HDZ BiH Posavina

srijeda, 18.08.2010.

Svečano obilježen 20. rođendan HDZ BiH u Mostaru



U povodu 20. rođendana Hrvatske demokratske stranke (HDZ) BiH, u srijedu, 18. kolovoza 2010. godine, predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva Borjana Krišto, u Domu HDZ BiH u Mostaru dočekali su izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno predsjednicom Vlade RH Jadrankom Kosor.
Tisuće članova HDZ-a BiH, visokih uzvanika, gospodarstvenika, prijatelja... okupilo se na svečanoj akademiji HDZ BiH u povodu dvadesete obljetnice od njezina osnutka. Pokret koji je nastao prije dvadeset godina izrastao je, kako su istaknuli njegovi najviši dužnosnici, u krovnu hrvatsku stranku koja danas ima više od 24.000 članova. U prepunoj športskoj dvorani na Bijelom brijegu u Mostaru upriličena je svečanost proslave na kojoj su premijerku Kosor, kao i cjelokupno izaslanstvo HDZ BiH i izaslanstvo Katoličke crkve, mnogobrojni simpatizeri i članovi HDZ BiH i kandidatkinje za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto, pozdravili s oduševljenjem i ovacijama.

Premijerka RH Jadranka Kosor u prigodnom govoru je pozdravila sve nazočne i čestitala im 20 uspješnih godina rada.

'' Rijetko kad sam ovako toplo primljena i dočekana. Veselim se zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske ovdje u Mostaru što vam mogu prenijeti tople pozdrave 220 tisuća članica i članova HDZ Hrvatske. Prenosim vam pozdrave i čestitke povodom 20. rođendana HDZ BiH, stožerne političke stranke koja okuplja hrvatski narod u BiH. Želim da tako bude i dalje, da u susret izborima koji dolaze skupite snage koja će vas okupljati i povezivati oko ideje dobra i zajedništva. Vi to sigurno možete i na tom putu vam želim mnogo uspjeha. Drago mi je što sam mogla nakon velikog događaja, otvaranja terminala u Luci Ploče koji će sigurno biti od iznimnog značaja i za gospodarstvo BiH, doći u Mostar, slaviti s vama i gledati u budućnost.


Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović je ukratko podsjetio na prošlost, a ja želim da se svim snagama okrenemo budućnosti'', rekla je premijerka Kosor pri čemu je istaknula napore Hrvatske za ulazak u Europsku uniju.
''Pregovaramo kako bi Hrvatska postala članica EU i kako bi sjela za stol europskih država i naroda. Taj posao ćemo završiti krajem ove i početkom iduće godine, ali ćemo uvijek u mislima nositi našu susjedu, Bosnu i Hercegovinu, uz nastojanje da i ona, kao susjedna, prijateljska država, nastavi istim putem. Pri tome ćete imati punu potporu Hrvatske i HDZ, jer je to jedini pravi put, a mi ćemo učiniti sve za BiH kao državu tri konstitutivna naroda s jednakim pravima za sve građane'', istaknula je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor pri čemu je nazočne podsjetila na važan sporazum koji je potpisala s predsjednikom HDZ BiH prof. dr. Čovićem o suradnji dvije sestrinske stranke koji u osnovi imaju potporu BiH kao jedinstvenoj državi sva tri naroda. ''Kao predsjednica Vlade, želimo kazati kako ćemo i dalje provoditi ono što je naša ustavna obaveza, potpora Hrvatima izvan Hrvatske, ulagati što više u znanje, obrazovanje, mlade koji su naša budućnost, kako bi učili i sutra bili snaga koja može obavljati sve poslove. Također želim podsjetiti na sporazum koji je RH potpisala s BiH o zbrinjavanju pripadnika HVO-a.
Mi u Hrvatskoj nikada nećemo zaboraviti potporu koju su mnogi Hrvati iz BiH dali Hrvatskoj i svima nama u najtežim i najvažnijim trenutcima. Dobro se dobrim vraća i dobro se ne zaboravlja'', kazala je premijerka Kosor te je HDZ BiH i svim njezinim članovima poželjela da zaista budu snaga kojoj se vjeruje, zajednica koja prevazilazi prepreke i predrasude, primjer kako se radi i čestito služi svom narodu.
Dr. Čović je objasnio kronologiju postojanja HDZ BiH od njenog osnutka, pa sve do danas.

“Životni put naše stranke obilježile su godine rata, stradanja i užasa. Unazad posljednjih deset godina prate nas različiti putevi traženja rješenja za ravnopravan položaj i opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. U vrijeme formiranja hrvatske samouprave 180 dužnosnika HDZ BiH bilo je smijenjeno samo zbog toga što su pripadali HDZ BiH, što su obnašali izvršnu i zakonodavnu vlast, te što su željeli ostvariti jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH“, kazao je dr. Čović.

Dotaknuo se i naglog porasta broja aktivnih članova HDZ BiH u posljednje vrijeme. “HDZ BIH danas broji 24 000 članova, a nastavi li se s ovakvim ubrzanim tempom, koje je primjetno posebno u posljednja četiri mjeseca, apsolutno sam uvjeren da ćemo do kraja iduće godini brojiti preko 30 000 članova“, poručio je dr. Čović.

Dr. Čović je pojasnio kako cijela organizacija jedine hrvatske stožerne stranke u BiH počiva na tri stupa:

„Slijedeći put HDZ Hrvatske velik dio članova su mladi ljudi, i ta mladež je najveći ponos HDZ BiH.
„Drugi element našeg organiziranja jest Zajednica žena. Kada smo odlučili osnovati Zajednicu žena, mnogi su kazali da je to naš predizborni trik, a danas smo na njih preponosni. Optimizam za planiranih 130 000 glasova leži upravo u tim damama“, obrazložio je dr. Čović.
„Osnivanjem političke akademije dali smo poziv svim mladim ljudima da stvaraju novi ambijent u svojoj budućoj političkoj karijeri. 1990 godine nije se imala potpora ni politička niti vojna, pa smo se uspjeli organizirati. Danas mladim ljudima srećom ne moramo osiguravati takve rizike u bavljenju politikom. Stoga smo i osnovali političku akademiju HDZ BiH i uvjeren sam da će najveći dio mladih ljudi koji budu pohađali program akademije držati naše tradicije i naše vjere, a na tom tragu je i činjenica da su prvi predavači na političkoj akademiji upravo svećenici“.

U pogledu hrvatske razjedinjenosti i podjela dr. Čović je pozvao sve da se okupe oko stožerne stranke hrvatskog naroda u BiH.

„Pozivam sve one koji nisu uz HDZ BiH da se nakon izbora okupimo i poručimo da se vlast u Bosni i Hercegovini ne može formirati bez hrvatskog naroda, te da se Bosna i Hercegovina ne može niti smije zamisliti bez ravnopravnog hrvatskog naroda koji će u njoj živjeti zajedno s ostala dva naroda. Činjenica kako danas u BiH na nešto više od 260 000 potencijalnog hrvatskog glasačkog tijela postoji 21 hrvatska stranka dovoljno govori.
Zbog toga upućujem svim tim strankama poziv da se pridruže velikoj obitelji koju predvodi stožerna stranka hrvatskog naroda HDZ BiH“. Poručio je dr. Čović
„Svjesni smo vremena u kojem živimo i povijesnog trenutka koji je pred nama.Nitko nam neće pokloniti Bosnu i Hercegovinu po volji hrvatskog naroda. Zato svi zajedno, uz potporu HDZ Hrvatske budimo na tom putu i ostvarimo planirano“, poručio je na kraju svog obraćanja predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Na svečanoj akademiji HDZ BiH je prvi put izvedena i himna HDZ BiH koju je napisao i otpjevao Ivan Mikulić. U glazbenom dijelu je nastupao i Katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

- 23:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2010 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima