Udruga Mlada pera


Postanite član Kluba podupiratelja mladih literata. Svaka donacija je dobrodošla. Time se i Vi pridružujete našim naporima za unapređenje literarnog izražavanja i obrazovanja djece. Svima HVALA!







Spomenuli su knjigu:



Dnevnik.hr - Naš bloger izdaje knjigu

E-medjimurje - U "Mamici" promocija knjige "Konobari, kurve i političari"



Tko o kome, ja po svome

30.07.2015., četvrtak

Malo za hejtere


Neki dan me uhvatila samokritičnost (što mi bi?), pa sam izjavio da znam da ništa ne znam, ali da pazim da ne hodam malen ispod zvijezda.
I taman kad sam se skoro uvjerio kako sam nebitan, saznam da nekima idem na živce.
Znači, ipak imam utjecaja!!!



Moja pokojna mama mi je još kao djetetu govorila da ću zbog svog jezika ili dobro proći ili nadrapati u životu.
Pa sam ja onda odlazio pred ogledalo, plazio jezik i gledao po čemu je to moj jezik poseban. Kako nisam mogao ništa naći, plazio sam jezik drugima ako oni mogu naći kakvu razliku.
Onda sam u određenim godinama shvatio da razlika možda nije u izgledu, nego u okusu, pa sam počeo izmjenjivati jezike s pojedinkama, no jedino smo ustanovili da ima dužih i kraćih, debljih i tanjih, i hrapavijih ili glađih.
No nisam odustajao. Treba biti uporan, kao kad igraš neku igricu, i prijeđeš na slijedeći nivo tek u stotom pokušaju. Jest da je bilo sto pokušaja, ali upornost se isplatila i ti si došao na slijedeći nivo. Samo treba čekati trenutak kad se poklopi par odlučujućih faktora, a to se uvijek, prije ili poslije dogodi, i prepreka je prijeđena (ili zaobiđena, ovisi o kutu gledanja)!
Jer vrijeme nema svoje trajno pakovanje (kao salame, trajno pakovanje, a kolut nestane za dva dana!), vrijeme je prolazno!



Moram svojim hejterima poručiti da znam da ih smeta što nisam rasista ili nacionalista.
Iako se sjećam jednog od onih testova inteligencije kojih su pune sve novine, a naslov mu je bio upravo “Provjerite jeste li nacionalista!”. I ja uredno riješim test, zbrojim bodove, i krenem da pročitam rezultat, a dijagnoza je bila: “Uopće nije bitno koliko ste bodova skupili! Čim ste krenuli rješavati ovaj test, pokazali ste da ste nacionalista!”
Eto, pa kad je tako, moram onda komentirati naše dobre susjede Slovence, koje ne smeta što su muljali, nego ih smeta što su uhvaćeni u muljanju. Pa normalno, svakog nečiste savjesti smeta kad ga se uhvati u muljanju. A sad si Slovenci ni sami međusobno više ne vjeruju, pa uzeli stranca za svog arbitra. Koliko li košta samo njegova ljubav prema Slovenkama (ili Slovencima, whatever)!



Znam da hejtere smeta i što sam samo konobar. Pa da ih ražalostim, nisam samo konobar. Imam ja završenu i srednju građevinsku školu, pa sam ja i KV zidar. Eto vam ga sad, sad sam vam ga dobro smjestio! Ajd sad recite da nemam kvalifikacije!
Znate li vi koja je to snaga, ujedinjeni konobari i zidari?
Ima da vas nema!
No sreća vaša što sam ja uvijek bio miroljubiva osoba!
Hejterski pozdrav!

Oznake: bloger, gtaradi, hejter, jezik, Kolumna, konobar, nacionalist, zidar


- 11:20 - Ajd sad ti po svome (10) - Isprintaj - #


25.03.2015., srijeda

Konobar, donesi vrata da izađem!


Već sam rekao da sam i po zvanju i po zanimanju konobar (da, da, dobro, znam, rekao sam to već puno puta), pa bih htio da vas malo detaljnije upoznam s poslom konobara.
Konobar se na engleskom jeziku kaže waiter, na njemačkom Kellner, na talijanskom cameriere, na francuskom garçon, a evo i kako se kaže na japanskom jeziku



Vrlo važna stvar je da konobar uvijek bude nasmiješen i ljubazan



Naravno, uvijek mora biti uredan i čist



Kad je gužva, treba biti i brz, a to između ostalog znači i da može u kratkom vremenu poslužiti veći broj osoba



Dobar konobar će uvijek znati i preporučiti jelo kojim će gost biti oduševljen



Treba biti i snalažljiv u različitim situacijama i vrlo, vrlo okretan u improvizacijama



Na žalost, ponekad mora biti ljubazan i nasmiješen osobama koje su prema njemu krajnje neuljudne



no može uzvratiti udarac i na pristojan, kulturan način



ali i na loš način!



Na sreću, sve je više gostiju koji znaju cijeniti dobrog konobara



Nije važno samo dočekati gosta, treba ga i ispratiti uz sugestiju za ponovni dolazak



Kad konobar voli svoj posao, i uz to si je dobar s kuharicom koja odlično kuha, rezultat može biti samo jedan, a to je mirovina u kasnim godinama



I za kraj, kako to i ide po pravilima, dižestiv:

Ulazi čovjek u fin restoran, i od konobara naruči juhu. Konobar mu donese juhu, nije prošla ni minuta, a čovjek zove konobara:
Molim vas, probajte ovu juhu.
Oh, oprostite gospodine, nema problema, odmah ću vam donijeti drugu juhu.
Ma ne, ne, molim vas, samo probajte ovu juhu.
Gospodine, nema nikakvih problema, nama je jako stalo do reputacije našeg restorana, ako vam se juha ne sviđa, ja ću odmah donijeti drugu. Ali ne, molim vas, ja bih samo želio da probate ovu juhu. Na kraju konobar, pomalo nervozno ispunjava želju svoga gosta:
Dobro, dobro, da probam juhu... Hm... A gdje je žlica?

Oznake: konobar


- 13:08 - Ajd sad ti po svome (13) - Isprintaj - #


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2018  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Veljača 2018 (1)
Siječanj 2018 (1)
Rujan 2017 (2)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (3)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Kolovoz 2016 (1)
Studeni 2015 (19)
Listopad 2015 (19)
Rujan 2015 (12)
Kolovoz 2015 (8)
Srpanj 2015 (11)
Lipanj 2015 (12)
Svibanj 2015 (11)
Travanj 2015 (10)
Ožujak 2015 (14)
Veljača 2015 (12)
Siječanj 2015 (15)
Prosinac 2014 (13)
Studeni 2014 (9)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (12)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (5)
Lipanj 2014 (2)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (7)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (1)
Kolumne by Gorkić Taradi