Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Vukovarski gajdaš učio svirati u školi na Braču

Gajde su najmanje 500 godina starije od tambure samice i bilo kakvog žičanog instrumenta koji se veže za Slavonca, kaže Zoran Maričić

VUKOVAR - Gajdaš Zoran Maričić odlučio je izvorni folklor vukovarskog kraja očuvati i zvukom slavonskih gajdi, a taj mu je tradicionalni instrument u posljednje vrijeme postao glavna preokupacija.
Zoran je, naime, jedini Vukovarac koji svira gajde, ujedno je i član Hrvatskoga gajdaškog orkestra, a sa svojih je devet kolega po instrumentu nedavno nastupio i na Šokačkoj rapsodiji koju je, u zagrebačkom Lisinskom, održalo "Sto hrvatskih tamburaša".
- Posve sam slučajno, na nagovor prijatelja Marija Petrovića kojem su one samo stajale kao ukras, počeo svirati gajde.
Nikad nisam u životu ništa slično svirao, no znao sam notno pismo. Nije mi imao ni tko pokazati, niti postoji litetarura, pa sam pohađao ljetne škole folklora na Braču, učio od kolega koji su već svirali gajde i snagom volje i upornosti svladao instrument - ispričao je Zoran Maričić.
Osim prijatelja koji mu je dao instrument i gajdaša Marinka Dekanića iz Rokovaca u vinkovačkom kraju, Zoran je uz pomoć profesora glazbe brzo svladavao početne teškoće, poput učenja pravilnog puhanja, održavanja konstantnog tlaka u mješini ili sinkroniziranja prstiju.
Problematično je bilo i njihovo čuvanje i održavanje, no ubrzo je nadišao sve probleme, a gajde su postale središnji instrument u vukovarskom KUD-u Kolo kojem je Maričić predsjednik.
- Kolo i gajde prilagodili su se jedni drugima, a pomoću tog instrumenta, koji je izvorno glazbalo Slavonije, Baranje i Srijema, trudimo se očuvati autohtonost folklora ovog područja. Sada se naš repertoar uglavnom bazira na zvuku gajdi. Inače, gajde su najmanje 500 godina starije od tambure samice i bilo kakvog žičanog instrumenta koji se veže za Slavonca - pojašnjava Maričić.
Taj 37-godišnji vukovarski branitelj notama troglasnih gajdi promovira izvorni slavonski folklor diljem Hrvatske, a nastupio je i na gajdaškom festivalu Europe u Slovačkoj. Spreman je znanje i iskustvo koje je stekao prenijeti i mlađima, no upozorava kako je bez potpunog posvećivanja instrumentu prilika za uspjeh svedena na minimum.
Piše: Mladen Obrenović

IZVOR:www.jutarnji.hr

Post je objavljen 26.09.2007. u 08:29 sati.