Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Mađarski običaji, ples, jela i rukotvorine privukli Osječane

Dan Mađara u Osijeku, tradicionalna kulturna manifestacija održala se deveti put prošle subote u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Népkör. Kako je cilj ove manifestacije kulturnog amaterizma Mađara prikazati izvorne plesove i glazbu, rukotvorine, tradicionalne običaje te gastronomiju u njoj je sudjelovalo 16 folklornih skupina Slavonije i Baranje te zapadnog Srijema, a na 17 štandova predstavljena su mađarska sela poput Korođa, Bilja, Laslova, Batine...
- Osim folklornih skupina, nastupa i puhački orkestar “Rudara” iz Pečuha, zbor Mađarskog kulturnog društva Népkör iz Subotice, folklorna skupina iz Zegovárkonya te pet izvođača koji dolaze iz 13. okruga Budimpešte. Inače, taj je okrug prijatelj gradu Osijeku, a njegovi su predstavnici podigli spomen-ploču na Mačkamami, rekla je Rozalija Hajdu, najstarija članica Upravnog odbora osječkog Népköra. Dodala je kako su najupečatljiviji, kao i svake godine, predstavnici folklorne skupine iz Dalj Planine zbog svoje šarene nošnje. Kako se iduće godine obilježava jubilarni, deseti Dan Mađara, Hajdu je najavila kako će svečanost biti još veća, a za nju su već počele pripreme.
Népkör je osnovan još 1946. godine, a tijekom 60 godina postojanja društvo je ustrajalo u njegovanju i širenju mađarske kulture i tradicije. U povodu prošlogodišnjeg obilježavanja 60. godišnjice rada i 20. godišnjice djelovanja mješovitog zbora društvo je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.
Proslavi Dana Mađara nazočili su predstavnica Županije osječko-baranjske Jasmina Lovrinčević, predstavnik Grada Osijeka Stjepan Sokol, gradonačelnik Pečuha Tibor Gonda, konzul veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu Péter Dunai, predstavnik 13. okruga Budimpešte Layos Gellért, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Osijeka Janos Sipos, predsjednik Saveza mađarskih udruga Sandor Juhás te načelnik općine Kneževi Vinogradi Denes Soja. Manifestacija je već tradicionalno završila čardašem.

Autor: M.BIBEROVIĆ
IZVOR:www.glas-slavonije.hr

Post je objavljen 24.09.2007. u 20:07 sati.