Brijuni NOVI VIDEO

28.09.2020.

Pogledajte kako sam istražio dio draži ovog otoka u Istri.



Brijuni su otočni nacionalni park koji mnogi doživljavaju kao zoološki vrt, ali u njemu izvan uhodanih staza nalazimo izvorni Mediteran. Imao sam sreće da tijekom godina obiđem mnoge draži ovog otoka (i manjih otočića), slabo poznate turistima.

Oznake: Brijuni, Istra

Predivni ALIEN

27.09.2020.

NOVI VIDEO o jednoj predivnoj, ali stranoj vrsti biljke




Žljezdasti nedirak (Impatiens glandulifera) invazivna je vrsta koja raste na vlažnim staništima, a odlikuju ga veliki, ružičasti cvjetovi i plodovi pucavci.

Saznajte više o nedirku

Oznake: biljke

Pašman NOVI VIDEO

12.09.2020.

Proveo sam nekoliko dana na Pašmanu, otoku nasuprot Biograda. Bilo je to nakon terena na Vranskom jezeru, pa rekoh da vidim i ovaj otok. Pašman je sličan na ne neki način ostalim zadarskim otocima, a dio oko Tkona ima zanimljive pješčane plaže. To je sve dio pješčenjaka i fliša kao nastavak Ravnih kotara.
Uglavniom, na otočiću nekam nekih prevelikih atrakcija, no to je ljeti i dobr, jer nema prevelikih gužvi. Tko se hoće malo opustiti, to je super prilika za to.

Evo i par kadrova s Pašmana:

Oznake: pašman

Plivanje s ogromnom meduzom! NOVI VIDEO: Biste li vi plivali s njom?

11.09.2020.



Mediteranska meduza ima svojstven oblik po kojemu se lako razlikuje od ostalih vrsta. Ima plosnat klobuk sa smeđom izbočinom u sredini. Osam usnih krpa lagano je svinuto prema gore, sa bijelim, plavim i ljubičastim kuglicama. Endem je Mediterana. Dobar je plivač, tako da nije u potpunosti ovisna o morskim strujama. Najčešće obitava na otvorenom moru, ali ponekad (obično ljeti) se pojavi uz obale. Jedna je od većih jadranskih meduza, naraste do 35 cm u promjeru. Nije opasna za ljude. Najčešće je okružena mladim šarunima (Trachurus trachurus) koji u njenim šupljinama nalaze sigurno utočište od nasrtljivih iglica (Belone belone) i ušata (Oblada melanura). Zbog očigledne sličnosti, neki je nazivaju i „jaje na oko“ (eng. naziv: fried egg jellyfish).

Biste li vi plivali s njom?

Oznake: meduze, more, jadran

NOVI VIDEO!!! Mrežnica

04.09.2020.


Istraživanje ljepota predivne Mrežnice, mnogima najljepše rijeke i Hrvatskoj... provjerite zašto u videu
!



Mrežnica je rijeka kanjona, sedrenih barijera, ujezerenih dijelova toka, dakle fenomena karakterističnih za rijeke u kršu. Pa ipak, mnogi će upravo Mrežnicu svrstati među naše najljepše rijeke. Razlog tome možda treba tražiti u stotinjak sedrenih slapova koji presijecaju rijeku duž cijelog njezinog toka stvarajući zapravo niz međusobno povezanih jezera.

Oznake: mrežnica, rijeke

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.