Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gtaradi

Marketing

Konobar, donesi vrata da izađem!

Već sam rekao da sam i po zvanju i po zanimanju konobar (da, da, dobro, znam, rekao sam to već puno puta), pa bih htio da vas malo detaljnije upoznam s poslom konobara.
Konobar se na engleskom jeziku kaže waiter, na njemačkom Kellner, na talijanskom cameriere, na francuskom garçon, a evo i kako se kaže na japanskom jeziku



Vrlo važna stvar je da konobar uvijek bude nasmiješen i ljubazan



Naravno, uvijek mora biti uredan i čist



Kad je gužva, treba biti i brz, a to između ostalog znači i da može u kratkom vremenu poslužiti veći broj osoba



Dobar konobar će uvijek znati i preporučiti jelo kojim će gost biti oduševljen



Treba biti i snalažljiv u različitim situacijama i vrlo, vrlo okretan u improvizacijama



Na žalost, ponekad mora biti ljubazan i nasmiješen osobama koje su prema njemu krajnje neuljudne



no može uzvratiti udarac i na pristojan, kulturan način



ali i na loš način!



Na sreću, sve je više gostiju koji znaju cijeniti dobrog konobara



Nije važno samo dočekati gosta, treba ga i ispratiti uz sugestiju za ponovni dolazak



Kad konobar voli svoj posao, i uz to si je dobar s kuharicom koja odlično kuha, rezultat može biti samo jedan, a to je mirovina u kasnim godinama



I za kraj, kako to i ide po pravilima, dižestiv:

Ulazi čovjek u fin restoran, i od konobara naruči juhu. Konobar mu donese juhu, nije prošla ni minuta, a čovjek zove konobara:
Molim vas, probajte ovu juhu.
Oh, oprostite gospodine, nema problema, odmah ću vam donijeti drugu juhu.
Ma ne, ne, molim vas, samo probajte ovu juhu.
Gospodine, nema nikakvih problema, nama je jako stalo do reputacije našeg restorana, ako vam se juha ne sviđa, ja ću odmah donijeti drugu. Ali ne, molim vas, ja bih samo želio da probate ovu juhu. Na kraju konobar, pomalo nervozno ispunjava želju svoga gosta:
Dobro, dobro, da probam juhu... Hm... A gdje je žlica?



Post je objavljen 25.03.2015. u 13:08 sati.