folklorni

< rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



30.09.2007., nedjelja

KUD “I.K. ADAMOVIĆ” ORGANIZIRAO SEDME ZAREDOM “ČEPINSKE SUNCOKRETE”

“Čepinski suncokreti”, tradicionalna kulturno-umjetnička manifetacija održava se još danas (29. rujna) u velikom šatoru na igralištu Osnovne škole “Vladimir Nazor” u Čepinu. Ta se manifestacija, napominje Marija Marinović, članica Upravnog odbora Kulturno-umjetničkog društva “Ivan Kapistran Adamović” iz Čepina, održava već sedmu jesen i ugošćuje brojne KUD-ove iz Hrvatske i inozemstva.
Program je počeo sinoć priredbom uz Dan zahvalnosti za plodove zemlje otvorenjem izložbe plodova Zemlje, nastupom djece iz Dječjeg vrtića Zvončić, te učenika OŠ “Miroslav Krleža” i OŠ “Vladimir Nazor” iz Čepina. Potom su nastupiti mali tamburaši i članovi dječje folklorne sekcije KUD-a “I.K. Adamović” te Pjevački zbor čepinskih umirovljenika. U nastavku programa predstavili su se najuspješnij sudionici Music showa te gosti večeri - "Bolero band".
- Središnji događaj "Čepinskih suncokreta" je današnji folklorni program te Kolonija Likovne udruge "Klas" iz Čepina. Program počinje u 16 sati mimohodom sudionika ulicama novog dijela Čepina - Medvedničkom, Psunjskom, Kalničkom, Bilogorskom, Svilajskom, Požeškom i Zrinske gore, do šatora na školskom igralištu u kojem će nastupati kulturno-umjetnička društva. Predviđeno vrijeme početka nastupa je 17 sati - najavljuje Marija Marinović.
I ove će godine Čepin ugostiti iznimno kvalitetna i atraktivne goste pa će tako posjetitelji moći pogledati i poslušati nastupe KUD-a "Josip Šošić" iz Tenje, KUD-a "Koprivnica" iz Koprivnice, HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice, HKUD-a "Brotnjo" iz Čitluka, FA "Brod" iz Slavonskog Broda, FA "Turopolje" iz Velike Gorice, te domaćina KUD-a “I.K.Adamović” iz Čepina i čepinski Pjevački zbor umirovljenika.
- Uz sve, pod pokroviteljstvom Općine Čepin, u manifestaciji će sudjelovati lovačke i ribolovne udruge s područja općine čiji će članovi kuhati fiš i čobanac te specijalitete ponuditi na besplatnu degustaciju. I štitarske snaše će obogatiti gastronomsku ponudu svojom poznatom Etnokuhinjom. U 20 sati počinje koncert Najboljih hrvatskih tamburaša, a ulazak na obje večeri je besplatan. I na ovaj način pozivamo sve one koji vole i njeguju našu baštinu da budu gosti Čepina i KUD-a “I.K. Adamović" - zaključila je Marinović.

Autor: D.PEJIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 11:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.09.2007., srijeda

Vukovarski gajdaš učio svirati u školi na Braču

Gajde su najmanje 500 godina starije od tambure samice i bilo kakvog žičanog instrumenta koji se veže za Slavonca, kaže Zoran Maričić

VUKOVAR - Gajdaš Zoran Maričić odlučio je izvorni folklor vukovarskog kraja očuvati i zvukom slavonskih gajdi, a taj mu je tradicionalni instrument u posljednje vrijeme postao glavna preokupacija.
Zoran je, naime, jedini Vukovarac koji svira gajde, ujedno je i član Hrvatskoga gajdaškog orkestra, a sa svojih je devet kolega po instrumentu nedavno nastupio i na Šokačkoj rapsodiji koju je, u zagrebačkom Lisinskom, održalo "Sto hrvatskih tamburaša".
- Posve sam slučajno, na nagovor prijatelja Marija Petrovića kojem su one samo stajale kao ukras, počeo svirati gajde.
Nikad nisam u životu ništa slično svirao, no znao sam notno pismo. Nije mi imao ni tko pokazati, niti postoji litetarura, pa sam pohađao ljetne škole folklora na Braču, učio od kolega koji su već svirali gajde i snagom volje i upornosti svladao instrument - ispričao je Zoran Maričić.
Osim prijatelja koji mu je dao instrument i gajdaša Marinka Dekanića iz Rokovaca u vinkovačkom kraju, Zoran je uz pomoć profesora glazbe brzo svladavao početne teškoće, poput učenja pravilnog puhanja, održavanja konstantnog tlaka u mješini ili sinkroniziranja prstiju.
Problematično je bilo i njihovo čuvanje i održavanje, no ubrzo je nadišao sve probleme, a gajde su postale središnji instrument u vukovarskom KUD-u Kolo kojem je Maričić predsjednik.
- Kolo i gajde prilagodili su se jedni drugima, a pomoću tog instrumenta, koji je izvorno glazbalo Slavonije, Baranje i Srijema, trudimo se očuvati autohtonost folklora ovog područja. Sada se naš repertoar uglavnom bazira na zvuku gajdi. Inače, gajde su najmanje 500 godina starije od tambure samice i bilo kakvog žičanog instrumenta koji se veže za Slavonca - pojašnjava Maričić.
Taj 37-godišnji vukovarski branitelj notama troglasnih gajdi promovira izvorni slavonski folklor diljem Hrvatske, a nastupio je i na gajdaškom festivalu Europe u Slovačkoj. Spreman je znanje i iskustvo koje je stekao prenijeti i mlađima, no upozorava kako je bez potpunog posvećivanja instrumentu prilika za uspjeh svedena na minimum.
Piše: Mladen Obrenović

IZVOR:www.jutarnji.hr
- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2007., utorak

DANI EUROPSKE BAŠTINE

U selu Krapje obilježen je Dan europske baštine. Manifestacija se obilježava od 1995. godine, kada je ovo selo, iznimne drvene arhitekture, proglašeno selom graditeljske baštine. Priređen je bogat kulturno umjetnički program, mimohod sudionika obučenih u stogodišnje narodne nošnje i više stručnih skupova. Prethodilo im je otvorenje novog sjedišta i prijemnog centra Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje, promovirana je nova turistička karta i „smeđa signalizacija“. Načelnica općine Jasenovac, Marija Mačković, najavila je obnovu još jedne stare kuće za potrebe "referentnog centa za posavske kuće", kao najveći projekt do sada u Krapju, te potrebu renoviranja županijske ceste prema naselju. Rečeno je kako je Lonjsko polje do kolovoza posjetilo skoro 13 tisuća turista, broj stranih gostiju raste, a uz potporu Ministarstava, županije i općine Jasenovac, do sada je obnovljeno dvadesetak drvenih kuća. Dane baštine otvorila je Ivana Miletić, izaslanica ministra Bože Biškupića, rekavši da je za obnovu kandidirano još tridesetak objekata.

IZVOR:www.novska.hr
- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2007., ponedjeljak

Mađarski običaji, ples, jela i rukotvorine privukli Osječane

Dan Mađara u Osijeku, tradicionalna kulturna manifestacija održala se deveti put prošle subote u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Népkör. Kako je cilj ove manifestacije kulturnog amaterizma Mađara prikazati izvorne plesove i glazbu, rukotvorine, tradicionalne običaje te gastronomiju u njoj je sudjelovalo 16 folklornih skupina Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema, a na 17 štandova predstavljena su mađarska sela poput Korođa, Bilja, Laslova, Batine...
- Osim folklornih skupina, nastupa i puhački orkestar “Rudara” iz Pečuha, zbor Mađarskog kulturnog društva Népkör iz Subotice, folklorna skupina iz Zegovárkonya te pet izvođača koji dolaze iz 13. okruga Budimpešte. Inače, taj je okrug prijatelj gradu Osijeku, a njegovi su predstavnici podigli spomen-ploču na Mačkamami, rekla je Rozalija Hajdu, najstarija članica Upravnog odbora osječkog Népköra. Dodala je kako su najupečatljiviji, kao i svake godine, predstavnici folklorne skupine iz Dalj Planine zbog svoje šarene nošnje. Kako se iduće godine obilježava jubilarni, deseti Dan Mađara, Hajdu je najavila kako će svečanost biti još veća, a za nju su već počele pripreme.
Népkör je osnovan još 1946. godine, a tijekom 60 godina postojanja društvo je ustrajalo u njegovanju i širenju mađarske kulture i tradicije. U povodu prošlogodišnjeg obilježavanja 60. godišnjice rada i 20. godišnjice djelovanja mješovitog zbora društvo je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Proslavi Dana Mađara nazočili su predstavnica Županije osječko-baranjske Jasmina Lovrinčević, predstavnik Grada Osijeka Stjepan Sokol, gradonačelnik Pečuha Tibor Gonda, konzul veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu Péter Dunai, predstavnik 13. okruga Budimpešte Layos Gellért, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Osijeka Janos Sipos, predsjednik Saveza mađarskih udruga Sandor Juhás te načelnik općine Kneževi Vinogradi Denes Soja. Manifestacija je već tradicionalno završila čardašem.

Autor: M.BIBEROVIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr
- 20:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PRIZNANJE ZA ETNO PROIZVOD

Na nedavno održanom Jesenskom međunarodnom zagrebačkom velesajmu, na 5. izložbi proizvoda i usluga ruralnih područja „Eko – etno Hrvatska 2007.“, priznanje je dobila Ksenija Kovačević iz Starog Grabovca. Laneni peškir novljanskog kraja, proizveden u obiteljskom tkalačkom obrtu „Lan“, dobio je priznanje za najatraktivniji eko – etno proizvod. S tkanjem i izradom tradicijskih rukotvorina Ksenija se bavi odnedavno, iako ljubav prema ovom poslu dugo živi u obitelji. Vlasnici je priznanje, potpora za daljnji rad i tkanje i drugih predmeta. U maloj radionici, smještenoj u obiteljsko kući, uz pomoć oca Ilije Gregorića, proizvodnju je započela tkanjem lanenih nadstolnjaka, ručnika, raznih veličina prostirki, a sve istkano motivima koje pronalazi na starim nošnjama. Dobitnica priznanja kaže kako će izrađivati i ženske i muške narodne nošnje novljanskog kraja, sve od lana koji su počeli sijati i od njega raditi konac. Izrađeni predmeti, upakirani u kutijama, u kratkom vremenu postali su originalni turistički suvenir i dio su gradske promidžbe

IZVOR:www.novska.hr
- 07:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2007., nedjelja

JESEN STIŽE, DUNJO MOJA


U Forkuševcima je 23. rujna 2007. proslavljena 30. obljetnica postojanja i djelovanja KUD-a „Slavonac“ i organizirana prva folklorna smotra pod nazivom JESEN STIŽE DUNJO MOJA.
Proslava je započela svečanim mimohodom forkuševačkim ulicama. Oduševljeni mještani su srdačno pozdravljali gostujuće folklorne skupine, ali i članove domaćega KUD-a „Slavonac“ Forkuševci – slavljenika i organizatora 1. folklorne smotre pod nazivom „Jesen stiže, dunjo moja“.
Program je održan na novoizgrađenoj ljetnoj pozornici smještenoj uz školsko igralište u dvorištu između škole i mjesnoga doma. Svojom pjesmom, svirkom i narodnim nošnjama predstavili su se članovi kulturno-umjetničkih društava i udruga iz okolnih mjesta. To su bili KUD „Josip Čoklić“ iz Rakitovice, KUD „Kešinci“ iz Kešinca, KUD „Zora“ Piškorevci, KUD „Ivan Tišov“ Viškovci i KUD „Lipa“ Semeljci, te kulturno-umjetničke udruge „Naša grana“ iz Budrovaca i izvorna pjevačka skupina „Semeljačke snaše“ iz Semeljaca. Program su vodili Jasmina Kelić i Marko Slobođanac, a poslije nastupa folklornih skupina domaćini su sve sudionike programa i goste počastili večerom u dvorani mjesnog doma.Nakon večere posjetitelje je zabavljao tamburaški sastav „Strossmayer“ s vokalnim solistom Matom Ručevićem iz Budrovaca.
Istoga dana započela je jesen, bilo je lijepo i ugodno vrijeme, pa je zadovoljstvo organizatora tim veće, jer se sve uklopilo u naziv smotre prema popularnoj pjesmi „Jesen stiže, dunjo moja…“
ni mjesnog doma.


Tekst i foto: Željko Vurm


- 18:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2007., četvrtak

X. MIHOLJSKI DANI- DAN OPĆINE LOVAS

SRIJEDA, 26.rujna 2007.

- 19,30 sati – izložba i okrugli stol : « Lokalna tiskana glasila Vukovarsko- srijemske županije» u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Općine Lovas
- prezentacija PSGO Programa «Jačanje kapaciteta međuopćinske suradnje u pružanju informacija stanovnicima- tiskano i Internet glasilo općina Lovas, Nijemci, Tovarnik i Tompojevci – Ured za međunarodnu suradnju TNTL ( dječji vrtić Lovas)


ČETVRTAK, 27.RUJNA 2007.

- 9,00 sati- obilazak pokusa kukuruza BC Instituta Zagreb
- 10,00 sati – «Gospodarski forum» u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Vukovarsko- srijemske županije, Općine Lovas i Ureda za međunarodnu suradnju TNTL- (Dom kulture Lovas)
- 14,30 sati- ručak ( športska dvorana)
- 19,00 sati- Pjesnička večer (Dom kulture Lovas)
- - domjenak (dječji vrtić Lovas)


PETAK, 28.rujna 2007. – DAN OPĆINE LOVAS

-9,00 sati – polaganje vijenaca – spomen obilježje masovne grobnice
- spomen-križ u centru Lovasa
- kolonija slikara: - Hrvatsko društvo likovnih umjetnika amatera «Likar» Osijek
- Udruga slikara «Klas»
- Hrvatska likovna udruga Vukovar
-10,00 sati - puštanje u rad novoizgrađene sušare i silosa PZ « Nova zadruga» Lovas
-11,00 sati - svečano otvranje Poslovne zone «Lovas»
-11,30 sati - puštanje u rad farme krava PZ «Lovas»
-12,30 sati - svečana sjednica Općinskog vijeća (Dom kulture Lovas)
- video prezentacija: promotivni DVD Općine Lovas
: « Općina Lovas 10 godina poslije: 1997- 2007.»
: brošura Općine Lovas
: «Planirano – ostvareno»
-14,00 sati - ručak (športska dvorana Lovas)


SUBOTA, 29. rujna 2007. - KIRBAJ U LOVASU
-11,00 sati - sv.misa
-16,00 sati - nogometna utakmica: Veterani Općine Lovas – Vukovarsko- srijemska županija


NEDJELJA, 30.rujna 2007.
-7,30 sati - Emisija za selo i poljoprivredu iz Lovasa- I-program Hrvatskog radija
-9,00 sati - natjecanje u gađanju glinenih golubova – LU «Sokol» Lovas
-10,00 sati - turnir dobrovoljnih vatrogasnih društava
-12,30 sati - vježba – DVD Lovas
-14,00 sati - Nogometna utakmica NK «Lovas» - NK «Mohovo»
-16,00 sati - mimohod KUD-ova
- mimohod konjanika i konjskih zaprega
-16,30 sati - «Miholjsko kolo» u centru Lovasa
-17,00 sati - folklorna večer u Domu kulture Lovas uz nastup:
- tamburaški orkestar KUD « I.G.Kovačić» Lovas
- dječja folklorna skupina KUD «I.G.Kovačić» Lovas
- starija folklorna skupina KUD «I.G.Kovačić» Lovas
- KUD «Dika» Slatina
- KUD «Carza» Poličnik
- KUD «Ognjišta» - Lug Branković, BiH
- KUD « Franc Ilec» Loka Rošnja, Slovenija
- did' Tunja i bać' Roka
-20,00 sati - večera (športska dvorana Lovas)

28.,29. i 30. rujna – 10,00- 17,00 sati – promotivni štandovi (Vupik d.d. Vukovar, Iločka podrumi, Eko-udruge...).


OPATOVAC

SUBOTA , 6.listopada 2007.
«Kup Općine Lovas 2007»:
-7,00 sati – ribičko natjecanje
-11,00 sati - «Fišijada»
-12,00 sati – proglašenje pobjednika
-13,00 sati – ručak


NEDJELJA, 7.listopada 2007.- kirbaj u Opatovcu

-10,00 sati - polaganje vijenaca kod spomen-križa u centru sela
-10,30 sati - sv.misa

-16,00 sati - nogometna utakmica NK «Opatovac» - NK «Lovas»

IZVOR:www.zakud.com
- 12:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.09.2007., ponedjeljak

U mimohodu 75 KUD-ova i čak 24 konjske zaprege

VINKOVCI - U gradu na Bosutu, na pozornici podignutoj pokraj nadaleko poznate “lampe nasrid Vinkovaca” završene su 42. vinkovačke jeseni koje su u proteklih 10-ak dana okupile oko 8000 sudionika i čak 70.000 posjetitelja koji su se “slili” iz svih krajeva Hrvatske.
“Jesen stiže, kukuruzi zlate” - bio je moto ovogodišnjih Jeseni, posvećenih Slavoncu i njegovoj povezanosti s kukuruzom i kukuruzištem. To je bila i osnovna nit glazbeno-scenskog prikaza kojim je u petak navečer otvorena ta manifestacija tradicijske kulture.
- Došli smo se pokloniti tradiciji. Jeseni su uzor cijeloj Hrvatskoj kako se voli i čuva svoje - rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvarajući 42. vinkovačke jesen.
- Vinkovačke su jeseni od svog početka odraz ljubavi i plemenitosti hrvatskog čovjeka prema narodnoj baštini. Zato ih je i prepoznala i prihvatila cijela Hrvatska koja nam u Vinkovce donosi svoje običaje - rekao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.
A raskoš i bogatstvo nošnji i narodnih običaja danas su, u mimohodu ulicama Vinkovaca, pokazali članovi 75 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Njemačke. Gradom su protutnjale i 24 urešene konjske zaprege, 20 jahača te prvi put i četiri fijakerista s istoka Slavonije.

Piše: Sanja Butigan
Foto: Damir Glibušić/CROPIX

IZVOR:www.jutarnji.hr
- 08:48 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.09.2007., petak

Utkana ljubav

Turističko društvo «Garić» iz Kutine organiziralo je 1. listopada 1967. priredbu turističkog sadržaja pod nazivom «Berba grožđa» za izletnike u Voloderu, s atraktivnim pečenjem vola na ražnju i nastupom tada jedine folklorne skupine u općini KUD–a «Moslavac» iz Volodera. Za tu prigodu pripremljeni su i originalni suveniri: ukusno aranžirane košarice s grožđem i buteljama vina.
Bio je to skroman početak danas poznate turističke, kulturne i gospodarske priredbe koja se od 1969. naziva «Voloderska jesen».
Turističko društvo «Garić» iz Kutine, organiziralo je ovu značajnu moslavačku priredbu od 1967. do 1988. godine, kada ju preuzima Mjesna zajednica Voloder.
"Želja za očuvanjem tradicijske baštine ogleda se kako nekad, tako i danas u izučavanju i priređivanju etnografskih i kulturno-povijesnih, likovnih, dokumentarnih izložbi, predstavljanju, kićenju i odabiru tradicijskih zaprega, spravljanju autohtonih jela, “Poć u trsje” ili berbi grožđa, a od 1973. godine i u izboru “Najljepše beračice” i “Najoriginalnije snehe” ne samo voloderskog i moslavačkog, već šireg - hrvatskog područja, tj. i od predstavnika KUD-ova koji te godine nastupaju na manifestaciji.
Bez obzira o kojem se izboru radi, uvijek se traži izvornost, dotjeranost i nadasve umješnost u prezentaciji."- ističe Slavica Moslavac, autorica izložbe i kataloga.
Izložba "Utkana ljubav" na petnaestak panoa sadržava tekstove, crteže i stotinjak crno-bijelih, te color fotografija, a prati ju i bogato ilustriran katalog.
Izložba ostaje otvorena tijekom trajanja 40-tih Voloderskih jeseni (14.,15. i 16. rujna 2007.)

IZVOR:www.kutina.hr
- 13:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2007., četvrtak

XXVI IŽIMAČA

U općini Velika Kopanica njegujemo i čuvamo od zaborava stare običaje. Dok se u Kopanici održava manifestacija «Vidjet će se na svetoga Iliju…», Beravci su poznati i izvan granica naše županije po Ižimači, starom običaju cijeđenja mošta. Stiže bogata jesen i u mnoštvu plodova najbolja je jabuka koja se koristila na više načina, za jelo, za izradu mošta, za ocat koji se koristio u spremanju zimnice, ali i narodnoj medicini, podsjetio je načelnik općine Velika Kopanica Zvonimir Šimunović pozdravljajući kao domaćin brojne goste na ovogodišnjoj 26. Ižimači. Manifestaciju je otvorio brodsko-posavski župan Šima Đurđević koji je dodao kako se diljem Brodsko-posavske županije održavaju smotre koje čuvaju slavonsku tradiciju i običaje.

I ove su godine na Ižimači sudjelovala brojna kulturno-umjetnička društva, uz domaćine KUD «Ivan Goran Kovačić» iz Beravaca, još 11 iz okolnih mjesta, ali i izvan granica Brodsko-posavske županije. Svi oni izveli su kola i plesove svoga kraja na novoj natkrivenoj pozornici za koju su zaslužni Josip Kovačević, te članovi LJ «Fazan», DVD-a Beravci i NK «Raketa». Izabrani su i najljepši sudionici ove manifestacije u narodnoj nošnji, tako je titulu najljepše djevojke ponijela Denisa Leovac iz Đakovačkih Selaca, najljepšom snašom proglašena je Vesna Stasni iz Grabarja Požeškog, a najmomak je Krešimir Kovačević iz Nove Gradiške. Najuređeniji pendžer ove je godine imao Stjepan Vučković.



KAKO JE POČELO

Prva Ižimača, jedinstvena smotra folklora u Hrvatskoj, priređena je 1978. godine na inicijativu Muzeja brodskog Posavlja, a u organizaciji KUD-a «Ivan Goran Kovačić».

Okosnicu ove priredbe čini prikaz ižimanja, cijeđenja jabukovog mošta na drvenoj napravi ižimači koju okreću konji. «Ižimača» ili «moštara» sastoji se iz dva dijela. Na otvorenom su dubljeni hrastovi valovi sastavljeni u krug. U valovima se okreće teški kameni kotač - «točak» koji drobi voće, a pokreće ga par konja koje tjeraju u krug oko valova. Usitnjeno voće pokupi se i nosi u prešu, drugi dio ižimače, gdje se preša i cijedi «ižima mošt».

Slatki mošt mogao se piti odmah ili se od njega pekla rakija. Od jabuka «divljaka» pustilo se da mošt prokisne u ocat koji se upotrebljavao za jelo i u narodnoj medicini za liječenje ljudi i stoke.

Uz financiranje Ministarstva kulture i Brodsko-posavske županije

OBNOVLJENI VALOVI

- Iako traje godinama na Ižimaču u Beravce vole doći i kulturno-umjetnička društva, ali i publika. Naime, ovdje smo prvi počeli s igranjem slavonskoga kola u koje je uključena i publika što se pokazalo kao dobar potez jer su ga prihvatile i sve ostale smotre, tako da publika s Ižimače odlazi zadovoljna jer ne samo da su pasivno promatrali program nego su i sudjelovali u pjesmi i plesu, naglasio je prof. Zvonimir Toldi. Govoreći o tome što je novo na ovogodišnjoj Ižimači, naglašava da je obnovljen dio ižimače i to uz pomoć Ministarstva kulture i Brodsko-posavske županije: - Obnovljeni su valovi. To je kompliciran posao jer je teško naći tako ogromna debla da bi se napravili valovi sa zakrivljenjem. Drvo je najprije odležalo nekoliko godina, a bio je problem i naći majstora koji će to napraviti. Nadam se da će ovi valovi izdržati barem koliko su oni stari.

Nove valove ižimače napravio je Danijel Vondraček, tesar iz Grabarja Požeškog:

- Jedini sam majstor u ovome kraju koji se bavi isključivo tesarijom. Već sam nekoliko poslova radio za Ministarstvo kulture, radio sam suvaru u Otoku, kao i mnoge crkvene tornjeve. Valove za ižimaču radio sam u fazama, drvo je bilo u trupcima, mokro pa smo ga morali pripremiti, zatim smo kopali korito. Iako se pomažem suvremenim alatima, većinu sam obradio dlijetom i sjekirom.

IŽIMALE SU SE I JABUKE I KRUŠKE

- Ovaj su običaj još njegovali naši stari, to je tradicija stara možda i 200 godina. Ižimali su jabuke i kruške. Od krušaka su pravili vino, a možda i ocat, a od jabuka ovaj fini mošt i ocat, za kupus i drugu zimnicu. Jabuke se stave u ižimaču, koja trlja jabuke, a onda dođu dečki, pograbe usitnjene jabuke te cijede mošt. Za ocat treba još odstajati, a to je recept od starina, bez konzervansa i sličnih dodataka, prisjeća se baka Marija Veočić dok u naručju drži unuku Antonelu za koju je pravila narodnu nošnju..

Marija Kovačević

- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.09.2007., utorak

Na Vinkovačkim jesenima očekuju 70.000 posjetitelja

Na vrhuncu manifestacije u nedjeljnom mimohodu prodefilirat će članovi čak 75 folklornih društava iz Hrvatske, a među njima i gosti iz BiH i Njemačke

Image Hosted by ImageShack.us


VINKOVCI - Grad na Bosutu i 42. put postaje pozornicom hrvatskog folklora jer će Vinkovačke jeseni do 16. rujna okupiti čak 8000 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, a tu manifestaciju tradicijske kulture pratit će, prema očekivanjima, oko 70.000 posjetitelja.

Ovogodišnje izdanje “Jeseni” odvija se pod motom “Jesen stiže, kukuruzi zlate”, pokroviteljstva se prihvatio premijer Ivo Sanader, a na svečanosti otvorenja u petak 14. rujna na pozornici pored “lampe nared Vinkovaca” mogla bi biti nazočna i trojica predsjednika - Republike, Sabora i Vlade.

- I ove će se jeseni Slavonija pokazati u svojoj svojoj ljepoti, a Vinkovci svojom gostoljubivošću brojnim posjetiteljima, siguran sam, ostati u lijepoj uspomeni - kaže vinkovački gradonačelnik dr. Mladen Karlić.

Vinkovci će, osim starih slavonskih običaja čuvanih od zaborava, prikazati i brojne druge sadržaje kroz 50-ak gospodarskih i kulturnih, ali i sportskih i zabavnih priredbi koje se popratno održavaju tijekom 10-ak dana.

“Jeseni” su i službeno otpočele folklornim večerima koncem prošloga tjedna, a na pozornici u šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni izmjenjuje se tijekom sedam uzastopnih večeri 58 odraslih i 28 dječjih kulturno-umjetničkih društava s područja najistočnije županje. Svečanost otvorenja odvijat će se po scenariju Ane Cvenić, uz nastup poznatih glumačkih i glazbenih imena.

Iste su večeri i “Šokački divani”, a subotnja večer rezervirana je za državnu smotru hrvatskog izvornog folklora kada će pred publikom nastupiti “najbolji od najboljih” - 14 izabranih KUD-ova iz raznih krajeva Lijepe naše. U nedjeljnom mimohodu, kao najznačajnijem dijelu manifestacije, ulicama Vinkovaca odjeveni u ruho svoga kraja prodefilirat će članovi čak 75 društava iz Hrvatske, a među njima i gosti iz BiH i Njemačke.

Piše: Sanja Butigan
Foto: Damir Glibušić/CROPIX

IZVOR:www.jutarnji.hr
- 12:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2007., ponedjeljak

Prvi vikend 42. Vinkovačkih jeseni

Započela 42. najznačajnija hrvatska manifestacija folklora pod pokroviteljstvom Večernjeg lista

VINKOVCI - Više od 12.000 sudionika i posjetitelja nazočilo je Dječjim vinkovačkim jesenima održanim ovoga vikenda u sklopu 42. po redu najznačajnije manifestacije folklora Hrvatske, kojoj je glavni medijski pokrovitelj Večernji list. Oko 2200 mališana prošetalo je ulicama grada odjeveno u narodne nošnje uz pjesmu ples i dječju igru.

Kušec opet gostovao
Ukupno 55 dječjih folklornih skupina sudjelovalo je u svečanom mimohodu koji je nastavljen drugim dijelom međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina, u okviru koje se tijekom dva dana predstavilo 17 dječjih skupina uz već tradicionalno dragog gosta Dječjih vinkovačkih jeseni Mladena Kušeca. Za kraj razigranih Dječjih vinkovačkih jeseni održan je i koncert Jacquesa Houdeka na kojega su okupljeni čekali više od sat vremena.

– Međužupanijska smotra pravi je put k priznanju rada iskusnih starijih poznavatelja folklornog izričaja, ustrajnih u radu s mladima – istaknuo je voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Dario Grčić. Folklorne večeri svečano je otvorio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, ističući kako po 42. puta folklorne večeri pokazuju svoju istinsku snagu te su poticaj za jače stvaranje i plasiranje autohtonih proizvoda i tradicijske kulture u cijeloj Europi.

Poticaj za dalje
– Gledajući ovu mladost, svi su zainteresirani i svi žele pokazati svoje umijeće, što je poticaj za dalje. Njihovu izvedbu ocijenit će prosudbena komisija te sve učiniti da svaka njihova riječ bude poticaj za dalje. – Veselimo se, otvorimo srca za sve goste koji žele uživati, idemo stvarati jači folklor, jaču tradiciju, jaču pjesmu, družimo se i otvorimo naša srca za sve naše goste. Uživajmo zajedno i neka krene tambura i pjesma – istaknuo je župan Galić.

Folklorne večeri održavaju se svaku večer od 19.00 sati, a tijekom proteklog vikenda predstavilo se čak 11 dječjih folklornih skupina te 27 skupina odraslih.

utor Mirjam DRAŽIĆ-KARALIĆ
IZVOR:www.vecernji.hr
- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.09.2007., petak

Dani hrvatske kulture u Slovačkoj

U slovačkom mjestu Hrvatskom Grobu kod Bratislave završili su dvodnevni dani hrvatske kulture, a KUD «Popovača» tijekom vikenda bio je gost KUD-a Horvatanka» iz Hrvatskog Groba. Riječ je o mjestu u kojega su Hrvati iz okolice Siska i Kostajnice doselili još 1552. godine. Prisutnost Popovčana osjećala se na svakom koraku, od sudjelovanja u moslavačkim narodnim nošnjama na velikoj svečanoj misi do mimohoda selom. Vrhunac nastupa pred više tisuća posjetitelja zbio se na središnjoj pozornici. Izvanredni tamburaški program mladih članova popovačkog KUD-a pod ravnanjem Dražena Mlakara i vokalnim izvedbama Mladena Bage izazvao je opravdano oduševljenje.
Uz boravak čiji su organizacijski nositelj bila Matica hrvatska, podružnica iz Popovače dogovoren je nastup KUD-a «Horvatanka» na «Popovačkom proljeću» iduće godine. Takav oblik suradnje tim više što je u njega uključena i Matica slovačka iz Lipovljana pozdravio je i hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Tomislav Car. Popovčani su u subotu uz slovački državni blagdan u glavnom gradu Bratislavi promatrali i tradicionalnu krunidbenu svečanost. Uživali su i u lokalnoj priredbi u Černijoj Vodi s domaćim specijalitetima, a između ostaloga kao i u Moslavini ponudila je i vola s ražnja.




IZVOR:www.moslavina-info.com
- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Osma manifestacija folklora i tradicije u Podvinju

Image Hosted by ImageShack.us


Staro i mlado okupilo se u subotu na Trgu svetog Antuna u Podvinju na, osmoj po redu, manifestaciji "Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri!". I stvarno je svila šuškala a šlingeraj se širio u kolu kao u neka davna vremena. Mnoga je nausnica dobila "brkove" od pekmeza iz velike starinske kotluše, koji je bio još slasniji namazan na krišku kruha iz krušne peći ili palačinku. Podvinjke su, kažu, ispekle pekmez od 120 kilograma šljiva, a da mu - po starinskoj recepturi, nisu dodale niti grama šećera. U kutu je neprestano radio rakijski kazan, pa su se mnogi zadržali uz ovaj "čudesni stroj" iz kojega je curila svježe pečena šljivovica, ali su ipak radije kušali staru, lanjsku, preklanjsku. Djeca su uživala u skakanju na divovskome napuhancu ili jahala na poniju, kupovala kod licitara te zajedno s odraslima gledala program u kojem su se izmjenjivala brojna društva, raznoliki napjevi, nošnje, kola, a članovi KUD-a Podvinje, organizatori cijele priredbe, bez prestanka su bdjeli i trudili se da svima bude dobro i ugodno.

Manifestacija je počela tradicionalnom povorkom od Bastiona do središta Podvinja, predvođena okićenim šokačkim kolima, a potom su se nizali sudionici: domaći KUD Podvinje, HKUD Zora Struge-Gorica iz okolice Čapljine koji su predstavljali hercegovačku tradiciju, KUD Luka Lukić iz susjednog Brodskog Varoša čije su se djevojke istakle u svili a tamburaši pokazali pravo umijeće, vrsni pjevači muške pjevačke skupine KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede, po prvi puta KUD Bistra iz Bistre koji je predstavljao Hrvatsko Zagorje, vrlo mladi KUD Cernik iz Cernika sa zapada županije te s istoka županije KUD Kupina koji je tjedan dana ranije imao Kolo na Bartolovo. Ta se raznolikost osjetila i na pozornici koja je ovoga puta bila postavljena tako da je cijeli podvinjski park bio veliko gledalište, a višesatni program prošao je u trenu. Upravo onako kako je istaknuo župan Šimo Đurđević kada je otvorio "Pekmezijadu", čestitajući svim folklorašima, amaterima, koji ulažu nemjerljivu ljubav i volju u očuvanje tradicijske baštine i želeći da u tome ustraju. Goste, sudionike i publiku pozdravio je i predsjednik KUD-a Podvinje Nikola Lazić nadi da će "Svila šuška..." svima ostati u ugodnom sjećanju.

KUD Podvinje ove je godine za program "Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri" po prvi puta, uz potporu Turističke zajednice Brodsko-posavske županije i Posavske Hrvatske, tiskao i vlastiti letak koji je podijeljen među gostima kao trajni podsjetnik na ovo društvo koje djeluje već punih osam desetljeća. Neizostavni je dio program iz izbor "ljepotice", odnosno najljepše nošenog narodnog ruha. Među šest natjecateljica, svaka je zaslužila titulu i prosudba se vrlo teško odlučila, no prvonagrađena je Perkovka Zrinka Funarić, a Kristina Šimek iz Bistre nagrađena je za simpatičnost. Nakon nastupa KUD-ova program je nastavljen uz TS Slavonska duša, čiji je nastup tek nakratko prekinuo već tradicionalni vatromet na podvinjskom noćnom nebu, a onda je mikrofon preuzeo uvijek popularni Krunoslav Kićo Slabinac uz kojeg je zabava potrajala dugo u noć.

Tekst i fotografije: Dunja Vanić
IZVOR:www.posavskahrvatska.hr
- 09:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.09.2007., srijeda

NAJAVA: 40-TA VOLODERSKA JESEN

VOLODER - Manifestacija grožđa, mošta i vina koja će se održati četrdesetu godinu zaredom u Voloderu nudi i ove godine brojne zanimljivosti.



PETAK, 14. rujna


17,00 - otvorenje berbe grožđa i rezanje prvih grozdova u vinogradu
17,30 - dolazak berača i otvorenje 40. "Voloderska jesen"
17,45 - otvorenje izložbe s likovne kolonije "Voloderski bregi"

18,00 - otvorenje foto izložbe "Konjički maratonarapskih konja" Voloder - Beč
18,15 - otvorenje izložbe "UTKANA LJUBAV"

18,30 - nastup folk. skupina, pjevača, tamburaša

19,30 - grupa "Parobrod"
21,00 - "SORTI" i Josip Katalenić


SUBOTA. 15. rujna

13,00 - "Vinarstvo i voćarstvo" Općine Popovača - predavanje u Domu kulture Popovača
15,00 - mimohod Puhačke glazbe i mažoretkinja 15,30 - otvorenje izložbe voća, grožđa, vina uz pjesme folklora

16,00 - folklorni program - izbor "NAJLEPŠESNEHE", dodjela nagrada za "Najlepšu snenu" (oko 18 sati)
17,00 - Nogometna utakmica - veterani NK Voloder - NK Segesta

18,30 - stavljanje vola na ražanj

19,00-grupa "Parobrod"

21,00 - ŽELJKO KRUŠLIN, DUŠKO LOKIN,MARINA TOMAŠEVIĆ i MLADEN BURNAĆ

NEDJELJA, 16. rujna

10,40 - dolazak posebnog vlaka iz Zagreba "Voloder express" na kolodvor u Voloderu
11,00 - misa zahvalnica
13,00 - polazak berbene povorke - radne i svečane konjske zaprege, berači iz vinograda, jahači konjičkog maratona
13,15 - dolazak berbene povorke na scenu -govor pokrovitelja i gostiju
13,30 - skidanje vola s ražnja14,00 - folklorni program - izbor najljepše beračice, najopremljenije konjske zaprege, najuspješnijeg vinogradara i voćara?
18,00 - izvlačenje nagradne igre "VJ 2007."; glavna nagrada ŠKODA FABIA iz kuće Auto Sandro
19,00 - grupa "Parobrod" i pobjednici festivala "Zlatni glas Moslavine"
20,00 - grupa "GARAVUŠE", i "KRALJEVI ULICE"
23,00 - Vatromet

IZVOR:www.popovaca.hr
- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.09.2007., utorak

Pola stoljeća vrpoljačkoga KUD-a Ivana Meštrovića

VRPOLJE – Kao danas sjećam se kada sam uime tek osnovanoga kulturno-umjetničkog društva pisao u Ameriku molbu već nadaleko poznatom kiparu Ivanu Meštroviću da dopusti da svoj KUD nazovemo njegovim imenom.
Meštrović je rođen u našem Vrpolju i željeli smo tako očuvati uspomenu na njega i njegovo djelo, bili smo jako sretni kada je pristao. I nakon svih ovih godina ponosim se što sam bio dio ovoga KUD-a – kazao je u nedjelju popodne na svečanoj proslavi 50. obljetnice vrpoljačkoga KUD-a Ivana Meštrovića njegov prvi predsjednik Ivo Tomašić iz Zagreba.

Među brojnim uzvanicima proslavi jubileja nazočili su i članovi KUD-a Vrpoljac iz Vrpolja Šibenskog, s kojima Vrpolje i KUD I. Meštrovića uspješno surađuje od 1981. godine.

– Sretni smo svjedočiti ovim svečanim trenucima. Nakon svih ovih godina ovdje se osjećamo kao domaćini i veselimo svakom novom susretu, ovdje ili kod nas u Dalmaciji – kazao je predsjednik KUD-a Vrpoljac Miroslav Landeka darujući slavljenika velikom amforom.

U sklopu proslave jubileja održana je etnoizložba tradicijske kulture vrpoljačkoga kraja, a predsjednik slavljeničkoga KUD-a Paško Plevnik uručio je priznanja zaslužnima za doprinos radu KUD-a.
Autor Boris GAJDUKOV

IZVOR:www.vecernji.hr
- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.09.2007., ponedjeljak

NAJAVA : VINKOVAČKE JESENI



Petak, 07.rujan 2007.

DJEČJE SKUPINE 19:00 SATI
01. KUD «JOSIP KOZARAC» ŠTITAR
02. KUD «ZRINSKI» BERAK
03. KUD «ZRINSKI» TORDINCI
04. KUU «TOMISLAV» ŽUPANJA

SKUPINE ODRASLIH 19:30 SATI
01. KUD «SLAVKO JANKOVIĆ» ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI
02. KUD «JOSIP KOZARAC» ŠTITAR
03. KUD «ŠOKADIJA» LIPOVAC
04. KUD «ZRINSKI» BERAK
05. KUD «JANKOVCI» STARI JANKOVCI
06. KUD «SLOGA» RETKOVCI
07. KUD «ZRINSKI» TORDINCI
08. KUD «JOSIP LOVRETIĆ» OTOK
09. KUU «TOMISLAV» ŽUPANJA


Glazbeni koncert: SEVERINA 22:00 sata, Trg Vinkovačkih jeseni

Subota, 08.rujan 2007.
DJEČJE VINKOVAČKE JESENI


18:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni
Međužupanijska smotra dječjih folklornih skupina
Nastupa 13 dječjih folklornih skupina sa područja drugih županija


1. KUD « RUDAR » GLOGOVAC ( Križevačko – koprivnička županija )
2. KUD “ ILOVA “ ILOVA ( Sisačko – moslavačka županija )
3. KUD “ ŠANDOROVEC “ ČAKOVEC ( Međimurska županija )
4. KUD “ BRODOSPLIT “ SPLIT ( Splitsko – dalmatinska županija )
5. KUU “ ŠKRAPA “ MOMIĆI ( Dubrovačko - neretvanska županija )
6. KUD “ GRANČICA “ ĐELETOVCI ( Vukovarsko – srijemska županija )
7. FD “ KUMPANIJA “ VELA LUKA ( Dubrovačko – neretvanska županija )
8. KUD “ PREPOROD “ DUGO SELO ( Zagrebačka županija )
9. UDRUŽENI KUD-ovi SESVETE ( Grad Zagreb )
10. KUD “ SLOGA “ VELIKO TRGOVIŠĆE ( Krapinsko – zagorska županija )
11. KUD “ BRANIMIR “ BENKOVAC ( Zadarska županija )
12. FD “ PAZIN “ PAZIN ( Istarska županija )
13. KUD “ SVETI DUH “ POSEDARJE ( Zadarska županija )

DJEČJE SKUPINE 19:30 SATI

01. KUD «MATIJA GUBEC» SOTIN
02. KUD «POSAVAC» VRBANJA
03. KUD «MLADOST» VOĐINCI
04. KUD «SLAVKO MAĐER» CERIĆ

SKUPINE ODRASLIH 20:00 SATI

01. KUD «APŠEVAČKI VESELJACI» APŠEVCI
02. KUD «MLADOST» VOĐINCI
03. KUD «MATIJA GUBEC» SOTIN
04. KUD «POSAVAC» VRBANJA
05. KUD «ADY ENDRE» KOROGY
06. KUD «GRANČICA» ĐELETOVCI
07. KUD «FILIPOVČICE» KOMLETINCI
08. KUD «ZVONKO BAN» JARMINA
09. KUD «SLAVKO MAĐER» CERIĆ


Nedjelja, 09.rujan 2007.
DJEČJE VINKOVAČKE JESENI
11:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni
Mimohod - 57 dječjih folklornih skupina, te nastup pojedinih folklornih skupina i prigodno kulturno zabavni program sa eminentnim voditeljima i izvođači


MEĐUŽUPANIJSKE SMOTRE DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA, II. Dio
12:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni, Gost: Mladen Kušec


1. Sombor Vojvodina (HKUD «VLADIMIR NAZOR»)
2. Požeško - slavonska županija ( GKUD "POŽEGA" POŽEGA )
3. Osječko baranjska županija ( KUD "LEDINA" GAŠINCI )
4. BiH (KUD «DR. KRUNOSLAV DRAGANOVIĆ» MATIĆI)
5. Karlovačka županija (KUD "KLEK" OGULIN)


Glazbeni koncert za djecu: JACQUES HOUDEK, 13:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni

DJEČJE SKUPINE 19:00 SATI


01. KUD «SELJAČKA SLOGA»BOGDANOVCI
02. KUD «MIJAT STOJANOVIĆ» BABINA GREDA
03. KUD «IVAN GORAN KOVAČIĆ» IVANKOVO

SKUPINE ODRASLIH 19:30 SATI
01. KUD «SELJAČKA SLOGA» BOGDANOVCI
02. KUD «SLAVKO JANKOVIĆ» ŠIŠKOVCI
03. KUD «SELJAČKA SLOGA» STROŠINCI
04. KUD «SLOGA» BAPSKA
05. KUD «SELJAČKA SLOGA» SLAKOVCI
06. KUD «ĐURIĆI» ĐURIĆI
07. KUD «IVAN GORAN KOVAČIĆ» IVANKOVO
08. KUD «MIJAT STOJANOVIĆ» BABINA GREDA

09. KUD «MATIJA GUBEC» ILAČA

Glazbeni koncetrt: TONI CETINSKI 22:00 sata, Trg Vinkovačkih jeseni

Ponedjeljak, 10.rujan 2007.


DJEČJE SKUPINE 19:00 SATI

01. KUD «SPAČVA» DONJE NOVO SELO
02. KUD «GRANIČARI» GUNJA
03. SKPD «LJUDEVIT ŠTUR» ILOK
04. KUD «RAZIGRANA ŠOKADIJA» PRKOVCI

SKUPINE ODRASLIH 19:30 SATI
01. KUD «GRANIČARI» GUNJA
02. KUD «TAMBURICA» VINKOVCI
03. KUD «SPAČVA» DONJE NOVO SELO
04. KUD «DUKATI» SVINJAREVCI
05. SKPD «LJUDEVIT ŠTUR» ILOK
06. KUD «SAVA» RAJEVO SELO
07. KUD «A. G. MATOŠ» TOVARNIK
08. KUD «SELJAČKA SLOGA» GRADIŠTE
09. KUD «ETNO GOLUBICA» VINKOVCI


Večer mode i ljepote JESEN-ZIMA 2007, 21:00 SATI Trg Vinkovačkih jeseni, glazbeni gost: ANTONIJA ŠOLA Organizator: Udruženje manekena "LOREENA"


Utorak, 11.rujan 2007.
DJEČJE SKUPINE 19:00 SATI

01. HSKPD «SELJAČKA SLOGA» NUŠTAR
02. KUD «OGRANAK SELJAČKE SLOGE» DRENOVCI
03. KUD «TOMISLAV" CERNA
04. KUD PRI DVD NIJEMCI

SKUPINE ODRASLIH 19:30 SATI

01. KUD «VLADIMIR I LELA MATANOVIĆ» ANTIN
02. KUD «BRANIMIR» BOŠNJACI
03. KUD PRI DVD NIJEMCI
04. KUD GRADSKA UDRUGA UMIROVLJENIKA VINKOVCI
05. KUD «SLAVONIJA» SOLJANI
06. KUD «TOMISLAV" CERNA
07. KUD «PETOFI SANDOR" MARINCI
08. HSKPD «SELJAČKA SLOGA» NUŠTAR
09. KUD «OGRANAK SELJAČKE SLOGE» DRENOVCI


Glazbeni koncert: Multi Music Media 22:00 SATA Trg Vinkovačkih jeseni
Srijeda, 12.rujan 2007.

DJEČJE SKUPINE 19:00 SATI
01. ŽKUU «RELKOVIĆ» VINKOVCI
02. KUD «ŠOKICA» BAPSKA
03. KUD «LISINSKI» VINKOVCI
04. KUD «ŠUMARI» VINKOVCI
05. UDRUGA ZA POMOĆ OSOBAMA S INVALIDITETOM "BUBAMARA" VINKOVCI

GRADSKA DRUŠTVA 20:00 SATI
01. KUD «LISINSKI» VINKOVCI
02. KUD «KRISTAL SLADORANA» ŽUPANJA
03. KUD «ŠUMARI» VINKOVCI
04. KUD «DUNAV» VUKOVAR
05. KUD «LJESKOVAC» VINKOVCI-V. N. SELO


Glazbeni koncert: IVANA BANFIĆ, 22:00 SATA Trg Vinkovačkih jeseni

Četvrtak, 13.rujan 2007.
DJEČJE SKUPINE 19:00

01. KUD «JOSIP KOZARAC» POSAVSKI PODGAJCI
02. KUD «KOLO» VUKOVAR
03. KC «KLASJE» PRIVLAKA
04. KUD «IVAN GORAN KOVAČIĆ» LOVAS

SKUPINE ODRASLIH 19:30 SATI

01. KUD «KOLO» VUKOVAR
02. KUD «SAMICA» NOVI JANKOVCI
03. KUD «JOSIP KOZARAC» POSAVSKI PODGAJCI
04. KC «KLASJE» PRIVLAKA
05. KUD «PETOFI SANDOR» ČAKOVCI
06. KUD «BOSUT», PODGRAĐE
07. KUD «TKANICA» VINKOVCI
08. KUD «IVAN GORAN KOVAČIĆ» LOVAS


Petak, 14.rujan 2007.
SVEČANOST OTVORENJA

20:00 sati, Trg Bana Josipa Šokčevića Svečano otvorenje 42. «Vinkovačkih jeseni»
Autor scenarija: Ana Cvenić Naslov: «Jesen stiže kukuruzi zlate»
U programu otvorenja sudjeluju poznati glumci
Ivo Gregurević, Marija Kohn, Vesna Tominac, Darko Milas, Sandra Tankosić, Vedran Mlikota itd.

ŠOKAČKI DIVANI

22:00 sata, "Stari Kunjevci" Nastupaju najpoznatiji tamburaši, humoristi i pjevači te poznati voditelji.

KONCEERT "SLAVONSKE LOLE" 22:00 sata, Trg bana J. Šokčevića

Subota, 15.rujan 2007.
DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA, I Dio 20:00 sati, Trg Bana Josipa Šokčevića. Nastup 14 najboljih folklornih skupina od 30-tak odabranih iz cijele Hrvatske.

sudionici


KUD «Tomislav», Sibinj, Brodsko-posavska županija
KUD «Marko Markota», Rogotin, Dubrovačko-neretvanska županija
KUD «Ivan Vitez Trnski», Nova Rača, Bjelovarsko-bilogorska županija
KUD «Brnaze», Brnaze, Splitsko-dalmatinska županija
KUD «Sveti Antun», Pokupska dolina, Karlovačka županija
FD «Kumpanija», Vela Luka, Korčula, Dubrovačko-neretvanska županija
KUD «Goričan», Goričan, Međimurska županija
KUD "Hrvatska čitaonica" Selci Đakovački, Osječko-baranjska županija
KUD «Brodosplit», Split, Splitsko-dalmatinska županija
KUD «Podgorac», Gračani, Zagrebačka županija
KUD «Bedem», Grebaštica, Šibensko-kninska županija
KUD «Ogranak seljačke sloge» Posavski Bregi, Zagrebačka županija
KUD «Ivan Fonović Zlatela», Kršan, Istarska županija
KUD «Šokadija», Stari Mikanovci, Vukovarsko-srijemska županija


Program plus na državnoj smotri: prikaz ribarenja (KUD "kolo" Donja Bebrina) i nastup samičara

Nedjelja, 16.rujan 2007.
SVEČANI MIMOHOD SUDIONIKA 42. «VINKOVAČKIH JESENI» i REVIJA KONJSKIH ZAPREGA
10:00 sati, Svečani mimohod i revija konjskih zaprega. Predviđa se nastup 75 folklornih skupina iz cijele Hrvatske i dijaspore.


