Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Utkana ljubav

Turističko društvo «Garić» iz Kutine organiziralo je 1. listopada 1967. priredbu turističkog sadržaja pod nazivom «Berba grožđa» za izletnike u Voloderu, s atraktivnim pečenjem vola na ražnju i nastupom tada jedine folklorne skupine u općini KUD–a «Moslavac» iz Volodera. Za tu prigodu pripremljeni su i originalni suveniri: ukusno aranžirane košarice s grožđem i buteljama vina.
Bio je to skroman početak danas poznate turističke, kulturne i gospodarske priredbe koja se od 1969. naziva «Voloderska jesen».
Turističko društvo «Garić» iz Kutine, organiziralo je ovu značajnu moslavačku priredbu od 1967. do 1988. godine, kada ju preuzima Mjesna zajednica Voloder.
"Želja za očuvanjem tradicijske baštine ogleda se kako nekad, tako i danas u izučavanju i priređivanju etnografskih i kulturno-povijesnih, likovnih, dokumentarnih izložbi, predstavljanju, kićenju i odabiru tradicijskih zaprega, spravljanju autohtonih jela, “Poć u trsje” ili berbi grožđa, a od 1973. godine i u izboru “Najljepše beračice” i “Najoriginalnije snehe” ne samo voloderskog i moslavačkog, već šireg - hrvatskog područja, tj. i od predstavnika KUD-ova koji te godine nastupaju na manifestaciji.
Bez obzira o kojem se izboru radi, uvijek se traži izvornost, dotjeranost i nadasve umješnost u prezentaciji."- ističe Slavica Moslavac, autorica izložbe i kataloga.
Izložba "Utkana ljubav" na petnaestak panoa sadržava tekstove, crteže i stotinjak crno-bijelih, te color fotografija, a prati ju i bogato ilustriran katalog.
Izložba ostaje otvorena tijekom trajanja 40-tih Voloderskih jeseni (14.,15. i 16. rujna 2007.)

IZVOR:www.kutina.hr

Post je objavljen 14.09.2007. u 13:59 sati.