina je decentralizirana država sastavljena od četiri teritorijalne jedinice sa jednakim pravima i odgovornostima.
Suverenitet Bosne i Hercegovine neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv, a teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama neupitan.
U Bosni i Hercegovini i njenim teritorijalnim jedinicama vlast je ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast.
Ustav Bosne i Hercegovine mora biti usklađen sa Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, te omogućiti uspostavu funkcionalnih i učinkovitih institucija države sa ovlastima koje će omogućiti ubrzano pristupanje europskim i euro-atlantskim integracijama (pristupanje Europskoj uniji i NATO-u).
URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima