Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hdzbihposavina

Marketing

Davor Čordaš razgovarao sa predstavnicima UNDP-a.


Ministar Davor Čordaš. 23.02.2011. godine. razgovarao je sa predstavnicima UNDP-a.

Rezidentni koordinator UN-a i rezidentni predstavnik UNDP-a, Jurij Afanasiev, ocijenio je 2011. godinu značajnom za povratak, s obzirom da je usvojena Strategija za implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. UNDP će dati doprinos ovom procesu realizacijom projekata integracije povratnika u lokalnim zajednicama. Pošto bi, između ostalog, bila obuhvaćena područja Posavine i Hercegovine, predstavnici UNDP-a žele da usaglase svoje aktivnosti sa planovima Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS. Od ovog i drugih ministarstava očekuju podršku u realizaciji ambicioznog projekta održivog razvoja u Dinarskom regionu.

Ministar Čordaš se složio da bi u periodu od 2011. do 2014. godine, trebalo implementirati Strategiju, pod uslovom da se osiguraju sredstva iz kreditnog zaduženja BiH. Parlament BiH je donio odluku o zaduženju od 400 miliona KM. Sredstva kojima Ministartsvo raspolaže u ovoj godini su za 60% manja u odnosu na prošlu godinu. Koristiće se za projekte koji osiguravaju punu integraciju povratnika u lokalnim zajednicama.

Oba sagovornika su se složila da je raspuštanje kolektivnih centara prioritetan zadatak. Inicijativa Vlade Republike Srpske, iz maja 2008. godine, rezultirala je smanjenjem broja porodica sa 643 na 301. Do kraja godine još 150 porodica će biti zbrinuto, uglavnom kroz projekte koji se realiziraju preko Fonda za povratak BiH.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS


Post je objavljen 23.02.2011. u 19:02 sati.