PRIJEM ZA PREDSTAVNIKE FOLKLORNIH SKUPINA 12:30 sati, Gradsko poglavarstvo Vinkovci

DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG HRVATSKOG FOLKLORA 18:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni
Drugi dio državne smotre izvornog hrvatskog folklora

Sudionici


KUD "Natko Nodilo" Babino polje, Mljet
KUD "Vinac" Stankovci
KUD "Radost" Sela
KUD "Koledišće" Jezera Murter
HKUD "Seljačka sloga" Trebižat, Čapljin, BIH
KUD "Bokolje" Dobropoljana, Pašman
KUD "Korana" Slunj
KUD "Luzarica" Pridraga
KUD "Ive Jurjević" Omišalj
FD "Otočac" Otočac
KUD "Potočanka" Potok
HFD "Sesvečice" Podravske Sesvete
HPD "Zelina" Sveti Ivan Zelina
KUD "Sava" Crnac
KUD "Bektež" Bektež
KUU "Nikola Šubić Zrinski" Petrijevci
FS "Baranjski bećarac" Draž
KUU "Naša grana" Budrovci
KUD "Sloga" Sikirevci



SVEČANOST ZATVARANJA 42. «VINKOVAČKIH JESENI» 21:00 sati, Trg Vinkovačkih jeseni
Prigodni glazbeni program. Najava sljedećih “Vinkovačkih jeseni”.

Glazbeni koncert: GIBONNI 21:30 sati, Trg Vinkovačkih jeseni


SUDIONICI SVEČANOG MIMOHODA:


01. KUD "GRANČICA" ĐELETOVCI
02. KUD "VINAC" STANKOVCI
03. KUD "SLAVKO JANKOVIĆ" ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI
04. KUD MARKO MARKOTA" ROGOTIN
05. KUD "SELJAČKA SLOGA" GRADIŠTE
06. KUD "NAŠA GRANA" BUDROVCI
07. KUD "ZVONKO BAN" JARMINA
08. KUD "PODGORAC" GRAČANI
09. KUD "DUKATI" SVINJAREVCI
10. KUD "KORANA" SLUNJ
11. KUD "IVAN GORAN KOVAČIĆ" LOVAS
12. KUD "BOKOLJE" DOBROPOLJANA", PAŠMAN
13. KUD "BRANIMIR" BOŠNJACI
14. KUD "TOMISLAV" SIBINJ
15. FS HKM FRANKFURT
16. KUD "OGRANAK SELJAČKE SLOGE" DRENOVCI
17. HKUD "SELJAČKA SLOGA" TREBIŽAT, ČAPLJINA
18. KUD "JOSIP KOZARAC" ŠTITAR
19. KUD "BEDEM" GREBAŠTICA
20. KUD "SELJAČKA SLOGA" BOGDANOVCI
21. KUD "SAVA" CRNAC
22. KUD "APŠEVAČKI VESELJACI" APŠEVCI
23. KUD "NATKO NODILO" BABINO POLJE, MLJET
24. KUD "FILIPOVČICE" KOMLETINCI
25. HFD "SESVEČICE" PODRAVSKE SESVETE
26. KUD "ZRINSKI" TORDINCI
27. KUD "IVAN FONOVIĆ ZLATELA" KRŠAN
28. KUD "SLOGA" RETKOVCI
29. HPD "ZELINA" SVETI IVAN ZELINA
30. KUD "MATIJA GUBEC" SOTIN
31. KUD "BRODOSPLIT" SPLIT
32. KUD "KOLO" VUKOVAR
33. KUD "GORIČAN" GORIČAN
34. KUD "SLAVKO MAĐER" CERIĆ
35. KUD "KRALJ TOMISLAV" TOLISA
36. KUD "LELA I VLADIMIR MATANOVIĆ" ANTIN
37. FD "OTOČAC" OTOČAC
38. KUD "BOSUT" DONJE NOVO SELO
39. KUD "IVAN VITEZ TRNSKI" NOVA RAČA
40. KUD "POSAVAC" VRBANJA
41. FS "BARANJSKI BEĆARAC" DRAŽ
42. KUD "SELJAČKA SLOGA" SLAKOVCI
43. KUD "IVE JURJEVIĆ" OMIŠALJ
44. KUD "ŠOKADIJA" LIPOVAC
45. KUD "OGRANAK SELJAČKE SLOGE" POSAVSKI BREGI
46. KC "KLASJE" PRIVLAKA
47. KUU "NIKOLA ŠUBIĆ ZRINSKI" PETRIJEVCI
48. KUD "ŠOKADIJA" STARI MIKANOVCI
49. FD "KOMPANIJA" VELA LUKA
50. KUD "JOSIP KOZARAC" POSAVSKI PODGAJCI
51. KUD "LOZARICA" PRIDRAGA
52. KUD "IVAN GORAN KOVAČIĆ" IVANKOVO
53. KUD "POTOČANKA" POTOK
54. KUD "SAMICA" NOVI JANKOVCI
55. KUD "KOLEDIŠĆE" JEZERA-MURTER
56. KUD "MLADOST" VOĐINCI
57. KUD "JOSIP LOVRETIĆ" OTOK
58. KUD "BEKTEŽ" BEKTEŽ
59. KUD "TOMISLAV" CERNA
60. KUD "BRNAZE" BRNAZE
61. KUD "BOSUT" PODGRAĐE
62. KUD "SVETI ANTUN" POKUPSKA DOLINA-KARLOVAC
63. KUD "MATIJA GUBEC" ILAČA
64. KUD "SLOGA" SIKIREVCI
65. KUD "PETOFI SANDOR" MARINCI
66. KUD "HRVATSKA ČITAONICA" SELCI ĐAKOVAČKI
67. KUD "PRI DVD NJEMCI
68. KUD "RADOST" SELA
69. KUD "ANTUN GUSTAV MATOŠ" TOVARNIK
70. KUD "BIZOVAC" BIZOVAC
71. KUD "SLAVONIJA" SOLJANI
72. KUD "SLAVKO JANKOVIĆ" ŠIŠKOVCI
73. KUD "ADY ENDRE" KOROGY
74. HSKPD "SELJAČKA SLOGA" NUŠTAR

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.09.2007., subota

NAJAVA 2. Susreti na rijeci Lonji

PROGRAM

Nedjelja, 02.09.2007.


07:00 – Početak memorijalnog kup natjecanja u disciplini
* Lov ribe na plovak * u kategoriji kadeti.
09:00 - Vožnja kočijama od središta Osekova do rijeke Lonje
09:00 - Početak rada likovne kolonije.


Otvaranje izložbe proizvođača eko proizvoda, te vinara i voćara.
Edukacijski program JU PP Lonjsko polje
10:00 – Dolazak konjanika sudionika konjičkih maratona arapskih konja
11:00 – Pozdravni govor domaćina i uzvanika te svečano otvaranje
manifestacije


Kulturno umjetnički program uz sudjelovanje: KUD-a Stjepan Šajnović - Osekovo, KUD-a Potočanka-Potok, KUD-a Stružec, KUD-a Moslavčanka - D.Gračenica,
Sportsko – rekreativni program:
- Foto - safari,
- Vožnja čamcima po rijeci Lonji,
- Malonogometni turnir vatrogasnih ekipa 2. i 3.
protupožarnog rajona VZO Popovača,
- Potezanje užeta,
- Podizanje stožine,
- Demonstracija izviđačkih vještina izviđačkih udruga,
- Predstavljanje modelarsko-maketarskih vještina
Kluba „OSA“ iz Kutine
13:00 – Pokazna vježba profesionalne vatrogasne postrojbe tvrtke SINACO
14:00 – Proglašenje i dodjela nagrada
15:00 – Nastavak druženja


Dođite i uživajte u ljepotama Lonjskog polja uz dobro jelo i piće, mjesto održavanja je sjeverna obala rijeke Lonje na Prevalovu. Organizator je ŠRD "Štuka" Osekovo i svim posjetiteljima obećavaju obilje zabave, bogat program te dobro jelo i piće u okružju netaknute prirode Lonjskog polja.

IZVOR:www.popovaca.hr
- 20:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.